Is werkgerelateerde kennis. Anders had ik het ook niet geweten. En leren is leuk

Kan ook met PVE (zowel met KVM VMs als LXC containers).
Overigens kan Proxmox precies wat je nu noemt met LXC-containers: Valt er een server uit, wordt de container weer gestart op een andere host, zolang die maar bij de shared storage kan.
Zoiets had ik al gelezen ja. Maar dat vereist overal PVE servers. Met Docker Swarm voldoet elke OS dat Docker ondersteund (Linux x86/Arm, MacOS en Windows). Verder ondersteund Docker het pinnen van containers op bepaalde servers: fijn als een container afhankelijk is van aangesloten hardware.
Het gaat me niet zozeer om kosten, maar meer om het principe van vrije software. Ik heb gewoon meer vertrouwen in ZFS dan in een (relatief obscuur) propriëtair betaald pakket.
Ik heb ook een voorkeur voor open source hoor. Maar als die de functionaliteit niet biedt (het was 2012 hè toen ik daarmee begon) en het kost een paar tientjes, dan doe ik niet moeilijk.
En nu is het bijna 2018, 6 jr later, en ik zie nog steeds geen andere combi van open source software die dezelfde geïntegreerde functionaliteit biedt. En ZFS is nog steeds ZFS: inflexibel en betrouwbaar

Wat ik bijvoorbeeld niet direct snap: hoe handelt Stablebit de situatie waarbij je schijven van verschillende grootte in een pool hebt qua redundantie? Is het een chunk-based idee,
een beetje zoals btrfs?
DrivePool werkt op file basis, niet op block basis. Schijven van verschillende grootte zijn dus geen enkel probleem. DrivePool zoekt gewoon ruimte op één van de schijven als er gerepliceerd moet worden. Door drive balancing zorgt DrivePool voor voldoende ruimte op alle schijven in de pool zodat replicatie ook altijd mogelijk is. Zo kan ik dus ook voor bepaalde mappen 3 of 4-voudige replicatie instellen. Enige eis is dat er zoveel schijven moeten zijn

En ik kan het dus online aanpassen. Ook erg fijn. Het toevoegen en verwijderen van schijven is net zo makkelijk online te doen. Btrfs kan dat ook als ik het goed heb.
Ik heb geen idee of dat vergelijkbaar is met Btrfs. Btrfs is wel een aantrekkelijk alternatief voor ZFS vind ik en het schijnt ook goed te werken met PVE. Natuurlijk geen RAID5/6 gebruiken, dat werkt nog niet lekker.
Maar waarom dan PVE in jouw situatie? Als je storage graag op Windows met Stablebit wilt doen, is Windows als host met Hyper-V dan niet makkelijker?
Dat is het dilemma.
Hoewel mijn fileserver al jaren perfect werkt blijft het Windows, in de zin van maandelijkse fixes (en vaak een noodzakelijke reboot) en zorgt ook WAAS (Windows As A Service) voor soms een uur downtime als er een nieuwe versie van W10 uitkomt. En daarmee gaan ook al mijn VM's down.
Nu kan ik vaak zo'n upgrade lekker rond 3 uur 's nachts laten uitvoeren, maar het zou mooier zijn als enkel de fileserver even down gaat en de rest van mijn VM's rustig doordraaien. Ik heb nu bijv. een apart NUCje voor mijn domotica aangeschaft om die reden: die werkt nu onafhankelijk van mijn W10 fileserver, waar het voorheen een VM was.
Met PVE wil ik dus een stuk onafhankelijkheid tussen mijn servers/VM's bereiken: W10 als aparte VM, en verder Ubuntu LTS VM's en Docker containers die gewoon blijven werken als W10 even moet worden bijgewerkt

En andersom natuurlijk
En als tweede een stuk shared storage die ik kan gebruiken voor bijv. Docker containers, ook dus onafhankelijk van de W10 fileserver.
Overigens kan Ubuntu LTS er ook wat van moet ik zeggen (soms elke week wel updates en staat er *** System Restart Required *** als ik inlog op de console), maar daar draaien dan geen VM's op en het rebooten / upgraden gaat redelijk vlot