Toon posts:

Algemeen Studio/Strobist Topic

Pagina: 1 2 3 ... 26 Laatste
Acties:

Onderwerpen


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • GerardHenninger
 • Registratie: Augustus 2004
 • Laatst online: 27-09 23:10

Studio / Strobist / Creatief / Off-camera -flitsen


versie v0.90 beta

Intro
De laatste jaren zijn steeds meer mensen gaan fotograferen door de digitale "revolutie". Het begint meestal bij wat snapshots van uitjes, bloempjes, huisdieren etc. Steeds vaker zie je dat (hobby)fotografen nieuwsgierig worden naar het off-camera / studio flitsen, maar hoe begin je en wat moet je allemaal hebben?
Grofweg gezegd zijn er twee manieren om creatief te flitsen :

De strobist-methode
Een stroming gestart door David Hobby waarbij de nadruk ligt op het gebruik van je reportage flitser om op die manier makkelijk en mobiel te flitsen. Dus niet met je flitser op je camera maar juist er vanaf (off-camera).

Studioflitsers
Minder mobiel en over het algemeen minder goedkoop dan de bovenstaande methode. Voordeel is wel dat er een grotere markt voor is en dat je er (op hoger niveau) meer mee kan.

Flickr group
Speciaal voor dit topic (en voor alle Tweakers die spelen met (raportage/studio) flitsers heb ik een Flickr-Group aangemaakt : klik hier.

Laat hierin je beste foto's zien met uiteraard een uitleg over hoe de foto tot stand is gekoment (qua belichting/hardware). Open geen nieuwe topics met vragen/tips, maar plaats die gewoon in dit topic zodat het overzichtelijk blijft.

Als je foto's laat zien in dit topic probeer dan ook te linken naar de foto op Flickr zodat iedereen daar kan zien wat je gedaan hebt. Eventueel commentaar kan je dan ook op Flickr geven.

Misschien dat we later (met een partner/sponsor) prijzen kunnen hangen aan de beste foto van de maand/kwartaal.... Het is maar een idee.

Voordat we verdergaan
Frank gaat (zie hieronder, tweede post) in op de strobist methode terwijl ik me zal richten op studioflitsers.
We weten niet alles, dat pretenderen we ook niet, we proberen d.m.v. dit topic alleen zoveel mogelijk vragen te beantwoorden. Missen we iets, let us know!

We zullen op dit moment (nog) NIET ingaan over hoe je je onderwerp het beste kan belichten, wat de beste compositie is in een bepaalde situatie en wat bijvoorbeeld keylights en rimlights zijn. Je kan er natuurlijk wel over discussieren, maar als we ook dat allemaal in de TS moeten opnemen dan zijn we nog wel even bezig...

Het kan trouwens zijn dat bepaalde zaken overlappen, maar dat komt dan ook omdat de techniek in principe hetzelfde is, alleen het materiaal is anders.

Showcase topics zijn er als je alleen iets wilt showen. We zitten hier in FGA en dus is het niet alleen showcase werk. Gewoon lekker je set-ups en werkwijze laten zien! Zo kan iedereen er van leren :) Denk er dus even aan als je een foto post dat het geen showcase is. Wil je niet je set-up laten zien? Maak dan een show/test-case topic aan in FGS (met de bijbehorende regels).

*De TS zal altijd een "Work in Progress" zijn, hij zal nooit afzijn en we zullen constant dingen toevoegen (met behulp van jullie opmerkingen/discussies).*

Materiaal

Flitser
Er zijn heel verschillende merken flitsers, veel spul komt uit Azie en dan ook nog eens uit dezelfde fabiek (bijvoorbeeld QiHe en Linkstar). De diverse merken hebben in Nederland een "vaste shop", d.w.z., sommige merken haal je het beste bij een shop/dealer omdat alleen die ze importeren of omdat ze daar de meeste kennis en accessoires hebben. Hieronder een lijst met budget en professionele flitsers.

Instap/Budget
Professioneel
Wat is het verschil bij de instapmerken?
Leuk en aardig twee van die lijstjes, maar wat is het verschil? Tussen de verschillende instapflitsers zit niet zo heel veel verschil, ze doen allemaal prima hun werk. Waar je op moet letten is of de flitser traploos instelbaar is (ja dat wil je) en wat voor accesoires erop passen (reflectors, grids, softboxen etc). Zo passen er op de QiHe en Linkstar flitskoppen (ze komen uit dezelfde fabriek) behalve QiHe/Linkstar accessoires ook Bowens accessoires. Dat kan handig zijn voor later als je uit wil breiden. Daarnaast mist misschien Linkstar wel een speciaal type accessoire dat je nodig hebt en in dat geval kan je dus ook bij Bowens kijken. Falcon Eyes is misschien het meest bekend in Nederland, maar de andere instapmerken zijn de laatste tijd bezig met een inhaalslag. Falcon Eyes voelt iets minder stevig aan dan de andere merken, er gaan zonder speciale koppeling (speedring) geen accessoires op van andere merken, maar dat hoeft ook niet, aangezien Falcon Eyes een heel groot assortiment heeft.

Wat is het verschil bij de pro-merken?
Bij de duurdere pro-merken is het verschil nog kleiner; ieder merk heeft genoeg accessoires, als je op locatie zou willen flitsen dan heeft ieder merk een generator in z'n assortiment (iets wat bij de meeste instapmerken ontbreekt). In het hogere segment is meer een kwestie van smaak en gevoel, zie het als Nikon vs. Canon vs. Pentax vs. Sony. Als je de stap maakt naar het hogere segment flitsers dan zou ik ieder merk gewoon een dagje huren (zie de shops achter de merken voor meer info) om zo een indruk te krijgen. Laat ik mezelf als voorbeeld nemen : Ik heb gekozen voor Elinchrom omdat ze hele leuke accesoires hebben, een redelijk goedkope generator (accupack), triggers hebben waarmee ik draadloos m'n fliters in kan stellen en omdat er hele goede garantie zit op de duurdere flitskoppen; als een flitskop kapot is dan krijg ik een nieuwe zolang de oude nog niet gemaakt is; ik kan dus gewoon doorwerken mocht dat nodig zijn. Ik neem aan dat de andere merken ook zo'n soort service/garantie hebben.

En wat is dan het verschil tussen de dure en goedkope merken?
Het verschil tussen de instap- en pro-flitsers zit voornamelijk in de bouw van de flitser en de accessoires.
Veel van de instapflitsers zijn van plastic en zijn eigenlijk niet gemaakt om IEDERE dag gebruikt te worden. Daarnaast zijn ze misschien wat gevoeliger als je ze op locatie gaat gebruiken. Daarnaast hebben de duurdere merken allemaal een accupack wat inhoudt dat je ze makkelijk mee kan nemen naar een locatie zonder stroom, handig als je dat g**le buurmeisje op het strand wil fotograferen. Als laatste grote verschil; de flitsduur. Kort en krachtig : hoe korter de flitsduur, hoe makkelijker je "actie" kan fotograferen. Iemand springend fotograferen zal makkelijker gaan met een Profoto-flitskop dan met een FalconEyes flitskop.

Statief
Reflectiescherm
Triggers
Lightmodifiers
Paraplu
Softbox
Beautydish
Snoot / Grid
Lichtmeters

Voorbeelden - klik voor groter voorbeeld

Voorbeeld #1
Setup #1


Voorbeeld #2
Setup #2


Voorbeeld #3 - foto van Acolyte57
Setup #3 - setup van Acolyte57


Voorbeeld #4 - foto van Acolyte57
Setup #4 - setup van Acolyte57


Hey, hoe maak ik zo'n overzicht van m'n setup?
Je kan voor Photoshop een bestand downloaden waarin je heel makkelijk diverse layers aan en uit kan zetten om op die manier je setup "na te tekenen". Het bestand kan je hier downloaden. Met dank aan Kevin Kertz.

Waar kan ik het beste mee beginnen?

Startersset #1 - Mega Budget

De spullen
 • ca 165 euro
Waarom? Hoe? Wat?
Je hebt bijna geen budget of wilt eerst weten of studioflitsen wel jou ding is? Nou, dan kan je met dit Falcon Eyes setje prima aan de slag.

Het zijn niet de meest flexibele en stevige flitsers, maar je kan er prima mee aan de slag. Aangezien je goedkoop/klein wilt beginnen raad ik geen transmitters aan, nee, je moet het doen met de bijgeleverde synccord. Dit houdt in dat er een kabeltje van je camera naar een flitser loopt om op die manier de flitser "af te vuren". De tweede flitser flitst automatisch mee d.m.v. de slavecell.

Heel nauwkeurig kan je de flitser niet instellen aangezien hij maar instelbaar is van 1/1 tot 1/8ste. Desondanks, een leuk setje om mee te beginnen.

Alles zit erbij; statieven, kabels en zelfs twee softboxen. Bouw eventueel zelf een goedkoop reflectiescherm (met karton, papier of aluminiumfolie) zodat je nog flexibeler bent!

Startersset #2 - Instap

De spullen
 • ca 349 euro
 • ca 54 euro
 • ca 38 euro
Waarom? Hoe? Wat?
Ik kies hierboven voor Linkstar omdat ze goede stevige koppen bouwen voor een schappelijke prijs. Falcon Eyes is ook een bekend budget merk, maar die flitskoppen zijn over het algemeen van plastic en daardoor wat gevoeliger. Daarnaast kan je op Linkstar flitsers ook Bowens accessoires gebruiken wat handig is als je later wil uitbreiden. Het setje wordt geleverd met geveerde statieven, twee softboxen (60x90cm) en alle andere nodige accessoires.

Aangezien werken met een sync-cord zo 1970 is, kiezen we hier een radiowave triggerset van Falcon Eyes. Binnen een kleine straal (10m) doen ze het prima, zeker binnenshuis. We zouden ook kunnen kiezen voor een infraroodsysteem, maar dan moeten je flitsers in het zicht staan van de infraroodzender en dat is niet altijd het geval. Deze triggers werken overigens alleen op studioflitsers en NIET op raportagefliters.

Ik vind (maar dit hele advies is gebasseerd op mijn mening) dat een reflectiescherm bij iedere strobist/studio aankoop hoort. Het is een gratis "flitser" voor heel weinig geld. Daarnaast is een reflectiescherm altijd handig voor als je buiten met zonlicht wil fotograferen (met of zonder flitsers). Kies niet voor een te klein reflectiescherm, het zou jammer zijn als je alleen wat licht kan terugkaatsen op bijvoorbeeld de neus van je model :P

Als je net begint met je nieuwe set, sluit dan niet meteen beide flitsers aan, oefen eerst met 1 flitser. Na een week spelen pak je je reflectiescherm erbij om te kijken wat voor invloed dat heeft. Pas na een maand mag je je tweede flitser gebruiken ;)

Startersset #3 - Semi-Pro
Zie ook hierboven bij "Startersset #1" voor wat basisinformatie en belangrijke opmerkingen.
Deze set is een stuk duurder dan de startsset hierboven en is dan eigenlijk ook bedoeld voor mensen die zeker weten dat ze later willen doorgroeien wat betreft studiofotografie. Ik had ook nog een tussenstap kunnen maken met de duurdere Linkstar LF-250a set of Elinchrom D-Lite serie, maar eigenlijk verschillen die niet zoveel met de FS-serie van Linkstar. We gaan het hieronder dus iets beter (lees: duurder) aanpakken


De spullen
Waarom? Hoe? Wat?
We kiezen nu voor de Elinchrom BxRi serie die net uitgebracht is. Bij deze set zitten weer de standaard dingen zoals softboxen, statieven etc etc. Het speciale aan deze flitsers is dat ze een INGEBOUWDE ontvanger hebben voor de bijgeleverde Skyport zender. Op zich niet zo heel spannend (wel uniek in dit segment), maar je kan met de zender het vermogen van de flitsers instellen. Je hoeft dus niet meer naar je flitskoppen te lopen om ze in te stellen. Daarnaast hebben deze flitskoppen een korte flitsduur, je kan makkelijker actiefoto's maken (springende modellen bijvoorbeeld). Alles wordt geleverd in twee compacte tassen. Ingepakt is het setje zo compact (en licht) dat je het zelfs op de fiets mee zou kunnen nemen.

Uiteraard moet er wel weer een reflectiescherm bij ;)

Opmerking/Ervaringen aankopen
"Ja hey, jij altijd met je Elinchrom en Linkstar, je krijgt zeker gratis producten van hun?".
Nope.... nouja, niet echt ;) Ik krijg wel eens korting of een speciale behandeling, maar nee, ik moet zelf nog steeds diep in de buidel tasten als ik iets wil kopen. Die kortingen/speciale behandelingen krijg ik alleen maar omdat ik (te)veel geld uitgeef bij bepaalde winkels, iets wat ik bij jullie probeer te voorkomen ;)

De laatste jaren heb ik diverse merken gebruikt (Falcon Eyes, Bowens, Elinchrom, Profoto, en QiHe/Linkstar) en Elinchrom en Linkstar/QiHe hebben een goede indruk achtergelaten. Ik probeer gewoon te voorkomen dat er andere mensen zijn die dezelfde "slechte" ervaringen ondervinden als ik. Even kort een rijtje met mijn ervaringen :

Bowens :
Mijn eerste merk wat betreft studio fotografie. Werd me aangeraden door een pro fotograaf aangezien het merk geliefd is bij veel Nederlandse pro fotografen. Ik vond het toendertijd (4 a 5 jaar geleden) best duur, maar als ik nu terugkijk zitten ze qua prijzen in dezelfde catagorie als Elinchrom nu. Eerlijk gezegd vond ik het maar lomp werken en was het z'n geld niet waard. Ik ben toen ook over gestapt naar QiHe (Linkstar) ; voor veel minder geld kon ik precies hetzelfde.

