Acties:
 • +18Henk 'm!

 • Jelv
 • Registratie: Oktober 2005
 • Niet online
Mede-auteur:
 • Pendora
 • Registratie: Juni 2002
 • Laatst online: 10:56

Pendora


Inhoudsopgave
Age of Empires II

Age of Empires II is een real-time strategiespel voor de pc. In het spel uit 1999, met heruitgaves in 2013 en 2019, speel je een beschaving uit de Middeleeuwen. Het doel van het spel is om een rijk op te bouwen en de tegenstander te verslaan. Je kan kiezen uit 35 beschavingen, diverse speelmodi, honderden community mods en kaarten, historische campagnes en er is een actieve multiplayer community.

Age of Kings en The Conquerors
In 1999 kwam Age of Empires II: The Age of Kings (AoK) uit. Het spel is ontwikkeld door Ensemble Studios en uitgegeven door Microsoft. In 2000 kwam de uitbreiding Age of Empires II: The Conquerors (AoC) uit en werd later samen met het originele spel als Gold Edition verkocht.

HD Edition
De eerste heruitgave is uitgebracht op 9 april 2013: Age of Empires II: HD Edition en is nu hernoemt naar Age of Empires II (2013). Dit keer ontwikkeld door Hidden Path Entertainment en na twee maanden overgenomen door Skybox Labs met ondersteuning van Forgotten Empires. Hiervoor zijn er drie uitbreidingen uitgekomen:Koop dit spel op:Definitive Edition
De tweede heruitgave werd uitgebracht op 14 november 2019: Age of Empires II: Definitive Edition. De ontwikkeling ligt nu in handen van Forgotten Empires, Tantalus en Wicked Witch. Het spel is compleet gemoderniseerd met o.a. nieuwe graphics en functies, het bevat alle voorgaande uitbreidingen en de nieuwe uitbreiding: The Last Khans. Er is geen classic modus om met oude graphics en functies te spelen. Op 26 januari 2021 komt de eerste dlc uit genaamd Lords of the West met de nieuwe beschavingen Burgundians en Sicilians en drie nieuwe campagnes.

Koop dit spel op:
Video: Age of Empires II: Definitive Edition - E3 Gameplay Trailer

↑ Terug naar de inhoudsopgave
https://tweakers.net/ext/f/UJXIHTUWS6iZL213TIRQOynI/full.png

Communities

Ondanks het uitbrengen van Age of Empires III in 2005 en het sluiten van de officiële multiplayer in 2006 bleef Age of Empires II populair. Door de actieve communities op AI scripters, Age of Kings Heaven (cache) en AoEZone (cache) en de ontwikkeling van de UserPatch is Age of Empires II het meest actief gespeelde spel uit de serie gebleven. Via Voobly1 en GameRanger spelen er elke dag nog duizenden spelers het originele spel.

1: In juni 2006 stopte MSN Gaming Zone en hiermee de online multiplayer van Age of Empires II voor Windows. Microsoft raadt sindsdien aan GameRanger te gebruiken. Zij zijn sinds de start de officiële multiplayer aanbieder voor de Mac en specialiseren zich nu in het online houden van oude multiplayer spellen. Andere alternatieven waren GameSpy Arcade, GamePark.eu en Hamachi. Het meest populaire alternatief werd IGZones. Dat kwam na ongeveer een jaar dat Zone stopte en bracht de versplinterde communities weer bij elkaar. Sinds 2008 hebben ze een nieuwe naam: Voobly.

↑ Terug naar de inhoudsopgave
https://tweakers.net/ext/f/UJXIHTUWS6iZL213TIRQOynI/full.png

HD Edition

Zes jaar na de release is Age of Empires II: HD Edition, nu hernoemd naar Age of Empires II (2013), ruim 5 miljoen keer verkocht en groeit het aantal actieve spelers nog steeds. Mede gevoed door de groei van populaire streamers zoals T90Official, Nili_AoE, TheViper en MembTV, YouTuber-kanalen zoals Spirit of the Law, de oprichting van Escape Gaming met de Champions League competitie, de EscapeTV Studio in Manchester (VK) en het eerste professionele e-sports team Secret.

Video: Age of Empires II HD Trailer

Video: Escape Champions League Explained

↑ Terug naar de inhoudsopgave
https://tweakers.net/ext/f/UJXIHTUWS6iZL213TIRQOynI/full.png
The Forgotten

Eerste uitbreiding in 13 jaar: The Forgotten
In de zomer van 2011 kreeg de Belg Bert 'Cysion' Beeckman met hulp van een oude tutorial het voor elkaar om een extra beschaving toe te voegen aan Age of Empires II. Hij bleek niet de enige die hiermee bezig was. Het project werd opgepakt door vele vrijwilligers en groeide uit tot een uitgebreide mod. Met als resultaat de Forgotten Empires mod die 28 december 2012 uit kwam.

Met als doel nieuw leven in Age of Empires II te blazen liet Cysion de mod aan Microsoft zien. Tot zijn verbazing kreeg hij te horen dat Microsoft zelf met een doorstart van de serie bezig was. Na een succesvolle lancering van Age of Empires II: HD Edition kreeg Forgotten Empires de kans om de mod uit te brengen als officiële uitbreiding. Ontwikkeld door SkyBox Labs en het Forgotten Empires team kwam op 7 november 2013 Age of Empires II HD: The Forgotten uit. De eerste officiële uitbreiding voor Age of Empires II in 13 jaar!

Het thema van The Forgotten zijn de 'vergeten' beschavingen. Bij de eerste uitbreiding van Age of Empires II, The Conquerors, werden er om verschillende redenen (cache) een aantal populaire beschavingen niet opgenomen. The Forgotten uitbreiding focust zich op deze 'vergeten' beschavingen.

In The Forgotten zitten vijf nieuwe beschavingen, zeven nieuwe campagnes, 12 nieuwe kaarten en twee nieuwe spelmodi. Hiernaast is de uitbreiding ook aangegrepen om diverse updates aan het spel door te voeren:
Video: Age of Empires II: Forgoten Empires Trailer

↑ Terug naar de inhoudsopgave
https://tweakers.net/ext/f/UJXIHTUWS6iZL213TIRQOynI/full.png
The African Kingdoms

De tweede uitbreiding, The African Kingdoms, is uitgekomen op 5 november 2015. De nieuwe beschavingen richten zich op en rond het Afrikaanse continent. Net als The Forgotten uitbreiding is het ontwikkelt door Skybox Labs en Forgotten Empires. Voor de nieuwe skins is er weer in de fanmodders community gevist met als resultaat een samenwerking met Jorgito 'aqua_27' Ageitos.

In The African Kingdoms zitten vier nieuwe beschavingen, vier nieuwe campagnes, 23 nieuwe kaarten en een nieuwe spelmodi Plotse Dood. De nieuwe balans aanpassingen zijn samengetrokken met de andere uitbreiding. Bij een spel zijn er nu twee mogelijkheden: de standaard balans of de uitbreidingen balans. Overige wijzigingen:
 • Nieuwe beschavingen:
 • Verbeterde AI
 • Diverse balans aanpassingen (cache)
 • Nieuwe technologieën:
  • Brandstichting (bonus voor handaanval infanterie eenheden tegen gebouwen)
  • Schietgaten (verhoogt de toren aanvalsnelheid)
 • Nieuwe eenheden:
  • Belegeringstoren (zet tot tien infanterie eenheden over een muur)
  • Vuurgaljoen (beschikbaar vanaf Feodaaltijdperk)
  • Explosievenvlot (beschikbaar vanaf Feodaaltijdperk)
 • Ondergrond heeft invloed op sterkte van het gebouw
 • Vele nieuwe scenario editor objecten
Video: Age of Empires II HD: The African Kingdoms - Teaser

↑ Terug naar de inhoudsopgave
https://tweakers.net/ext/f/UJXIHTUWS6iZL213TIRQOynI/full.png
Rise of the Rajas

De derde uitbreiding, Rise of the Rajas, is uitgekomen op 19 december 2016. De nieuwe beschavingen komen deze keer uit Zuidoost Azië. Net als de vorige twee uitbreidingen is het ontwikkelt door Skybox Labs en Forgotten Empires. Voor de art is er ook weer samen gewerkt met o.a. modder 'aqua_27' Ageitos.

In Rise of the Rajas zitten vier nieuwe beschavingen, vier nieuwe campagnes en 15 nieuwe kaarten. Het spel is bijgeschaafd met balans aanpassingen en een verbeterde AI. Hiernaast zijn er ook 13 nieuwe gebieden (zoals rijstvelden) en nieuwe scenario editor objecten. Overige wijzigingen:
Video: Age of Empires II HD: Rise of the Rajas - Trailer

↑ Terug naar de inhoudsopgave
https://tweakers.net/ext/f/UJXIHTUWS6iZL213TIRQOynI/full.png
Age of Empires II: Definitive Edition

Op 14 november 2019 is Age of Empires II: Definitive Edition uitgekomen. Dit is een vernieuwing van het spel inclusief alle uitbreidingen van de afgelopen 20 jaar. In de Definitive Edition is de gameplay verbeterd met modernisering op de oude game engine. Alle audio is opnieuw opgenomen en uitgebreid waar dit ontbrak in The Forgotten campagnes bijvoorbeeld. Grafisch is alles opnieuw ontworpen en geupgrade naar 4K resolutie (met zoomfunctie, geen vergrootglas meer nodig om je leger te zien _/-\o_). Hiernaast is ook een nieuwe uitbreiding The Last Khans, een nieuwe multiplayer techniek via dedicated servers van Xbox Live en tal van nieuwe functionaliteiten die het spel haar laatste grote update moet geven. Er komen namelijk geen (cache) nieuwe beschavingen meer na de lancering van de Definitive Edtiion, maar wel nieuwe campagnes (niet elke beschaving heeft een campagne momenteel) en verbeteringen. Helaas vervalt met de Definitive Edtion wel de Nederlandse vertaling en stopt de ondersteuning (cache) voor de 2013-versie ofwel de HD Edition.
 • Nieuwe beschavingen:
  • Bulgaren
   • Uniek gebouw: Krepost, een vesting die de helft kost van een kasteel waar je kasteel eenheden in kan produceren maar geen technologieën in kan onderzoeken
   • Unieke eenheid: Konnik, soort ridder die tweede leven heeft als Dismounted Konnik als hij een eerste keer word verslagen.
  • Koemanen
  • Litouwers
  • Tataren
 • Drie nieuwe campagnes
 • Uitgebreide tutorials voor nieuwe spelers met zwijnenlokken en andere spelmechanismen
 • Inclusief alle eerdere uitbreidingen
 • Nieuwe AI die getraind is op bestaande tactieken
 • Nieuwe graphics voor alles (o.a. eenheden draaien nu met 32 hoeken ipv originele 8 hoeken)
 • Gloom effect om het wat meer 3D te laten ogen, instelbaar: aan en uit
 • Nieuwe muziek en gesproken audio (The Forgotten campagnes hebben nu ook audio!)
 • 4K ondersteuning
 • In- en uitzoomen
 • Multiplayer via dedicated servers van Xbox Live, gebaseerd op de nieuwe Age of Empires IV multiplayer code van Relic
 • Lag in multiplayer is nu gelijk bij iedereen, voorbeeld
 • Multiplayer heeft weer LAN-optie waarin je zelf je multiplayer server opzet, net als in 1999
 • Nieuwe toeschouwer modus en toernooi functies: spelers kunnen meerdere multiplayer spelen bekijken en rechtstreeks wisselen tussen spelerweergave met een aangepaste weergave voor informatie van de verschillende spelers
 • Nieuwe balans aanpassingen (o.a. torens hebben minder hp)
 • Routebepaling van de eenheden is iets aangepast zodat milities sneller aanvallen
 • Samenspel in multiplayer tussen Steam en Microsoft Store-versies
 • Mods ondersteuning via ageofempires.com zodat ze beschikbaar zijn op Steam en Microsoft Store-versies
 • UI is nu ook modbaar
 • Mixer streamingdienst integratie
 • Nieuwe kleine moderniserings verbeteringen:
  • Knop voor automatische akker en visval herzaaiing
  • Dorpelingen een commando wachtrij geven met shift+click
  • Rechtermuisklik scrollen
  • Selecteert alleen leger wanneer je grote selectie maakt van dieren, dorpelingen en leger
  • Zichtbaar hoeveel dorpelingen er voor elke grondstof werken
  • Zichtbaar hoeveel inactieve dorpelingen er zijn
  • Onderzoeken toevoegen aan wachtrij van gebouwen
  • Globale wachtrij voor alle eenheden die er gemaakt worden
  • Wachtrij, hp en actieve ontwikkeling indicatie per gebouw voor jou persoonlijk
  • Populaire mods zoals kleine bomen en grid zijn nu ingebouwd en selecteerbaar.
  • Drie snelkoppelingen verkeursinstellingen: grid gebaseerd, HD (2013)- en AoC (1999)-snelkoppelingen
↑ Terug naar de inhoudsopgave
https://tweakers.net/ext/f/UJXIHTUWS6iZL213TIRQOynI/full.png
Lords of the West


Lords of the West DLC

↑ Terug naar de inhoudsopgave
https://tweakers.net/ext/f/UJXIHTUWS6iZL213TIRQOynI/full.png
Dawn of the Dukes


Dawn of the Dukes DLC

↑ Terug naar de inhoudsopgave
https://tweakers.net/ext/f/UJXIHTUWS6iZL213TIRQOynI/full.png

Patches en updates

Patches en updates sinds release met belangrijkste wijzigingen.

