Deze protractor is prima. Ik weet niet volgens welke theorie hij uitlijnt (loefgren, baerwald of stevenson), maar de manier van uitlijnen met dit ding werkt gewoon.
Die verschillende uitlijntheorieen houden grofweg in: de laagste gemiddelde vervorming, de laagste piekvervorming of de laagste vervorming bij de binnenste groef.
Als je zo'n papiertje niet fijn vindt is het inderdaad beter om zo'n ding te kopen. Het is belangrijk dat je een protractor fysiek lekker en makkelijk vindt werken, omdat je met je naald bezig bent. De meeste naalden breken/beschadigen namelijk als men ermee in de weer is om 'm uit te lijnen, dus dat is gewoon een risico. De ene persoon heeft gouden horlogemakershandjes, en de andere kolenschoppen. Iedereen kan wel raden welke een dun naaldje prefereert.
Een andere beroemde protractor is de "Schönsjabloon" (van Walter Schön), al bestaan er wel wat twijfels over de uitlijning die hij gebruikt. Maar dat is een ding waarop gelijk de handleiding geschreven staat
http://www.tnt-audio.com/accessories/schon_e.html
In die link zie je ook hoe je vaak uitlijnt (een methode die vaak gebruikt wordt).
Dat is dus een vulling van een vulpotlood met een stukje plakband voorop het element plakken zodat je goed de parallele stand kan aflezen.
Met dat spiegelsjabloontje (stupid protractors), moet de naald dus op een bepaald punt staan en het element (die potloodvulling) exact parallel staan met de strepen die erop getekend staan.
Daarna verplaats je de naald naar het andere 0 punt, en moet die potloodvulling weer parallel staan met de strepen. (daarvoor draai je het plateau met het sjabloon ook een beetje trouwens)
Is dat niet het geval (staat de potloodvulling niet meer parallel), dan moet het element dus een stukje naar voren of naar achteren.
Het is dus veel gepriegel, deels met de naaldbescherming er af (als je de naald op de sjabloon zet), wat dus veel risico met zich meebrengt.
1 ongecontroleerde beweging oid, en je naald staat krom.
Je hebt een oud element, oefen daar dus mee!
De andere manier van uitlijnen is met een 'gauge'.
Dat is een houder waar je je losse headshell in plaatst, en de naaldtip moet dan op x aantal mm vanaf het begin van je headshell staan (dus waar de stekker over gaat in headshell).
Maar die afstand moet dan bekend zijn. Die zou je volgens mij kunnen berekenen (ik zou zo 123 niet weten hoe trouwens, ik moet m'n gonio opfrissen en dat zal ook behoorlijk wat rekenwerk zijn), maar dan moet je behoorlijk wat gegevens van je arm hebben, die vaak niet bekend zijn. (die gegevens zijn: afstand arm-spindle, effectieve lengte en offsethoek).
Vroeger zat zo'n gauge er vaak bij (vaak onbekend welke uitlijntheorie hij volgt), maar nu is alleen eigenlijk zo'n gauge beschikbaar voor technics draaitafels.