QiHe
Na mijn Bowens avontuur ben ik overgestapt op QiHe (de Linkstar flitskoppen komen uit dezelfde Chinese fabriek). Ik kon m'n Bowens accessoires blijven gebruiken, maar de flitskoppen waren veel goedkoper. Daarnaast voelde het solide en degelijk aan.

Falcon Eyes
Ik heb diverse workshops gevolgd en tijdens een workshop bij een fotograaf vond hij het nodig om QiHe af te zeiken. Ik moest van hem Falcon Eyes kopen en aangezien ik best nieuwsgierig was heb ik toen ook twee Falcon Eyes koppen gekocht. Bij gebruik voelde ze goedkoop aan, m'n QiHe koppen waren veel steviger. Daarnaast waren de accessoires ook niet geweldig; softboxen gingen snel kapot (scheurtjes) en reflectors leken niet goed vast te zitten. Nee, ik was niet onder de indruk, al helemaal niet omdat QiHe even duur was en Falcon Eyes weinig toevoegde.

Profoto
Na een aantal jaar was ik het gepruts zat met al die verschillende accessoires en merken en wilde ik een frisse start maken. Ik heb alles geprobeerd te verkopen (of weg te geven) en ging op zoek naar een beter merk. Als snel kwam ik terecht bij Profoto, heel geliefd in de VS. Ik heb een setje met accessoires voor een weekend gehuurd en was helemaal onder de indruk; het werkte goed en snel, voelde super degelijk aan en ze hadden heel veel accessoires waaruit ik kon kiezen. Uiteindelijk een "boodschappenlijstje" gemaakt met de dingen die ik nodig uit. Totaal : 9000 euro :( Best een duur grapje. Ik heb toen geprobeerd dingen van het lijstje te halen, maar eigenlijk had ik al een "minimale" set. Daarnaast kwam ik erachter dat Profoto spullen slecht leverbaar waren en accessoires nooit op voorraad waren. K-U-T!

Elinchrom
Na mijn mislukte Profoto avontuur ging ik op zoek naar een ander pro-merk en ik kwam uit op Elinchrom; veel soorten flitsers, veel accesoires en bovendien goed leverbaar en goede support. Na 3 bakjes koffie gedronken te hebben met de dealer (Fotoflits) heb ik besloten een set aan te schaffen. Tot op de dag van vandaag heb ik daar geen spijt van gehad, sterker nog, bijna iedere maand breid ik mijn set uit met nieuw Elinchrom speelgoed.

Workshops / Literatuur / Internet

Links

Winkels

Tweakers / GoT'ers

Actieve flitsende/strobist TweakersVind je dat ik iemand (jou?) mis, laat het me dan weten!


*gereserveerd - later meer*

[Voor 255% gewijzigd door Anoniem: 22659 op 10-02-2010 11:20]


Acties:
 • +1Henk 'm!

 • Frank|A
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 16-01-2013

Strobist


Intro
Je kunt tegenwoordig voor een relatief klein bedrag een studio flitsset kopen en daarmee de eerste stapjes in de wereld van de flitsfotografie zetten. Maar dit is niet de enige methode. Niet iedereen heeft het geld, de ruimte of de behoefte om een grote studio flitsset in huis te halen. Je hoort daarom steeds vaker de term Strobist, maar wat betekend dat? Strobist (strobe=flitser) is de term voor het gebruiken van een reportage flitser los van je camera. Met behulp van wat kabeltjes of draadloze triggers kan je van je huis tuin en keuken flitser een studio flitser maken. (Met beperkingen natuurlijk). Het grote voordeel is dat deze flitsers op batterijen werken en dat ze dus makkelijk op locatie mee te nemen zijn. Een nadeel is het kleinere vermogen en de langzame laadsnelheid van de flitsers. In dit topic staat de informatie die nodig is om zelf met creatief flitsen te beginnen.


Materiaal

Wat heb je nodig?

1. Handmatig instelbare flitser
Gebruik je een externe flitser op je camera dan meet deze vaak zelf hoeveel licht hij moet afgeven om een juist belichte foto te krijgen. Gebruik je de flitser los van de camera zul je (voorlopig) alles zelf moeten instellen (M stand). Je zult dus de lichtintensiteit moeten kunnen instellen, meestal aangeven met full, 1/2, 1/4, etc. Je hebt ouderwetse zoals de sunpak hier onder, maar ook de meeste nieuwe flitser werken (bv. Metz 48 AF-1)


fig. 1.

fig. 2. Een oude sunpak flitser die je handmatig kan instellen

Veel gebruikte flitsers
Niet alle flitsers zijn geschikt. Hier staat een lijst met veel gebruikte flitsers. Dat ze op de lijst staan betekend trouwens niet dat ze allemaal even geschikt zijn. Sommige hebben een sleep timer (Canon 430ez), werken niet goed met de oudere triggers (Canon 540ez, 480ex) of hebben maar beperkte instel mogenlijkheden (kijk bij Variable Power in de tabel). De beste flitsers zij die uit de Nikon SB serie en de Vivitar 285HV .


2. Triggers
Als je op het knopje van de camera drukt voor het maken van een foto moeten de flits ook afgaan. Het aansturen van de flitser kan op meerdere manieren zowel met 'draad' als draadloos. Ik zelf gebruikt de draadloze methode en zal deze dan ook beschrijven.

Draadloze triggers bestaan er in verschillende kwaliteiten en verschillende prijzen. Je hebt pocket wizards, skyports, radiopoppers, cybersyncs, flashwaves en verschillende triggers die je via ebay kan kopen. Ze werken allemaal ongeveer hetzelfde maar verschillen in hun betrouwbaarheid. De meeste beginners beginnen vaak met de goedkopere ebay triggers. Een setje bestaat uit een zender en een ontvanger. De zender schuif je op de flitsschoen van je camera, de onvanger sluit je aan op de flitser. Als je afdrukt zend de zender een signaal naar de ontvanger en gaat de flitser af. Het bereik is meestal tientallen meters. Je kunt meerdere ontvangers aansturen met een zender, zo kan je meerdere flitsers gebruiken. Net als in de studio.


fig. 3. Ebay trigger d8-p, links zender, recht ontanger met flitsshoen


fig. 4. Links de ontvanger met duidelijk zichbaar de pc-poort.

Veel gebruikte Ebay triggers
Zoals ik al aangaf zijn er verschillende ebay triggers op de markt. De meest bekende zijn de Cactus triggers. Hiervan zijn inmiddels drie versies op de markt: de v1, v2 en v2s. De v1 en v2 versies geven nogal vaak problemen en kun je beter niet kopen. De nieuwst versie de v2s is al een stuk beter gebouwd. Helaas zien de triggers er hetzelfde uit en is het soms moeilijk om te zien welke versie je koopt. In Nederland worden deze triggers soms onder een andere naam aangeboden (o.a. Falcon Eyes) tegen hogere prijzen dan op ebay. Ik zelf was in het bezit van v2 triggers maar had te veel problemen en heb ze inmiddels vervangen. Naast deze Cactus triggers zijn op dit moment de YJianisi, Yongnuo en Phottix PT-04TM triggers erg populair. Ze zijn beter gebouwd en hebben een groter bereik. Daarnaast gebruiken ze AAA batterijen in de ontvangers die goedkoper zijn dan de batterijen (CR-2) van de Cactus. De PT-04TM heeft alleen geen pc-poort zodat ze alleen direct op het statief zijn te bevestigen (zie paragraaf 3). Dit vind ik zelf iets te link en heb daarom de D-8P trigger gekocht, deze 8 kanaals trigger heeft wel een pc-poort en gebruikt dezelfde AAA batterijen. Naast deze triggers heb je nog de Yongnou YN-16 met een grotere antenne en de CTR-301 met een plat design (geen pc-poort). Deze laatste is net op de markt en de eerste berichten zijn positief. Het platte design maakt het direct aansluiten op de swifel adapter mogelijk zonder de kans op afbreken. Voor de YN-16 en CTR-301 zijn geen losse ontvangers te krijgen.

Besluit je ebay triggers te gaan aanschaffen koopt dan de Cactus v2s, PT-04TM of de D-8P dan heb je de meeste kans op werkende triggers. Over de combinatie van ebay triggers met de canon 430ex flitser zijn nogal wat problemen bekend, volgens berichten zou alleen de PT-04TM en de CTR-301 goed werken met deze flitser.


3. Hotshoe adapter met pc-kabel
De meeste ontvangers hebben een eigen flitsschoen waarop je de flitser kan schuifen en schroefdraad om de ontvanger op een statief te bevestigen (fig. 8 )...echter deze ontvangers zijn meestal niet zo stevig dus word vaak geadviseerd om de ontvanger via de pc-connector te verbinden met de flitser. Sommige flitsers hebben zelf ook zo'n poort en dan heb je alleen een kabeltje nodig. Heeft je flitser dat niet dan moet je een hotshoe adapter gebruiken. Je kunt ze van verschillende merken kopen, maar let er wel op dat er schroefdraad in de 'bodem' zit zodat je hem kan vastschroeven op je swivel adapter (fig. 11.). Dit Kaiser blokje vind ik zelf de beste.


fig. 5. Kaiser flitsadapter, met (niet zichbaar) schroefdraad

4. (licht)statief en swivel adapter
Je flitser moet natuurlijk ook ergens aan worden bevestigd. Dit kan op een normaal statief, maar die zijn meestal nogal klein. lichtstatieven van 200cm zijn al vanaf 15 euro te koop en werken wel zo goed. Het uiteinde van een lichtstatief (fig. 7.) heeft meestal een schroefdraad die je direct in de ontvanger/hotshoe adapter kan schroeven, maar het is beter om een swivel adapter te gebruiken. Je plaatst die tussen het statief en de hotshoe adapter (fig. 10.) en zorgt voor meer bewegingsvrijheid en de mogelijkheid om een flitsparaplu'tje te plaatsen. Als je geen hotshoe adapter gaat gebruiken omdat je flits een pc-poort heeft en de verbinding tussen je flitser en ontvanger kunt maken via een simpel kabeltje dan zul je een swivel adapter moeten kopen met een flitshoen, zodat je de flits er direct op kunt schuiven.


fig. 6. Swivel, met gat voor de paraplu, boven opschroefdraad voor bevestiging filts

Gerard van tweakers heeft een leuk filmpje gemaakt over dit topic. ff kijken dus!

De verschillende Setup's


Onvanger direct op het statief

fig. 7. Uiteinde van een lichtstatief


fig. 8. De ontvanger (hier de Cactus v2) kan je direct bevestigen op de schroefdraad


fig. 9. De flitser schuif je zo boven in de ontvanger. Je hebt op deze manier geen mogelijkheid om een paraplu te plaatsen. Je hebt ook geen hotshoe adapter nodig. De de stevigheid is minimaal en de kans op vallen is groot!

Ontvanger bevestigd met swivel adapter en hotshoe met pc-kabel

fig. 10. Op het uiteinde is nu een swivel adapter gemonteerd


fig. 11. Op de swivel adapter kan je de hotshoe adapter schroeven


fig. 12. De flitser schuif je nu op de hotshoe en het kabeltje verbind je met de pc-poort van de ontvanger. Ik heb de ontvanger dan met een klimhaak (bouwmarkt) bevestigd aan mijn statief.


Filmpje ter verduidelijking:
[YouTube: http://www.youtube.com/v/2UDMgQObQXI&hl=nl&fs=1]

5. Snoot, Grid & Gels
Nu heb je alles gekocht en dan? Nu moet je gaan begrijpen wat licht doet. Je hebt hard licht en zacht licht. Hard licht geeft harde schaduwen, zacht licht geeft zachte schaduwen. Is je lichtbron groot dan krijg je zachte schaduwen is je lichtbron klein dan krijg je harde schaduwen. Het beste kan je dit zien buiten. Bij een mooie dag is de zon je lichtbron, een klein stipje aan de hemel, je krijgt dan harde schaduwen, bij bewolkt weer schijnt de zon op de wolken waarna die het licht verder uitzenden, de wolken worden dan je lichtbron...en groot oppervlak dus zacht licht. Je flits is een kleine lichtbron en zal als die kaal en direct word gebruikt een harde schaduw opleveren, maak je de lichtbron 'groter' door er een diffuse paraplu voor te houden dan word het licht zachter. Hoe groter je paraplu, hoe zachter het licht. Als je de flits met paraplu verder weg zet word hij in verhouding kleiner dan dat ie was en zal het licht dus harder worden, zet je de flitser pal op iemands gezicht zal het licht zacht zijn.
Naast hard of zacht licht kun je licht ook kleuren met gels (4) of focussen met een snoot (1) of grid (2), met behulp van flags (3) kan je een gedeelte afschermen van het licht.


Waar kopen?

Dat moet je natuurlijk lekker zelf weten, maar hier onder staan wat adresjes. Triggers zijn in nederland ook wel te koop, alleen betaal je dan 60 euro voor iets wat via ebay 20 dollar kost..tja. Koop je ebay triggers begrijp wel dat die kwalitatief minder zijn. Koop wel de nieuwste versies.

Website's, Filmpjes, DVD's en Boeken


Website's
De master site: www.strobist.com waarbij het vooral belangrijk ik om lighting 101 te bekijken
Onze Teakers strobist flickr
Flickr die bij de bovenstaande pagina hoort, veel voorbeelden
Flickr van de Nederlandse strobist groep
Flickr waarbij het verplicht is om ook de setup te laten zien, heel leerzaam
http://www.squeezethelime.com/ de website van Bert Stephani en bekende belgische fotograaf die vooral met reportage flitser fotografeerd. Met hele leuke filmpjes waarin hij laat zien hoe hij te werk gaat.

Filmpjes:
David Tejada
Confessions of a Photographer 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Boeken/DVD's
Science and Magic: An Introduction to Photographic Lighting
Minimalist Lighting

Plaats hier je eigen strobist foto's

Plaals in dit topic je eigen strobist foto's. Het plaatsen van foto's in dit topic heeft niet alleen als doel je werk showen, maar ook om via de foto's kennis te delen met anderen en mischien problemen op te lossen.

