Acties:
 • +2Henk 'm!

 • ericplan
 • Registratie: Mei 2006
 • Laatst online: 13:57
Mede-auteur:
 • TD-er
 • Registratie: Januari 2000
 • Laatst online: 29-06 09:32

TD-erIn dit topic worden alle wetenswaardigheden over de Youless meter besproken.
(Dit topic moet voorkomen dat alles over Youless over andere topics verspreid raakt, en daardoor niet meer te vinden is)
Untitled by ericplan, on Flickr
De Youless LS110 is een logger die de LED-pulsen of rotaties van de draaischijf van een kWh meter kan bijhouden en via het netwerk (bedraad ethernet) benaderd kan worden.

Wat wordt er gelogd?

De logger kan via http benaderd worden. Er zijn al diverse tools beschikbaar voor het uitlezen, maar je kunt zelf ook al veel uitlezen.
Het apparaatje houd zelf data bij, tot een jaar lang, met een toenemend interval naarmate je verder terug gaat:Elk van bovenstaande URL's wijst uiteraard naar een lokaal IP-adres. Als achter een adres "&f=j" gezet wordt, wordt het weergegeven in JSON-formaat. (let op dat sommige waarden kunnen beginnen met een spatie)

Voor meer informatie, zie TD-er's wiki

Firmware versies

Met speciale firmware is de Youless ook geschikt voor sommige gasmeters. Deze gasmeters hebben vaak een reflecterend vlakje op de 0 van de meest rechtse teller. Dat resulteert in één puls per 10 liter. Een link naar de firmware staat hieronder.

Er is ook firmware beschikbaar die een directe koppeling met PVOutput.org mogelijk maakt. Dat maakt de opbrengstregistratie van PV erg eenvoudig en betrouwbaar.

De firmware-versies van Youless zelf:Nieuwe 1.2.2 firmware versies, die schrikkeldagen ook kennen :)
YouLess in "YouLess pulsteller/elektriciteitsmeter"

Het flashen van de firmware kan soms ietwat lastig gaan op sommige systemen. Hier meer uitleg over de handelingen tijdens het flashen (en hier nog een beetje meer info)
En op de Youless site staat nu ook het flashen vrij uitgebreid beschreven.
Let wel, dat hier in dit forum meer firmware-versies beschikbaar zijn dan via de site van Youless zelf.

Enelogic schijnt naast de gratis variant, ook een aantal betaal-opties te hebben voor hun monitoring. Meer informatie over de prijsstelling van hun producten is hier te vinden.

Beschikbare tools van Youless zelf

De maker heeft al een aantal tools uitgebracht om de data inzichtelijk te maken.

Losse apps voor de Youless gemaakt door derden

Naast de apps van de maker van de YouLess zelf, zijn er diverse tools ontwikkeld door derden.En hier een uiteenzetting van alle 3rd party versies: SmiGueL in "YouLess pulsteller/elektriciteitsmeter"

Installatie van Youless Charts op een Synology NAS: SmiGueL in "YouLess pulsteller/elektriciteitsmeter"

Integratie met domotica-systemen

Domotica systemen die met Youless gekoppeld kunnen worden:

Handige links in dit topic

Youless koppelen met log-sites voor meten opbrengst PV-systemen

Mirror van Youless-downloads

Als extra service even een mirror van de benodigde bestanden aangemaakt.
Zelfs heel zeldzame events als een website-storing kunnen heel vervelend zijn wanneer je net het apparaat binnen hebt en geen configuratie-tool hebt, of handleiding. Let wel dat dit op een gegeven moment oudere versies kunnen zijn, dus kijk eerst even op de site van Youless zelf.

Bekende problemen

Er is ineens een wachtwoord ingesteld
Wanneer je je Youless vanaf het grote boze internet open zet, dmv. portforwarding, dan kan het voorkomen dat er ineens een wachtwoord ingesteld lijkt te staan, terwijl je dat nooit zelf hebt ingesteld. Vermoedelijk is er dan een scriptkiddie langsgeweest met een portscan-achtig tooltje waar de Youless een beetje apart op reageert. Het wachtwoord is dan leeg, dus met een welgemikte enter ben je dan alsnog binnen. Dit is te resetten dmv. het opnieuw "instellen" van geen wachtwoord.
Probeer altijd te voorkomen dat devices in je eigen netwerk vanaf overal ter wereld te benaderen zijn. Vaak kunnen routers een "source-IP" adres of range instellen bij de portforwarding.
Helaas is het soms nodig om dergelijke portforwarding in te stellen, wanneer je elders je data probeert te loggen en de Youless het niet zelf kan uploaden.
De Youless web interface is ook te bereiken op poorten 32848, 16464 en 49232 voor modemrouters die geen X->Y poort translatie ondersteunen, dus een nieuwe modemrouter is niet nodig.
Firmware flashen lukt niet
Het flashen van de firmware gaat soms niet meteen goed. Gelukkig is het vrijwel onmogelijk om de Youless compleet te bricken, dus probeer het gewoon nog een keer.
Let wel op de volgende zaken:
 • Zorg ervoor dat de Youless en je computer in hetzelfde subnet zitten (bijv. 192.168.1.x voor PC alswel Youless en subnet van 255.255.255.0)
 • Timing bij het drukken op enter in de flash-util is vrij kritisch. Zie boven voor meer info.
 • Plaats de Youless desnoods bedraad zo rechtstreeks mogelijk bij de PC die de flash-tool uitvoert. Sommige WiFi-routers/APs/bridges laten niet al het verkeer ongemoeid door.
 • Indien de Youless nergens meer op reageert, gewoon nogmaals proberen. De bootloader die je nodig hebt voor het flashen, overschrijf je niet, dus best kans dat je de Youless zelf kunt de-bricken.
 • Sommige routers of Gbit switches kunnen niet goed overweg met de 10 Mbps Youless, probeer een oudere switch of mogelijk zelfs een hub.
De meest recente firmware-flash-files die hier gelinkt staan zijn voorzien van een nieuw flash-algoritme, waardoor het een stuk beter zou moeten gaan.
Hier meer uitleg over de handelingen tijdens het flashen (en hier nog een beetje meer info)
Voor meer informatie, zie de (vernieuwde) handleiding
Gemeten waarden op de Youless wijken een (flinke) factor af
Mochten de gemeten waarden van de Youless behoorlijk afwijken, controleer dan de instellingen voor het aantal pulsen/kWh in de Youless zelf. Bij DIN-rail kWh-meters is er vaak verschil tussen het aantal pulsen op de LED en op de S0-uitgang.


Zo kan het dus zijn dat er wel een factor 20 kan zitten tussen het aantal pulsen op de LED en de S0-uitgang.
Live-weergave werkt niet in script -LA-
Bij nieuwe firmware is het nodig om het wachtwoord elke keer mee te geven.
Voor meer uitleg, zie hier: wwwFan in "Youless pulsteller/elektriciteitsmeter"
Koppelen van Youless aan Bidgely lukt niet
Soms lijkt het koppelen met Bidgely niet te werken. Je krijgt dan een 404-melding te zien.
Als je op de pagina met de 404 melding bent gekomen, dan hoef je alleen in de adresbalk dit stuk:

http://data.myenersave.com/fetcher/bind?

te vervangen voor dit stuk:

http://bidgely.com/device-register?

Zorg er wel voor dat je eerst al bent ingelogd op je account bij Bidgely voordat je de Youless activeert.
Probeer eventueel ook een andere browser. (IE/Firefox)
Tweaken van gevoeligheid van de Youless
Bij draaischijfmeters en meters die in een plastic kast zijn gebouwd, kan het nodig zijn om de gevoeligheid van de Youless te tweaken.
Hier is een dergelijke instructie-mail van Youless gepost: al sahhaf in "Youless pulsteller/elektriciteitsmeter"
Let wel, de link naar de raw-monitor-tool werkt al niet, dus het is sowieso raadzaam om hiervoor even contact te zoeken met Youless over advies over de (ongedocumenteerde) te tweaken parameters.
Reboot Youless
Zie uitleg van: S0epkip in "Youless pulsteller/elektriciteitsmeter"
De URL is: http://192.168.1.14/S?rb=

[Voor 255% gewijzigd door ericplan op 19-03-2022 12:46]

ZonPHP PVOutput

Metroman schreef op woensdag 07 maart 2012 @ 21:28:
@ricdijk , ik denk het zeker te weten maar vragen is super zeker weten :D

$kWh=$v/1000*$dt/3600; // omrekenen naar kWh

Die 1000 zijn de pulsen van de meter (joules geeft de pulsen niet de kWh), ik heb nl een meter die 500 pulsen doet per kWh dus heb ik hem ge-edit naar 500.
"ge-edit" als in de expressie?
Je kunt het aantal pulsen per kWh namelijk instellen in de webinterface van de YouLess.

Een goedkope voeding is als een lot in de loterij, je maakt kans op een paar tientjes korting, maar meestal betaal je de hoofdprijs. mijn posts (nodig wegens nieuwe layout)


 • -LA-
 • Registratie: Maart 2003
 • Laatst online: 14:06
Hier ook een tevreden Youless gebruiker, ik was alleen niet tevreden met dat bidgly (ofzoiets) dus heb met dank aan de info van "TD-er" een eigen interface gemaakt met php/jquery/highcharts.

Mijn doel was alleen om het best gedetailleerd te krijgen dus ik heb nu een cronjob ingesteld die elk uur de minuutspecifieke data opslaat in een database.Conclusie, relatief goedkope meter die het werk prima doet en een leuke gadget waar je zelf ook nogal aan kan hobbyen :P

[Voor 6% gewijzigd door -LA- op 08-03-2012 13:10]

MTB Trail Traffic

Met 2 euro aan onderdelen de Youless geschikt gemaakt om een S0-interface te monitoren.

Ik heb de Youless niet gekocht om m'n energieverbruik te monitoren, dat is met mijn zonnepanelen en de terugdraaiende ferraris meter een kansloze operatie. Doel was om de Youless aan te sluiten op de S0-interface van de kWh-teller. Dat is gelukt.

De ingrediënten:
1 weerstand
1 LED
1 9V blokbatterij met adapter
schroefterminal
stukje experimenteerprint

Het printplaatje is net zo groot als het meegeleverde stukje klittenband. In het midden heb ik een gaatje geboord waar het LEDje door past. Vervolgens de pootjes van het LEDje zo gebogen dat het LEDje precies door het gaatje past. Vervolgens alle componenten in serie gesoldeerd. Even opletten op de polariteit van de LED en van de S0-interface. Draadjes afgeknipt en het klittenband geplakt.
Daarna het printje op de Youless geplakt, LEDje tegenover sensor.

Vandaag een mooie dag om te testen en de kWh-teller en de Youless teller lopen vrijwel gelijk op. Wel even opletten dat je het LEDje beschermt tegen invallend licht, want ook dan wordt een puls gegenereerd door de lichtgevoelige sensor van de Youless.

Volgende klus is het koppelen van Youless aan een database, met dank aan de tips van anderen die hier al mee bezig zijn. En daarna natuurlijk koppeling aan ZonPHP, zodat ik eindelijk een backup heb voor de Solarlog.

ZonPHP PVOutput

DJSmiley schreef op maandag 12 maart 2012 @ 11:08:
[...]

Is dat ding overigens een beetje te demonteren? (Ja, garantie vervalt uiteraard). Als ie nl niet ingegoten zit wil ik dus met een optocouplertje zelf eigenlijk een S0 bus erbij bouwen. Als ik de foto's uit de TS zo zie lijkt me dat heel simpel te realiseren eigenlijk.
't ding gaat open met twee kruiskopschroefjes :) De print zit wel redelijk klem, maar die krijg je er ook wel uit. (is mijn foto in de startpost) Mijn oplossing is vooral voor diegenen die niet zo goed meer zien, niet durven, niet willen, bang zijn voor garantie, geen fijne soldeerbout hebben enz. En direct galvanisch gescheiden.

Maar hou ons op de hoogte, met foto's enz.

Plaatje van Bidgely als PV-monitor

[Voor 7% gewijzigd door ericplan op 12-03-2012 14:41. Reden: plaatje Bidgely]

ZonPHP PVOutput


 • ricdijk
 • Registratie: November 2011
 • Laatst online: 06-06 18:22
Voor degene die een live meter van het verbruik aan hun website willen toevoegen, wordt elke 5 seconden geupdate.

http://dl.dropbox.com/u/14042594/Youless.jpg

'Youless.html':
code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
<!--////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
// Gauge meter for Youless - by ricdijk
//
// parameters:
// w - width of gauge(default 330)
// h - height of gauge(default 330)
// i - interval to poll Youless (seconds, default 5)
//
// designed to run as gadget in iframe, eg:
// '<iframe scrolling=no align=center frameborder=0 src="Youless.html?h=110&w=110&i=3" height=120 width=148></iframe>'
// 
// Needs the page 'youless.php' to connect to Youless
// (because of Cross-Origin Resource Sharing (CORS))
///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////-->
<head>
  <script type='text/javascript' src='https://www.google.com/jsapi'></script>
  <script type=text/javascript>
  google.load('visualization', '1', {packages:['gauge']});
  var richdGauge;
  var gaugeData;
  var gaugeOptions;
  
  function richdGup( name )
  {
  name = name.replace(/[\[]/,"\\\[").replace(/[\]]/,"\\\]");
  var regexS = "[\\?&]"+name+"=([^&#]*)";
  var regex = new RegExp( regexS );
  var results = regex.exec( window.location.href );
  if( results == null )
    return "";
  else
    return results[1];
  }

  function richdInit()
  {
    gaugeData = new google.visualization.DataTable();
    gaugeData.addColumn('string', 'Label');
    gaugeData.addColumn('number', 'Value');
    gaugeData.addRows([ 
      ['Youless', 0]
    ]);
    var w=richdGup('w');
    if (w=="") w=330;
    var h=richdGup('h');
    if (h=="") h=330;
    gaugeOptions = {
      width: w, height: h,
      redFrom: 4000, redTo: 7500,
      yellowFrom: 2500, yellowTo: 4000,
      greenFrom: 0, greenTo:300,
      minorTicks: 5,
      max: 7500,
      majorTicks: ['0', , , , , '7500'],
      animation:{ duration: 2500, easing: 'inAndOut'} 
    };
    
    richdGauge=new google.visualization.Gauge(document.getElementById('richdDisplay'));
    richdGauge.draw(gaugeData, gaugeOptions);
  }
  
  function richdChange(v) {
    gaugeData.setValue(0, 1, v);
    richdGauge.draw(gaugeData, gaugeOptions);
  }
  
  function richdRefresh()
  {
    if (window.XMLHttpRequest)
    {// code for IE7+, Firefox, Chrome, Opera, Safari
      xmlhttp=new XMLHttpRequest();
    }
    else
      {// code for IE6, IE5
      xmlhttp=new ActiveXObject("Microsoft.XMLHTTP");
    }
    xmlhttp.onreadystatechange=function()
    {
      if (xmlhttp.readyState==4 && xmlhttp.status==200)
      {
        temp=xmlhttp.responseText;
        start=temp.search('"pwr"')+6;
        end=temp.search(',"lvl"');
        richdChange(parseInt(temp.substring(start, end)));
        var i=richdGup('i');
        if (i=="") i=5000; else i*=1000;
        setTimeout("richdRefresh();", i);
      }
    }
    xmlhttp.open("GET","Youless.php",true);
    xmlhttp.send();
  }
  

  function richd_init()
  {
    richdInit();
    richdRefresh();
  }
</script>
</head>
  
<body onload=richd_init();>
  <div style="display: none" id="richdHidden"></div>
  <div id="richdDisplay"></div>
</body>


Heeft voor een doorverwijzing de pagina 'Youless.php' nodig:
code:
1
2
3
4
5
6
7
8
<?php
//a proxy page because of Cross-Origin Resource Sharing (CORS)
$url="http://x.x.x.x/a?f=j";
$handle=fopen($url, "r");
$richd=fread($handle, 1000000);
fclose ($handle);
echo "$richd";
?>

[Voor 1% gewijzigd door ricdijk op 15-03-2012 19:44. Reden: plaatje toegevoegd]

Live PV Data


 • -LA-
 • Registratie: Maart 2003
 • Laatst online: 14:06
Voor de geïnteresseerde, hierbij de code zoals het er nu voor staat. Ik ben nog wel van plan om het uit te breiden maar het werkt al prima en geeft al aardig wat inzicht.

De code is hier te vinden: http://code.magicmonkey.nl/youless/ hier is ook (iets) meer info te vincen.
Direct downloaden kan ook: http://code.magicmonkey.nl/youless/get/v1.0.1.zip

Paar screenshots:

Live


Dag


Week


In principe is het een kwestie van de sql code in een database importeren, 'settings.inc.php.example' aanpassen en hernoemen naar 'settings.inc.php'. Vervolgens een cronjob aanmaken die om het uur 'cronjob.php' draait.

Cronjob:
code:
1
0 * * * * /path/to/cronjob.php


Default username/password is admin/admin

Have fun, en suggesties zijn altijd welkom ;)

[Voor 5% gewijzigd door -LA- op 16-03-2012 18:37]

MTB Trail Traffic


 • catchingfire
 • Registratie: April 2002
 • Laatst online: 04-07 16:31
Bij deze kan ik jullie ten zeerste 3M Dual Lock aanbevelen. Wellicht wat duurder dan de conventionele klitteband maar het zit VEEL steviger. Tordering is veel minder, maar nog wel erg gemakkelijk los te maken.

Het is me nu ook gelukt om de Youless en Wattcher te stacken :)

De Wattcher triggert op de LED van de Youless. Wat ik wel niet echt fijn vind is dat ik het onderste telwerk van de meter niet echt meer kan aflezen zonder de constructie eraf te halen. En even eraf en weer erop is er niet bij, dat is bij een draaischijfmeter toch een heel geklooi.


Ze zijn het over het algemeen redelijk eens over het verbruik:

 • Tallguy
 • Registratie: Augustus 2000
 • Niet online

Tallguy

There is no place like 127.0.0

Kan iemand mij verder helpen zodat er uiteindelijk een soort WIKI kan ontstaan hiervoor?

Ik heb ondertussen het volgende:

1. Youless aansluiten en IP adres dat de Youless krijgt onthouden
2. In Synology NAS het phpMyAdmin installeren

(klikbaar)
http://tweakers.net/ext/f/b6wMgHtDFxsoUWZr4lVwaqy4/thumb.jpg

en starten (default username=root zonder wachtwoord). Ik maak een 'Youless' database aan
(klikbaar)
http://tweakers.net/ext/f/pgh6tMzqne8dYZJZfm3DzWD4/thumb.jpg

3. WebStation activeren in de Synology en een virtuele host aanmaken met de naam 'Monitoring'
(klikbaar)
http://tweakers.net/ext/f/PNlZzIAzUbbpxJdsUYkHLv5J/thumb.jpg

4. PHP instellen op de Synology:
(klikbaar)
http://tweakers.net/ext/f/ZQfKc33Z0pjYqveiFVqJZ8Ep/thumb.jpg

5. Daarna de files (php scripts) uploaden naar je WEB\ folder op je Synology

(klikbaar)
http://tweakers.net/ext/f/CIRhC07sCE9QLxcHS4QIiNsO/thumb.jpg

6. Na het aanpassen van het script "settings.inc.php.example" zodat je eigen gegevens erin staan deze importeren in phpAdmin zodat het de databases kan aanmaken
(klikbaar)
http://tweakers.net/ext/f/j5G1NSaSy5tNCeoFOJySlSOU/thumb.jpg

7. Het resultaat van de import
(klikbaar)
http://tweakers.net/ext/f/Ocxe3DySip7XrCF2wR5AtTaX/thumb.jpg


Maar dan...hoe krijg je de scripts van Metroman of van --LA-- erin?

[Voor 23% gewijzigd door Tallguy op 19-03-2012 19:55]

specs | 3360wP met SE3000


 • Tallguy
 • Registratie: Augustus 2000
 • Niet online

Tallguy

There is no place like 127.0.0

ik ben niet anders aan het doen dan het topic aan het nalezen (ondertussen al 9e keer ofzo :) ). Ik ben ook totaal geen scriptkenner dus het is voor mij redelijk abracadabra :X

Ik zie wel dit scherm:
http://tweakers.net/ext/f/tF37vuPjfayMAvefShDjxDJC/thumb.jpg

- PDO_mysql was al aangevinked
- Curl? die zie ik niet bij de default packages op de Synology website
- het laten lopen van de cronjob via Putty geeft geen foutmelding

eventueel een teamviewer sessie mogelijk?

[Voor 6% gewijzigd door Tallguy op 19-03-2012 20:36]

specs | 3360wP met SE3000


 • Tallguy
 • Registratie: Augustus 2000
 • Niet online

Tallguy

There is no place like 127.0.0

Hij doet het!! Joepie! Ik weet niet hoe en waarom, maar het werkt nu opeens wel! Ik zal ongetwijfeld ergens iets fout hebben gedaan |:(

EDIT: ik heb nu dit in mijn crontab staan:

De 1e regel is die voor de cronjob....volgens mij is dat goed.

ook deze commando's uitgevoerd:
/usr/syno/etc.defaults/rc.d/S04crond.sh stop
/usr/syno/etc.defaults/rc.d/S04crond.sh start

maar de dag en week blijven leeg 8)7

EDIT2: mijn pauze er maar even aan opgeofferd, maar hij lijkt het nu te doen. Handmatig de cronjob laten lopen vult de overzichten. Nu maar hopen dat de crontab qua opdrachtregel ook in orde is.
Mijn life view loopt trouwens 1 uur achter (wintertijd dus) :X

[Voor 106% gewijzigd door Tallguy op 27-03-2012 14:28]

specs | 3360wP met SE3000


 • Tallguy
 • Registratie: Augustus 2000
 • Niet online

Tallguy

There is no place like 127.0.0

Dit is wat ik krijg:en daarna stopt het weer. Net alsof het max 4 uur loopt.

crontab (bij mij staat de php inderdaad op die plek /usr/bin/php)


Powermode staat op 'lage energie modus' maar ook met de 'stille modus' reageert het script hetzelfde.

Wie het weet krijgt een snoepje :P

[Voor 6% gewijzigd door Tallguy op 10-04-2012 14:50]

specs | 3360wP met SE3000


 • Tallguy
 • Registratie: Augustus 2000
 • Niet online

Tallguy

There is no place like 127.0.0

@ --LA-- Sorry, ik maak het je echt niet bewust moeilijk hoor ;) Ik kan er niks aan doen :'(

Ik heb de crontab aangepast (de ConfigFileEditor heeft die ook in /etc/crontab staan

http://tweakers.net/ext/f/Bec5Lhwrv5D0V31TLbZpk7Pd/full.jpg

Verder het stop en start commando gebruikt wat je aangaf...nu maar weer eens afwachten.

PS: ik maak trouwens een 2e opdrachtregel in de cronjob door de 1e simpelweg te kopiëren en eronder te plakken en dan aan te passen wat nodig is. Volgens mij moet dat zo wel werken, toch?

[Voor 21% gewijzigd door Tallguy op 13-04-2012 09:27]

specs | 3360wP met SE3000


 • JeroenH
 • Registratie: Januari 2003
 • Nu online
Vandaag de YouLess binnengekregen:Hopelijk dit weekend mee aan de gang! Ik kom er nu wel ineens achter dat ik twee voor de YouLess nodige dingen niet in mijn meterkast heb: een stopkontakt en bedraad netwerk... daar had ik niet bij stilgestaan. Vind ik wel wat op.

