Door dezelfde J.W Zwang worden ook een aantal argumenten genoemd om saldering vergoeding
af te schaffen. Ik citeer:
1. Afschaffen van salderen in combinatie met het invoeren van uurprijzen leidt tot meer bewustwording bij consumenten over de waarde van elektriciteitsproductie en -verbruik op verschillende momenten op de dag.
2. Consumenten die over de juiste middelen beschikken, zoals een Toon of een Q-Box, zullen hun gedrag hierdoor eerder aanpassen en afstemmen waardoor het elektriciteitsnet wordt ontlast en netbeheerders investeringen kunnen uitstellen en wellicht zelfs afstellen.
3. Consumenten die vooral voor een goed rendement gaan, zullen naast hun investering in zonnepanelen ook investeren in opslag. Dit kan in de vorm van een thuisbatterij zoals de Powerwall maar ook in de vorm van een elektrische auto.
4. Het afschaffen van salderen en het invoeren van uurprijzen zal tot tal van nieuwe diensten leiden van energiebedrijven, zoals bijvoorbeeld Jedlix, maar ook voor partijen die smart-home-applicaties aanbieden zoals Apple, Google en Philips.
E.e.a. sluit aan op het punt in het PWC rapport dat innovaties in het verminderen van het stroomgebruik 'achter de meter' worden vertraagd door de huidige salderingsregeling.
Ik heb ernstige bedenkingen bij bovenstaande argumenten:
Ad 1 en 2. Afschaffing van saldering + het invoeren van variabele (terugleverings-)tarieven op uurbasis is de doodsklap voor particuliere investeringen in zonnepanelen. Wanneer de panelen op een zonnige dag lekker staan te leveren doen die van de buren dat ook, en daalt dus het Kwh tarief. Een situatie die alle 'zekerheid' omtrent de terugverdientijd van je installatie onderuit haalt.
Op je Toon kun je dan aflezen dat je PV opbrengst van een zonnige dag minimaal is.
Ad 3. Een investering in opslag (Powerwall of elektrische auto) lijkt mij geen soulaas te bieden. Met de huidige prijzen betekent aanschaf van een Powerwall in veel gevallen een verdubbeling van de kosten van een PV installatie. Zie mijn commentaar ad 1 en 2. En je koopt geen elektrische auto omdat je PV op je dak hebt.
Ad 4. Meer van hetzelfde: bedoeld worden nieuwe diensten die gebruik maken van variabele uurtarieven. Zie mijn commentaar ad 1 en 2.
En voordat ik het vergeet: we zitten middenin de uitrol van de slimme meter; totaalkosten naar ik begrijp
€ 3,5 miljard. Duur van dit project 8 á 9 jaar. De huidige versie van dit apparaat kan niet omgaan met variabele uurtarieven. Dus er is mogelijk een nieuwe vervangingsoperatie nodig willen we deze tariefstructuur gaan invoeren. Om dan nu te claimen dat in 2020 maar alvast moeten starten met het afschaffen van de salderingsregeling lijkt me over-optimistisch
[
Voor 9% gewijzigd door
hetgos op 04-01-2017 17:51
]