Foto + Setup
Omdat het topic vooral als doel heeft om het flitsen onder de knie te krijgen willen we als 'eis' stellen dat je naast de foto ook de setup plaatst. Dat kan zijn een foto van de setup, een getekend diagrammetje of gewoon een korte omschrijving.

Meer foto's van mede tweakers op flickr

[Voor 181% gewijzigd door Anoniem: 22659 op 10-02-2010 11:23]

Pentax k10d - Blog - Flickr


 • nadroJ
 • Registratie: Maart 2006
 • Laatst online: 02:33
Interessant... ik kom helaas veel te weinig toe aan mijn strobist activiteiten, maar altid handig om bij te blijven. Nieuwe dingen te leren. Nu alles in 1 topic te vinden zal zijn is dat enorm handig.

Canon, Apple & Samsung spul


 • wisselwerking
 • Registratie: April 2003
 • Laatst online: 06:47
Mooi. Alles in 1 topic. Ik zal het in de gaten houden.

Wisselwerking | Flickr | 500px | Strava


 • Tunboy
 • Registratie: Januari 2007
 • Laatst online: 08-01-2021
Aangezien het andere topic gesloten is ga ik hier opnieuw m'n vraag stellen:
Het is misschien ook handig te vermelden in dit topic welke flitsers je het best kan kopen als strobist. Dat hoort immers niet in een xyz-dedicated topic thuis omdat bij extern (en manueel ingesteld) flitsen het niet uitmaakt voor welk merk de flits gemaakt is.
Zelf zou ik dus ook wel wat flitsen extra willen kopen om m'n 430EX aan te vullen, maar goede lichtopbrengst en beetje stevigheid is m'n enige vereiste voor m'n strobist-strobes (en een knopje om de sterkte te regelen). Ik heb niets aan TTL en AF-assist enzo voor m'n extra flashes, en nog minder aan een fancy LCD-schermpje en een Canon logo. (dingen die op m'n allround-flits wel belangrijk zijn).
Er werd me de 540ez van Canon aangeraden, maar deze worden niet meer gemaakt, en zijn bijna niet meer te vinden en zelfs tweedehands nog makkelijk 100euro...
Wat vinden jullie (voor strobist gebruik) kwa lichtopbrengst/degelijkheid van volgende flitsen:
"Metz Mecablitz 36 AF-4 voor Canon" (75 euro, richtgetal 30)
"Sunpak PF-30x voor Canon" (90 euro, richtgetal 30)
"Suntax DPZ420AF voor Canon" (99 euro, richtgetal 42)
"YIN YAN BY-28A Universal Hot Shoe Camera Auto Flash" (25euro, richtgetal 30)
ebaylink: http://cgi.ebay.nl/YIN-YA...Q_trksidZp1742.m153.l1262
En de flitsen vanop DealExtreme?
Is dit wat of zijn de richtgetallen wat "gelogen" en zal het lampje het na de derde flits al begeven?
(of ga ik het gewoon moeten uitproberen en jullie laten weten hoe het was?)

 • sapphire
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 06:38

sapphire

Die-hard pruts0r

Die van DX kan je toch neit instellen qua output sterkte ?

Gabriël ITX


 • Tom
 • Registratie: Juni 1999
 • Niet online
Herrick schreef op maandag 05 januari 2009 @ 10:05:
Mooi. Alles in 1 topic. Ik zal het in de gaten houden.
Het was handiger om ze samen te voegen lijkt mij, in die andere topics stonden toch al nuttige dingen? Waarom dan met een leeg topic beginnen...

 • Tunboy
 • Registratie: Januari 2007
 • Laatst online: 08-01-2021
@Sapphire:
Dat heb ik net (5 seconden geleden) ook gelezen... tegenvaller dus want voor hun prijs doen ze het (automatisch) blijkbaar wel goed volgens de reviews daar, maar ik zoek inderdaad een goedkope, sterke flits, die je simpel kan instellen (1/1, 1/2, 1/4, 1/8 etc...)

edit:
Dat doet me er trouwens aan denken, de topicstarter geeft als voorbeeld de Metz 48 AF-1, maar deze ligt in de prijsklasse van de alomgeprezen SB600 en 430EX, waarom dan niet meteen die nemen (in die prijsklasse)?

[Voor 30% gewijzigd door Tunboy op 05-01-2009 12:14]


 • Frank|A
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 16-01-2013
Tom schreef op maandag 05 januari 2009 @ 12:06:
[...]

Het was handiger om ze samen te voegen lijkt mij, in die andere topics stonden toch al nuttige dingen? Waarom dan met een leeg topic beginnen...
Tom het was helaas niet mogenlijk om de topic samen te voegen, maar we beloven alle nuttige informatie en voorbeelden ook hier te vermelden. Even gedult.

Pentax k10d - Blog - Flickr


 • Zoefff
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 22:25

Zoefff

❤ 

Tom schreef op maandag 05 januari 2009 @ 12:06:
[...]

Het was handiger om ze samen te voegen lijkt mij, in die andere topics stonden toch al nuttige dingen? Waarom dan met een leeg topic beginnen...
Zie ook mijn comments in de oude topics, het is helaas niet mogelijk om de topics samen te voegen. Ze kunnen wel gemerged worden, maar dat gebeurt dan a.d.h.v. de datum van berichten. Het is dan dus onmogelijk om de nieuwe topicstart bovenaan het oude topic te zetten. Dat zou dan eventueel nog wel kunnen door een bericht te kapen en te editten, maar dan moet er voor iedere wijziging weer een moderator aanwezig zijn. En dat is ook geen handige werkwijze. Ergo, een nieuw topic leek uiteindelijk toch de beste oplossing :)


FotoblogWerkaandemuur.nlMoestuincursus.nlTwitter


 • _ferry_
 • Registratie: Januari 2002
 • Niet online

_ferry_

Moderator Tweaking

Nipple Tweaker

Stel dat je 2 flitsers wilt aansturen, dan kun je het beste voor een draadloos setje gaan (bij foto SG zag ik er 1 van falcon eyes voor iets van 45€ ofzo) en dan nog een trigger die reageert op het licht van de andere flitser (12€)?

Je kunt er geen losse ontvangers voor krijgen, en het effect is hetzelfde. Tenzij het licht van flitser 1 niet flitser 2 kan bereiken.
Heb zelf een 430ex,en nog een oudere sigma van mijn ma, dus setje statiefen, triggers en paraplu en ik kan spelen :)

 • wisselwerking
 • Registratie: April 2003
 • Laatst online: 06:47
@_ferry_: volgens mij is die falcon eyes gelijk aan een e-bay trigger setje. Dan ben je goedkoper uit en heb je matching triggers/recievers.

Wisselwerking | Flickr | 500px | Strava


 • _ferry_
 • Registratie: Januari 2002
 • Niet online

_ferry_

Moderator Tweaking

Nipple Tweaker

Jups, bij Dealextreme.com zijn ze ook goedkoper, ook wel goedkoper qua degelijkheid, maar ik ga er niet mee gooien, gebruik het niet heel veel, en moet er sowieso al spul bestellen.

 • Frank|A
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 16-01-2013
Tunboy schreef op maandag 05 januari 2009 @ 12:07:
@Sapphire:
Dat heb ik net (5 seconden geleden) ook gelezen... tegenvaller dus want voor hun prijs doen ze het (automatisch) blijkbaar wel goed volgens de reviews daar, maar ik zoek inderdaad een goedkope, sterke flits, die je simpel kan instellen (1/1, 1/2, 1/4, 1/8 etc...)

edit:
Dat doet me er trouwens aan denken, de topicstarter geeft als voorbeeld de Metz 48 AF-1, maar deze ligt in de prijsklasse van de alomgeprezen SB600 en 430EX, waarom dan niet meteen die nemen (in die prijsklasse)?
Tunboy schreef op maandag 05 januari 2009 @ 11:45:
Aangezien het andere topic gesloten is ga ik hier opnieuw m'n vraag stellen:
Het is misschien ook handig te vermelden in dit topic welke flitsers je het best kan kopen als strobist. Dat hoort immers niet in een xyz-dedicated topic thuis omdat bij extern (en manueel ingesteld) flitsen het niet uitmaakt voor welk merk de flits gemaakt is.
Zelf zou ik dus ook wel wat flitsen extra willen kopen om m'n 430EX aan te vullen, maar goede lichtopbrengst en beetje stevigheid is m'n enige vereiste voor m'n strobist-strobes (en een knopje om de sterkte te regelen). Ik heb niets aan TTL en AF-assist enzo voor m'n extra flashes, en nog minder aan een fancy LCD-schermpje en een Canon logo. (dingen die op m'n allround-flits wel belangrijk zijn).
Er werd me de 540ez van Canon aangeraden, maar deze worden niet meer gemaakt, en zijn bijna niet meer te vinden en zelfs tweedehands nog makkelijk 100euro...
Wat vinden jullie (voor strobist gebruik) kwa lichtopbrengst/degelijkheid van volgende flitsen:
"Metz Mecablitz 36 AF-4 voor Canon" (75 euro, richtgetal 30)
"Sunpak PF-30x voor Canon" (90 euro, richtgetal 30)
"Suntax DPZ420AF voor Canon" (99 euro, richtgetal 42)
"YIN YAN BY-28A Universal Hot Shoe Camera Auto Flash" (25euro, richtgetal 30)
ebaylink: http://cgi.ebay.nl/YIN-YA...Q_trksidZp1742.m153.l1262
En de flitsen vanop DealExtreme?
Is dit wat of zijn de richtgetallen wat "gelogen" en zal het lampje het na de derde flits al begeven?
(of ga ik het gewoon moeten uitproberen en jullie laten weten hoe het was?)
Helaas is in nederland de 2e hands markt klein. Wil je goedkoop dan moet je gewoon rustig aan doen en vooral niet via marktplaat en ebay flitsers proberen te vinden. Er bestaat nieuw nog geen flitser die echt goedkoop is en als volwaardige flitser kan dienen. Ik heb een linkje toegevoegt aan mijn post met een tabel met flitsers, kijk daar eens tussen. Het belangrijkste is dat ie instelbaar is en dat zijn de meeste flitsers NIET. Alle flitsers van je lijstje zijn niet handmatig instelbaar.

De laatste tijd word de Vivitar DF400MZ wel eens genoemt, in nederland word deze o.a. verkocht onder de naam Soligor DG420..maar zou zelf liever een 2e hands SB flitser hebben dan.

Pentax k10d - Blog - Flickr


 • Tom
 • Registratie: Juni 1999
 • Niet online
OK duidelijk!
_ferry_ schreef op maandag 05 januari 2009 @ 12:40:
Jups, bij Dealextreme.com zijn ze ook goedkoper, ook wel goedkoper qua degelijkheid, maar ik ga er niet mee gooien, gebruik het niet heel veel, en moet er sowieso al spul bestellen.
Dat ze plastic zijn is nog niet zo'n groot probleem. Het is jammer dat die goedkope dingen dus niet ideaal werken. Spontaan flitsen of dat ze geen signaal opvangen en dus niet flitsen. En dan heb ik nog maar één flitser dus ik wil niet weten hoe irritant dat is als je met meerdere aan de gang gaat.

[Voor 8% gewijzigd door Tom op 05-01-2009 12:59]


 • Parle85
 • Registratie: November 2007
 • Laatst online: 09-07 18:41
Ik ben me een beetje aan het orienteren in dit onderwerp. Mij lijkt dit verzameltopic daarvoor een geschikt topic, ondanks dat deze versie nog in de kinderschoenen staat. Iedereen, voornamelijk GH en Frank, in ieder geval bedankt voor de informatie en de tijd om dit netjes op een rijtje te zetten.

Wat mij nog niet geheel duidelijk is: Als ik mijn 430 EX wil laten triggeren door bijvoorbeeld deze falcon eyes RF425 set, waar moet dat "xcontact - jack" kabeltje dan tussen komen te zitten?

5D III | 1D II | 17-40 | 24-70 | 35 | 85 | 70-200 | parlevlietfotografie.nl


 • _ferry_
 • Registratie: Januari 2002
 • Niet online

_ferry_

Moderator Tweaking

Nipple Tweaker

xcontact kabeltje heb je niet nodig neem ik aan. Omdat de 430 gewoon via zijn voet getriggerd wordt.

 • Frank|A
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 16-01-2013
Je moet verbinding maken tussen de ontvanger en je flitser, dat kan dus door of: direct je flitser op de flitsshoen te schuiven, je flitser met zo'n hotshoe adapter met pc-kabeltje met de ontvanger verbinden. (zie mijn tekst) of als je flitser een sync poort heeft (en dat heeft ie niet geloof ik) kan je met dat kabeltje je flitser direct aansluiten en heb je die extra adapter niet nodig. Ik zou vanavond dat ook even duidelijker vermelden en even een setup plaatsen van hoe de flitser bij mij op het statief zit.

Pentax k10d - Blog - Flickr


 • mindfreaker
 • Registratie: Mei 2008
 • Laatst online: 28-09 15:17
De DealExtreme trigger heb ik en nog nooit een misfire gehad! Wel opletten, want bij de 40D/50D sluit het pinnetje van de zender niet goed aan op de hotshoe en dit kan dus voor problemen zorgen. Even goed aanduwen helpt. Ondanks dat ga ik toch voor PocketWizards kiezen, maar dan moet je veel fotograferen, want ze zijn niet goedkoop.

Misschien ook interessant om te verwerken in de topicstart. Ik heb volgens deze methode zelf grids gemaakt voor mijn reportage flitsers en dat werkt boven verwachting goed. Voor € 0,31 cent zwarte rietjes (Xenos) en wat oud karton met lijm heb je een mooie grid.

Wil je kleurenfilters of CTO gels bestellen zoals ze gebruiken op strobist.com dan is www.photogels.com een fijne webstore. Via PayPal betalen en ik had ze in een week in huis. :)

Edit: De swivel adapter van Falcon Eyes vind ik persoonlijk fijner als die van Manfrotto/Camulet. Als je de laatste los draait kan je flitser voor/achterover klappen en de adapter van Falcon Eyes heeft een ring zodat je met "klinkjes" je flitser/plu kan kantelen. Hoe verder je deze los draait hoe soepeler het loopt. :)

[Voor 21% gewijzigd door mindfreaker op 05-01-2009 14:10]


 • Arjan A
 • Registratie: November 2000
 • Laatst online: 23:34

Arjan A

Cenosillicafoob

Interessant topic. Ben er zelf ook net mee begonnen, en het verbaasde me een paar weken geleden al dat er niets op dit subforum over te vinden was.
Eén opmerking: een swivel adapter, schrijf je zonder de twee 'f'-en (dus niet swiffel).

Canon EOS | DJI M2P
Fotoblog · Mijn werk aan jouw muur


 • gratis_vodka
 • Registratie: April 2001
 • Laatst online: 28-09 14:57

gratis_vodka

If you love it - shoot it!

ook een handig adres voor de filterjes: www.flashgel.co.uk

gebruik je met name een bepaald type filter, dan kun je bij fotosg ook grote vellen van Lee kopen en die zelf op maat knippen

 • wisselwerking
 • Registratie: April 2003
 • Laatst online: 06:47
Ik heb een mailtje gestuurd naar lee filters en kreeg keurig een sample pakketje binnen van alle mogelijke kleuren. Dat sample pakketje kun je mooi gebruiken en kost je niks :)

Wisselwerking | Flickr | 500px | Strava


 • GerardHenninger
 • Registratie: Augustus 2004
 • Laatst online: 27-09 23:10
Net weer even een lap tekst getypt :S Zitten nu op versie 0.6 beta :P
Schroom niet om me een DM/mail te sturen als je een fout ziet of als je denkt dat er iets ontbreekt. Houd er wel rekening mee dat ik niet binnen 1 dag alles heb geschreven; ik zal per keer een onderwerp/gedeelte pakken om aan te vullen.

 • mindfreaker
 • Registratie: Mei 2008
 • Laatst online: 28-09 15:17
Ik heb begrepen dat je bij Elinchrom de flitskop kunt draaien in de soft/octabox. Klopt dat? Dan schijn je nog mooier licht te krijgen op je onderwerp/model.

 • GerardHenninger
 • Registratie: Augustus 2004
 • Laatst online: 27-09 23:10
mindfreaker schreef op maandag 05 januari 2009 @ 14:53:
Ik heb begrepen dat je bij Elinchrom de flitskop kunt draaien in de soft/octabox. Klopt dat? Dan schijn je nog mooier licht te krijgen op je onderwerp/model.
Bij de Softlites van Elinchrom (190cm Octa, maar ook andere softboxen) wijst de flitskop naar binnen toe; het licht bounced dus via de binnenkant van de softbox naar buiten toe. Hierdoor is het licht nog iets zachter dan op de normale manier. De softlites zijn wel een stuk duurder en of het mooier is, dat is een kwestie van smaak ;)

 • vanardenne
 • Registratie: December 2003
 • Niet online
Gezien het nieuwe topic ook deze link nog een keer. Misschien idee om toe te voegen aan de startpost?

http://www.kevinkertz.com/fm/LightingSetup.psd.zip

met deze photoshopfile kan je eenvoudig weergeven hoe je lightsetup was voor een bepaalde foto

 • GerardHenninger
 • Registratie: Augustus 2004
 • Laatst online: 27-09 23:10
vanardenne schreef op maandag 05 januari 2009 @ 15:17:
Gezien het nieuwe topic ook deze link nog een keer. Misschien idee om toe te voegen aan de startpost?

http://www.kevinkertz.com/fm/LightingSetup.psd.zip

met deze photoshopfile kan je eenvoudig weergeven hoe je lightsetup was voor een bepaalde foto
Stond al in de planning (zie gedeelte "voorbeelden"), maar thanks! Zeker een goede tip.

 • Tunboy
 • Registratie: Januari 2007
 • Laatst online: 08-01-2021
Frank|A schreef op maandag 05 januari 2009 @ 12:44:
[...]


[...]


Helaas is in nederland de 2e hands markt klein. Wil je goedkoop dan moet je gewoon rustig aan doen en vooral niet via marktplaat en ebay flitsers proberen te vinden. Er bestaat nieuw nog geen flitser die echt goedkoop is en als volwaardige flitser kan dienen. Ik heb een linkje toegevoegt aan mijn post met een tabel met flitsers, kijk daar eens tussen. Het belangrijkste is dat ie instelbaar is en dat zijn de meeste flitsers NIET. Alle flitsers van je lijstje zijn niet handmatig instelbaar.
Dus die SB600/430EX lookalikes van Metz en Sunpak en Suntax zijn allen niet handmatig instelbaar? Da is wel knudde! Snap niet waarom ze dit weglaten op goedkope flitsen, is toch maar een simpele schuifknop voor een simpele instelling?
Het kan toch niet onmogelijk zijn om voor minder dan 100eurootjes een manueel instelbare, felle flitser te maken?!

 • wisselwerking
 • Registratie: April 2003
 • Laatst online: 06:47
@Tunboy: zal vast wel kunnen, maar de gemiddelde consument zit daar niet op te wachten en het kost de fabrikant toch extra marge op hun verkoopopbrengst. Dus dan doen ze het niet

Wisselwerking | Flickr | 500px | Strava


 • Tunboy
 • Registratie: Januari 2007
 • Laatst online: 08-01-2021
Als die Metz 36 niet manueel instelbaar is, waarvoor dienen die knopjes op de achterkant dan?
http://www.rpst-digital.o...?attachmentid=91654&stc=1

Ze dienen misschien niet voor manueel gebruik maar zorgen ze niet onrechtstreeks ervoor dat ie harder of minder hard flitst?

 • -Sander-
 • Registratie: Juni 2001
 • Laatst online: 21:26

-Sander-

///M Powerrrrrr

Tunboy schreef op maandag 05 januari 2009 @ 16:31:
[...]

Dus die SB600/430EX lookalikes van Metz en Sunpak en Suntax zijn allen niet handmatig instelbaar? Da is wel knudde! Snap niet waarom ze dit weglaten op goedkope flitsen, is toch maar een simpele schuifknop voor een simpele instelling?
Het kan toch niet onmogelijk zijn om voor minder dan 100eurootjes een manueel instelbare, felle flitser te maken?!
Ik heb zelf 2 SB24's en 1 SB600 alle flitsers zijn handmatig in te stellen!

Edit; niet goed gelezen, je bedoelt andere merk flitsers.. 8)7

[Voor 7% gewijzigd door -Sander- op 05-01-2009 16:57]


 • mindfreaker
 • Registratie: Mei 2008
 • Laatst online: 28-09 15:17
De Vivitar 285HV flitser hebben ze nieuw leven in geblazen (zodat die ook op de nieuwe generatie camera's werkt, iets met voltages) en is heel populair bij strobisten als ik het mag geloven op Strobist.com en Flickr. En dat voor maar € 73.70! 8)

 • Nik
 • Registratie: April 2004
 • Laatst online: 13-07-2017
Allereerst: respect voor de heren die deze TS hebben gemaakt!! Ik ga me hier toch ook eens in verdiepen. Waar ik nu mee zit, is dat ik 2 flitsers aan wil sturen. So far heb ik een 430 offshoe getriggert met mijn 580. Nu wil ik beide flitsers op een statief zetten. Ik trigger nu dus via IR-signalen. Ik vraag me af wat ik nu het beste kan doen. Een ST-E2 is een hoop geld voor een IR-trigger, lijkt me. Nu ziet die van DealExtreme er wel grappig uit. http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.13089 Kost bijna niets. Maar ik moet er dan wel 2 bestellen. Jammer dat er geen kit is met 1 zender en 2 ontvangers... Met een ST-E2 heb ik geen last van losse ontvangers. Nadeel van de ST-E2 is natuurlijk de prijs, én het feit dat de flitser alstijd in het 'zicht' moet staan.

Dus kijk ik even op FotoSG, maar daar zie ik er zó veel staan... http://www.fotosg.nl/prod...h=24_155&products_id=6346 Dit lijkt een erg leuke set. De prijs is gemiddeld, 360 graden bereik, én losse ontvangers bij te bestellen. Ideaal lijkt me.

Als vervanger voor de ST-E2 zie ik ook nog dit dingetje: http://www.fotosg.nl/prod...h=24_155&products_id=1303 Voor het geld leuk, maar kwa ontvangst wellicht iets minder? Toch weer IR...

Ik moet wel bekennen dat ik met mijn 580 de 430 ook prima kan bereiken in de meeste gevallen, waarbij het IR signaal soms zelfs onderbroken lijkt te zijn (maar de flitsers prima werken!).

Iemand die hier wellicht wat tips uit ervaring heeft?

 • J3roen
 • Registratie: Januari 2000
 • Niet online

J3roen

Intentionally left blank

@nik: kijk eens naar skyports. Mijn ervaring met die budget triggers is ronduit slecht. Fotosg verkoopt Falcon eyes spul, maar volgens mij is dat gewoon rebranded ebay trigger hutsieflutsie. Als je niet te veel geld uit wilt geven maar wel goede kwaliteit wilt dan zijn skyports de way to go imho. Ik heb er 3 liggen en ben er tevreden mee.

 • Frank|A
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 16-01-2013
J3roen schreef op maandag 05 januari 2009 @ 23:33:
@nik: kijk eens naar skyports. Mijn ervaring met die budget triggers is ronduit slecht. Fotosg verkoopt Falcon eyes spul, maar volgens mij is dat gewoon rebranded ebay trigger hutsieflutsie. Als je niet te veel geld uit wilt geven maar wel goede kwaliteit wilt dan zijn skyports de way to go imho. Ik heb er 3 liggen en ben er tevreden mee.
Verschil tussen 30 euro en 300 euro is toch wel erg groot, anders had ik ook al skyports gehad. We willen het juist een beetje goedkoop houden :P. De meeste pioneers hebben ervaring met de v1 en v2 versie van Cactus en deze waren idd niet probleem vrij. Het nieuwe spul werkt toch duidelijk beter.

Nik, het probleem is je Canon 430ex, deze staat bekend als een een moeilijke flitser om met ebay triggers te sturen. Ze gaan of onregelmatig af of helemaal niet. En echte oplossing is nog niet gevonden. Mischien voor jouw toch IR.

[Voor 8% gewijzigd door Frank|A op 06-01-2009 00:21]

Pentax k10d - Blog - Flickr


 • Tom
 • Registratie: Juni 1999
 • Niet online
Frank|A schreef op dinsdag 06 januari 2009 @ 00:19:
[...]


Verschil tussen 30 euro en 300 euro is toch wel erg groot, anders had ik ook al skyports gehad. We willen het juist een beetje goedkoop houden :P. De meeste pioneers hebben ervaring met de v1 en v2 versie van Cactus en deze waren idd niet probleem vrij. Het nieuwe spul werkt toch duidelijk beter.

Nik, het probleem is je Canon 430ex, deze staat bekend als een een moeilijke flitser om met ebay triggers te sturen. Ze gaan of onregelmatig af of helemaal niet. En echte oplossing is nog niet gevonden. Mischien voor jouw toch IR.
Ah dat verklaard een hoop, aangezien ik de Cactus V2 met 430EX heb :+
Ik wacht wel even tot er een tussenoplossing is (iets wat beter is dan die ebay zooi en minder prijzig dan het huidige spul). Hoef absoluut geen topspul te hebben om wat aan te klooien maar een paar honderd euro voor een zendertje en twee ontvangertjes heb ik niet over :)
Zag ergens nog een ander ding voorbij komen van triggers die goedkoper en beter schijnen te zijn, misschien is dat iets.

 • jules
 • Registratie: Oktober 2002
 • Niet online

jules

leend3rs.nl

Eindelijk een aanzet van een fatsoenlijke topicstart bij dit interessante onderwerp. Goed werk Gerard en Frank! Ik zag dat Gerard al wel een lichte opzet heeft gemaakt van tools. Wellicht dat je deze ook kunt uitbreiden met een uitleg over lichtsoorten (opvallend-, strijk, puntlicht, etc) en effecten van de verschillende tools/(basis)opstellingen?

Foto Portfolio Follow me on Twitter!


 • Frank|A
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 16-01-2013
Nog ff wat voorbeeldtjes...toen had ik nog geen swiffel..:P

http://img.photobucket.com/albums/v345/chemicalpiet/SG1L1826setup.jpg
2 flitsers, 1 met grid op het koekje en 1 met paraplu als hoofdlicht.

http://img.photobucket.com/albums/v345/chemicalpiet/koffie2.jpg

http://img.photobucket.com/albums/v345/chemicalpiet/achtergrond.jpg
2 flitsers, 1 paraplu, door een 'lichtpaneel ' voor de vierkante reflectie en 1 snoot en groene gel, gereflecteerd op een wit stuk karton.

http://img.photobucket.com/albums/v345/chemicalpiet/2338310437_e619814ee6_o.jpg

Zouden de andere mensen die wat voorbeeltjes geplaatst hadden die hierheen kunnen verplaatsen...danku... :P

Pentax k10d - Blog - Flickr


 • Nik
 • Registratie: April 2004
 • Laatst online: 13-07-2017
Frank|A schreef op dinsdag 06 januari 2009 @ 00:19:
[...]


Verschil tussen 30 euro en 300 euro is toch wel erg groot, anders had ik ook al skyports gehad. We willen het juist een beetje goedkoop houden :P. De meeste pioneers hebben ervaring met de v1 en v2 versie van Cactus en deze waren idd niet probleem vrij. Het nieuwe spul werkt toch duidelijk beter.

Nik, het probleem is je Canon 430ex, deze staat bekend als een een moeilijke flitser om met ebay triggers te sturen. Ze gaan of onregelmatig af of helemaal niet. En echte oplossing is nog niet gevonden. Mischien voor jouw toch IR.
Hmmm, ik heb nog eens gezocht overal, maar ik kan nergens vinden wat die TR-I van FE nu precies doet. Of het een vervanger is van de ST-E2 (maar dan budget). Want voor de prijs van een ST-E2 kan ik een prima setje triggers kopen. Voordeel van de ST-E2 is dat deze gebruik maakt van de al aanwezige IR sensoren op de flitsers. Moet ik bij die TR-I nog extra ontvangers kopen zeker? Of stuurt deze hetzelfde signaal uit als de ST-E2 (wat me sterk lijkt, aangezien de TR-I universeel is).

Edit: zelfs op de site van FE zelf staat niet eens wat je verder nodig hebt... http://www.falconeyes.com...NZ8AAI/Flash_Trigger.html :'(

[Voor 7% gewijzigd door Nik op 06-01-2009 08:57]


 • mindfreaker
 • Registratie: Mei 2008
 • Laatst online: 28-09 15:17
Nik schreef op maandag 05 januari 2009 @ 23:05:
<snip>
Iemand die hier wellicht wat tips uit ervaring heeft?
Je kunt met een Cactus/PocketWizard/SkyPort je 580ex aansturen vanaf de camera. En met de 580ex stuur je dan de 430ex aan. Zo doe ik het en werkt goed. Je zet de 580ex op master en de 430ex op slave en zet ze beide op handmatig.

 • ozkilator
 • Registratie: Februari 2004
 • Niet online
Ik heb zelf die ebay triggers gehad, en ben toch overgestapt op de skyports. Ik heb nu een erg groot bereik, nooit dat ie niet flitst als ik dat wil en nooit dat die op willekeurige momenten flitst. Met die ebay dingen was dat wel anders, het is leuk spul om mee te spelen maar uiteindelijk wil je toch over op een systeem dat wel werkt.

Yoda: Very dark the other side is.. hmm.. too dark... Obi-Wan: Yoda, shut up and eat your toast allready...


 • Tunboy
 • Registratie: Januari 2007
 • Laatst online: 08-01-2021
mindfreaker schreef op maandag 05 januari 2009 @ 19:38:
De Vivitar 285HV flitser hebben ze nieuw leven in geblazen (zodat die ook op de nieuwe generatie camera's werkt, iets met voltages) en is heel populair bij strobisten als ik het mag geloven op Strobist.com en Flickr. En dat voor maar € 73.70! 8)
Moet zowaar de lelijkste flits zijn die ik ooit gezien heb!!! Maar als ie z'n werk goed doet, waarom niet dan. Ik zou hem wel willen proberen maar is ie ook ergens (goedkoop) te krijgen in de EU? Ik heb namelijk wat problemen met de douane de laatste tijd en dat kost me niet alleen veel geld, ik moet soms ook nog weken wachten voor de douane het verder naar me stuurt!!!

 • Wolfensteijn
 • Registratie: Maart 2000
 • Laatst online: 28-09 16:50
Nik schreef op maandag 05 januari 2009 @ 23:05:
Nu ziet die van DealExtreme er wel grappig uit. http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.13089 Kost bijna niets. Maar ik moet er dan wel 2 bestellen. Jammer dat er geen kit is met 1 zender en 2 ontvangers...
Via ebay: http://cgi.ebay.nl/NEW-4-...A12%7C39%3A1%7C240%3A1318

1 zender, 2 ontvangers. Heb ik vorige week besteld, ben benieuwd wanneer ze binnen gaan komen. Daarnaast ga ik met de zender wel wat solderen om er een wat betere antenne aan/in te krijgen. Dat schijnt veel van de problemen al op te lossen.

Zodra ik meer weet zal ik het hier melden :)

 • Frank|A
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 16-01-2013
Ik heb in de start post een verhaal getikt over de verschillende ebay triggers, dus doe er je voordeel mee. De nieuwe triggers ZIJN echt beter! De PT-04TM, die hierboven word genoemt heeft dus geen pc-poort, wat ik zelf wel een nadeel vind......want:

http://farm2.static.flickr.com/1073/3168534270_c10ef42150.jpg

De oude Cactus waren idd te modden met een antenne, ik geloof dat bij de nieuwere (waaronder dus die PT-04TM) dat minder goed kan. Maar dat is dan ook niet nodig, het bereik is uit de box in de meeste gevallen al genoeg (wel zelf ff goeie batterijen er in stoppen).

Pentax k10d - Blog - Flickr


 • sapphire
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 06:38

sapphire

Die-hard pruts0r

Ik zou ook gewoon liever 1 hebben met een pc poort zoals in jou startpost Frank.
Dan haal je gewoon zo'n PC-hotshoe adapter van 10 euro bij fotosg, die onder je flits, daaraan de ontvanger en klaar. Voordeel lijkt me dan dat dat wss steviger is( zie foto hierboven) en de flitser lager staat en meer op het midden van de Plu gericht :)

Gabriël ITX


 • sOid
 • Registratie: Maart 2004
 • Niet online
Op Engelse websites hebben ze het vaak over kleurengels voor bepaalde soorten licht.
Ik weet echter nog steeds niet helemaal wat de letterlijke vertaling van deze soorten is.

Ik dacht zelf aan:
Tungsten = halogeen
Fluorescent = TL
Incandescent = onze 'goede oude peertjes'

Klopt dit? En waar vallen spaarlampen en LED-verlichting onder?

 • Tunboy
 • Registratie: Januari 2007
 • Laatst online: 08-01-2021
Klopt ja,

Spaarlamp is het best te vergelijken met TL, LED kan in principe alles zijn (warm-white sluit soms al meer aan bij peertjes terwijl sommige net nog blauwer zijn dan de witste TL-buis...

 • Parle85
 • Registratie: November 2007
 • Laatst online: 09-07 18:41
Tungsten (EN) = Wolfraam (NL) = toepassing in halogeenlampen (daar wordt de spiraal van gemaakt)
Fluorescent (EN) = Fluoriserend (NL) = werking van TL
Incandescent (EN) = "witgloeiend" = inderdaad de gloeilamp

LED is al Engels (Light Emitting Diode)
Spaarlamp is volgens mij nog niet echt ingeburgerd in de fotografie, alhoewel die ons 'witgloeiertje' definitief moet gaan vervangen..

5D III | 1D II | 17-40 | 24-70 | 35 | 85 | 70-200 | parlevlietfotografie.nl


 • sOid
 • Registratie: Maart 2004
 • Niet online
Tunboy schreef op dinsdag 06 januari 2009 @ 16:42:
Klopt ja,

Spaarlamp is het best te vergelijken met TL, LED kan in principe alles zijn (warm-white sluit soms al meer aan bij peertjes terwijl sommige net nog blauwer zijn dan de witste TL-buis...
Oké, thanks :)
Parle85 schreef op dinsdag 06 januari 2009 @ 16:42:
Tungsten (EN) = Wolfraam (NL) = toepassing in halogeenlampen (daar wordt de spiraal van gemaakt)
Fluorescent (EN) = Fluoriserend (NL) = werking van TL
Incandescent (EN) = "witgloeiend" = inderdaad de gloeilamp

LED is al Engels (Light Emitting Diode)
Spaarlamp is volgens mij nog niet echt ingeburgerd in de fotografie, alhoewel die ons 'witgloeiertje' definitief moet gaan vervangen..
De letterlijke vertalingen wist ik wel, ik zat alleen steeds te twijfelen wat Wolfraam nou deed.

Over de LED en spaarlamp: ik bedoelde waar het onder zou vallen qua kleurtemperatuur zoals Tunboy inmiddels al heeft verteld :)

 • _-_bram_-_
 • Registratie: Mei 2007
 • Laatst online: 27-09 14:39
sapphire schreef op dinsdag 06 januari 2009 @ 11:56:
Ik zou ook gewoon liever 1 hebben met een pc poort zoals in jou startpost Frank.
Dan haal je gewoon zo'n PC-hotshoe adapter van 10 euro bij fotosg, die onder je flits, daaraan de ontvanger en klaar. Voordeel lijkt me dan dat dat wss steviger is( zie foto hierboven) en de flitser lager staat en meer op het midden van de Plu gericht :)
Kan die hotshoe niet verlengd worden op een of andere manier? Of eerst een hotshoe -> pc-sync adapter en dan terug een pc-sync -> hotshoe.

 • Nik
 • Registratie: April 2004
 • Laatst online: 13-07-2017
Goed, ik heb me eens verder verdiept in deze spullen. De volgende spullen staan in mijn winkelmandje bij FotoSG. Ik heb er nog wat vraagjes over, wat ik het beste kan doen, maar mijn lijst is zo goed als definitief.

1x FE RF425, of de FE RF604D (€54,-) [link, respectievelijk: http://www.fotosg.nl/prod...h=24_155&products_id=6346 en http://www.fotosg.nl/prod...=24_155&products_id=5417]

De reden dat ik tussen deze twee twijfel is vrij simpel. De RF425 ontvanger is voorzien van een hotshoe én een xcontact aansluiting. Oftewel, ik kan alle kanten op met deze set. Echter snap ik de kabel niet die er bij zit: 3.5mm jack naar xcontact. Zowel mijn camera als flitser zijn voorzien van xcontact (zo heet dat toch, een soort van kleine female coax aansluiting). Ik ga er dus vanuit, dat deze kabel op de zender aangesloten moet worden (omdat deze wél een 3.5mm jack aansluiting heeft). Maar waarom sluit je dan de zender aan op je hotshoe van je camera? Dan verbind je toch dubbel? Of lees ik nu ergens gruwelijk over heen?

Dan is de RF604D wellicht een betere keus. Deze krijgt zijn stroom van het middencontact van de hotshoe van de camera, toch? Oftewel, daar gaan geen batterijen in? De ontvanger is voorzien van 2 AAA batterijen, welke gemakkelijk te verkrijgen zijn (ook belangrijk!). De ontvanger heeft geen hotshoe aansluiting, dus hier heb ik óf een hotshoe adapter voor nodig, óf ik sluit deze direct op een flitser aan. Maar daar later meer over. Mij gaat het om het feit dat de ontvanger én mijn flitser (alsmede een hotshoe adapter) voorzien van van xcontact aansluitingen. Op de foto zie ik echter een vaste kabel, naar 3.5mm jack. Waar ga ik die in stoppen dan? is dit dan wel wat ik zoek? Of moet ik nog een verloopje van 3.5mm naar xcontact kopen?

Mijn voorkeur gaat dus uit naar de RF604D, zonder hotshoe. Geen idee waarom, maar het ziet er net wat meer solide uit. Zie ik nog verdere verschillen over het hoofd?

1x Linkstar HS adapter (€10,-) [link: http://www.fotosg.nl/prod...=24_155&products_id=6274]

Hierbij vraag ik me af of ik deze nodig heb. Mijn 580II is al voorzien van een xcontact. Het lijkt me dus overbodige luxe? Ik gebruik het plastic voetje die bij de flitser zat. Deze is prima van kwaliteit, en mocht deze stuk gaan, kan ik altijd nog zo'n universeel ding halen. Het signaal van de flitser komt toch van de ontvanger vandaan, en het maakt volgens mij niet uit of deze direct de flitser in gaat, of eerst nog via een xcontact naar een hotshoe gaat, waarna de flitser het signaal via de hotshoe binnen krijgt. Oftewel, deze ga ik schrappen (denk ik).

2x MF6830 swivel adapter (€19,-) [link: http://www.fotosg.nl/prod...=24_123&products_id=4638]

Goedkoop ding, wat doet wat 'ie moet doen, lijkt me. Valt verder weinig over te vertellen / vragen. Gewoon bestellen en niet zeuren.

2x 100cm FE paraplu, wit (17,-) [link: http://www.fotosg.nl/prod...=24_124&products_id=5172]

Op aanraden van G, een 100cm uitvoering (en geen kleintjes!). Spreekt ook volledig voor zich...

• 2x studio statief, 200cm (14,95) [link: http://www.fotosg.nl/prod...=24_105&products_id=4986]

Omdat ik ze zelf niet kan maken voor het geld... ;)

Goed, en simpel optelsommetje leert mij dat ik voor 54+19+19+17+17+14,95+14,95 = 154,90 ex verzenden klaar ben voor wat simpel gepruts. Een leuk bedrag, voor een hoop lol (of verdriet).

Indien het bevalt komt daar vast nog een achtergrond setje bij. Maar voorlopig wil ik het hier bij laten. Met deze set kan ik prima mijn 580II aansturen vanaf mijn 30D. Mijn 430 laat ik aansturen via mijn 580II die dan via IR zijn signaal over en weer stuurt.

Mis ik iets? Klopt er iets niet? Ga ik gigantisch de mist in? Of heb ik zo een leuk setje (welke voor meerdere mensen al basis vast interessant zal zijn!) samengesteld?

 • mindfreaker
 • Registratie: Mei 2008
 • Laatst online: 28-09 15:17
De swivel adapter zou ik van Falcon Eyes kopen. Zelfde prijs en veel fijner is mijn ervaring (heb ze beide). Als je die van Falcon Eyes los draait kan je flitser/plu niet ineens voorover of achterover klappen.

 • Nik
 • Registratie: April 2004
 • Laatst online: 13-07-2017
Wellicht dat die dan ook interessant is, werkt deze met 'klikjes' (oftewel, niet volledig traploos?). Want dan vraag ik me af of dat wel fijn werkt, aangezien een klein klikje, een behoorlijk verschil kan zijn in de stand van de paraplu. Deze neem ik iig even mee, maar ik update mijn lijstje pas later (dit is een te kleine verandering).