Atomstack X7 Pro 10w laser cutter


 • Paul C
 • Registratie: Juni 2002
 • Laatst online: 04-07 23:40
De YouLess meet hier de zonnepanelen via de BPM:


:9

Dat hadden ze zeker niet gedacht, want klaarblijkelijk gaat de schaal niet hoger dan 6000W! O-)

 • sbrzon
 • Registratie: Januari 2011
 • Laatst online: 28-10-2014

sbrzon

ook morgen komt de zon weer op

ericplan schreef op zondag 11 maart 2012 @ 14:14 Met 2 euro aan onderdelen de Youless geschikt gemaakt om een S0-interface te monitoren.

Ik heb wat contact gehad met ericplan en de youless - youless deskundige om de youless direct op de S0 interface van de kWh-teller aan te sluiten. Dat is gelukt! :)
Voordelen: zuivere metingen, geen gedoe meer dat de youless voor de teller is gepositioneerd of verschuift of zelfs loslaat.


Benodigd: 1 stuk telefoonkabel van zo'n 10 a 15 cm (bevat mooie 1 aderige, lekker stugge en kleine doorsnede kabels) Gebruik niet een te lange kabel ivm mogelijke signaalverzwakking.

Handleiding:
 • Gebruik maar 2 draden van de telefoonkabel, bijv. blauw en rood en maak aan beide zijden 0,5 cm ader blank
 • Monteer de uiteinden van blauw en rood op de S0 interfase van je kwh meter
 • Door de opening waar ook de led-lichtlezer van de youless zit kun je 2 open contact-las-rondjes op de printplaat zien.
 • steek in elk van de openingen de uiteinden van de afgestripte telefoonkabel (past precies!)
 • kijk of het ledje van de youless gelijk knippert met de led van de kwh meter (goede polariteit), zoniet: verwissel dan de draden en dan moet het lukken.
 • draden fixeren met een stuk isolatietape (geen soldeerwerk nodig dus geen risico op het slopen van je fantastische youless)
Succes!
Gisteravond heb ik het zo gemonteerd en vandaag uitstekende metingen in de database van youless zelf!

Volgend project: een fraaie website zoals ricdijk uit Leusden maken http://ricdijk.dyndns.org/zon met scripts van -LA-

5180 WP + Conergy (nu Voltwerk) IPG 5 PVoutput: http://pvoutput.org/intraday.jsp?id=22588&sid=20481 en http://www.polderpv.nl/PV-newbees5.htm#26jan2012_SiemonB


 • Paul C
 • Registratie: Juni 2002
 • Laatst online: 04-07 23:40
Hmm, als er dan ook meteen twee ingangen op komen, dan gaat het ook mogelijk zijn om niet alleen verbruik, maar ook productie goed te meten. (Een vierkwadranten meter heeft twee S0 uitgangen.)Om het verschil tussen een resolutie van 1 minuut tegen 7 minuten te demonstreren:

De YouLess Energy Monitor software van -TA-:


Bidgely:


Met bidgely was mij nooit opgevallen dat ik gisteren van 14u tot 18u regelmatig tegen de max van mijn omvormer aanzit.

Om dit te kunnen onderzoeken was voor mij een belangrijke reden om de YouLess aan te schaffen.

[Voor 58% gewijzigd door Paul C op 18-04-2012 00:54]


 • Dukejohn
 • Registratie: Januari 2006
 • Laatst online: 18-05 12:19
@ -LA- Hier ook vervangen en al bijna 48 uur geen problemen, Ziet er goed uit!

Nu mijn verbruik nog omlaag, ik kom vooralsnog niet onder de 500 watt :-(

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Regor
 • Registratie: December 2009
 • Laatst online: 04-07 23:26


De meeste groepen gaan automatisch uit dmv tijdklokken als ik niet thuis ben, alleen dan gebeurd er iets raars in bidgely. De groep hiervan gaat ook uit.

[Voor 14% gewijzigd door Regor op 21-05-2012 22:42]

Saus


 • MacGrumpy
 • Registratie: Februari 2010
 • Niet online
Bezig met een kleine app:


[Video: http://blog.sarine.nl/wp-content/uploads/2012/05/epviewer.ogv]

Small desktop app to mimic the android/iphone app.

 • F0RMaTC
 • Registratie: Mei 2002
 • Laatst online: 01-07 14:29
MieJuul schreef op donderdag 31 mei 2012 @ 10:25:
[...]


Ik zou als ik jou was maar een groep voor groep nagaan wat er afgenomen wordt.
Ergens zit een (of meerdere) energieslurper(s).

Oude koelkasten misschien?!
Ook is je verbruik tussen 18.20 en 21.20 signifikant hoger.
Wat gaat er dan aan?
Die pc's, zijn dat hele dikke bakken misschien?
Nee niet hele dikke bakken, een laptop en een workstation (500 watt voeding).
Ik zal eens kijken of ik deze vanavond kan meten met de energiemeter.

De oude koelkast in de garage heb ik gisteren gemeten en die komt op 115watt als deze aanslaat.

Tussen 18:00 en 21:00 gaan we koken en koffie drinken dus we gebruiken de quooker veel maar ook mijn koffiezet apparaat (ECM Classika II, 1350watt >:) )

Gisteren heb ik (even snel omdat het al laat was) bij de 2000+watt spike groepen uitgezet maar de meter bleef gewoon fijn op 2000+watt staan.
Alleen de groep van de garage, waar ook alle routers, switches, youless op staan heb ik nog niet uit kunnen zetten. Ik moet even een verlengsnoer naar een ander groepje brengen :)

Ik ben echt heel benieuwd waar die 2000+ spikes vandaan komen

Hier nog even een plaatje van vannacht


 • stef110
 • Registratie: November 2011
 • Laatst online: 03-12-2020
Vandaag de youless binnen gekregen donderdag avond besteld :)


De Youless zit nu op de kWh meter die mijn Evergreen panelen bijhoud. Alles werkt naar behoren voor zowel de app voor android als voor het gadget op de laptop. Alleen kan je voor de computer geen wachtwoord in stellen dus kan ik geen wachtwoord gebruiken om de boel te beveiligen of zie ik iets over het hoofd?stef

4350Wp 48 heatpipes 300L boiler cv ondersteuning met houtcv + zelfbouw L/W warmtepomp


 • Paul C
 • Registratie: Juni 2002
 • Laatst online: 04-07 23:40
RAdV schreef op maandag 18 juni 2012 @ 18:54:
Oké, dat is dan idd maar goed. Zou zonde zijn geweest van die eurootjes. Denk dat ik die Sweex dan maar aan ga schaffen. Misschien daarop een kleine mod uitvoeren en dan ben ik er ook.
Vind het zonde om 2 stopcontacten in te leveren voor 1 Youless.. :/
Als het je om het stopcontact te doen is, dan heb je ook dit soort gevallen:

 • stef110
 • Registratie: November 2011
 • Laatst online: 03-12-2020
Zo vandaag ook even mijn youless gemod, hij werkte wel prachtig via de led van mijn meter maar omdat ik toch een s0 contact had wou ik deze wel benutten. Ook kan nu de behuizing waar de meter in zit weer dicht.

stef

4350Wp 48 heatpipes 300L boiler cv ondersteuning met houtcv + zelfbouw L/W warmtepomp


 • posttoast
 • Registratie: April 2000
 • Nu online
Tof tooltje van -LA-, werkt erg fijn. Ik kom alleen één "raar" dingetje tegen. De data in het overzicht kloppen niet:Het gekke is dat hij als datum maandag 25 juni aangeeft. Maar ik heb mijn YouLess pas sinds donderdagmiddag aanstaan. Doe ik iets verkeerd?

omniscale.nl


 • DDX
 • Registratie: April 2001
 • Nu online
Inmiddels staat er wat data idd :)

http://i50.tinypic.com/f6vwz.jpg

https://www.strava.com/athletes/2323035


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • pezevenK-
 • Registratie: Juli 2007
 • Laatst online: 13:44

pezevenK-

#dont.hate

Ik heb een 'probleem'.. ik heb nu enkele weken een meter hangen. En dit werkte prima.

Nu wilde ik vanmorgen fanatiek mijn lekstroom gaan meten, door in de meterkast wat groepen uit te schakelen.
Nu deed ik per ongeluk ook de groep van mijn meterkast zelf (waar de youless en PoE adapter hangen) stom natuurlijk, maar had er even geen erg in.
Nu is het zo, dat vanaf dat moment, nadat de stroom weer terug was, de youless een continue (stabiel) vebruik aan geeft. Dit was eerst 0.
Eerst dacht ik dat het met PoE Adapter niet meer geconfigureerd was. Maar de Youless was wel te bereiken op zijn IP en kon ook instellingen wijzigen. Dus qua netwerk geen probleem.

Toen heb ik toch maar even de meter anders gehangen (beter uitgericht imo) na een aantal seconde had ik ineens een vebruik van 59 watt. Dus ik dacht van, het werkt allemaal weer. Maar hier heeft hij meer dan een half uur op gestaan. Dat klopt natuurlijk niet, want mijn vorige metingen waren een gem. verbruik van +- 250 watt en met de TV en UPC box richting de 400 watt.

Ik heb toen vervolgens weer de netwerk config gestart, maar dit maakte niets uit. Ik heb daarna nog een aantal maal het apparaat verhangen. En toen kreeg ik na een aantal tellen weer een stabiele waarde. En er verandere weer niets.

Nadat ik hier al een uur of 2 mee bezig was, heb ik het apparaat terug naar de fabrieksinstellingen gebracht, ong een stuk of 20x mijn utp kabel eruit/erin gestoken, toen begon de status led eindelijk te knipperen.

toen de handleiding maar opnieuw gevolgd (misschien was ik iets vergeten) en toen WEER een vaste waarde, mijn vebruik staat nu al 45min op 51Watt

Ik zie de status led overigens ook niet oplichten als ik mijn zwarte streepje door de 'laser' zie gaan.

Iemand een idee wat dit veroorzaakt, of zie ik toch nog een instelling over het hoofd.


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • DDX
 • Registratie: April 2001
 • Nu online
De youless doet hier inmiddels 2 weken z'n werk.
Maar viel me net op dat er verschil zit in waardes op de youless zelf en gegevens geupload bij bidgely.com. :

http://i50.tinypic.com/34rwvg2.jpg

code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
Verbruik (kWh)
01-07-12 12,000
02-07-12  6,900
03-07-12  7,300
04-07-12  6,600
05-07-12  6,400
06-07-12  6,600
07-07-12  9,400
08-07-12  7,600
09-07-12  6,500
10-07-12  6,900
11-07-12  7,600
12-07-12  6,000
13-07-12  6,400
14-07-12  7,900
15-07-12 *


Volgens de youless dus 6,0kWh op de 12e, maar bidgely zit hier bijna 1kWh boven ?
(en andere dagen zitten ook hoger)

https://www.strava.com/athletes/2323035


 • MasterMaceMichu
 • Registratie: December 2002
 • Laatst online: 13:24
Hmmmm.....Zeer bijzondere dag vandaag:In de Youless app blijft de 'input' continue op 99 of 100% staan, ipv telkens switchend tussen 0% en 100%. Al van de stroom gehaald, maar dat helpt ook niet.....

Inzoomend op de dag blijkt er om 5:50AM ineens een piek van -5.153,66 kW geweest te zijn...... 8)7

[Voor 15% gewijzigd door MasterMaceMichu op 14-08-2012 22:19. Reden: min 5.153,66kW dus.....]

revolution-nl schreef op woensdag 15 augustus 2012 @ 18:41:
Vandaag de Youless binnen gekregen. Alles werkt feilloos en de installatie was een fluitje van een cent. Geweldig appparaat, mijn complimenten.

