E10 staat inderdaad voor 10% Ethanol en de rest benzine. In duitsland kan je dat ook als zodanig gemarkeerd aan de pomp krijgen. In nederland is dat nog niet zo wijd verspreid.
Daar heb je Euro95, E5, E10 en nog wat andere varianten (denk aan 102 octaan, zoals bij Aral te krijgen).
Je hebt daar dus letterlijk soms wel 5 soorten benzine aan 1 pomp.
Hier in Nederland zit het anders in elkaar.
Hier hebben we al een tijdje geen normale Euro95 meer. Dat is eigenlijk altijd E5 en de bedoeling was om het ergens vóór 2020 op te schroeven tot E10.
Dat staat nu dus te gebeuren. Zie:
https://www.ad.nl/binnenl...ken-we-b7-of-e5~ab6d7d5d/
Vanaf 12 Oktober komen er (hoogstwaarschijnlijk gefaseerd) nieuwe labels op de pomp en treed er nieuwe wetgeving in werking.
Benzine wordt gelabeld met E-nummers en ronde labels, diesel met B nummers en vierkante labels. Vloeibaar-gas brandstoffen (zoals LPG en LNG) blijven nog even hetzelfde heten maar krijgen wel een nieuwe sticker, namelijk een ruitvorm.
Daarbij wordt de Ethanol-blend voor Euro95 opgevoerd naar E10. Dit was tot 12-okt nog E5.
Er komt nu dus 10% ethanol in de reguliere benzine te zitten, al is het nog de vraag in hoeverre dat direct zal gebeuren of dat dat langzaam opgehoogd gaat worden zoals eerder geplanned. De wettelijke limiet verschuift in ieder geval van 5% naar 10%.
Euro98 was tot op heden nog pure benzine, maar hieraan zal 5% ethanol toegevoegd gaan worden.
Overige producten, zoals V-Power, Excellium, Ultimate en dergelijke, lijken hierbij buiten schot te blijven.
Voor diesel lijkt de blend nog hetzelfde te blijven. Dit wordt B7, dus 7% bijgemengde biodiesel. Als het goed is, is dat nog hetzelfde als wat het de afgelopen jaren al was.
Ook lijkt er officieel B10 bij te komen, wat bij sommige pompen al te krijgen was.
Wat betreft de afgelopen jaren, lijkt het tot op heden nogsteeds best goed te gaan omtrend de benzineslangen en afdichtingen. Dat was in het begin nog een beetje een vraagstuk.
Wat nu wel een groter issue kan gaan worden, is het hygroscopische effect van ethanol. Het trekt water aan. Dat deed Euro95 de afgelopen jaren ook al, want dat was al E5, maar met meer ethanol kan er dus meer water onderin de tank komen te liggen. Benzine is namelijk lichter dan water en drijft er dus bovenop.
Voor voertuigen die dagelijks gebruikt worden, is dat niet zo'n probleem. Daar treed het effect nauwelijks op, want het kost vrij veel tijd.
Mensen met een hobby auto of mooi-weer-motorrijders (die de motor dus 's winters stallen) zullen er allicht eerder last van hebben.