• iChaos
 • Registratie: December 2009
 • Laatst online: 11:20


Aangezien het topic in Elektronica vaak over XBMC ging, en het inmiddels wel duidelijk is dat XBMC op de Pi zeker potentie heeft, leek het me een goed idee om die discussie voort te zetten in een nieuw topic. En nu op naar XBMC op de Pi!

De Raspberry Pi is een zeer geschikt platform voor XBMC, wegens de lage aanschafprijs, waarvoor je toch redelijk krachtige hardware krijgt. Voor 35$ (voor het B model) krijg je een 700MHz ARM CPU, 256MB aan RAM, en misschien wel het allerbelangrijkste om XBMC op de Pi tot een succes te maken: de VideoCore IV Hardware Decoder, die de taak van het weergeven van je media op zich neemt.

En dat doet hij zeer goed! De VideoCore IV kan je favoriete films en tv-series tot en met een resolutie van 1080p weergeven! Reden genoeg dus, om de Pi een kans te geven als een mediaplayer met een geweldige bang-for-buck verhouding!Momenteel zijn er 2 projecten om XBMC zo goed mogelijk op de Pi te laten draaien. Het eerste project staat bekend als OpenELEC, en het team wat er aan werkt beschikt over genoeg ervaring, omdat OpenELEC oorspronkelijk bedoeld was voor gewone x86 computers. De filosofie die het team daarbij hanteerde wordt ook voortgezet op de Pi: een minimale Linuxdistributie, die alleen het essentiele bevat om XBMC zo efficiรซnt mogelijk gebruik te laten maken van de beschikbare resources. De homepage van OpenELEC kun je vinden op http://openelec.tv.

RaspBMC is een project wat onder leiding staat van Sam Nazarko. Sommigen van jullie kennen hem misschien van CrystalBuntu, een soortgelijk project als RaspBMC, maar dan voor de AppleTV. Uiteraard doelt RaspBMC ook op een optimale performance van XBMC, maar er is een klein verschil tussen OpenELEC en RaspBMC: RaspBMC werkt minder met tussentijdse updates, en voegt vaak allerlei nieuwe functionaliteiten toe om je XBMC ervaring nog beter te maken. Tevens beschikt RaspBMC ook over een fijne auto-updater die de nieuwste versie van de distributie download bij een reboot. De homepage van RaspBMC kun je vinden op http://raspbmc.com.

Welke van de twee distributies je kiest, ligt vooral aan je eigen voorkeur. De resultaten die tweakers behalen met de distributies zijn zeer wisselend, dus mijn advies zou zijn: probeer beide versies een paar dagen om uit te vinden welke jou het meest bevalt. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan RaspBMC, mede doordat Sam regelmatig updates geeft op zijn blog, waardoor je toch meer het gevoel hebt dat de developer zich graag mengt in de community.Installatie van OpenELEC - Directe methode (Linux)

De installatie van OpenELEC verloopt via enkele commando's in de Terminal van een op Linux gebasseerde distributie. Download een nightly build op deze pagina naar een computer die een Linuxdistributie draait. Daarna voer je de volgende commando's uit in een terminalvenster, nadat je met het 'cd' commando naar de downloadmap bent gegaan:

code:
1
2
3
tar xvf <naam van het zojuist gedownloadde bestand>
cd <weer de naam van het bestand, maar dit keer zonder .tar.bz2>
sudo ./create_sdcard /dev/sdX (waarbij je sdX vervangt voor de naam van je SD-kaart, controleer dit twee maal! Indien je de verkeerde letter gebruikt i.p.v. de X, zul je vermoedelijk een ander opslagmedium leegmaken! Het uitvoeren van dit commando verwijdert alle bestanden die op de geheugenkaart stonden!)


Doe de geheugenkaart in de Raspberry Pi, sluit een HDMI-kabel aan, en een LAN-kabel, en tot slot de MicroUSB-kabel om de Pi aan te zetten. Wacht een paar minuten, en je zult begroet worden met het beginscherm van XBMC. Als je geen systeem met Linux hebt staan thuis, of als je je er iets gemakkelijker bij voelt om de installatie met een fijne GUI te doorlopen, lees dan verder voor de automatische installatie.

Installatie van OpenELEC - Automatische Methode (Windows)

Deze methode is al een stuk makkelijker dan de vorige. Download een build van http://openelec.thestateofme.com, en kies hierbij voor de '.img.zip' bestanden. Pak de IMG uit, en download en start Win32DiskImager. Kies de zojuist uitgepakte IMG, kies de juiste SD-kaart, en start het proces. Wanneer de applicatie klaar is met het overzetten van de image kan je de SD-kaart in je Pi stoppen, en OpenELEC starten.

Installatie van RaspBMC

De installatie van RaspBMC is een heel stuk makkelijker. Download de installer van RaspBMC.com, die beschikbaar is voor Windows, Mac en Linux. Ik ga er nu van uit dat je op een computer met Windows werkt. Download de installer, pak het pakket uit, en start 'installer.exe'. Kies je geheugenkaart, en druk op 'install'. Wanneer de wizard klaar is steek je de geheugenkaart in de Pi, sluit je een HDMI en LAN kabel aan, en tot slot de MicroUSB voor de voeding. RaspBMC zal automatisch de nieuwste versie downloaden en installeren. Na een paar minuten zal XBMC opstarten.Om in volle glorie van XBMC te kunnen genieten, sluit je je Pi uiteraard via HDMI aan. Deze kabel verzorgt ook het geluid. De Pi beschikt ook over een 3.5mm TRS ('jack') aansluiting, maar deze kan slechts een 2.0 signaal verzorgen. Daarnaast is de DAC op de Pi heel goedkoop, waardoor je geen zuiver signaal gaat krijgen uit de jack-aansluiting. Long story short: ongetwijfeld het geluid via HDMI laten lopen.

Indien je een receiver hebt kan je de Pi eerst daaraan lussen, zodat je het geluid over je speakers kunt laten lopen, en het beeld wordt doorgegeven aan de TV. Ik heb hier zelf geen ervaring mee, dus als iemand dit kan verhelderen; graag! Ik zal het dan toevoegen aan de OP.

De stroom voor de Pi komt binnen via een MicroUSB-kabel. Deze wordt niet met de Pi meegeleverd (geen enkele kabel trouwens, in het doosje zit echt alleen de Pi zelf). Deze kabel krijg je bij sommige smartphones, van o.a. HTC, Samsung en RIM. De kans is dus groot dat je al een dergelijke kabel hebt liggen thuis. En zo niet, je kunt ze al vinden voor enkele euro's.

Je kunt de kabel aansluiten op een USB wall-charger, of op de USB-poort van je TV. Dit heb ik zelf nog niet geprobeerd, dus durf ik niks te zeggen over de kwestie of dit goed werkt. De Pi is wel zeer kieskeurig met de USB-kabel voor de voeding, dus als je USB-kabel niet lijkt te werken, probeer eerst een andere. Als het dan nog steeds niet werkt kun je ook proberen om je SD-kaart opnieuw te prepareren.

Een internetverbinding op je Pi is een must, zeker met XBMC. Daarnaast wil je je media vermoedelijk streamen, dus zorg dat er een LAN-kabel klaarligt. De Pi ondersteunt geen Gigabit-snelheden, maar zelfs 1080p zou alsnog prima gestreamed moeten kunnen worden. Als je toch liever USB als opslagmedium gebruikt, zul je een hub met losse voeding moeten gebruiken. De Pi kan namelijk niet genoeg stroom geven aan USB-apparatuur om je harde schijf te laten werken.

In beide gevallen is een EXT partitie aan te raden. NTFS kan misschien werken, maar het zal de CPU teveel belasten. Als je gaat streamen, maak dan gebruik van het NFS-protocol voor de beste resultaten.De Pi kan weliswaar 1080p afspelen, maar niet elk formaat is ondersteund, wegens het ontbreken van license packs om de GPU te laten decoden. Deze kunnen mogelijk in de toekomst tegen betaling aangekocht worden. De volgende informatie is verschaft door de Raspberry Pi Foundation in de FAQ met betrekking tot de codecs:
Two licensed codecs will be provided at launch, MPEG4 and h.264. Codec licences have quite an impact of the cost of the device which is why there are only two at this stage. There are non-licensed Codecs such at MPEG2, VC1 etc, but for the moment they will not be accelerated by the GPU.

Dom adds: As an aside, the GPU can hardware decode H264, MPEG1/2/4, VC1, AVS, MJPG at 1080p30. It can software (but still vector accelerated) decode VP6, VP7, VP8, RV, Theora, WMV9 at DVD resolutions. We are restricted due to licensing what we can support. We should be able to support VP8, MJPG and Theora, as I believe they are license free.

[Voor 14% gewijzigd door iChaos op 04-08-2012 23:31]


 • v1pEr86
 • Registratie: Augustus 2009
 • Laatst online: 30-12-2021
Mooie topic start, zal dit draadje zeker volgen!

Blogger op een BBQ website


 • Mighty_Mike33
 • Registratie: September 2004
 • Laatst online: 21-03 14:12
Kijk, een eigen topic voor XBMC op de RP.

Mooi!

 • kroegtijger
 • Registratie: Juli 2001
 • Laatst online: 10:35
Kleine aanvulling nog is dat je OpenElec images ook prima vanaf een Windows-machine op je SD kan krijgen. Zie hiervoor de handleiding op http://www.squirrelhostin...osting-blog-info.php?id=9

iRacing Profiel


 • v1pEr86
 • Registratie: Augustus 2009
 • Laatst online: 30-12-2021
iChaos schreef op woensdag 01 augustus 2012 @ 14:20:
...
Een complete lijst van codecs die de GPU wil decoden heb ik nog niet gevonden.
...
Two licensed codecs will be provided at launch, MPEG4 and h.264. Codec licences have quite an impact of the cost of the device which is why there are only two at this stage. There are non-licensed Codecs such at MPEG2, VC1 etc, but for the moment they will not be accelerated by the GPU.

Dom adds: As an aside, the GPU can hardware decode H264, MPEG1/2/4, VC1, AVS, MJPG at 1080p30. It can software (but still vector accelerated) decode VP6, VP7, VP8, RV, Theora, WMV9 at DVD resolutions. We are restricted due to licensing what we can support. We should be able to support VP8, MJPG and Theora, as I believe they are license free.
Bron: http://www.raspberrypi.org/archives/592

Het is geen volledige lijst maar toch alvast een start

[Voor 3% gewijzigd door v1pEr86 op 01-08-2012 14:45]

Blogger op een BBQ website


 • 7o9
 • Registratie: Februari 2002
 • Niet online
Misschien dat er op een minder officiรซle manier ook wel ondersteuning voor MPEG-2 komt.

Uit Android 4.0 is coming!:
This implementation uses a different kernel and VideoCore binary image from the one available on GitHub, which is why we’ve been keeping quiet about it so far.
Er zijn telefoons die gebruik maken van dezelfde VideoCore 4 GPU van Broadcom en mogelijk gebruikt bovenstaande poging daar libraries van.

Maar officieel inderdaad alleen MPEG4 en h.264.

 • Fire69
 • Registratie: Juni 2001
 • Laatst online: 14:17
Ik lees van veel mensen dat 1080p met DTS bij hun zonder problemen werkt.
Bij mij lukt dat dus helemaal niet, het schokt en stottert als een gek.
Een 1080p met DD draait dan weer wel zonder problemen.
Getest op OpenElec en Raspbmc...

Iemand een tip om dit wel werkend te krijgen?

 • v1pEr86
 • Registratie: Augustus 2009
 • Laatst online: 30-12-2021
Fire69 schreef op woensdag 01 augustus 2012 @ 16:16:
Ik lees van veel mensen dat 1080p met DTS bij hun zonder problemen werkt.
Bij mij lukt dat dus helemaal niet, het schokt en stottert als een gek.
Een 1080p met DD draait dan weer wel zonder problemen.
Getest op OpenElec en Raspbmc...

Iemand een tip om dit wel werkend te krijgen?
Vanwaar komt je filmbestand? Stream je het over het netwerk of vanaf een USB stick/drive? Indien streamen lees ik van anderen dat NFS beter streamt dan SMB, indien via een rechtstreeks gekoppeld storage device formatteer je best naar ext3 of ext4 en gebruik je beter geen NTFS

Blogger op een BBQ website


 • Notehoutelade
 • Registratie: Oktober 2001
 • Niet online
dat zou eventueel wel een mooie oplossing kunnen zijn :). hoop dat daar iets moois uit komt.

 • tomw
 • Registratie: September 2004
 • Laatst online: 20-03 22:16
Iemand al geprobeerd om torrents automatisch te laten downloaden op een Raspbmc of openelec?
Hoe heb je dat gedaan? Zijn er howto's beschikbaar?
Liefst zou alles instelbaar moeten zijn via webinterface.

 • v1pEr86
 • Registratie: Augustus 2009
 • Laatst online: 30-12-2021
tomw schreef op woensdag 01 augustus 2012 @ 16:24:
Iemand al geprobeerd om torrents automatisch te laten downloaden op een Raspbmc of openelec?
Hoe heb je dat gedaan? Zijn er howto's beschikbaar?
Liefst zou alles instelbaar moeten zijn via webinterface.
Wellicht biedt "deluge" wat je zoekt? (zelf niet getest op een rPi)

Blogger op een BBQ website


 • Notehoutelade
 • Registratie: Oktober 2001
 • Niet online
niet zelf geprobeerd, maar rtorrent zou je toch aan het werk moeten kunnen krijgen?

 • Fire69
 • Registratie: Juni 2001
 • Laatst online: 14:17
v1pEr86 schreef op woensdag 01 augustus 2012 @ 16:21:
[...]

Vanwaar komt je filmbestand? Stream je het over het netwerk of vanaf een USB stick/drive? Indien streamen lees ik van anderen dat NFS beter streamt dan SMB, indien via een rechtstreeks gekoppeld storage device formatteer je best naar ext3 of ext4 en gebruik je beter geen NTFS
Sorry, vergeten te melden, ik stream vanaf een Ubuntu-server. (ook nog vergeten, via smb!)
ATV2 op dezelfde switch draait wel gewoon netjes alles...

Ik zal eens iets op een stick zetten en zien wat dat doet.
Fire69 schreef op woensdag 01 augustus 2012 @ 16:25:
[...]


Sorry, vergeten te melden, ik stream vanaf een Ubuntu-server.
ATV2 op dezelfde switch draait wel gewoon netjes alles...

Ik zal eens iets op een stick zetten en zien wat dat doet.
De enige versie die bij mij 1080p/DTS zonder stutter afspeelt is OpenELEC r11034.

๐Ÿ‘‰๐Ÿป Blog ๐Ÿ‘ˆ๐Ÿป

kraades schreef op woensdag 01 augustus 2012 @ 17:45:
De enige versie die bij mij 1080p/DTS zonder stutter afspeelt is OpenELEC r11034.
Is dat via samba of nfs? Zou je eens kunnen testen of hij out of de box ook met composite out werkt. Niet alle builds doen dat namelijk en ik heb geen hdmi televisie.

Wanneer dat niet werkt kan ik niks, aangezien ik zonder beeld natuurlijk niet kan configureren :)

geen vragen via PM die ook op het forum gesteld kunnen worden.


 • RobertMe
 • Registratie: Maart 2009
 • Nu online
Tevens beschikt RaspBMC ook over een fijne auto-updater die de nieuwste versie van de distributie download bij een reboot.
OpenELEC heeft deze ook, alleen komen er denk ik minder vaak updates (is er รผberhaupt een RPi download beschikbaar op hun site? Heb zelf namelijk nog geen RPI (wel besteld), en wat ik OpenELEC op een oude laptop heb draaien is ook zelf gecompileerd).

Waar in het "oude" RPi topic naar gevraagd werd was ondersteuning voor CEC, Consumer Electonics Control. Waarbij de TV en randapparaten met elkaar kunnen communiceren. Hiervoor is al een tijd een los USB apparaatje verkrijgbaar van Pulse-Eight. Zij ontwikkelen ook libCEC, wat AFAIK een redelijk uitgebreide ondersteuning heeft voor de verschillende merken en modellen TV, rekening houdende met quirks die verschillende merken hebben (niet alle merken houden zich even netjes aan de standaard of course).
Echter heeft de RPi zelf ondersteuning voor CEC over de HDMI poort (waar normale hardware dat niet heeft, vandaar dat Pulse-Eight daarvoor een USB apparaatje heeft met een HDMI in en uitgang en een USB aansluiting). In het begin had libCEC geen ondersteuning voor de RPi. Daardoor heeft iemand zelf zo goed als hij kon een "hack" gemaakt met een los programmaatje (rpi-cecd) wat de CEC signalen van HDMI afving en via de API van XBMC bij XBMC deed uitvoeren. Dit zorgde echter voor wisselende ervaringen, afhankelijk voor het merk TV. Bij de ene zal het misschien redelijk gewerkt hebben, bij de ander helemaal niet.
Nu is er sinds deze week een nieuwe versie van libCEC (en de RPi firmware, en XBMC-rpi), waardoor libCEC nu ook ondersteuning heeft voor de RPi. Dit zit in ieder geval ook al in OpenELEC. Dit betekend dus dat de CEC ondersteuning nu stukken beter zou moeten zijn, over de verschillende merken en modellen TV, en dat de CEC ondersteuning nu ook "ingebakken" zit in XBMC. Hierdoor is de integratie tussen XBMC en de TV ook veel beter.
CurlyMo schreef op woensdag 01 augustus 2012 @ 17:59:
[...]

Is dat via samba of nfs? Zou je eens kunnen testen of hij out of de box ook met composite out werkt. Niet alle builds doen dat namelijk en ik heb geen hdmi televisie.

Wanneer dat niet werkt kan ik niks, aangezien ik zonder beeld natuurlijk niet kan configureren :)
Oei, zo'n kabel heb ik geeneens geloof ik.
Ik gebruik een lokale USB disk, hier staat er wat meer over m.b.t. netwerk.

๐Ÿ‘‰๐Ÿป Blog ๐Ÿ‘ˆ๐Ÿป

Misschien nog interessant voor iemand: mijn installatie van Raspbmc en OpenELEC op de RaspPi.

๐Ÿ‘‰๐Ÿป Blog ๐Ÿ‘ˆ๐Ÿป


 • 7o9
 • Registratie: Februari 2002
 • Niet online
kraades schreef op woensdag 01 augustus 2012 @ 19:35:
Misschien nog interessant voor iemand: mijn installatie van Raspbmc en OpenELEC op de RaspPi.
Interessante uitleg. Ik heb de OpenELEC variant doorgelezen maar het zijn zo nogal wat stappen. Zelf heb ik een 'img' zip gedownload van http://openelec.thestateofme.com/ en deze met Win32DiskImager op een sdcard gezet vanuit Windows.

Deze tutorial is dan misschien ook wel nuttig: http://www.squirrelhostin...osting-blog-info.php?id=9
7o9 schreef op donderdag 02 augustus 2012 @ 08:05:
[...]


Interessante uitleg. Ik heb de OpenELEC variant doorgelezen maar het zijn zo nogal wat stappen. Zelf heb ik een 'img' zip gedownload van http://openelec.thestateofme.com/ en deze met Win32DiskImager op een sdcard gezet vanuit Windows.

Deze tutorial is dan misschien ook wel nuttig: http://www.squirrelhostin...osting-blog-info.php?id=9
Valt op zich wel mee. In principe zijn alleen de stappen nodig die in de OP worden genoemd.
Voordeel van Linux en ./create_sdcard is dat je eigenlijk nooit problemen hebt met bestaande partities op de SD card.

Het wijzigen van het root password is alleen "nodig" als je de Pi aan het internet hangt.

๐Ÿ‘‰๐Ÿป Blog ๐Ÿ‘ˆ๐Ÿป


 • kroegtijger
 • Registratie: Juli 2001
 • Laatst online: 10:35
kraades schreef op donderdag 02 augustus 2012 @ 10:13:
[...]


Valt op zich wel mee. In principe zijn alleen de stappen nodig die in de OP worden genoemd.
Voordeel van Linux en ./create_sdcard is dat je eigenlijk nooit problemen hebt met bestaande partities op de SD card.

Het wijzigen van het root password is alleen "nodig" als je de Pi aan het internet hangt.
Als je vanuit windows SDFormatter gebruikt ben je ook van dat probleem af natuurlijk :) Linux is dus absoluut niet nodig om je Pi van een fatsoenlijke OpenElec-image te voorzien

iRacing Profiel

kroegtijger schreef op donderdag 02 augustus 2012 @ 10:32:
[...]

Als je vanuit windows SDFormatter gebruikt ben je ook van dat probleem af natuurlijk :) Linux is dus absoluut niet nodig om je Pi van een fatsoenlijke OpenElec-image te voorzien
Niet noodzakelijk natuurlijk. Maar als je geen Windows tools als SD formatter en Imaging software wilt installeren en niet afhankelijk wilt zijn van 3rd parties dan is een Linux Live CD/USB een optie. Als je bijvoorbeeld Ubuntu gebruikt dan heb je eigenlijk bijna geen specifieke Linux kennis meer nodig. Ik durf zelf te beweren dat het via Ubuntu makkelijker gaat.

๐Ÿ‘‰๐Ÿป Blog ๐Ÿ‘ˆ๐Ÿป


 • thof1
 • Registratie: Oktober 2008
 • Laatst online: 14:34

thof1

FP ProMod
Meer mensen al eens revisie 11034 geprobeerd voor 1080p DTS playback? Er is een issue op de GitHub van OpenElec over. Heb mijn bevindingen er aan toegevoegd.

Zie: https://github.com/OpenELEC/OpenELEC.tv/issues/1025

Wie weet gaat het nog wel wat worden met de Raspberry Pi en 1080p DTS streaming vanaf een NAS.

Tijd voor glasvezel in Apeldoorn? Praat en denk mee in een speciaal topic.


 • -LA-
 • Registratie: Maart 2003
 • Laatst online: 13:48
thof1 schreef op donderdag 02 augustus 2012 @ 15:47:
Meer mensen al eens revisie 11034 geprobeerd voor 1080p DTS playback? Er is een issue op de GitHub van OpenElec over. Heb mijn bevindingen er aan toegevoegd.

Zie: https://github.com/OpenELEC/OpenELEC.tv/issues/1025

Wie weet gaat het nog wel wat worden met de Raspberry Pi en 1080p DTS streaming vanaf een NAS.
Ik neem aan dat je dan problemen hebt met het downmixen ervan? Want 1080p DTS(-HD) vanaf m'n NAS gaat prima hier (Raspbmc) ;)

MTB Trail Traffic


Anoniem: 461211

Jup, ik heb het issue erop gezet. Mooi dat je gereageerd hebt, wellicht dat onze bevindingen wat aandacht krijgen zodat er eens naar gekeken kan worden.
thof1 schreef op donderdag 02 augustus 2012 @ 15:47:
Meer mensen al eens revisie 11034 geprobeerd voor 1080p DTS playback? Er is een issue op de GitHub van OpenElec over. Heb mijn bevindingen er aan toegevoegd.

Zie: https://github.com/OpenELEC/OpenELEC.tv/issues/1025

Wie weet gaat het nog wel wat worden met de Raspberry Pi en 1080p DTS streaming vanaf een NAS.

Anoniem: 461211

-LA- schreef op donderdag 02 augustus 2012 @ 16:15:
[...]


Ik neem aan dat je dan problemen hebt met het downmixen ervan? Want 1080p DTS(-HD) vanaf m'n NAS gaat prima hier (Raspbmc) ;)
Maar gebruik jij een externe DTS decoder??

[Voor 7% gewijzigd door Anoniem: 461211 op 02-08-2012 18:40]


 • thof1
 • Registratie: Oktober 2008
 • Laatst online: 14:34

thof1

FP ProMod
-LA- schreef op donderdag 02 augustus 2012 @ 16:15:
[...]


Ik neem aan dat je dan problemen hebt met het downmixen ervan? Want 1080p DTS(-HD) vanaf m'n NAS gaat prima hier (Raspbmc) ;)
Heb hier op een ander kaartje nu Raspbmc gezet m.b.v. de installer. Dit gaat tot nu toe een stuk minder soepel dan OpenElec, menu's zijn minder soepel.

Ander puntje is dat ik mijn NFS Share niet gemount krijg om bij mijn media te kunnen. Mounten via de Browse feature gaat niet, omdat de NFS Server geen exports schijnt te hebben. Ik maak gebruik van 'FreeNFS' als NFS server voor Windows. Deze commando's heb ik geprobeerd om de NFS share te mounten op mijn Raspberry Pi met Raspbmc:
pi@raspbmc:~$ mount -t nfs 192.168.1.65:/ NfsMount
mount: only root can do that
Bovenstaande manier werkt wel in OpenElec, maar niet in RaspBmc i.v.m. root-rechten. In OpenElec kan ik vervolgens via SSH en via XBMC door de folder browsen (tot na een reboot uiteraard).
pi@raspbmc:~$ sudo mount -t nfs 192.168.1.65:/ NfsMount
mount.nfs: rpc.statd is not running but is required for remote locking.
mount.nfs: Either use '-o nolock' to keep locks local, or start statd.
mount.nfs: an incorrect mount option was specified
Aangepaste manier, zodat hij meer rechten krijgt, helaas werkt ook niet.
pi@raspbmc:~$ sudo mount -o nolock -t nfs 192.168.1.65:/ NfsMount
mount.nfs: access denied by server while mounting 192.168.1.65:/
Hint uit fout melding opgevolgd, werkt nog niet.

Tijd voor glasvezel in Apeldoorn? Praat en denk mee in een speciaal topic.

thof1 schreef op donderdag 02 augustus 2012 @ 18:47:
[...]


Heb hier op een ander kaartje nu Raspbmc gezet m.b.v. de installer. Dit gaat tot nu toe een stuk minder soepel dan OpenElec, menu's zijn minder soepel.

Ander puntje is dat ik mijn NFS Share niet gemount krijg om bij mijn media te kunnen. Mounten via de Browse feature gaat niet, omdat de NFS Server geen exports schijnt te hebben. Ik maak gebruik van 'FreeNFS' als NFS server voor Windows. Deze commando's heb ik geprobeerd om de NFS share te mounten op mijn Raspberry Pi met Raspbmc:


[...]

Bovenstaande manier werkt wel in OpenElec, maar niet in RaspBmc i.v.m. root-rechten. In OpenElec kan ik vervolgens via SSH en via XBMC door de folder browsen (tot na een reboot uiteraard).


[...]

Aangepaste manier, zodat hij meer rechten krijgt, helaas werkt ook niet.


[...]

Hint uit fout melding opgevolgd, werkt nog niet.
DIt gaat het waarschijnlijk wel oplossen :) :

code:
1
2
3
4
sudo update-rc.d nfs-common defaults
sudo service nfs-common start

sudo mount -t nfs 10.0.0.140:/data/shared/Video/Films   /media/films

geen vragen via PM die ook op het forum gesteld kunnen worden.


Anoniem: 461211

Heb je dit al eens geprobeer mbt je NFS probleem?
Via putty naar je pi gaan, vervolgens inloggen met "pi" en dan "raspberry"

vervolgens knippen en plakken. Dit was voor mij de oplossing om problemen met mijn NFS share te voorkomen. Onderstaande heb ik wel alleen geprobeerd op raspbmc (NFS via openelec werkt bij mij out of the box)

sudo su
cd /tmp
wget http://db.tt/uREQJ9vu -O libnfs.so.1.0.3
rm /usr/lib/libnfs*
mv libnfs.so.1.0.3 /usr/lib
cd /usr/lib
ln -sf libnfs.so.1.0.3 libnfs.so.0
ln -sf libnfs.so.1.0.3 libnfs.so.1
ln -sf libnfs.so.1 libnfs.so
sync
reboot

 • thof1
 • Registratie: Oktober 2008
 • Laatst online: 14:34

thof1

FP ProMod
CurlyMo schreef op donderdag 02 augustus 2012 @ 19:28:
[...]


DIt gaat het waarschijnlijk wel oplossen :) :

code:
1
2
3
4
sudo update-rc.d nfs-common defaults
sudo service nfs-common start

sudo mount -t nfs 10.0.0.140:/data/shared/Video/Films   /media/films
Niet helemaal, er wordt wat gemekkerd. Ik zal eens kijken wat die portmap precies inhoud. Ben nog niet zo bekend in de linux wereld :)
pi@raspbmc:~$ sudo update-rc.d nfs-common defaults
update-rc.d: using dependency based boot sequencing
update-rc.d: warning: nfs-common start runlevel arguments (2 3 4 5) do not match LSB Default-Start values (2 3 4 5 S)
insserv: Service portmap has to be enabled to start service nfs-common
insserv: exiting now!
update-rc.d: error: insserv rejected the script header
Update 1:

Starten van nfs-common lukt niet:
pi@raspbmc:/etc/init.d$ ./nfs-common start
Starting NFS common utilities: statd./nfs-common: 278: start-stop-daemon: not found
failed!
Starten van portmap niet nodig, draait al:
pi@raspbmc:/etc/init.d$ ./portmap start
Starting portmap daemon...Already running..
Update 2:
Het mounten gaat al beter, althans ik hoef niet meer 'nolock' op te geven. Access Denied blijft bestaan, waardoor ik het vermoeden krijg dat die NFS Server een implementatie heeft die niet helemaal is zoals die had moeten zijn. Nu verder in aan het verdiepen hoe ik dat kan gaan testen.

[Voor 29% gewijzigd door thof1 op 02-08-2012 20:27]

Tijd voor glasvezel in Apeldoorn? Praat en denk mee in een speciaal topic.


 • M2M
 • Registratie: Juli 2006
 • Laatst online: 15:09

M2M

medicijnman

Bij mij draait openELEC met XMBC prima op de R-pi. Netwerk ondersteuning is prima, analoog geluid werkt ook zonder eerst een alpha driver te hoeven enablen. Het enige minpuntje is dat ik nog niet mijn eigen openelec build heb kunnen bouwen. In een virtual machine gaat het (begin) prima en ook vrij vlot (i5 2500K icm 512GB Samsung 830), maar hij probeert packages van FTP servers af te halen.

Aangezien ik hier (helaas genoodzaakt) op ICS (internet connection sharing) zit, worden die FTP requests dus het raam uit geknikkert. En dan doet het ding dus niet zo veel meer.

Dus mijn vraag is eigenlijk een verlengde, is het ook mogelijk om een lijst in handen te hebben met vereiste packages, en de packages die via FTP binnengehengeld moeten worden, handmatig lokaal ergens te stallen?

-_-

thof1 schreef op donderdag 02 augustus 2012 @ 20:00:
Niet helemaal, er wordt wat gemekkerd. Ik zal eens kijken wat die portmap precies inhoud. Ben nog niet zo bekend in de linux wereld :)
Die foutmeldingen krijg ik ook, maar het werkt daarna wel. Let erop dat je nfs-common start via het service commando dus:

sudo service nfs-common start

en niet via

./nfs-common start

Klopt het pad waarnaar je wilt mounten? Misschien moet je de hele padnaam opgeven voor NfsMount?

geen vragen via PM die ook op het forum gesteld kunnen worden.


 • thof1
 • Registratie: Oktober 2008
 • Laatst online: 14:34

thof1

FP ProMod
Het is inderdaad al beter (zie Update 2 in mijn post), maar het is nog altijd een Access Denied volgens de server. Grappig want de server heeft nou niet echt bepaald uitgebreid een rechten systeem, zie ook mijn instellingen welke wel functioneren met OpenElec:

Tijd voor glasvezel in Apeldoorn? Praat en denk mee in een speciaal topic.


 • Rubman
 • Registratie: April 2002
 • Nu online

Rubman

Retarded or just overjoyed!

Ik krijg bij mij via Raspbmc de afstandsbediening van mijn Samsung le40c550 niet aan de praat via HDMI-CEC, hij zegt keurig verbinding maken met anynet+ apparaat maar vervolgens doet de AB helemaal niks met XMBC.
Mis ik ergens een instelling in XBMC of de TV?

Werk hard!, zeur niet!, verwacht niets!!


Anoniem: 257265

Je moet ook de webserver aanzetten, zodat je op het ip van je Rpi ook op je pc je fims en videos kan zien ..

 • Rubman
 • Registratie: April 2002
 • Nu online

Rubman

Retarded or just overjoyed!

dit staat onder services toch?
Wat dien ik daar allemaal in te voeren? (Noob op xbmc gebied)

Werk hard!, zeur niet!, verwacht niets!!


Anoniem: 257265

ge kunt het gewoon aanzetten en alles op standaard laten staan als je het toch op je pc niet gaat gebruiken.
Je moet wel ook een HDMI kabel hebben die CEC ondersteund...

 • Rubman
 • Registratie: April 2002
 • Nu online

Rubman

Retarded or just overjoyed!

ah het kan dus ook aan de HDMI kabel liggen, kan ik dat van buitenaf zien (is een kabel die ik ooit gekregen heb geen idee waar vandaan)

O en is er een mogelijkheid om een build van bijvoorbeeld openelec te testen op een laptop (heb geen pi in de buurt op werk, laat staan een scherm waar ik hem aan kan hangen)

[Voor 39% gewijzigd door Rubman op 03-08-2012 09:09]

Werk hard!, zeur niet!, verwacht niets!!


 • 7o9
 • Registratie: Februari 2002
 • Niet online
Anoniem: 257265 schreef op vrijdag 03 augustus 2012 @ 09:01:
Je moet wel ook een HDMI kabel hebben die CEC ondersteund...
Als ik zo het Wikipedia artikel over HDMI eens doorlees dan heb ik niet de indruk dat CEC iets is wat bijzonder kabel afhankelijk is. CEC zit al in de HDMI specificatie vanaf 1.0 en heeft vast gedefinieerde pinnen.

Nu is Wikipedia niet precies officiรซle documentatie of iets dergelijks, maar ik vermoed dat het probleem eerder zit in de OpenELEC ondersteuning van CEC voor LG tv's. Een beetje google geeft resultaten als "LG isn't following the CEC spec with it's simplink implementation" en "LG is supported, but their TVs do things differently and not as much functionality works".

Edit: ik ben wat blind, de vraag ging om een Samsung, niet LG. Doh.

[Voor 4% gewijzigd door 7o9 op 03-08-2012 09:48]


 • 7o9
 • Registratie: Februari 2002
 • Niet online
Rubman schreef op vrijdag 03 augustus 2012 @ 09:04:
O en is er een mogelijkheid om een build van bijvoorbeeld openelec te testen op een laptop (heb geen pi in de buurt op werk, laat staan een scherm waar ik hem aan kan hangen)
Nogal off-topic, maar op http://openelec.tv/get-openelec staan allerlei varianten van OpenELEC die je op PC's kunt draaien.
thof1 schreef op donderdag 02 augustus 2012 @ 20:32:
Het is inderdaad al beter (zie Update 2 in mijn post), maar het is nog altijd een Access Denied volgens de server. Grappig want de server heeft nou niet echt bepaald uitgebreid een rechten systeem, zie ook mijn instellingen welke wel functioneren met OpenElec:

[afbeelding]
Probeer eerst je NFS werkend te krijgen op je server. Dus even je share op dezelfde computer mounten (via NFS) als dat de NFS share staat. Dan weet je zeker dat het voor je clients ook moet werken.

geen vragen via PM die ook op het forum gesteld kunnen worden.


 • kroegtijger
 • Registratie: Juli 2001
 • Laatst online: 10:35
kraades schreef op donderdag 02 augustus 2012 @ 13:03:
[...]


Niet noodzakelijk natuurlijk. Maar als je geen Windows tools als SD formatter en Imaging software wilt installeren en niet afhankelijk wilt zijn van 3rd parties dan is een Linux Live CD/USB een optie. Als je bijvoorbeeld Ubuntu gebruikt dan heb je eigenlijk bijna geen specifieke Linux kennis meer nodig. Ik durf zelf te beweren dat het via Ubuntu makkelijker gaat.
Zowel SD Formatter als de imaging tool zijn geen applicaties die je hoeft te installeren, maar zijn executables die je direct kunt uitvoeren. Lijkt me dus aanzienlijk eenvoudiger als je alleen over een windows-machine beschikt. Ubuntu downloaden, naar CD zetten en mee booten ben je al gauw 15 minuten of meer aan kwijt. Dit kost je hooguit 5 minuten en je Pi kan opstarten.

iRacing Profiel


 • v1pEr86
 • Registratie: Augustus 2009
 • Laatst online: 30-12-2021
Ik hoor dat de algemene consensus is dat op dit moment openElec het stabielste draait. Wat is de stabielste / snelste? Gewoon de laatste nightly nemen van http://openelec.thestateofme.com/ of beter een andere versie? Ik lees positieve dingen over r11034 maar zie die niet meer staan in de lijst?

Blogger op een BBQ website


 • Rubman
 • Registratie: April 2002
 • Nu online

Rubman

Retarded or just overjoyed!

v1pEr86 schreef op vrijdag 03 augustus 2012 @ 14:50:
Ik hoor dat de algemene consensus is dat op dit moment openElec het stabielste draait. Wat is de stabielste / snelste? Gewoon de laatste nightly nemen van http://openelec.thestateofme.com/ of beter een andere versie? Ik lees positieve dingen over r11034 maar zie die niet meer staan in de lijst?
Dat vraag ik met eigenlijk ook af je kan r11034 wel nog hier vinden.

Werk hard!, zeur niet!, verwacht niets!!


Anoniem: 461211

v1pEr86 schreef op vrijdag 03 augustus 2012 @ 14:50:
Ik hoor dat de algemene consensus is dat op dit moment openElec het stabielste draait. Wat is de stabielste / snelste? Gewoon de laatste nightly nemen van http://openelec.thestateofme.com/ of beter een andere versie? Ik lees positieve dingen over r11034 maar zie die niet meer staan in de lijst?
Het voordeel van r11034 is dat hij 1080p + DTS vloeiende kan afspelen zelfs via een NFS netwerk. Echter is dit een vrij vroege build, wat inhoud dat hij niet echt stabiel is en niet zo soepel in de menu's loopt als de latere builds. Tevens zit er geen HDMI-CEC in.
Rubman schreef op vrijdag 03 augustus 2012 @ 14:53:
[...]


Dat vraag ik met eigenlijk ook af je kan r11034 wel nog hier vinden.
Lol. Dat zijn juist de officiele builds. Deze kun je via de commando's in de OP op een SD kaart zetten.

๐Ÿ‘‰๐Ÿป Blog ๐Ÿ‘ˆ๐Ÿป


 • Rubman
 • Registratie: April 2002
 • Nu online

Rubman

Retarded or just overjoyed!

Ik krijg NFS niet aan de gang, de RPi ziet hem wel met de laatste nightly van openelec (goed IP adres enzo) maar connecten ho maar.
Is er een NOOB guide over hoe XBMC in te stellen?

Werk hard!, zeur niet!, verwacht niets!!

Rubman schreef op vrijdag 03 augustus 2012 @ 18:39:
Ik krijg NFS niet aan de gang, de RPi ziet hem wel met de laatste nightly van openelec (goed IP adres enzo) maar connecten ho maar.
Is er een NOOB guide over hoe XBMC in te stellen?
http://wiki.xbmc.org/index.php?title=NFS

Oh wacht je bedoelt XBMC zelf? Add source, dan moet je ook NFS zien.

[Voor 8% gewijzigd door technorabilia op 03-08-2012 19:07]

๐Ÿ‘‰๐Ÿป Blog ๐Ÿ‘ˆ๐Ÿป


 • Rubman
 • Registratie: April 2002
 • Nu online

Rubman

Retarded or just overjoyed!

Miste een optie in de Synology, kan hem nu wel toevoegen (video map) maar krijg nog steeds geen submappen en/of video bestanden te zien.
Heb ook een map waar alleen een film instaat toegevoegd via FTP maar ook hierin ziet hij helemaal niks.

SMB ziet hij dan weer wel maar daarmee hapert het een en ander nogal

[Voor 12% gewijzigd door Rubman op 03-08-2012 19:09]

Werk hard!, zeur niet!, verwacht niets!!

Op een Synology moet je /etc/exports aanpassen. Zie de link hierboven.

๐Ÿ‘‰๐Ÿป Blog ๐Ÿ‘ˆ๐Ÿป


 • Rubman
 • Registratie: April 2002
 • Nu online

Rubman

Retarded or just overjoyed!

krijg hierbij alleen maar de foutmelding -sh cat/etc/exports not found
Kan sinds een tijdje (volgens mij sinds DSM 4.1) ook niet meer cd ***** gebeurt gewoon niks hij blijft aangeven Diskstation>

Werk hard!, zeur niet!, verwacht niets!!

Vreemd. Ik moest er in ieder geval "insecure" van maken:

DS211> cat /etc/exports
/volume1/Share *(rw,async,no_wdelay,insecure,no_root_squash,anonuid=0,anongid=0)
DS211>

๐Ÿ‘‰๐Ÿป Blog ๐Ÿ‘ˆ๐Ÿป


 • Rubman
 • Registratie: April 2002
 • Nu online

Rubman

Retarded or just overjoyed!

Bij mij komt hij dus niet eens met het gedeelte /volume1/share etc...
Snap echt niet waar dit aan kan liggen


spatie tussen cat en /etc vergeten |:(

[Voor 18% gewijzigd door Rubman op 03-08-2012 19:39]

Werk hard!, zeur niet!, verwacht niets!!

Zie het antwoord op je post in Synology topic...

Juist...

[Voor 50% gewijzigd door technorabilia op 03-08-2012 19:40]

๐Ÿ‘‰๐Ÿป Blog ๐Ÿ‘ˆ๐Ÿป


 • Rubman
 • Registratie: April 2002
 • Nu online

Rubman

Retarded or just overjoyed!

Zag de post en was dus idd de spatie vergeten, nu is alles gelukt (na even uitvogelen hoe je ook alweer een edit van een line deed)

Nu moet ik alleen nog voor elkaar krijgen dat ik beeld bij mijn video's krijg in plaats van alleen maar geluid en hij niet meer vastloopt na het afspelen van een video bestand

Volgend probleem na meerdere builds snel geprobeerd te hebben van openelec geen oplossing voor geen beeld wel geluid en crahs bij stoppen.

Raspbmc wil niet eens beginnen met afspelen, ik krijg een wit scherm zodra ik naar de video map (NFS of SMB) ga met relax raspbmc herstart etc. om vervolgens te herstarten en weer in het hoofdmenu uit te komen.
Meerdere usb kabels en adapters geprobeerd (Officiele HTC sensation 1A en 1 waarvan ik even de naam niet weet die 1.5A doorgeeft)

[Voor 84% gewijzigd door Rubman op 03-08-2012 20:46]

Werk hard!, zeur niet!, verwacht niets!!

Je hebt geen andere monitor of TV die je kunt proberen?

๐Ÿ‘‰๐Ÿป Blog ๐Ÿ‘ˆ๐Ÿป


 • Rubman
 • Registratie: April 2002
 • Nu online

Rubman

Retarded or just overjoyed!

Nope alleen een oude monitor op vga en dvi (geen verloop naar hdmi) en een laptop met hdmi maar volgens mij stuurt die alleen maar

Werk hard!, zeur niet!, verwacht niets!!


 • thof1
 • Registratie: Oktober 2008
 • Laatst online: 14:34

thof1

FP ProMod
CurlyMo schreef op vrijdag 03 augustus 2012 @ 09:58:
[...]

Probeer eerst je NFS werkend te krijgen op je server. Dus even je share op dezelfde computer mounten (via NFS) als dat de NFS share staat. Dan weet je zeker dat het voor je clients ook moet werken.
Ik heb het geprobeerd en wat gezocht, maar een NFS share mounten kan volgens mij pas in Windows vanaf de Enterprise editie. Gaat hem dus niet worden. Heb inmiddels meerdere SD kaartjes met verschillende releases liggen waarmee ik kan experimenteren.
sudo mount -t nfs 192.168.1.70:/ NfsMount
DeviceSoftwareVersie/ReleaseResultaat
Raspberry PiOpenElecr11034 (17 mei)Werkend
Raspberry PiOpenElecr11552 (19 juli)Werkend
Raspberry PiOpenElecr11650 (27 juli)Werkend
Raspberry PiRaspbmcRC3 via installer? (2 augustus)mount.nfs: access denied by server while mounting 192.168.1.70:/
VMWare VMUbuntu12.04 amd64 Desktopmount.nfs: access denied by server while mounting 192.168.1.70:/

Tijd voor glasvezel in Apeldoorn? Praat en denk mee in een speciaal topic.

Volgens mij haal je bij Raspbmc twee dingen door elkaar. Je het aan de ene kant het systeem met (volgens mij) als basis Debian en aan de andere kant XBMC als GUI. Volgens mij wordt XBMC zelf regelmatig geรผpdate door de ontwikkelaar maar blijft de basis redelijk hetzelfde. Of NFS werkt zou dan ook niet afhankelijk moeten zijn van de versie die je nu in je tabel hebt staan. Bij mij werkt het namelijk gewoon met die commando's die ik je eerder gaf onafhankelijk van de XBMC versie.

geen vragen via PM die ook op het forum gesteld kunnen worden.


 • Firesphere
 • Registratie: September 2010
 • Laatst online: 20-03 23:23
Heeft iemand XBian al geprobeerd?
http://xbian.org/

Ik ben nu een image aan't bouwen om te testen.

Hmmm, hij komt niet standaard met samba geinstalleerd, let daar dus even op.


Hieronder:
Figuurlijk bouwen. Als in download->extract->pleur-op-sd ;)

[Voor 43% gewijzigd door Firesphere op 04-08-2012 22:05]

I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
.Gertjan.: Ik ben een zelfstandige alcoholist, dus ik bepaal zelf wel wanneer ik aan het bier ga!


 • Fire69
 • Registratie: Juni 2001
 • Laatst online: 14:17
Waarom een image bouwen? Je kan hem gewoon van de site afhalen. :?

 • iChaos
 • Registratie: December 2009
 • Laatst online: 11:20
OP is geupdate met aanvullende informatie voor de OpenELEC installatie, en een quote van de RaspberryPi Foundation met betrekking tot de codecs, en wat afbeeldingen om het er wat beter uit te laten zien :)

 • Firesphere
 • Registratie: September 2010
 • Laatst online: 20-03 23:23
en Xbian? ;)

I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
.Gertjan.: Ik ben een zelfstandige alcoholist, dus ik bepaal zelf wel wanneer ik aan het bier ga!


 • iChaos
 • Registratie: December 2009
 • Laatst online: 11:20
Daar kan ik zeer weinig over vinden. Wat voor project is het eigenlijk? :)
Heb hier Xbian even geprobeerd en hij werkt aanmerkelijk sneller dan Raspbmc en OpenElec. FullHD films spelen met minder tot bijna geen glitches. Het enige probleem is dat er tijdens het kijken van films console output zichtbaar is in de zwarte balken boven en onder de video uitvoer. Het lijkt op te lossen te zijn door het commando:

code:
1
dmesg -n err


Thumbnails van films en series worden nu goed geladen ipv blurred op Raspbmc en heel relax, de pops uit de analoge audio uitgang zijn verdwenen bij het haperen van de video uitvoer. Ook worden de instellingen na het kalibreren van je video nu onthouden na een reboot.

[Voor 35% gewijzigd door CurlyMo op 05-08-2012 01:02]

geen vragen via PM die ook op het forum gesteld kunnen worden.


Anoniem: 468549

Welke versie van XBian gebruik je ? Als het goed is is dit in XBian 0.4.1 gefixed!
En toen liep die helemaal vast. Waarschijnlijk was de schijfruimte op na het updaten van mijn bibliotheek. Het zou fijn zijn als Xbian dan ook gewoon je hele SD kaart zou gebruiken ipv alleen de 2gb van de image. De precieze oorzaak weet ik niet, want de Pi starten niet eens meer op

geen vragen via PM die ook op het forum gesteld kunnen worden.


Anoniem: 468549

Met je Gparted op linux kan je de ruimte vergroten. Momenteel ben ik bezig met de wifi drivers, daarna volgt het auto resizen ;D
Kan je ook laten weten hoe? Voor vannacht maar weer even terug naar Raspbmc...

geen vragen via PM die ook op het forum gesteld kunnen worden.

Als antwoord op je vraag op xbian.org. Bij mij werkte NFS zonder problemen. Toen ik echter de nfs shares in mijn fstab opnam bootte xbian niet meer.
Heb je ook een tutorial hoe je dit doet in de xbian console of werkt dat niet op een live systeem?

[Voor 54% gewijzigd door CurlyMo op 05-08-2012 01:39]

geen vragen via PM die ook op het forum gesteld kunnen worden.


Anoniem: 468549

Bootte heel het OS niet meer of XBMC? Zou je anders het log van XBMC hier kunnen posten? staat in /root/.xbmc/temp/xbmc.log

 • v1pEr86
 • Registratie: Augustus 2009
 • Laatst online: 30-12-2021
Ik hoop dat streamen vanaf een SMB share in de toekomst nog werkend (= vloeiend) te krijgen is, zit met mijn NAS beperkt tot SMB en 720p streamen lukt nog prima maar 1080p net niet :-)

Blogger op een BBQ website


 • The Lord
 • Registratie: November 1999
 • Laatst online: 13:59
Hmmm, geen IP adres via DHCP met:
 • Raspberry Pi
 • OpenELEC
 • Microsoft Windows Server 2003 R2 DHCP
 • HP/ProCurve/3COM OfficeConnect Managed Gigabit PoE (3CDSG10PWR)
Aansluiten op de POE gevoedde HP ProCurve 1810G en het werkt als een zonnetje. Zou de Pi problemen hebben met POE poorten?

Iemand die zijn Pi aan POE switch heeft waar het werkt?

Het duurde natuurlijk wel een aantal gefrustreerde uurtjes met verschillende images e.d. om hier achter te komen.

In combinatie met Philips 32PFL9603/H werkt CEC รฉรฉn kant op. Ik denk dat dit bewust zo in de Philips is gemaakt. Wel heel erg jammer.

โ›”geeft geen inhoudelijke reacties meerโ›”

Anoniem: 468549 schreef op zondag 05 augustus 2012 @ 01:41:
Bootte heel het OS niet meer of XBMC? Zou je anders het log van XBMC hier kunnen posten? staat in /root/.xbmc/temp/xbmc.log
Opnieuw even Xbian erop gezet. Wat ik heb gedaan:

- Partities vergroot via gparted live
- Overlock van de pi naar arm_freq=900

- Geluid output op composite
- Taal en locatie op Nederland(s)
- NFS shares toegevoegd als mount naar lokale map
- Videos toegevoegd
- Media bibliotheek updaten

Na de laatste stap loopt het geheel vast en is Xbian niet meer op te starten. De pi blijft hangen in de regenboog kleuren fase.

[Voor 3% gewijzigd door CurlyMo op 05-08-2012 11:22]

geen vragen via PM die ook op het forum gesteld kunnen worden.


 • thof1
 • Registratie: Oktober 2008
 • Laatst online: 14:34

thof1

FP ProMod
CurlyMo schreef op zondag 05 augustus 2012 @ 11:20:
[...]

Opnieuw even Xbian erop gezet. Wat ik heb gedaan:

- Partities vergroot via gparted live
- Overlock van de pi naar arm_freq=900

- Geluid output op composite
- Taal en locatie op Nederland(s)
- NFS shares toegevoegd als mount naar lokale map
- Videos toegevoegd
- Media bibliotheek updaten

Na de laatste stap loopt het geheel vast en is Xbian niet meer op te starten. De pi blijft hangen in de regenboog kleuren fase.
Probeer het eens zonder die overclock, 900 is toch wel richting de max volgens mij. 900 gaat meestal prima, 920 is al wisselvallig. RAM clock opvoeren maakt het bij mij meteen al niet meer stabiel. Dus even in default proberen, daarna verder kijken :)

Tijd voor glasvezel in Apeldoorn? Praat en denk mee in een speciaal topic.


Anoniem: 468549

Als de pi blijft hangen bij de regenboog heeft dit te maken met heeft dit met de firmware of met de oc te maken. Probeer eerst de overclock te verandren, blijkbaar werkt arm_freq=800, core_freq=450 goed voor veel pi's. Als dit het probleem niet oplost kan je er altijd nog een nieuwe firmware opzetten. Dit doe je door de firmware te downloaden van https://github.com/Hexxeh/rpi-firmware en vervolgens deze te kopieren naar de fat partitie van de sd kaart (dit kan gewoon via windows). Hopelijk verhelpt die je probleem , veel sucses ermee!
Inderdaad met arm_freq=800 werkt het wel weer. Toch opvallend dat het met arm_freq=900 niet werkt terwijl dit met Raspbmc wel werkte. Dit zou toch niks te maken moeten hebben met de OS?

geen vragen via PM die ook op het forum gesteld kunnen worden.


 • Firesphere
 • Registratie: September 2010
 • Laatst online: 20-03 23:23
Voor als je je SD partitionering wilt aanpassen, een gewone Ubuntu-live CD o.i.d. werkt ook natuurlijk trouwens he ;)
Gparted-Live is niet verplicht :P De meeste Live-CD's komen met GParted.

Ik heb arm_freq=850; core_freq=450, en dat werkt prima. Alleen bij de eerste initialisatie van de library is het ding natuurlijk traag als excrement door een trechter, maar dat is logisch vind ik.

Er zijn trouwens 2 auto-update plugins. En de ene die ik juist zo fijn vond werken is sinds gisteren verdwenen uit de XBMC repo :/
Gebruik nu XBMC Auto Updater, maar die weerkt op basis van een cron-script, die andere detecteerde op magische wijze wijzigingen in de folders, zonder zwaar cron-script o.i.d.
Weet iemand welke ik bedoel?

I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
.Gertjan.: Ik ben een zelfstandige alcoholist, dus ik bepaal zelf wel wanneer ik aan het bier ga!

Firesphere schreef op zondag 05 augustus 2012 @ 13:02:
Ik heb arm_freq=850; core_freq=450, en dat werkt prima. Alleen bij de eerste initialisatie van de library is het ding natuurlijk traag als excrement door een trechter, maar dat is logisch vind ik.
In Raspbmc zorgde een arm_freq van 900 juist voor een flinke verbetering om de stottering te voorkomen, ik ga even testen op Xbian met een arm_freq van 800 of 850 net zo goed/beter werkt dan Raspbmc.

geen vragen via PM die ook op het forum gesteld kunnen worden.


 • Firesphere
 • Registratie: September 2010
 • Laatst online: 20-03 23:23
Ik heb geloof ik een bugje in XBian ontdekt:

In mijn lijst met series zat een foutief-getiteld bestand, namelijk 1 zonder episode-aanduiding.

XBian crashte tijdens de library scan, en kwam er ook met geen mogelijkheid voorbij tijdens het scannen. Het verwijderen van dit verkeerd getitelde bestandje lostte het probleem op.

I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
.Gertjan.: Ik ben een zelfstandige alcoholist, dus ik bepaal zelf wel wanneer ik aan het bier ga!


 • Fire69
 • Registratie: Juni 2001
 • Laatst online: 14:17
Welke versie van XBMC gebruikt XBian eigenlijk?
Kwestie dat ik weer geen nieuwe versie van de DB in mySQL krijg...

 • Firesphere
 • Registratie: September 2010
 • Laatst online: 20-03 23:23
Volgens mij gewoon Eden.

Hoe heb jij trouwens geport naar MySQL? Zit er ook over te denken, want makkelijker backups draaien etc. vanaf remote locatie.

*Edit*
Misschien handig als je zo snel niet de kans/tijd hebt om je partities aan te passen:
http://forum.xbian.org/viewtopic.php?f=7&t=20

[Voor 31% gewijzigd door Firesphere op 05-08-2012 15:03]

I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
.Gertjan.: Ik ben een zelfstandige alcoholist, dus ik bepaal zelf wel wanneer ik aan het bier ga!


 • stuffer
 • Registratie: Juli 2009
 • Laatst online: 21-03 19:43

stuffer

Ondertietel

Beste alle,

Gister mijn RP in ontvangst mogen nemen en het is zeker een heel mooi apparaatje.

Maar...ik lees hier in dit topic en andere site's terug dat HD streaming vanaf bv een NAS prima gaat.
Dat is helaas bij mijn RP niet het geval met meerdere versies van XBMC geprobeerd.

Setup:

RP 8Gb
Class 10 SD
Targus usb adapter - Output 5V-2.1A
HDMI naar TV
Logitech mini dinovo

Netgear WNDR3700

Synology DS411J

Geprobeerd met raspbmc via de installer en OpenElec build r11708

De map met de films is gekoppeld middels NFS. Dat ging niet vanzelf in de DSM (dus voor de mensen die daar ook tegen aanlopen : http://wiki.xbmc.org/index.php?title=NFS)

Ligt het nu aan de build of aan de setup? 8)7

Schaamteloze verkoop van:
http://tweakers.net/aanbod/user/311422/
*** NIKS ***


 • Firesphere
 • Registratie: September 2010
 • Laatst online: 20-03 23:23
Welke issues loop je tegenaan?

Known issue:
Bij het afspelen krijg je stotteringen als je audio-codec niet open source (oftewel ac3) is, aangezien closed-source of licensed codecs niet worden meegenomen afaik.

On that note, weet iemand toevallig of het mogelijk is om restricted codecs te installeren op een XBMC on Pi?

I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
.Gertjan.: Ik ben een zelfstandige alcoholist, dus ik bepaal zelf wel wanneer ik aan het bier ga!


 • stuffer
 • Registratie: Juli 2009
 • Laatst online: 21-03 19:43

stuffer

Ondertietel

Firesphere schreef op zondag 05 augustus 2012 @ 15:06:
Welke issues loop je tegenaan?

Known issue:
Bij het afspelen krijg je stotteringen als je audio-codec niet open source (oftewel ac3) is, aangezien closed-source of licensed codecs niet worden meegenomen afaik.

On that note, weet iemand toevallig of het mogelijk is om restricted codecs te installeren op een XBMC on Pi?
Als de film wordt geopend flikkert het beeld heen en weer en zijn de kleuren niet juist weergegeven. Geluid doet het goed.

Als ik de zelfde film open op een andere PC dan loopt ie wel door. Ik dacht eerst: zal wel een codec zijn maar het gaat over verschillende formaten bij verschillende films. Nu net bv bij een .MKV

Schaamteloze verkoop van:
http://tweakers.net/aanbod/user/311422/
*** NIKS ***


 • Firesphere
 • Registratie: September 2010
 • Laatst online: 20-03 23:23
Heel stom misschien, maar druk je HDMI kabel eens goed aan in de Pi en je TV?

I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
.Gertjan.: Ik ben een zelfstandige alcoholist, dus ik bepaal zelf wel wanneer ik aan het bier ga!


 • OnlyRinaldo
 • Registratie: Februari 2011
 • Laatst online: 25-12-2022
Weet iemand hoe je een font toevoegt voor ondertitels in openelec?

 • Firesphere
 • Registratie: September 2010
 • Laatst online: 20-03 23:23
Als'ie is geinstalleerd, kun je'm selecteren in de subtitle-geval-instellingen.

I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
.Gertjan.: Ik ben een zelfstandige alcoholist, dus ik bepaal zelf wel wanneer ik aan het bier ga!


 • OnlyRinaldo
 • Registratie: Februari 2011
 • Laatst online: 25-12-2022
Weet werkelijk niet waar ik de font moet plaatsen op de sd kaart, via explorer naar de pi gegaan maar font wordt niet gedetecteerd. Tevens wordt de taal instelling niet onthouden na een reboot onder built 11708.

 • stuffer
 • Registratie: Juli 2009
 • Laatst online: 21-03 19:43

stuffer

Ondertietel

Firesphere schreef op zondag 05 augustus 2012 @ 15:13:
Heel stom misschien, maar druk je HDMI kabel eens goed aan in de Pi en je TV?
Wie niet waagt die niet wint, maar heeft helaas niet geholpen. De interface van XBMC is gewoon goed en bv een foto bekijken van de NAS gaat prima.

Als voorbeeld bij 720 film
http://imageshack.us/phot.../13/img2012080500196.jpg/

Schaamteloze verkoop van:
http://tweakers.net/aanbod/user/311422/
*** NIKS ***


 • Firesphere
 • Registratie: September 2010
 • Laatst online: 20-03 23:23
OnlyRinaldo schreef op zondag 05 augustus 2012 @ 15:36:
Weet werkelijk niet waar ik de font moet plaatsen op de sd kaart, via explorer naar de pi gegaan maar font wordt niet gedetecteerd. Tevens wordt de taal instelling niet onthouden na een reboot onder built 11708.
Vreemd. In principe kun je gewoon je font copy-paste doen naar de font-directory (geen idee zo uit m'n hoofd waar die uithangt), en je font-cache updaten via SSH.
Google ff de details, m'n Pi is wat vervelend aan het doen.
stuffer schreef op zondag 05 augustus 2012 @ 15:40:
[...]


Wie niet waagt die niet wint, maar heeft helaas niet geholpen. De interface van XBMC is gewoon goed en bv een foto bekijken van de NAS gaat prima.

Als voorbeeld bij 720 film
http://imageshack.us/phot.../13/img2012080500196.jpg/
Hoe lang duurt dit? Ik zie dergelijke dingen ook wel regelmatig, vooral als ik even een forward/back skip doe.

Na een halve minuut uiterlijk, is dat bij mij wel voorbij.

Kun je ff de details van de betreffende videas posten?
Kun je in de pi ook te zien krijgen ergens, dan zie je dus de codecs, decoding-snelheid, FPS, etc.
Misschien dat het daar in zit?

Gebruik je RaspBMC, OpenElec of XBian?

[Voor 8% gewijzigd door Firesphere op 05-08-2012 15:48]

I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
.Gertjan.: Ik ben een zelfstandige alcoholist, dus ik bepaal zelf wel wanneer ik aan het bier ga!


 • stuffer
 • Registratie: Juli 2009
 • Laatst online: 21-03 19:43

stuffer

Ondertietel

Hoe lang duurt dit? Ik zie dergelijke dingen ook wel regelmatig, vooral als ik even een forward/back skip doe.

Na een halve minuut uiterlijk, is dat bij mij wel voorbij
Ik heb voor de foto net de film een kwartier laten draaien. Dan gaat dit constant door. Ook na het vooruit/achteruit spoelen

Welke versie gebruiken jullie om zonder problemen een HD film te kijken?

--Edit-

Ik gebruik nu OpenElec maar had het ook bij Raspbmc.
Ik check zo de video details. zo uit mn hoofd (beperkt) van de foto was het FastFive 720P in een .MKV van 6.8 Gb

[Voor 18% gewijzigd door stuffer op 05-08-2012 15:52]

Schaamteloze verkoop van:
http://tweakers.net/aanbod/user/311422/
*** NIKS ***


 • Firesphere
 • Registratie: September 2010
 • Laatst online: 20-03 23:23
stuffer schreef op zondag 05 augustus 2012 @ 15:50:
[...]


Ik heb voor de foto net de film een kwartier laten draaien. Dan gaat dit constant door. Ook na het vooruit/achteruit spoelen

Welke versie gebruiken jullie om zonder problemen een HD film te kijken?

--Edit-

Ik gebruik nu OpenElec maar had het ook bij Raspbmc.
Ik check zo de video details. zo uit mn hoofd (beperkt) van de foto was het FastFive 720P in een .MKV van 6.8 Gb
Ik heb in geen enkele XBMC-Pi distro een probleem gehad. Ik gok dat je GPU een beetje DOA is en er niet het maximale uit gehaald kan worden.

Probeer eens een film af te spelen via Raspbian, kijk wat er dan gebeurd. Gaat dat ook mis, heb je een gevalletje "Tijd om RMA aan te maken".

Als laatste optie kun je nog XBian proberen, de laatste XBMC Pi distro dus.

I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
.Gertjan.: Ik ben een zelfstandige alcoholist, dus ik bepaal zelf wel wanneer ik aan het bier ga!


 • stuffer
 • Registratie: Juli 2009
 • Laatst online: 21-03 19:43

stuffer

Ondertietel

ok, thanx.
Zal het eens proberen.

Schaamteloze verkoop van:
http://tweakers.net/aanbod/user/311422/
*** NIKS ***


 • Fire69
 • Registratie: Juni 2001
 • Laatst online: 14:17
Firesphere schreef op zondag 05 augustus 2012 @ 14:59:
Volgens mij gewoon Eden.

Hoe heb jij trouwens geport naar MySQL? Zit er ook over te denken, want makkelijker backups draaien etc. vanaf remote locatie.

*Edit*
Misschien handig als je zo snel niet de kans/tijd hebt om je partities aan te passen:
http://forum.xbian.org/viewtopic.php?f=7&t=20
Ik draai al een lange tijd op MySQL. Superhandig als je meerdere apparaten hebt met XBMC erop.
(Laptop, Rasberry Pi, iPad, Galaxy S3, ATV2 momenteel :P )

Ooit heb ik deze guide gevolgd: http://lifehacker.com/563...s-every-room-in-the-house
Maar ik zie nu dat de wiki van XBMC ook een guide heeft, die zal wel meer up-to-date zijn:
http://wiki.xbmc.org/inde...O:Sync_multiple_libraries

 • 7o9
 • Registratie: Februari 2002
 • Niet online
MKV zegt niet zo gek veel over het formaat van de video omdat het slechts een container is.

Mogelijk is je film niet gecodeerd in het profiel wat de GPU van Raspberry Pi ondersteunt. Probeer eens wat trailers of zo om te kijken of het met alle films niet werkt of enkel die je zelf hebt. Ik weet zo niet tot welk profiel de RasPi zou moeten werken maar om het ding meteen af te schrijven is misschien voorbarig?
Weer opnieuw Xbian geรฏnstalleerd. Alles gedaan behalve OC, maar bij het inladen van alle film covers via de webgui loopt het geheel vast en boot ook niet meer. OC helemaal weghalen werkt niet.

geen vragen via PM die ook op het forum gesteld kunnen worden.


 • Firesphere
 • Registratie: September 2010
 • Laatst online: 20-03 23:23
OC?

Ik merk dat XBian vast loopt zodra er wat meer load komt, oplossing is om de swap te vergroten, SD is rap genoeg om dit aan te kunnen.

I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
.Gertjan.: Ik ben een zelfstandige alcoholist, dus ik bepaal zelf wel wanneer ik aan het bier ga!

Firesphere schreef op zondag 05 augustus 2012 @ 17:34:
OC?

Ik merk dat XBian vast loopt zodra er wat meer load komt, oplossing is om de swap te vergroten, SD is rap genoeg om dit aan te kunnen.
Ik had al aangegeven dat ook zonder OC het geheel vastloopt. Swap vergroten werkt alleen als ik รผberhaupt kan booten en niet blijf hangen in het kleurenscherm.

geen vragen via PM die ook op het forum gesteld kunnen worden.

Pagina: 1 2 3 ... 113 Laatste

Dit topic is gesloten.

Let op:
Let op!!

Als je een vraag stelt, vergeet dan niet:
- Eerst in de debug logging te kijken (eventueel mee te posten via http://www.xbmclogs.com/)!
- Het besturingssysteem te vermelden (OSX, Linux, Windows, ATV, iOS, Android, Raspberry Pi).
- Eventuele informatie als de versie (SVN, Stable, Nightly, XBMC Buntu, OpenELEC etc)
- Eventueel skin versie.

Let a.u.b. ook op met zaken waarvan de legaliteit in twijfel getrokken kan worden (add-ons en bijbehorende sites). Zie ook het algemeen beleid.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee