De Frisii (niet te verwarren met de huidige Friezen, trouwens

) handelden met de Romeinen, ik geloof dat Tacitus dat nog beschreven heeft.
Precies. Daarom konden de Romeinen/Julius Caesar zo makkelijk Gallië overnemen, gezien de Kelten al een redelijk geavanceerde handels- en overheidsinfrastructuur hadden, ze hoefden alleen de top te controleren en alles bleef op rolletjes lopen. En de Griekse wereld helemaal, natuurlijk.
en verbeterde ook wat door hun extreem goede wegen die overigens eigenlijk voor het leger waren maar meer door handelaren werden gebruikt dan het leger. Waar een "barbaarse" markt was bouwde de Romeinen gewoon een stad naar Romeins model. Het was al bewezen dat het een handelspunt was en voor handel moet je ook veiligheid creëren. Dit doe je meestal met behulp van natuurlijke kenmerken zoals rivieren, heuvels etc.
Je kan soms zien of een stad tijdens de Romeinse tijd (althans, de Pax Romana) gebouwd is of er ervoor/erna.
Ervoor/erna was het belangrijk om een verdedigbare plek te hebben voor je dorp, dus werd het vaak bijv op een heuvel gebouwd, zoals bijv een oppidum.
Dorpen/steden die tijdens de Pax Romana gesticht werden hadden niet zo'n behoefte aan veiligheid en werden vaker op andere plaatsen gebouwd, bijvoorbeeld rivierovergangen (bijv Lyon, Londen).
Overigens zijn er ook een hoop toendertijd bestaande dorpen die 'verplaatst' zijn tijdens de Pax Romana van hun defensieve positie (bijv heuvel) naar een betere positie (bijv. rivierovergang) en omgekeerd had je na de Pax Romana dorpen die vaak naar heuvels (terug)verplaatsten. Niet altijd, overigens.
Romeinse steden waren feitelijk een al bestaande blauwdruk die ze in het terrein plaatse. Materialen werden lokaal gevonden of werden meestal per schip aangevoerd omdat over de weg zeer duur was. Alle Romeinse steden waren in principe dan ook perfect vierkant. Dat scheelde in de stadsmuren hun kosten. Er waren natuurlijk uitzonderingen zoals natuurlijk Rome zelf dat echt uit zijn voegen barstte maar de meeste steden waren gewoon bouwblokjes.
Nouja, in theorie, in ieder geval, hoe verder je van het centrale plein afging hoe wilder het werd, zeker toen de steden groter werden en de dichtheid groter werd het rommeliger.
Maar vaak begon het inderdaad wel mooi strak, inderdaad

Al is de Decamanus, de Via Maximus (of hoe dat ook heet) en vaak ook het centrale plein vaak nog steeds te zien in een hoop steden.
In de tijd dat Rome 2 begint waren er überhaupt weinig 'Romeinsekwaliteit'-wegen, hè

De Via Appia bestond en dat was het zo'n beetje
Overigens wel een onwijs toffe link, hey
[
Voor 11% gewijzigd door
anandus op 19-08-2013 20:45
]