Op de site lees ik dat het mogelijk is om data automatisch te exporteren naar zonnestroomopbrengt.eu. Ik kan alleen nergen vinden hoe dat precies in zijn werk gaat.

Is er ergens een howto beschikbaar.
Bij het configureren van de details van je zonnestroom installatie is er een automatische import sectie. Dit moet er ongeveer zo uit zien:

Sonnenertrag werkt met pull imports, dus de Youless web interface moet vanaf het internet bereikbaar zijn. Als import link kan dan het publieke adres gegeven worden, met het pad en variabelen die in de screenshot zijn getoond.

@Pixelmagic: De glitch in Bidgely die net door MasterMaceMichu is gerapporteerd is waarschijnlijk het enige waar je eens in de veel kWh hinder van zou hebben.

@kfaessen: hmm, er zijn meer mensen waarbij het flashen niets uithaalt :? Dat moeten we nog verder onderzoeken. Na de powercycle van de Youless moet de status led knipperen als indicatie dat de flash util wordt 'gezien'. Het ziet er naar uit dat dit niet bij iedereen gebeurt; de Youless komt dan niet in de flash mode.

 • MasterMaceMichu
 • Registratie: December 2002
 • Laatst online: 13:24
Ik heb twee van deze besteld. Een voor het meten van het verbruik en een voor het meten van de opbrengst van mijn PV.

Plaatje:

 • DDX
 • Registratie: April 2001
 • Nu online
iFloppy schreef op zaterdag 18 augustus 2012 @ 08:58:
Misschien is het in een volgende release mogelijk de Youless een eenheid te selecteren, Bijvoorbeeld een mogelijkheid kWh, Liter of m3. Dat zou de Youless meer universeler maken.
Op basis van jouw posts eens op mijn meters gekeken.
Gasmeter :

http://i48.tinypic.com/2eggy3d.jpg
Die heeft dus ook ledje zitten volgens mij, zou dan idd leuk zijn als je hier ook een youless op kan zetten.

Water meter kan ik zo snel niets vinden :
http://i47.tinypic.com/2zpo1af.jpg

Beide meters zijn trouwens radiografisch uit te lezen door techem voor de afrekeningen.
Dus eigenlijk moet ik gewoon oplossing zoeken om dat zelf te kunnen doen ;)

https://www.strava.com/athletes/2323035


 • DDX
 • Registratie: April 2001
 • Nu online
Idd zit bij mij idd ook op de 6.
Dacht even dat vakje rechts naast de getallen een ledje was, maar dat is dus niet zo.

En de tekst erboven van 1 impuls per 0,01 m3 slaat dus alleen op de impuls via het draadje dus :
http://i50.tinypic.com/ehxf8m.jpg

https://www.strava.com/athletes/2323035


 • WackyWindsurfer
 • Registratie: December 2001
 • Laatst online: 04-07 17:19

WackyWindsurfer

No wind... no fun!

Aloysxda schreef op maandag 20 augustus 2012 @ 19:15:
[...]


Sinds vorige week heb ik ook zonnepanelen op het dak. Nu ben ik al een tijdje aan het zoeken naar een goede meter, om het opgeleverde vermogen te meten die op pc als android inzichtelijk is.
Jij schrijft hier dat je de youless hebt gemonteerd. Zou je me even aan willen geven hoe je dit gedaan hebt ?
Zit deze op de stroommeter in je meterkast, of heb je een aparte meter geinstalleerd tussen de kabel van de omvormer naar de meterkast waarop je dan de youless op plakt ?
Misschien dat mijn verhaal in het opbrengst topic je wat meer duidelijkheid geeft?

Het ziet er dan zo uit (in tijdelijke test opstelling):

[Voor 6% gewijzigd door WackyWindsurfer op 20-08-2012 19:58]


 • lampie1979
 • Registratie: Maart 2005
 • Laatst online: 28-06 21:46

lampie1979

Hoepla!

Ook mijn Youles ontvangen. Uitgepakt, aangesloten en op geen enkele manier werken......

Aantal malen geprobeerd het ip te wijzigen waarbij de laatste stap telkens niet succesvol was.

Uit wanhoop maar de flash update gedraaid (welke je enkel via tweakers kan vinden en niet op de site), et voila hij werkt.

Beetje vreemd en vooral slordig dat het apparaatje "out of the box" NIET functioneert![Voor 23% gewijzigd door lampie1979 op 26-08-2012 13:59]

They call her... c*ck juggeling Thunderc*nt!

Misschien dat Youless (het bedrijf dus :) ) in de toekomst ook een P1-versie wil maken.
Maar vooralsnog is die er nog niet en ik ben ook niet bekend met concurrerende producten die een P1-logger hebben.
Misschien interessant dat mocht je er eentje vinden, dat allicht even hier te melden.

Edit:
Bij deze nog een fotootje van de slimme meter van mijn ouders.
Rechtsonder zie je een rood LED-je en meteen rechts daarvan zit een 2e LED.

[Voor 32% gewijzigd door TD-er op 02-09-2012 12:39]

Een goedkope voeding is als een lot in de loterij, je maakt kans op een paar tientjes korting, maar meestal betaal je de hoofdprijs. mijn posts (nodig wegens nieuwe layout)


 • DutchKel
 • Registratie: Mei 2002
 • Nu online
TD-er schreef op maandag 03 september 2012 @ 07:24:
[...]

Nee, die 2e is ook een LED en is volgens mij groen.
Maar goed, dat is een slimme meter, dus heeft een P1 poort.
* TD-er wacht dus met smart tot jullie een YouLess P1 versie in 't assortiment opnemen, zodat mijn ouders een idee krijgen van opbrengst en verbruik.
TD-er ik zie dat je een vergissing maakt, de led rechts die knippert is van de draadloze module en heeft niets met je stroomverbruik te maken.

Ik heb precies dezelfde meter en heb met de youless geen problemen.

Voor het gemak heb ik je foto even gepakt en een cirkel gezet om de led die je moet meten (deze knippert niet zo heel erg vaak, anders heb je een heel hoog stroomverbruik). Het meten van deze led zal waarschijnlijk geen problemen opleveren.

Don't drive faster than your guardian angel can fly.


 • Mr-Leo
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 30-06 09:50
Het zou wel heel tof zijn als een volgende versie van de Youless hiervoor een mini 2 pin connector zou hebben! Eventueel met bijgeleverde connector met 15cm lange draadjes :)


 • eagle00789
 • Registratie: November 2005
 • Laatst online: 01-07 16:21

eagle00789

Est. November 2005

Hierbij even een poll om interesse te peilen voor een eigen nederlandse variant van bidgely

Poll: Moet er een nederlandse variant komen van bidgely?
Ja
Nee
Misschien
Tussenstand:

Ook een poll maken? Klik hier

p.s. het zou dan ook leuk zijn om te vermelden of je features mist die bidgely nu mist...

[Voor 7% gewijzigd door eagle00789 op 05-09-2012 22:28]


 • Justin2000
 • Registratie: Oktober 2000
 • Laatst online: 12:06
LA, hoe krijg ik de tijdlijn op orde? :)PV opbrengst


 • Justin2000
 • Registratie: Oktober 2000
 • Laatst online: 12:06
-LA- schreef op vrijdag 07 september 2012 @ 11:26:
[...]


Indien je net bent begonnen met data verzamelen d.m.v. de cronjob zal de tijdlijn vanzelf goed gaan lopen de volgende dag (vandaag dus). ;)

Is een bekende 'bug'.
Ik draai al een aantal dagen, tijden in database zijn goed, maar tijdlijn loopt nog niet goed.
Is er een andere handmatige actie welke dit kan corrigeren?

PV opbrengst


 • Gaafy
 • Registratie: Juli 2001
 • Laatst online: 04-07 07:56
Ik heb een vraag. Afgelopen week heb ik de Youless ontvangen. Hij werkt prima, maar de koppeling met Bidgely werkt niet. Volgens mij ligt dit aan de Youless. Zie dit screenshot.

In de instellingen is de koppeling met bidgely wel tot stand gebracht.

Ik heb een Thomson router. Verder geen bijzondere instellingen volgens mij. Iemand enig idee?

 • Gaafy
 • Registratie: Juli 2001
 • Laatst online: 04-07 07:56
Op bidgely heb ik geen data


En het ligt ook niet aan het nieuwe dashboard, want in het oude dashboard heb ik ook geen data.

 • Justin2000
 • Registratie: Oktober 2000
 • Laatst online: 12:06
die van mij loopt nog steeds dik uit de pas...

PV opbrengst


 • Justin2000
 • Registratie: Oktober 2000
 • Laatst online: 12:06
eagle00789 schreef op dinsdag 11 september 2012 @ 20:27:
[...]

heb je voor mij eens wat grotere afbeeldingen die ik eens nauwkeuriger kan bekijken?


(ff ctrl + scrollen :) )


Net de youless maar ff met tape bevestigd, na 2 weken ging deze constant los.

De KWH meter van 1 youless is 1x18mm breed, hierdoor heeft de bijgeleverde sticker weinig houvast.
Misschien is hier iets anders voor te bedenken. Stuk tape lost e.a. nu op.

[Voor 33% gewijzigd door Justin2000 op 12-09-2012 09:35]

PV opbrengst


 • Justin2000
 • Registratie: Oktober 2000
 • Laatst online: 12:06
Mr-Leo schreef op woensdag 12 september 2012 @ 09:58:
Op welke tijden laat jij je cronjob draaien? Het script begint namelijk altijd om 0:00 uur. Dus als je om 3 uur 's nachts je eerste cronjob draait krijg je de data van 02:00 tot 03:00 uur te zien van 00:00 tot 01:00.
0 * * * *
Dit is toch om het uur ?
Volgens cron.log word elk heel uur crontab.php geactiveerd.

[Voor 14% gewijzigd door Justin2000 op 12-09-2012 10:55]

PV opbrengst


 • ogdak
 • Registratie: Januari 2012
 • Laatst online: 20-06 12:57
Gisteravond om 20:36 via het youless contact formulier de vraag gesteld of onderstaande analoge meter die ik als opbrengstmeter in gebruik heb sinds 2003 geschikt is voor de youless.


Anderhalf uur later reeds een positief antwoord, dat was een response snelheid die ik niet had verwacht. Chapeau. _/-\o_ _/-\o_
Gelijk een exemplaar besteld.
Kan ik er mooi a.s. weekend mee aan de slag. 8)

[Voor 3% gewijzigd door ogdak op 13-09-2012 07:48]

7410Wp


 • daanNL
 • Registratie: December 2004
 • Laatst online: 22-06 10:44
Sinds ik gisteren mijn youless gereset heb, lukt het mij niet meer om gegevens automatisch te importeren op www.zonnestroomopbrengst.eu

Ik krijg de volgende foutmelding(en):

Op de site:En bij de "Plausitest: Detail ansehen"":


Ik heb werkelijk geen idee waarom het niet meer werkt. Het heeft immers wel gewerkt. Mijn IP-adres is niet veranderd en de port-forwarding staat nog aan.
Ook heb ik geprobeerd een nieuw account aan te maken bij www.zonnestroomopbrengst.eu

Iemand ideeën?

 • Servor
 • Registratie: November 1999
 • Niet online
Hm, ik krijg nu dit soort grafieken uit m'n YouLess:Niet echt kloppend dus, 's nachts om 3 uur gebruik ik echt geen 3000 watt ;). En om 4 uur ook niet en om 2 uur ook niet ;). Duidelijk nog wat werk te verrichten dus. Hoop niet dat het zo'n gedoe blijft!

 • Servor
 • Registratie: November 1999
 • Niet online
Overigens zien mijn grafiekjes er nu zo uit:Vrij netjes dus en heel wat beter kloppend dan voorheen. Maar heeft iemand een idee wat voor een apparaat er elk uur even wakker wordt en bijna exact 100W verbruikt? CV (staat al op Eco stand)? Koelkast ('s nachts?)?

 • eagle00789
 • Registratie: November 2005
 • Laatst online: 01-07 16:21

eagle00789

Est. November 2005

Nope. ik heb geen slimme meter maar slechts een analoge.
Hieronder zie je 2 foto's van mijn Zonsetup, waartussen een terugtelmeter komt te hangen, zodat ik goed kan monitoren wat ik nu produceer.
http://tweakers.net/ext/f/1rHDw2ZryaE94NTmhWmiRNCc/thumb.jpghttp://tweakers.net/ext/f/537Gk9AzLeZCwdQc0A4WRSZJ/thumb.jpg

Omdat ik ook wat aan het knutselen ben met het script van -LA- (zoals ook eerder al te lezen was), ga ik er nu voor zorgen dat je 2 of meer youless-en kunt invoeren onder 1 account waarna ze ook samen worden uitgelezen en grafieken weergegeven. Ik heb de 2de dus nog niet, maar als ie er is, ga ik dit wel doen (de achterliggende database is er reeds geschikt voor gemaakt)

[Voor 57% gewijzigd door eagle00789 op 25-09-2012 22:28]


 • PClop
 • Registratie: Augustus 2003
 • Niet online

PClop

Geen

Oxellaar schreef op donderdag 27 september 2012 @ 09:48:
Ik heb anders totaal geen problemen met de 7340, ook niet met dect.
Dus ben het wel met TD-er eens.
Alleen krijg ik er met een switch weer een vebruiker bij, ookal is het maar een kleine.
Het is weer 3 tot 5watt continu, of heeft iemand een zuinigere optie qua switch?
Hier ook idd geen probleem, aan een van de 2 lan aansluitingen hangen ook nog eens 2
5 poorts lan switches in serie achter elkaar ( 2 x sweex gigabit sw115 ) daar ik één lan
poort vrij moet houden voor iptv van xs4all op vdsl lite, en de lan poorten staan op always on
heb dit gedaan omdat ik eerst ook veel verbindings problemen had.
En de firmw is natuurlijk up to date.


 • eagle00789
 • Registratie: November 2005
 • Laatst online: 01-07 16:21

eagle00789

Est. November 2005

Hier vast een preview van het nieuwe script van -LA- waar ik mee bezig ben:

 • Paladin
 • Registratie: Maart 2000
 • Laatst online: 11:38

Paladin

Play Ball!

Ik heb sinds zaterdag nu ook een Youless energie meter echter ben ik een beetje confused door mijn kwh meter.
Er staat op het apparaat dat 1000 pulses per kwh, echter ik kan geen lampje ontdekken die dit weergeeft en voordat ik Liander ga bellen dacht ik misschien heeft iemand anders een soort gelijke meter en is er bekend waar ik de youless moet plakken.Ik heb even een foto toegevoegd. Ik zelf had het idee dat er een lampje zou moeten knipperen naast het lcd display maar hier brand niets.

|Yesterday is History, Today is a gift, Tomorrow a Mystery | M3 - LRAWD - Referral-link:https://ts.la/p66085


 • Nakebod
 • Registratie: Oktober 2000
 • Laatst online: 04-07 15:32

Nakebod

Nope.

eagle00789 schreef op maandag 08 oktober 2012 @ 16:51:
[...]

Jij bedoelt een vergelijk maken met een voorgaand jaar.
In princiepe wel ja :)
Dat je dan zoiets krijgt, alleen dan uiteraard zonder iedere keer handmatig de meterstand op te geven aan de NUON :)
http://tweakers.net/ext/f/dlsrjd332viUZqIrHkqjrvKK/thumb.png

Alleen dan uiteraard veel mooier gedetaileerd :P

Blog | PVOutput Zonnig Beuningen


 • iFloppy
 • Registratie: Augustus 2012
 • Laatst online: 27-06 19:16
GioStyle schreef op zaterdag 13 oktober 2012 @ 00:36:
[...]
Dat heb ik nu gedaan. Heb de data voor de zekerheid in MySQL gewist en jouw script opnieuw geinstalleerd, maar ik houd nog steeds hetzelfde probleem. Live- en maandverbruik laat ie prima zien, maar dag- en weekverbruik geeft ie aan geen data. Ik heb al een paar dagen geprobeerd. Heb ook nagekeken of de tijd van de YouLess synchroon loopt met van het OS waar de cronjob op loopt.
Iemand een ander suggestie? :)
Ik liep tegen het probleem dat hij een paar uur achter liep ...
Wat ik heb gedaan, is het volgende:
- Eerste Cronjob om 10:00 (voor 10 uur heb je geen data, dus je loopt eigelijk 10 uur achter)
- SQL opvullen met data tot 10 uur (iets van 9 entrys)

Plak deze data in de SQL:
" 0"," 0"," 0"," 0"," 0"," 0"," 0"," 0"," 0"," 0"," 0"," 0"," 0"," 0"," 0"," 0"," 0"," 0"," 0"," 0"," 0"," 0"," 0"," 0"," 0"," 0"," 0"," 0"," 0"," 0"," 0"," 0"," 0"," 0"," 0"," 0"," 0"," 0"," 0"," 0"," 0"," 0"," 0"," 0"," 0"," 0"," 0"," 0"," 0"," 0"," 0"," 0"," 0"," 0"," 0"," 0"," 0"," 0"," 0"," 0"

Dit is 60x een 0.
Als je dit 9x gedaan heb dan zal je zien dat de data gelijk koopt .... bij mij loopt hij al een maand goed op een Windows Server.
Als ik nu kijk dan staat op 12:05 alle data tot 12:00 op de grafieken.

Deze is van 10:20


Ik zelf heb Bidegly stopgezet omdat ik alles nu thuis heb draaien, ieder uur doet mijn server een cronjob en zet de data in de SQL. Moet zeggen dat de data nauwkeuriger is dan bij Bidegly, hier miste ik soms punten, en wat ik las op het forum dat mensen ook goed konden zien dat ze tegen het limiet van de omvormer liepen (aftoppen an de omvormer) wat niet naar voren kwam uit de Bidegly data.
Ik wil Bidegly niet afkraken, heb het eerst zelf ook gebruikt en geeft een redelijk goede indicatie, maar gaande weg ben ik alles zelf over gaan zetten op mijn eigen server en draai het script van --LA--

[Voor 16% gewijzigd door iFloppy op 13-10-2012 10:33]


 • Oxellaar
 • Registratie: April 2007
 • Niet online
Het is een 7360, die heeft 4 poorten, de 1e Youless zit in poort 3, de 2e in poort 4.
Niet echt veel verschil te zien qua instellingen.
Ik heb maar een switch besteld net, een D-Link DGS-1005D.
Verbruikt max 4.5 watt, kleine €8 per jaar, toch weer zonde.

Samsung A3050/AR7000 - Elga 3.0


Anoniem: 480101

Oxellaar schreef op zondag 28 oktober 2012 @ 14:59:
4kW continu zijn 70 stuks TL-lampen van 58watt, dus zo heel vreemd is dat niet.
Ik weet wel dat de reflector van sommige armaturen heel veel verschil in lichtopbrengst geven.
Waardoor je misschien 1/3 of de helft zou kunnen uitschakelen.
Klopt inderdaad, ik heb 60 TL balken hangen, met de voorschaklaars verbruiken deze +/- 75 W per stuk.
Ik ben nu de mogelijkheid aan het uitzoeken om mijn TL te vervangen voor High Bay lampen... wordt vervolgd.

Nog wat leuke data: als ik mijn compressor opstart gaat de meter naar 36 KW !
Jammer alleen dat de widget niet verder gaat dan 15 kW.

Met bidgely is het wel uit te lezen echter ik heb zaterdag in m'n youless de huidige meterstand opgegeven (7897258Kw) en nu is de schaalverdeling niet meer helemaal top.
Weet iemand of je Bidgely ook kan resetten? of moet ik dan een nieuw account aanmaken?

Eerste volle dag productie:

[Voor 4% gewijzigd door Anoniem: 480101 op 30-10-2012 12:23]


 • Cyberpope
 • Registratie: April 2000
 • Niet online

Cyberpope

When does the hurting stop??

Goh... youless binnen. Ik dacht even in het midden plakken en gaan met die banaan. Maar dat valt nog tegen zeg. Tering. Heb hem al 4x geplakt en weet zeker dat het in het midden is. Maar no way dat hij mijn draaimeter schijf pakt. Grom..

Hij doet het echt niet.. Ook niet als ik de rest afplak....

Ik wel doorzichtige klittenband gekregen ipv zwarte daar kan het toch niet mee te maken hebben.

Iemand nog tips?? Ik weet het zo onderhand niet meer....
(ja, de helpdesk van youless is al gemaild.. maar lijkt op zondag sneller te werken als op werkdagen)Meneetje ongeduld!
(en nee, de uitlijn hulp werk ook niet zo lekker...)

zo raar is mijn draaischijf tot niet?

draaischijf...

[Voor 60% gewijzigd door Cyberpope op 30-10-2012 16:34]

With so many things coming back in style, I can't wait till loyalty, intelligence and morals become a trend again.......


 • Paul C
 • Registratie: Juni 2002
 • Laatst online: 04-07 23:40


Er is een bidgely app for android! Kwam het pas bij toeval tegen, maar ik heb inmiddels begrepen dat ie nog in beta is, dus wie in een avontuurlijke bui is:
Google Play: bidgely

 • Anoniem: 64119
 • Registratie: September 2002
 • Niet online
Rieverst schreef op woensdag 21 november 2012 @ 14:35:
Ik ben nu al weer eens 3 kwartier bezig geweest om de Youless goed op de meter te krijgen. 1x in de zoveel weken moet hij weer recht gehangen worden en dat is in mijn geval blijkbaar een crime. Nu lees ik dat dat vaker voorkomt bij langzaam draaiende meters (187,5 omw/KWh)?

Heb ook al eens support ontvangen van Youless, die opzich goed is. Maar het heeft nog geen verbetering gegeven.

Er zijn ook maanden dat het goed werkt en dan staat alles ook netjes op de synology.
Tip:
Bevestig de Youless op de meter met 2 simpele plakbandjes, twee lange stroken, dat is verreweg de makkelijkste methode. Ik heb klitteband en kneedgom geprobeerd maar dat werkte allemaal niet goed.

Om de Youless met plakband op de draaischijfmeter te hangen dien je de kant die tegen het glas komt iets te verdikken met een klein stukje dubbelgevouwen papieren zakdoek in plakband. Dat zorgt er voor dat het iets kan worden ingedrukt.

Daarna twee lange stroken dun doorzichtig plakband over de buitenkant van de Youless aan de zijkanten van de draaischijfmeter vastplakken, dat is alles. Het grote voordeel is dat je helemaal geen verzakking krijgt door warmte, het is makkelijk, voordelig en doorzichtig. En er blijft geen plakzooi achter op het ruitje van de draaischijfmeter. :*)

[Voor 5% gewijzigd door Anoniem: 64119 op 24-11-2012 15:05]

Op de een of andere manier kloppen de "Dag" grafieken niet. Ze lopen maar tot 21:59 iedere keer.

Hier hoe ik het heb ingesteld:

Cronjob:
http://tweakers.net/ext/f/Sxjtab2V9ef3ckgYtOYxyjLK/thumb.png

Hoe de grafiek er dan uitziet in het script van -LA-
http://tweakers.net/ext/f/G5nptsdME7nmlA9IO9zuUV64/thumb.png

De data in de tabel "data_h":
http://tweakers.net/ext/f/wJHXuT6O8I0ZaPzAB470HDFZ/thumb.png
(data in rode venster is 1 december, de dag waarvan ik een grafiek heb laten genereren dus).

Hoe zorg ik dat het klopt? Op dit moment loopt bij de datum van vandaag de grafiek "Dag" namelijk ook 4 uur achter (laatste waarde in grafiek is van 14:59, terwijl het nu 18:55 is).

Gas besparen door CV-tuning | Elektriciteit besparen
Geen vragen via privébericht die ook via het forum kunnen a.u.b.

Helaas is er niks veranderd ten opzichte van gisteren. Er mist nogsteeds van meerdere uren de data.Waar is in de kolom "time" 06:00 bijv? En 03:00 en 04:00 ? En 21:00 ? En 13:00 ?


Waar kan dit nou aan liggen? Dat m'n cronjob niet goed loopt ofzo?

Gas besparen door CV-tuning | Elektriciteit besparen
Geen vragen via privébericht die ook via het forum kunnen a.u.b.

Zo, de nieuwe Youless zit op de gasmeter. Ben benieuwd naar de resultaten.

ZonPHP PVOutput

@peterbier Heb je de logging van de cronjob nog aan de praat gekregen?

Vandaag de nieuwe gasfirmware voor de Youless gekregen, er zit nog een fout in, vandaar dat ik de link hier niet post, maar het begint steeds mooier te worden. Grootste verandering is een veel betere detectie van het moment dat het gasverbruik stopt.

Ook kijkt Youless of ze koppeling met Bidgely in de gasfirmware kunnen vervangen door een koppeling met Mindergas. Dat zou natuurlijk helemaal perfect zijn *O*

[Voor 81% gewijzigd door ericplan op 20-12-2012 18:42. Reden: typo]

ZonPHP PVOutput


 • PASware
 • Registratie: Juli 2001
 • Laatst online: 07:30
Youless eindelijk na ruzie met accesspoint draadloos aan de praat. Android app geinstalleerd en dat werkt prima.

Heb het PHP script van -LA- geinstalleerd, alleen begrijp ik volgens mij de cronjobs nog niet helemaal goed. Heb het volgende ingesteld op de webserver:

http://i46.tinypic.com/s26sr5.jpg

Klopt dit dat hiermee de cronjob elke 5 min na het uur (0:05 - 1:05 - 2:05 enz.) wordt gedraaid?

Tesla Model 3 SR+ White / Black / 18" Aero | 4425wp (Dak) - 1920wp (platdak) - 840wp (gevel 90gr)


 • DDX
 • Registratie: April 2001
 • Nu online
Ik kom idle op 140W iedere nacht :
server 60W
ups 20W
dreambox 20W
fritzbox 7.3W
glasmodem 0,8W
switch 6W
tv 0,5W
receiver 2W
wekkerradio 1W
centrale afzuiging 6W

hou ik zo'n 15W over voor koetlkast en oven klokje (beide inbouw, dus lastig te meten)
en niet exacte metingen.

En koelkast die ieder uur aanspringt zijn korte piekjes naar 234W (dus 94W) :
http://i45.tinypic.com/14m3uq8.jpg

[Voor 28% gewijzigd door DDX op 24-12-2012 22:18]

https://www.strava.com/athletes/2323035


 • Mikey NL
 • Registratie: Februari 2004
 • Laatst online: 08:43
Ik wil ook graag een Youless bestellen, maar zit nog met 2 vraagjes voordat ik op de bestelknop klik:
- Er hangt hier thuis nog een oude meter, met een draaischijf. De rode streep op de schijf is meer een soort van roze waas, die met het blote oog best slecht te zien is, hoe gevoelig is de Youless?
- De meter steekt uit de meterkast (smalle gang :-) ), waardoor deze dus in (wisselend) licht hangt, heeft hij daar last van? Dit zou eventueel wel op te lossen zijn door het hele zooitje netjes af te plakken ofzo.

Even ter verduidelijking wat afbeeldingen:

Gang:


Meter met rode streep (die op de foto duidelijker lijkt dan in het echt |:( ):


Fragmentje van draaischijf:
https://dl.dropbox.com/u/1386576/Youless/IMG_0779.mov

 • PASware
 • Registratie: Juli 2001
 • Laatst online: 07:30
Bij mij werkt het script nog niet. De installatie gaat goed, maar met de cronjobs gaat het niet goed, zoals ik al eerder vermeld heb. Ik heb een tweede cronjob in directadmin aangemaakt, maar ook die lijkt niet te werken:

In de database wordt niks toegevoegd, gaat dus iets fout. Als ik de cronjob.php direct aanspreek in de browser krijg ik de volgende foutmelding in Firefox:
code:
1
#!/usr/bin/php No direct access allowed!


Als ik een server op me eigen pc draai (usbwebserver 8.5) en dan de cronjob.php draai, lijkt het een stuk langer te duren dan via me hoster, maar krijg ik de volgende foutmelding:Dat werkt dus ook al niet, maar als ik vergelijk met de vorige foutmelding, lijkt er meer te gebeuren, maar het is niet goed. Iemand?

Tesla Model 3 SR+ White / Black / 18" Aero | 4425wp (Dak) - 1920wp (platdak) - 840wp (gevel 90gr)


 • Tallguy
 • Registratie: Augustus 2000
 • Niet online

Tallguy

There is no place like 127.0.0

Da's nou jammer...ik dacht na het aanpassen van de crontab dat het dag/week script van -LA- weer wat info zou tonen....nou ja dus, maar gedurende een paar uur, daarna stopt ie weer |:( Ongeveer 3 uur aan data.De dagtotalen laat hij wel zien:Ik zie geen vreemde zaken in het cronscript, jullie wel? Zou de volgorde nog wat uitmaken? Zou toch niet mogen?

specs | 3360wP met SE3000


 • Len
 • Registratie: November 2000
 • Laatst online: 03-07 11:34

Len

Leeg

Ik heb sinds deze week wat zonnepanelen op mijn huis. Ik had eigenlijk verwacht dat ik op Bidgely mijn opgewekte vermogen bij mijn verbruik opgeteld zou worden. Maar mijn indicatie-led gaat dus gewoon minder knipperen!Best grappig.. Maar ik vrees dat mijn redelijk moderne slimme digitale meter dus geen teruglevering telt.

Iemand ervaring hiermee?

Free Tibet


 • Tallguy
 • Registratie: Augustus 2000
 • Niet online

Tallguy

There is no place like 127.0.0

Ik heb de installer aangepast, een dbase met de naam 'gasverbruik' aan laten maken en de boel lees de 2e Youless nu inderdaad uit.Nu zou het inderdaad nog prettig zijn dat de zaken omgebouwd worden naar m3 voor gas, want ik weet niet precies hoe ik deze grafiek nu moet interpreteren.

specs | 3360wP met SE3000

Zantzak schreef op zondag 13 januari 2013 @ 15:24:
[...]
Kortom, ik denk dat de stroomonderbreking de oorzaak is.
Ik zal het gewoon nog een poosje aankijken,ik vermoed dat het verder wel correct is.
Een firmware waarin de logs allemaal het verbruik in m3 weergeven zou denk ik beter zijn.
Want liter per uur zegt niet veel, alleen leuk bij het huidige verbruik.
Ik heb geen stroomonderbreking gehad vziw, de Youless is alleen met kabels en al van de meter gehaald, gedurende 2 minuten.

Met verbruik in m3 alleen mis je iets. Ik kan nu aan de grafiek zien, door de tijdscomponent, of mijn CV-ketel warm (douche)water aan het bereiden is of dat de ketel het huis aan het verwarmen is, wanneer de ketel terug moduleert enz.

Vergelijk het maar met de elektriciteit, ook niet interessant als daar alleen maar het verbruik in kWh weergegeven wordt.
En kijk ook nog eens naar het grafiekje van het gasverbruik dat op basis van die standen gemaakt kan worden.

ZonPHP PVOutput


 • mux
 • Registratie: Januari 2007
 • Laatst online: 04-07 16:39

mux

99% efficient!

Micro-review van de adapter die bij Youless wordt geleverd, gezien ik nog geen plaatjes van opengewerkte adapters heb gezien:
De adapter zit gemakkelijk in elkaar, met wat wrikken met een (metalen) spudger krijg je de twee helften van de behuizing redelijk snel van elkaar. Dan zie je dit:Het printplaatje klikt er gemakkelijk uit en ziet er aan de onderkant zo uit:Mechanisch. Ik ben zeer te spreken over het mechanisch ontwerp. De 230V-pennen zitten mechanisch ontkoppeld vastgemaakt aan twee goed ondersteunde vernikkeld stalen strips die vervolgens tegen soldeereilandjes op de printplaat drukken (dus ook mechanisch ontkoppeld van de printplaat). Dit hoort ook eigenlijk zo: printplaten worden warm en zetten uit, dus als je ze eraan zou solderen krijg je daar een krachtophoping en uiteindelijk scheurtjes en slecht contact. Hetzelfde geldt voor de aansluiting naar het stopcontact toe: daar kan best wat kracht op staan, dus direct aan de printplaat solderen is een garantie dat de adapter snel stukgaat. Goedkope adapters doen dit bijna altijd fout.

Verder is de behuizing van 1mm dik polycarbonaat-verstevigd ABS gemaakt en de printplaat van polycarbonaat, beide een teken van kwaliteit. Menig cheapo adapter gebruikt papier-epoxybord e.d., wat brandgevaar oplevert. Plastic behuizing is in maart '12 geproduceerd, printplaat in week 13 2012. Youless heeft ze waarschijnlijk al een tijdje op voorraad liggen (gezien de datum waarschijnlijk sinds de lancering van de LS110?).

Elektronisch. Positieve en minder positieve dingen hier. Ik vind het nooit fijn als de datasheet liegt, ik weet dat Phihong geen crappy merk is, maar in de datasheet staat dat er een zener clampdiode op de output zou moeten zitten, en die is er niet. Als er dus iets fout gaat intern kan er zomaar een veel te hoge spanning op de output komen te staan. Verder gebruikt de adapter een feedbackloze topologie, wat betekent dat hij niet de uitgang meet en aanpast waar nodig, maar dat hij 'gokt' wat hij moet doen om ongeveer 5V op de uitgang te zetten. Dit betekent in de praktijk dat je behoorlijk brakke output regulation hebt (de uitgangsspanning varieert veel). Ook is de uitgang maar met één diode gelijkgericht, wat voor veel ripple op de uitgang zorgt.

Aan de andere kant zijn er ook genoeg positieve punten. Ik zeik op deze dingen omdat dit in een normale (bijv. laptop-)adapter niet acceptabel is, maar 5V USB-adapters zijn één grote race to the bottom en überhaupt het gebruik van fatsoenlijk PC printplaat, goede uitgangscondensatoren, uitstekende soldeerkwaliteit, stabilisatieprut op de juiste plekken zodat hij niet stukgaat als je hem een keer laat vallen en mechanische ontkoppeling zijn echt goede dingen die je alleen op de betere modellen kunt vinden. Dat gezegd hebbende: er bestaan betere exemplaren, bijvoorbeeld Apple adapters welke wél feedback op hun uitgang hebben zitten en nog wat betere kwaliteit componenten erin hebben zitten.

Conclusie. Voor de Youless is het een prima adapter: hij zit op zich goed in elkaar en vormt dus geen brandgevaar, de uitgangsripple zal geen problemen veroorzaken omdat er toch een 3.3V LDO in de youless zit, zelfde geldt voor de uitgangsspanning en de efficiëntie voldoet volledig aan level V (>63,7% efficiëntie). Je kunt de adapter ook in het stopcontact laten zitten als je hem niet gebruikt, want hij verbruikt <30mW bij no-load. Het is niet de allerbeste adapter die ik heb gezien, maar even realistisch bekeken is dat hier ook niet nodig.

Paar meetresultaten (ik heb hem vijf minuutjes aan een Agilent DSOX2012, Fluke 185 en Elcontrol microvip mk1.1 gehangen):
Ripple @ 1W output: 80mVp-p (pieken @ ~100kHz)
Efficiency @ 1W output: 70% (+/-5%)
Spanning @ 1W: 5.10V
No-load spanning: 5.18V (maw: zelfs zonder feedback haalt hij waarschijnlijk de opgegeven +/-5% regulation prima)
No-load ripple: 200mVp-p (typisch voor dit soort adapters, dit is de oorzaak van touchscreens die raar gaan doen als je je telefoon aan een mindere kwaliteit lader hebt hangen)

edit: misschien nog een paar tips voor de toekomst:
- Materiaal: tja... het is momenteel bijna onmogelijk om iets anders dan PC+ABS adapterbehuizingen te vinden, dus nu heeft het geen zin, maar zodra de nieuwe europese regels ingaan (eind 2013) verwacht ik dat het mogelijk wordt om adapters met milieuvriendelijkere behuizingen te sourcen. Als het binnen het budget past is dat aan te raden.
- Misschien toch even verder neuzen naar een adapter met UL-certificering?
- Misschien toch een 5V 1.1A of 2A adapter meeleveren? Op die manier krijg je 1) feedback-topologie en betere uitgangsfiltering (omdat touchscreens flippen op het type adapter dat bij youless wordt meegeleverd) en 2) kunnen de klanten de adapter hergebruiken als telefoonlader. Ik heb nu bijvoorbeeld niks aan het ding; de Youless wordt gevoed vanuit mijn NAS.

[Voor 7% gewijzigd door mux op 16-01-2013 12:40]

Youtube: PowerElectronicsBlog - Plank2 (4W computer)


 • witteveder
 • Registratie: December 2004
 • Laatst online: 26-06 22:08
Ik overweeg ook om een youless aan te schaffen, maar twijfel of hij wel fysiek op mijn meter past. De ruimte rondom het ledje op mijn meter lijkt mij erg beperkt, dus wellicht niet groot genoeg voor de klittenband bevestiging?

Verder zit er ook een irritant zegel op de meter, maar ik verwacht dat die ver genoeg is? De afstand van zegel tot ledje is ongeveer 4 cm.

De meter is een ISKRA ME161 en lijkt erg op de ME162 hier op een foto van internet. Het ledje zit rechtsboven de streepjescode. Het display en de regel daaronder (met T1 etc) is ietwat verzonken:

 • DDX
 • Registratie: April 2001
 • Nu online
Gaat prima passen :

http://i50.tinypic.com/28ssto5.jpg

Eventueel kan je youless nog kwartslag draaien.

[Voor 85% gewijzigd door DDX op 17-01-2013 20:48]

https://www.strava.com/athletes/2323035


 • AUijtdehaag
 • Registratie: Oktober 2006
 • Niet online
ericplan schreef op vrijdag 18 januari 2013 @ 11:46:
[...]

Misschien dat -LA- hier op kan reageren. Hij is bezig met een versie voor twee Youlessen en deze versie is in zeer ruwe vorm gereed. Misschien dat je deze versie kan installeren.
Dat zou helemaal geweldig zijn, een script voor twee youlessen! _/-\o_
Heb zojuist beide youlessen geschikt gemaakt voor het meten van verbruik in huis en opwek van zonnepanelen, gemeten via de S0 uitgangen van twee kwh meters.
Beetje soldeerwerk rechtstreeks over de ontvangsled. Werkt prima!

PV Output - Pana Hit Kuro Zuid / SF Noord- Mitsubsidie WP - Procon melcobems mini TK - MHI ESP WiFi TK


 • AUijtdehaag
 • Registratie: Oktober 2006
 • Niet online
Klopt.
Ik heb een kwh meter zitten direct na de hoofdschakelaar, deze gaat daarna naar de twee aardlekschakelaars en dan naar de groepen. (afnemers)
En een kwh meter direct na de hoofdschakelaar, deze gaat direct naar de groep voor de zonnepanelen.
Beide kwh meters apart uitlezen met S0 puls en naar 2 youlessen.
2 draadjes over de ontvangstled van de youless solderen en op de S0 uitgang aansluiten. Doet tie het niet, dan andersom aansluiten op de s0 uitgang. Na solderen wel even een stukje tape plakken over de led oogjes, anders werkt het niet.


Foto van stef110. link

Nog even geen tijd gehad voor fotos, en wilde eigenlijk niet teveel meer demonteren, nu het zo (redelijk) netjes zit.
Hier toch nog een paar dan..Helaas is de ABB C11 maar 200 pulsen per kwh, dus bij laag verbruik erg traag meten via de S0 puls.
De groene netwerkkabel is voor de groene stroom :9

Opwek incl. sneeuw en zonnige dagen, script tekst (verbruik) nog niet aangepast...:


Verbruik:

[Voor 35% gewijzigd door AUijtdehaag op 26-01-2013 21:03]

PV Output - Pana Hit Kuro Zuid / SF Noord- Mitsubsidie WP - Procon melcobems mini TK - MHI ESP WiFi TK

Eerst nog even een andere firmware:

Zoals beloofd, hebben we ook een firmware variant gemaakt die naar pvoutput.org upload in plaats van naar Bidgely. Deze is hier te downloaden:

http://www.youless.nl/tl_...ouless-flash-1.2.0-PO.exe

Dit is voor bruto productie metingen beter geschikt dan Bidgely (dat zich meer op verbruik richt). Daarnaast is er geen port forwarding meer nodig zoals bij zonnestroomopbrengst.eu en kan het opbrengst verloop gedurende de dag ook bekeken worden.

Met deze firmware wordt er met de maximaal toegestane frequentie van 1x per 5 minuten geupload naar pvoutput. In het Youless upload menu moet het pvoutput SystemId en API key worden ge copy-pasted.In het pvoutput settings menu moet de upload api eerst enabled worden en er moet een api key gegenereerd worden. Deze kan vervolgens gekopieerd worden en in combinatie met (een van) de geregistreerde solar system id(s) in de Youless worden gebruikt. Verder werkt alles zoals bij Bidgely: de upload status wordt met countdown tot de volgende meting-upload op de home page getoond, er zit alleen wat meer tijd tussen de uploads dan bij Bidgely vanwege de 5 minuten restrictie.

Deze firmware is nog niet als release firmware op de site te vinden omdat we eerst eventuele feedback willen verwerken, dus opmerkingen en suggesties zijn welkom.

 • blackphantom25
 • Registratie: April 2012
 • Laatst online: 20-05 08:50
Langzaam aan begonnen, wil het geheel werkend hebben op zowel: pc, tablet en telefoon.
Hard bezig geweest met de basis, ga in het weekend weer verder.

Mocht het tijd zijn voor beta's ga ik alles openbaar op github zetten.
Dan de vraag: "Wat zien jullie graag op het dashboard?"


 • blackphantom25
 • Registratie: April 2012
 • Laatst online: 20-05 08:50
Ik ben weer een stukje verder.
Momenteel werkt alles nog database-loos, dit omdat de youless alle data al heeft dat ik kan uitlezen.

De screenshots geven dezelfde waardes aan omdat ik helaas maar 1 youless heb (weet dus niet hoe data eruit ziet voor gas etc.

Dagwaardes, totaalwaardes etc. komen er ook aan (de basis is er)
Ga ook diverse themes erbij stoppen (voor ieder wat)

Momenteel werkt hij op de mobiel, tablet en pc (duh)
Komt nog wat meer variate met de tellers (zoals deze, of circels etc..)

Data wordt per seconde ververst (redelijk live dus)Hoop snel een alpha release te kunnen doen :)

[Voor 9% gewijzigd door blackphantom25 op 04-02-2013 17:31]


 • twixx
 • Registratie: April 2000
 • Niet online

twixx

Zon FTW!

Goede ontwikkelingen op het Youless-platform! Op de standaard uitvoering ook een RJ11 of jackpoort lijkt me heel handig voor S0 metingen.

Mooie graphics op je dashboard @blackphantom25!

Als je je data inmiddels op PVoutput hebt kun je ook PVdashboard gebruiken. Ook een WebApp voor smartphones.6x Yingli 265 Wp + SMA 1300TL en 3x Yingli 270 Wp + Enecsys samen ZZW
Dashboard op je mobiel van je PVoutput data? Nieuw! 300% sneller :) PVdashboard


 • Sylvesterb
 • Registratie: September 2008
 • Laatst online: 14:15
Ik loop tegen een probleem aan en ik hoop dat iemand van jullie kan helpen. Ik wil graag de script van LA draaien op mijn synology NAS. Ik heb de handleiding gevolgd die in te TS staat.

Ik heb het bestand aangepast en hernoemd. Ik krijg de onderstaande foutmelding als ik het bestand wil importeren in phpMyAdmin:In de afbeelding hieronder staan de instellingen die ik heb ingevoerd:Waarschijnlijk is het gewoon een stomme fout maar mijn kennis met dit soort dingen is (nog) vrij beperkt :+

Alvast bedankt voor het reageren. _/-\o_

PSN & R* Social: Sylvesterb001


 • AUijtdehaag
 • Registratie: Oktober 2006
 • Niet online
@youless
Ik heb de 1.2.0.POC versie geflasht, maar na de flash is de ping test mislukt.
Nu brand de statusled op de youless continu. Heb al geprobeerd om de oude firmware erop te zetten, maar er is geen verandering. Ook een reset met de netwerkkabel in en uit halen werkt niet.
Enig idee wat ik nu nog kan proberen? Is het bij anderen wel gelukt?

Edit: Na diverse "huiverige" pogingen is het toch gelukt. Direkt na de usb even te ontkoppelen en flashen met vaste directe kabel. :)

Ziet er goed uit!


Na een dag verbruik loggen, heb ik enkel outputs van 120 watt of veelvouden daarvan, terwijl de youless zelf wel nauwkeurig is. Vreemd.

[Voor 36% gewijzigd door AUijtdehaag op 02-03-2013 22:58]

PV Output - Pana Hit Kuro Zuid / SF Noord- Mitsubsidie WP - Procon melcobems mini TK - MHI ESP WiFi TK


 • AUijtdehaag
 • Registratie: Oktober 2006
 • Niet online
@YouLess:

Wat zou er aan de hand kunnen zijn, met firmware 1.2.0. POC?
Op PVOutput krijg ik blokken van 0 - 120 - 240 - 360 watt enzovoorts.
Met het LA script op de synology loopt alles wel soepel. (dezelfde youless)
Het lijkt erop dat het totale verbruik, weer wel klopt.
De eerste youless (voor verbruik) heeft firmware 1.2.0 POC

De tweede youless (voor opwek) werkt verder prima met firmware 1.2.0 PO op pv output

Screenshot van dezelfde dag:
PVoutput, 1e youless:


Synology, LA Script, 1e youless:

PV Output - Pana Hit Kuro Zuid / SF Noord- Mitsubsidie WP - Procon melcobems mini TK - MHI ESP WiFi TK


 • Guruniverse
 • Registratie: Maart 2013
 • Laatst online: 19-06-2021
Recent heb ik zelf een Youless aangeschaft. Ik ben zelf een Mac gebruiker en miste een app voor OS-X. Deze zelf dus maar gemaakt. De app laat een gauge meter zien met het actuele verbruik, vergelijkbaar met de iOS versie. Het icoon in de Dock geeft ook de waarde weer en zit daarmee dus niet in de weg van andere applicaties.Hij valt te downloaden op: http://www.parage.net/youless/YouLess_1.07.zip

[Voor 0% gewijzigd door Guruniverse op 26-03-2019 08:20. Reden: Update van download link]


 • DDX
 • Registratie: April 2001
 • Nu online
Kreeg opeens een mailtje van bidgley :
Subject: Device Status: Disconnected

We noticed that your device is not communicating with Bidgely cloud since
Sat Mar 16 12:41:00 UTC 2013.
[..]
You will receive another email once your device is connected back with
Bidgely.
Kijk ik op de youless webinterface blijven opeens aantal waardes leeg :
http://i48.tinypic.com/2jg4fw1.png

Bij logging staan wel netjes gegevens van afgelopen uren :
http://i47.tinypic.com/x111k1.png

Iemand enig idee ?
Klinkt als reboot nodig van youless, maar helaas zie ik via webinterface geen optie. (en uiteraard ben ik nu niet thuis)

edit: hmms via bidgley staan er ook gewoon waardes van afgelopen uren en status connected.

[Voor 13% gewijzigd door DDX op 16-03-2013 17:09]

https://www.strava.com/athletes/2323035


 • AUijtdehaag
 • Registratie: Oktober 2006
 • Niet online
Met 2 youlessen zie je in de grafieken een opwek (Energy) en een verbruik (energy used).
Ik heb echter 2 verschillende "systems" aangemaakt. (dus niet meer volgens het onderstaande plaatje)
Vind het mooier als ieder zijn eigen grafiek heeft in plaats dat het plaatje helemaal volgeplempt wordt met lijntjes.

Daarbij komt ook dat mijn verbruik, maar met 100 imp/kwh registreert, dus dat is helemaal geen mooi plaatje.

Dus dat eerste neem ik aan? Bedoel je dat?

Dit is te druk....

[Voor 12% gewijzigd door AUijtdehaag op 18-03-2013 23:06]

PV Output - Pana Hit Kuro Zuid / SF Noord- Mitsubsidie WP - Procon melcobems mini TK - MHI ESP WiFi TK


 • Dennahz
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 14:28

Dennahz

Life feels like hell should.

Wij hebben nu een nieuwe meter ivm een defect.Is het nog steeds mogelijk de YouLess hierop aan te sluiten? Er is geen knipperend ledje meer.
Is het nog nuttig om een nieuwe webapp te maken om het verbruik bij te houden? Anders maak ik er gewoon één voor mezelf zonder mogelijkheden om users aan te maken :)

Twitter


 • Izonix
 • Registratie: Februari 2013
 • Laatst online: 03-07 23:14
AUijtdehaag schreef op dinsdag 19 maart 2013 @ 16:58:
Ow, nu is het duidelijker.
Je hebt 2 losse kwh meters nodig. met 2 youlessen om juist opwek en verbruik te meten.
Youless kan geen richting bepalen, enkel pulsen tellen.
Dus als je hoofdstroommeter terug draait, maakt dat voor de youless niet uit, deze kan dat niet onderscheiden. Hierop kun je dus niet meer meten.
Opwek en verbruik moeten apart gemeten worden.

Zie ook mijn post, zoals ik het gedaan heb.

Dan kan je wel in PVOutput opwek en verbruik registreren.
Mooie oplossing! Ik heb het iets anders aangepakt. Maar allereerst moest de hele groepenkast vervangen worden, dus dat was een dagje lekker klussen vorige week:In de nieuwe groepenkast heb ik 2 SEP kWh meters gemonteerd. Eentje die het verbruik meet van groepen 1 t/m 6 en eentje die de opbrengst gaat meten van de toekomstige PV installatie via aardlekautomaat groep 7. De S0 uitgangen van beide meters heb ik uitgevoerd naar leds die ik in een installatiedoos gemonteerd heb linksboven in de meterkast. Hierop kunnen 2 Youlesses (of is het Youlessen?) met de bijgeleverd klitteband gemonteerd worden zonder verdere modificatie. De 'verbruiks' Youless is reeds gemonteerd.

De SEP meters geven een comfortabele 2000 imp/kWh, wat ervoor zorgt dat bij een laag verbruik/opbrengst niet zolang op een meting gewacht hoeft te worden als bij de oude draaistroommeter met 600 imp/kWh.
TD-er schreef op zondag 24 maart 2013 @ 10:06:
[...]

Die tool stelt alles qua netwerk in, waaronder de gateway.
Die kun je namelijk niet instellen via de webinterface en de Youless gebruikt helaas geen DHCP.
:?

ZonPHP PVOutput


 • rednax70
 • Registratie: Maart 2009
 • Niet online
Heb je de update.php gedraaid? Er zijn extra kolommen bijgekomen in data_m.

Plug: Bij de meest recente versie hebben de kwh/kosten data bovenin betrekking op de met de sliders onderaan ingestelde range. Ook is de accuraatheid van historische data gewaarborgd (dus bv na tariefwijziging nog steeds de juiste totalen etc). Op de historische grafieken is nu ook het huidige verbruik weergegeven.

[Voor 86% gewijzigd door rednax70 op 24-03-2013 13:32]


 • Cyberpope
 • Registratie: April 2000
 • Niet online

Cyberpope

When does the hurting stop??

Cyphax schreef op zondag 24 maart 2013 @ 14:40:
De Youless even van de stroom halen en daarna weer aanzetten helpt ook niet.
Dat was bij mij wel de truc.. Helaas wel een gat in mijn verbruikscijfers :( Terwijl in de youless wel waarden staan overigens. Dat dan weer wel. Maar niet goed... Want plots loopt hij 5kwh achter ten opzichte van de meter.

[Voor 9% gewijzigd door Cyberpope op 24-03-2013 15:18]

With so many things coming back in style, I can't wait till loyalty, intelligence and morals become a trend again.......


 • Inge801
 • Registratie: Januari 2002
 • Niet online

Inge801

Iron Maiden

Ik ben heel blij met mijn Youless, sinds het weekend meet ie prima! Maar nu zag ik vandaag op Bidgely terwijl ik op mijn werk zat er bij mij rond drie uur twee pieken van 1.5 en 2 Kw waren die ik niet kan verklaren.

Vreemd, want ik heb mijn mechanische ventilatie, upc modem, en koelkast aanstaan (en de vloerverwarming, maar de thermostaat staat laag). Iemand een idee wat dit kan zijn?

's Avonds heb ik de oven aangezet, die piek is even groot, maar die gaat overdag toch niet uit zichzelf aan, vreemd :s


Edit: Oops, ik dacht wat verbruikt er nu zoveel stroom als ik niet thuis ben, maar het is vast de vaatwasser die ik op uitgestelde start had ingesteld, vergeten 8)7 Maar nu kan ik die voortaan ook herkennen, tot Bidgely het voor me doet :D

[Voor 17% gewijzigd door Inge801 op 29-03-2013 07:36]

你还记得吗 记忆的炎夏

ThinkPadd schreef op zaterdag 30 maart 2013 @ 19:50:
Kan ik de scripts van rednax70 en -LA- naast elkaar draaien? Heb nu al een geruime tijd het script van -LA- draaien, maar wil die van rednax70 ook wel eens proberen. Snap dat het qua tabellen enzo waarschijnlijk geen probleem is (rednax70 maakt eigen database neem ik aan?) maar meer qua uitlezen van de Youless, of dat door 2 scripts tegelijk kan worden gedaan.
Die Youless kan eigenlijk best wel veel request trekken heb ik gemerkt.
In elk geval 4x de Windows widget, 2 Android apps en nog een test-opstelling die ik hier had draaien.
Dus 2 loggers moet geen probleem zijn.

Edit:
Vanavond zag ik trouwens mijn Youless-widget nogal de aandacht trekken...

Voor zover ik weet, hebben wij een enkele 25 Ampère hoofdzekering en 7 kWatt is ongeveer 30 Ampère.
Nu weet ik dat zo'n zekering pas na enige tijd smelt en dat "na enige tijd" korter is naarmate die limiet verder overschreden wordt.
Kan ik nu wel aannemen dat we een 35 of 40 Ampère hoofdzekering hebben? Toen we hier kwamen wonen wist Enexis mij te verzekeren dat ik een 25 A zekering zou moeten hebben en dat zwaarder niet zou kunnen. De woning dateert van 1976. Eventueel zou 3x25A wel kunnen, maar als de 3 fases niet al in de meterkast liggen, dan moet ik graafwerk zelf betalen.

[Voor 36% gewijzigd door TD-er op 30-03-2013 23:04]

Een goedkope voeding is als een lot in de loterij, je maakt kans op een paar tientjes korting, maar meestal betaal je de hoofdprijs. mijn posts (nodig wegens nieuwe layout)


 • sypie
 • Registratie: Oktober 2000
 • Niet online
Schiet mij maar in de kerstboom maar ik kom er niet meer uit. Het is nu een voorspellende grafiek aan het worden:

Ik neem aan dat je in je 'regels PHP-code' niet naar http://www.example.com/ probeert te verbinden, maar naar de computer waar de Youless op draait?

Je moet dus in elk geval 2 stukken informatie verzamelen:
- Je IP-adres van buiten (bezoek een site als http://www.whatismyip.com/ )
- het poortnummer wat je vanaf buiten naar binnen stuurt (is een instelling in je Fritzbox)

Dus stel jouw IP-adres van buiten is 12.34.56.78 en je moet poortnummer 12345 gebruiken, dan moet je dus de volgende url gebruiken om je Youless te benaderen:
http://12.34.56.78:12345/V?h=1

Hiervoor moet je nog wel wat instellen in je Fritzbox:


Ik heb even rondgekeken in de Fritzbox-interface, maar heb helaas niets kunnen vinden over het beveiligen van deze portforwarding.
Dus in principe kan iedereen ter wereld verbinding maken met de Youless op poort 12345. (of wat voor poortnummer je dan ook kiest)
Dus dit is niet heel erg wenselijk.
Het beste is gewoon om het lokaal te verzamelen, of doorsturen naar iets wat de Youless-firmwareversies ondersteunen qua upload.

Een goedkope voeding is als een lot in de loterij, je maakt kans op een paar tientjes korting, maar meestal betaal je de hoofdprijs. mijn posts (nodig wegens nieuwe layout)


 • Raven
 • Registratie: November 2004
 • Niet online

Raven

Marion Raven fan

Zojuist zat ik eens te zoeken hoe je de gasmeter bij kan houden. Van wat ik heb gelezen doet de Youless dat mbv een reflecterend stukje dat op het meest rechtse cijfer van de gasmeter zou moeten zitten. Dat reflecterende stukje heb ik op mijn meter niet kunnen ontdekken. Is uitlezen op die manier dan onmogelijk? Hetzelfde met de watermeter, al heb ik daar nog niet echt aandachtig naar gekeken, gas is iig het belangrijkste.

Het gaat om deze meters, is iemand daar toevallig bekend mee?:


[Voor 3% gewijzigd door Raven op 27-04-2013 20:46]

After the first glass you see things as you wish they were. After the second you see things as they are not. Finally you see things as they really are, and that is the most horrible thing in the world...

Oscar Wilde


Als je gasmeter geschikt is zit er in plaats van de 0 (soms een ander cijfer) een reflecterend vlakje op de meest rechtse schijf.
Voor je watermeter is geen hoop :(

[Voor 8% gewijzigd door ericplan op 27-04-2013 20:57]

ZonPHP PVOutput

Hmm een magneetje, dat zal nog niet meevallen om goed te detecteren.
Een spoeltje zal niet goed werken bij langzaam draaien en een reed-schakelaar zal 't magneetje waarschijnlijk niet sterk genoeg voor zijn (of te grote afstand).

Blijft over een Hall-sensor.
Dan kom je al uit op zoiets:

En ipv een relais zet je dan een weerstand + LED, waar je weer iets als een Youless op kunt zetten.

In oude floppy-drives zit vaak ook een hall-sensor, naast de grote schijf die ronddraait aan de onderkant.

Een goedkope voeding is als een lot in de loterij, je maakt kans op een paar tientjes korting, maar meestal betaal je de hoofdprijs. mijn posts (nodig wegens nieuwe layout)

Pagina: 1 2 3 4

Let op:
Het nieuwste uitleesscript (Paul C & anderen) vind je hier.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee