• _Anvil_
 • Registratie: september 2010
 • Laatst online: 09:41
Mede-auteur:
 • Chris7
 • Registratie: maart 2011
 • Niet online

Chris7
Wat is Europa Universalis?

De Europa Universalis serie is een reeks spellen van ontwikkelaar Paradox Development Studio. Het zijn zogenoemde grand strategy spellen, waarbij je een heel land over de loop van de eeuwen leidt. De spellen spelen zich af van de 15e tot en met 19e eeuw, ruwweg een halve eeuw voor de ontdekking van Amerika tot het einde van de Napoleontische oorlogen. Europa Universalis (EU) onderscheidt zich door de grote aandacht voor historische correctheid en de enorme diepgang. Verder is het geen turn-based game, maar loopt de tijd continu (mits niet gepauzeerd) door op een aan te passen snelheid. Het meest recente deel is Europa Universalis IV, uitgebracht in augustus 2013. Het vorige deel, EU III uit 2007 wordt ook in dit topic besproken.


Europa Universalis III

EU3 is het derde deel uit de serie, uitgebracht in 2007. Ten opzichte van EU2 waren er minder specifieke historische events maar meer generieke die op meer landen van toepassing zijn. Daardoor zijn ook de kleinere of minder bekende landen die in de game zitten leuker op te spelen.


Expansions
Er zijn vier grote expansions voor EU3. De eerste twee zijn niet los te verkrijgen op Steam, maar zijn onderdeel van EU3 Complete. In de Paradox Store is ook EU3 Chronicles te krijgen als één game, die bevat alle uitbreidingen.

[list]
• Napoleon's Ambition (augustus 2007) - Einddatum verschoven naar 1821 om de Franse Revolutie en Napoleontische Oorlogen te bevatten. Meer opties voor spelers en veel meer events. De ledger is toegevoegd.
• In Nomine (mei 2008) - Startdatum vervroegd naar 1399, het Byzantijnse Rijk is toegevoegd. Decisions zijn toegevoegd. Rebels zijn niet meer generiek maar hebben een doel.
Heir to the Throne (december 2009) - Casus bellis. Uitgebreide mogelijkheden voor dynastieën. Meer opties voor de HRE en paus.
Divine Wind (december 2010) - Uitgebreide kaart met meer provincies en betere graphics. Uitgebreide opties voor Japan en China. Diplomatie is uitgebreid.Screenshots
(klik voor grotere versie)

https://tweakers.net/ext/f/B73xbTFiqtsSltR7V7WOaap1/thumb.jpghttps://tweakers.net/ext/f/3ShERVjH4RKE98Ta8LM4HxjZ/thumb.jpghttps://tweakers.net/ext/f/F8qvBGd3hInHPPeJWfSJejae/thumb.jpghttps://tweakers.net/ext/f/kl1TvbYnChOBm6lzoEVEjkun/thumb.jpg
https://tweakers.net/ext/f/GUyU6eyw45O7khpSKMoaPsnZ/thumb.jpghttps://tweakers.net/ext/f/KqTAXZa9DthDzdJgqNsVRv33/thumb.jpghttps://tweakers.net/ext/f/S8eCNN8KNcGLJWyeeOkOpOxX/thumb.jpghttps://tweakers.net/ext/f/96EgUcwEKjTN4qUc6cxDCxF9/thumb.jpgEuropa Universalis IV

Het vierde deel in de serie, uitgebracht in 2013. Ten opzichte van EU3 zijn de graphics helemaal veranderd en is de interface sterk verbeterd. Verder zijn verwarrende concepten of onderdelen die veel micro-management vereisten uit de game gehaald, zoals de sliders uit EU3.


Expansions
Paradox brengt regelmatig nieuwe DLC's voor EU4 uit, dit zijn de expansions die gameplay toevoegen. Kijk voor de volledige lijst, ook met cosmetische DLC's, op Steam.

[list]
Conquest of Paradise (januari 2014) - Random gegenereerde Nieuwe Wereld, Colonial Nations. Uitgebreide opties voor Native Americans.

Wealth of Nations (mei 2014) - Uitgebreide opties voor handelen, zoals de trade capital en East India Companies.

Art of War (oktober 2014) - Meer opties in oorlogsvoering. De Dertigjarige Oorlog en een dynamische "Franse" Revolutie zijn toegevoegd.

El Dorado (februari 2015) - Nation Designer waarmee je je land helemaal kunt aanpassen aan je wensen. Nieuwe religies voor Midden-Amerikaanse volken.


Common Sense (juni 2015) Voegt meer diplomatie in vredestijd toe, zoals uitgebreide interactie met vazalstaten en parlementen. Daarnaast zijn diverse religieuze onderdelen uitgebreid.


The Cossacks (november 2015) - Estates ("standen") voor meer interactie tijdens vredestijd. Meer opties voor hordes. Meer diplomatieke acties en spionage-mogelijkheden.


Mare Nostrum (april 2016) - Trade Leagues voor merchant republics. Condottieri, landen kunnen legers verhuren aan andere landen. Rework van marine aspecten met sailors, naval missions en admirals kunnen nu gewijzigd worden als een vloot op zee is.

Rights of Man (oktober 2016) - Great Powers. Ruler personalities & queen consorts. Coptic holy sites. Wijzigingen in staatsvorm voor Pruisen en de Ottomanen. Revolutionary republic factions. Overzichtscherm na een oorlog met bodycount. Indicatie van vijandelijke troepen op de minimap.

Mandate of Heaven (april 2017) - Historical ages & Golden Eras. Nieuwe mechanics voor China, met o.a. Tributaries. Diplomatic Macrobuilder waarmee je makkelijk de diversie diplomatische acties kan uitvoeren.

Third Rome (juni 2017) - Een "Immersion Pack" die nieuwe content en gameplay biedt voor de Russische vorstendommen, met onder meer het Tsardom government, religious icons en streltsy soldiers.

Cradle of Civilization (november 2017) - Focust op het Midden-Oosten en Perzië, met meer speciale staatsvormen en islamic schools. Voegt ook Army Professionalism toe, waarbij legers veranderen van huurlegers in grote, staande legers.

Rule Britannia (maart 2018) - Tweede Immersion Pack met nadruk op de Britse eilanden. Voegt onder meer Industriële Revolutie toe met coal, het Anglicaanse geloof en de mogelijkheid een 'Naval Doctrine' te kiezen die je marine een bonus geeft.
Screenshots
(klik voor grotere versie)

https://tweakers.net/ext/f/4OaZpbZyGNJPWN4AsFZABEoc/thumb.pnghttps://tweakers.net/ext/f/ORrOdpPcJMD12LBxiImmSrGB/thumb.pnghttps://tweakers.net/ext/f/ikdejnoNkwbFnuggvdLx3M0r/thumb.pnghttps://tweakers.net/ext/f/KOqKhZTIf9KkOnm7hYeePUFB/thumb.png
https://tweakers.net/ext/f/zMRKPP02SSAqhTi9zfDhgaRI/thumb.pnghttps://tweakers.net/ext/f/5QubN7SldpKd9c4r6mmeWm7w/thumb.jpghttps://tweakers.net/ext/f/m40TpRkVlczIV8CM3eGzswEX/thumb.jpghttps://tweakers.net/ext/f/4o6zsuKIMXSGNUmJYIA5neGN/thumb.jpg
https://tweakers.net/ext/f/Kj3Ie3RGk60l93T15RO0kZ4D/thumb.jpghttps://tweakers.net/ext/f/KjH206Y2S0Fa5iNAlXQm5VRD/thumb.jpghttps://tweakers.net/ext/f/kYQr1VK9K8AuVw3pBWwlEou0/thumb.jpghttps://tweakers.net/ext/f/4hr0xR6E71OOYHDiUCL9Oluw/thumb.jpgLinks

Europa Universalis III
Steam (EU3 Complete)
Paradox Store (EU3 Chronicles)
Paradox forum
Officiële wiki


Europa Universalis IV
Website
Paradox Store
Steam
Paradox forum
Officiële wiki
Reddit
Wekelijkse developer diaries


Het spel werkt niet goed / laatste patch breekt alles / ik snap er niks van - wat moet ik doen?

[list]
• Hier posten ;)
• Als je je met je game key registreert op het forum, krijg je onder meer toegang tot het support forum, waar je bugs kan melden en problemen kan oplossen.


Originele post van _Anvil_ in dit topic:
Met de search kwam ik hier geen topics van tegen? Je zou toch verwachten dat veel mensen op dit forum het spelen.

Ik heb de serie jarenlang links laten liggen (hoofdreden: zelf geen directe invloed op de veldslagen zoals bij Total War), maar nu toch via steam For the Glory gekocht, die fan based remake van EU2. Even inkomen en we zijn nu toch redelijk verslaafd aan dit opmerkelijk trage spel (100 jaar wachten op je volgende tech level pffff).

Ik had eigenlijk een vraag hierover, omdat ik nu met Castilie half Marokko en omgeving heb veroverd en de ene na de andere peasant revolt over me heen krijg. Maar wellicht kan ik beter naar een apart EA forum gaan hiervoor? Ben een beetje bang dat daar van die rare nerds zitten die nog met een Pentium MMX machine gamen :)

[Voor 116% gewijzigd door Chris7 op 14-03-2018 11:00]


 • DeppOx
 • Registratie: december 2002
 • Laatst online: 01-09 01:37

DeppOx

l33t lurker

Volgens mij loopt er wel een Victoria 2 topic, dat is denk ik de opvolger van EU.

BOOOOOORRRRRRRRRIIIIIIIINGGGGGGGGGGGGG


 • Ook al Bezet
 • Registratie: juli 2004
 • Laatst online: 11-09 14:16
DeppOx schreef op maandag 11 oktober 2010 @ 13:11:
Volgens mij loopt er wel een Victoria 2 topic, dat is denk ik de opvolger van EU.
Neen, EUII is de opvolger van EU, EUIII is de opvolger van EUII. Victoria 2 is simpelweg de opvolger van Victoria. Paradox heeft meerdere series spellen naast elkaar lopen.

 • DeppOx
 • Registratie: december 2002
 • Laatst online: 01-09 01:37

DeppOx

l33t lurker

Oh ok, excuus dan :P Heb zelf alleen Victoria 2 gespeelt tot nu toe dus vandaar :)

BOOOOOORRRRRRRRRIIIIIIIINGGGGGGGGGGGGG


 • _Anvil_
 • Registratie: september 2010
 • Laatst online: 09:41
En dan hebben ze ook nog die Hearts of Iron serie toch? Pfff... Hoe bedoel je veel niche producten.

