Snowwie schreef op dinsdag 29 maart 2016 @ 20:33:
Dat betekend dus dat zijn huur elk jaar stevig verhoogd kan worden.
Maar wat nu als hij besluit over een jaar 6 a 7 alsnog uit de woning te gaan, omdat de huur bv dan is opgelopen tot over de 600 euro (noem maar wat)? Betekend dit dat de volgende bewoner waarvoor de woning eigenlijk bedoeld is, dan het oorspronkelijk huurbedrag gaat betalen? Of betaald deze ook de volle pond?
Niet het oorspronkelijke bedrag. maar dan gaan ze volgens de volgende puntentelling (
https://www.rijksoverheid.../puntensysteem-huurwoning ) weer kijken wat het huis waard is en dat zal de huurprijs worden voor nieuwe bewoners die er wel recht op hebben.
Verder ben ik van mening dat het gebrek aan sociale huurwoningen niet het gevolg is van scheefwoners. Het is het gevolg van het afbraakbeleid van woningcoorperaties die klakkeloos afbreken en geen nieuwe sociale woningen bijbouwen. Dat die vriend van mij, die al sinds 2001 in dat huis woont er zelf voor kiest klein en goedkoop te wonen vind ik zijn recht. Hoe denken jullie daarover?
Er zijn ongeveer 2 miljoen doelgroephuishoudens (inkomen < 34000 bruto.) en er zijn 2.3 miljoen sociale huurwoningen. In theorie past dat.
Alleen van die 2.3 miljoen woningen zijn is er 25% gevuld met scheefhuurders.
Sociale huurwoningen worden op kostprijs verkocht, onder kostprijs als een huurder er langer zit want de kosten voor oa. renovatie en dergelijke stijgen harder dan de huur voor een oude huurder. Dit zorgt er dus ook voor dat niet sociale huurwoningen duurder worden, het moet ergens van betaald worden. Midden segment word duurder, scheefwoners blijven langer zitten.
En zo zitten we met het probleem wat we nu hebben, geen sociale huur, een absurd duur middensegment. Mensen die geen huis kunnen vinden en mensen die hun sociale huurwoning, waar ze gewoon geen recht op hebben, niet uit kunnen/willen.
Meer sociale huurwoningen bouwen werkt ook niet, want, wederom, die ongein moet betaald worden. bouw je 1 sociale woning zul je 2 'normale' woningen duur moeten verhuren. Meer scheefhuur, nog duurdere normale woningen probleem zet maar voort.
Als die 500000 huishoudens (de 25% scheefhuurders) een eerlijke prijs zouden betalen voor hun woning kunnen de middensegment huren omlaag. En heeft iedereen die recht heeft op een sociale huurwoning daar ook kans op.
Maargoed, dat is de mooi weer versie, als het zo makkelijk was dan was het hele probleem er niet natuurlijk. In principe ben ik voor "extreme" verhoging van sociale huur woningen voor mensen die niet onder het minimum zitten.
http://daskapital.nl/2015...over_de_huurmarkt_en.htmlMetalfreak schreef op woensdag 30 maart 2016 @ 11:39:
[...]
Ik heb het zelf meegemaakt: aantal jaren in een sociale huurwoning gewoond met een te hoog salaris, dus een aantal keren extra huurverhoging gekregen. Toen wij weg gingen vroeg de woningstichting gewoon de volle mep huur, net zo hoog als wij hadden na die extra huurverhogingen. Niks puntensysteem, gewoon de volle mep vragen. Wij waren ruime tweeverdieners en de huurder na ons was een werkeloze, pas gescheiden vrouw zonder geld die afhankelijk was van huursubsidie. Ik vond het bedrag voor die woning gewoon belachelijk, maar goed, dat interesseerde de woningstichting niks.
Dat het toen jij er in kwam een soc. huur woning was betekent natuurlijk niet dat het daarna nog een soc. huurwoning is.
[
Voor 12% gewijzigd door
Rmg op 30-03-2016 12:14
]