Dipsausje schreef op vrijdag 29 juli 2011 @ 18:32:
Om uit de n=2 te komen heb ik even wat meer nagepluisd, om tot n=19 te komen. Hierbij komt de meeste info van de anwb, helaas is niet alles even volledig maar toch. Voor de duidelijkheid heb ik ook het gemiddelde inkomen per inwoner meegenomen, Polen is misschien wel veel goedkoper maar daar is het gemiddelde inkomen dan ook een factor 4 lager dan in Nederland.
[
afbeelding]
[edit] even voor de duidelijkheid, als er verschil zitten tussen binnen/buiten bebouwde kom dan heb ik de 1e gebruikt, simpelweg omdat die bovenaanstaat bij de anwb...
Allereerst: held dat je dit allemaal uitgezocht hebt, eindelijk de feiten overzichtelijk op tafel
Ik heb even met de hand geteld op welke plek NL staat bij de ranglijst die je gepost hebt:
16e/12e/12e/11e/5e/11e/10e/4e/10e (van links naar rechts). Mind you: even snel met een duffe kop (want moe) geteld, dus ik kan er hier en daar een positie naast zitten, zeker als NL wat lager op de lijst staat, de 5e en 4e plek weet ik vrij zeker

).
Ik vind dat voor een van de welvarendste landen in Europa best meevallen eigenlijk. Alleen door mobiel bellen rijden en fout parkeren is echt duur, daar zitten we in de top5, voor de rest altijd buiten de top9. In het geval van een range van boetebedragen heb ik de waarde in het midden gepakt, omdat het (zeker in het buitenland) onmogelijk is om te bepalen waar je in die range zult zitten in een specifiek geval. Tevens ben ik er in Zwitserland vanuit gegaan dat ze met inkomensafhankelijke boetes duurder zijn dan Nederland. Voor een bijstandsmoeder zal dat niet waar zijn, voor iemand met 2x modaal absoluut wel. Tsja, kun je over discussieren... Kijk je naar de minimumbedragen, dan ziet het er dankzij de 160 euro standaard boetes idd wat anders uit: 14e/8e/5e-7e/4e-6e/2e/4e-6e/3e-5e/(gedeeld) 4e/13e-16e, waarbij gezegd moet worden dat bij bijvoorbeeld door rood rijden Italië, België, Denemarken en Luxemburg met verschillen van 1 tot 15 euro (<1% tot nog geen 10%) dicht bij NL in de buurt zitten.
[edit2] NL is naar mijn idee wel duurder dan gemiddeld, vooral vanwege die €160 die vaak vaststaat, als je pech hebt (anwb meld niet altijd waar het op wordt gebaseerd) ben je in veel landen een stuk duurder uit omdat ze een range kennen ipv een vast bedrag.
In twee gevallen ben ik dat met je eens, in de rest van de gevallen hangt het heel erg af van hoe makkelijk je hoger in zo'n range van boetebedragen terecht komt. Als je standaard het minimumbedrag krijgt en in uitzonderlijke gevallen kan het oplopen, dan heb je denk ik gelijk dat Nederland bovengemiddeld zit (als je niet corrigeert voor onze top6 positie qua GDP/cap.). Zie ik het nou verkeerd dan?
Desondanks vind ik het niet absurd hoog, we kunnen het gezien onze welvaart ook beter betalen. Om een voorbeeld te noemen: kijk naar het parkeerverbod in Polen. Zij verdienen afgerond 4x zo weinig als Nederland (12k vs. 47k). Deel je dan de Nederlandse bedragen door 4, dan kom je uit op 15-40 euro in NL vs. 25-75 voor Polen (je kunt de Poolse bedragen ook met 4 vermenigvuldigen, het gevolg is hetzelfde). Zelfde verhaal voor mobiel bellen: gecorrigeerd is dat 40 euro in NL, 50 in Polen. Bij snelheidsovertredingen komen we vrijwel gelijk uit als je gaat corrigeren voor welvaart.
[edit3] Kwa snelheidsboetes is DE echt goedkoop, alleen Polen is goedkoper (behalve als je voor gem. inkomen corrigeert), NL is voor 10km/h te hard erg goedkoop, daarboven een middenmoter (NL zit kwa inkomen wel boven het gemiddelde)
Ik vraag me af in hoeverre dat inderdaad komt doordat je in Duitsland een zogenaamde uitlaatklep hebt: de stukken Autobahn waar je geen maximumsnelheid hebt. Wellicht zorgt dat stukje eigen verantwoordelijkheid ervoor dat ze zich gedragen als dat nodig is? Ik vind het verkeer in Nederland altijd erg gehaast en heb het idee dat men in Duitsland minder gehaast is. Niet dat ze nooit te hard rijden, maar het komt relaxter over.
@HTT-Thalan: Agreed. De Nederlandse overheid verbiedt steeds meer, waren er geen plannen om bellen op de fiets te verbieden? Lekker verfrissend dat we nu op bepaalde stukken autosnelweg 130km/u mogen, al is het amper een vooruitgang als het gros 120km/u blijft rijden. Ik zou 's nachts bijvoorbeeld de snelheid wel naar 140 of 150 willen zien gaan, gewoon op grote, lange stukken autosnelweg zonder bijzondere op- of afritten, scherpe bochten, slechte verlichting, enzovoorts... Als ik ooit 's nachts op de A1 geflitst word (en ik heb daar al 's gereden dat ik voor me en in mijn spiegels niemand zag rijden), baal ik behoorlijk van die boete. Hij heeft nml voor mijn gevoel geen enkele zin.
Overigens is het naar mijn ervaring absoluut niet zo dat Duitsers zich zo netjes aan de snelheid houden bij wegwerkzaamheden, vooral als er niks gebeurt. Maarja, doen we dat in Nederland dan zo netjes? Ik kan me nog herinneren dat de hele weg van Enschede tot Haaksbergen 50km/u was omdat op 1 plekje wat gegraven werd in de berm naast het met een groenstrook gescheiden fietspad (tenminste: de machines stonden er, er werkte natuurlijk niemand). Dan vraag ik me af: is het nou zoveel moeite om de bordjes met max 50 even om te draaien als je klaar bent met je werk? Het is niet alsof de weg versmald is, vies is, er fietsers in gevaar komen als je 80 rijdt... Niemand hield zich ook aan die max snelheid...
[
Voor 19% gewijzigd door
Grrrrrene op 29-07-2011 23:18
]