Om in te komen schijnt EU een aanrader te zijn. Zeker als je wat met (krijgs)historie hebt toch wel leuke games vind ik.

Overigens heb ik mn eigen vraag al beantwoord. Heb een grote Noord afrikaanse Vazal staat gesticht, de helft van hun inkomsten krijg ik alsnog (netto ga ik er niet eens op achteruit doordat mijn land direct veel gezonder is) en geen militaire dreiging meer uit die hoek. En ik heb geen last meer van onrusten, een stability level kost nu weer 600d ipv 1600. Misschien is dit ook een goed idee voor wilders :p

Ben nu weer 50 jaar verder, heb heel het vaste land van Iberia in mijn macht (Aragon is ook een vazal nu) en nu druk bezig met het koloniseren van Zuid Amerika (de canarische eilanden zijn een handig tusenstation!) Met het goud dat ik daar ga halen zal ik ooit kanonnen kopen waarmee ik Europa onveilig ga maken :p

 • Ook al Bezet
 • Registratie: juli 2004
 • Laatst online: 11-09 14:16
_Anvil_ schreef op maandag 11 oktober 2010 @ 21:37:
En dan hebben ze ook nog die Hearts of Iron serie toch? Pfff... Hoe bedoel je veel niche producten.
En dan ook nog Crusader Kings, en nog al het spul dat ze uitgeven maar niet ontwikkelen. Maar Hearts of Iron en Europa Universalis zijn denk ik wel verreweg de meest succesvolle series die ze zelf hebben ontwikkeld.

 • bangkirai
 • Registratie: december 2003
 • Laatst online: 19:50
Je moet niet naar EA forum gaan, maar naar paradox forum dan:

http://forum.paradoxplaza....php?302-Historical-Games

 • _Anvil_
 • Registratie: september 2010
 • Laatst online: 09:41
Thnx, zoiets had ik al gevonden. Misschien moet ik dat maar eens doen.

Gisteravond geprobeerd met Byzantium (glorie van het Romeinse rijk herstelen, ben ik fan van in games ;) ) te spelen, sodeju wat moeiilijk!! Dat gaat in Medieval II ff wat makkellijker, lol.

Je begint met 2 losse gebieden, omsingeld door het Ottomaanse rijk. Als het verhaal loopt als in de geschiedenis wordt je 50 jaar later uitgeschakeld door die club, dus weinig tijd om rustig op te bouwen vrees ik.

Ik heb wat (Griekse!) gebieden geprobeerd af te nemen van Italiaanse stadstaten, maar op de lange termijn red je dat ook niet. Komt vanzelf een vloot die al jouw bewegingen compleet verlamd. En een leger van 10 man gaat op de vlucht voor een unit van 2 italianen! En ik zag zo gauw geen serieuze combat/stability modifiers die dat konden verklaren.

Ook geen mogelijkheden voor een fatsoenlijke alliance zo te zien. Erg pittig. En juist om die reden ga ik het vanavond weer proberen, haha. Welllicht is dit teveel een sprong in het type, voor een beginner. Heb hiervoor alleen 200 jaar met Castile gespeeld (zie hierboven). Veell groter en prettiger begin gebied plus een aggression level die op Weakling stond. Nu heb ik alles op Normal staan met byzantium.

Ach, wellicht later nog eens proberen, met wat meer ervaring. Ik mis nu echt de optie om zelf mn troepen te leiden, zeker als je veel grotere leger weer terug trekt op slecht moral, attrition etc.

 • _Anvil_
 • Registratie: september 2010
 • Laatst online: 09:41
Nou,

mocht iemand hier ooit nog tegenaan googlen, het is gisteravond gelukt na het lezen van tips op het Paradox forum:

- Flink veel troepen bouwen in thracie (Constantinopel zelf)
- geld lenen en nog meer bouwen (slechts 1 keer lenen, anders zijn de lange termijn gevolgen te groot)
- Tolerantie voor Catholics net zo hoog instellen als het eigen Orthodoxe geloof, je wil nu geen ruzie met West europa.
- Policies een stap richting Land army zetten, moreel van je troepen is anders te laag tov de Turken.
- royal mariages (en indien mogelijk allianties) sluiten met alle Orthodoxe naties die je maar kunt vinden
- Ottomanen laten komen (ik heb ze zelf maar de oorlog verklaard omdat ik anders falliet ging door een negatief inkomstensaldo) en zorgen dat ze zich keer op keer stuklopen op je troepenmacht in je hoofdstad.
- Volgens het forum kreeg je daarna een vredesaanbod van 200-300 (waarmee je direct die lening afbetaald en je verder kan tegen een verzwakte Ottomaan), maar in mijn geval waren ze bijna blut. Ik kon echter de tegenaanval inzetten, opeens hadden ze namelijk bijna geen leger meer. Hadden last van wat andere problemen (rebllen, andere oorlogen, niet zo op gelet) denk ik. Ik kon er dus 2 gebieden eisen van ze.
- Daarna met wat slimme oorlogen de meeste Griekse gebieden kunnen pakken en nu begint het herboren Byzantijnse rijk ergens op te lijken, ook na 1500. Ik vrees echter dat de Ottomanen hun rol in de geschiedenis niet meer gaan waarmaken, gniffel.

 • artemivanov
 • Registratie: november 2008
 • Laatst online: 19:46
Ik heb er wel eens aan gedacht om het te kopen, maar heb nu victoria II, ook leuk. :)

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze 2 spellen, alleen de datums?

 • _Anvil_
 • Registratie: september 2010
 • Laatst online: 09:41
Dat zul je aan de echte kenners moeten vragen. Geloof wel dat er mods zijn die van EU Victoria maken, maar in principe is het echt een andere game. Net zoals hearts of Iron.

 • chronoz
 • Registratie: maart 2010
 • Laatst online: 10:59
Europa Universalis: Heir to the Throne

Heb het enorm veel gespeeld, geweldig spel :)
Jammer dat er geen topic is inderdaad, zou leuk zijn om het er in het Nederlands over te hebben.

De Paradoxian wiki is ook geweldig, artikelen als http://www.paradoxian.org/eu3wiki/Teutonic_Order_strategy zijn echt heel boeiend. :)

 • _Anvil_
 • Registratie: september 2010
 • Laatst online: 09:41
Ik heb EUIII nog nooit gespeeld, maar een veel gelezen kritiek is dat alles nu random is. De events volgen niet meer de lijn van de echte geschiedenis toch? Elke natie heeft gewoon x % kans op standaard events. De puristen noemen het nu een soort domme RTS titel :)

 • Wijnand
 • Registratie: mei 2010
 • Laatst online: 22-09 06:14
Dan valt in principe wel mee, de grotere en belangrijkere landen (Engeland, Castille, Pruissen, Frankrijk, Nederland) hebben allemaal wel eigen missies, doelstellingen en events. Het duurt voor sommige landen alleen even voor ze voorbijkomen.
En die kleinere staatjes hebben inderdaad inderdaad veelal standaard events, maar om voor elk land in EU3 eigen events te schrijven, dat gaat ook wat ver, denk je niet?

 • chronoz
 • Registratie: maart 2010
 • Laatst online: 10:59
Je hebt opvallend wel events ook met de kleine landen hoor. Heb van 'Teutonic Order' prachtige game gehad met genoeg events. Eerst omgegaan naar Prussia, later naar het grote en machtige Deutschland met 20 cores voor goedkope oorlogsverklaringen. 4 landen tegelijk vechten (6).

Heel veel landen zijn heel leuk om te spelen. De 30 Duitslandjes hebben alleen veel gedeelde events. Ze hebben samen ook veel overeenkomsten in hun weg naar de 19e eeuw.

Je kunt 'historical' instellen voor 'lucky nations', dan zal het niet meer gebeuren dat Bohemia het heel goed doet, maar dan zal dat sneller Oostenrijk zijn. Rusland, Spanje/Castille, VK, zijn ook 'lucky nations'. Nederland in de 17e eeuw is heel grappig ook een 'lucky nation', maar alleen als je de game dan start. De speler heeft overigens nooit een lucky nation, alleen de computer.

Verder kun je de 'Magna Mundi' mod installeren. Het spel met 'historical' is standaard al erg puur en wijkt niet zoveel af van de geschiedenis (beetje natuurlijk, anders is niet leuk). Met 'Magna Mundi' word je als speler ook gewoon gestraft als je je a-historisch gedraagt.

Ik vind het iig erg leuk om met de 'Papal State' Italië te veroveren! Van Naples tot het rijke Milan, Firenze, Tuscany en zelfs hoofdprijzen Venezia(!) en Genoa. Dan ben je echt enorm rijk met Noord-Italië en die 2 belangrijke handelssteden.

Met Oostenrijk vond ik het leuk om als 'keizer van HRE' Europa te veroveren. Als Papal Controller of HRE Keizer heb je heerlijke voordelen. Papal Controller is mijn inziens vooral voor excommunicatie, waardoor je nauwelijks reputatie schade krijgt bij het innemen van provincies. Wil je met Frankrijk Spanje innemen, dan is dat de enige optie om geen eeuwige badboy/reputatieschade (is echt enorm naar) te krijgen. Al zal het sowieso niet snel gebeuren, omdat Castille en Frankrijk de machtigste landen in het hele spel zijn qua land-leger. Ook Ming, maar die hebben low-tech armies (stuk slechter) en in het latere spel heb je ook Rusland. Oostenrijk als keizer kan ook leuke legers vormen. Net als Nederland als je gaat voor land-veroveringen, al kom je niet zo snel erg ver. Aan de onderkant kun je slechts tot Frankrijk veroveren, daar wil je echt geen oorlog mee.

Je kunt je save-games ook met tekst-editor aanpassen overigens. Natuurlijk is het niet eerlijk, maar heel soms is het weleens nodig.

 • BigFast
 • Registratie: september 2001
 • Laatst online: 27-01-2013

BigFast

Cantona.

Met Nederland moet je er eigenlijk voor zorgen dat je zo snel mogelijk voet aan wal zet in Noord-Afrika. Met wat geluk marcheer je zo door de Mamluks. Als je dan ook nog grote delen van Burgundy kunt veroveren, heb je een erg goede basis om 1. de nieuwe wereld nagenoeg voor jezelf te veroveren en 2. je hebt dan voldoende manpower om willekeurig welk land naar de kroon te steken. Het enige echte probleem is en blijft BB.

 • ph4ge
 • Registratie: augustus 2004
 • Laatst online: 22:36
_Anvil_ schreef op zondag 17 oktober 2010 @ 18:04:
Ik heb EUIII nog nooit gespeeld, maar een veel gelezen kritiek is dat alles nu random is. De events volgen niet meer de lijn van de echte geschiedenis toch? Elke natie heeft gewoon x % kans op standaard events. De puristen noemen het nu een soort domme RTS titel :)
Als je juist houdt van een historische maar scripted ervaring moet je eens kijken naar (EU2) For the Glory. Oorspronkelijk een mod voor EU2 wat uiteindelijk is uitgegroeid tot een standalone game. Op zich een leuke ervaring (zeker op oudere systemen), maar ik hou zelf ook meer van EU3: Magna Mundi, waar ook een stand alone game van wordt gemaakt trouwens :)

Voor EU voor komt trouwens weer een Expension Pack, Divine Wind. Erg mooi dat het oorspronkelijk plan van de uitgever was om maar 1 uitbreiding te maken. maar dat ze op verzoek van de community toch EU3 blijven door ontwikkelen. Sowieso zijn het helden bij Paradox, geen irritante beveiligingsmaatregelen. Ze zien downloads als mooie reclame en als je koopt krijg je een paar kleine extra's. Op die manier vinden ze een hoop nieuwe klanten en houden ze die ook.

SW-0040-8191-9064


 • _Anvil_
 • Registratie: september 2010
 • Laatst online: 09:41
ph4ge schreef op zondag 31 oktober 2010 @ 13:45:
[...]

Als je juist houdt van een historische maar scripted ervaring moet je eens kijken naar (EU2) For the Glory. Oorspronkelijk een mod voor EU2 wat uiteindelijk is uitgegroeid tot een standalone game.
Kijk even naar mijn 1e post in dit topic, ik heb FTG juist gekocht :)

En daar hebben ze inderdaad (in de AGCEEP mode) extreem veel historical events per land ingebouwd, datgene wat de poster hier enkele topics boven een beetje ver vond gaan ;)

Ik heb vorige week een behoorlijk leuk potje met de Byzantijnen afgerond. Het hele Oost Romeinse rijk was in 1819 weer terug veroverd zo'n beetje, lol. De Ottomanen waren mijn vazal met 1 resterend gebiedje. Alleen op tech hing ik flink achter op veel catholic nations (ben Orthodox gebleven). En ik had 90% inflatie, gelukkig was ik zo groot dat ik toch genoeg cash had om in het spel te blijven.

Speel nu met Schotland, ook erg uitdagend, maar ik heb de Engelsen bijna in de touwen na enkele oorlogen. Ik overweeg in de toekomst ook Crusader Kings aan te schaffen. De laatste dagen heb ik echter Overlord gespeeld, de hele (half Nederlandse!) serie was in de Halloween aanbieding op steam. Erg grappig.

 • Terranova
 • Registratie: januari 2010
 • Laatst online: 23:17
Oeh Oeh morgen is het zo ver :o

 • anandus
 • Registratie: februari 2001
 • Niet online
Wat is er morgen? :)
Edit: Ah, Europa Universalis III Divine Wind :)

[Voor 12% gewijzigd door anandus op 13-12-2010 11:54]


 • Terranova
 • Registratie: januari 2010
 • Laatst online: 23:17
Jah echt verschrikkelijk, wil al anderhalve week een nieuwe EU game starten maar ik vind het zo zonde om dan een game weg te gooien na pas anderhalve week.

 • anandus
 • Registratie: februari 2001
 • Niet online
Het ziet er in ieder geval goed uit!Charmante achievement 8)7

 • chronoz
 • Registratie: maart 2010
 • Laatst online: 10:59
Waar zie ik de exacte inhoudelijke verschillen? De feature lijst is wel erg beperkt, algemeen en niet erg concreet:
 • New graphical style, with detailed and beautiful map, including lots of new provinces.
 • Play as any of the four major daimyo’s in Japan and vie for influence over the Emperor and control over the Shogunate.
 • Enhanced diplomacy, with more options for alliances and peace negotiation
 • Dozens of new culture-specific types of buildings, where you have greater control over the development of your provinces.
 • More realistic development of trade, with control over strategic resources giving bonuses.
 • Manage the internal factions in China to keep the Mandate of Heaven.
 • Over 50 Achievements for players to unlock.
Ben al wel erg enthousiast, ben enorm EU3 fan. :D

 • Terranova
 • Registratie: januari 2010
 • Laatst online: 23:17
woohoo, net kunnen downen via Steam, die map ziet er vet uit zeg. Ik kan alleen zo'n 20 minuten nu niet kiezen welk land ik ga zijn

 • chronoz
 • Registratie: maart 2010
 • Laatst online: 10:59
Ja, de map is enorm leuk. Ik ben begonnen met Oostenrijk, maar denk dat ik binnenkort weer nieuwe game start, omdat ik niet echt tevreden ben met de voortgang. De relaties met veel landen zijn verslechterd en ik heb niet veroverd zoals ik wilde veroveren. Een core op Lombardia (Milan) schiet echt niet op, als je niet de hoofdsteden kunt innemen.

Het viel me verder op dat bij excommunicatie het innemen van provincies niet goedkoper is, slechts de volledige annexatie. Toen ik Papal Controller werd, dacht ik ook mooi meerdere provincies van Milaan of Aquar.... (dat land links van Kroatië) over te nemen, prachtige rijke provincies, maar was helemaal niet goedkoop. 4 infamy per provincie werkt niet om ver uit de groeien. Zeker ook omdat ik graag Emperor wilde worden/blijven (ben het net 1 jaar).

De nieuwe map is enorm mooi. Heb nog niet heel veel verschillen gemerkt, het menu is wat anders... improvements iets anders... maar merk nog steeds niet zoveel. Het werkt nu ook met 'Paradox Achievements', maar het natuurlijk wachten totdat dat gehackt wordt. Vind het ook niet erg boeiend wie er het German Empire gevormd hebben.

Update: Call on War is ook erg gaaf trouwens! :) Je kunt nu zien hoe groot de kans is dat alliance-partners zullen helpen en ze handmatig vragen om te helpen. Zelfs nieuwe alliantiepartners nadat de oorlog is begonnen.

Update[2]: Ik heb net een annex van Byzantijnse Rijk met 2 provincies gedaan.... dat kon normaal alleen met 1 provincie...

[Voor 11% gewijzigd door chronoz op 14-12-2010 14:11]


 • PromWarMachine
 • Registratie: oktober 2001
 • Laatst online: 21-09 10:14

PromWarMachine

Forsaken Archer

Ik ben niet bekend met de serie.

Het ziet er uit als een kruising tussen Civilization en Risk. Klopt dat ongeveer?
Heb je het origineel nodig om die versie die vandaag released is, te gebruiken?

Overigens kan ik hem niet vinden in Steam. Gaat het om deze applicatie? http://store.steampowered.com/app/25800/

Dividend for Starters


 • Terranova
 • Registratie: januari 2010
 • Laatst online: 23:17
Het is in principe Risk. Maar dan heel erg uitgebreid. Economie, Diplomatie etc.

 • Postius
 • Registratie: september 2006
 • Laatst online: 25-08 16:41
PromWarMachine schreef op dinsdag 14 december 2010 @ 12:38:
Ik ben niet bekend met de serie.

Het ziet er uit als een kruising tussen Civilization en Risk. Klopt dat ongeveer?
Heb je het origineel nodig om die versie die vandaag released is, te gebruiken?

Overigens kan ik hem niet vinden in Steam. Gaat het om deze applicatie? http://store.steampowered.com/app/25800/
Het is beter te vergelijken als een kruising van Total war met Civilization, maar dan wel de oude civ's want die nieuwe civ's zijn zo stomzinnig |:( .

Het is real time overigens dus dat verschilt met risk, en in tegenstelling tot veel andere spellen is in EU en victoria oorlog niet je doel slechts een middel, bij spellen als CiV en Total war is oorlog uiteindelijk vaak het doel.

[Voor 4% gewijzigd door Postius op 14-12-2010 14:35]

GoT Warhammer Community op steam http://steamcommunity.com/groups/got40k


 • PromWarMachine
 • Registratie: oktober 2001
 • Laatst online: 21-09 10:14

PromWarMachine

Forsaken Archer

Wat zijn er nog meer voor winning conditions naast de ander uitroeien dan?
Ik ga vanavond de demo downloaden, maar ik ben gewoon vast benieuwd. :)

Dividend for Starters


 • chronoz
 • Registratie: maart 2010
 • Laatst online: 10:59
Je kunt op je eigen manier spelen, elk voordeel heeft zijn nadeel in het spel. Je moet gebalanceerd spelen, meestal is historisch correct makkelijker, oorlogen beginnen met legitieme casi(?) belli(?).

Het verstandigste is om te beginnen met een groter makkelijker land. Je kunt missies-uitvoeren, dat zijn opdrachten zoals "verover Southern Greece", "build a proper fleet". Met Engeland beginnen en Schotland veroveren is relatief makkelijk, andersom is vrijwel onmogelijk gezien de enorme voordelen in manpower en economie van de Engelsen tegenover de Schotten.

Het is echt een geweldig spel, maar kost even om te leren. Het veroveren van heel veel is echt geen makkelijke taal en elk voordeel heeft zijn nadeel, maar hierdoor geeft het ook veel meer een voldaan gevoel als je wel lukt. Met Brabant beginnenen Nederland vormen is daarna een leuke uitdaging, maar landen met grote sterke aggressieve buren (Castille, Frankrijk, Bourgogne, Oostenrijk, Bohemen, Ottomans, Hungary, Poland) zijn moeilijk om te spelen. Met Granada (islamitisch zuid-spanje) overleven in Europa is dus ook echt onmogelijk naast Castille (samen met Frankrijk imo de sterkste landmacht in het spel).

[Voor 4% gewijzigd door chronoz op 14-12-2010 15:10]


 • uqrax
 • Registratie: oktober 2009
 • Laatst online: 18-05 22:57
Ook maar eens proberen. Ik heb wel zin in een goede turn based strategy game, of in ieder geval een waar ik kan pauzeren. Tot nu toe geeft Civilization 5 geen voldaan gevoel.

Zo te lezen komt de nieuwe add-on op Steam, maar het is nog even de vraag wanneer. De Steam-jongens zijn een beetje traag. Zal wel met de feestdagen te maken hebben (en het feit dat dit nogal een niche spel is?)

Wel typisch dat ik nog niet echt heb kunnen vinden wat er nu in die laatste add-on zit. Leuke video hoor, maar een webpagina met een beschrijving moet toch ook wel ergens opgezet zijn door de makers? Het klinkt in ieder geval alsof ik best een eerste spel kan beginnen met alle add-ons, omdat deze ook steeds aan het oorspronkelijke spel toevoegen.

 • Postius
 • Registratie: september 2006
 • Laatst online: 25-08 16:41
Je moet EU3 alleen spelen met alle add ons dat sowiezo eigelijk.
Je moet even anders leren denken, en hiermee bedoel ik dat je je in de tijdsgeest van die tijd moet kunnen verplaatsen, een andere natie veroveren zoals wij er over denk gaat niet op in dat spel. Je voert daar letterlijk oorlog met een ander rijk, wie het beste die oorlog voert kan enkele gebieden of geld of diplomatieke acties eisen van je tegenstander. Maar als je 12 gebieden hebt verovered kan je ze zelden alle 12 houden(je kan er wel 2 of 3 afdwingen hangt er vanaf), maar dat komt ook omdat oorlog in die tijd gewoon anders was wat dat betreft heeft het imo een dikke streep voor op Total war. Ik spreek uit ervaring want ik heb in een game met Nederland veels te snel bourgondie en franrijk de pan in gehakt(wat me een stuk of 8 new games heeft gekost want nederland was echt godsgruwelijk moeilijk). Maar in mn noobness had ik nadat ik in de 6de game een goeie start had en half Frankrijk had opgeeist ondergang van mijn eigen succes. Te snelle uitbreiding is ook niet goed ivm onrust hoe goed je het ook doet. Je kan in dit spel soms met politiek wat meer, waar ik in Civ en total war de diplomatieke opties nogal beperkt vindt, alleen galactic civ is onovertroffen.

Maar goed zo vindt ik het wel aardig dat je echt op meer gebieden dan 1 met je rijk bezig bent, andere spellen geven imo vaak die impressie maar blijven erg oppervlakkig. In eu3 nadat je het spel kan(tegen die tijd heb je ettelijke uren erop zitten) kan je zeg maar het "eigen doelen" spel beginnen. Ik heb in Total war medieval 2 ooit heel Europa geislamiseerd, was het praktisch? Mwoah, kostte het veel geld, Yup, Fun Factor van een geloofs oorlog door heel europa? Priceless. Goed dat is dan medieval maar in EU3 kan je het groter aanpakken want je diplomatieke policies en wat voor principes je regering aanhangt zijn veel groter(in medieval had je die niet lol) en dus kan je de leukste dingen doen(proberen van een absolute monachry de eerste democratie van europa op te richten, met nederland of brabant proberen keizer van het duitse rijk te worden, altijd lol).

[Voor 4% gewijzigd door Postius op 14-12-2010 22:07]

GoT Warhammer Community op steam http://steamcommunity.com/groups/got40k


 • chronoz
 • Registratie: maart 2010
 • Laatst online: 10:59
Je kunt niet meerdere expansies tegelijk spelen. Daarom spelen de fans gewoon altijd de laatste versie, het is geweldig dat Paradox om het halve jaar weer een nieuwe uitbrengt, altijd weer leuk. Erg verslavend.

 • Terranova
 • Registratie: januari 2010
 • Laatst online: 23:17
Je kan volgens jou dan bij geen enkel spel meerdere expansies tegelijk spelen, de laatste is gewoon alles in 1

 • Postius
 • Registratie: september 2006
 • Laatst online: 25-08 16:41
chronoz schreef op woensdag 15 december 2010 @ 03:21:
Je kunt niet meerdere expansies tegelijk spelen. Daarom spelen de fans gewoon altijd de laatste versie, het is geweldig dat Paradox om het halve jaar weer een nieuwe uitbrengt, altijd weer leuk. Erg verslavend.
Volgens mij niet waar(?) ik speelde met 3 expansie of 2 tegelijk, in ieder geval waren die nodig anders zoog EU 3. In Nomine en Heir to the Throne. Die 2 moet je eigelijk sowiezo hebben anders is EU3 gewoon niet leuk en niet echt speelbaar. Maar ik weet toch vrij zeker dat die 2 met elkaar werkte.

[Voor 5% gewijzigd door Postius op 15-12-2010 15:18]

GoT Warhammer Community op steam http://steamcommunity.com/groups/got40k


 • Wijnand
 • Registratie: mei 2010
 • Laatst online: 22-09 06:14
chronoz schreef op woensdag 15 december 2010 @ 03:21:
Je kunt niet meerdere expansies tegelijk spelen. Daarom spelen de fans gewoon altijd de laatste versie, het is geweldig dat Paradox om het halve jaar weer een nieuwe uitbrengt, altijd weer leuk. Erg verslavend.
Niet waar!

Een voorbeeldje:

Napoleons Ambition verhoogde de laatste startdatum, zodat je met revolutionair Frankrijk kon spelen.
In Nomine schroefde de eerste startdatum terug naar 1399.
Heir to the throne zorgde voor die waslijst aan enorme verbeteringen, met, als hoogtepunt de revisie van het Heilige Roomse Rijk.

En Divine Wind hervormde Japan, China, de interface, onderhandelingen, gebouwen etc.

De expansions verbeterden, zoals altijd, wel meer dan wat ik net noemde, maar dat waren de meest kenmerkende features voor mij.

Nu komt het:

Ik kan, in Divine Wind, starten op elk van de genoemde data, de hervormingen van het Heilige Roomse Rijk zijn nog mogelijk én de mogelijkheden van Napoleons Ambition en In Nomine draaien erbij.

Serieus hoor, de expansions installeren in de hoofdmap en overschrijven de vorige versie van het spel.

Als je alle expansions hebt, kun je alle features uit alle expansions die je geinstalleerd hebt gebruiken.
Alles draait bij me, het is niet alsof de expansions eigen launchers hebben. Als jij IN, NA, HTTT en DW hebt geinstalleerd, kún je er niet eens één van draaien zonder de andere.

Tenzij je misschien een piratenversie van TPB of zo hebt, ik weet niet hoe het daarmee zit.
Maar bij de gekochte spellen is dit onmogelijk.

Dus in het vervolg niet kletsen maar onderzoeken!

[Voor 10% gewijzigd door Wijnand op 16-12-2010 09:27. Reden: Aanvullig]


 • chronoz
 • Registratie: maart 2010
 • Laatst online: 10:59
Excuses, zat inderdaad fout. Indien je EU3: Divine Wind wilt spelen, heb je zowel EU3 Complete & Heir to the Throne nodig.

 • Postius
 • Registratie: september 2006
 • Laatst online: 25-08 16:41
Overigens raad ik je mischien aan om Victoria 2 te spelen dan. EU3 is idd fantastisch maar in denk dat Victoria 2 weer net dat stapje vooruit is.

GoT Warhammer Community op steam http://steamcommunity.com/groups/got40k


 • uqrax
 • Registratie: oktober 2009
 • Laatst online: 18-05 22:57
Heeft iemand nog tips voor het vormen van Nederland? Moet je de andere provincies veroveren via oorlog, of kan het via diplomatie? En welke provincie kan je het best mee starten, Holland?

 • chronoz
 • Registratie: maart 2010
 • Laatst online: 10:59
http://www.paradoxian.org/eu3wiki/ < Geweldige Wiki.

Nederland is enorm innovatief, modern, naval-based
Brabant is heel narrowminded, slecht in traden, biedt meer land en papal-opties.
http://www.paradoxian.org/eu3wiki/Dutch_minors_strategy
http://www.paradoxian.org/eu3wiki/Holland_strategy
http://www.paradoxian.org/eu3wiki/Forming_the_Netherlands

Je hebt cores nodig op Zeeland, Holland, Utrecht and Friesland.

[Voor 18% gewijzigd door chronoz op 18-12-2010 14:12]


 • uqrax
 • Registratie: oktober 2009
 • Laatst online: 18-05 22:57
chronoz schreef op zaterdag 18 december 2010 @ 14:12:
http://www.paradoxian.org/eu3wiki/ < Geweldige Wiki.

Nederland is enorm innovatief, modern, naval-based
Brabant is heel narrowminded, slecht in traden, biedt meer land en papal-opties.
http://www.paradoxian.org/eu3wiki/Dutch_minors_strategy
http://www.paradoxian.org/eu3wiki/Holland_strategy
http://www.paradoxian.org/eu3wiki/Forming_the_Netherlands

Je hebt cores nodig op Zeeland, Holland, Utrecht and Friesland.
Bedankt, die links helpen veel. Ik ben nu al een tijdje bezig Nederland te stichten vanuit Holland. Utrecht en Friesland waren vrij makkelijk te veroveren, was wel vervelend dat de rest van de wereld mijn 'war of agression' niet zo leuk vond :9 En dan vooral heeeel lang wachten tot ik een core heb in de veroverde provincies.

Burgundy slokte in het begin heel erg snel mijn buren op, dat werd wat eng. Maar gelukkig vielen ze mij niet lastig, dat was game over geweest.

Tijdens het wachten tot ik Nederland kan stichten heb ik op een gegeven moment zelf Burgundy maar eens aangevallen. Natuurlijk met het idee om te reloaden nadat ik in de pan gehakt zou worden, maar... Ik loop hier volgens mij tegen een foutje in de AI aan. Burgundy was opgesplitst in twee aparte delen, zonder een verbinding van eigen land tussen die delen. En het deel dat tegen mijn eigen gebied aan ligt met Vlaanderen, Antwerpen, Brabant, Limburg, Luxemburg, etc. bevatte maar een klein gedeelte van het leger van Burgundy, die had ik zo verslagen. En de grote groep soldaten in Bourgogne zitten duimen te draaien terwijl ik provincie na provincie verover 8)7 8)7 In plaats van even die provincies er tussen aan te vallen of een Military Access aan te vragen en mij een pak slaag te geven. Derp.

Hier een mooi plaatje van de kaart:


Zit me af te vragen wat ik moet doen als ik klaar ben met veroveren van de zwak verdedigde provincies. Online wordt steeds gewaarschuwd niet te snel uit te breiden, maar is wel erg verleidelijk zo!

In ieder geval een leuk spel, heb de complete edition + heir to the throne via Steam gekocht.

 • BigFast
 • Registratie: september 2001
 • Laatst online: 27-01-2013

BigFast

Cantona.

Dat is vrij normaal. Ik weet ook niet beter dan dat er geen verbinding is tussen de twee delen. Maakt het veroveren van Burgundy een stuk makkelijker.

 • uqrax
 • Registratie: oktober 2009
 • Laatst online: 18-05 22:57
Is natuurlijk twee dagen nadat ik het spel koop de prijs voor de complete edition en Heir to the Throne gehalveerd op Steam |:( . http://store.steampowered.com/app/25806/

 • nietorigineel
 • Registratie: december 2005
 • Niet online
chronoz schreef op woensdag 15 december 2010 @ 03:21:
Je kunt niet meerdere expansies tegelijk spelen. Daarom spelen de fans gewoon altijd de laatste versie, het is geweldig dat Paradox om het halve jaar weer een nieuwe uitbrengt, altijd weer leuk. Erg verslavend.
Je kan het geweldig vinden dat Paradox steeds weer een nieuwe uitbrengt, ik ben eerder een beetje teleurgesteld dat je 3 uitbreidingen moet kopen voordat het spel echt lekker werkt. Nou heb ik alleen maar complete en httt gekocht, de hardcorefans hebben waarschijnlijk alle delen voor de hoofdprijs binnengehaald.

Desondanks zal ik Divine winds waarschijnlijk toch ook weer kopen, dat dan weer wel.

 • mindcrash
 • Registratie: april 2002
 • Laatst online: 22-11-2019

mindcrash

Rebellious Monkey

uqrax schreef op zondag 19 december 2010 @ 19:08:
Burgundy slokte in het begin heel erg snel mijn buren op, dat werd wat eng. Maar gelukkig vielen ze mij niet lastig, dat was game over geweest.
Dat wil wel per game flink varieren en hangt in principe helemaal af van hoe de AI zijn kansen ziet. Ik heb wel een paar keer (als Holland) meegemaakt dat Burgundy mij aanviel met 2 stacks van zo'n 16000 man (en een 3e onderweg) terwijl ik net m'n land up and running heb.

Wat ik dus meestal doe is direct nadat ik onafhankelijk ben geworden (en al dan niet Hainaut heb veroverd) proberen om een huwelijk te arrangeren met Burgundy. Dan laten ze je voorlopig wel even met rust en heb je voldoende tijd om je leger op te bouwen en jezelf voor te bereiden op de oorlogsverklaring van Burgundy (want je kunt er de klok op gelijk zetten dat ze op een gegeven moment na een annulment ofzo toch met wat stacks op bezoek willen komen)

"The people who are crazy enough to think they could change the world, are the ones who do." -- Steve Jobs (1955-2011) , Aaron Swartz (1986-2013)


 • anandus
 • Registratie: februari 2001
 • Niet online
uqrax schreef op maandag 20 december 2010 @ 19:21:
Is natuurlijk twee dagen nadat ik het spel koop de prijs voor de complete edition en Heir to the Throne gehalveerd op Steam |:( . http://store.steampowered.com/app/25806/
offtopic:
Ouch, da's wel lullig.
Maar dat is het gevaar van de Steam X-mas Sale.

Overigens hebben ze ook een Paradox Pack voor 55 euro, alle spellen van Paradox (oa. EU3, Victoria 1 en 2, Sword of The Stars Ultimate, Hearts Of Iron 2 en 3, etc).

 • anandus
 • Registratie: februari 2001
 • Niet online
Op Steam is trouwens, tot 19 uur oudejaarsdag, Europa Universalis III Complete maar 5 euro.
Nb. Het is incl. In Nomine en Napoleon's Ambition, maar volgens mij exclusief Heir To The Throne (en Divine Wind). Maar nog steeds een mooie deal voor mensen die van goede diepe strategie houden :)

 • HerDinky
 • Registratie: september 2010
 • Laatst online: 02-01-2013
Dit is voor mij veruit de meest aantrekkelijke serie strategie spellen die ooit gemaakt zijn. Vier jaar continue ontwikkeling heeft daar zeer aan bijgedragen. Ik heb het originele spel in begin 2007 gespeeld en daar was toen nog heel veel mis mee. Heb het daarna twee jaar links laten en pas na Heir to the Throne de draad weer opgepakt. Het spel is sinds 2007 helemaal getransformeerd. Zoveel opties, zoveel keus. Ik heb er zelf veel schik in om zoveel mogelijk glorius monuments te bouwen. Als Holland/Nederland heb ik aan het eind van het spel er vaak een stuk of zeven. Wel is juist door de enorme hoeveelheden opties het onmogelijk om het spel werkelijk naar volle mogelijkheid te spelen zonder een site als the paradoxian en het forum. Ik wist bijvoorbeeld helemaal niet dat het houden van Palestina, Rome of Mekka je een bonus geeft van 1% prestige en 0,5 missionarissen per jaar. Dat leuke feite is binnen het spel niet te vinden ten zij je al een van die gebieden bezit.

Heb ook Divine Wind gekocht maar juist op dat moment begeeft mijn laptop het. Zaterdag koop ik een nieuwe. Ga dan ook meteen weer een nieuw spel opstarten als Holland.

Trouwens nooit Noord Afrika koloniseren of veroveren als Holland. Daar zitten maar weinig echt goede gebieden, de cultuur is volledig anders boven op de verschillen in religie. Je zit er constant in oorlog zonder dat je er geld vandaan haalt. De weinige legers die je je kan veroorloven moet je plaatsen in Noord Afrika en dus niet daar waar het er echt op aankomt, in Nederland voor de onvermijdelijke oorlog met Bourgondië.

Een veel betere strategie is: Op dag 1 ontbind je je alliantie met Henegouwen. Met een beetje geluk valt Bourgondië hen binnen en annexeert hen. Dan ben je vrij. Anders moet je wachten op een mooi moment als Bourgondië ergens anders een oorlog aan het voeren is en verklaar Henegouwen de oorlog met een leger van zo'n 12000 infanterie kan meestal het bastion bestormen en na een paar dagen de oorlog beëindigen. op dat moment heb je ook weer vrede met enige coalitie genoten van Henegouwen.

Als vrij Holland buiten oorlogen blijven en wachten op boundry disputes. Dit event dat kan vallen op het moment als je een leider hebt met basis scores in Diplomatie van 6 of hoger. Je krijgt hiermee een core op een enkele provincie van een buurland. Nu kun je een oorlog beginnen zonder problemen met de Keizer en zonder daarna last te hebben van infamy.

Kies national trade policy als eerste idee en switch over naar Quest for the New World zodra je trade tech 7 bereikt (doorgaans 1428-1430). Zeil nu een enkel regiment met conquistador naar Madeira en zet voet aan wal. Koloniseer dit eiland en wacht daar op een core. Nu heb je een prima basis voor kolonisatie van Noord Amerika en de Antillen (let op die gebieden met een lekkere tax base, 4 en hoger zijn mij keus)

 • SiErRa
 • Registratie: februari 2000
 • Laatst online: 19:06
Ik wilde toch maar weer eens beginnen na een maand Victoria 2 te hebben gespeeld, maar het spel knalt er binnen enkele minuten na het starten uit :( Heb Steam alles al laten controleren, maar die vindt geen problemen.

Kolonies in west Afrika hebben mij in het verleden ook alleen maar ellende bezorgd, maar heb nooit genoeg range gehad om Amerika te bereiken, de Azoren enzo zijn meestal al van Portugal.

Sierra Level 85 Hunter @ Executus EU


 • chronoz
 • Registratie: maart 2010
 • Laatst online: 10:59
Heb je DirectX? Heb je de benodigde Framework?

West-Afrika is inderdaad niet erg fijn land, ik hou sowieso niet echt van het annexeren van native populations, komt vaak ook veel micro-management bij kijken en het blijft een verkeerde culture group met revolts.

Met Nederland zou het niet moeilijk moeten zijn om te coloniseren, je bent erg innovatief en loopt qua tech voor op de rest van Europa.

 • uqrax
 • Registratie: oktober 2009
 • Laatst online: 18-05 22:57
Kan je eigenlijk wel straffeloos kolonies nemen? Ik heb via wat save en load valsspelen (nog steeds mijn eerste potje) een groot gedeelte van Zuid Amerika gekoloniseerd. En wat stukken van Noord America, en een klein beetje Zuidwest Azie. Maar ik heb het idee dat die kolonies alleen maar geld kosten! Voordat ik aan mijn vele kolonies begon wist van gekheid niet waar ik mijn geld aan kon besteden, nu ligt dat toch anders. Meestal zet ik nu mijn Land army maintenance op 50% of lager, maar zodra ik een oorlog krijg meldt het spel dat dit toch niet zo'n goed idee is.

Mijn landleger zit bij lange na niet aan de force limits, ik zou eigenlijk een grotere landmacht willen maar geld sprokkelen is wat lastig. Mijn marine zit wel op het force limit, voor mijn trade (of hoe heet het, tariffs) zou ik eigenlijk een veel grotere vloot moeten hebben, maar ik heb geen idee of de extra kosten van boven de force limit zitten opwegen tegen de extra opbrengsten van betere tariffs. De precieze verdeling is nu slechts 47% efficiency van mijn tariffs, terwijl ik 1 schip boven mijn force limit zit.

Over het elgemeen zet ik ook workshops neer in al mijn kolonies.
SiErRa schreef op vrijdag 07 januari 2011 @ 22:49:
Kolonies in west Afrika hebben mij in het verleden ook alleen maar ellende bezorgd, maar heb nooit genoeg range gehad om Amerika te bereiken, de Azoren enzo zijn meestal al van Portugal.
Portugal was mij ook voor op de Azoren en Madeira. Via de Canarische Eilanden die nog vrij waren had ik op termijn met investeren in Naval tech wel een basis voor Zuid- en midden Amerika.

 • uqrax
 • Registratie: oktober 2009
 • Laatst online: 18-05 22:57
Excuses voor de double post, maar weet iemand wat dit is? http://img717.imageshack.us/img717/5134/eu3bug.png

Ik krijg een missie om Komi te koloniseren, wat een Wasteland is. Bugje?

 • HerDinky
 • Registratie: september 2010
 • Laatst online: 02-01-2013
Gebrek aan geld kan vele oorzaken hebben. Zit je in lucratieve "trade centers"? Heb je de juiste gebouwen gebouwd? Heb je de juiste policies? Heb je niet te veel koloniën die nog niet volwassen zijn geworden (meer dan duizend inwoners)? Mint je voldoende? Heb je teveel gemint? Heb je in gebieden gekoloniseerd die een lage tax base hebben (in Zuid Amerika is dit vaak het geval)?

Het spel is te ingewikkeld om een eenduidig antwoord te geven.

 • Ook al Bezet
 • Registratie: juli 2004
 • Laatst online: 11-09 14:16
uqrax schreef op zaterdag 08 januari 2011 @ 12:15:
Kan je eigenlijk wel straffeloos kolonies nemen? Ik heb via wat save en load valsspelen (nog steeds mijn eerste potje) een groot gedeelte van Zuid Amerika gekoloniseerd. En wat stukken van Noord America, en een klein beetje Zuidwest Azie. Maar ik heb het idee dat die kolonies alleen maar geld kosten! Voordat ik aan mijn vele kolonies begon wist van gekheid niet waar ik mijn geld aan kon besteden, nu ligt dat toch anders. Meestal zet ik nu mijn Land army maintenance op 50% of lager, maar zodra ik een oorlog krijg meldt het spel dat dit toch niet zo'n goed idee is.
Je moet die koloniën wel uitbouwen tot steden (> 1000 inwoners) anders kosten ze inderdaad meer geld dan ze opleveren. Wat een kolonie oplevert hangt uiteindelijk ook af van wat er te vinden is. Een provincie waar alleen wat graan kan waorden verbouwd al nooit zoveel opleveren als een provincie met suikerriet of specerijen.

 • Gazelle
 • Registratie: augustus 2007
 • Laatst online: 29-08-2015
Ik heb vandaag EU3: Complete gekocht (voor slechts 10 euro). Deze versie bevat niet Heir to the Throne en ook niet Divine Wind. Zijn deze uitbreidingen echt essentieel of is het zonder die uitbreidingen ook goed te spelen? En worden er nog steeds patches uitgebracht voor deze Complete version of alleen nog maar voor de nieuwste addons? Want EU3 is ondertussen toch al wat jaartjes oud...

Ik heb al wel wat door het topic gelezen, maar zijn er nog meer nuttige beginnerstips of evt. guides om door te lezen?

 • Ook al Bezet
 • Registratie: juli 2004
 • Laatst online: 11-09 14:16
Persoonlijk vind ik het spel nog steeds zeer speelbaar zonder de nieuwste twee uitbreidingen (al komen er volgens mij geen patches meer voor IN), al zal ik die wel kopen zodra er weer een aanbieding is op gamersgate.

Wat die tips betreft, afgezien van het forum, uiteraard, is er ook een WIki. SOmmige AARs op het paradox forum kunnen ook leuke ideeën geven over te volgen strategieën.

 • HerDinky
 • Registratie: september 2010
 • Laatst online: 02-01-2013
De expansies zijn niet noodzakelijk maar vooral" Heir to the Throne" is een leuke uitbreiding. Verder zou ik de Paradoxian bij de hand houden. Op die web-site staat een grote hoeveelheid informatie overliet spelen van het spel.

Patches voor compleet komen niet meer uit. Alleen voor de laatst expansie nog.

 • mindcrash
 • Registratie: april 2002
 • Laatst online: 22-11-2019

mindcrash

Rebellious Monkey

Ook al Bezet schreef op vrijdag 14 januari 2011 @ 22:36:
Persoonlijk vind ik het spel nog steeds zeer speelbaar zonder de nieuwste twee uitbreidingen (al komen er volgens mij geen patches meer voor IN), al zal ik die wel kopen zodra er weer een aanbieding is op gamersgate.

Wat die tips betreft, afgezien van het forum, uiteraard, is er ook een WIki. SOmmige AARs op het paradox forum kunnen ook leuke ideeën geven over te volgen strategieën.
En voor een heleboel achtergrondinformatie en tips e.d. zou ik ook zeker niet vergeten om je games te registreren op het forum waardoor je toegang krijgt tot de topics waarin je onder andere de officiële handleidingen en guides in PDF formaat kunt downloaden.

[Voor 3% gewijzigd door mindcrash op 15-01-2011 15:12]

"The people who are crazy enough to think they could change the world, are the ones who do." -- Steve Jobs (1955-2011) , Aaron Swartz (1986-2013)


 • uqrax
 • Registratie: oktober 2009
 • Laatst online: 18-05 22:57
Divine Wind is ook (eindelijk) beschikbaar op steam. Ik wacht zelf wel op de eerste patch, overigens.

 • SiErRa
 • Registratie: februari 2000
 • Laatst online: 19:06
Als je wil starten met Holland is HTTT wel een aanrader, omdat je daarvoor niet zomaar onder een personal union uit kan en dus moet wachten totdat je zelf wat kan.

Ik ben weer een nieuw spel gestart, nu was ik Portugal en Spanje voor op de Azoren en heb ik grote stukken van de oost-kust van de VS en Canada en Groenland. Verder lijkt alleen Spanje bezig te zijn met koloniseren (vooral in west Afrika).

Ik wacht ook nog even met Divine Wind, tot een leuke aanbieding of als ik echt graag in Japan of China wil starten.

edit:
Ik wordt trouwens gek van al die piraten nu ik in Amerika zit, kan je dit alleen oplossen door Patrols te gaan doen?

[Voor 11% gewijzigd door SiErRa op 22-01-2011 15:40. Reden: Vraagje toegevoegd]

Sierra Level 85 Hunter @ Executus EU


 • uqrax
 • Registratie: oktober 2009
 • Laatst online: 18-05 22:57
SiErRa schreef op zaterdag 22 januari 2011 @ 15:38:
edit:
Ik wordt trouwens gek van al die piraten nu ik in Amerika zit, kan je dit alleen oplossen door Patrols te gaan doen?
Geen die ik gevonden heb. Op een gegeven moment kon ik wel een anti-piracy act afsluiten, maar die heeft voor mijn gevoel geen effect gehad op de hoeveelheid piraten.

 • anandus
 • Registratie: februari 2001
 • Niet online
Even iemand quoten uit Algemeen Budget Gaming topic:
shenr schreef op zondag 23 januari 2011 @ 12:18:
PC

Steam deal:
Europa Universalis III Complete € 19.99 € 4,-
Europa Universalis III: Heir to the Throne € 8.99 € 1.80

 • chronoz
 • Registratie: maart 2010
 • Laatst online: 10:59
uqrax schreef op zaterdag 22 januari 2011 @ 20:33:
[...]


Geen die ik gevonden heb. Op een gegeven moment kon ik wel een anti-piracy act afsluiten, maar die heeft voor mijn gevoel geen effect gehad op de hoeveelheid piraten.
De anti-piracy act heeft geen relatie of invloed op piraterij. Het zorgt slechts voor een modifier van Infamy = -0.05, Infamy Limit = -3 als ik me niet vergis.

Piraten moet je aanpakken door te patrollen, maar het kan weleens vervelend zijn inderdaad. Maar even een paar piraten is ook geen ramp. Je kunt het beste inderdaad met 5-units per sea-shore gaan patrollen.

 • chronoz
 • Registratie: maart 2010
 • Laatst online: 10:59
Nederland is "reformed" sinds de 16e eeuw. Ik neem aan dat ze hiermee hervormd bedoelen en niet gereformeerd?

Ik ben namelijk altijd in de veronderstelling geweest dat de Nederlandse overheid altijd protestants is geweest met een grote hoeveelheid katholieken in het zuiden van het land.

Bij gereformeerd denk ik meteen aan de streng-religieuze christelijke gereformeerden in Zeeland.

[Voor 65% gewijzigd door chronoz op 30-01-2011 14:53]


 • Pirate-Bozz
 • Registratie: augustus 2006
 • Laatst online: 21-09 10:03
chronoz schreef op zondag 30 januari 2011 @ 14:46:
Nederland is "reformed". Ik neem aan dat ze hervormd bedoelen en niet gereformeerd?
Volgens mij is dat wel gewoon gereformeerd hoor. Aan het begin (1399) heb je dat nog niet, later ontstaan uit het katholieke Christendom een aantal aftakkingen. :)

Deze staan hier:

http://www.paradoxian.org/eu3wiki/Religion

Edit: kleine correctie, ik zag net dat er wel degelijk een verschil is tussen hervormd en gereformeerd, in het spel heb je dit echter niet. Daar wordt gewoon alles onder de noemer reformed geplaatst.

[Voor 19% gewijzigd door Pirate-Bozz op 30-01-2011 15:05]


 • Ook al Bezet
 • Registratie: juli 2004
 • Laatst online: 11-09 14:16
chronoz schreef op zondag 30 januari 2011 @ 14:46:
Nederland is "reformed" sinds de 16e eeuw. Ik neem aan dat ze hiermee hervormd bedoelen en niet gereformeerd?
Het Engels maakt geen onderscheid tussen hervormd en gereformeerd. In termen van het spel heb je Protestant (gebruikt voor Luthers/Anglicaans) en 'reformed' wat dan weer gebruikt wordt voor de protestantse takken in NL en, geloof ik, Schotland. Als ik het me goed herinner kwam het onderscheid tussen gereformeerd en hervormd ook pas in de negentiende eeuw tevoorschijn.

 • anandus
 • Registratie: februari 2001
 • Niet online
Weer een leuke aanbieding.
Dit is het spel, plus alle vier de expansion packs. Dus ook Divine Wind :)
Pheace schreef op donderdag 16 juni 2011 @ 09:39:
Gamersgate

Europa Universalis 3 Chronicles (De echte Compleet versie) -75% €7.49

 • Terranova
 • Registratie: januari 2010
 • Laatst online: 23:17
Wow wat, die ga ik dan maar even snel oppikken dan.

 • chronoz
 • Registratie: maart 2010
 • Laatst online: 10:59
Goeie deal! Ze wisselen wel echt enorm met de prijzen zeg, maar ook terecht dat je niet meer Complete hoeft te kopen met 2 expansion packs waardoor je op de €60 uitkomt?

Laten we ook eens multiplayer spelen! Maar dan niet met reuze-landen als Frankrijk, Castille, maar bijvoorbeeld met Naples, Brandenburg, Holland, e.d. genoeg potentie!

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Medidem
 • Registratie: maart 2010
 • Laatst online: 13-09 19:24
Ook op Steam momenteel een aanbieding voor die prijs:

http://store.steampowered.com/app/25800/
http://store.steampowered.com/sub/7654/

Een cent duurder dan de Gamersgate aanbieding waar Anandus op wees.

Zelf van plan Chronicles op Steam aan te schaffen ergens de komende dagen. Helaas schijnt het wel zo te zijn dat ik dan niet het EU3:Complete gedeelte (die ik al heb) kan weggeven.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • anandus
 • Registratie: februari 2001
 • Niet online
Medidem schreef op zondag 26 juni 2011 @ 11:04:
Zelf van plan Chronicles op Steam aan te schaffen ergens de komende dagen. Helaas schijnt het wel zo te zijn dat ik dan niet het EU3:Complete gedeelte (die ik al heb) kan weggeven.
Klopt, ik zit met hetzelfde probleem, nouja, ik heb EU3 Complete én Heir To The Throne.
Dus het zou dan €7,50 voor Divine Wind alleen zijn. Moeilijk, moeilijk, twijfel, twijfel.

