Bovendien is dit niets nieuws, 30 jaar geleden werd lood-houdende benzine uitgefaseerd en voor de jonkies onder ons, dat is niet omdat de benzine verplicht schoner werd, maar omdat een bepaalde additief verboden werd die er al sinds de jaren 20 (uit m'n hoofd) toegevoegd om te voorkomen dat de kleppen verbranden. Afschaffing daarvan betekende dat van heel auto's de motor aangepast moest worden met geharde kleppen en klepzittingen of dat men voortaan een alternatief additief moest toevoegen. Dat was veel ingrijpender dan de alcohol wat nu speelt.
Wat ik trouwens heb begrepen is dat in de hele EU voortaan voor benzine op de pomp het octaangetal vermeld moet worden (dus Euro95 of Euro98) samen met het alcohol-gehalte (E-waarde). Dat betekent dat het dus juist alleen maar duidelijker gaat worden, want nu heb je (Euro)Super in verschillende landen, en dat is dan ook verschillende brandstof (in Duitsland is dat Euro95, terwijl in Nederland het juist Euro98 is).
Wat betreft de invloed van alcohol (of beter gezegd ethanol) op verbruik en motorprestaties, ethanol heeft een lagere energiedichtheid, dus per liter die verbrand wordt komt er minder energie vrij. Wil je dezelfde prestaties halen, zal je dus meer moeten verbranden. Daardoor stijgt het verbruik (met E85 ligt het verbruik doorgaans 10 tot 15% hoger vergeleken met Euro95). Dat betekent ook dat de injectoren meer brandstof moeten inspuiten en daar gaat het bij sommige motoren fout. Er zit een grens aan hoeveel brandstof een injector kan inspuiten en als die om te beginnen al wat krap bemeten is, kan het dus zijn dat je tegen de grens van de injector aan loopt en als dat gebeurt, gaat de motor slechter lopen.
Moderne flex-fuel motoren hebben een sensor die het alcohol-percentage kan bepalen en heeft injectoren die wel voldoende meer brandstof kunnen inspuiten.
De invoering van hogere alcohol-percentages vind ik in basis een goede ontwikkeling, in tegenstelling tot benzine kan alcohol goed industrieel geproduceerd worden uit andere grondstoffen, zoals suikers en zetmelen. Daardoor wordt de beschikbaarheid niet bepaald door een eindige voorraad in de wereld, maar door productiecapaciteit. Maar die productiecapaciteit brengt wel weer nieuwe uitdagingen met zich mee.
Als autoliefhebber ben ik alleen minder blij met de alcohol. Mijn huidige auto gaat over een jaar voor restauratie van de weg en zal daarna over een aantal jaar alleen nog met mooi weer buiten komen. Bij dit soort auto's gaat het risico op bederven van de brandstof een rol spelen. Dat kan al optreden met benzine (na een jaar ongeveer), maar hoe meer ethanol in de brandstof, hoe sneller het bederft (door algen- en schimmelgroei). Met E10 kan een half jaar al een probleem zijn.
Zie ook
https://www.anwb.nl/auto/...f-labels-vanaf-12-oktober
Waarschuwing, opperprutser aan het werk... en als je een opmerking van mij niet snapt, klik dan hier