Altaphista schreef op donderdag 26 november 2009 @ 00:00:
Overdag doe ik mijn lampen uit principe nooit aan, gewoon omdat het kan en omdat het grote onzin is. Zwaar irritant die tegenliggers met lamp aan, vaak ook verkeerd afgesteld, en zonder lampen aan zie ik ze echt wel. Jammer ook van alle extra brandstof die wordt verstookt. Alleen als het donker wordt of zicht minder is (regen oid) dan wel aan.
Als je dat 'uit principe' nooit, doet, zou je er eens goed aan doen om je eens in te lezen in de materie. Er wordt namelijk van overheidswege, vanwege de veiligheidsverbetering,
geadviseerd om je lichten altijd aan te hebben.
Gebruik voertuigverlichting
Onderstaand vindt u een overzicht voor het juiste gebruik van de voertuigverlichting.
* Dimlicht is overdag toegestaan en 's nachts verplicht. De dimlichten hoeven niet aan als de mistlichten branden. Branden de dimlichten en mistlichten aan de voorkant van de auto tegelijk, dan bestaat de kans dat u verblind wordt door de reflectie van uw eigen dimlicht.
* Groot licht mag u alleen 's nachts gebruiken, behalve bij tegenliggers of wanneer op korte afstand een ander voertuig wordt gevolgd. Dus ook fietsers en bromfietsers. Onder deze voorwaarden mag u groot licht binnen en buiten de bebouwde gebruiken.
* Sommige auto's hebben speciale dagrijlichten die bedoeld zijn om de auto overdag beter zichtbaar te maken. U mag deze lichten bij daglicht gebruiken.
* Het mistlicht aan de voorkant mag u alleen gebruiken bij mist, sneeuwval of regen als daardoor het zicht ernstig wordt belemmerd. Het mistachterlicht mag u alleen gebruiken bij mist of sneeuwval waardoor het zicht minder is dan 50 meter. Bij zware regen mag u het mistachterlicht niet gebruiken. Als de mistlichten branden, hoeven de dimlichten niet aan.
* De achterlichten moeten altijd samen branden met groot licht, dimlicht, stadslicht of mistlicht.
* De kentekenplaatverlichting moet altijd samen branden met groot licht, dimlicht, stadslicht of mistlicht.
* Parkeerverlichting is 's nachts en bij slecht zicht overdag verplicht en als u parkeert buiten de bebouwde kom.
* Een derde rood remlicht is verplicht als uw auto in gebruik is genomen na 30 september 2000. U moet het derde remlicht in het midden aan de achterkant van het voertuig en hoger dan de gewone remlichten aanbrengen.
* Breedstralers en verstralers zijn geen begrippen die in de wet staan en formeel mag u deze verlichting niet gebruiken. Staat er een "F" of "B" in het lampglas, dan worden ze beschouwd als mistlichten. Ontbreekt die code, dan worden ze beschouwd als groot licht.
toon volledige bericht
Als jij leest: om auto's beter zichtbaar te maken, denk jij zeker dat er bedoeld wordt "ik heb geen dagrijlichten, dus het gaat voor mij niet op, want ze zeggen niet dat het verplicht is".
Dergelijke principes handhaven is m.i. waanzin. Het is niet verplicht, maar het is aangetoond dat het voeren van licht overdag
veiliger is. Dat we niet allemaal die dagrijdlichten hebben betekent niet dat je, zoals velen doen, op een regenachtige dag in een grijze of anderszins neutraal ten opzichte van de duistere omgeving gekleurde, haast onzichtbare auto, zonder licht gaan rijden.
Vanaf 2011 speciaal daglicht op nieuwe auto's
Door: ANP | 18 januari 2008
De Europese Commissie wil dat alle nieuwe auto's vanaf 2011 een speciaal daglicht voeren. De aparte lampjes aan de voorkant zijn minder fel dan gewone koplampen, maar moeten de auto wel zichtbaarder maken. Dat kan tot 2000 verkeersdoden per jaar schelen. Nu sterven jaarlijks ruim 40.000 mensen op de Europese wegen.
De lichtplicht gaat anderhalf jaar later ook in voor nieuw verkochte vrachtwagens en bussen. De EU heeft met de plicht al ingestemd in een comité van de Verenigde Naties in Genève, meldt de Duitse krant Die Welt vrijdag.
Voor huidige autobezitters verandert er niets. Zij hoeven geen speciaal licht in te bouwen. Wel kunnen EU-landen zelf eigen regels invoeren voor daglicht. Zo heeft Zweden al alle automobilisten verplicht om altijd het licht aan te doen. Mogelijk komt ook Duitsland met een eigen lichtplicht.
Omstreden
Het daglicht is echter omstreden onder deskundigen. Volgens hen kan het zin hebben 's winters in de donkere bossen van Zweden, maar is het nutteloos in de zonnige Zuid-Europese landen.
Oostenrijk heeft begin dit jaar de plicht tot daglicht opgeheven. Reden was het gestegen aantal ongelukken in 2007. Door de koplampen waren de auto's wel zichtbaarder geworden, maar fietsers en motorrijders juist minder.
Verheugd
De Nederlanders Motorrijders Actie Groep (MAG) reageerde in december daarom al verheugd dat de Europese Commissie afzag eerder plannen voor een verplichte koplamp aan overdag. Een speciaal daglichtje vindt de MAG nog het meest acceptabel.
toon volledige bericht
Wij wonen in een land waar het zin heeft. Ondanks het grote aantal fietsers. Maar die voeren 's avonds zelf dermate vaak geen licht, dat je je kunt afvragen of het wel aan de automobilisten met licht overdag ligt dat er meer ongelukken gebeurden.
"Atheism is an attitude, a frame of mind that looks at the world objectively, fearlessly, always trying to understand all things as a part of nature" - Carl Sagan