Voor HTTT en DW lijkt het me al beter te doen :)

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Medidem
 • Registratie: maart 2010
 • Laatst online: 13-09 19:24
Ja, klopt. Maar toch een beetje vreemd aangezien ik dan twee keer voor Complete betaald heb en het dus niet twee keer heb. Uiteraard Complete ook ooit in een sale gekocht en dus absoluut niet duur uit, het is zelfs nog een best goede deal vind ik. Maar wel jammer. Zou graag gewoon Complete weggeven aan een vriend om het spel uit te proberen.

Overigens ga ik als ik HTTT en DW erbij heb een nieuwe campaign starten. Heeft iemand een suggestie? Heb in Complete eigenlijk enkel als Engeland/GB gespeeld.

 • SiErRa
 • Registratie: februari 2000
 • Laatst online: 19:06
Als je DW hebt is beginnen als Japan leuk, je moet het eerst met de andere japanse facties zien uit te vechten voordat je los kan :)

Sierra Level 85 Hunter @ Executus EU


 • RoricNormannum
 • Registratie: april 2010
 • Laatst online: 24-11-2020
burgundy/novgorod is ook erg leuk om te spelen

 • chronoz
 • Registratie: maart 2010
 • Laatst online: 10:59
Ik vind Japan echt het minst leuke land van allen. Verder zijn heel veel landen leuk.

Zit nu in een multiplayer game. Elke zondagmiddag. Frankrijk, Castille en Engeland hebben flink ruzie, zijn allemaal extreem gulzige (greedy) landen, die zoveel mogelijk land willen hebben.

Ik ben Muscovy en heb bijna Rusland. We zitten nu rond 1435, na 2x 3 uur spelen. :+

http://forum.paradoxplaza...b47e6b2645adeca7980bdfcf3

 • Rockman900
 • Registratie: februari 2010
 • Laatst online: 09-07-2019
Wat grappig om een EU3 topic zo te vinden hier op Tweakers :).

Voor degene die geïnteresseerd zijn maar het toch allemaal wat overweldigend vinden, heb ik ooit eens op een blauwe maandag een tutorial AAR (after action report) geschreven. Hij is gebasseerd op Heir to the Throne, maar bijna alles is ook van toepassing op de laatste uitbreiding Divine Wind.

Hij gaat behoorlijk diep, maar helaas nooit af kunnen ronden. De basis zit er wel goed in, denk ik.

http://forum.paradoxplaza...and-Gameplay-Tutorial-AAR

Cheers,
Rhadok (op het paradox forum)

 • Terranova
 • Registratie: januari 2010
 • Laatst online: 23:17
EU III is geweldig, je kan maanden aan 1 spel spelen :P Ik baal wel dat Rising Nations nog niet voor DW uit is -_-

 • anandus
 • Registratie: februari 2001
 • Niet online
Rockman900 schreef op woensdag 13 juli 2011 @ 15:08:
Wat grappig om een EU3 topic zo te vinden hier op Tweakers :).

Voor degene die geïnteresseerd zijn maar het toch allemaal wat overweldigend vinden, heb ik ooit eens op een blauwe maandag een tutorial AAR (after action report) geschreven. Hij is gebasseerd op Heir to the Throne, maar bijna alles is ook van toepassing op de laatste uitbreiding Divine Wind.

Hij gaat behoorlijk diep, maar helaas nooit af kunnen ronden. De basis zit er wel goed in, denk ik.

http://forum.paradoxplaza...and-Gameplay-Tutorial-AAR

Cheers,
Rhadok (op het paradox forum)
Hij is netjes, zeg! Ben nog druk aan het lezen, maar goed gedaan! _o_

 • Gazelle
 • Registratie: augustus 2007
 • Laatst online: 29-08-2015
Rockman900 schreef op woensdag 13 juli 2011 @ 15:08:
Wat grappig om een EU3 topic zo te vinden hier op Tweakers :).

Voor degene die geïnteresseerd zijn maar het toch allemaal wat overweldigend vinden, heb ik ooit eens op een blauwe maandag een tutorial AAR (after action report) geschreven. Hij is gebasseerd op Heir to the Throne, maar bijna alles is ook van toepassing op de laatste uitbreiding Divine Wind.

Hij gaat behoorlijk diep, maar helaas nooit af kunnen ronden. De basis zit er wel goed in, denk ik.

http://forum.paradoxplaza...and-Gameplay-Tutorial-AAR

Cheers,
Rhadok (op het paradox forum)
Grappig, die heb ik ook gelezen toen ik net begon met EU3 spelen.
Jammer genoeg heb ik EU3 nooit lang gespeeld want het is toch behoorlijk lastig. :(

Nog plannen om hem af te ronden?

 • _Anvil_
 • Registratie: september 2010
 • Laatst online: 09:41
Laatst weer eens ff EU2/FTG gedaan met de AGCEEP mod aan. Vanwege de (deels vergeten) leercurve bakte ik er niet zo veel van, maar alle historische events vind ik erg leuk.

Nu twijfel ik of ik aan EU3 moet beginnen of niet. Mooiere graphics en interface, nieuwe spel elementen etc. is me bekend. Maar de kritiek van de gamers achter FTG was juist, dat EU3 de historische achtergrond muv de startposities uiteraard) kwijt was en dat het simpelweg een sandbox game a la Civilization was geworden.

Hoe ervaren anderen dit?

 • chronoz
 • Registratie: maart 2010
 • Laatst online: 10:59
Ik kreeg dat ook te horen van een vriend die heel veel EU2 had gespeeld en nooit EU3, maar EU3 met expansions is ook echt een extreem goed spel. Nadat hij een nieuwe laptop had gekocht, begon hij het echter ook enorm veel te spelen en vond hij het ook leuk. Ik kreeg elke dag te horen wat hij weer in EU3 gedaan had :)

Het is zeker enorm leuk om Europa Universalis 3 te spelen en ik vind het een beter spel dan EU2. EU3 is zeker het spel dat ik het meeste heb gespeeld in de afgelopen 2 jaar.

Het is een spel dat je moet liggen, maar wat mij betreft is Civilization 5 een triest eenvoudig spel tegenover een EU3 dat daadwerkelijk plaatsvindt tussen 1399-1819, geschiedkundig en geografisch erg accuraat is. Je kunt daadwerkelijk je eigen wereld creëren. Op laag niveau met Spanje/Castille de buren Portugal en Aragorn veroveren is niet erg moeilijk, op gemiddeld of hoog niveau een sterk Nederland bouwen door de starten met Holland en te streven naar de unification decision. Ja, de groei van een 2-province klein Holland met 4 ducaten inkomen per maand naar een 20-provincie Nederland met 200 ducaten inkomen per maand, goede handel en een groot koloniaal rijk, vind ik erg leuk in Europa Universalis 3. De unificatie van Muscovy->Rusland en het unificeren van Italië, heroveren van Byzantijnse Rijk vond ik ook erg leuk, al zijn de laatste twee lastig indien je moet vechten tegen Oostenrijk of de Ottomanen.

Het spel is zeker leuk. Er zit een leercurve in, maar indien je start met Frankrijk op easy, dan kan er eigenlijk niets gebeuren. Hetzelfde geldt voor Castille, Engeland, Oostenrijk. Die landen kunnen moeilijk verliezen.

[Voor 5% gewijzigd door chronoz op 29-01-2012 11:35]


 • 4bit
 • Registratie: juni 2010
 • Laatst online: 22:50

4bit

Onward, to futility!

Ikzelf ben nog nooit tot op het einde geraakt van EU3 met alle expansions, en toch staat mijn steamteller al op 54 uren. Dijk van een spel, en dan heb ik tot nu toe nog alleen maar met Castille gespeeld. Gaat goed, maar Frankrijk blijft een doorn in mijn oog. Al verschillende pogingen gedaan om een oorlog ermee aan te gaan. Maar er komt zeer snel een wereldoorlog van, waarvan de meeste aan de kant van Frankrijk staan. (Niet veel landen zien mij graag ;( ). Ik vind het overigens wel moeilijk om mij in te houden en geen oorlog te starten, en mij gewoon kalm te houden voor enkele jaren.
Maar de kritiek van de gamers achter FTG was juist, dat EU3 de historische achtergrond muv de startposities uiteraard) kwijt was en dat het simpelweg een sandbox game a la Civilization was geworden.
Ik snap niet echt wat je hiermee bedoelt, zelf nooit EU2 gespeeld. Maar indien je de complete edition speelt, dan krijg je soort van objectives die je kan doen (niets verplichtends) die te maken hebben met je huidig land. bv Castille is 1 van de mogelijke objectives om Spanje te vormen. Indien je dat dan doet krijg je een kleine bonus. Er is niets verplicht, maar persoonlijk vind ik het wel leuk om doelen te hebben.

I'll do what I can, but expect very little.


 • _Anvil_
 • Registratie: september 2010
 • Laatst online: 09:41
Ik bedoel, dat EU2 (zeker de FTG versie met de AGCEEP mod) zeer sterk gestuurd wordt door historische events. Je kunt dus telkens wel zelf kiezen welke keuze je maakt, maar door het spel heen blijf je toch meer merken van de echte geschiedenis zoals die gebeurd is destijds.

De kritiek op EU3 is, dat de startposities historisch correct zijn, maar dat het daarna een totaal random spel wordt, dat niets meer met de echte historische gebeurtenissen te maken heeft. Dat spreekt mij als geschiedenis fan minder aan.

Dus als ik Brandenburg kies, krijge ik dan honderden jaren lang te maken met de events die echt langskwamen, of is het gewoon een compleet random spel met random events. Dan maakt het dus niets uit wie je kiest, net als bij cv.

 • Terranova
 • Registratie: januari 2010
 • Laatst online: 23:17
Het is een beetje van beiden. De start is historisch correct en daarna is het afhankelijk van je instellingen(historische rulers vs Random Rules, Lucky Nations Historisch of Random). Bovendien stuurt het spel met missies landen wel een bepaalde kant op. Maar niet elk spel hoeft hetzelfde te zijn/

 • _Anvil_
 • Registratie: september 2010
 • Laatst online: 09:41
Zitten er nog wel historic events met keuzes in? Of alleen de random meuk/missies?

 • chronoz
 • Registratie: maart 2010
 • Laatst online: 10:59
English missions
1 Hundred Years' War missions
1.1 Occupy Paris
1.2 Recover Normandy
1.3 Conquer Aquitaine
1.4 Vassalise France

2 Conquest missions
2.1 Conquer Ireland
2.2 Conquer Scotland
2.3 Vassalize Scotland

3 Exploration and colonization missions
3.1 Discover North America
3.2 Colony in North America
3.3 Discover the Caribbean
3.4 Colony in the Caribbean
3.5 Discover India
3.6 Gain a foothold in the Indian Trade
3.7 Chart Southern Ocean
3.8 Prison Problems

4 Trade missions
4.1 Gain control of our Trade
4.2 Establish Trade in India
4.3 Establish Trade in the Americas
4.4 Our money is going overseas
French Missions
1 Conquest Missions
1.1 Annex Orleans
1.2 Annex Provence
1.3 Annex Auvergne
1.4 Annex Bourbonnais
1.5 Subjugate Brittany
1.6 Annex Savoy
1.7 Annex Alsace
1.8 Conquer Milan
1.9 Annex Genoa
1.10 Subjugate Lorraine
1.11 Annex Lorraine

2 Colonization Missions
2.1 Discover North America
2.2 Colony in North America
2.3 Discover the Caribbean
2.4 Colony in the Caribbean

3 Hundred Years' War Missions
3.1 Defend against England
3.2 Recover Calais
3.3 Recover Aquitaine

4 Miscellaneous Missions
4.1 Establish National Guard
4.2 Expand the Louvre
4.3 Relations with the USA
4.4 Defend the Netherlands
Austrian Missions
1 Bavaria
1.1 Protecting the Ancestral Lands
2 Bohemia
2.1 Bohemia must accept Austrian over lordship
2.2 The End of Bohemia
3 Burgundy
3.1 Securing the Imperial Border
3.2 The Burgundian Inheritance
4 France
4.1 Defend the Southern Netherlands
4.2 Keep the French out of Italy.
4.3 Protect Italy from Revolutionary Forces.
5 Hungary
5.1 The decline of Hungary.
5.2 Protect the Hungarians
6 The Ottomans
6.1 No Austrian Lands to the Turk
6.2 Protect Hungary from the Ottomans
6.3 Liberate Transylvania from the Ottomans.
6.4 Secure the Military Frontier
6.5 Drive back the Turk
7 Poland
7.1 The Partition of Poland
8 Spain
8.1 The relationship with Spain
9 Other Missions
9.1 Unite the Habsburg Lands
9.2 Recover Silesia
9.3 Reclaim the Imperial Crown
9.4 Our claims to Northern Italy
Ottoman/Turkish Missions
1 Reinforcing your grab on Anatolia
1.1 Vassalise Candar
1.2 Annex Candar
1.3 Vassalise Karaman
1.4 Annex Karaman
1.5 Vassalise Duldakir
1.6 Conquer Smyrna
1.7 Convert the Infidels

2 Sizing Greek lands
2.1 City of the World's desire
2.2 Conquer Southern Greece
2.3 Conquer Kaffa
2.4 Conquer the last Crusader Bastion
2.5 Conquer Crete

3 Expanding in the Balkans
3.1 Conquer Serbia
3.2 Conquer Bosnia
3.3 Vassalise Wallachia
3.4 Vassalise Transylvania

4 Expanding in the Middle East
4.1 Bring down the Mamluks
4.2 Annex Egypt
4.3 Protect Medina
4.4 Defend the Pilgrimage
Zit dus wel enige relatie in met de geschiedenis! :)

Bron: http://www.paradoxian.org/eu3wiki/Missions

 • ph4ge
 • Registratie: augustus 2004
 • Laatst online: 22:36
Als EU alleen maar historisch zou zijn, dan is het geen spel meer. Wil je meer van de geschiedenis leren kan je beter een boek lezen, in EU3 maak je zelf geschiedenis. Ik denk dat ik hem ook weer eens ga installeren, kijken of er de afgelopen maanden nog nieuwe mods bij zijn gekomen die de moeite zijn.

SW-0040-8191-9064


 • _Anvil_
 • Registratie: september 2010
 • Laatst online: 09:41
Wellicht moet je EU2/FTG gespeeld hebben om te begrijpen wat ik bedoel. Missies zijn toch iets anders dan de historic events waar ik het over heb.

 • Mektheb
 • Registratie: december 2006
 • Laatst online: 22:27
Er kwam ook een nieuwe aan van Paradox geloof ik ?, heb er toen naar zitten kijken maar ben het totaal vergeten.

Speel Divine wind trouwens wekelijks :)

 • 4bit
 • Registratie: juni 2010
 • Laatst online: 22:50

4bit

Onward, to futility!

Magna Mundi komt eraan, is/was een mod van EU3 ook. Maar wordt dus nu een volwaardig spel.

De magna mundi mod was net gemaakt door mensen die vonden dat EU3 nog steeds te veel bijstuurt om de geschiedenislijn wat te volgen. Met name andere landen die meer bonden sluiten zoals in onze geschiedenis.
Met magna mundi zouden er meer parallelle geschiedenissen gevolgd worden die logischer zijn voor de gebeurtenissen in dat spel.

Ik heb de magna mundi mod altijd al eens willen spelen, maar wil eerst eens door EU3 standaard willen gaan (wel met alle huidige uitbreidingen). Maar nu denk ik eraan om te wachten tot het volledige spel magna mundi uitkomt. En dat gewoon te spelen. Langs de andere kant kan het wel 2 uitbreidingen duren alvorens alle half gamebreaking bugs weg zijn.

I'll do what I can, but expect very little.


 • 4bit
 • Registratie: juni 2010
 • Laatst online: 22:50

4bit

Onward, to futility!

Blijkbaar is de Magna Mundi game, gebaseerd op de EU3 mod, gecancelled. :'(
Het zag er mij nochtans een beloftevolle game uit, en ik keek er zeer hard naar uit.
Hi all,

today Paradox Interactive decided to cancel Magna Mundi. It will not see the light of day under the current set up: Universo Virtual (UV) will not be part of this project any more.

The reasons for cancelling the contract with Universo Virtual include the following:

- Lack of progress; we have seen this project drag on and the code we have gotten has not shown significant improvement for many months. Some old and known problems persists and new ones appear with each delivery.

- Lack of trust; the leadership of UV has given a sunshine version of the project to Paradox and reacted with irritation and anger when we have pointed out obvious problems with the deliveries. It has come to a point where they claim the project is done, and the game is ready for release – despite the many critical issues found and reported on our end.

- Internal strife within the MM team; we have gotten information from members within the MM team desperate to save the project whom report to us that the project lacks active leadership. Key personnel in the project see what Paradox sees but instead gets silenced by the UV leadership.

All in all, these are not circumstances under which we can work with a team and it will now stop. At this point we have no more news than the above.

Sincerely and regretfully,
Mattias Lilja
Executive Producer for Magna Mundi
De developers zelf zijn er alvast ook niet met opgezet:
Greetings Magna Mundi fans,

I am just writing this post to let you know that Universo Virtual and myself will answer in the proper legal forum to the weird “cancellation” of the game. I’d also like to make it known the “cancellation” issue is just a detail on everything that’s going to be settled there.

I am not going to allow that my name and my credibility are to be placed in jeopardy as they have been for some time now. I intend to come out of this with a big smile in my face and my name clean.

In the following days Universo Virtual legal team will make a public statement about this issue.

Thank you for your support,

Carlos Gustavo Benavente

I'll do what I can, but expect very little.


 • ph4ge
 • Registratie: augustus 2004
 • Laatst online: 22:36
Wat een soap. Ik volg EU niet meer, maar MM was wel een weergaloze mod. Het blijven echter amateurs natuurlijk, ik kan me best voorstellen dat dat niet werkt.

SW-0040-8191-9064


 • Ook al Bezet
 • Registratie: juli 2004
 • Laatst online: 11-09 14:16
Heb je daar ook links naar toevallig? Ik kan die berichten niet één twee drie vinden op het forum.

 • 4bit
 • Registratie: juni 2010
 • Laatst online: 22:50

4bit

Onward, to futility!

Zeer zeker, het nieuws heb ik verkregen via RPS:
http://www.rockpapershotg...o-lack-of-progress-trust/

De Paradox thread waar het bekend gemaakt is:
http://forum.paradoxplaza...led&p=13978345&viewfull=1

I'll do what I can, but expect very little.


 • Ook al Bezet
 • Registratie: juli 2004
 • Laatst online: 11-09 14:16
Jammer dat het zo gelopen is, bedankt voor de links in elk geval.

 • chronoz
 • Registratie: maart 2010
 • Laatst online: 10:59
Ik heb met deze 2 mods ook veel plezier gehad:
 • Death and Taxes
 • Occultus Orbis Terrestre - 3 extra eilanden, vond ik erg gaaf. Dit is gewoon een virtuele wereld waarbij Atlantis bestaan in de Atlantische Oceaan en in de Indische en Grote Oceaan ook nog twee erg grote eilanden bestaan.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Postius
 • Registratie: september 2006
 • Laatst online: 25-08 16:41
Ik denk dat paradox redelijk gelijk heeft in deze zaak. Paradox zelf kunnen zelf eikels zijn, maar een modje in elkaar flansen iets HEEL anders dan een volwaardige game. Komt over alsof de MM het onderschat hebben. Jammer, keek er naar uit. Vind Eu3 en Vic2 toch de beste paradox titels (uiteraard met alle uitbreidingen)

GoT Warhammer Community op steam http://steamcommunity.com/groups/got40k


 • anandus
 • Registratie: februari 2001
 • Niet online
EU4 is net aangekondigd *O*

 • Terranova
 • Registratie: januari 2010
 • Laatst online: 23:17
Erg nice ja!
Pagina: 1 2 3 ... 10 Laatste


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Bij het bezoeken van het forum plaatst Tweakers alleen functionele en analytische cookies voor optimalisatie en analyse om de website-ervaring te verbeteren. Op het forum worden geen trackingcookies geplaatst. Voor het bekijken van video's en grafieken van derden vragen we je toestemming, we gebruiken daarvoor externe tooling die mogelijk cookies kunnen plaatsen.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Forum cookie-instellingen

Bekijk de onderstaande instellingen en maak je keuze. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functionele en analytische cookies

Deze cookies helpen de website zijn functies uit te voeren en zijn verplicht. Meer details

janee

  Cookies van derden

  Deze cookies kunnen geplaatst worden door derde partijen via ingesloten content en om de gebruikerservaring van de website te verbeteren. Meer details

  janee