Toch bedankt voor je tip (ik had vanmiddag je eerdere comment al gelezen, maar was het helemaal vergeten...)!

 • -Sander-
 • Registratie: Juni 2001
 • Laatst online: 21:26

-Sander-

///M Powerrrrrr

Frank|A schreef op dinsdag 06 januari 2009 @ 01:04:
Zouden de andere mensen die wat voorbeeltjes geplaatst hadden die hierheen kunnen verplaatsen...danku... :P
Komtie :)

http://members.home.nl/ar33/Strobist/3.jpg

http://members.home.nl/ar33/Strobist/4.jpg
Frank|A schreef op dinsdag 06 januari 2009 @ 11:27:
Ik heb in de start post een verhaal getikt over de verschillende ebay triggers, dus doe er je voordeel mee. De nieuwe triggers ZIJN echt beter! De PT-04TM, die hierboven word genoemt heeft dus geen pc-poort, wat ik zelf wel een nadeel vind......want:

[afbeelding]

De oude Cactus waren idd te modden met een antenne, ik geloof dat bij de nieuwere (waaronder dus die PT-04TM) dat minder goed kan. Maar dat is dan ook niet nodig, het bereik is uit de box in de meeste gevallen al genoeg (wel zelf ff goeie batterijen er in stoppen).
Ik heb zelf ook de PT04's die jij post, maar ik ga ze modden door er een jack aansluiting bij te maken zodat ik vanaf jack -> xcontact de flitser kan aansluiten.
mindfreaker schreef op dinsdag 06 januari 2009 @ 20:37:
De swivel adapter zou ik van Falcon Eyes kopen. Zelfde prijs en veel fijner is mijn ervaring (heb ze beide). Als je die van Falcon Eyes los draait kan je flitser/plu niet ineens voorover of achterover klappen.
Het lijkt erop dat de paraplu "vast" zit aan het statief en dus niet mee kan draaien met de flitser.. of heb ik dat verkeerd ?

[Voor 73% gewijzigd door -Sander- op 06-01-2009 20:54]


 • Xtremelead
 • Registratie: Februari 2001
 • Laatst online: 28-09 15:54

Xtremelead

powered by E-MU

past er ook een paraplu in die swivel van falcon eyes? het lijkt er niet op

Jij bent degene die me opfokt!
JA JIJ!!!


 • _-_bram_-_
 • Registratie: Mei 2007
 • Laatst online: 27-09 14:39
Alfa_146 schreef op dinsdag 06 januari 2009 @ 20:47:
Ik heb zelf ook de PT04's die jij post, maar ik ga ze modden door er een jack aansluiting bij te maken zodat ik vanaf jack -> xcontact de flitser kan aansluiten.
Post dan zeker hoe je dat gedaan hebt, ik ben wel geïnteresseerd.

 • Anoniem: 55933
 • Registratie: Mei 2002
 • Niet online
Leuk topic :)

Heb zelf een Elinchrom FX400 setje met Tronix accu. Werkt prima, op lage flitskracht ben je echt wel een paar uurtjes bezig voor 'ie leeg is! Ben sowieso wel onder de indruk van studioflitsers t.o.v. Strobist style, het verschil is echt groot qua gebruiksgemak en gedoe met remotes.

Nadeel van de Elinchrom set is wel dat m'n witte paraplu die ik erbij kreeg niet meer uitklapt. Voor een paar weken oude accesoire (die los nog best duur is) vind ik dat wel slechte kwaliteit :(
Flitsers zelf doen het (tot op heden ;) ) wel goed :) .

 • Ethirty
 • Registratie: September 2007
 • Laatst online: 23:24

Ethirty

Who...me?

Ok, plaatje 1 zie ik, die is duidelijk. Maar hoe heb je in plaatje 2 gebruik gemaakt van off-camera flitsen?

#team_UTC+1

An investment in knowledge always pays the best interest - Benjamin Franklin
You can call me McOverloper  Mini '12 i7/16/256  Air '13 i5/8/256  iPad mini 5 64GB  iPhone 8 64GB


 • -Sander-
 • Registratie: Juni 2001
 • Laatst online: 21:26

-Sander-

///M Powerrrrrr

@Door: _-_bram_-_: Komt goed zal foto's en een beschrijving maken!
Ethirty schreef op dinsdag 06 januari 2009 @ 21:23:
[...]

Ok, plaatje 1 zie ik, die is duidelijk. Maar hoe heb je in plaatje 2 gebruik gemaakt van off-camera flitsen?
In beide gevallen is gebruik gemaakt van 2 flitsers (SB600 & SB24) op ik meen 1/2 vermogen.
Op de eerste foto lag in elke achterste "rol" (of wat het dan ook is :+) een flitser, bij de 2e foto staan ze gericht op de wieken en het huisje. (+ op beide foto's een belichting van 8sec voor het krijgen van omgevingslicht).

Hier zie je de flitsers staan (zelfde foto alleen dan zonder crop :))
http://members.home.nl/ar33/Strobist/4a.jpg

Gisteren nog een paar crea foto's geschoten van mijn zelfbouw pakket..
http://members.home.nl/ar33/Strobist/7.jpg

http://members.home.nl/ar33/Strobist/8.jpg

 • Ninety
 • Registratie: Mei 2007
 • Laatst online: 28-11-2021
Op het verhaal van Nik

Even meedenkend, valt me op dat bij de RF604D een hele andere aansluiting bevat die gebruikt word voor de professionelere flitssystemen zoals bij Broncolor. Wel staat in het verhaaltje dat het een x-contact heeft (die ik niet zie op de foto) maar wat dus betekent dat je dan altijd zo'n andere kabel eraan heb hangen die je niet zal gebruiken.?

En een Hot Shoe Adapter is eigenlijk zonde van het geld omdat je flitser over dezelfde aansluiting beschikt.

Overigens, wat ik wel lichtelijk verwarrend is dat het een over een x kabel heeft en de andere pc-kabel. Maar hierbij hebben we het dus gewoon over hetzelfde?

[Voor 14% gewijzigd door Ninety op 06-01-2009 21:55]


 • DeFeCt
 • Registratie: Juli 2000
 • Laatst online: 28-09 16:54

DeFeCt

je wéét toch

Na de workshop van Gerard ben ik ook enthousiast geworden en heb een Linkstar FS-200D flitsset aangeschaft, na mijn eerste shoot zit ik nu met wat vragen, waarvan er 1 in ieder geval aardig met die van Nik overeenkomt, aangezien ik ook de RF604 set heb aangeschaft.

Vraag 1

Kan ik mijn SB-800 ('s) in combinatie met de Linkstars gebruiken? Wat ik zou kunnen bedenken is dat die SB's op de een of andere manier in een slave stand meeflitsen doordat ze worden getriggerd door de Linkstars of dat zo op de een of andere manier ook aan een RF604 komen te hangen, maar dan kom ik uit op dezelfde vraag als Nik, hoe sluit je zoiets dan aan?

Vraag 2

Tijdens mij shoot heb ik een aantal foto's gehad waarbij de helft van de foto nagenoeg zwart was. Ik had het idee dat er 1 lamp niet meeflitste maar had ergens ook het idee dat het door de sluitertijd leek te komen, alsof je een half gordijn zag zeg maar.. kan het zijn dat je door een verkeerde sluitertijd te kiezen tegen dit soort "verkeerde timings" aanloopt of was het toch de lamp die niet mee deed? Ik heb helaas de foto's direct in de camera al weggegooid dus kan geen voorbeeld laten zien.

Vraag 3

In de openingspost haalt Gerard een aantal shops aan, maar het lijkt voor de beginnende strobist erg dun gezaaid. Ik ben tot nu toe verre van tevreden over de after sales van FotoSG en heb ook eigenlijk helemaal geen zin meer om nog iets bij hun te bestellen, de vraag is dan alleen of er alternatieven zijn en of er meer mensen zijn die een 'sub-optimale' ervaring hebben met FotoSG? Kan natuurlijk ook dat het gewoon stugge Friezen zijn :)

Vraag 4

Voor een volgende shoot zal ik mijn onderwerp (portret) vrij moeten maken van de achtergrond, photoshop dus. Ik vraag me af of het de moeite loont om een groene of blauwe achtergrond aan te schaffen om dit via chroma key'en te vereenvoudigen. Gaat dit werken, heeft iemand hier ervaring mee of gaat dit netzo makkelijk met een witte of zwarte achtergrond?

[Voor 9% gewijzigd door DeFeCt op 06-01-2009 22:31. Reden: owja.. nog een vraagje...]

Flickr


 • Frank|A
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 16-01-2013
Nik schreef op dinsdag 06 januari 2009 @ 20:13:
Goed, ik heb me eens verder verdiept in deze spullen. De volgende spullen staan in mijn winkelmandje bij FotoSG. Ik heb er nog wat vraagjes over, wat ik het beste kan doen, maar mijn lijst is zo goed als definitief.

1x FE RF425, of de FE RF604D (€54,-) [link, respectievelijk: http://www.fotosg.nl/prod...h=24_155&products_id=6346 en http://www.fotosg.nl/prod...=24_155&products_id=5417]
Nik even over de triggers. De FE RF425 en RF604D zien er beide uit als rebrand modellen van Cactus, als dit nog de oudere versies zijn dan zijn ze niet zo goed, maar dat is niet duidelijk uit het plaatje. Het is veiliger om dan bij fotokonijn de nieuwste Cactus versies de v2s te kopen hier voor 44,90 Je moet 2x verzend kosten betalen (fotosg en konijn), maar deze zijn wel weer een 10tje goedkoper.

Het kabeltje brengt menig persoon in verwarring. Het enige wat je hoeft te doen is de zender op je camera schuiven en de trigger te bevestigen aan je flitser. Dat kan dus via de hotshoe van de ontvanger of met zo'n hotshoe adapter of met een kabeltje tussen je flitser en de ontvanger. Heeft je canon flitser zelf dus een pc poort dan hoef je alleen nog een kabeltje (30cm) te kopen die tussen de ontvanger en je flits past (pc naar pc). Maar weet wel zeker dat het een pc-poort is!! Anders kan je achteraf nog die hotshoe adapter gaan kopen.

Wat betreft de swivel..tja ik ben polymeer chemicus van beroep, maar heb toch liever metaal dan plastic..plus dat de paraplu idd niet mee kantelt met de kop..niet handig.

[Voor 5% gewijzigd door Frank|A op 06-01-2009 23:10]

Pentax k10d - Blog - Flickr


 • mindfreaker
 • Registratie: Mei 2008
 • Laatst online: 28-09 15:17
Op de foto bij FotoSG staat die adapter op de kop. Kortom ff de swivel omdraaien en de plu draait keurig mee met de kop. (dat zou iemand met een beta opleiding toch makkelijk moeten kunnen zien ;)) Het werkt niet echt met klikjes, kan het moeilijk uitleggen. Je drukt twee platen tegen elkaar, dus hoe harder je aandraait hoe meer wrijving.

Maar het is natuurlijk een persoonlijke keuze. :)

@Nik: Woon je in de buurt van Noord-Limburg? Dan ben je welkom ze beide te komen testen ;)

 • Frank|A
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 16-01-2013
DeFeCt schreef op dinsdag 06 januari 2009 @ 22:28:
Na de workshop van Gerard ben ik ook enthousiast geworden en heb een Linkstar FS-200D flitsset aangeschaft, na mijn eerste shoot zit ik nu met wat vragen, waarvan er 1 in ieder geval aardig met die van Nik overeenkomt, aangezien ik ook de RF604 set heb aangeschaft.

Vraag 1

Kan ik mijn SB-800 ('s) in combinatie met de Linkstars gebruiken? Wat ik zou kunnen bedenken is dat die SB's op de een of andere manier in een slave stand meeflitsen doordat ze worden getriggerd door de Linkstars of dat zo op de een of andere manier ook aan een RF604 komen te hangen, maar dan kom ik uit op dezelfde vraag als Nik, hoe sluit je zoiets dan aan?

Vraag 2

Tijdens mij shoot heb ik een aantal foto's gehad waarbij de helft van de foto nagenoeg zwart was. Ik had het idee dat er 1 lamp niet meeflitste maar had ergens ook het idee dat het door de sluitertijd leek te komen, alsof je een half gordijn zag zeg maar.. kan het zijn dat je door een verkeerde sluitertijd te kiezen tegen dit soort "verkeerde timings" aanloopt of was het toch de lamp die niet mee deed? Ik heb helaas de foto's direct in de camera al weggegooid dus kan geen voorbeeld laten zien.

Vraag 3

In de openingspost haalt Gerard een aantal shops aan, maar het lijkt voor de beginnende strobist erg dun gezaaid. Ik ben tot nu toe verre van tevreden over de after sales van FotoSG en heb ook eigenlijk helemaal geen zin meer om nog iets bij hun te bestellen, de vraag is dan alleen of er alternatieven zijn en of er meer mensen zijn die een 'sub-optimale' ervaring hebben met FotoSG? Kan natuurlijk ook dat het gewoon stugge Friezen zijn :)

Vraag 4

Voor een volgende shoot zal ik mijn onderwerp (portret) vrij moeten maken van de achtergrond, photoshop dus. Ik vraag me af of het de moeite loont om een groene of blauwe achtergrond aan te schaffen om dit via chroma key'en te vereenvoudigen. Gaat dit werken, heeft iemand hier ervaring mee of gaat dit netzo makkelijk met een witte of zwarte achtergrond?
Vraag 1.
Ja dat kan. Je SB-800 heeft een slave stand en kan dan door het flits licht van je flitset worden getriggerd. Om je SB-800 in te stellen kijk hier . Andersom kan ook, je flitser op slave zetten en later tiggeren met de SB-800. Als het goed is zit aan de zijkant van je trigger (ontvanger) ook een pc poort, deze kan je met een kabeltje of hotshoe adapter aan je SB-800 bevestigen. Vergeet niet dat het vermogen van je SB-800 niet te vergelijken is met je studio flitsers. Maar ik heb zelf wel eens mijn Sunpak gebruikt met gel als achtergrond licht tijdens een shoot met studio flitsers.

Vraag 2.
Bij sluitertijden sneller dan de sync speed van de sluiter van je camera krijg je gedeeltelijk of volledig zwarte beelden. Van de meeste kamera's is deze 1/250s dus, je sluitertijd op 1/500s zetten is nutteloos. In de meeste gevallen gaat de trigger dan ook niet af. Meestal zet ik mijn sluitertijd max op 1/160.

Vraag 3.
Het komt langzaam op gang. Maar de meeste spullen zijn ook wel via fotokonijn of iets dergelijks te krijg, maar meestal een stuk duurder.

Vraag 4.
?? weet ik niet :P

Pentax k10d - Blog - Flickr


 • mindfreaker
 • Registratie: Mei 2008
 • Laatst online: 28-09 15:17
DeFeCt schreef op dinsdag 06 januari 2009 @ 22:28:
Kan ik mijn SB-800 ('s) in combinatie met de Linkstars gebruiken? Wat ik zou kunnen bedenken is dat die SB's op de een of andere manier in een slave stand meeflitsen doordat ze worden getriggerd door de Linkstars of dat zo op de een of andere manier ook aan een RF604 komen te hangen, maar dan kom ik uit op dezelfde vraag als Nik, hoe sluit je zoiets dan aan?
Ik gebruik mijn 580ex en 430ex flitser samen met een Linkstar studio flitser. Ik zet de Linkstar op "slave" en dan flits die mee via een lichsensor bovenop de flitsunit. De 580ex trigger ik dan met mijn DealExtreme trigger en de 430ex en Linkstar gaan dan netjes als "slave" mee af. Deze serie is zo gemaakt. De diagrammen staan erbij ;)

 • Frank|A
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 16-01-2013
mindfreaker schreef op dinsdag 06 januari 2009 @ 22:46:
Op de foto bij FotoSG staat die adapter op de kop. Kortom ff de swivel omdraaien en de plu draait keurig mee met de kop. (dat zou iemand met een beta opleiding toch makkelijk moeten kunnen zien ;)) Het werkt niet echt met klikjes, kan het moeilijk uitleggen. Je drukt twee platen tegen elkaar, dus hoe harder je aandraait hoe meer wrijving.

Maar het is natuurlijk een persoonlijke keuze. :)

@Nik: Woon je in de buurt van Noord-Limburg? Dan ben je welkom ze beide te komen testen ;)
Het is gewoon onkunde van fotosg :P
Het is idd een persoonlijke keuze. Ik had eerst de supergoekope plastic rommel van Deal Extreme en die moet je gewoon zeker niet kopen :P

Pentax k10d - Blog - Flickr


 • mindfreaker
 • Registratie: Mei 2008
 • Laatst online: 28-09 15:17
Jup, en die triggers zijn ook leuk om even te "proeven" of het wat voor je is, maar mindfreaker werkt hard om een paar PocketWizards te kunnen halen op korte termijn :p

 • Frank|A
 • Registratie: November 2002
 • Laatst online: 16-01-2013
Ik wacht ff af, het is op dit moment zo'n hype aan het worden dat er wel ergens iemand in de wereld wakker moet worden en wel kwaliteit en prijs kan combineren. (Mischien de Radiopoppers JR?)

Pentax k10d - Blog - Flickr


 • DeFeCt
 • Registratie: Juli 2000
 • Laatst online: 28-09 16:54

DeFeCt

je wéét toch

@Frank & Mindfreaker: dank!

Flickr


 • Nik
 • Registratie: April 2004
 • Laatst online: 13-07-2017
Nogmaals dank, zojuist de bestelling de deur uit gedaan! Nog even een 5 in 1 reflectiescherm erbij gedaan (voor het leuke).

* Nik stiekem wel benieuwd is, als het niet bevalt, mag iemand dit setje voor een leuk prijsje van me kopen ;)

[Voor 61% gewijzigd door Nik op 06-01-2009 23:34]


 • Ethirty
 • Registratie: September 2007
 • Laatst online: 23:24

Ethirty

Who...me?

Frank|A schreef op dinsdag 06 januari 2009 @ 22:33:
Nik even over de triggers. De FE RF425 en RF604D zien er beide uit als rebrand modellen van Cactus, als dit nog de oudere versies zijn dan zijn ze niet zo goed, maar dat is niet duidelijk uit het plaatje. Het is veiliger om dan bij fotokonijn de nieuwste Cactus versies de v2s te kopen hier voor 44,90 Je moet 2x verzend kosten betalen (fotosg en konijn), maar deze zijn wel weer een 10tje goedkoper.
Weet niet of ik het helemaal goed begreep (ik volg dit met veel interesse), maar konijn verkoopt de Cactus v2s receivers ook los, al staan ze een beetje verstopt onder het kopje ZigView. Of begrijp ik er weer helemaal niks van? :+

#team_UTC+1

An investment in knowledge always pays the best interest - Benjamin Franklin
You can call me McOverloper  Mini '12 i7/16/256  Air '13 i5/8/256  iPad mini 5 64GB  iPhone 8 64GB


 • Nik
 • Registratie: April 2004
 • Laatst online: 13-07-2017
Ethirty schreef op dinsdag 06 januari 2009 @ 23:54:
[...]

Weet niet of ik het helemaal goed begreep (ik volg dit met veel interesse), maar konijn verkoopt de Cactus v2s receivers ook los, al staan ze een beetje verstopt onder het kopje ZigView. Of begrijp ik er weer helemaal niks van? :+
Je hebt een zender en ontvanger nodig. Jouw link is een losse ontvanger, voor een tweede flitser (of derde, of vierde...).

 • Ethirty
 • Registratie: September 2007
 • Laatst online: 23:24

Ethirty

Who...me?

Ah, ik dacht dat je die 425/604 ging combineren met een complete Cactus set. Niet goed gekeken op de site van fotosg dat daar ook zenders bij zitten. Nevermind :+

#team_UTC+1

An investment in knowledge always pays the best interest - Benjamin Franklin
You can call me McOverloper  Mini '12 i7/16/256  Air '13 i5/8/256  iPad mini 5 64GB  iPhone 8 64GB


 • sOid
 • Registratie: Maart 2004
 • Niet online
DeFeCt schreef op dinsdag 06 januari 2009 @ 22:28:

Vraag 4

Voor een volgende shoot zal ik mijn onderwerp (portret) vrij moeten maken van de achtergrond, photoshop dus. Ik vraag me af of het de moeite loont om een groene of blauwe achtergrond aan te schaffen om dit via chroma key'en te vereenvoudigen. Gaat dit werken, heeft iemand hier ervaring mee of gaat dit netzo makkelijk met een witte of zwarte achtergrond?
Correct me if I'm wrong, maar je kunt toch gewoon het volgende doen?

- Flister dicht op het onderwerp zetten (evt met snoot, grid, paraplu, whatever)
- Zorgen dat flitser alleen je onderwerp belicht en dat het flitslicht niet op de achtergrond valt
- Lage ISO kiezen met een groot diafragma en lande sluitertijd
- Je onderwerp een flink stuk van de achtergrond neerzetten

Op die manier krijg je (als je het goed doet) een pikzwarte achtergrond met een goed belicht onderwerp. Evt kun je natuurlijk meerdere flitsers gebruiken, zolang er maar geen flitslicht op de achtergrond komt.

Of moet je het onderwerp er écht uitknippen? In dat geval is een groene of blauwe achtergrond (ik hoor van een vriend die veel met video doet altijd dat blauw beter is) wel handig lijkt me.

 • DeFeCt
 • Registratie: Juli 2000
 • Laatst online: 28-09 16:54

DeFeCt

je wéét toch

sOid schreef op woensdag 07 januari 2009 @ 00:14:
[...]
Of moet je het onderwerp er écht uitknippen? In dat geval is een groene of blauwe achtergrond (ik hoor van een vriend die veel met video doet altijd dat blauw beter is) wel handig lijkt me.
Het onderwerp is een een trombonespeler met een trombone, deze moet later in een soort van fotocollage verwerkt worden. Alleen flitslicht op de trombonespeler en de trombone wordt denk ik wel een uitdaging.. maar goed dat wordt het sowieso wel :) Ik zal me eens gaan verdiepen in chroma-keyen en de mogelijkheden in photoshop. Ik kom ook uit de videowereld, dan daar is key'en veel gebruikt, vandaar mijn vraag.

Flickr


 • vvo
 • Registratie: Maart 2006
 • Laatst online: 28-09 09:04
Hoi allemaal,
Ben Johan Vorsterman van Oijen. Dit is 1 van de eerste postings op Tweakers. Was al wel langer lid maar altijd aan het lurken. Zag deze melding staan via een topic op flickr/dutch strobist.

Zit er ook aardig in, heb redelijk wat gear. Ben nu dik een jaar bezig met deze tak van fotografie.

Maak gebruik van een Pentax K10d, Vivitar 285hv, Metz 58, elinchrom skyports.


Groet,


Johan.

 • leejoow
 • Registratie: Juni 2007
 • Niet online

leejoow

Dat ben ik!

Beetje laat maar alsnog: leuk! een studio/strobist topic! :+ Dit ga ik in de gaten houden.

Heeft er iemand een goede tip voor een hotshoe adapter waar ik mijn SB-600 goed op kan bevestigen? Ik heb nu wel een cheapass ebay adapter en daar blijven flitsers met van dat schroefdraad in de shoe goed op zitten (die je vastdraaid zegmaar) maar mijn SB-600 (met zo'n schakelaartje) flikkert er telkens van af. En dat vind ik niet leuk voor mijn flitser 8)

spuitgast in opleiding, snelle zeilert, slome duikert | ☀️ 8000Wp oost/west, 4425Wp zuid

vvo schreef op woensdag 07 januari 2009 @ 09:41:
Hoi allemaal,
Ben Johan Vorsterman van Oijen. Dit is 1 van de eerste postings op Tweakers. Was al wel langer lid maar altijd aan het lurken. Zag deze melding staan via een topic op flickr/dutch strobist.

Zit er ook aardig in, heb redelijk wat gear. Ben nu dik een jaar bezig met deze tak van fotografie.

Maak gebruik van een Pentax K10d, Vivitar 285hv, Metz 58, elinchrom skyports.


Groet,


Johan.
We hebben een apart voorstel topic he :).
Hier is een voorstel niet zoveel toegevoegde waarde, je kan beter hier een kort verhaaltje neer zetten als je je wilt voorstellen :)

Zakelijke fotografie: portretten en marketing


 • Flard
 • Registratie: Februari 2001
 • Laatst online: 28-09 11:13
DeFeCt schreef op dinsdag 06 januari 2009 @ 22:28:
Vraag 4

Voor een volgende shoot zal ik mijn onderwerp (portret) vrij moeten maken van de achtergrond, photoshop dus. Ik vraag me af of het de moeite loont om een groene of blauwe achtergrond aan te schaffen om dit via chroma key'en te vereenvoudigen. Gaat dit werken, heeft iemand hier ervaring mee of gaat dit netzo makkelijk met een witte of zwarte achtergrond?
(Op de rest heb je al betere antwoorden dan ik ooit zou kunnen geven ;) )

Je kunt denk ik het beste de kleur achtergrond zoeken die het beste lijkt op de nieuwe gefotoshopte achtergrond. Het is namelijk best moeilijk om alles netjes uit te knippen in fotoshop. Met name bij haar zie je bij een blue screen ook nog een lichte blauwe waas achter het haar. Door de doelkleur te pakken blijf je dat probleem houden, maar valt het niet op ;).
Een egale kleur is trouwens wel een enorme pre. :)

 • vvo
 • Registratie: Maart 2006
 • Laatst online: 28-09 09:04
Vraag 4

Voor een volgende shoot zal ik mijn onderwerp (portret) vrij moeten maken van de achtergrond, photoshop dus. Ik vraag me af of het de moeite loont om een groene of blauwe achtergrond aan te schaffen om dit via chroma key'en te vereenvoudigen. Gaat dit werken, heeft iemand hier ervaring mee of gaat dit netzo makkelijk met een witte of zwarte achtergrond?
Op de dvd van David Hobby (de strobist guru) verteld hij over een Botero achtergrond scherm. Deze is helaas alleen in de VS te koop. Dit scherm is donkergrijs van kleur. Met een gelletje voor je flitser kan je bijna elk gewenste achtergrond kleur krijgen. Dan hoef je niet te photoshoppen.

Als je toch moet photoshoppen kan je met Vertus fluidmask heel nauwkeurig objecten vrijmaken. Werkt beter dan de standaard photoshop tools.


Groet,


Johan.

 • sOid
 • Registratie: Maart 2004
 • Niet online
vvo schreef op woensdag 07 januari 2009 @ 13:29:
[...]


Op de dvd van David Hobby (de strobist guru) verteld hij over een Botero achtergrond scherm. Deze is helaas alleen in de VS te koop. Dit scherm is donkergrijs van kleur. Met een gelletje voor je flitser kan je bijna elk gewenste achtergrond kleur krijgen. Dan hoef je niet te photoshoppen.

Als je toch moet photoshoppen kan je met Vertus fluidmask heel nauwkeurig objecten vrijmaken. Werkt beter dan de standaard photoshop tools.


Groet,


Johan.
Johan, welkom, maar het is absoluut niet nodig om bij elke post te groeten. Sterker nog: topics worden er alleen maar langer en onoverzichtelijker door :)

Als je toch wilt groeten, zet je het gewoon in je signature ;) (Oh, en zet je flickr link ff tussen [ url] en [ /url], spaties weglaten)

 • mindfreaker
 • Registratie: Mei 2008
 • Laatst online: 28-09 15:17
DeFeCt schreef op dinsdag 06 januari 2009 @ 22:28:
In de openingspost haalt Gerard een aantal shops aan, maar het lijkt voor de beginnende strobist erg dun gezaaid. Ik ben tot nu toe verre van tevreden over de after sales van FotoSG en heb ook eigenlijk helemaal geen zin meer om nog iets bij hun te bestellen, de vraag is dan alleen of er alternatieven zijn en of er meer mensen zijn die een 'sub-optimale' ervaring hebben met FotoSG? Kan natuurlijk ook dat het gewoon stugge Friezen zijn :)
Even terugkomen op deze vraag. Zelf heb ik goede ervaringen met FotoSG. Ik had daar zo'n instap studio statief besteld voor € 14,95. Toen dan aankwam miste de vleugelmoer om de poten vast te zetten. Dit heb ik meteen per e-mail gemeld en binnen een uur had ik bericht dat dit nagezonden werd. Twee dagen later lag het bij de post. Dit kosteloos. Een klein nadeel vind ik dat je niet via Ideal kunt betalen, maar dat is eigenlijk pure luiheid, want even het bedrag overschrijven is ook geen werk meer via Internet.

 • GerardHenninger
 • Registratie: Augustus 2004
 • Laatst online: 27-09 23:10
Zo, weer een mini-update.

Aangezien ik zelf visueel ingesteld ben (is niet iedere fotograaf dat? :P) ga ik wat foto's toevoegen in de TS.
Mag ik daarnaast iedereen wijzen op onze eigen Flickr-Group voor dit topic (en flitsende tweakers). Zie de TS voor meer info.

Ik zal vanavond proberen de TS nog meer op te vrolijken met foto's (en tekst) en daarna ga ik even al die nieuwe posts/pagina's doorlezen want daar heb ik nog niet de tijd voor gehad :S

 • Japie.G
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 23:27

Japie.G

Colour Classic

Damn, net het topic wat ik nodig had!

Ik ben ook bezig de spullen zo goedkoop mogelijk bij elkaar te verzamelen, dus veel marktplaats afstruinen! Ik ben inmiddels een heel eind!

http://www.vluggejapie.nl/images/Cases/StrobistGear/str_gear-1.jpg
2x lampstatief + swivel adapter + Nikon SB26 als slave flitsers.

http://www.vluggejapie.nl/images/Cases/StrobistGear/str_gear-2.jpg
Mijn 430EX die ik al had, met een goedkoop cactus triggertje aangestuurd, om tevens de Nikon SB26 flitsers te ontsteken via hun ingebouwde slave trigger functie.

Na een beetje kloten heeft mij dat het volgende resultaat gebracht [zelfportretje, ook bedoeld om mijn photoshop skills wbt skin smoothening te verbeteren.
http://www.vluggejapie.nl/images/Cases/StrobistGear/test1.jpg

Dat samen met mijn 450D maakt al een mooi pakketje strobist spul! Nu nog wat zachter licht gaan creëren met pluutjes. Ik denk dat ik de 100cm plu's uit de startpost ga aanschaffen! Verder heb ik de fout gemaakt om een hotshoe adapter te kopen zonder schroefdraad :+ Daar moet dus een nieuwe voor komen! Tnx voor de tip in de startpost! En nog een gridje maken, kan niet zo moeilijk zijn! Zat te denken aan karton gevuld met afgeknipte rietjes. Dan hoef ik niet zo te klooien voor een mooie rimlight. Nu staat er een flitser bijna tegen mijn achterhoofd geparkeerd!

volgende keer niet crossposten alstublieft, daar zijn we geen grote fan van op got

[Voor 14% gewijzigd door Nomad op 08-01-2009 11:21]

De hartelijke groeten van mij!


 • vvo
 • Registratie: Maart 2006
 • Laatst online: 28-09 09:04
Ziet er al goed uit Japie. Je skin smoothening vind ik beetje te!! Dat zou ik zelf wat softer doen. Hoe heb je het gedaan?


Verder in het algemeen nog een tip voor de TS. Kabeltjes, hotshoes, etc via www.flashzebra.com. Zeker voor de Vivitar 285hv kan je daar nog alles voor krijgen. Als je een mailtje naar Lon stuurt met je vragen krijg je uitgebreid antwoord.

 • Japie.G
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 23:27

Japie.G

Colour Classic

offtopic:
niet om het een of ander, maar waar heb ik deze post nog meer geplaatst dan? Behalve in het gesloten topic?


Tja die smoothening is inderdaad een dingetje, ben er nog niet uit met hoe en met wat het het mooiste wordt.. Maargoed, hier gaat het over belichtingen :P En daar ben ik dan wel weer aardig tevreden over!

De hartelijke groeten van mij!


 • J3roen
 • Registratie: Januari 2000
 • Niet online

J3roen

Intentionally left blank

Ik heb een aantal Nikon flitsers op de kop getikt (1x SB-24 en 2x SB 26). Nou heb ik al 3x skyport receivers en dat werkt perfect. Zou ik die Nikons op elkaar kunnen laten reageren? Dus 1 aansluiten op een skyport en de andere 2 middels IR triggeren?

Het totaal brengt me dan op 5 raportage flitsers om mee te experimenteren voor weinig.

 • Nik
 • Registratie: April 2004
 • Laatst online: 13-07-2017
Ja, dat zou moeten werken. Ik ben nu bezig met een 580 die een 430 aanstuurt. Maar ik ga toch even een extra trigger bijbestellen, omdat ik zo individueel de kracht van de flits kan regelen :)

edit: is er behoefte aan een 'post hier je strobist try-outs-met-settings-en-opstelling'-topic? Dan zou dit een perfect info topic zijn, en hebben we een apart topic waar je foto's kunt posten / showen / delen. Of gaan die gewoon in dit topic?

[Voor 39% gewijzigd door Nik op 10-01-2009 22:11]

Nik schreef op zaterdag 10 januari 2009 @ 22:05:
Ja, dat zou moeten werken. Ik ben nu bezig met een 580 die een 430 aanstuurt. Maar ik ga toch even een extra trigger bijbestellen, omdat ik zo individueel de kracht van de flits kan regelen :)

edit: is er behoefte aan een 'post hier je strobist try-outs-met-settings-en-opstelling'-topic? Dan zou dit een perfect info topic zijn, en hebben we een apart topic waar je foto's kunt posten / showen / delen. Of gaan die gewoon in dit topic?
Via canon systeem kan je ook individueel de kracht instellen. ...je moet de omzetknop van ettl naar manueel alleen langer inhouden om het voor elkaar te krijgen. Ik wist het eerst ook niet.
Alsnog gebruik ik liever triggers, maar toch, manual met canon manier kàn dus wel.

foto's als serieuze test mogen wat mij betreft hier wel :)..als het echt teveel wordt hier, dan kan een apart topic altijd nog wel.
Àls je een foto hier post, ga ik er wel vanuit dat je laat zien wat je opstelling was en wat je doel was dat je voor ogen had.
Zie bijv. mijn post met foto.

[Voor 18% gewijzigd door Nomad op 10-01-2009 22:16]

Zakelijke fotografie: portretten en marketing


 • Nik
 • Registratie: April 2004
 • Laatst online: 13-07-2017
Super! Fijn dat ik dat nu weet. Ik baalde er al behoorlijk van. Daar staat niks over in de 580 handleiding natuurlijk (waar ik alleen maar in gekeken heb voor deze info). Stom natuurlijk. Morgen eens een nieuwe poging wagen met mijn spulletjes.

 • J3roen
 • Registratie: Januari 2000
 • Niet online

J3roen

Intentionally left blank

Thanks, dat het met de canons werkt klopt idd, zo'n setup heb ik ook. Maar het gaat me meer om de Nikon's, gaat dat werken? :)

Een van de verkopers heeft afgezegd helaas, dus nog maar 2x Nikon. Maar goed, 4 stuks moet ook voldoende zijn.

 • Nik
 • Registratie: April 2004
 • Laatst online: 13-07-2017
Even wat plaatjes dan, van de allereerste testshots. Ik zuig nog bigtime in dit spul. Maar ik vind het wel leuk en begin het steeds meer te begrijpen. De modellen hebben toestemming gegeven dat de foto's hier online komen.

#1 | Calvin Klein


setup:


ISO 100, 50mm, f/4.0, 1/250sec. De softbox (rechts achter) is feitelijk een 430 met daarom een A4-papier. Dit zorgt voor een softe flits. De softbox stond dichtbij, de normale flitser iets verder weg.


#2 | Stairs


setup:

Flitser onder de open trap gezet, en omhoog laten flitsen.

ISO 100, 50mm, f/1.8, 1/15sec.


#3 | Diesel


setup: flitser linksachter en rechtsachter (vrijwel van de zijkant).

ISO 100, 50mm, f/1.8, 1/30sec.

#4 | Kappers-pop.


setup:


ISO 100, 50mm, f/4.0, 1/60sec. 430 slave met een snoot rechtsachter. Normale invulflits links van de camera (deze zorgt voor de harde schaduw op haar neus, volgende keer toch iets meer naar het midden toe denk ik...). Flits moet ook hoger denk ik.

Al met al een leuk avondje stoeien (nog geen 2 uur bezig in totaal, met daadwerkelijk schieten en proberen!).

 • J3roen
 • Registratie: Januari 2000
 • Niet online

J3roen

Intentionally left blank

handig, zo'n kapperskop :)

 • Japie.G
 • Registratie: Augustus 2001
 • Laatst online: 23:27

Japie.G

Colour Classic

J3roen schreef op zaterdag 10 januari 2009 @ 19:13:
Ik heb een aantal Nikon flitsers op de kop getikt (1x SB-24 en 2x SB 26). Nou heb ik al 3x skyport receivers en dat werkt perfect. Zou ik die Nikons op elkaar kunnen laten reageren? Dus 1 aansluiten op een skyport en de andere 2 middels IR triggeren?

Het totaal brengt me dan op 5 raportage flitsers om mee te experimenteren voor weinig.
de SB26 kun je op slave zetten, dan reageert ie op andere flitsen. Zodra de SB26 een flits ziet flitst deze zelf ook op de ingestelde kracht. Dus geen IR nodig. Gewoon op slave zetten en neerzetten waar je wilt (zolang de SB26 de andere getriggerde flits maar kan zien!)

De hartelijke groeten van mij!


 • J3roen
 • Registratie: Januari 2000
 • Niet online

J3roen

Intentionally left blank

Japie.G schreef op zondag 11 januari 2009 @ 11:32:
[...]


de SB26 kun je op slave zetten, dan reageert ie op andere flitsen. Zodra de SB26 een flits ziet flitst deze zelf ook op de ingestelde kracht. Dus geen IR nodig. Gewoon op slave zetten en neerzetten waar je wilt (zolang de SB26 de andere getriggerde flits maar kan zien!)
Dat werkt inderdaad erg goed. Dat scheelt voorlopig weer een skyport erbij. Bij fel zonlicht zal het wel niet heel goed werken, maar voor nu is het meer dan prima. Erg mooi flitsertje die SB-26.

 • Tunboy
 • Registratie: Januari 2007
 • Laatst online: 08-01-2021
Zou voor het strobist gebeuren een oude Canon 430 EZ voldoen? Is deze ook voldoende instelbaar en is de maximale output goed? Heb er namelijk net eentje gekocht op ebay, ik had meerdere pagina's openstaan van ebay en dacht dat ik op een EX was aan het bieden (die open stond op een andere pagina), gelukkig had ik maar een startbod gedaan van 50 euro en zal hij nu dus voor 64 euro afgeleverd worden. Als ik hiermee toekom voor studio-gebruik dan kom ik er eigenlijk nog goedkoop vanaf, immers gaan alle andere flitsen die in aanmerking komen nog voor meer dan 100 euro de deur uit. (Vivitar 285, 430 EX, 520EZ etc)

Wat zou er gebeuren als ik deze oude flits voor de gein rechtstreeks op mijn 450D monteer? Kan er wat stukgaan of is ie dan ook gewoon manueel? Of misschien zelfs vol-automatisch? Ik vind wel besprekingen er van maar die zijn zo oud als de flits zelf en dus nog niet voorzien op 'moderne' camera's.

 • Parle85
 • Registratie: November 2007
 • Laatst online: 09-07 18:41
Hij is handmatig in te stellen qua flitskracht en hij is via de standaard hotshoe aansluiting te triggeren.
Volgens mij is hij dus wel te gebruiken.

5D III | 1D II | 17-40 | 24-70 | 35 | 85 | 70-200 | parlevlietfotografie.nl

ik heb een 430ez gehad voor strobist gebruik. Handmatig instelbaar, prima te triggeren, leek heel fijn.
Behalve dat hij in no time op standby gaat en dan niet meer reageert op je triggers en het standby zetten kan je niet uit zetten.
Mijn sb-24's bevallen met een stuk beter :)

Zakelijke fotografie: portretten en marketing


 • wisselwerking
 • Registratie: April 2003
 • Laatst online: 06:47
Voor voltages van diverse flitsers check http://www.botzilla.com/photo/strobeVolts.html.

Die 420ez is volgens mij niet helemaal lekker bruikbaar aangezien hij op hibernate sprint naar een x-aantal seconden. Dus dan zul je de flitser even aan en uit moeten doen (wat Nomad dus ook zegt :P).

[Voor 5% gewijzigd door wisselwerking op 13-01-2009 11:47]

Wisselwerking | Flickr | 500px | Strava


 • Parle85
 • Registratie: November 2007
 • Laatst online: 09-07 18:41
Is het dan zo dat de receiver van je strobist setje niet de flitser van standby af kan halen, zoals je camera dit normaliter doet bij je on-shoe flitser?

5D III | 1D II | 17-40 | 24-70 | 35 | 85 | 70-200 | parlevlietfotografie.nl

Pagina: 1 2 3 ... 26 Laatste

Let op:
Laat je set-up zien als je een foto plaatst!


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee