• Uniciteit
 • Registratie: Maart 2010
 • Niet online

Uniciteit

1+1 is niet altijd 2

Topicstarter
Alle informatie in deze OP stamt uit halverwege november 2013. Bepaalde gegevens, zoals de lanceerdata en exclusiviteit van games, zijn inmiddels mogelijk veranderd.

- [PS4] Levertijden, Verkooppunten & Prijzen
http://i.imgur.com/hUqxHwE.pngWelkom!http://i.imgur.com/hUqxHwE.png


PlayStation 4 discussie-topic

Welkom in het discussie topic over de PlayStation 4. In deze allereerste post zul je allerlei handige informatie vinden over de PlayStation 4. Daarnaast kun je in dit topic natuurlijk al je ervaringen die je hebt gehad met de PlayStation 4 posten of simpelweg discusïeren over de PS4.


http://i.imgur.com/hUqxHwE.pngInhoudsopgavehttp://i.imgur.com/hUqxHwE.png


http://i.imgur.com/hUqxHwE.pngLanceerdatumhttp://i.imgur.com/hUqxHwE.png
RegioReleasedatumVerkoopprijs
Nederland [Europa]29 november 2013€399
£349
Verenigde Staten15 november 2013$399


http://i.imgur.com/hUqxHwE.pngHardwarehttp://i.imgur.com/hUqxHwE.png
Hardware
Als je de PlayStation 4 koopt, dan krijg altijd:
 • PlayStation 4 (500 GB)
 • DualShock 4
 • Monoheadset
 • HDMI kabel
 • Stroomkabel
 • USB kabel
 • 14 dagen PlayStation Plus
In dit gedeelte krijg je meer informatie over de PlayStation 4 (500 GB), de DualShock 4, de PlayStation Camera (niet meegeleverd) en andere accessoires zoals de headset.

De PlayStation 4
PlayStation 4
De PlayStation 4 is de opvolger van de PlayStation 3 en belooft games op hogere resolutie, zoals 1080p, alsmede grotere en meer levende speelwerelden.

x86-architectuur
Sony gebruikt voor het eerst de x86-architectuur in de PlayStation 4. Deze architectuur wordt ook in computers gebruikt en heel veel ontwikkelaars hebben daar dan ook ervaring mee. De bedoeling hiervan is dat ontwikkelaars heel makkelijk gebruik kunnen maken van de nieuwe hardware.
Zo claimt Mark Cerny, de ontwikkelaar van de exclusieve PS4 game Knack, dat ze ongeveer één jaar aan ontwikkeltijd hebben bespaard dankzij de makkelijke architectuur.

8 GB GDDR5 RAM (geheugen)
De PlayStation 4 komt met 8 GB GDDR5 geheugen. Ontwikkelaars gebruiken geheugen om tijdelijke dingen in op te slaan, waarmee spelwerelden super snel kunnen worden opgebouwd. GDDR5 geheugen is ontzettend duur en deze kom je dan ook bijna nog niet tegen in computers. GDDR5 zorgt voor een ontzettend snelle bandbreedte, dat erg belangrijk is voor de GPU (grafische kaart).

Multimedia: blu-ray, apps & meer
De PlayStation 4 bevat daarnaast ook een blu-ray lezer, waarmee je blu-ray films kunt bekijken en een aantal apps, zoals het populaire Netflix waarmee je HD video's kan streamen.
De PlayStation 4 ondersteunt op dit moment geen DLNA of MP3 (tenzij dit via een app gebeurt). Sony heeft aangegeven deze functies mogelijk later alsnog toe te voegen.

Connected
Op de controller van de PlayStation 4, de DualShock 4, kom je onder andere een "SHARE"-knop tegen, waarmee gameplay beelden kunnen worden gedeeld op Facebook en Twitter. Daarnaast komt er ook een PlayStation App.

DualShock 4
DualShock 4: veel verbeteringen en nieuwe functies
Sony heeft tijdens de ontwikkeling van de DualShock 4 aan 30 gamestudio's feedback gevraagd. Uiteindelijk heeft dit geleid tot de vernieuwde DualShock 4 controller.

Nieuwe functie: SHARE-knop
Met de "SHARE"-knop kun je op elk moment screenshots of filmpjes opslaan of op het internet plaatsen. De laatste 15 minuten aan gameplay wordt namelijk altijd opgenomen door de PlayStation 4 door een secundaire processor.

Nieuwe functie: Lichtbar
De DualShock 4 heeft een light bar die allerlei kleuren kan aannemen, waarmee de PlayStation Camera de controller kan herkennen. Daarnaast kunnen ontwikkelaars gebruikmaken van de light bar, naar eigen keuze

Voorbeeld: je 'leven' in een first-person shooter aan te geven: groen is 'gezond', 'rood' is in gevaar.
Voorbeeld 2: in een puzzel game kan de kleur van de light bar veranderen om aan te geven of je goed of fout zit

Nieuwe functie: Touchpad
De DualShock 4 heeft een nieuwe, kleine ingebouwde touchpad. Deze touchpad kan op allerlei manieren door de ontwikkelaars worden gebruikt. Daarnaast is het indrukbaar en fysiek als knop te gebruiken.

Nieuwe functies: Ingebouwde speaker & hoofdtelefoon ingang
De nieuwe ingebouwde speaker kan worden gebruikt door ontwikkelaars voor bijvoorbeeld 'radioberichten' in first-person shooters.
Daarnaast zit er nu een hoofdtelefoon ingang in de controller. Je kunt deze gebruiken voor gameplay geluiden (zodat je bijvoorbeeld 's avonds niemand stoort), maar ook voor voice chat (microfoon signalen worden namelijk ook doorgegeven).

Verbetering: design
De DualShock 4's design is een evolutionaire upgrade ten opzichte van DualShock 3. Volgens de eerste hands-on ervaringen voelt de DualShock 4 flink beter aan in de hand dan de DualShock 3.

Verbetering: triggers
De L2/R2 knoppen zijn nu 'curved', waardoor je vingers er minder snel vanaf kunnen glijden en je er beter grip op hebt.

Verbetering: analoge sticks
De bovenkant van de analoge sticks zijn nu min of meer 'kuipjes' geworden waardoor je een veel betere grip hebt en je vingers er minder snel van af glijden.
De analoge sticks bieden nu ook meer weerstand en zijn ook veel accurater. Het gevolg is dat je in allerlei spellen, zoals Call of Duty/Battlefield, FIFA en Gran Turismo, met veel meer precisie dingen kan besturen.

Verbetering: latency (vertraging)
De tijd die het duurt voordat jouw actie (het drukken op een knop) wordt geregistreerd in de PlayStation is veel korter geworden. Het gevolg is dat je de gevolgen van jouw actie (het indrukken van een knop) eerder in beeld ziet.

Verbetering: bewegingssensoren
Sony introduceerde in 2005 al allerei verschillende bewegingssensoren in de SIXAXIS (voorloper van DualShock 3). In de tussentijd zijn deze sensoren veel accurater geworden, mede dankzij de implementatie in smartphones en tablets. De DualShock 4 zal dus verbeterde bewegingssensoren krijgen.

Verbetering: rumble/trillen
De trilfunctie (rumble) is in de DualShock 4 sterk verbeterd. In een demo werd bijvoorbeeld getoond hoe er 'robotjes' in de controller zaten: kantelde je de controller naar links, dan leken er ook echt robotjes binnenin de controller naar links te rollen.

PlayStation Camera
PlayStation Camera
De PlayStation Camera is de opvolger van de PlayStation Eye (die gebruikt werd bij motion games voor de PlayStation 2 en PlayStation 3). De camera bestaat uit 2 lenzen die samen een 3D beeld vormen en daarmee de ruimte waarin je zit in kaart kan brengen. De twee lenzen hebben elk een resolutie van 1280 x 800 en geven elk dertig beelden per seconde door: dit houdt in dat elke seconde ruim 61,4 miljoen pixels worden verwerkt.

Stemherkenning: 4-kanaalsmicrofoon
De PS Camera heeft 4 geavanceerde microfoons waarmee onder andere achtergrondgeluid wordt gefilterd. Je kunt de microfoon gebruiken voor stemcommando's binnenin het PS4 besturingssysteem, zoals bijvoorbeeld het starten van een game of het maken van een screenshot.
Daarnaast kun je de camera ook gebruiken om met andere gamers te praten in multiplayer games.

Gezichtsherkenning & DualShock 4
De PlayStation Camera kan daarnaast je gezicht herkennen. Als je hiervoor kiest, dan zal de PlayStation 4 elke keer automatisch inloggen op jouw account als de PS4 jouw gezicht herkent.
Daarnaast herkent de camera de DualShock 4, om duidelijk de posities van gamers te bepalen als er veel mensen in dezelfde ruimte zijn.

Functie: livestreamen
De controller heeft een speciale SHARE-knop, waarmee je onder andere films en screenshots kan delen. Daarnaast kan je ook live gameplay streamen op grote streaming websites. Als je wilt, kun je daarbij ook jezelf weergeven (picture in picture) en live commentaar verzorgen.

Andere accessoires
Monoheadset
Sony levert standaard een monoheadset mee bij elke PS4. Deze headset kun je rechtsstreeks in de controller steken, om vervolgens met andere online gamers te kunnen praten.

Charging Station
Sony biedt los ook een 'charging station' aan, waarbij je meerdere PS4 controllers tegelijkertijd kan opladen.

Vertical Stand
Sony biedt los ook een 'vertical stand' aan, waarmee je de PlayStation 4 veilig overeind kan laten staan.


http://i.imgur.com/hUqxHwE.pngSoftwarehttp://i.imgur.com/hUqxHwE.png
Software
In dit gedeelte zul je informatie aantreffen over:
PlayStation Dynamic Menu
PlayStation Dynamic Menu
Het PlayStation Dynamic Menu is het nieuwe besturingssysteem voor de PlayStation 4. Het besturingssysteem is erop gericht om snel te kunnen worden gebruikt, multitasken en sociale functionaliteiten (zoals het delen van screenshots uit games). Je vindt hieronder de eerste officiële trailer.


Daarnaast is er ook een live demo (YouTube URL) geweest tijdens Gamescom.

Apps
Entertainment Apps
Net zoals op de PlayStation 3 zal ook de PlayStation 4 weer een aantal entertainment apps krijgen. Deze apps verschillen in Europa per land, maar voor de Verenigde Staten is al het volgende rijtje bekend gemaakt:
 • Amazon Instant Video
 • Crackle
 • Crunchyroll
 • EPIX
 • Hulu Plus
 • Music Unlimited
 • NBA Game Time
 • Netflix
 • NHL GameCenter LIVE
 • Redbox Instant by Verizon
 • Video Unlimited
 • VUDU
 • YuppTV
In Nederland zijn op de PS3 op het moment ook de volgende apps beschikbaar. Het is de verwachting dat deze apps terugkeren naar de PS4.
 • NOS Sport Beta
 • NOS Video
 • Ximon
 • Vidzone
 • YouTube
 • MUBI
 • Netflix
Play As You Download
Sneller gamen met Play As You Download
Als je digitaal games aanschaft, dan zal "Play As You Download" van toepassing zijn: zo hoeft maar een gedeelte van de game gedownload en geïnstalleerd te worden en vervolgens kun je beginnen met spelen. De rest van de game wordt gedownload en geïnstalleerd in de achtergrond.

Je kunt hierdoor dus veel eerder beginnen met het spelen van een game.

Sony is van plan om met Gaikai, een cloud streaming service, games in de toekomst te gaan streamen. Dit betekent dat je in de toekomst direct kunt beginnen met het spelen van een game, vervolgens als deze gedownload is kun je de game spelen vanaf je harde schijf.

Suspend & Resume
Pauze functie
Suspend & Resume is een functie die je game pauzeert en de console vervolgens in een low-power modus plaatst. Stel je zit midden in een potje FIFA 14 en je moet plotselnig een paar uur weg, dan kun je de "Suspend & Resume" functie gebruiken. Zodra je terugkomt kun je de PS4 weer aanzetten en je kunt binnen enkele seconden meteen verdergaan waar je gebleven was.

Deze functie is niet beschikbaar bij de lancering, maar wordt later toegevoegd via een gratis software update.

"SHARE"-knop
SHARE knop op de DualShock 4
De DualShock 4-controller heeft een aparte "SHARE"-knop. Met deze knop kun je direct gameplay screenshots of videos spelen. Daarnaast kun je ook je eigen gameplay livestreamen via Twitch of UStream, twee bekende grote (game content) streaming sites.

Automatisch 15 minuten aan video
De PlayStation 4 houdt altijd automatisch de laatste vijftien minuten aan gameplay bij. Als je dus iets heel leuks of gaafs doet in een spel, dan kun je altijd op de "SHARE"-knop drukken en alsnog een video of screenshot delen.

Livestreamen
Je kunt ook je game livestreamen via bekende, grote websites. Indien je hiervoor kiest, kun je ook de PlayStation Camera gebruiken om live commentaar te geven of om jouw eigen gezicht ook in beeld te tonen.

Shortcuts
Je kunt de functionaliteit van de SHARE-knop tot een bepaalde mate zelf instellen. Zo kun je instellen dat bij het kort indrukken van de knop er automatisch een video wordt opgeslagen, bij het snel dubbel indrukken een screenshot en bij het lang indrukken het menu. Je kunt dit helemaal naar eigen wens instellen: je kunt bijvoorbeeld ook instellen dat 'lang indrukken' gelijk staat aan een screenshot maken.

PlayStation App voor IOS & Android
Vanaf 22 november: de nieuwe PlayStation App
Sony heeft een nieuwe PlayStation App voor iOS en Android gemaakt, welke vanaf 22 november beschikbaar zal zijn in Europa.

De PlayStation App bevat onder andere de volgende functionaliteiten:
 • Eigen profiel bekijken
 • Andersman profiel bekijken
 • Trofeeën van anderen en jezelf bekijken en vergelijken
 • Berichten versturen tussen PS4, PS3, PS Vita systemen en alle mobiele apparaten met de PlayStation App
 • De activiteiten van andere bekijken onder "What's New"
 • Een pushmessage weergeven zodra er een nieuwe melding of game uitnodiging is
 • De PlayStation website bekijken voor het laatste nieuws en game informatie
Daarnaast zijn er een aantal functies waar we iets dieper op ingaan, namelijk:
'PS4 Second Screen' functionaliteit
Sommige games zullen de Second Screen functionaliteit in de PlayStation App gebruiken. In The PlayRoom, een gratis game die wordt meegeleverd met alle PlayStation 4's, kun je bijvoorbeeld objecten tekenen op je smartphone/tablet om deze vervolgens direct in de game te importeren.

Andere games, zoals Watch_Dogs, kunnen ook gebruik maken van een losse, eigen applicatie.

Live gameplay bekijken
Op de PlayStation 4 kunnen gamers gameplay uploaden of livestreamen. Als de gamer de gameplay deelt, dan komt dit terecht in jouw persoonlijke "Whats New" scherm. Je kunt hier vervolgens de geüploade gameplay bekijken, of live meekijken als iemand op dat moment aan het livestreamen is.

PlayStation Store
De PlayStation App zal ook de PlayStation Store bevatten. Je kunt hier digitale content, zoals digitale games en downloadable content, kopen. Deze wordt vervolgens direct op je PlayStation 4 gedownload, waar je ook bent.

Afstandsbediening
De PlayStation App kan ook als afstandsbediening worden gebruikt. Je kunt een PlayStation 4 in stand-by modus zetten, opstarten of bijvoorbeeld je smartphone of tablet als toetsenbord voor je PS4 gebruiken.


http://i.imgur.com/hUqxHwE.pngGameshttp://i.imgur.com/hUqxHwE.png
Games
In dit gedeelte vind je meer informatie over de launch games (games waarmee het systeem wordt gelanceerd), launch window games (games die kort na de lanceerdatum uitkomen), exclusieve PS4 games en Free 2 Play games.

Indie Games
Games zoals Assassin's Creed IV: Black Flag, FIFA 14 en Call of Duty: Ghosts zijn van 'triple A' developers: van de grote ontwikkelstudio's. Sony focust zich echter ook enorm op zogenaamde indie games en developers.

Indie developers zijn 'independent developers', oftewel: onafhankelijke ontwikkelaars. Dit zijn vaak kleinere games met een veel kleiner budget. Deze games krijgen vaak minder aandacht, maar ze zijn vaak wel goedkoper. Het voordeel van indie games is dat ontwikkelaars de kans krijgen om nieuwe dingen uit te proberen: om creatief te zijn.

Sony focust zich erg op indie games en het is iets om in de gaten houden, want wie weet komen er nog wel hele leuke games uit voort. :)

Inhoudsopgave 'Games'
Launch (Window) Games

Je vindt hieronder een lijst met games die beschikbaar zijn vanaf 29 november 2013:

LAUNCH GAMES
GameOntwikkelaar
Uitgever
ReleasedatumExclusief?YouTube trailer
Angry Birds Star WarsRovio
Activision
29-11-2013PS4, XBO, Wii U, PS3, X360, Wii, PC, PS Vita, Nintendo 3DS, iOS, AndroidX
Assassin's Creed IV: Black FlagUbisoft Montreal
Ubisoft
29-11-2013Exclusieve content
PS4, XBO, Wii U, PS3, X360, PC
X
Battlefield 4DICE
Electronic Arts
29-11-2013PS4, XBO, PS3, X360, PCX
Blacklight: RetributionZombie Studios
Perfect World Entertainment
29-11-2013Console Exclusive
PS4, PC
X
Call of Duty: GhostsInfinity Ward
Activision
29-11-2013PS4, XBO, Wii U, PS3, X360, PCX
ContrastCompulsion Games
Focus Home Interactive
29-11-2013PS4, PS3, X360, PCX
DC Universe OnlineSony Online Entertainment
Sony Computer Entertainment
29-11-2013Console Exclusive
PS4, PS3, PC
X
DiveKickOne True Game Studios
Iron Galaxy Studios
29-11-2013Console Exclusive
PS4, PS3, PC, PS Vita
X
Escape PlanFun Bits Interactive
Sony Computer Entertainment
29-11-2013Only on PlayStation
PS4, PS Vita
X
FIFA 14EA Canada
Electronic Arts
29-11-2013PS4, XBO, PS3, X360, Wii, PC, PS Vita, Nintendo 3DS, iOS, AndroidX
Flowthatgamecompany
Sony Computer Entertainment
29-11-2013Console Exclusive
PS4, PS3, PC, PS Vita
X
Flowerthatgamecompany
Sony Computer Entertainment
29-11-2013Only on PlayStation
PS4, PS3, PS Vita
X
Injustice: Gods Among Us Ultimate EditionHigh Voltage Software
Warner Bros. Interactive Entertainment
29-11-2013PS4, Wii U, PS3, X360, PC, PS Vita, iOS, AndroidX
Just Dance 2014Ubisoft
Ubisoft
29-11-2013PS4, XBO, Wii U, PS3, X360, WiiX
Killzone: Shadow FallGuerilla Games
Sony Computer Entertainmen
29-11-2013Only on PS4X
KnackSCE Japan Studio
Sony Computer Entertainment
29-11-2013Only on PS4X
LEGO Marvel Super HeroesTT Games
Warner Bros. Interactive Entertainment
29-11-2013Exclusieve content
PS4, XBO, Wii U, PS3, X360, PC, PS Vita, Nintendo 3DS
X
Madden NFL 25EA Tiburon
EA Sports
29-11-2013PS4, XBO, PS3, X360, iOS, AndroidX
NBA 2K14Visual Concepts
2K Sports
29-11-2013Exclusieve content
PS4, XBO, PS3, X360, PC, iOS, Android
X
NBA Live 14EA Tiburon
Electronic Arts
29-11-2013PS4, XBOX
Need for Speed: RivalsGhosts Games
Electronic Arts
29-11-2013PS4, XBO, PS3, X360, PCX
ResogunHousemarque
Sony Computer Entertainment
29-11-2013Only on PS4X
Skylanders: Swap ForceVicarious Visions
Activision
29-11-2013PS4, XBO, Wii U, PS3, X360, Wii, Nintendo 3DSX
Sound ShapesQueasy Games
Sony Computer Entertainment
29-11-2013Only on PlayStation
PS4, PS3, PS Vita
X
Super MotherloadXGen Studios
XGen Studios
29-11-2013Console Exclusive
PS4, PS3, PC
X
The PlayRoomSony
Sony
29-11-2013Only on PS4X
Tine 2: Complete StoryAtlus
Sony Computer Entertainment
29-11-2013PS4, Wii U, PS3, X360, PCX
Tiny BrainsSpearhead Games
Spearhead Games
29-11-2013Only on PS4X
War ThunderGaijin Entertainment
Gaijin Entertainment
29-11-2013Console Exclusive
PS4, PC
X
WarframeDigital Extremes
Digital Extremes
29-11-2013Console Exclusive
PS4, PC
X


Daarnaast komen de volgende games uit gedurende de 'launch window'. De launch window is een periode, enkele maanden, na de lanceerdatum.
 • 1001 Spikes
 • Awesomenauts: Assemble
 • Backgammon Blitz
 • Basement Crawl
 • CounterSpy
 • Daylight
 • Deep down
 • Doki-Doki Universe
 • DriveClub
 • Hohokum
 • inFamous: Second SOn
 • Mercenary Kings
 • Minecraft
 • N++
 • Octodad: Dadliest Catch
 • Oddworld: New 'n' Tasty
 • Outlast
 • Pinball Arcade
 • PlanetSide 2
 • Pool Nation Extreme
 • Primal Carnage: Genesis
 • Putty Squad
 • Ray's the Dead
 • The Witness
 • Thief
 • Transistor
 • Wolfenstein: The New Order
Exclusieve Games

Sony heeft beloofd om voor het einde van 2014 meer dan 20 PS4 exclusives, uitgegeven door Sony Computer Entertainment, op de markt te brengen.

Lijst met aangekondigde PS4 exclusives (1st party) Vermoedelijk onderdeel van de 20 aangekondige exclusives
 • DriveClub
 • Everybody's Gone to the Rapture
 • inFamous: Second Son
 • Killzone: Shadow Fall
 • Knack
 • The Order: 1886
 • The PlayRoom Free 2 Play Vermoedelijk niet onderdeel van de 20 exclusives
 • Resogun
 • Rime
 • Shadow of the Beast
Lijst met aangekondigde PS4 exclusives (3rd party) Niet uitgebracht door Sony Computer Entertainment en vermoedelijk niet onderdeel van de beloofde 20 games
 • Basement Crawl
 • Deep Down Free 2 Play
 • Dream Club: Host Girls on Stage
 • Earth Defence Force
 • The Idolm@ster (working title)
 • Joysound Drive 2
 • Lily Bergamo
 • Mobile Suit Gundam
 • N++
 • Nikoli no Puzzle 4: Sudoku
 • Phantom Breaker: Battle Grounds Overdrive
 • Pool Nation Extreme/FX
 • Totterno E Mahjong Plus
Lijst met PS4 games exclusief voor het PlayStation-merk Deze games komen dus ook uit voor PS3 en/of PS Vita
 • Doki-Doki Universe
 • Escape Plan
 • Flower
 • Helldivers
 • Hohokum
 • MLB 14: The Show
 • Natural Doctrine
 • Pavilion
 • Rocketbirds 2: Evolution
 • Sound Shapes
 • Super Exploding Zoo
 • Switch Galaxy Ultra
 • Velocity 2X
 • Yakuza Ishin
Lijst met PS4 games die niet op Xbox One uitkomen
 • Assault Android Cactus
 • The Binding of Isaac: Rebirth
 • Blacklight: Retribution Free 2 Play
 • Blast 'Em Bunnies
 • Contrast
 • Cosmic Star Heroine
 • CounterSpy
 • Daylight
 • DC Universe Online Free 2 Play
 • Divekick
 • Don't Starve
 • Dragon's Prophet Free 2 Play
 • DUST 514 Free 2 Play
 • Dynasty Warriors 8 with Xtreme Legends Bundle
 • Dez
 • EverQuest Next Free 2 Play
 • Final Fantasy XIV: A Realm Reborn
 • Final Horizon
 • flOw
 • Galak-Z: The Dimensional
 • GlowTag
 • Guilty Gear Xrd
 • Guns of Icarus Online
 • H-Hour World's Elite
 • Hotline Miami 2: Wrong Number
 • Hyper Light Drifter
 • Injustice: Gods Among Us Ultimate Edition
 • Mercenary Kings
 • Nuclear Throne
 • Octodad: Dadliest Catch
 • Onigiri Free 2 Play
 • Outlast
 • PlanetSide 2 Free 2 Play
 • Primal Carnage: Genesis
 • Project: Heart and Soul
 • Project Phoenix
 • Putty Squad
 • QuickDraw
 • Ray's the Dead
 • Road Not Taken
 • Rogue Legacy
 • Samurai Gunn
 • Secret Ponchos
 • Sherlock Holmes: Crimes and Punishments
 • SOMA
 • Sportsfriends
 • Starbound
 • Super Motherload
 • Tiny Brains
 • Transistor
 • Volume
 • War Thunder Free 2 Play
 • Warframe Free 2 Play
 • Wasteland Kings
 • The Witness
Gratis (Free 2 Play) Games
Wat zijn Free 2 Play games?
Free 2 Play games zijn games die gratis te downloaden zijn. Ontwikkelaars verdienen geld aan deze games door middel van advertenties of door de verkoop van in-game items.

Free 2 Play games kun je in principe dus altijd uitproberen en gratis downloaden. Bevalt het je niet? Dan verwijder je de game gewoon weer.

Lijst met Free 2 Play games Dikgedrukte games zijn F2P games beschikbaar wanneer de PS4 lanceert op 29 november
 • Blacklight: Retribution
 • DC Universe Online
 • Deep Down
 • Dragon's Prophet
 • DUST 514
 • EverQuest Next
 • Onigiri
 • PlanetSide 2
 • The PlayRoom Minigames voor gebruik met de PlayStation Camera en DualShock 4 controller. Standaard geïnstalleerd op elke PS4.
 • War Thunder
 • Warframe


http://i.imgur.com/hUqxHwE.pngOnline / Cloud serviceshttp://i.imgur.com/hUqxHwE.png
Online / Cloud services
De PlayStation 4 zal verscheidene online functionaliteiten bevatten. Sony heeft een betaalde service, genaamd PS+, van gemiddeld iets meer dan €4 per maand. Daarnaast zijn er ook een aantal gratis diensten.
PlayStation Plus
PlayStation Plus
PlayStation Plus is een betaalde dienst van Sony die zorgt voor enkele extra voordelen. Deze dienst kost €49.99/jaar, €14,99/kwartaal of €6.99/maand. Deze dienst is niet verplicht.

De voordelen van PlayStation Plus in een notendop:
 • Online Multiplayer
  Online Multiplayer zorgt ervoor dat je online tegen andere kunt gamen. Je kunt bijvoorbeeld in Call of Duty, online tegen andere spelers strijden.
 • Instant Game Collection
  Met PlayStation Plus krijg je toegang tot de 'Instant Game Collection': als je je inschrijft krijg je direct toegang tot een aantal top games (metacritic-score van 70 of hoger). Daarnaast krijg je elke maand een nieuwe gratis PS4 game
 • Kortingen
  Je krijgt in de online PlayStation Store kortingen
 • Online Game Saves
  Jouw game saves worden online opgeslagen, waardoor je op elke PS4 verder kan gaan in een game waar jij gebleven was.
 • Andere voordelen
  Onder andere exclusieve game content, automatische download en installatie van game patches, en meer.
PS+: Multiplayer
Online Multiplayer zal op de PS4 onderdeel zijn van PS+. Als je dus online tegen andere wilt spelen, dan zul je PS+ nodig hebben.

De reden die hiervoor werd gegeven is:
"If we keep giving away online access for free, the natural pressure is that we have to cut down on the cost to provide this free service. But that's conflicting with our goal of being able to provide very robust and great online services going forward. So we decided that on PS4, because we want to continue to invest and improve our new services, we've asked the most engaged consumers in the online activities to share the burden with us so that we can continue to invest."
Het komt er dus op neer dat, als multiplayer gratis was geweest, ze veel minder zouden kunnen investeren in het PlayStation Netwerk omdat het 'natuurlijke ding om te doen' bezuinigen is. Aangezien er nu geld binnenstroomt voor multiplayer, betekent dit dat ze het netwerk veel meer kunnen verbeteren en dus ook veel competitiever kunnen zijn met de competitie die al sinds 2005 geld vraagt voor online multiplayer.

PS+: Gratis Games
Als je PlayStation Plus hebt, dan krijg je ook elke maand gratis games:
 • Twee gratis PS3 games
 • Twee gratis PS Vita games
 • Één gratis PS4 game
Daarnaast krijg je, als je je net inschrijft, onmiddelijk gratis een aantal andere games. Alle games die worden weggegeven via PS+ hebben een metacritic-score van minimaal 70, waardoor je altijd goede kwaliteit games hebt.

Twee gratis PS4 games bij lancering PlayStation 4
Bij de lancering van de PS4 krijg je, met PS+, onmiddelijk twee gratis PS4 games, namelijk:
 • Contrast
 • Resogun
Het aanbod wordt elke maand vernieuwd: je moet er dus op tijd bij zijn, want je kunt de games niet achteraf downloaden. Je kunt de games wél nogmaals achteraf downloaden als je ze al een keer eerder hebt gedownload.

Je kunt de gratis games via PS+ alleen spelen als je lid bent van PS+.

PS+: Korting in PS Store
Met PS+ krijg je korting in de digitale online PlayStation Store. Je krijgt meestal korting op indie games of oudere triple A games, die al in prijs zijn verlaagd.

De korting bedraagt meestal 25%.

PS+: 1 GB cloud Game Saves
Met PS+ kun je al Game Saves direct 'in de cloud' opslaan. Dit betekent dat je op elke PS4 direct weer bij je Game Saves kan.

Je krijgt voor de PS4 1 GB aan Cloud Saves. Als je ook een PS3 of PS Vita hebt, dan krijg je er voor elk nog eens 1 GB bovenop.

PS+: Andere extras
Met PS+ krijg je ook andere voordelen, zo kun je bijvoorbeeld een aantal triple A games gratis uitproberen voor een periode van 1 uur. Game Patches worden automatisch gedownload en geïnstalleerd in de achtergrond, waardoor je niet hoeft te wachten op een Game Patch als deze is uitgekomen.

Cross-Game Chat
Cross-Game Chat is gratis op de PS4. Je kunt een lobby aanmaken waarin tot wel 8 personen met elkaar kunnen praten.

Als je niet de eigenaar bent van zo'n lobby, dan kun je een verzoek indienen bij de eigenaar om iemand anders toe te laten tot de lobby.

Daarnaast kun je tegelijkertijd in meerdere lobby's zitten. Zo zou je in, bijvoorbeeld, een potje online Call of Duty in de lobby's van beide teams kunnen zitten waardoor je als een soort 'double agent' kan werken.

Daarnaast kun je ook 'voicemail berichten' (tot 15 seconden) achterlaten voor andere gebruikers.

Daarnaast heb je ook de 'traditionele chat', waarbij je via tekstberichten met elkaar kunt praten.

Overal Toegang
Je kunt op elke PS4 direct met jouw eigen gegevens inloggen. Dit betekent dat je overal toegang hebt tot jouw (digitale) games en deze overal kunt spelen. In principe, als je alleen maar digitaal games koopt, kun je op elke PS4 - waar ook ter wereld - bij je games en deze gaan spelen.

Zodra je uitlogt van zo'n "gast PS4" worden al je gegevens direct en permanent verwijderd, waardoor er niets van jou achterblijft.

Remote Play (PS Vita)
Vrijwel alle PS4 games ondersteunen "Remote Play", tenzij deze gebruikmaken van bepaalde accessoires zoals de PlayStation Camera. Dit houdt in dat je jouw PS4 games direct op je PS4 kan spelen.

Verbindingsmogelijkheid 1/3: directe connectie
Je PlayStation 4 moet hiervoor verbonden zijn met een LAN internetkabel. Vervolgens kan de PS4 direct contact leggen met jouw PS Vita. Het voordeel hiervan is dat je geen last hebt van andere apparaten op je thuisnetwerk en de lag zo klein mogelijk is.

Verbindingsmogelijkheid 2/3: draadloos via router
Je PlayStation 4 is in dit geval draadloos verbonden met je router. Je router zoekt vervolgens de PlayStation Vita. Ook deze mogelijkheid zorgt voor heel erg weinig lag, maar je loopt het risico dat andere apparaten op het netwerk bijvoorbeeld torrents aan het downloaden zijn.

Verbindingsmogelijkheid 3/3: weg van huis, via het internet
Dit is de meest risicovolle verbinding. In dit geval loopt Remote Play volledig via het internet, waardoor zowel het internet thuis als op de plek waar je op dat moment bent erg goed moet zijn. Is dit niet het geval, dan is er een kans op lag.

Gaikai
Gaikai lanceert in 2014 in de Verenigde Staten en vermoedelijk ook in Europa.

Wat is Gaikai?
Gaikai is Sony's streaming dienst voor PlayStation. Deze dienst zal in de toekomst onder andere PlayStation 3 games naar je PS4 kunnen streamen.

Wat zijn de mogelijkheden?
In een best-case scenario heb je dadelijk overal toegang tot je PS4 collectie. Je zult dan op je tablet, smartphone, laptop, smart TV, etc. al je PS4 games kunnen spelen, door deze simpelweg te streamen via Gaikai.

Maar gaat het wel werken... dit is toch erg onbetrouwbaar?
Het is nog onbekend hoe goed deze dienst gaat werken, maar diensten zoals Netflix hebben inmiddels wel bewezen dat het streamen van content een serieuze mogelijkheid is.


http://i.imgur.com/hUqxHwE.pngSpecificatieshttp://i.imgur.com/hUqxHwE.png
Voor de technische specificaties van de PlayStation 4 verwijzen wij je door naar de officiële PlayStation 4 website.

http://nl.playstation.com/ps4/features/techspecs/


http://i.imgur.com/hUqxHwE.pngGallerijhttp://i.imgur.com/hUqxHwE.png
Gallerij: PlayStation 4
Klik op foto voor hogere resolutie
http://i.imgur.com/LtSpd2Us.jpg http://i.imgur.com/rxoZhR3s.jpg http://i.imgur.com/dRWT8y8s.jpg http://i.imgur.com/2Gsgrixs.jpg http://i.imgur.com/R36j1J0s.jpg http://i.imgur.com/sbTmStFs.jpg

http://i.imgur.com/y9PIHeus.jpg http://i.imgur.com/009jhxFs.jpg http://i.imgur.com/wEQDxXEs.jpg http://i.imgur.com/0C3N3kXs.jpg http://i.imgur.com/N5xXaC5s.jpg http://i.imgur.com/wKMd3wbs.jpg

http://i.imgur.com/US9XsVos.jpg http://i.imgur.com/8DQGTO7s.jpg http://i.imgur.com/BbFvI5Bs.jpg http://i.imgur.com/fHqVhw5s.jpg http://i.imgur.com/SkShKISs.jpg http://i.imgur.com/ZJ3ZFeUs.jpg

http://i.imgur.com/k2UwUHes.jpg http://i.imgur.com/Z4HoAe1s.jpg http://i.imgur.com/PpQh7cMs.jpg http://i.imgur.com/uS0GpZHs.jpg

Gallerij: DualShock 4
Klik op foto voor hogere resolutie
http://i.imgur.com/NMjPPSbs.jpg http://i.imgur.com/ZxLqz1As.jpg http://i.imgur.com/jUOQ9v0s.jpg http://i.imgur.com/EZy3jQxs.jpg http://i.imgur.com/aMcnkFfs.jpg http://i.imgur.com/rOtGykNs.jpg

http://i.imgur.com/TCueN3zs.jpg http://i.imgur.com/EC2zFgTs.jpg http://i.imgur.com/zbGLc2Es.jpg http://i.imgur.com/gAkPDPes.jpg http://i.imgur.com/pRjjY7Is.jpg http://i.imgur.com/Wrs2GlGs.jpg

http://i.imgur.com/ShztTpWs.jpg http://i.imgur.com/RfvgmOqs.jpg http://i.imgur.com/lvwkQpvs.jpg

Gallerij: PlayStation 4 Camera
Klik op foto voor hogere resolutie
http://i.imgur.com/MidsGeJs.jpg http://i.imgur.com/ZvVYnx4s.jpg http://i.imgur.com/ItTLv35s.jpg http://i.imgur.com/RbTTn1Ks.jpg http://i.imgur.com/hkJiwx1s.jpg http://i.imgur.com/U6jDRV5s.jpg

http://i.imgur.com/Dntuffus.jpg http://i.imgur.com/K0uUF1ps.jpg http://i.imgur.com/YQM0I1Ls.jpg http://i.imgur.com/2WEIPHDs.jpg

[Voor 95% gewijzigd door Uniciteit op 04-01-2014 01:32]


 • Uniciteit
 • Registratie: Maart 2010
 • Niet online

Uniciteit

1+1 is niet altijd 2

Topicstarter
Modbreak:Welkom in het vernieuwde PlayStation 4-topic. Neem vooral ook even de vernieuwde openingspost door waarin je, hopelijk, veel handige informatie kunt vinden. :)

PS. Zoals bekend: graag geen Xbox fanboys in dit topic en ook geen vergelijkingen met de Xbox. Daarvoor hebben we een apart topic.

 • xoniq
 • Registratie: April 2005
 • Laatst online: 07-06 07:06
Uitstekende opening post!
Ook mooi up-to-date met het nieuws van de DLNA en MP3 dat later alsnog wordt toegevoegd.
2,5 weeks to go.

Mazda CX-5 (2022)


 • SToRM666
 • Registratie: Juli 2005
 • Laatst online: 25-05 11:59
De komende dagen zal er wel veel nieuwe info vrijkomen :)
Ik ben vooral ook benieuwd naar het PS4 All Access event.

[Voor 46% gewijzigd door SToRM666 op 13-11-2013 22:24]

PSN id: NL_SToRM


 • iPodKiller
 • Registratie: September 2010
 • Niet online

iPodKiller

( ͡° ͜ʖ ͡°)

Mooie OP! Inhoud ziet er verzorgd uit!

 • Katseviool
 • Registratie: December 2006
 • Laatst online: 04-06 22:59
Mooie OP! Zorgt er hopelijk voor dat we niet 1000x dezelfde vragen krijgen :)

 • CR1691
 • Registratie: September 2012
 • Laatst online: 06-06 22:31

CR1691

Hero of Time

SToRM666 schreef op woensdag 13 november 2013 @ 22:20:
De komende dagen zal er wel veel nieuwe info vrijkomen :)
Ik ben vooral ook benieuwd naar het PS4 All Access event.
We krijgen sowieso exclusieve content voor de PS4 van Destiny te zien :9~

PSN: Finally_Chris


 • Goudstalen
 • Registratie: Juni 2012
 • Laatst online: 14:10
Ziet er goed uit!

Hier gaat de discussie dus verder?
Is er iemand die de HDD van de PS4 gaat vervangen bij aankomst? Zo ja, waar gaan jullie voor?

Op het moment lijken SSD (Samsung 840 EVO) een goede optie, maar wel duur (wil je een beetje capaciteit hebben, zeker als er al 90GB oid af gaat voor het OS en dergelijke). TRIM werkt misschien ook niet (want ik las dat de PS4 encryptie op de harde schijf zet...)?

Ook een SSHD lijkt interessant (maar werkt dat wel aangezien er encryptie zit op de bestanden van de PS4?). SSHD zou een Seagate Momentus XT of een binnenkort verkrijgbare WD Black SSHD (met wel 24GB NAND!).

Of toch een conventionele, maar grotere schijf (want games lijken toch wel erg veel ruimte in beslag te gaan nemen, zeker met de mandatory installs). Wat zou dan de beste HDD zijn? De Hitachi Travelstar 7K1000 lijkt erg goed te zijn, of zijn er betere alternatieven?

Hoor graag jullie mening.

 • Chaoss
 • Registratie: December 2000
 • Laatst online: 13:41

Chaoss

Moderator Spielerij

Professioneel boekemantsje

ik hou het eerst bij de 500GB, zie wel hoe lang ik het vol hou... prijzen van HD's dalen alleen maar dus over bv 2 jaar koop ik voor minder een grotere HD dan nu.

[Voor 8% gewijzigd door Chaoss op 13-11-2013 23:00]

PSN: Wanderer200 | Switch: Wanderer


 • Royeboi
 • Registratie: Februari 2010
 • Laatst online: 07-06 23:32
Het lijkt me inderdaad slim om eerst de 500GB aan te houden. De SSD voordelen zijn nog niet echt ruim getest, en als het niet zoveel scheelt qua laadtijden, dan kun je beter nog even wachten om te zien hoe snel je HDD vol raakt. Misschien dat ik over een jaar of twee eens kijk naar een upgrade, maar dan zal het waarschijnlijk alsnog geen SSD worden.

XBL: x0royx | PSN: XRoy_X | Raptr: x0royx


 • Niku
 • Registratie: November 2010
 • Laatst online: 10:11

Niku

Alagaesii

Godsamme wat een opening post. Eens even rustig lezen!

*tot over twee uur :+ *

JT: I'm an outlaw, cabron, not a suicide bomber.


 • Uniciteit
 • Registratie: Maart 2010
 • Niet online

Uniciteit

1+1 is niet altijd 2

Topicstarter
Royeboi schreef op woensdag 13 november 2013 @ 23:05:
Het lijkt me inderdaad slim om eerst de 500GB aan te houden. De SSD voordelen zijn nog niet echt ruim getest, en als het niet zoveel scheelt qua laadtijden, dan kun je beter nog even wachten om te zien hoe snel je HDD vol raakt. Misschien dat ik over een jaar of twee eens kijk naar een upgrade, maar dan zal het waarschijnlijk alsnog geen SSD worden.
Yep. Daarnaast niet vergeten dat games worden gecached: oftewel ze worden geïnstalleerd. Er zal dus veel geschreven en gelezen worden naar en van de SSD.

Daarnaast wordt ook constant de laatste 15 minuten aan gameplay opgenomen. Dit lijkt me voor een SSD nog niet echt 'gezond'.

[Voor 5% gewijzigd door Uniciteit op 13-11-2013 23:17]


 • haarbal
 • Registratie: Januari 2010
 • Laatst online: 13:54

Mechwarrior Online: Flapdrol


 • Trishul
 • Registratie: December 2008
 • Laatst online: 13:51
http://www.edge-online.co...-v-snakes-world-opens-up/

Jezus Christus, dat ziet er goed uit als het respresentatief is voor de uiteindelijke game. Doet me denken aan MGS4 in de beginjaren van de PS3, zulke graphics hadden we toen ook niet voor mogelijk gehouden...

 • Royeboi
 • Registratie: Februari 2010
 • Laatst online: 07-06 23:32
Uniciteit schreef op woensdag 13 november 2013 @ 23:12:
[...]

Yep. Daarnaast niet vergeten dat games worden gecached: oftewel ze worden geïnstalleerd. Er zal dus veel geschreven en gelezen worden naar en van de SSD.

Daarnaast wordt ook constant de laatste 15 minuten aan gameplay opgenomen. Dit lijkt me voor een SSD nog niet echt 'gezond'.
Dat is niet eens zozeer het punt voor mij, zoals hierboven ook wordt aangegeven, en een review bij de concurrent van T.net aangeeft, kunnen SSD's tegenwoordig ongelooflijk veel lees- en schrijfacties verrichten, die geloof ik gelijk stonden aan een levensduur van >80 jaar.

Een fatsoenlijke SSD van 500GB (Bijv. de Samsung EVO die ik op dit moment in m'n pc heb) kost al snel €300,-. Dat zou ik er niet voor over hebben, afgezet tegen de relatief kleinere voordelen. Van dat bedrag kan ik flink wat extra games kopen. Desalniettemin wacht ik met smart op de eerste SSD tests!

XBL: x0royx | PSN: XRoy_X | Raptr: x0royx


 • t0mmiiiii
 • Registratie: Oktober 2007
 • Laatst online: 12:30
Het interessantste wat ik vandaag heb gelezen, Eurogamer.net:

"The figures sound meaty but the reality is that PlayStation 4 remains fairly discreet throughout general gaming - easily quieter than a launch PS3 overall, but not quite as unobtrusive as the latest PS3 Super Slim model (when its Blu-ray drive is inactive, at least). Only when you run a game and then move to the menus does the system start to kick out some serious heat. We measured 50-degrees Celsius venting from the rear (better out than in, we say) with the casing itself heating up to 45 degrees - that's approaching launch PS3 territory.

We ran a series of tests using an infra-red thermometer that we pointed at the "hot spot" area on the casing, where temperatures were consistently at their highest. We also used a basic noise meter to get an idea of the loudness of the system. Conditions weren't totally ideal - ambient noise was 40dB, but the impact of the fans was lessened considerably just one metre off and barely noticeable at all at three metres. The 'close' measurement is a literally a case of measuring the noise direct from the fan exhaust, where the PS4 is likely to be at its noisiest.

"When the system is drawing max power, the fans can get a little noisy - but across a general run of gameplay, the PS4's acoustics aren't overly obtrusive."

........................Idle Blu-ray Gaming Game + UI
Max Temp 40 41 44. 45 Degrees Celsius
Power Draw 80W 100W 131W 140W
Noise: Close 42 dB 42dB 51dB 53dB
Noise: 1 metre 40dB 40dB 42dB 42dB
Noise: 3 metres 40dB 40dB 41dB 41dB

Tested in a level, 23 degrees Celsius environment, the PlayStation 4 proved to be absolutely fine, with perfectly acceptable noise when playing just 1m away from the console and a very quiet experience indeed with the console 3m away. Our only concern is how things may stack up for those living in hot countries where the ambient temperature will be a lot higher, or how the hardware will perform in the summer months. Certainly, the notion of a game running simultaneously with the UI causing a surge in power consumption is very strange indeed and hopefully something that can be addressed with a firmware update."

 • TrekDude101
 • Registratie: September 2008
 • Laatst online: 19-04 12:18
Ik begin me eerlijk gezegd af te vragen hoe belangrijk schijfruimte zal zijn. Aangezien we nu 'eerste-opstarttijden' van < 1 minuut hebben, is er geen belachelijk lange installatie nodig om een game opnieuw op de schijf te zetten. Dus stel dat ik Battlefield na een lange tijd weer eens wil gaan spelen, dan hoef ik maar heel even de eerste delen van de game te laten cachen voordat ik weer kan gamen.

Is een grote schijf dan nog wel belangrijk?

 • Jumpman
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 14:05
Mooi! De headsets die Sony zelf op de markt gebracht heeft (Bluetooth d.m.v. USB dongle) gaan sowieso werken: http://blog.us.playstatio...timate-faq-north-america/.

Nintendo Network ID: Oo_Morris_oO | PSN: Oo_Morris_oO.


 • Fleximex
 • Registratie: Juni 2006
 • Laatst online: 07-06 10:19
Prachtige OP! Goed verbeterd.

 • X-Fighter
 • Registratie: Oktober 2012
 • Laatst online: 31-05 11:52
Voor de geïnteresseerde, Metacritic heeft PS4 reviews verzameld:

http://www.metacritic.com...-console-hardware-reviews

 • Chaoss
 • Registratie: December 2000
 • Laatst online: 13:41

Chaoss

Moderator Spielerij

Professioneel boekemantsje

"PS4 release for USA and europe postponed until oktober 2014"

yup mind blowing 8)7 :+

PSN: Wanderer200 | Switch: Wanderer


 • Niku
 • Registratie: November 2010
 • Laatst online: 10:11

Niku

Alagaesii

Mooi (en logisch) dat trophies meegenomen worden. Meer notoire trophy hunters hier?

JT: I'm an outlaw, cabron, not a suicide bomber.

Kan me nooit echt boeien. Heb alleen Thomas was alone op 100 % staan. Toch vind ik de melding dat ik er 1 heb gehaald altijd wel prettig :)

 • Phydomir
 • Registratie: September 2000
 • Laatst online: 13:56

Phydomir

Dennis

Die HDD blijft er bij mij in ieder geval lekker in zitten en gezien de hoeveelheid ruimte die de games innemen zal er zeker geen SSD in komen (voorlopig).
Als ik de installatie grotes zo zie kun je een game of 6/7 kwijt. De keren dat ik meer dan 1 game tegelijk speel zijn sowieso op één hand te tellen. Dus games die niet meer worden gespeeld verwijder ik gewoon.

iRacing | Sim Gear: SimXperience AccuForce, Heusinkveld Pro, Custom 80/20 rig, Sparco R100 Sky


 • Oxigeon
 • Registratie: Mei 2008
 • Laatst online: 11:44

Oxigeon

En zo is dat!

Zo vandaag is de dag dat de videos van twitch, youtube etc het internet opstromen. Mogen toch wel verwachten dat nu wat mensen een PS4 kunnen bemachtigen en we wat kunnen zien van de grafische pracht. Nog een 2 weken en wij kunnen ook aan de gang hier.

En we hebben beeld op twitch van Killzone Shadow Fall.
http://nl.twitch.tv/jed05

[Voor 14% gewijzigd door Oxigeon op 14-11-2013 07:50]

PSN: Oxigeon | Mijn iRacing profiel | Mijn YouTube kanaal


 • AlphaBlack_NL
 • Registratie: Juli 2010
 • Laatst online: 08-06 22:37
t0mmiiiii schreef op woensdag 13 november 2013 @ 23:54:
Het interessantste wat ik vandaag heb gelezen, Eurogamer.net:

"When the system is drawing max power, the fans can get a little noisy - but across a general run of gameplay, the PS4's acoustics aren't overly obtrusive."

........................Idle Blu-ray Gaming Game + UI
Max Temp 40 41 44. 45 Degrees Celsius
Power Draw 80W 100W 131W 140W
Noise: Close 42 dB 42dB 51dB 53dB
Noise: 1 metre 40dB 40dB 42dB 42dB
Noise: 3 metres 40dB 40dB 41dB 41dB
140watt met gamen is zeeer netjes! maar 80watt idle..... en 100watt voor bluray ;( Valt me toch vies tegen misschien kunnen ze nog het een en ander verbeteren met een update, want het lijkt erop dat ze nu niet echt de low-power features gebruiken. Hele i7 ivy/haswell desktops met dikke dGpu verbruiken ~80watt in idle.Dan mag je van een console met (dubbele)tablet-cpu en midrange videokaart toch wel wat meer verwachten. 8)7

edit: al wel 70watt verbetering tenopzichte van PS3 :P
5. You want to be green.
The PS3 is great at a lot of things, but conserving power isn't one of them. If you're looking to stay green and limit your power consumption, you'll be much better off using a standalone Blu-ray player. For example, the PS3 sucks up about 170 watts while playing a Blu-ray movie, while the Samsung BD-P1400 only uses about 25 watts.

[Voor 62% gewijzigd door AlphaBlack_NL op 14-11-2013 08:50]


 • Chrosser
 • Registratie: September 2008
 • Laatst online: 08-06 19:40

Chrosser

ook wel sjef oponthoud genoemd

Gamespot heeft gisterenavond al een hele avond livestream gehad van de PS4 met allerlei verschillende games. (lees: bijna alle launchgames)

een paar dingen in het kort die mij daarbij opvielen.

- De voicecommands werkten echt niet goed. Met de headset gekoppeld leek het iets beter te gaan, maar de commando's zoals ''playstation'' ''take screenshot'' werkten vaker niet dan wel.

- Contrast is gewoon echt pure bagger. Super Motherload zag er leuk uit (maar is meer iets voor 10 min denk ik) Trine 2 zag er super uit, en leek ook lekker weg te spelen (de touchpad werkte hierbij prima)

- de share button om foto's en video's te uploaden werkten prima en snel.

De interface ziet er wel goed uit, maar is niks bijzonders of speciaals. Niet dat dat hoeft, maar ik had er iets meer van verwacht.(je scrollt door je games vanaf het beginscherm en dat was t wel eigenlijk (maar dit kan ook komen door wat de mensen van gamespot lieten zien natuurlijk.

 • Oxigeon
 • Registratie: Mei 2008
 • Laatst online: 11:44

Oxigeon

En zo is dat!

Chrosser schreef op donderdag 14 november 2013 @ 08:51:
Gamespot heeft gisterenavond al een hele avond livestream gehad van de PS4 met allerlei verschillende games. (lees: bijna alle launchgames)

een paar dingen in het kort die mij daarbij opvielen.

- De voicecommands werkten echt niet goed. Met de headset gekoppeld leek het iets beter te gaan, maar de commando's zoals ''playstation'' ''take screenshot'' werkten vaker niet dan wel.

- Contrast is gewoon echt pure bagger. Super overload zag er leuk uit (maar is meer iets voor 10 min denk ik) Trine 2 zag er super uit, en leek ook lekker weg te spelen (de touchpad werkte hierbij prima)

- de share button om films en video's te uploaden werkten prima en snel.

De interface ziet er wel goed uit, maar is niks bijzonders of speciaals. Niet dat dat hoeft, maar ik had er iets meer van verwacht.(je scrollt door je games vanaf het beginscherm en dat was t wel eigenlijk (maar dit kan ook komen door wat de mensen van gamespot lieten zien natuurlijk.
Die gast van de link die ik 3 posts eerder plaatste werkt ook met de share buttons. Moet zeggen dat dat ook allemaal zeer soepel loopt.

PSN: Oxigeon | Mijn iRacing profiel | Mijn YouTube kanaal


 • shoombak
 • Registratie: September 2008
 • Niet online
loopt er nog ergens een livestream naast http://www.twitch.tv/jed05?

 • Bellerophon
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 02-04 20:53

Bellerophon

Persona non grata

Die op :D

PSN: Bellerophon-


 • Oxigeon
 • Registratie: Mei 2008
 • Laatst online: 11:44

Oxigeon

En zo is dat!

Heb er nog geen gevonden buiten deze bovenstaande. Ben aan het wachten op een FIFA/Battlefield/AC4 om mijn keuze van game definitief te maken. FIFA komt er sowieso maar daarna moet ik nog ff kijken.

PSN: Oxigeon | Mijn iRacing profiel | Mijn YouTube kanaal


 • emperorfz
 • Registratie: Juli 2013
 • Laatst online: 22-03-2021
De console is nog niet officieel uit daar in de US en veel mensen melden al problemen met de hardware.

http://www.ign.com/articl...ken-playstation-4-systems

Hopelijk is het met een firmware update op te lossen, vooral nog voor de europese release volgende week :/

[Voor 11% gewijzigd door emperorfz op 14-11-2013 09:40]


 • Bellerophon
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 02-04 20:53

Bellerophon

Persona non grata

emperorfz schreef op donderdag 14 november 2013 @ 09:39:
De console is nog niet officieel uit daar in de US en veel mensen melden al problemen met de hardware.

http://www.ign.com/articl...ken-playstation-4-systems

Hopelijk is het met een firmware update op te lossen, vooral nog voor de europese release volgende week :/
Dat is 1 gebruiker?

PSN: Bellerophon-


 • Oxigeon
 • Registratie: Mei 2008
 • Laatst online: 11:44

Oxigeon

En zo is dat!

Ja zo staat het er inderdaad wel. En volgens mij heeft hij hem al kapot aangekregen. Lijkt mij dat dit ook door het transport kan komen.

PSN: Oxigeon | Mijn iRacing profiel | Mijn YouTube kanaal


 • Bellerophon
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 02-04 20:53

Bellerophon

Persona non grata

Oxigeon schreef op donderdag 14 november 2013 @ 09:44:
Ja zo staat het er inderdaad wel. En volgens mij heeft hij hem al kapot aangekregen. Lijkt mij dat dit ook door het transport kan komen.
Snel! Een nieuwe firmware om fouten in het transport tegen te gaan!

Nee even serieus... shit happens...

PSN: Bellerophon-


 • emperorfz
 • Registratie: Juli 2013
 • Laatst online: 22-03-2021
Nee, de PS4 van IGN zelf en Kotaku blijkbaar zijn ook blijkbaar kapot gegaan. Mensen die hun PS4 eerder hadden gekregen met die TACO Bell promotie hebben ook problemen gekregen. Dat lees je in de artikel. En blijkbaar als je de comments eronder leest, hebben meer early birds lopen klagen.

Meanwhile, IGN experienced the same issue, but it happened after the console was already working. It may not have contributed to the issue, but ours stopped working the morning after we updated to version 1.50.

Kotaku's first retail system also reportedly had a faulty HDMI jack that would not output a signal. Two other users on NeoGAF, who obtained early access to their consoles via a Taco Bell promotion, also reported similar problems with HDMI outputs.

Het baart alleen zorgen omdat dat ding nog niet door de massa in handen is en redelijk veel mensen hebben al problemen ervaren.

Nogmaals ik hoop inderdaad dat het een zware minderheid is, maar we zien het wel op de 16 November...

[Voor 26% gewijzigd door emperorfz op 14-11-2013 09:50]


 • Oxigeon
 • Registratie: Mei 2008
 • Laatst online: 11:44

Oxigeon

En zo is dat!

Bellerophon schreef op donderdag 14 november 2013 @ 09:45:
[...]

Snel! Een nieuwe firmware om fouten in het transport tegen te gaan!

Nee even serieus... shit happens...
Inderdaad. Zuur voor de consument die hem gekocht/gekregen heeft. Het kan zijn dat Sony hier niets aan kan doen. Lijkt me een kwestie terug naar de winkel gaan en wachten op de 2e batch :P

PSN: Oxigeon | Mijn iRacing profiel | Mijn YouTube kanaal


 • Bellerophon
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 02-04 20:53

Bellerophon

Persona non grata

emperorfz schreef op donderdag 14 november 2013 @ 09:46:
[...]


Nee, de PS4 van IGN zelf en Kotaku blijkbaar zijn ook blijkbaar kapot gegaan. Mensen die hun PS4 eerder hadden gekregen met die TACO Bell promotie hebben ook problemen gekregen. Dat lees je in de artikel. En blijkbaar als je de comments eronder leest, hebben meer early birds lopen klagen.

Het baart alleen zorgen omdat dat ding nog niet door de massa in handen is en redelijk veel mensen hebben al problemen ervaren.

Nogmaals ik hoop inderdaad dat het een zware minderheid is, maar we zien het wel op de 16 November...
En op twitter lees je al berichten dat dit nieuws zwaar uit zijn verband wordt getrokken. En de kreet 'veel mensen' vind ik persoonlijk redelijk gechargeerd.

PSN: Bellerophon-


Anoniem: 230001

Slordig als er nu al klachten zijn over slecht of niet werkende HDMI poorten. Een geval kan gebeuren maar als er nu al meerdere klachten zijn terwijl de console pas morgen officieel uitkomt ben ik benieuwd of er veel meer klachten gaan komen.

 • Oxigeon
 • Registratie: Mei 2008
 • Laatst online: 11:44

Oxigeon

En zo is dat!

Als het er veel meer worden kan Sony inderdaad wel een probleem krijgen. Maar een console wordt op de een of andere manier toch wel getest voordat hij de fabriek verlaat? Dat eens een HDMI poort niet werkt OK. (kan door transport etc). Maar als meerdere mensen zo klagen denk ik van tjah, Dan leg ik de schuld bij Sony

PSN: Oxigeon | Mijn iRacing profiel | Mijn YouTube kanaal


 • SCARfaceE
 • Registratie: December 2005
 • Laatst online: 05-06 22:28


PSN ID: Beest41


 • MonkeySleeve
 • Registratie: Februari 2009
 • Laatst online: 15:00

MonkeySleeve

It's just Monkey business

Dacht dat er gister al wat nieuws zou komen? Maar dat is vandaag dus?

Did you bring the banana's? Steam-id: MonkeySleeve


 • loekf2
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 15:16
Ik telde twee op internet vanmorgen. Iemand in the middle of nowhere in Kansas en IGN zelf in hartje San Francisco. IGN had het probleem dat de PS4 na de 1.5 update niet meer werkte.

iMac 24" 2021 | Mac mini (M1, 2020) | iPhone 14 Pro 256GB | iPad Pro 11" 256GB | AW Series 8 | Sony KD-55XE9305 (Ziggo CI+) | ATV 4K | Denon AVC-X3700H | Shield TV | PS5/PS VR | XSX | Nest Audio | Netatmo | Hue | Harmony Elite | FRITZ!Box 7590 AX (XS4ALL)


 • SCARfaceE
 • Registratie: December 2005
 • Laatst online: 05-06 22:28
MonkeySleeve schreef op donderdag 14 november 2013 @ 10:02:
Dacht dat er gister al wat nieuws zou komen? Maar dat is vandaag dus?
Gister ook wat, maar was niks bijzonders. Ging om extra PS4's in NYC ofzo. Dit zou de echte nieuws moeten zijn, maar ik verwacht weer niet veel.

PSN ID: Beest41


 • Robkazoe
 • Registratie: December 2002
 • Laatst online: 15:14
MonkeySleeve schreef op donderdag 14 november 2013 @ 10:02:
Dacht dat er gister al wat nieuws zou komen? Maar dat is vandaag dus?
We worden nu een beetje doodgegooid met nieuws dat er nieuws aan zit te komen en Sony loopt het zo te hypen dat niemand ondertussen meer weet wat er gaat gebeuren.

Waar ik zelf overigens nog erg benieuwd naar ben, is concrete performance verbeteringen van de SSD-upgrade. Er zijn ondertussen een shitload aan manuals, how-to's en instructievideo's te vinden op het internet, maar niemand heeft daadwerkelijk performance zitten meten?

 • X-Fighter
 • Registratie: Oktober 2012
 • Laatst online: 31-05 11:52
Robkazoe schreef op donderdag 14 november 2013 @ 10:05:
[...]

We worden nu een beetje doodgegooid met nieuws dat er nieuws aan zit te komen en Sony loopt het zo te hypen dat niemand ondertussen meer weet wat er gaat gebeuren.

Waar ik zelf overigens nog erg benieuwd naar ben, is concrete performance verbeteringen van de SSD-upgrade. Er zijn ondertussen een shitload aan manuals, how-to's en instructievideo's te vinden op het internet, maar niemand heeft daadwerkelijk performance zitten meten?
Ik heb een video op Gamespot of IGN gezien waarbij de laadtijd van een game van 20 -> 10sec ging.

 • sacaji
 • Registratie: Januari 2009
 • Laatst online: 13:23
Ik denk dat ik het toch maar bij de standaard HDD van 500GB houdt.

Anoniem: 230001

Ik gooi er voor die 5 of 6 tientjes extra een HDD van 1 TB in. Ik merk dat ik op mijn Vita en 3DS al veel download en het ook makkelijk vind om de games meteen bij de hand te hebben in plaats van eerst de goeie cartridge er in te moeten doen. Met de PS4 kan ik vanaf de bank van game wisselen en ik ben iemand die meerdere games tegelijk speelt. En met PS+ heb ik ook liever meer ruimte op de HDD, zeker als je weet dat Sony van de 500 GB er al 100 af haalt.

 • t0mmiiiii
 • Registratie: Oktober 2007
 • Laatst online: 12:30
X-Fighter schreef op donderdag 14 november 2013 @ 10:06:
[...]

Ik heb een video op Gamespot of IGN gezien waarbij de laadtijd van een game van 20 -> 10sec ging.
Dat is hier. Met Resogun.


 • Ontzettende_Jan
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 01-05 14:37
MonkeySleeve schreef op donderdag 14 november 2013 @ 10:02:
Dacht dat er gister al wat nieuws zou komen? Maar dat is vandaag dus?
Launch event is morgen/vannacht:
http://www.psx-sense.nl/1...lvr.it&utm_medium=twitter

PSN: jannvsdvinvs


 • Taurnil
 • Registratie: Oktober 2007
 • Laatst online: 11-04 10:24
Op het stukje HDD vervangen, vraag ik me af of het juist waard is om er een 7200RPM schijf in te zetten ipv de standaard 5400RPM schijf, en dan natuurlijk voor de snelheid/prestatie winst. of zal de marge tussen 5400 en 7200 zo klein zijn dat het niet merkbaar/verwaarloosbaar is?

SSD is niet echt een optie wegens ruimte//prijs verhouding, en dan helemaal voor een console waar op gegamed wordt tegenover een PC waar je alles op doet, vind ik.


 • SCARfaceE
 • Registratie: December 2005
 • Laatst online: 05-06 22:28

PSN ID: Beest41


Anoniem: 230001

Ik las ergens dat je bij de 7200 rpm eerst even af moet wachten hoe het bij anderen gaat ivm de warmte afvoer. Geen idee of dit zo is, heb geen verstand van HDD's. Mij gaat het om de extra ruimte.

 • MonkeySleeve
 • Registratie: Februari 2009
 • Laatst online: 15:00

MonkeySleeve

It's just Monkey business

Anoniem: 230001 schreef op donderdag 14 november 2013 @ 10:16:
Ik gooi er voor die 5 of 6 tientjes extra een HDD van 1 TB in. Ik merk dat ik op mijn Vita en 3DS al veel download en het ook makkelijk vind om de games meteen bij de hand te hebben in plaats van eerst de goeie cartridge er in te moeten doen. Met de PS4 kan ik vanaf de bank van game wisselen en ik ben iemand die meerdere games tegelijk speelt. En met PS+ heb ik ook liever meer ruimte op de HDD, zeker als je weet dat Sony van de 500 GB er al 100 af haalt.
Laat even weten welke HDD je haalt en of die fatsoenlijk werkt. Ben zelf altijd bang dat ik de verkeerde koop ofzo dus als iemand me precies kan aanwijzen welke ik moet halen heb ik er wat meer vertrouwen in :)

Did you bring the banana's? Steam-id: MonkeySleeve


Anoniem: 230001

MonkeySleeve schreef op donderdag 14 november 2013 @ 10:41:
[...]

Laat even weten welke HDD je haalt en of die fatsoenlijk werkt. Ben zelf altijd bang dat ik de verkeerde koop ofzo dus als iemand me precies kan aanwijzen welke ik moet halen heb ik er wat meer vertrouwen in :)
Ik wacht eerst af welke de mensen in de VS gaan nemen. Ik weet tot nu toe dat het een 2,5" SATA II moet zijn die niet dikker is dan 9,5 mm. Er zullen komend weekend vast wel filmpjes op youtube geplaatst gaan worden.
Dat van die 7200 rpm is voornamelijk theoretisch. Ik las op een website enkele weken terug dat het bij de PS3 ook problemen zou hebben gegeven. Hoe het bij de PS4 uit gaat pakken moeten we afwachten.

 • Taurnil
 • Registratie: Oktober 2007
 • Laatst online: 11-04 10:24
Anoniem: 230001 schreef op donderdag 14 november 2013 @ 10:37:
Ik las ergens dat je bij de 7200 rpm eerst even af moet wachten hoe het bij anderen gaat ivm de warmte afvoer. Geen idee of dit zo is, heb geen verstand van HDD's. Mij gaat het om de extra ruimte.
Is inderdaad een puntje dat me even ontschoot, de warmte productie.
Iemand ervaring ermee of al iets kunnen vinden over 7200RPM in een console/PS4?
Ben gewend dat HDDs rond de 30-35 graden draaien op 7200RPM, en dat is o.a. in mijn NAS dus daar is ook alles compact op elkaar, dit enigszins te vergelijken met een PS4 maybe? (naast GPU en CPU die er dan ook nog eens bij zit).
MonkeySleeve schreef op donderdag 14 november 2013 @ 10:41:
[...]

Laat even weten welke HDD je haalt en of die fatsoenlijk werkt. Ben zelf altijd bang dat ik de verkeerde koop ofzo dus als iemand me precies kan aanwijzen welke ik moet halen heb ik er wat meer vertrouwen in :)
Ik zelf ben aan het kijken (als ik een andere HDD erin zet, denk dat ik ff de default schijf aankijk eerst) naar een WD Black WD7500BPKT, 500 a 750GB. Ben zelf altijd te spreken over western digital en dan wel de black serie, niet die "groene" blue en green schijven (die zijn ook weer 5400 tevens).

[Voor 39% gewijzigd door Taurnil op 14-11-2013 10:52]


Anoniem: 230001

Ik lees hier dat iemand een verschil van 2° - 3° heeft gemeten. Mijn consoles staan in een open meubel en hebben voldoende ruimte voor warmteafvoer dus dat zou geen probleem moeten zijn dan.

http://www.tomshardware.c...hdd-7200-rpm-drive.html#.

Ik lees op diverse fora dat de snelheidswinst bij de PS3 nihil is tussen 5600 en 7200 rpm. Weet niet hoe dat bij de PS4 uit zal pakken maar alle kleine beetjes helpen :)

[Voor 23% gewijzigd door Anoniem: 230001 op 14-11-2013 11:01]


 • DeBaroN
 • Registratie: September 2008
 • Laatst online: 14:04
Hier staan foto's hoe je hem moet vervangen:
http://www.pcgames.de/Pla...-1096504/galerie/2116244/

 • Oxigeon
 • Registratie: Mei 2008
 • Laatst online: 11:44

Oxigeon

En zo is dat!

Nu lees ik hier berichten dat een Playstation van IGN naar de klote is gegaan. En nu lees ik iets later ook berichten dat ze een andere schijf in de PS4 hebben gedrukt. Kan het zijn dat het hier om dezelfde PS4 gaat en dat het misschien wel aan de andere harde schijf ligt?

PSN: Oxigeon | Mijn iRacing profiel | Mijn YouTube kanaal


 • Taurnil
 • Registratie: Oktober 2007
 • Laatst online: 11-04 10:24
Voor de geïnteresseerde een PS3 5400rpm vs 7200rpm comparison:
YouTube: PS3 HDD Loading time comparison

Is wel dat PS3 Sata1 heeft tegenover Sata2 in PS4.
Blijkbaar voor de PS3 nog wel verwaarloosbaar, komt neer op 1 a 2 seconden sneller gemiddeld.
Wel bij de "zwaardere" games is het beter merkbaar.
Iemand die denkt dat Sata2 veel verschil gaat maken?

[Voor 6% gewijzigd door Taurnil op 14-11-2013 11:05]


Anoniem: 230001

Oxigeon schreef op donderdag 14 november 2013 @ 11:00:
Nu lees ik hier berichten dat een Playstation van IGN naar de klote is gegaan. En nu lees ik iets later ook berichten dat ze een andere schijf in de PS4 hebben gedrukt. Kan het zijn dat het hier om dezelfde PS4 gaat en dat het misschien wel aan de andere harde schijf ligt?
Bij IGN was het volgens mij softwarematig na een update als ik het goed begrepen heb.

 • michaeltjeh1
 • Registratie: Juli 2011
 • Laatst online: 05-06 22:00
Taurnil schreef op donderdag 14 november 2013 @ 11:02:
Voor de geïnteresseerde een PS3 5400rpm vs 7200rpm comparison:
YouTube: PS3 HDD Loading time comparison

Is wel dat PS3 Sata1 heeft tegenover Sata2 in PS4.
Blijkbaar voor de PS3 nog wel verwaarloosbaar, komt neer op 1 a 2 seconden sneller gemiddeld.
Iemand die denkt dat Sata2 veel verschil gaat maken?
Sata 2 gaat zeker verschil maken alleen weet ik niet of dat verschil groot is met een vergelijking van 5400 -> 7200 maar het verschil bij een SSD met Sata 1 en Sata 2 is het verschil er wel zeker :)

Anoniem: 230001

Van Sandisk:

Difference between SATA I, SATA II and SATA III
What is the difference between SATA I, SATA II and SATA III?
SATA I (revision 1.x) interface, formally known as SATA 1.5Gb/s, is the first generation SATA interface running at 1.5 Gb/s. The bandwidth throughput, which is supported by the interface, is up to 150MB/s.

SATA II (revision 2.x) interface, formally known as SATA 3Gb/s, is a second generation SATA interface running at 3.0 Gb/s. The bandwidth throughput, which is supported by the interface, is up to 300MB/s.

SATA III (revision 3.x) interface, formally known as SATA 6Gb/s, is a third generation SATA interface running at 6.0Gb/s. The bandwidth throughput, which is supported by the interface, is up to 600MB/s. This interface is backwards compatible with SATA 3 Gb/s interface.

SATA II specifications provide backward compatibility to function on SATA I ports. SATA III specifications provide backward compatibility to function on SATA I and SATA II ports. However, the maximum speed of the drive will be slower due to the lower speed limitations of the port.

Example: SanDisk Extreme SSD, which supports SATA 6Gb/s interface and when connected to SATA 6Gb/s port, can reach up to 550/520MB/s sequential read and sequential write speed rates respectively. However, when the drive is connected to SATA 3 Gb/s port, it can reach up to 285/275MB/s sequential read and sequential write speed rates respectively.

 • Taurnil
 • Registratie: Oktober 2007
 • Laatst online: 11-04 10:24
michaeltjeh1 schreef op donderdag 14 november 2013 @ 11:04:
[...]


Sata 2 gaat zeker verschil maken alleen weet ik niet of dat verschil groot is met een vergelijking van 5400 -> 7200 maar het verschil bij een SSD met Sata 1 en Sata 2 is het verschil er wel zeker :)
naja bedoel dan inderdaad de tijden tussen sata2 5400 en 7200rpm :)
sata 1 tegenover 2 is een stuk sneller, maar zal dat voor sata2 ook maar un seconde of 2 tussen 5400 en 7200rpm liggen? of is het dat sata2 een zulke betere bandbreedte doorvoer heeft dat met een hoger rpm een betere snelheid winst ertussen zit dan tussen de 2 RPMs dan bij sata1?


 • Oxigeon
 • Registratie: Mei 2008
 • Laatst online: 11:44

Oxigeon

En zo is dat!

Hier iemand die Knack Coop speelt. Hier kunnen dus spoilers inzitten. Knack is niet echt mijn game. Check hiet via deze link

http://nl.twitch.tv/di3sel

PSN: Oxigeon | Mijn iRacing profiel | Mijn YouTube kanaal


 • Taurnil
 • Registratie: Oktober 2007
 • Laatst online: 11-04 10:24
Anoniem: 230001 schreef op donderdag 14 november 2013 @ 11:05:
Van Sandisk:

Difference between SATA I, SATA II and SATA III
What is the difference between SATA I, SATA II and SATA III?
SATA I (revision 1.x) interface, formally known as SATA 1.5Gb/s, is the first generation SATA interface running at 1.5 Gb/s. The bandwidth throughput, which is supported by the interface, is up to 150MB/s.

...
Bedankt Kohaku, dit is me bekend :) ging mij om de snelheid winst vanwege RPM.


 • michaeltjeh1
 • Registratie: Juli 2011
 • Laatst online: 05-06 22:00
Taurnil schreef op donderdag 14 november 2013 @ 11:09:
[...]


Bedankt Kohaku, dit is me bekend :) ging mij om de snelheid winst vanwege RPM.
Zal minimaal zijn denk ik..

Anoniem: 230001

Als bij Sata I weinig winst te behalen is zal het bij Sata II ook niet veel zijn. Bij de PS3 komen ze op ongeveer 10% en als je niet veel duurder uit bent zou ik voor de 7200 rpm gaan.

 • Brad Pitt
 • Registratie: Oktober 2005
 • Laatst online: 07:05
Op de PS3 5400, 7200 en SSD getest. Verschil was verwaasloosbaar, traag via elke soort. Zit nu een 7200rpm HD in met SSD-cache. Nog steeds trager dan traag uiteraard :)

Nickname does not reflect reality


 • henkyyyyyyy
 • Registratie: Juni 2001
 • Laatst online: 30-05 14:22
emperorfz schreef op donderdag 14 november 2013 @ 09:39:
De console is nog niet officieel uit daar in de US en veel mensen melden al problemen met de hardware.

http://www.ign.com/articl...ken-playstation-4-systems

Hopelijk is het met een firmware update op te lossen, vooral nog voor de europese release volgende week :/
Hmmm.

Ik dacht dat ik iets fout had gedaan of een medewerker met een afstandsbediening, maar nu ik dit lees begin ik te twijfelen.

Ik was op een demopod aan het spelen met de PS4 afgelopen zondag.
Ik speelde KNACK en ineens geen output meer naar de TV, ik dacht dat er een grappenmaker met een afstandsbediening speelde, maar toen ik naar de controllers keek, lichtte deze telkens op (pulserend) met een witte kleur.

Maar het zou dus dit probleem kunnen zijn?

Edit: Zie nu dat de pulserende witte light bars komen als ze disconnected zijn.
flashing white when disconnected
Wat raar was want de PS4 stond gewoon nog aan.

[Voor 11% gewijzigd door henkyyyyyyy op 14-11-2013 11:31]

I am nobody ! Why ??? Cause nobody is perfect !! :)


 • Goudstalen
 • Registratie: Juni 2012
 • Laatst online: 14:10
Een Travelstar van 1TB kost bij 5400 RPM kost je 60 euro (met verzendkosten) en een 7200RPM kost je 66 euro (inc verzendkosten).
Zie geen reden om voor de lagere RPM disc te gaan.

 • DeBaroN
 • Registratie: September 2008
 • Laatst online: 14:04
Ik lees overal dat alle PS4 die geleverd zijn, ondertussen naar de kloten zijn. Ik heb mijn pre-order die ik de 29e zou krijgen dan ook maar geannuleerd.

 • Feralio
 • Registratie: November 2010
 • Laatst online: 08-06 17:03
baronruud schreef op donderdag 14 november 2013 @ 11:29:
Ik lees overal dat alle PS4 die geleverd zijn, ondertussen naar de kloten zijn. Ik heb mijn pre-order die ik de 29e zou krijgen dan ook maar geannuleerd.
Bronnen?

 • Trishul
 • Registratie: December 2008
 • Laatst online: 13:51
Ik heb een hitachi travelstar 750GB 5400RPM nu zitten in m'n PS3. Voordeel van 5400rpm is dat de schijf stiller, minder trillingen veroorzaakt en koeler blijft. Het snelheidsverschil met 7200rpm is te verwaarlozen in de zin van absolute bandbreedteverschillen, de verschillen zitten voornamelijk in de seektimes. Seektimes is bij een console nou niet echt super belangrijk, en vooral omdat je 2.5" 9.5mm schijven al kunt krijgen in 1.5TB capaciteit, kun je beter hiervoor gaan. Hoe hoger de capaciteit van een moderne drive, hoe hoger de data density is en dus ook hoe hoger de data doorvoer. De arm in harde schijf hoeft namelijk minder te bewegen om dezelfde hoeveelheid data uit te lezen, vergeleken met bv. een 500GB schijf. Hier een 1.5TB 2.5" 9.5mm schijf: http://maxict.nl/product/...te541515a9e630-5k1500-sa3

 • On_E
 • Registratie: Oktober 2004
 • Nu online

On_E

Housemusic

baronruud schreef op donderdag 14 november 2013 @ 11:29:
Ik lees overal dat alle PS4 die geleverd zijn, ondertussen naar de kloten zijn. Ik heb mijn pre-order die ik de 29e zou krijgen dan ook maar geannuleerd.
Wat een onzin.

Mijn muziek : http://soundcloud.com/nyx_1978


 • Taurnil
 • Registratie: Oktober 2007
 • Laatst online: 11-04 10:24
Second that.

En als je het hebt over alle losse artikelen dan lijkt het me niet representabel.


Anoniem: 230001

Dan had je dat wel in reviews gezien dat de PS4 snel kapot is. Maar dat er wel wat problemen zijn is duidelijk als zowel IGN als Kotaku problemen hebben (van verschillende aard).
Morgen weten we meer als de massa in de VS los gaat op de PS4.

 • Oxigeon
 • Registratie: Mei 2008
 • Laatst online: 11:44

Oxigeon

En zo is dat!

baronruud schreef op donderdag 14 november 2013 @ 11:29:
Ik lees overal dat alle PS4 die geleverd zijn, ondertussen naar de kloten zijn. Ik heb mijn pre-order die ik de 29e zou krijgen dan ook maar geannuleerd.
Ik wil niet weten hoeveel duizend systemen al bij mensen thuis staan. Lijkt me sterk dat deze allemaal naar de "klote"zijn. Daarbij, misschien is een update genoeg om ze aan de gang te krijgen. Morgen zullen we er echt achter komen of hij blijft werken bij het gros van de mensen. Als hij bij de meerderheid van die personen ook uitvalt dan lijkt het me pas verstandig om te annuleren.

PSN: Oxigeon | Mijn iRacing profiel | Mijn YouTube kanaal


 • On_E
 • Registratie: Oktober 2004
 • Nu online

On_E

Housemusic

IGN heeft een kapotte PS4 en 1 user.

Massaal cancellen mensen! :+

Mijn muziek : http://soundcloud.com/nyx_1978


 • Oxigeon
 • Registratie: Mei 2008
 • Laatst online: 11:44

Oxigeon

En zo is dat!

On_E schreef op donderdag 14 november 2013 @ 11:33:
IGN heeft een kapotte PS4 en 1 user.

Massaal cancellen mensen! :+
whehe, iedereen cancellen en jij (diegene die niet gepre-orderd heeft) over 2 weken met een PS4 de winkel uitlopen :P. Dat zou echt te mooi voor woorden zijn haha

PSN: Oxigeon | Mijn iRacing profiel | Mijn YouTube kanaal


 • Yaari
 • Registratie: Februari 2012
 • Laatst online: 17-11-2018
Over 2 weken weten we wel wat de failure rate is. Er zitten hoe dan ook probleem gevallen tussen, annuleren kan altijd nog. Ik hoop vooralsnog dat het meevalt.

Ik las dat die Taco Bell actie om 2000 PS4s ging waarvan nu 3 daarvan als kapot zijn omschreven, we gaan het wel zien. Leuk is anders maar het hoort er bij denk ik maar.

 • On_E
 • Registratie: Oktober 2004
 • Nu online

On_E

Housemusic

Alle nieuwe elektronica hebben een failure rate.

Mijn muziek : http://soundcloud.com/nyx_1978


 • DeBaroN
 • Registratie: September 2008
 • Laatst online: 14:04
baronruud schreef op donderdag 14 november 2013 @ 11:29:
Ik lees overal dat alle PS4 die geleverd zijn, ondertussen naar de kloten zijn. Ik heb mijn pre-order die ik de 29e zou krijgen dan ook maar geannuleerd.
Het was bedoeld als sarcasme.... :F

 • roda_djavulen
 • Registratie: Oktober 2011
 • Laatst online: 08-06 09:05
Beetje paniekerig allemaal.. En trouwens van alle apparatuur is er toch een bepaalde failure rate. 3 op 2000 is nog altijd een kans van ruim 99,9 % dat je console wel perfect werkt

 • Oxigeon
 • Registratie: Mei 2008
 • Laatst online: 11:44

Oxigeon

En zo is dat!

Het hoort er zeker bij. Als jij een nieuwe keuken koopt heb je 9 van de 10 keer ook een probleem. Als je een nieuwe tv/computer koopt loop je ook de 1e week 9/10 tegen een probleem dat bv de boxen niet of niet goed werken om maar een voorbeeld te noemen... Dit hoort er zeker allemaal bij (ofja eigenlijk hoort het er niet bij). Al is dit voor de consument zeer frustrerend.

PSN: Oxigeon | Mijn iRacing profiel | Mijn YouTube kanaal


 • Taurnil
 • Registratie: Oktober 2007
 • Laatst online: 11-04 10:24
kapot gaat alles, aangezien er nu nog "vrij weinig" PS4's in de omloop zijn lijkt het aantal dat stuk is hoger, omdat dit natuurlijk sneller woord bereikt via het internet nu. Zullen het inderdaad straks pas goed merken.
Daarnaast zal Sony het wel vervangen als je het meld, zit wat tijd weer achter maja, kan ook cancelen als je wilt, langer wachten voor jouw, meer vrije consoles voor ons :p


 • ksborg
 • Registratie: April 2004
 • Laatst online: 12:37
DGonlag2 schreef op donderdag 14 november 2013 @ 11:23:
Een Travelstar van 1TB kost bij 5400 RPM kost je 60 euro (met verzendkosten) en een 7200RPM kost je 66 euro (inc verzendkosten).
Zie geen reden om voor de lagere RPM disc te gaan.
Die 1TB 5400rpm enige tijd geleden ook in m'n PS3 gezet. Perfecte schijf. Merk geen winst t.o.v. de originele 80GB schijf qua snelheid, maar de opslaghoeveelheid is wel lekker :).

 • Oxigeon
 • Registratie: Mei 2008
 • Laatst online: 11:44

Oxigeon

En zo is dat!

roda_djavulen schreef op donderdag 14 november 2013 @ 11:38:
Beetje paniekerig allemaal.. En trouwens van alle apparatuur is er toch een bepaalde failure rate. 3 op 2000 is nog altijd een kans van ruim 99,9 % dat je console wel perfect werkt
Nou dat ligt eraan of je 99.85 naar boven of naar onderen hoort af te ronden :P

PSN: Oxigeon | Mijn iRacing profiel | Mijn YouTube kanaal


 • PBP
 • Registratie: Mei 2011
 • Laatst online: 08-06 22:51
Volgens mij zijn er vrij veel mensen die al een PS4 hebben gehad van de Taco Bell actie (elke 15min werd er 1 weggeven). Dus als het tot nu toe maar 3/4 gevallen zijn maak ik me nog geen zorgen. Normale failurerate is iets onder de 10% toch?

 • Trishul
 • Registratie: December 2008
 • Laatst online: 13:51
Yaari schreef op donderdag 14 november 2013 @ 11:35:
Over 2 weken weten we wel wat de failure rate is. Er zitten hoe dan ook probleem gevallen tussen, annuleren kan altijd nog. Ik hoop vooralsnog dat het meevalt.

Ik las dat die Taco Bell actie om 2000 PS4s ging waarvan nu 3 daarvan als kapot zijn omschreven, we gaan het wel zien. Leuk is anders maar het hoort er bij denk ik maar.
Hmmm... Een failure rate van 0.15%. Lijkt me prima. Is natuurlijk rot als je er net tussenzit, maar ja, andere electronica kent een veel hogere failure rate. De X360 had in het begin meer dan 10%, en de PS3 tussen de 2 en 3%. De echte failure rate zullen we eind dit jaar te weten komen, wanneer er bv. meer dan een miljoen PS4's verkocht zijn.

 • Brad Pitt
 • Registratie: Oktober 2005
 • Laatst online: 07:05
PBP schreef op donderdag 14 november 2013 @ 11:39:
Normale failurerate is iets onder de 10% toch?
Dat lijkt mij eigenlijk een bizar hoge failure rate. Mag hopen dat geen enkel product dat heeft.

Nickname does not reflect reality

baronruud schreef op donderdag 14 november 2013 @ 11:29:
Ik lees overal dat alle PS4 die geleverd zijn, ondertussen naar de kloten zijn. Ik heb mijn pre-order die ik de 29e zou krijgen dan ook maar geannuleerd.
Ja joh ga lekker lopen trollen. Deze berichten zie je bij elke launch en het zou mij ook echt verbazen al er geen PS4's kapot gaan. Ben op zich wel blij dat we na de US launch zitten voor als het echt een groot probleem blijkt te zijn , maar maak me er nu nog niet echt zorgen om.

Er bestaan ook genoeg verhalen van mensen die met een fonkelnieuwe auto (van een duur merk) gelijk stil staan. Het blijft nu eenmaal massa productie.
baronruud schreef op donderdag 14 november 2013 @ 11:37:
[...]


Het was bedoeld als sarcasme.... :F
Sarcasme leest lastig als je niet de juiste smileys toepast ;)
Moet ik nou echt uitleggen dat ik dat niet kan zien als ik een reactie zit te typen ?

[Voor 27% gewijzigd door Beakzz op 14-11-2013 11:43]


 • Brad Pitt
 • Registratie: Oktober 2005
 • Laatst online: 07:05

Nickname does not reflect reality


 • roda_djavulen
 • Registratie: Oktober 2011
 • Laatst online: 08-06 09:05
Oxigeon schreef op donderdag 14 november 2013 @ 11:39:
[...]


Nou dat ligt eraan of je 99.85 naar boven of naar onderen hoort af te ronden :P
Ohwja, had een nulletje verkeerd. 99,9985 zegmaar:P

 • On_E
 • Registratie: Oktober 2004
 • Nu online

On_E

Housemusic

[b][message=41227679,noline] Normale failurerate is iets onder de 10% toch?
Men hoopt altijd op max 6% geloof ik.

Mijn muziek : http://soundcloud.com/nyx_1978


 • PBP
 • Registratie: Mei 2011
 • Laatst online: 08-06 22:51
Brad Pitt schreef op donderdag 14 november 2013 @ 11:40:
[...]

Dat lijkt mij eigenlijk een bizar hoge failure rate. Mag hopen dat geen enkel product dat heeft.
Artikel uit 2009 : Xbox 360 failure rate 23.7%, PS3 10%, Wii 2.7% - Study

 • Oxigeon
 • Registratie: Mei 2008
 • Laatst online: 11:44

Oxigeon

En zo is dat!

Niet druk over maken. Wees blij dat Amerika voor ons aan de beurt is zodat zij deze foutmeldingen krijgen. Als het probleem software matig op te lossen is krijgen wij gewoon op dag 1 een update die we mogen downloaden.

Is dit probleem niet op te lossen middels een software update zit er niets anders op dan sony te contacten. Zij zullen dan waarschijnlijk een kijkje moeten nemen IN de console zoals dat voorheen ook gebeurde bij de XBOX360 en PS3

PSN: Oxigeon | Mijn iRacing profiel | Mijn YouTube kanaal


 • ksborg
 • Registratie: April 2004
 • Laatst online: 12:37
Brad Pitt schreef op donderdag 14 november 2013 @ 11:40:
[...]

Dat lijkt mij eigenlijk een bizar hoge failure rate. Mag hopen dat geen enkel product dat heeft.
Beetje off-topic, maar zoek in de Pricewatch maar eens de OCZ Petrol op ;).
Pagina: 1 2 3 ... 107 Laatste

Dit topic is gesloten.

Let op:
- IRC Levertijden: #ps4levertijden
- Google Doc met PSN ID's van GoT'ers
- [Playstation 4] Problemen en garantie-afhandelingen

Voor het verhandelen van games en accessoires is V&A, niet in dit topic.

Playstation 4 vs Xbox One posts zijn hier niet toegestaan

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee