karper34 schreef op woensdag 11 oktober 2017 @ 14:46:
[...]
Is en wordt noemer : HDR(High Dynamic Range ) bij deze hype onderschat,klinkt aantrekkelijk en te mooi om waar te zijn.
Van de game hdr heb ik geen ervaring,daar ik deze niet gebruikt
Er staan nu hier 2 TV,s Series van de KS de 7000 & 8000.
Kijk ik op beide via Netflix op de 1 hdr en op de andere zet ik hdr op uit
Dan krik ik de instellingen voor het hdr omhoog en op de andere blijft het zo staan zoals gebruikelijk.
opmerkelijk is het dan toch dat de hdr van in deze netflix er bedroevend uit ziet,in mijn bescheiden optiek, slechter scoort,en de verwachtingen veels te hoog ligt en misleidend zijn voor deze lijn :LCD
In mijn quote uit je voorgaande post had ik het over het verschil tussen game mode en non-game mode. Daar zie ik niet zo een verschil tussen. (Behalve het lag verschil)
Tussen HDR en SDR zie ik met gamen zeker een groot verschil. Maar dit verschilt ook weer enorm per titel. Met name bij horizon Zero Dawn zie je het echt goed.
Wel dien je er rekening mee te houden dat je HDR niet in elke scene (evengoed) zal zien. HDR doet eigenlijks niets meer dan de contrast tussen donker en licht in hetzelfde frame beter weer te geven.
Wanneer je dus een scene bekijkt die zich overdag afspeelt en volledig belicht is zul je niets merken van HDR. Omgekeerd wanneer er alleen maar donkere elementen in beeld zijn zul je het ook niet zien.
Maar wanneer je bijvoorbeeld bij Horizon Zero Dawn snachts in het bos rondloopt en dan ineens de maan ziet verschijnen in de donkere hemel, en hoe deze het maanlicht werpt op de wereld dan zie je echt mooie beelden die je nog nooit eerder op een tv hebt zien verschijnen. Of wanneer je tijdens de intro van de game in ondergrondse grotten rondloopt in het donker waarbij alleen een paar paarse lampjes op de muren de grotten verlichten. In dat soort scenes ga je pas de kracht van HDR zien.
Maar met film zie ik HDR ook nauwelijks een groot verschil maken. De uitzonderingen waarbij je het wel duidelijk ziet zijn Avatar, Planet Earth en bij computer geanimeerde films.
Ik denk dat dit vooral te maken heeft dat HDR makkelijker is te creëren voor digitale/cgi beelden. Voor echte 'real-life' beelden waarbij HDR goed gebruikt wordt hebben ze waarschijnlijke andere manier van filmen nodig met speciale camera's.
In theorie zou je dan 2 film camera's tegelijkertijd hetzelfde shot moeten laten maken waarbij elke camera anders staat ingesteld met de belichting (één donker en één licht). En beide beelden achteraf combineren in de montage.
Ik denk dat het probleem eerder ligt bij content providers die nog niet optimaal gebruik maken van HDR dan dat de TV niet krachtig genoeg is om mooi HDR weer te geven. Net zoals dat wij allemaal een 4k tv hebben maar de reguliere TV zenders allemaal in maximaal 1080i uitzenden. Dan kun je ook niet zeggen dat 4K een hype is omdat RTL4 niet goed uitziet
Wanneer je de TV op winkelmodus zet krijg je goed demonstratie materiaal te zien van HDR in film. Echter zijn daarna wel al je instellingen gereset indien je hem terug op thuismodus zet.
***************UPDATE***************
Indien je een goed voorbeeld van HDR wil zien adviseer ik je om de volgende film te bekijken op je TV
Voor beste kwaliteit raad ik je aan om de film niet te streamen via Youtube maar de film downloaden en via USB op je TV afspelen.
Je kunt hem
HIER ongecomprimeerd downloaden als H.265/HEV bestand (5,7 gigabyte)
[
Voor 33% gewijzigd door
ThaBEN op 11-10-2017 15:30
]