Aangezien het topic in Elektronica vaak over XBMC ging, en het inmiddels wel duidelijk is dat XBMC op de Pi zeker potentie heeft, leek het me een goed idee om die discussie voort te zetten in een nieuw topic. En nu op naar XBMC op de Pi!
De Raspberry Pi is een zeer geschikt platform voor XBMC, wegens de lage aanschafprijs, waarvoor je toch redelijk krachtige hardware krijgt. Voor 35$ (voor het B model) krijg je een 700MHz ARM CPU, 256MB aan RAM, en misschien wel het allerbelangrijkste om XBMC op de Pi tot een succes te maken: de VideoCore IV Hardware Decoder, die de taak van het weergeven van je media op zich neemt.
En dat doet hij zeer goed! De VideoCore IV kan je favoriete films en tv-series tot en met een resolutie van 1080p weergeven! Reden genoeg dus, om de Pi een kans te geven als een mediaplayer met een geweldige bang-for-buck verhouding!
Momenteel zijn er 2 projecten om XBMC zo goed mogelijk op de Pi te laten draaien. Het eerste project staat bekend als OpenELEC, en het team wat er aan werkt beschikt over genoeg ervaring, omdat OpenELEC oorspronkelijk bedoeld was voor gewone x86 computers. De filosofie die het team daarbij hanteerde wordt ook voortgezet op de Pi: een minimale Linuxdistributie, die alleen het essentiele bevat om XBMC zo efficiënt mogelijk gebruik te laten maken van de beschikbare resources. De homepage van OpenELEC kun je vinden op http://openelec.tv.
RaspBMC is een project wat onder leiding staat van Sam Nazarko. Sommigen van jullie kennen hem misschien van CrystalBuntu, een soortgelijk project als RaspBMC, maar dan voor de AppleTV. Uiteraard doelt RaspBMC ook op een optimale performance van XBMC, maar er is een klein verschil tussen OpenELEC en RaspBMC: RaspBMC werkt minder met tussentijdse updates, en voegt vaak allerlei nieuwe functionaliteiten toe om je XBMC ervaring nog beter te maken. Tevens beschikt RaspBMC ook over een fijne auto-updater die de nieuwste versie van de distributie download bij een reboot. De homepage van RaspBMC kun je vinden op http://raspbmc.com.
Welke van de twee distributies je kiest, ligt vooral aan je eigen voorkeur. De resultaten die tweakers behalen met de distributies zijn zeer wisselend, dus mijn advies zou zijn: probeer beide versies een paar dagen om uit te vinden welke jou het meest bevalt. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan RaspBMC, mede doordat Sam regelmatig updates geeft op zijn blog, waardoor je toch meer het gevoel hebt dat de developer zich graag mengt in de community.
Installatie van OpenELEC - Directe methode (Linux)
De installatie van OpenELEC verloopt via enkele commando's in de Terminal van een op Linux gebasseerde distributie. Download een nightly build op deze pagina naar een computer die een Linuxdistributie draait. Daarna voer je de volgende commando's uit in een terminalvenster, nadat je met het 'cd' commando naar de downloadmap bent gegaan:
code:
1
2
3
| tar xvf <naam van het zojuist gedownloadde bestand> cd <weer de naam van het bestand, maar dit keer zonder .tar.bz2> sudo ./create_sdcard /dev/sdX (waarbij je sdX vervangt voor de naam van je SD-kaart, controleer dit twee maal! Indien je de verkeerde letter gebruikt i.p.v. de X, zul je vermoedelijk een ander opslagmedium leegmaken! Het uitvoeren van dit commando verwijdert alle bestanden die op de geheugenkaart stonden!) |
Doe de geheugenkaart in de Raspberry Pi, sluit een HDMI-kabel aan, en een LAN-kabel, en tot slot de MicroUSB-kabel om de Pi aan te zetten. Wacht een paar minuten, en je zult begroet worden met het beginscherm van XBMC. Als je geen systeem met Linux hebt staan thuis, of als je je er iets gemakkelijker bij voelt om de installatie met een fijne GUI te doorlopen, lees dan verder voor de automatische installatie.
Installatie van OpenELEC - Automatische Methode (Windows)
Deze methode is al een stuk makkelijker dan de vorige. Download een build van http://openelec.thestateofme.com, en kies hierbij voor de '.img.zip' bestanden. Pak de IMG uit, en download en start Win32DiskImager. Kies de zojuist uitgepakte IMG, kies de juiste SD-kaart, en start het proces. Wanneer de applicatie klaar is met het overzetten van de image kan je de SD-kaart in je Pi stoppen, en OpenELEC starten.
Installatie van RaspBMC
De installatie van RaspBMC is een heel stuk makkelijker. Download de installer van RaspBMC.com, die beschikbaar is voor Windows, Mac en Linux. Ik ga er nu van uit dat je op een computer met Windows werkt. Download de installer, pak het pakket uit, en start 'installer.exe'. Kies je geheugenkaart, en druk op 'install'. Wanneer de wizard klaar is steek je de geheugenkaart in de Pi, sluit je een HDMI en LAN kabel aan, en tot slot de MicroUSB voor de voeding. RaspBMC zal automatisch de nieuwste versie downloaden en installeren. Na een paar minuten zal XBMC opstarten.
Om in volle glorie van XBMC te kunnen genieten, sluit je je Pi uiteraard via HDMI aan. Deze kabel verzorgt ook het geluid. De Pi beschikt ook over een 3.5mm TRS ('jack') aansluiting, maar deze kan slechts een 2.0 signaal verzorgen. Daarnaast is de DAC op de Pi heel goedkoop, waardoor je geen zuiver signaal gaat krijgen uit de jack-aansluiting. Long story short: ongetwijfeld het geluid via HDMI laten lopen.
Indien je een receiver hebt kan je de Pi eerst daaraan lussen, zodat je het geluid over je speakers kunt laten lopen, en het beeld wordt doorgegeven aan de TV. Ik heb hier zelf geen ervaring mee, dus als iemand dit kan verhelderen; graag! Ik zal het dan toevoegen aan de OP.
De stroom voor de Pi komt binnen via een MicroUSB-kabel. Deze wordt niet met de Pi meegeleverd (geen enkele kabel trouwens, in het doosje zit echt alleen de Pi zelf). Deze kabel krijg je bij sommige smartphones, van o.a. HTC, Samsung en RIM. De kans is dus groot dat je al een dergelijke kabel hebt liggen thuis. En zo niet, je kunt ze al vinden voor enkele euro's.
Je kunt de kabel aansluiten op een USB wall-charger, of op de USB-poort van je TV. Dit heb ik zelf nog niet geprobeerd, dus durf ik niks te zeggen over de kwestie of dit goed werkt. De Pi is wel zeer kieskeurig met de USB-kabel voor de voeding, dus als je USB-kabel niet lijkt te werken, probeer eerst een andere. Als het dan nog steeds niet werkt kun je ook proberen om je SD-kaart opnieuw te prepareren.
Een internetverbinding op je Pi is een must, zeker met XBMC. Daarnaast wil je je media vermoedelijk streamen, dus zorg dat er een LAN-kabel klaarligt. De Pi ondersteunt geen Gigabit-snelheden, maar zelfs 1080p zou alsnog prima gestreamed moeten kunnen worden. Als je toch liever USB als opslagmedium gebruikt, zul je een hub met losse voeding moeten gebruiken. De Pi kan namelijk niet genoeg stroom geven aan USB-apparatuur om je harde schijf te laten werken.
In beide gevallen is een EXT partitie aan te raden. NTFS kan misschien werken, maar het zal de CPU teveel belasten. Als je gaat streamen, maak dan gebruik van het NFS-protocol voor de beste resultaten.
De Pi kan weliswaar 1080p afspelen, maar niet elk formaat is ondersteund, wegens het ontbreken van license packs om de GPU te laten decoden. Deze kunnen mogelijk in de toekomst tegen betaling aangekocht worden. De volgende informatie is verschaft door de Raspberry Pi Foundation in de FAQ met betrekking tot de codecs:
Two licensed codecs will be provided at launch, MPEG4 and h.264. Codec licences have quite an impact of the cost of the device which is why there are only two at this stage. There are non-licensed Codecs such at MPEG2, VC1 etc, but for the moment they will not be accelerated by the GPU.
Dom adds: As an aside, the GPU can hardware decode H264, MPEG1/2/4, VC1, AVS, MJPG at 1080p30. It can software (but still vector accelerated) decode VP6, VP7, VP8, RV, Theora, WMV9 at DVD resolutions. We are restricted due to licensing what we can support. We should be able to support VP8, MJPG and Theora, as I believe they are license free.
[Voor 14% gewijzigd door iChaos op 04-08-2012 23:31]