Age of Empires II (1999)Age of Empires II (2013)
 • Patch 2.1 23-04-2013
 • Patch 2.2 26-04-2013
 • Patch 2.3 30-04-2013
 • Patch 2.4 20-06-2013: SkyBox Labs neemt de ontwikkeling van Hidden Path Entertainment over
 • Patch 2.5 19-07-2013
 • Patch 2.6 26-07-2013
 • Patch 2.7 10-09-2013
 • Patch 2.8 20-09-2013
 • Patch 3.0 07-11-2013: Lancering The Forgotten
 • Patch 3.1 05-12-2013
 • Patch 3.2 18-01-2014
 • Patch 3.3 04-03-2014: El Dorado-campagne aan The Forgotten DLC toegevoegd
 • Patch 3.4 15-04-2014
 • Patch 3.5 24-04-2014: Prithviraj-campagne aan The Forgotten DLC toegevoegd
 • Patch 3.6 18-06-2014: Battles of the Forgotten-campagne aan The Forgotten DLC toegevoegd
 • Patch 3.7 31-07-2014
 • Patch 3.8 24-09-2014
 • Patch 3.9 08-04-2015: Laatste versie met Windows XP-ondersteuning
 • Patch 4.0 17-06-2015: Samenvoeging van het basisspel en de DLC, update naar actuele Steam Workshop SDK en introductie van de Mod Manager
 • Patch 4.1 23-06-2015
 • Patch 4.2 26-06-2015
 • Patch 4.3 14-08-2015: Performance verbeteringen en kleine tweaks
 • Patch 4.4 05-11-2015: Lancering The African Kingdoms
 • Patch 4.5 20-11-2015: Voornamelijk problemen rond DLC lancering opgelost
 • Patch 4.6 03-12-2015: Desync problemen van DLC lancering opgelost
 • Patch 4.7 23-08-2016
 • Patch 4.8 13-12-2016: Multiplayer restore gemaakt, performance verbeteringen o.a. 60 fps multiplayer, nieuwe desync logging ter verbetering
 • Patch 4.9 15-12-2016: Ergste desyncs opgelost
 • Patch 5.0 15-12-2016: Lancering Rise of the Rajas
 • Patch 5.1 20-01-2017: Lobby opties uitgebreid
 • Patch 5.3 18-04-2017: Verbeterde netwerkcode
 • Patch 5.4 21-06-2017: Stabiliteit, campagnes en scenario's verbeteringen
 • Patch 5.5 14-09-2017
 • Patch 5.6 05-12-2017: O.a. zelfde eenheden van verschillende gebouwen tegelijk selecteren
 • Patch 5.7 24-01-2018: Bug fixes en balans update
 • Patch 5.8 06-09-2018: Balans update
Age of Empires II: Definitive Edition:↑ Terug naar de inhoudsopgave
https://tweakers.net/ext/f/UJXIHTUWS6iZL213TIRQOynI/full.png

Spelvormen

Je kunt ook een los spel of standaard spel spelen. In deze modus speel je in een open wereld met en/of tegen computerspelers. Er zijn verschillende spelmodi mogelijk.

In het standaardspel (Strijd tot de dood) start je met een stadscentrum, drie dorpelingen en een bereden verkenner of Arendskrijger. Maar een standaardspel met de kaart Nomade start je zonder stadscentrum en met je dorpelingen verspreid over de kaart. De combinatie van spelvormen, kaarten, beschavingen en instellingen geeft je een haast onbeperkt aantal spel mogelijkheden.
 • Turbo willekeurig
  Gebouwen maken sneller eenheden, dorpelingen verzamelen sneller, bouwen sneller en kunnen meer dragen.
 • Koningsmoord
  Jouw koning moet als laatste overblijven. Als je koning sterft, lig je uit het spel. Je begint met een kasteel, een koning en zes extra dorpelingen.
 • Strijd tot de dood
  Alle spelers beginnen met een voorraad hout, voedsel, goud en steen en vechten tot de dood.
 • Scenario...
  Via Steam Workshop en Voobly kan je zelfgemaakte scenario's installeren en spelen via deze optie. Zie ook het mods kopje.
 • Heerser op de heuvel
  Zorg dat je binnen een bepaalde tijd het monument in het midden van de kaart in handen hebt. Om het te veroveren moet je alle vijandelijke eenheden eromheen doden.
 • Wonderrace
  Geen strijd. De eerste speler die een wonder bouwt wint het spel.
 • Verdedig het wonder
  Speler één start met een wonder dat door muren wordt omgeven en moet het tegen vijanden beschermen om te winnen. Alle spelers beginnen in het keizertijdperk met alle technologieën en een enorme voorraad grondstoffen.
Spelmodi exclusief in Age of Empires II (2013) uitbreidingen en Definitive Edition:
 • Vervoer de relikwie (sinds The Forgotten)
  Wees de eerste speler om de relikwie in het midden van de kaart te veroveren en terug naar je klooster te brengen. Elke speler zijn klooster is onverwoestbaar en je kan geen kloosters bijbouwen.
 • Wapenstilstand (sinds The Forgotten)
  Binnen een aangegeven straal rond het stadscentrum kan je van, afhankelijk van je instelling, vijf t/m 90 minuten niet worden aangevallen.
 • Plotse dood (sinds The African Kingdoms)
  Iedere speler heeft maximaal één stadscentrum. Vernietig het stadscentrum van de tegenstander om te winnen.
Spelmodi exclusief voor Definitive Edition:
 • Empire Wars
  Je start in het Feodaaltijdperk met 27 dorpelingen aan het werk. Economische gebouwen en een barak zijn gelijk beschikbaar voor directe actie.
↑ Terug naar de inhoudsopgave
https://tweakers.net/ext/f/UJXIHTUWS6iZL213TIRQOynI/full.png

Campagnes

In Age of Empires II kan je in het solospel een standaardspel of een campagne spelen. Er zijn 12 campagnes gebaseerd op historische veldslagen. Zo kan je bijvoorbeeld Saladin's verdediging van het heilige land en Dzjengis Khan invasie van Europa en Azië spelen. Een campagne bestaat uit zes, zeven of acht rondes met een uitgebreide inleiding tussen de rondes.

In het spel zijn de campagnes verdeeld per continent en aangepaste campagnes. Met aangepaste campagnes kan je de bij de mods (AoE2DE) of workshop (2013) gedownloade campagnes spelen.

Campagnes van The Age of Kings:
 • William Wallace
 • Jeanne d'Arc
 • Barbarossa
 • Dzjengis Khan
 • Saladin
Campagnes van The Conquerors:
 • Attila de Hun
 • Montezuma
 • El Cid
 • Veldslagen van de veroveraars
Campagnes van The Forgotten:
 • Alaric
 • Dracula
 • Bari
 • Sforza
 • El Dorado
 • Prithviraj
 • Vergeten veldslagen
Campagnes van The African Kingdoms:
 • Tariq ibn Ziyad
 • Sundjata
 • Francisco de Almeida
 • Yodit
Campagnes van The Rise of the Rajas:
 • Gajah Mada
 • Suryavarman I
 • Bayinnaung
 • Le Loi
Campagnes van The Last Khans:
 • Kotyan Khan
 • Ivaylo
 • Tamerlane

William Wallace campagne

↑ Terug naar de inhoudsopgave
https://tweakers.net/ext/f/UJXIHTUWS6iZL213TIRQOynI/full.png

Multiplayer

Let op: Wil je samen met Tweakers spelen? Kijk onder Tweakers en Discord hoe je een potje met ons kan meespelen!

Drie platformen
Er zijn momenteel drie platformen waar je online kan spelen die niet compatibel met elkaar zijn. Age of Empires II: Definitive Edition werkt met Xbox Live waarmee je met zowel Microsoft Store als Steam spelers kan spelen. Age of Empires II (2013) werkt met Steam en Voobly (via AoE2Tools). De originele versie Age of Empires II (1999) is ook nog te spelen via Voobly en GameRanger.

Age of Empires II (2013) via Steam
De multiplayer lobby van Age of Empires II (2013) werkt op basis van de Steam. Hierin zitten verschillende checks omtrent authenticatie, statistieken, vrienden en vals spelen. Je kan zelf een multiplayer spel maken die je beschikbaar maakt voor iedereen, al je Steam vrienden of privé waarbij je mensen kan uitnodigen. Je kunt je ook bij één multiplayer aansluiten via de lobby. Er kunnen maximaal acht spelers deelnemen aan één spel. Als het multiplayer spel start gaat de verbinding peer-to-peer tussen de spelers.

Elo
Er zijn twee officiële rangschikkingen: Willekeurige kaart en Strijd tot de dood. De puntentelling gaat op basis van je Elo. Je begint met 1600 Elo en verdient of verliest punten per spel. Om punten te scoren of te verliezen moeten de teams even groot zijn. Als je tegen een hoog geplaatste speler wint krijg je meer punten dan tegen een laag geplaatste speler. Je Elo en positie op de rangschikkingen vindt je terug in het multiplayer scherm.

Uitbreidingen
Spelers zonder de uitbreidingen kunnen zich wel aansluiten bij een multiplayer spel op basis de uitbreiding. De keuze uit beschavingen is dan beperkt voor die speler tot vier willekeurige beschavingen uit de mogelijke beschavingen van het basisspel en uitbreiding samen.

Web lobby aoe2.net
Een functie die niet in de lobby zit is het sorteren op Elo. Hiervoor o.a. heeft een fan de website aoe2.net (cache) gemaakt met een web lobby waarin dit mogelijk is.

↑ Terug naar de inhoudsopgave
https://tweakers.net/ext/f/UJXIHTUWS6iZL213TIRQOynI/full.png

Beschavingen

Beschavingen van The Age of Kings:Beschavingen van The Conquerors:Beschavingen van The Forgotten:Beschavingen van The African Kingdoms:Beschavingen van The Rise of the Rajas:Beschavingen van The Last Khans:↑ Terug naar de inhoudsopgave
https://tweakers.net/ext/f/UJXIHTUWS6iZL213TIRQOynI/full.png

Snelkoppelingen

De snelkoppelingen van Age of Empires II zijn aan te passen vanuit de opties. Hieronder staan de standaard snelkoppelingen van de Definitive Edition. Vetgedrukt zijn Bouwen en maken en cursief zijn Ga naar-snelkoppelingen.

Bouwen met dorpeling
Kies Economische gebouwen (A) en…
Boerderij (A)
Dok (T)
Fuik (R)
Huis (Q)
Houthakkerskamp (R) (Ctrl + Z)
Klooster (F)
Markt (D)
Meer gebouwen (V)
Mijnwerkerskamp (E) (Ctrl + G)
Molen (W)
Smid (S)
Stadscentrum (Z)
Universiteit (G) (Ctrl + U)
Wonder (X)

Kies Legergebouwen (S) en…
Belegeringswerkplaats (R)
Bombardetoren (G)
Kasteel (C)
Kazerne (Q)
Palissadepoort (X)
Palissademuur (S)
Poort (Z)
Schuttersgilde (W)
Stal (E)
Stenenmuur (D)
Voorpost (A)
Wacht/burchttoren (F)

Minikaart
Doelen (Alt + O)
Economie (Alt + R)
Vriend/vijand kleuren (Alt + G)
Gevechten (Alt + C)
Normaal (Alt + N)
Terug naar vorig overzicht (Backspace)

Chat
Chat sturen binnen je team (Enter)
Chat naar iedereen (* + chat)
Chatdialoog (Alt + T)
Volgende chats (PageDown)
Vorige chats (PageUp)
Naar laatste bericht (Home)
Taunts uit (Enter + !mute)
Taunts aan (Enter + !nomute)[/nosmilies]

Belegeringswerkplaats(Ctrl + K)
Belegeringstoren (V)
Blijde, Onager, Belegeringsonager (S)
Bombarde (F)
Schorpioen, Zware schorpioen (D)
Stormram, Versterkte stormram en Belegeringsram (A)

Dok (Ctrl + D)
Barkas (V)
Explosievenvlot, Explosievenschip, Zwaar explosievenschip (D)
Galei, Oorlogsgalei, Galjoen (F)
Handelskogge (Z)
Kanongaljoen (G)
Schildpadschip, Elite-schildpadschip (C)
Transportschip (X)
Vissersboot (A)
Vuurgaljoen, Vuurschip, Snelvuurschip (S)

Kasteel (Ctrl + V)
Petard (D)
Trebuchet (S)
Unieke eenheid (A)

Kazerne (Ctrl + B)
Arendskrijgers, Huskarl (G)
Condottiero (D)
Militie, Krijgsman, Slagzwaardvechter, Tweehandige zwaardvechter, Kampioen (A)
Speervechter, Piekenier, Hellebaardier (S)

Klooster (Ctrl + Y)
Missionaris (S)
Monnik (A)

Markt (Ctrl + M)
Handelskar (A)

Molen (Ctrl + I)
Opnieuw inzaaien (F)

Schutterschilde (Ctrl + A)
Bereden en Sterke beredenboogschutter (D)
Boogschutter, Kruisboogschutter, Arlabest (A)
Handkanonnier, Slingeraar (F)
Tirailleur, Elite-tirailleur (S)

Smid (Ctrl + S)

Stadscentrum (H)
Maak dorpeling (A)
Noodklok luiden (B)
Weer aan het werk (G)

Stal (Ctrl + L)
Bereden verkenner, Lichte cavalerie, Huzaar (A)
Kameel, Sterke kameel, Keizerlijke kameel, Tarkan (D)
Ridder, Cavalier, Paladijn (S)

Eenhedencommando's
Bekeren (Q)
Eenheid wissen (Delete)
Garnizoen (G)
Genezen (W)
Herstellen (D)
Inpakken (X)
Installeren (U)
Stoppen (F)
Uitladen (Z)
Verzamelpunt maken (T)

Legereenheden
Grondaanval (R)
Charge (Tab)
Patrouilleren (Q)
Bewaken (W)
Volgen (E)
Agressieve positie (A)
Defensieve positie (S)
Standhouden met aanval (D)
Standhouden zonder aanval (B)
Boxformatie (X)
Lijnformatie (Z)
Zigzagformatie (C)
Flankformatie (V)

Groeperen
Samenvoegen van max. 40 gebouwen of eenheden onder een sneltoets.
Maak groep 0 (Ctrl + 0) etc.
Kies groep 0 (0) etc.

Overige
Diplomatie (Alt + D)
FPS (F11 twee keer)
Hoofdstuk opslaan (F9)
Menu (F10)
Naar gekozen object (Spatie)
Pauze (F3)
Signaalvlam (Alt + F)
Statistieken tonen (F4)
Speeltijd tonen (F11)
Spel opslaan (F12)
Spel vertragen (- op numpad)
Spel versnellen (+ op numpad)
Technologiediagram tonen (F2)
Volgende inactieve militair (,)
Volgende inactieve dorpeling (.)

↑ Terug naar de inhoudsopgave
https://tweakers.net/ext/f/UJXIHTUWS6iZL213TIRQOynI/full.png

Cheats

Tijdens het spelen kan je de cheats invullen in de chat (sneltoets Enter). In een multiplayer spel moet eerst de Cheats toestaan-optie geactiveerd worden. Als je cheats gebruikt krijg je geen Steam-prestaties en telt het spel ze niet mee voor je rangschikking.
 • cheese steak jimmy's - 10.000 voedel
 • robin hood - 10.000 goud
 • rock on - 10.000 steen
 • lumberjack - 10.000 hout
 • rowshep - 10.000 van alles
 • ninjalui - 10.000 van alles
 • ninjaconnor - 10.000 van alles
 • how do you turn this on - Cobra auto
 • wimpywimpywimpy - Zelfmoord
 • natural wonders - Bestuur de natuur
 • black death - Vernietig alle tegenstanders
 • aegis - Snel bouwen
 • woof woof - Vogels worden vliegende honden
 • marco - Kaart zichtbaar
 • polo - Geen fog of war
 • resign - Direct opgeven
 • i r winner - Direct gewonnen
 • alpaca simulator - Alfred de alpaca
 • furious the monkey boy - Klein aapje
 • to smithereens - Saboteur unit
 • i love the monkey head - Lange, snelle maar nutteloze dorpeling
 • i don't exist - Pinguin (werkt vanaf Age of Empires II: The Forgotten en nieuwer)
 • torpedo1 - Vernietig tegenstanders 1
 • torpedo2 - Vernietig tegenstanders 2
 • torpedo3 - Vernietig tegenstanders 3
 • torpedo4 - Vernietig tegenstanders 4
 • torpedo5 - Vernietig tegenstanders 5
 • torpedo6 - Vernietig tegenstanders 6
 • torpedo7 - Vernietig tegenstanders 7
 • torpedo8 - Vernietig tegenstanders 8
↑ Terug naar de inhoudsopgave
https://tweakers.net/ext/f/UJXIHTUWS6iZL213TIRQOynI/full.png

Mods

De mods ondersteuning voor Age of Empires II: Definitive Edition gaat via de eigen site in-game zodat ze beschikbaar zijn voor zoals Windows Store als Steam spelers.

Voor Age of Empires II (2013) staan op de Steam Workshop staan tienduizend items voor het spel. Van volledige zelf gemaakte campagnes tot nieuwe skins voor beschavingen.

Daarnaast vind je op Voobly honderden mods voor Age of Empires II (1999).

Voor Age of Empires II (2013)
Ozhara's Default Pussywood Pack
Één van de ontwerpfouten in aoe2 is dat je eenheden en gebouwen soms slecht kan zien en selecteren als ze achter bomen staan. Hiervoor is het workshop-item Pussywood. Dit item verkleind de bomen.Grid Plus Reduced
Boogschutters ontvangen een bonus als ze van een hogere locatie schieten. Meer details lees je bij Micromanagement. Helaas zijn heuvels niet altijd goed zichtbaar in het spel. Je kan de grafische instellingen terugschroeven tot laag zodat ze zichtbaar worden of je installeert dit workshop-item waardoor je een subtiel raster krijgt die het hoogte verschil duidelijk aangeeft.

Indian Architecture Mod
Sinds The African Kingdoms uitbreiding is het mogelijk om voor een specifieke beschaving de gebouwen aan te passen. Dit workshop-item vervangt alle gebouwen van de Indiërs voor hun eigen unieke stijl.

Voor Age of Empires II (1999)
Gebruik AoE2Tools om Age of Empires II HD (2013) om te vormen naar Age of Empires II (1999).

Jurassic 2 en de New Jurassic World Map
Hunter en prey spel.

Tales of Middle Earth
Tales of Middle Earth (ToME) is the first ever fully playable total conversion for AoK based on the works of J.R.R Tolkien. Featuring full 18 realms of Middle-earth including Elves, Men of the West, the Rohirrim, Southrons and the Easterlings, and the evil forces under Mordor and Angmar. Bring to life all your favourite battles and stories from The Lord of the Rings on maps of real Middle-earth locations. From the keen archers of Lórien to the trolls of Mordor; the Rangers of the North to the dreaded giant Mûmakil – hundreds of new units, with over a hundred new building graphics and wonders from the Middle-earth.

Age of Chivalry
Concentrating on the late medieval period, Age of Chivalry: Hegemony replaces or significantly alters each of the civilizations in the original game, while also adding a number of new ones, allowing the player to control Central and Western European states. Many new units and technologies have been added and gameplay dynamics have been changed considerably in this complete overhaul of Age of Empires II.

Play as Austria, Bavaria, Bohemia, Brandenburg, Brittany, Burgundy, Denmark, England, Flanders, Florence, France, Friesland, Genoa, Guelders, Helvetia, Hungary, Liège, Milan, Naples, the Papal States, Poland, Savoy, Saxony, Scotland, Venice, or Wales. Fight against your friends or the AI through random maps or on newly crafted real world maps of Central Europe, Western Europe, Northern Italy or the Low Countries, or play through the unique historical eight-scenario campaign. Explore a whole new medieval period in Age of Chivalry: Hegemony!

Age of Galactica
Forget everything what you know about medieval age of empires... start think with spaceships.

Rome Returns
Age of Empires I replica mod with AoC features, based on yty's abandoned project.

Castle Blood (CBA)
Uitleg. De kaarten zitten in deze map pack (Steam).

Tower Defence (TD)
Uitleg. De kaarten zitten in deze map pack (Steam).

Rambit Castle Blood (RCB)
Uitleg. De kaarten zitten in deze map pack (Steam).

Roll The Dice (RTD)
Uitleg. De kaarten zitten in deze map pack (Steam).

↑ Terug naar de inhoudsopgave
https://tweakers.net/ext/f/UJXIHTUWS6iZL213TIRQOynI/full.png

Systeemeisen


Age of Empires II Definitive Edition
Minimale systeemeisen:
 • Besturingssysteem: Windows 10 64bit
 • Processor: Intel Core 2 Duo or AMD Athlon 64x2 5600+
 • Geheugen: 4GB ram
 • Videokaart: NVIDIA GeForce GT 420 of ATI Radeon HD 6850 of Intel HD Graphics 4000 of beter met 2GB VRAM
 • DirectX: 11
 • Harde schijf: 30GB
Age of Empires II (2013)
Minimale systeemeisen:
 • Besturingssysteem: Windows Vista of hoger
 • Processor: 1,2GHz
 • Geheugen: 1GB ram
 • Videokaart: gpu met DirectX 9.0c ondersteuning
 • DirectX: 9.0c
 • Harde schijf: 2GB
Als je om een niet verdedigbare reden nog Windows XP draait moet je beta "Last working WinXP Version" installeren. Dit is de laatste versie die Windows XP SP3 ondersteunt. Je kan deze versie installeren via Steam. Rechtermuisknop op het spel, klik Eigenschappen, klik Béta's en selecteer "Last working WinXP Version". Let op: de multiplayer zal grotendeels niet werken. Hiervoor hebben alle speler namelijk dezelfde versie nodig.

↑ Terug naar de inhoudsopgave
https://tweakers.net/ext/f/UJXIHTUWS6iZL213TIRQOynI/full.png

Strategieën

Nieuw in Definitive Edition zijn The Art of War tutorials. In negen interactieve tutorials worden de basis strategieen voor je economie en oorlog voeren uitgelegd. Je resultaten worden beoordeeld in medailes en je ontvangt tips hoe je dit nog verder kan verbeteren. Dit moet de kloof tussen nieuwe spelers en de gewinterde veteranen verkleinen in de multiplayer.

Afhankelijk van je niveau en gekozen beschaving zijn er meerdere strategieën om mee te spelen. Dit zijn de meest voorkomende strategieën:

Flush
Feudal rushing of flushing is een strategie voor een open land kaart. Simpel gezegd is het de bedoeling om de vijand zijn economie zo snel mogelijk te verstoren. Je bouwt minimale economie op en hebt de eerste milities bij je tegenstander als je ontwikkeling naar het Feodaaltijdperk net klaar is. Je zet druk op hem in het Feodaaltijdperk zodat hij economisch een klap krijgt zodat jij het spel naar je toe kan trekken.

Drush
Dark age rush of drushing is een alternatieve manier van de flush. Het principe is hetzelfde alleen val je hem gelijk in het Middeleeuwentijdperk aan met milities, de bereden verkenner en optioneel dorpelingen. Je valt zijn economie aan zodat hij achterloopt in het Feodaaltijdperk en het verdere spel. De drush is sterk afhankelijk van je vroege economie bonussen, daarom zijn maar enkele beschavingen geschikt. De Meso-Amerikaanse (Azteken, Maya's en Inca's) beschavingen hebben goede vroege bonussen en zijn hier ideaal voor. Andere opties zijn de Mongoliërs, Kelten en Goten.

Boom
Booming of fast castle is een strategie waarbij je volledig stort op je economie en je militairen links laat liggen. Het is een effectief antwoord op een speler die zich ingraaft. Doordat je sneller groeit zal je later in het spel de grondstoffen hebben voor een sterker leger. Een boom is kwetsbaar als de tegenstander kiest voor een rush strategie. Het is daarom aan te raden om de tegenstander met guerrilla acties zand in de ogen te strooien.

↑ Terug naar de inhoudsopgave
https://tweakers.net/ext/f/UJXIHTUWS6iZL213TIRQOynI/full.png

Micromanagement

Met een paar kleine handelingen kan je een gevecht en zelfs een heel spel naar je hand zetten. Ben je bekend met het spel en ken je de meeste snelkoppelingen uit je hoofd? Dan kan je met dit micromanagement je spel verbeteren.

Video Zero to Hero: Micromanagement Tips van ZeroEmpires

In deze video loopt Zak ‘ZeroEmpires’ Robinson je door de bekende micro's. In de video:
 • 1m33s: Ontwijken van boogschutters pijlen in het vroege spel
 • 1m50s: Bliksemafleider: dichtstbijzijnde eenheid wordt als eerste aangevallen
 • 2m08s: Flank- en lijnformatie gebruiken om blijde en onager aanvallen te ontwijken
 • 2m48s: Heuvelbonus gebruiken voor boogschutters
 • 3m16s: Troepen juist positioneren en projectielpanters gebruiken
 • 3m48s: Geconcentreerd schieten met boten
 • 3m48s: Boten blijven bewegen, zo mist de langzame projectielaanval vaak
 • 4m41s: Lok eenheden
 • 5m23s: Aanvallen en tactisch terugtrekken
 • 6m48s: Lopen beperken, verzamelaars dichtstbijzijnde bronnen eerst verzamelen
 • 6m48s: Maximaal twee dorpelingen per bron zodat ze elkaar niet in de weg lopen
Bonus macro tip: handelskarren verdienen goud voor een retourtje tussen je eigen markt en een andere markt. Dit werkt voor zowel een geallieerde als een vijandige markt. De hoeveelheid goud die je krijgt heeft een exponentieel verband met de afstand tussen de markten, maar voor omlopen krijg je niks extra's. Zorg dat je handelskarren in een zo recht mogelijke lijn kunnen lopen voor een zo'n efficiënt mogelijke goud productie. Zet eventueel meerdere markten neer zodat de handelskarren geen file vormen voor de markt.

↑ Terug naar de inhoudsopgave
https://tweakers.net/ext/f/UJXIHTUWS6iZL213TIRQOynI/full.png

Tweakers en Discord

Deze Tweakers spelen Age of Empires II en mag je lastig vallen voor multiplayer potjes.

Discord:
Voor het samen spelen en audiochat gebruiken we https://tweakers.net/ext/f/8hleAvXuSoIvcWA1npeV8Ypy/full.png Discord. Meld je aan via http://aoe2.nl

Tweakers die aoe2 spelen:

FaberOneGoT FaberOne AgeofTweakers FaberOne#4953
hmmmmmmmmmpffffAt the healthclub SarahMain
JelvJelv Jelv Jelv#6004
levik7levik7 levik7 levik7#1747
LordOfBonesTiwaz Rattleshirt Tiwaz#2503
NLAnacondaNLAnaconda NLanaconda NLAnaconda#6835
ShadvetShadvet Shadvet Shadvet#9377
StaalsStaals Staals Staals#4098
T-homasDude for real? malloot Thomas#6256
WereldkaartTeddybearrrr Teddybearrrr Teddybearrrr#1566
 
BaelrogOdysseus
BeakzzBamBeakz
BlackthunderAwfBlackthunder
D4NG3RiD4NG3R
danielreneDuplo_NL Duplo_NL#7295
Dennisdennis Dennis1984120#9690
dipdipDIPSHIT kipnoodle#6317
donderdraakMeow
ettie1990ettie1990#4014
Anoniem: 880939Free_Undertaker Free_undertaker#6694
GaitGait Gait#5776
GhengisVadimovs
NickNick iNtEnSeThRiLLeR#0284
janfokkeJanFokke JanFokke#9799
JelgrexMrDurex
koudepindakoudepinda
lordfalcoLord Falco
Meviusmv.Mevius
PearZealPearZeaL#6255
PendoraPendora
PentiumdualcoreTIJS Tijs/Pentium#0853
ppx17-ppx- ppx17#0268
TvanMthomasv.m Thomas#4584
RasmalluinMusicPiano
RonaldMeerDlanoR SpecialHippoJoe#0119
shalakaShakarock#3971
SleehondLeon1987vl
TimoVeldTimo
TjampyTjampie
TomdeaardappelTomdeaardappel#8568
willemvhHarvester
 
Aggressor
Avalaxy
avalonn
BartvanOranje
brambest
Brent
Dennis013
DeNachtwacht
Edwinsliedrecht
Frank!in
FreqAmsterdam
Fzim
ikbengoofy
mark1707
Niekserr
OmeJoyo
piripi
psychoclown
Nijs550
Redax
Roman_Craig
wouterg00
XWB

Geef je Steamprofiel link door aan Jelv om opgenomen te worden.

↑ Terug naar de inhoudsopgave
https://tweakers.net/ext/f/UJXIHTUWS6iZL213TIRQOynI/full.png

Trivia
 • De oorspronkelijk naam van de game was Dawn of Man (cache).
 • In een standaard spel is de in-game tijd 66% sneller dan de normale tijd (0% sneller in langzaam en 100% sneller in een snel spel).
 • De originele Age of Empires I, II en III waren in 2008 al goed voor 20 miljoen (cache) verkopen.
↑ Terug naar de inhoudsopgave
https://tweakers.net/ext/f/UJXIHTUWS6iZL213TIRQOynI/full.png

Serie
 • Age of Empires - 1997 - Windows, Macintosh, Windows Mobile
 • Age of Empires: The Rise of Rome (uitbreiding) - 1998 - Windows
 • Age of Empires II: The Age of Kings - 1999 - Windows, Mac OS, PlayStation 2
 • Age of Empires II: The Conquerors (uitbreiding) - 2000 - Windows, Mac OS
 • Age of Empires II Mobile - 2005 - J2ME
 • Age of Empires III - 2005 - Windows, Mac OS, Windows Mobile, N-Gage
 • Age of Empires: The Age of Kings - 2006 - Nintendo DS
 • Age of Empires III: The WarChiefs (uitbreiding) - 2006 - Windows, Mac OS X
 • Age of Empires III: The Asia Dynasties (uitbreiding) - 2007 - Windows, Mac OS X
 • Age of Empires Online (free to play) - 2011 - Windows
 • Age of Empires II HD - 2013 - Windows
 • Age of Empires II HD: The Forgotten (DLC) - 2013 - Windows
 • Age of Empires: Castle Siege - 2014 - Windows, Windows Phone, iOS
 • Age of Empires II HD: The African Kingdoms (DLC) - 2015 - Windows
 • Age of Empires: World Domination - 2015 - iOS, Android
 • Age of Empires II HD: Rise of the Rajas (DLC) - 2016 - Windows
 • Age of Empires: Definitive Edition - 2018 - Windows 10 (Steam) (GoT)
 • Age of Empires II: Definitive Edition - 2019 - Windows 10 (Steam)
 • Age of Empires III: Definitive Edition - Aangekondigd
 • Age of Empires IV - Aangekondigd
Age of Mythology is een ander real-time strategiespel van de Age of Empires ontwikkelaar Ensemble Studios. Je speelt met een beschaving uit de oude wereld, met elk een eigen god. Net als met Age of Empires bouw je een rijk op en moet je de tegenstander verslaan. Het spel maakt gebruikt van dezelfde Genie Engine game engine als Age of Empires II en speelt naast de andere setting vergelijkbaar. Star Wars: Galactic Battlegrounds is ook op de Genie Engine ontwikkeld.
 • Age of Mythology - 2002 - Windows, OS X
 • Age of Mythology: The Titans (uitbreiding) - 2003 - Windows
 • Age of Empires: Mythologies - 2008 - Nintendo DS
 • Age of Mythology: Extended Edition - 2014 - Windows
 • Age of Mythology: Tale of the Dragon DLC - 2015 - Windows
↑ Terug naar de inhoudsopgave
https://tweakers.net/ext/f/UJXIHTUWS6iZL213TIRQOynI/full.png

Links

Officiële links:Handige links:
 • aoe2stats.net - alle aoe2 statistieken van eenheden, beschavingen, gebouwen, etc
 • /r/aoe2/ - actieve subredit over aoe2
 • aoe2tools - tool om o.a. met aoe2hd te spelen op voobly
 • AoEZone - grote aoe2 community, vooral gericht op het originele spel
 • Age of Empires Wikia - wiki over alle aoe spellen
 • Hotkey Editor - tool waarmee je makkelijk snelkoppelingen kan maken
Streamers:YouTube:Rest:↑ Terug naar de inhoudsopgave
https://tweakers.net/ext/f/UJXIHTUWS6iZL213TIRQOynI/full.png

Veel gestelde vragen

Help, Age of Empires II (2013) start niet meer op!
Het komt wel eens voor dat een update niet goed uitgevoerd word. Dit kan je herstellen via Steam. Klik met rechtermuisknop op het spel en kies Eigenschappen. Ga naar Lokale Bestanden en kies Integriteit van spelcache controleren. Steam zal dan je bestanden controleren en herstellen als dit nodig is. Het spel zal nu weer moeten werken.

Help, ik heb last van een lage fps in Age of Empires II (2013)
Een lage fps kan verschillende redenen hebben. Check eerst je fps met Steam Overlay. Hierin kan je de in-game fps counter aanzetten waardoor dit altijd in beeld is.

Oplossing 1: Soms zit er een oude instelling in de weg die je fps limiteert. Type tijdens het spel "setmaxfps 10000" om een eventueel oude instelling te verwijderen.

Oplossing 2: Loop de "Max Game Performance Guide for aoe2hd" handleiding door. Het zet vsync, 3d water, schaduwen uit en zet, net als oplossing 1, maximale fps terug. Daarnaast stel je DirectX 8 in als standaard, zet je hoge dpi schaling uit en verwijder je oude instellingen en save games. Dit had bij mij het beste resultaat!

Help, ik heb last van lag in multiplayer
Er zijn een aantal situaties die lag kunnen veroorzaken.

Ping
Het grootste probleem is slechte verbinding of ping met de hoster, er is geen centrale server in aoe2hd. Controleer dus voor je spel begint of de ping groen is, onder de 90.

Bevolking
In HD is het maximaal aantal bevolking uitgebreid van 200 naar 300 en later 500. Dit maak dat het aantal berekeningen voor routes en acties fors toeneemt, zeker als je met 8 spelers speelt. Helaas werkt dit in de multiplayer niet helemaal soepel. Lag of in dit geval stottering komt vaak voor als grote groepen leger in actie komen. 1tegen1 kan je prima met 500 bevolking spelen, maar 4vs4 is het toch echt af te raden.

Opnemen
Het opnemen van een multiplayer spel slaat alle acties van elke speler op. Met een combinatie van hoge bevolking en veel spelers in het spel kan opnemen ook lag veroorzaken. Zet de opname dus uit als je bijvoorbeeld met 500 bevolking of 4vs4 wilt spelen en vaak last hebt van lag.

↑ Terug naar de inhoudsopgave
https://tweakers.net/ext/f/UJXIHTUWS6iZL213TIRQOynI/full.png

Wijzigingen
 • 3-8-2015: Alle hoofdstukken geschreven
 • 4-8-2015: Steamsignature.com toegevoegd voor de Tweakers AoE groep
 • 4-8-2015: Spelvouten t/m beschavingen eruit gehaald
 • 8-8-2015: Micro is nu Micromanagement en laatste stuk tegengelezen op spelfuoten
 • 9-8-2015: Live
 • 12-8-2015: Aantal spellingfouten verbeterd en een nieuw YouTube kantaal toegevoegd bij Links
 • 13-8-2015: Chat naar iedereen-snelkoppeling toegevoegd
 • 14-8-2015: Patch 4.3 toegevoegd
 • 31-10-2015: Snelkoppelingen verbeterd
 • 4-11-2015: Weergave voor smartphone en tablet verbeterd. Van 5MB naar 2,4MB.
 • 5-11-2015: Details The African Kingdoms DLC toegevoegd
 • 21-11-2015: Afbeeldingen, patches, beschavingen, cheats, workshop en snelkoppelingen verbeterd. Tweakers toegevoegd.
 • 16-12-2015: Tweakers ranking uitgebreid met Elo
 • 19-12-2015: Wederom Tweakers ranking bijgewerkt, Streams los gezet, en laatste Patch toegevoegd
 • 27-12-2015: Links toegevoegd aan Serie
 • 28-12-2015: Foutje aangepast (spel komt uit 1998 niet 1999!), links uitgebreid en Veel gestelde vragen toegevoegd
 • 11-4-2016: Links en Tweakers ranking bijgewerkt, Veel gestelde vragen uitgebreid met oplossingen voor een lage fps
 • 24-11-2016: Toch uit 1999 niet uit 1998, Discord toegevoegd, Tweakers ranking gedeactiveerd :( en Links bijgewerkt
 • 15-12-2016: Solospel is nu Campagnes, Teamspeak omgezet naar Discord, kleine correcties overal en nergens, patches bijgewerkt, aoe2calender.com toegevoegd bij links en begin gemaakt met nieuwe DLC
 • 27-12-2016: Tweakers en Discord bijgewerkt, ranking verwijzingen verwijderd
 • 31-5-2017: Tweakers en Discord bijgewerkt, Patches bijgewerkt
 • 21-6-2017: Patches bijgewerkt, dode Amazon winkel link verwijderd
 • 30-6-2017: Discord username als alt op de afbeeldingen gezet
 • 5-12-2017: Patches, aantal verkopen en Voobly geschiedenis bijgewerkt (4,5 miljoen!)
 • 6-12-2017: Tweakerslijst bijgewerkt
 • 5-1-2018: Tweakerslijst bijgewerkt
 • 31-1-2018: Rise of Rajas beschavingen vertaald, series, patches en links bijgewerkt
 • 12-3-2018: Discord-link aangepast naar aoe2.nl
 • 27-3-2018: Data bijgewerkt en patch 5.8 toegevoegd
 • 20-8-2019: Eerste stappen gezet om de topic om te bouwen van AoE2HD naar algemeen AoE2 topic ivm de aanstaande AoE2DE release
 • 28-8-2019: Algemeen AoE2 topic ivm de aanstaande AoE2DE release klaar
 • 18-12-2019: AoE2DE updates en details bijgewerkt
 • 30-04-2020: Updates bijgewerkt en AoE2DE informatie verbeterd
 • 16-12-2020: Updates bijgewerkt en AoE2DE dlc!
 • 16-12-2020: Updates bijgewerkt en dlc's!
↑ Terug naar de inhoudsopgave
https://tweakers.net/ext/f/UJXIHTUWS6iZL213TIRQOynI/full.png

[Voor 255% gewijzigd door Jelv op 25-11-2021 10:38]


 • ettie1990
 • Registratie: December 2010
 • Laatst online: 13:14

ettie1990

PSN:ettiesick

Verhelderende Topic! stuk wijzer geworden, ik was niet op de hoogte dat er in 2013 een DLC gemaakt was en dat er nu eentje op de planning staat. Deze gaat bij mijn bookmarks

 • BlackthunderAwf
 • Registratie: April 2010
 • Laatst online: 18:45
Mooi topic, zeer uitgebreid! Speel heel weinig AoE en eigenlijk helemaal geen online competitive, maar voor een keer is het vast leuk.

