Een keuze tussen bestaan en niet bestaan, zo ongeveer. Als de helft van de content zou verdwijnen wordt de andere helft ook minder bezocht/waard. En dan vind jij het gek dat men voor 'bestaan' probeert te kiezen?
"Nee. Er is een zeer grote groep mensen die wel de content willen en geen abonnement willen. Die kun je echt niet zonder consequenties de toegang tot bepaalde content ontnemen." -> Goed, die kun je op vrijwillige basis (het is immers jouw keuze, als site-beheerder) reclame voeren, met dien verstande dat het gebruik van een adblocker een ondubbelzinnog "nee" betekent en dat je dit moet respecteren als beheerder.
Dit argument heb ik nooit begrepen: Wat geeft een adblockgebruiker (zonder abo) het recht om die content te bekijken? Volgens mij hoef je geen ondubbelzinnig
1 nee te respecteren. De beheerder kan de keuze maken de content helemaal niet te laten zien. Maar weer vanwege de reden dat je de community bij elkaar wil houden is zo'n blokkade een laatste redmiddel. Bewustwording van de schade van adblockers is de eerste stap. Daarna kun je een blokkade overwegen (al hebben mensen daar nul begrip voor, getuige
geenstijl).
Zoals gezegd, imo is een kleine banner niet zo'n probleem- maar storende, disruptive ads en trackers zijn echt een no-go. En je als je uiteindelijk niet meer kunt bestaan zonder abonnees of genoemde no-go ads, dan gebeurt er hetzelfde als in de rest vd wereld (zoals de kunst-wereld, de klassieke muziek, de rest van internet en het complete bedrijfsleven…

) dan houd je op te bestaan. Alles is eindig.

Dat is ook mijn utopie. Dat sites bestaan zonder flashy banners. Maar voordat dat bereikt is
2 zal je het hoofd boven water moeten houden, door mensen bewust te maken van de andere zijde van adblockers. Waarom zou je dat niet eens moeten proberen? De enige reden die ik daarvoor zie is dat het een voorbeeld in levende lijve zou zijn van een site die sluit vanwege adblockers. Zou zonde zijn van de community en alles wat rond Tweakers ooit is opgebouwd, denk je niet?
Zoals eerder gezegd en door anderen aangekaart: Gaat niet werken. Mensen willen niet betalen. Mensen willen alleen content zien. Gratis. Men heeft echter niet door dat juist de advertenties ervoor zorgen dat de content gratis blijft.
Slechte analogie. 8K OLED is beter dan een zwart-wit beeldbuis en daarom wil men niet terug. De wereld met adblockers daarentegen is helemaal niet zwart-op-wit beter dan die zonder adblockers. Vanuit het oogpunt van de gebruiker wellicht, maar ook maar een paar jaar totdat zijn/haar favoriete content niet meer genoeg oplevert/te veel verlies geeft om op het internet te blijven staan.
Daarnaast is dit een zelfde soort patstelling, waarin je zou kunnen zeggen 'Tweakers, laat maar zien met je boekhouding dat je dankzij adblockers koppie onder gaat', omdat je dit roept en degene die dit aangaan verfoeid. Je kunt dit wel heel hard roepen, maar je bent een commerciële-site (geen hobby-site meer!) dus als puntje bij paaltje komt (net als de gebruiker in jouw verhaal) komt het 'boe-hoe' roepen tegen de adblocker, mogelijk eerder voort uit een streven naar winstmaximalisering, dan dat er van een bedreigende situatie sprake is…zeg dat dan gewoon. Zelfde laken en pak als in jouw voorbeeld, mee eens?
Het is al zo vaak aangegeven in dit topic (en elders, zoals in
Adblockers & Tweakers en
Topicreeks: Reclame) dat het wel degelijk activiteiten bedreigt en dat het geen vetpot is. Wat zou het bovendien uit moeten maken of het een kwestie van leven-op-dood is of leven-met-brood-van-de-bakker-of-van-de-supermarkt? Het is toch überhaupt niet meer dan fair dat je
linksom of
rechtsom betaalt voor je content?
Zie vorige zin over betalen van content die je afneemt.
Je kunt een user wel verwijten dat hij/zij een groene trui draagt, vanavond babi-ketjap eet of beter een Windows-pc met IE draait, om je site op Safari in MacOS niet lekker uitkomt ofzo- echt belachelijk. Als je de user een verwijt maakt, betekent het imo eigenlijk dat je zelf iets fout doet.

Waarom zou je geen enkele eigen verantwoordelijkheid van de gebruiker mogen verwachten? Hoezo doe je iets fout als je de user een verwijt maakt? Hoe vaak ik wel niet bugreports voorbij zie komen die toe te schrijven zijn aan een door de user geïnstalleerde plug-in, extentie of wat dan ook. Of hoe mooi je handleiding ook is, mensen zullen hem nooit 100% volgen, waardoor ze met problemen zitten die ze echt zelf veroorzaken. Hier is het bot gezien ook de schuld van de user dat ze niet voor inkomsten zorgen. Waarom zouden ze daar niet verantwoordelijk voor gehouden mogen worden?
Ik vind een beperkte banner prima, maar het verhaal van Wout bij Radar, schoot mij toch echt in het verkeerde keelgat. Uber-pop is de bomb-shell onder de taxi-wereld, Kickstarter en Bitcoin onder het bankwezen, Jaap en Funda onder de makelaarswereld en Adblocker is de bomb-shell onder de advertising-wereld, period. Live with it and suck it up.
Ben ik niet met je eens. Een bedrijf dat de geldende regels ondermijnt om de markt kapot te maken (Uberpop) is in mijn ogen sowieso niet "de bomb-shell" - Adblock valt in hetzelfde straatje. Het gebruik ervan is niet eerlijk. Wél de lusten voor de gebruiker (geen ads), maar niet de lusten voor de rest (geen inkomsten). Het is een programma dat gratis (!) content kapot maakt.
<verdienmodel verhaal>
Punt duidelijk?

Wat betreft het verdienmodel: Het is al vaak genoeg gezegd maar het dringt niet tot je door: Er is
geen gelijkwaardig verdienmodel. Dus moet je zorgen voor het behoud van het verdienmodel. Als jouw salaris morgen met 25% omlaag zou gaan omdat men niet bereid is meer te betalen, dan ga jij toch ook in protest? Of denk je dan, "ach, kan gebeuren,
I'll suck it up"?
En nee, je punt komt nog steeds niet echt aan. Wil je mensen echt niet geloven als ze zeggen dat het hun inkomsten bedreigt?
1: Zo ondubbelzinnig is dat niet; is het een "nee" vanwege het niet willen zien van ads, het niet getrackt willen worden, het beveiligen tegen virussen, het besparen van bandbreedte?
2: Ik verwacht dat dankzij adblockers er inderdaad een hele hoop content gaat verdwijnen; eerst op sites als YouTube, dan de kleine onafhankelijke sites en daarna sites als Tweakers. Pas dan zal men inzien dat gratis content eigenlijk best leuk is en zal de consument langzaamaan reclames weer gaan accepteren. Al hoop ik nog steeds dat dat eerder het geval gaat zijn.
Heel verhaal weer, dat ga ik niet nog eens doen. Maar het moge duidelijk zijn hoe ik hier in sta.