Anoniem: 8386 schreef op woensdag 17 oktober 2012 @ 14:35:
[...]
Laat ik je er eerst op wijzen dat er ook momenteel geen wetgeving is, die mij (als privaat persoon) verbied, om homo's, vrouwen, of mensen met rood haar anders te behandelen. De grondwet verbied dit aan de overheid en er is diverse wetgeving die dit verbied in specifieke situaties zoals sollicitaties, maar ik kan niet bestraft worden als ik weiger roodharigen aan te kijken, omdat ik denk dat ze geen ziel hebben. Mijn omgeving zal er me echter wel raar om aankijken en mogelijk om veroordelen.
Waarom maak je een onderscheid tussen gedrag en uiterlijk, wanneer je blijkbaar ook op basis van uiterlijk mag discrimineren?
Ik ben het met je eens dat je als privépersoon best mag discrimineren, zolang de ander daar geen hinder van heeft (geen scheldpartijen of pesten). Oftewel: je mag discrimineren wanneer niemand er last van heeft. Daar komen we niet ver mee denk ik.
De situatie is anders wanneer je de ander wél hindert door te discrimineren. Vooral wanneer je in je beroepsuitoefening discrimineert, en zo de ander onthoudt van goederen en diensten. Je mag bijvoorbeeld geen roodharigen weigeren in je supermarkt, of andere tarieven stellen voor roodharigen. Ook als buschauffeur mag je roodharigen niet weigeren.
Juist de wet moet ervoor zorgen dat er in bepaalde situaties wel de mogelijkheid is om te discrimineren in beroepspraktijk, bijvoorbeeld wanneer men naakte mensen uit de bus wilt houden.
Het feit dat dit in praktijk (min of meer) werkt lijkt me duidelijk genoeg.
Voor wie werkt het? Voor homo's en allochtonen werkt het namelijk helemaal niet op het moment. En dan zijn wij nog wel een tolerant volk met veel beschermende wetten.In de VS is het bijvoorbeeld nog veel erger, en een paar generaties geleden was het daar verschrikkelijk.
Iedere generatie moet er weer opnieuw gevochten worden voor de gelijke behandeling van één of andere groep in de samenleving die onderdrukt wordt door de rest. De enige manier waarop ze dat lukt is door te strijden voor wetten en grondrechten. Zonder die wettelijke dwang gaat men vrolijk door met discriminatie, zoals we nu nog zien bij weigerambtenaren.
Daarmee is dus de vraag: Waarom zou je deze uit de toon vallende stukjes wetgeving in stand willen houden. (Zeker aangezien er in de praktijk zelden tot nooit beroep op wordt gedaan.)
Omdat je anders de weg vrij maakt voor gelegitimeerde discriminatie van alle soorten. Nu zegt de wet: discriminatie is in principe verboden, tenzij het getoonde gedrag tegen de wet ingaat. Dat levert veel meer controle op dan wanneer je mensen vrij spel geeft.