Nog een klein grammatica foutje gespot. Bij 'spelvormen' staat er bij 'koningssmoord' jou koning in plaats van jouw koning. Iets met bezittelijk enzo. Voor de rest echt een goede startpost hoor! :-)
ettie1990 schreef op maandag 10 augustus 2015 @ 13:55:
Verhelderende Topic! stuk wijzer geworden, ik was niet op de hoogte dat er in 2013 een DLC gemaakt was en dat er nu eentje op de planning staat. Deze gaat bij mijn bookmarks
Graag gedaan! Fijn dat je er wat van bent opgestoken. Precieze datum is er nog niet maar als die bekend is zal hij zeker in dit topic geplaatst worden.
BlackthunderAwf schreef op maandag 10 augustus 2015 @ 14:15:
Mooi topic, zeer uitgebreid! Speel heel weinig AoE en eigenlijk helemaal geen online competitive, maar voor een keer is het vast leuk.

Nog een klein grammatica foutje gespot. Bij 'spelvormen' staat er bij 'koningssmoord' jou koning in plaats van jouw koning. Iets met bezittelijk enzo. Voor de rest echt een goede startpost hoor! :-)
Bedankt voor de vriendelijke woorden. Het foutje is aangepast :)
Speel zelf ook graag met vrienden online 2vs2. Met de Elo ranking kan je redelijk inschatten wie van je eigen niveau is zodat de potjes wat gelijkwaardiger zijn. Als er genoeg animo is kunnen we via de Steam groep nog wat multiplayer potjes organiseren.
YouTube kanaal Spirit Of The Law toegevoegd bij de links. Kanaal is 10 maanden actief en heeft al 59 AoE2 video's geupload. Veel berekeningen wanneer je welke eenheid moet gebruiken, beschavingen video's en een aantal wedstrijd verslagen.

[Voor 6% gewijzigd door Jelv op 12-08-2015 13:00]

Patch 4.3 is gisteren uit gekomen. Veel performance verbeteringen met o.a. render methodes, tekst render is sneller, reactie tijd is verbeterd en fps zou o.a. in Windows 10 een stuk hoger moeten zijn. Een andere belangrijke update is dat save games van multiplayer spelletjes het weer goed doen.

In de discussie geven de ontwikkelaar ook aan dat er veel voorbereidend werk is gedaan voor de aankomende dlc. Helaas nog geen tipje van de sluier wanneer die uitkomt.

 • brambest
 • Registratie: December 2006
 • Laatst online: 19-01-2021
Supervet, een topic voor AoE2. Ik speel het zo af en toe, maar meer voor fun dan echt winnen. Doe dan met maat vaak 2vs2 ofzo. 10/10 keer ben ik de Chinezen.

Een aanmerking, misschien ligt het aan mij, maar op de iPad laat die het niet goed zien, tekst valt buiten beeld, alsof het net te "breed" is. Ik doel op de topicstart trouwens.

Ik vergeet het helemaal, maar complimenten voor de topic start!! _/-\o_

[Voor 10% gewijzigd door brambest op 14-08-2015 18:06]


 • Switchie
 • Registratie: April 2009
 • Niet online

Switchie

Mr. Evil Genius

brambest schreef op vrijdag 14 augustus 2015 @ 17:59:
Supervet, een topic voor AoE2. Ik speel het zo af en toe, maar meer voor fun dan echt winnen. Doe dan met maat vaak 2vs2 ofzo. 10/10 keer ben ik de Chinezen.

Een aanmerking, misschien ligt het aan mij, maar op de iPad laat die het niet goed zien, tekst valt buiten beeld, alsof het net te "breed" is. Ik doel op de topicstart trouwens.
Hier helaas hetzelfde probleem.

Mocht er overigens ooit een verkiezing voor beste Topicstart komen dan ben je bij deze genomineerd!! _/-\o_

'Future proof' (de; v) Verschijnsel waarbij men een dure aankoop rechtvaardigt door innovatie te negeren


 • Onbekend
 • Registratie: Juni 2005
 • Laatst online: 18:49
Ik speel het soms ook nog wel eens, maar dan de AoE II The Conquerers. Daaroverheen gebruik ik een AoE2Wide hack om zo op mijn HD monitor de graphics er netjes uit te laten zien.

Overigens speel ik graag de Fransen vanwege de sterke Paladins, in allerlei verschillende gebieden en game soorten. Ik speel alles op hardst met 2 teams van 3 computerspelers en mijn team met 1 andere computerspeler. Mijn doel is vaak te voorkomen dat mijn medespeler opgeeft. :P

Speel ook Airplane Manager en Repeat


 • New Yorker
 • Registratie: Augustus 2013
 • Niet online
Jammer dat ik lagg krijg als ik vecht met 8 spelers met 500cap.

Weg

brambest schreef op vrijdag 14 augustus 2015 @ 17:59:
Supervet, een topic voor AoE2. Ik speel het zo af en toe, maar meer voor fun dan echt winnen. Doe dan met maat vaak 2vs2 ofzo. 10/10 keer ben ik de Chinezen.

Een aanmerking, misschien ligt het aan mij, maar op de iPad laat die het niet goed zien, tekst valt buiten beeld, alsof het net te "breed" is. Ik doel op de topicstart trouwens.

Ik vergeet het helemaal, maar complimenten voor de topic start!! _/-\o_
Chinezen ben ik nooit grootste fan van want ze lopen wat te traag voor mijn doen. Sterke beschaving en je ziet hem ook vaak terug bij de toernooien. Speel je online of tegen bots?
Switchie schreef op vrijdag 14 augustus 2015 @ 18:04:
[...]

Hier helaas hetzelfde probleem.

Mocht er overigens ooit een verkiezing voor beste Topicstart komen dan ben je bij deze genomineerd!! _/-\o_
iPad probleem komt denk ik doordat ik hem 680 breed heb gemaakt ipv maximale 640 die staat voorgeschreven. Ik zal de afbeeldingen wat kleiner moeten opslaan om te kijken of dat helpt. Ik ga ermee aan de slag!
Onbekend schreef op vrijdag 14 augustus 2015 @ 18:15:
Ik speel het soms ook nog wel eens, maar dan de AoE II The Conquerers. Daaroverheen gebruik ik een AoE2Wide hack om zo op mijn HD monitor de graphics er netjes uit te laten zien.

Overigens speel ik graag de Fransen vanwege de sterke Paladins, in allerlei verschillende gebieden en game soorten. Ik speel alles op hardst met 2 teams van 3 computerspelers en mijn team met 1 andere computerspeler. Mijn doel is vaak te voorkomen dat mijn medespeler opgeeft. :P
Blijft gaaf dat mensen een spel van 15 jaar oud nog steeds spelen! Heb je alleen de AoE2Wide hack of speel je ook met de userpatch? Kom je niet andere problemen tegen met het spelen? Als je veel lan speelt snap ik wel dat je Steam versie niet eens nodig hebt. Steam geeft vooral online voordeel en je hebt er natuurlijk de nieuwe DLC.

Fransen hebben de sterkste Paladins! Wel erg duur om te maken.
New Yorker schreef op zaterdag 15 augustus 2015 @ 17:08:
Jammer dat ik lagg krijg als ik vecht met 8 spelers met 500cap.
Vooral met bots met de aangepaste ai heb ik daar ook last van. Online speel ik eigenlijk amper tegen de 8 spelers. Van de potjes die ik me herinner had ik er niet heel erg last van. Je zou je specifieke situatie kunnen aanmelden en wellicht kunnen ze er in toekomstige patch rekening mee houden.

 • brambest
 • Registratie: December 2006
 • Laatst online: 19-01-2021
Ik speel eigenlijk altijd LAN, met 1-2 vrienden tegen 3 of 4 BOTS.

 • Onbekend
 • Registratie: Juni 2005
 • Laatst online: 18:49
Jelv schreef op dinsdag 18 augustus 2015 @ 08:00:
Blijft gaaf dat mensen een spel van 15 jaar oud nog steeds spelen! Heb je alleen de AoE2Wide hack of speel je ook met de userpatch? Kom je niet andere problemen tegen met het spelen? Als je veel lan speelt snap ik wel dat je Steam versie niet eens nodig hebt. Steam geeft vooral online voordeel en je hebt er natuurlijk de nieuwe DLC.
Nee, ik heb geen userpatch, maar ik wist niet dat die ook bestond. Die ga ik binnenkort eens proberen.

Met spelen heb ik weinig andere problemen. Helaas zijn de computers soms niet slim waardoor ze de helft van hun mensen achter een muur inbouwen. Soms inderdaad traagheid bij gevechten, maar niet heel erg storend.
Vaak speel ik maar tegen een andere vriend via LAN, en heb niet echt de behoefte aan andere menselijke spelers die ik niet ken. Ik wil wel elk uurtje of anderhalf de game kunnen pauzeren en niet vier uur of langer achter een beeldscherm zitten. Helaas is dat met online games niet mogelijk.

Verder ben ik niet zo heel blij met Steam en andere online gameplatformen, want je blijft er erg afhankelijk van en soms werkt het niet eens.
Fransen hebben de sterkste Paladins! Wel erg duur om te maken.
Zijn wel duur, maar vanwege de snelheid en kracht ruimen ze sneller vijanden op waardoor je niet snel hoeft te vervangen.
Vooral als je aan de limiet van 200 mensen zit heb ik liever zo'n 80 Villagers en Trade Cards, en zo'n 120 Paladins en Trebuchets. :)

Speel ook Airplane Manager en Repeat


 • Paradox
 • Registratie: Oktober 2002
 • Laatst online: 13:43
Is het dus voldoende om het spel te spelen door het volgende steam pakket aan te schaffen?http://store.steampowered.com/sub/33961/
* Age of Empires II HD
* Age of Empires II HD : The Forgotten
Paradox schreef op woensdag 19 augustus 2015 @ 15:54:
Is het dus voldoende om het spel te spelen door het volgende steam pakket aan te schaffen?http://store.steampowered.com/sub/33961/
* Age of Empires II HD
* Age of Empires II HD : The Forgotten
Ja, daarmee koop je het spel plus de tot nu toe enige DLC.

 • Dennis
 • Registratie: Februari 2001
 • Laatst online: 04-02 20:04
Prachtig topic Jelv! Zat toevallig net te kijken of er een topic was. Met mijn 1225 uur speeltijd denk ik dat ik aardig mee mag doen. Heb inmiddels 115 van de 259 achievements en ben de laatste weken bezig om mijn aanvalskills te verbeteren. Qua economie ben ik behoorlijk goed denk ik, maar offensieve skills moeten nog verbeterd worden.

Ik speel eigenlijk alleen maar single player, nu de laatste tijd 2x3 players hard, daarvoor heel lang 4x2 players gedaan op very hard. Dat laatste is trouwens makkelijker dan het eerste.

Mijn favoriet was altijd de random map (wegens veel resources), maar ben nu juist aan het oefenen op andere types map omdat dat enorm verschilt. Gaat de laatste tijd aardig goed, heb wel een paar verloren maar krijg het steeds beter onder de knie.

Civ heb ik geen echte voorkeur, al vind ik Franks geweldig door de goedkope kastelen en de throwing axeman of Goths omdat je massale legers binnen een paar seconden uit de grond stampt. Massa is kassa zei een collega van mij vroeger altijd en met een stuk of 300 huskarls is in principe iedereen kansloos :).

 • Onbekend
 • Registratie: Juni 2005
 • Laatst online: 18:49
Zolang je veel capaciteit hebt om het leger met vers personeel aan te kunnen vullen, heb je aan een klein leger voldoende.

Van al het personeel in het spel zorgt bij mij de helft voor grondstoffen, en een kwart staat als verdediger, en de laatste kwart is een leger dat aanvalt.

Speel ook Airplane Manager en Repeat


 • Dennis
 • Registratie: Februari 2001
 • Laatst online: 04-02 20:04
Mja, ik had net 180 villagers aan het werk toen het spel voorbij was en zo'n 320 legereenheden. Van de 180 waren er 40 trade carts en de rest was grotendeels farmer. Denk nog zo'n 50 lumberjacks.

Ik kom er steeds meer achter dat offensief veel beter is dan defensief bij AoE, want als je verdedigt is het veel moeilijker je economie draaiende te houden. Als je de tegenstander aanvalt en je schaadt zijn economie dan kan hij nog proberen het te repareren, maar is meestal kansloos.

Heb net gewonnen met de teutons, samen met twee teamgenoten tegen huns, indians en mongols. Teutonic knight is bijna niet te verslaan en als ik er dan eenmaal 250 heb ben je gewoon kansloos, ook omdat mijn economie zo goed draaide dat ik kon blijven aanvullen. Twee kastelen bij de tegenstander in de buurt, paar trebuchets erbij en het is een kwestie van tijd.

Ik ben echt van de infantry, lekker goedkoop en als je maar genoeg hebt dan kunnen ze vrijwel alles aan. Een van de vervelendste tegenstanders vind ik Britons met hun long archers, maar denk dat ik inmiddels ook die wel kan verslaan :P.
Nieuws van de DLC ontwikkelaars! Er is een nieuwe dev blog met uitleg hoe ze de gebouwen ontwikkelen voor de Afrikaanse beschavingen. Verder is modder Jorgito bevestigd als lead artist dus dat beloofd wat qua details. Lees meer op Forgotten Empires.

Screenshot van The Africans Kingdoms DLC:

 • Beakzz
 • Registratie: Juni 2008
 • Laatst online: 18:15
Leuk!, een redelijk nieuw topic voor deze oude game :) Speel deze weer regelmatig met een vriend, maar we zijn nogal aan het turtlen dus lange potjes met veel geweld aan het eind.

Iemand tips voor een leuke kleinere map voor een 1vs1 en met welke settings ? Wil wel een beetje bouwen, maar liever gedwongen worden om te vechten om de juiste recources. En als er nog wat mindere goden dit spel spelen dan ben ik te vinden als Bambeakz op Steam.

Ik ben deze playlist een beetje aan het afkijken voor wat andere speelstijlen :

https://www.youtube.com/p...vtxcJCwEaszs3BaW2C_enZxe7

Dan heb ik nog een lange weg te gaan, want ik speel zelfs nog zonder shortcuts :+

[Voor 22% gewijzigd door Beakzz op 04-09-2015 00:14]


 • Onbekend
 • Registratie: Juni 2005
 • Laatst online: 18:49
Gewoon de kleinste map uitkiezen, zonder veel water zoals Arabia, Black Forest of Gold Rush.
Dan kom je snel bij de tegenstander in de buurt.

Als dat nog te makkelijk is, zet je op die kleinste map 4 extra tegenstanders neer en dan loop je elkaar in de weg met veel kleine gevechten. :)

Speel ook Airplane Manager en Repeat

Beakzz schreef op vrijdag 04 september 2015 @ 00:10:
Iemand tips voor een leuke kleinere map voor een 1vs1 en met welke settings ?
Niet een te grote kaart nemen en populatie limiet op 200 of 300 zetten. Dan moet je redelijk snel keuzes maken hoe je leger opbouwt.

Tegen een turtle werkt een rush goed.
Of als je zelf liever eerst goede basis wil hebben kan je boomen. Ben zelf wel van de booming met de Hunnen. Dan muurtje opblazen en met de cavalerie binnenstormen.
We hebben een datum! 5 november komt African Kingdoms DLC uit. Zojuist te horen op de live stream: http://www.twitch.tv/ageofempires/v/18794753?t=1h02m40s
Weer meer informatie over de DLC bekend geworden. De highlight:

- Balans aanpassingen van The Forgotten DLC worden verbeterd, voornamelijk de Italianen, Inca's en Indiers.
- Nieuwe boten: Fire Galleys en Demolition Rafts!
- LAN multiplayer is terug, de handshake moet nog wel via Steam maar potje is verder lokaal.

Lees meer op de blog van Forgotten Empires: http://www.forgottenempir...ev-blog-6-balance-testing

 • BlackthunderAwf
 • Registratie: April 2010
 • Laatst online: 18:45
Zijn er ook een aantal Tweakers die wat Age of Empires willen spelen woensdag de 21e in de avond? Niet dat ik goed ben, verre van zelfs, maar gewoon om even te spelen?
BlackthunderAwf schreef op vrijdag 16 oktober 2015 @ 09:44:
Zijn er ook een aantal Tweakers die wat Age of Empires willen spelen woensdag de 21e in de avond? Niet dat ik goed ben, verre van zelfs, maar gewoon om even te spelen?
Lijkt me prima plan, ik doe mee! Als je me online ziet in de Steam groep kan je me ook berichtje sturen. Vaak ben ik dan wel beschikbaar.

[Voor 7% gewijzigd door Jelv op 16-10-2015 14:51]


 • BlackthunderAwf
 • Registratie: April 2010
 • Laatst online: 18:45
Mooi zo! Anders stuur ik zondag nog even een berichtje naar de anderen die wel in dit topic gereageerd hebben, of ze wellicht zin hebben om mee te spelen.
Was leuk vorige week Blackthunder! Binnenkort maar weer een keer doen met wat meer spelers ;)

Er is wat meer informatie over de maps beschikbaar. Lees het in de dev blog op Forgotten Empires:
http://www.forgottenempir...log-7-marco-polo-new-maps

 • BlackthunderAwf
 • Registratie: April 2010
 • Laatst online: 18:45
Jups Jelv, zou mooi zijn als er wat meer mee zouden doen! Maar het is altijd lastig om een kleine groep mensen op dezelfde tijd bij elkaar te brengen. Zelf heb ik ook geen vaste vrije avond oid.

 • Jadero
 • Registratie: September 2012
 • Laatst online: 15:02
Ik speel zelf regelmatig samen met mijn broer (die overigens geen tweaker is) potjes AoE. Het is weer flink inkomen maar als je de techniek van snel opbouwen weer een beetje onder de knie hebt wordt het steeds beter!
Update van de TS: de snelkoppelingen naar gebouwen klopte niet, dit is aangepast en alles is getest en klopt nu.

 • stijn1
 • Registratie: Oktober 2015
 • Laatst online: 06-07-2021
Weet iemand of age of empires 2 op windows 10 werkt?
stijn1 schreef op zaterdag 31 oktober 2015 @ 19:28:
Weet iemand of age of empires 2 op windows 10 werkt?
De steam versie werkt als een zonnetje.

[Voor 11% gewijzigd door Jelv op 01-11-2015 10:40]

Ghengis schreef op zaterdag 31 oktober 2015 @ 11:05:
Ik speel zelf regelmatig samen met mijn broer (die overigens geen tweaker is) potjes AoE. Het is weer flink inkomen maar als je de techniek van snel opbouwen weer een beetje onder de knie hebt wordt het steeds beter!
Je kan je aanmelden voor de Steam groep. zeker komende week met de nieuwe dlc zal ik flink wat potjes gaan spelen!

Gisteren zijn de Berbers als nieuwe beschaving aangekondigd! Zal later vandaag de TS bijwerken met wat er allemaal gedeeld is. Lees hier de aankondiging: http://www.forgottenempires.net/aoak/civilizations/berbers

[Voor 4% gewijzigd door Jelv op 02-11-2015 10:17]


 • stijn1
 • Registratie: Oktober 2015
 • Laatst online: 06-07-2021
Ik zag nu ook age of empires 3 staan en vroeg me af of er mensen zijn die beide games hebben en kunnen zeggen of die 17 euro extra het waard is?
stijn1 schreef op zondag 01 november 2015 @ 17:30:
Ik zag nu ook age of empires 3 staan en vroeg me af of er mensen zijn die beide games hebben en kunnen zeggen of die 17 euro extra het waard is?
De balans van het spel is algemeen slechter beoordeeld dan AoE2HD. Grafisch wel mooier nog natuurlijk omdat het een nieuwer engine gebruikt en vijf jaar 'jonger' is. Maar het blijft een spel van 10 jaar oud. Zelf speel ik het niet.

Details over Berbers en Malians zijn bekend. Tot donderdag gaan ze elke dag wat bekend maken:
http://www.forgottenempires.net/aoak/civilizations/berbers
http://www.forgottenempires.net/aoak/civilizations/malians
Teaser voor The African Kingdoms DLC:


 • Dennis
 • Registratie: Februari 2001
 • Laatst online: 04-02 20:04
Dus ook met Ethiopians en Portugese! En die rijdende toren (een verhoogde Siege Ram?) is erg vet, zo kun je dus units over de muur van je tegenstander afzetten :o.

 • FoxLenny
 • Registratie: Februari 2008
 • Laatst online: 10:06
Dennis schreef op dinsdag 03 november 2015 @ 07:22:
Dus ook met Ethiopians en Portugese! En die rijdende toren (een verhoogde Siege Ram?) is erg vet, zo kun je dus units over de muur van je tegenstander afzetten :o.
Gewoon twee muren achter elkaar bouwen :p
Dennis schreef op dinsdag 03 november 2015 @ 07:22:
Dus ook met Ethiopians en Portugese! En die rijdende toren (een verhoogde Siege Ram?) is erg vet, zo kun je dus units over de muur van je tegenstander afzetten :o.
Die belegeringstorens zien er echt gaaf uit! Ben benieuwd of je ook over een dubbele muur heen kan komen.

 • Redax
 • Registratie: December 2007
 • Laatst online: 15:32
Iemand ook zo'n prestatie issues in Windows 7? Hij loopt hier echt belabberd maar dat is volgens de ontwikkellaars normaal, ik moet maar Windows 10 installeren.

 • lordfalco
 • Registratie: November 2009
 • Laatst online: 16-05-2019
bij mij werkt die op windows 7 goed.
tenzij ik load vanaf een save.
maar een nieuw game werkt op windows 7 perfect

 • New Yorker
 • Registratie: Augustus 2013
 • Niet online
Ik ben ermee gestopt omdat ik lag kreeg met grote gevechten.
Mijn pc, gallery: shadow4thedark

Weg

New Yorker schreef op dinsdag 03 november 2015 @ 14:53:
Ik ben ermee gestopt omdat ik lag kreeg met grote gevechten.
Mijn pc, gallery: shadow4thedark
Hij kan idd wel eens wat haperen met grote gevechten. Maar gemiddeld gezien heb ik daar echt weinig last van. Op LAN eigenlijk nooit. Grafisch gezien natuurlijk niet de zwaarste game. Meestal ligt het aan Steam Workshop items die je geïnstalleerd hebt. Had je daar al naar gekeken?
Redax schreef op dinsdag 03 november 2015 @ 12:36:
Iemand ook zo'n prestatie issues in Windows 7? Hij loopt hier echt belabberd maar dat is volgens de ontwikkellaars normaal, ik moet maar Windows 10 installeren.
Waar heb je last van? Droppen de frames of heb je verbindingsproblemen? Bij mij werkt het zeer soepel op Windows 7 Pro en nu sinds twee weken op Windows 10 Edu ook nog steeds prima.

 • Redax
 • Registratie: December 2007
 • Laatst online: 15:32
[b][message=45196067,noline]

Waar heb je last van? Droppen de frames of heb je verbindingsproblemen? Bij mij werkt het zeer soepel op Windows 7 Pro en nu sinds twee weken op Windows 10 Edu ook nog steeds prima.
Framedrops inderdaad, de computer van mijn vriendin en van twee vrienden hebben ook moeite met Aoe. Allen met Windows 7.

 • Onbekend
 • Registratie: Juni 2005
 • Laatst online: 18:49
Mijn ervaring vroeger met AoE II (niet Steam) is dat framedrops o.a. veroorzaakt worden door af-en-toe hogere pings tussen de spelers onderling. Het spel verwacht altijd een bepaalde vertraging en ineens is de vertraging een stuk hoger.
Ook lokaal konden framedrops ontstaan als de processor niet snel genoeg was, maar bij de modernere computers ( sneller dan 3,2 GHz ) het probleem niet meer.

Speel ook Airplane Manager en Repeat


 • Dennis
 • Registratie: Februari 2001
 • Laatst online: 04-02 20:04
Mijn AoE wil niet meer opstarten sinds nu. Ik heb maandag nog gespeeld en het enige dat ik kan bedenken is dat ik Firefox 64-bit geïnstalleerd heb.

Ik krijg wel het launcher scherm te zien, maar als ik op 'Spelen' klik gebeurt er niets :(.
Dennis schreef op woensdag 04 november 2015 @ 07:49:
Mijn AoE wil niet meer opstarten sinds nu. Ik heb maandag nog gespeeld en het enige dat ik kan bedenken is dat ik Firefox 64-bit geïnstalleerd heb.

Ik krijg wel het launcher scherm te zien, maar als ik op 'Spelen' klik gebeurt er niets :(.
Herinstalleren. Geen antivirus melding?

 • Dennis
 • Registratie: Februari 2001
 • Laatst online: 04-02 20:04
Ik heb mijn TPM uitgeschakeld en toen deed hij het weer. Ga nog wel even proberen te kijken of dat echt het probleem was. Herinstallatie hielp niet trouwens.

Heeft iedereen deze al gezien?

YouTube: Age of Empires II HD: The African Kingdoms - First Look
Dennis schreef op donderdag 05 november 2015 @ 07:12:
Ik heb mijn TPM uitgeschakeld en toen deed hij het weer. Ga nog wel even proberen te kijken of dat echt het probleem was. Herinstallatie hielp niet trouwens.

Heeft iedereen deze al gezien?

YouTube: Age of Empires II HD: The African Kingdoms - First Look
Bedankt voor de video! Hebt de eerste details van de DLC toegevoegd aan de TS. De beschavingen zijn nu nog beetje kaal. Heb alleen de bonussen en unieke eenheden erin staan. Zal binnenkort wat meer informatie verzamelen en ze wat beter uitwerken. Nog een half uur en dan komt de DLC uit :9~

 • Dennis
 • Registratie: Februari 2001
 • Laatst online: 04-02 20:04
Nou ik heb hem hoor, nu even wachten tot ik uit de wachtrij kom :+.

Dit vind ik HEEL vervelend :(... in single player games kun je niets meer doen als het spel gepauzeerd is. Terwijl dat altijd superhandig was om taken te verdelen. Immers je kunt niet zo snel klikken als de computer AI :(.

[Voor 62% gewijzigd door Dennis op 05-11-2015 19:10]


 • EVILSalami
 • Registratie: Februari 2001
 • Laatst online: 09:30

EVILSalami

Wat kijk je nou?

Waar is African Kingdoms te krijgen? En is het ook online/multiplayer te spelen?
EVILSalami schreef op donderdag 05 november 2015 @ 20:14:
Waar is African Kingdoms te krijgen? En is het ook online/multiplayer te spelen?
Hier: http://store.steampowered.com/app/221380/

Multiplayer kan tegen iedereen. Mensen zonder de DLC kunnen dan maar uit vier random beschavingen kiezen ondanks dat ze de DLC niet hebben.

 • BlackthunderAwf
 • Registratie: April 2010
 • Laatst online: 18:45
The African Kingdoms is nu in de aanbieding voor 8 euro op Steam. Ik zit te dubben of ik het zal doen of niet... Jelv, gaan we dat dan binnenkort eens uitproberen?

 • Dennis
 • Registratie: Februari 2001
 • Laatst online: 04-02 20:04
Vanavond voor het eerst met de Ethiopians gespeeld... heerlijk :D. Ik ben van de infantry rushes en dan kom je hiermee goed voor de dag!

Morgen maar eens de Berbers proberen... goedkope cavalry en heel snel units produceren in het kasteel: ben benieuwd!
BlackthunderAwf schreef op donderdag 05 november 2015 @ 22:40:
The African Kingdoms is nu in de aanbieding voor 8 euro op Steam. Ik zit te dubben of ik het zal doen of niet... Jelv, gaan we dat dan binnenkort eens uitproberen?
Heb hem gelijk gekocht :) Gaan morgen met paar vrienden de DLC spelen.

 • Dennis
 • Registratie: Februari 2001
 • Laatst online: 04-02 20:04
Vanochtend nog snel even voor de gang naar kantoor een potje Berbers gespeeld, maar leuk!

Ik moet nog wel heel erg wennen aan het feit dat ik niks meer kan doen tijdens het pauzeren, normaal gesproken als ik een overval kreeg van een tegenstander kon ik even pauzeren om de strategie te overdenken maar nu moet ik heel snel handelen.

Nouja... misschien goede proef om mijn skills verder te verbeteren :). Vanavond Malinezen!

 • stijn1
 • Registratie: Oktober 2015
 • Laatst online: 06-07-2021
Kost nu 4 euro op steam :)

 • Wereldkaart
 • Registratie: Januari 2014
 • Laatst online: 01-06-2022
Nt gekocht met de expension The Forgotten.
African Kingdoms sprak me niet echt aan tbh

Iemand zin om binnenkort een spelletje te spelen?

Hele tijd uit deze reeks geweest. AoE 1 en 3 wel stukgespeeld vroeger. Dit spel vanwege de slechte graphivs maar weinig gedaan, maar in HD verwacht ik er wel meer van haha :D

 • EVILSalami
 • Registratie: Februari 2001
 • Laatst online: 09:30

EVILSalami

Wat kijk je nou?

Heb ik dan ook AoE II van steam nodig? Of kan je ook alleen met the expensions aan de slag? Ik heb het ooit gekocht in de jaren '90. En het is geinstalleerd. Hoe werkt dat icm met steam?

 • Brent
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 09:17
New Yorker schreef op dinsdag 03 november 2015 @ 14:53:
Ik ben ermee gestopt omdat ik lag kreeg met grote gevechten.
Het is erg jammer dat het grootste minpunt met AoE2 nooit is opgelost met de port naar HD...

Humanist | Kernpower! | Determinist | Verken uw geest | Politiek dakloos


 • Wereldkaart
 • Registratie: Januari 2014
 • Laatst online: 01-06-2022
EVILSalami schreef op dinsdag 10 november 2015 @ 17:10:
Heb ik dan ook AoE II van steam nodig? Of kan je ook alleen met the expensions aan de slag? Ik heb het ooit gekocht in de jaren '90. En het is geinstalleerd. Hoe werkt dat icm met steam?
Volgens mij gaat CD naar steam niet goed (het lukte mij in ieder geval niet met AoE 1 en 3 :()
EVILSalami schreef op dinsdag 10 november 2015 @ 17:10:
Heb ik dan ook AoE II van steam nodig? Of kan je ook alleen met the expensions aan de slag? Ik heb het ooit gekocht in de jaren '90. En het is geinstalleerd. Hoe werkt dat icm met steam?
Wereldkaart schreef op woensdag 11 november 2015 @ 09:00:
[...]
Volgens mij gaat CD naar steam niet goed (het lukte mij in ieder geval niet met AoE 1 en 3 :()
Het is een 'nieuw' spel dus je zou hem opnieuw moeten kopen op http://store.steampowered.com/app/221380. De HD-versie is een aangepaste versie van het originele spel met flink aantal nieuwe functies maar met in de basis hetzelfde spel. Zie ook TS voor meer uitleg wat er nieuw is.

Je hebt net de aanbieding gemist. Maar de Steam Sale komt er weer aan (einde van het jaar) en dan is hij meestal weer verkrijgbaar met 80% korting. Zie prijs ontwikkeling op SteamDB.

Afgelopen zaterdag veel African Kingdoms potjes gespeeld maar multiplayer met 8 personen is het spel erg buggie en heeft veel last van lag. Kleine groepen gaan gelukkig wel een stuk beter met maar af en toe wat lag. Sindsdien wel 2 nieuwe hotfixes uitgekomen en ze zijn nog druk bezig nog meer fouten op te lossen. Volgende week helaas pas weer tijd om potje te spelen. Iemand zin 16-17-18 nov?

 • FaberOne
 • Registratie: Mei 2011
 • Laatst online: 03-02 09:51
Leuk om te zien dat wat Tweakers ook nog ook nog bezig zijn met AoE!

Gelukkig is de Idle villager bug nu opgelost, dus ik ben meestal nu ook wel dagelijks online voor een potje op steam onder de naam Faber01.

 • Wereldkaart
 • Registratie: Januari 2014
 • Laatst online: 01-06-2022
Faber ik ga je adden vanavond.
Misschien vanavond of morgen potje spelen dan?

Weet nog van vroeger dat vooral de Byzantines OP waren (dacht ik in ieder geval), dus eens zien hoe dat gaat:p

 • FaberOne
 • Registratie: Mei 2011
 • Laatst online: 03-02 09:51
Potje spelen is prima @ Wereldkaart!

Maar de Byzantines zijn inderdaad vrij sterk. Hebben veel tech mogelijkheden en hun cataphract walst als het waren door infantry heen :D

 • Dennis
 • Registratie: Februari 2001
 • Laatst online: 04-02 20:04
Hoe bevallen de nieuwe civs nu voor jullie na een week? Voor mij zijn ze echt briljant en vooral de Ethiopians vind ik geweldig. Mijn favoriet was altijd de Goths omdat je binnen no-time een leger uit de grond kon stampen, maar nu met de Ethiopians gaat het nog sneller bij de kastelen. Vooral als je in een team zit met Berbers en ze onderzoeken Kasbah dan ben je echt ongelooflijk snel en met 6 kastelen kun je enorm veel units uit de grond pompen!

Over Berbers gesproken: hun unique unit is cool maar vooral de Skirmisher op een kameel is super. Fantastisch tegen Chinezen bijvoorbeeld. En met de Portugezen bouw ik heel veel van die kanondingen en dan ben je als tegenstander kansloos, vooral met bombard cannons :D.

 • Wereldkaart
 • Registratie: Januari 2014
 • Laatst online: 01-06-2022
Klinkt nice.
Dus de Goths zijn in principe de Russians uit AoE 3? (veel units, maar weinig kracht per unit?)
Ben al aantal keer volledig overlopen door Ethiopiers. Erg leuke toevoeging voor het spel. De late game van de Portugezen is ook erg fijn met de Feitoria zodat je toch nog een fijne stroom grondstoffen hebt.

Met de DLC is het ook mogelijk om een skin per beschaving in te stellen. Cysion van Forgotten Empires heeft al een skin voor de Indiers uitgebracht op de Steam Workshop. Leuke nieuwe impuls voor de workshop items op deze manier.

Ook gaaf om te zien dat het een record spelers heeft opgeleverd. Meer nog dan bij de release van het spel! 19.000 spelers afgelopen weekend.

 • FaberOne
 • Registratie: Mei 2011
 • Laatst online: 03-02 09:51
Gister wat heerlijke potjes met Wereldkaart gespeeld. Zeker zo handig om snelle (Nederlandse) dubbelzijdige feedback te hebben ingame.

Nu nog iets meer mensen en we kunnen een tweakers teamgame doen O+

 • Beakzz
 • Registratie: Juni 2008
 • Laatst online: 18:15
Weer terug van de vakantie en ik duik nu Fallout 4 in, maar ik ben altijd in voor een potje. Tactisch ben ik een drama dus ik wil mijzelf meer als schietvoer aanmelden dan als serieuze partner waar je op kan bouwen. Ik heb te lang als turtle gespeeld om nog met tower rush enz. aan de gang te gaan :)

 • Odysseus87
 • Registratie: Mei 2012
 • Laatst online: 01-02 11:31
Ik speel het ook weer serieus sinds de laatste 3 - 4 dagen altijd in voor een potje

 • Redax
 • Registratie: December 2007
 • Laatst online: 15:32
Ik zie dat de game bij jullie goed loopt, welke Windows variant hebben jullie op je computer?
Redax schreef op woensdag 18 november 2015 @ 00:49:
Ik zie dat de game bij jullie goed loopt, welke Windows variant hebben jullie op je computer?
Win 10 Edu draai ik. Hoor wel klachten over Windows 7, maar zelf tot paar maanden geleden op Windows 7 Pro geen klachten gehad.

Zie dat de Steam groep niet zo veel gebruikt wordt. Ga een lijstje maken met alle Tweakers die op Steam zitten en wel eens AoE potje willen spelen in de TS. Wie op het lijstje wil kan even reageren op dit bericht of stuur me een PM en dan voeg ik je toe. Dat is wat handiger om potje AoE voor elkaar te krijgen lijkt me :)

[Voor 31% gewijzigd door Jelv op 18-11-2015 08:56]


 • BlackthunderAwf
 • Registratie: April 2010
 • Laatst online: 18:45
Als ik zondag vrij ben, dan 's avonds even een potje/paar potjes spelen?

 • Odysseus87
 • Registratie: Mei 2012
 • Laatst online: 01-02 11:31
Jelv schreef op woensdag 18 november 2015 @ 08:52:
[...]

Win 10 Edu draai ik. Hoor wel klachten over Windows 7, maar zelf tot paar maanden geleden op Windows 7 Pro geen klachten gehad.

Zie dat de Steam groep niet zo veel gebruikt wordt. Ga een lijstje maken met alle Tweakers die op Steam zitten en wel eens AoE potje willen spelen in de TS. Wie op het lijstje wil kan even reageren op dit bericht of stuur me een PM en dan voeg ik je toe. Dat is wat handiger om potje AoE voor elkaar te krijgen lijkt me :)
steam naam: Odysseus

overigens speel ik op windows 10 pro, voor de vorige die het wilde wetenn

 • FaberOne
 • Registratie: Mei 2011
 • Laatst online: 03-02 09:51
[ steam naam: Odysseus...
sorry, maar welke Odysseus haha? Krijg te veel hits en ben niet van plan ze allemaal toe te voegen :+
De Topic Start een grote schoonmaak gegeven. Plaatjes bij beschaving, nieuwe patches vermeld, intro tekst wat aangepast, nieuwe snelkoppelingen toegevoegd, nieuwe cheat toegevoegd, koppen plaatjes vervangen door tekst, afbeeldingen wat gecomprimeerd, structuur iets aangepast en lijst met Tweakers die op Age of Empires toegevoegd!

Als je er bij wilt even je Steam profiel link aan mij kenbaar maken, dan zet ik je erbij.
Dennis schreef op donderdag 05 november 2015 @ 19:01:
Nou ik heb hem hoor, nu even wachten tot ik uit de wachtrij kom :+.

Dit vind ik HEEL vervelend :(... in single player games kun je niets meer doen als het spel gepauzeerd is. Terwijl dat altijd superhandig was om taken te verdelen. Immers je kunt niet zo snel klikken als de computer AI :(.
Dit probleem is opgelost trouwens. Je ziet het niet maar kan wel opdracht geven nu in pauze.

 • Dennis
 • Registratie: Februari 2001
 • Laatst online: 04-02 20:04
Jelv schreef op zondag 22 november 2015 @ 15:15:
Dit probleem is opgelost trouwens. Je ziet het niet maar kan wel opdracht geven nu in pauze.
Ja al een tijdje gelukkig, volgens mij al in de eerste patch van 4.4 :). Deze week is 4.5 uitgekomen, nu gelukkig tellen de achievements voor verslaan van African Kingdoms civs ook mee 8).

 • Redax
 • Registratie: December 2007
 • Laatst online: 15:32
Blij dat jullie zo blij zijn met update 4.4 en 4.5. Bij was de laatst goede werkende versie 4.3 Erna is het gaan haperen. Snap er echt helemaal niets van. Ik wil de game zo graag spelen, de nieuwe civs lijken mij erg gaaf maar zelfs de ontwikkelaar reageert niet op mijn vragen. Erg jammer.
Redax schreef op dinsdag 24 november 2015 @ 02:07:
Blij dat jullie zo blij zijn met update 4.4 en 4.5. Bij was de laatst goede werkende versie 4.3 Erna is het gaan haperen. Snap er echt helemaal niets van. Ik wil de game zo graag spelen, de nieuwe civs lijken mij erg gaaf maar zelfs de ontwikkelaar reageert niet op mijn vragen. Erg jammer.
Bedoel je het verplichte 30fps in online multiplayer? Dat vind ik nog steeds wel irritant want solospel is wel 60fps.

 • Redax
 • Registratie: December 2007
 • Laatst online: 15:32
Jelv schreef op dinsdag 24 november 2015 @ 08:23:
[...]

Bedoel je het verplichte 30fps in online multiplayer? Dat vind ik nog steeds wel irritant want solospel is wel 60fps.
Ik heb het enkel over singleplayer. Er zit een soort interval in mijn game. Als ik een unit laat lopen dan gaat dat enkele seconden goed en vervolgens blijft het spel een seconde hangen en loopt vervolgens door. En die interval wordt steeds korter als er meer units op de map zijn.
Redax schreef op dinsdag 24 november 2015 @ 11:57:
[...]


Ik heb het enkel over singleplayer. Er zit een soort interval in mijn game. Als ik een unit laat lopen dan gaat dat enkele seconden goed en vervolgens blijft het spel een seconde hangen en loopt vervolgens door. En die interval wordt steeds korter als er meer units op de map zijn.
Klinkt als een erg specifiek probleem. Je kan de 'Verify Integrity of Game' optie proberen. Dat had bij vriend van me de problemen opgelost die hij had: https://support.steampowe...le.php?ref=2037-QEUH-3335
Voor wie nog zat te twijfelen over de aanschaf... het spel is nu in de aanbieding op Steam!

De complete pack is nu verkrijgbaar met gemiddeld 70% korting! Download hier: http://store.steampowered.com/sub/84128/

Als je alleen Age of Empires II HD wilt kopen ben je nu 11,19 euro kwijt ipv 31,99 euro. Download hier: http://store.steampowered.com/app/221380/

Meestal komt er een 80-85% sale met kerst. Een betere aanbieding komt er waarschijnlijk ook met kerst niet. Afgelopen jaren was 80% de laagste prijs. De actie loopt tot 1 december a.s. De kerst sale is meestal vanaf 18 dec pas weer.

[Voor 10% gewijzigd door Jelv op 26-11-2015 11:51]


 • mark1707
 • Registratie: December 2013
 • Laatst online: 18:40
Hey allemaal, ik speel sinds een aantal weken ook weer af en toe AoE II. Vooral met een vriend en dan spelen we 2VS2 tegen 2 onbekende. Ik probeer wel een beetje met een gedachte te spelen en te micro'en. Ik heb echter nog geen vaste civ of strategy.

Wat is jullie favo civ? Als ik naar tournaments kijk, zie ik dat veel spelers voor de huns kiezen. Tot nu toe heb ik daar zelf erg weinig mee gespeeld. De britten trekken mij met hun uber archers, maar die heb je pas castle/imperial. De Britten zijn in mijn beleving pas echt nuttig als je ver ge-aged bent. Verder spreken de Aztecs en Mayas mij erg aan.

Spelen jullie ook veel ranked?
Aanstaande woensdag om acht uur gaan ik en blackthunder weer potje spelen. Wie mee wilt doen is welkom!
Voeg me toe aan je vriendelijkst. Zie TS voor mijn Steam naam en andere Tweakers onder kopje 'Tweakers'.

 • FreqAmsterdam
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 03-02 11:34
Ik heb het pakket ook zojuist gekocht op Steam (II HD + African Kingdoms). Eerst een beetje oefenen in m'n eentje. Wordt er nog een beetje online gespeeld? Kun je makkelijk tegenstanders vinden om tegen te spelen?

Ben benieuwd! :)
FreqAmsterdam schreef op zaterdag 05 december 2015 @ 11:48:
Ik heb het pakket ook zojuist gekocht op Steam (II HD + African Kingdoms). Eerst een beetje oefenen in m'n eentje. Wordt er nog een beetje online gespeeld? Kun je makkelijk tegenstanders vinden om tegen te spelen?

Ben benieuwd! :)
Zeer populair voor spel uit 1999. Qua actieve spelers Top 30 in Steam momenteel met in het weekend meer dan tegelijktijdig 10.000 online. En heeft meer verkocht dan Rocket League (1,7mil vs 2,7 mil) bijvoorbeeld. Doe je woensdag 20u ook mee?

Edit: Leuk tip nog. Er is workshop met tutorial hoe je snel kan bouwen tot het kasteeltijdperk. Wel handig om demo filmpje te kijken van de A+ om beeld te krijgen hoe je dat kan doen. Link: http://steamcommunity.com...filedetails/?id=567576680

[Voor 28% gewijzigd door Jelv op 05-12-2015 12:49]


 • RonaldMeer
 • Registratie: Juni 2013
 • Laatst online: 06-01 09:35
Hallo,

Ik speel ook AoE HD met mijn vrienden en ben lid geworden van de Tweakers groep op steam;
Steamnaam: Special Hippo Joe.

Nu heb ik een vraagje.
Ik zie de laatste tijd in game rooms telkens het volgende bericht:
Traffic between you and ... is being routed through a relay network. This is most likely because you have not configured your NAT to forward Steam P2P port traffic.

Ik merk ook dat ik vaak lagg heb, dus heeft dit ermee te maken dan?

Hebben jullie dit ook(gehad)?
En hebben jullie dan een oplossing?:)

Alvast bedankt,
Ronald
RonaldMeer schreef op maandag 07 december 2015 @ 12:02:
Hallo,

Ik speel ook AoE HD met mijn vrienden en ben lid geworden van de Tweakers groep op steam;
Steamnaam: Special Hippo Joe.

Nu heb ik een vraagje.
Ik zie de laatste tijd in game rooms telkens het volgende bericht:
Traffic between you and ... is being routed through a relay network. This is most likely because you have not configured your NAT to forward Steam P2P port traffic.

Ik merk ook dat ik vaak lagg heb, dus heeft dit ermee te maken dan?

Hebben jullie dit ook(gehad)?
En hebben jullie dan een oplossing?:)

Alvast bedankt,
Ronald
Ik had ook geneuzel met porten. Heb de Steam porten uiteindelijk allemaal ingesteld en gaat nu goed. Steam porten staan hier: https://support.steampowe...le.php?ref=8571-GLVN-8711
Op het forum kwam ik nog dit topic tegen: http://steamcommunity.com...ons/2/828939978525199259/. Hierin hebben ze het over 50000-65535 UDP die problemen kan veroorzaken. Bij mij was dit laatste niet nodig, maar misschien voor jou wel.

 • BlackthunderAwf
 • Registratie: April 2010
 • Laatst online: 18:45
Ik ben woensdag ook van de partij! Who's in?
Of hebben jullie liever een andere datum/tijdstip?

 • RonaldMeer
 • Registratie: Juni 2013
 • Laatst online: 06-01 09:35
Jelv schreef op maandag 07 december 2015 @ 12:48:
[...]

Ik had ook geneuzel met porten. Heb de Steam porten uiteindelijk allemaal ingesteld en gaat nu goed. Steam porten staan hier: https://support.steampowe...le.php?ref=8571-GLVN-8711
Op het forum kwam ik nog dit topic tegen: http://steamcommunity.com...ons/2/828939978525199259/. Hierin hebben ze het over 50000-65535 UDP die problemen kan veroorzaken. Bij mij was dit laatste niet nodig, maar misschien voor jou wel.
Oke thanks, ga ik proberen. Maakt dat 'inclusive' , 'outbound' en 'incoming' nog uit voor je ports? Want ik geloof niet dat ik die optie heb als ik ga port forwarden

 • FaberOne
 • Registratie: Mei 2011
 • Laatst online: 03-02 09:51
Ook ik ben van de partij woensdag avond! Ben benieuwd naar het niveau van onze tweakertjes hiero :p

 • D4NG3R
 • Registratie: Juli 2009
 • Laatst online: 04-02 16:26
Jelv schreef op maandag 07 december 2015 @ 12:48:
[...]

Ik had ook geneuzel met porten. Heb de Steam porten uiteindelijk allemaal ingesteld en gaat nu goed. Steam porten staan hier: https://support.steampowe...le.php?ref=8571-GLVN-8711
Op het forum kwam ik nog dit topic tegen: http://steamcommunity.com...ons/2/828939978525199259/. Hierin hebben ze het over 50000-65535 UDP die problemen kan veroorzaken. Bij mij was dit laatste niet nodig, maar misschien voor jou wel.
PF ook de originele poorten, er word kortstondig verbinding gemaakt met de Steam servers om te bevestigen dat je het spel daadwerkelijk bezit. Daarna word de rest van het spel gedraaid op de oude Age2 poorten. ;)

https://support.microsoft.com/en-us/kb/895864
RonaldMeer schreef op maandag 07 december 2015 @ 14:03:
[...]


Oke thanks, ga ik proberen. Maakt dat 'inclusive' , 'outbound' en 'incoming' nog uit voor je ports? Want ik geloof niet dat ik die optie heb als ik ga port forwarden
Niet echt, elke router weergeeft dit anders. In de meeste gevallen heb je een veld voor de externe poort (range), interne poort (range), of het om TCP of UDP gaat en naar welk interne IP je deze poorten wil forwarden. Welke router heb je precies? Een kennis van mij met ik geloof Tele2 heeft z'n IP in DMZ gezet omdat forwarding letterlijk niks deed met de meegeleverde rommel.

Komt d'r in, dan kö-j d’r oet kieken


 • RonaldMeer
 • Registratie: Juni 2013
 • Laatst online: 06-01 09:35
D4NG3R schreef op maandag 07 december 2015 @ 14:53:
[...]


PF ook de originele poorten, er word kortstondig verbinding gemaakt met de Steam servers om te bevestigen dat je het spel daadwerkelijk bezit. Daarna word de rest van het spel gedraaid op de oude Age2 poorten. ;)

https://support.microsoft.com/en-us/kb/895864

[...]

Niet echt, elke router weergeeft dit anders. In de meeste gevallen heb je een veld voor de externe poort (range), interne poort (range), of het om TCP of UDP gaat en naar welk interne IP je deze poorten wil forwarden. Welke router heb je precies? Een kennis van mij met ik geloof Tele2 heeft z'n IP in DMZ gezet omdat forwarding letterlijk niks deed met de meegeleverde rommel.
Ik heb nog een oud modem: speedstream 5450.Dit zijn mijn opties. Onder protocol gewoon UTP en TCP mogelijkheden. Interne en externe poort range heb ik dus niet, eenmaal maar poort range..
Werkt het dan gewoon als ik het poortbereik van steam er in ga zetten zonder intern/extern?

Thanks!

 • D4NG3R
 • Registratie: Juli 2009
 • Laatst online: 04-02 16:26
Ik gok er op dat deze gewoon 1:1 de poorten doorknalt, dus ja.

Sowieso kan proberen weinig kwaad. ;)

Komt d'r in, dan kö-j d’r oet kieken


 • RonaldMeer
 • Registratie: Juni 2013
 • Laatst online: 06-01 09:35
Haha heb t geprobeerd, lijkt inderdaad te werken! :D Thanks!

Helaas, potje erna kreeg ik de warning weer...

Ik zal die extra poorten ook maar aanzetten dan, daarna nog eens proberen

[Voor 51% gewijzigd door RonaldMeer op 07-12-2015 17:43]


 • D4NG3R
 • Registratie: Juli 2009
 • Laatst online: 04-02 16:26
Houd er rekening mee dat je die melding ook krijgt wanneer een ander problemen heeft met z'n poorten. ;)

Komt d'r in, dan kö-j d’r oet kieken

Pagina: 1 2 3 ... 9 Laatste


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee