AndRo555 schreef op maandag 21 december 2015 @ 23:41:
Hmm, dat is als zeggen dat de spanning over een weerstand helemaal niet zo afhankelijk is van de stroom die er door gaat.
https://en.wikipedia.org/wiki/Convective_heat_transfer
Het is toch echt wel lineair afhankelijk van het verschil in T tussen de twee objecten. Dat het hier geforceerde convectie betreft in een waarschijnlijk vrij turbulent milieu maakt het moeilijk om de h (heat transfer coeff) exact te berekenen, echter doet dat niets af van de accuraatheid van Q=hA(delta T).
Hier zit dus het lineaire.
Je stelt nog steeds dat temperatuur de enige factor is, maar vergeet niet alle andere factoren die gaan meewerken in winterweer. Relatieve luchtvochtigheid, echte luchtvochtigheid, lagere snelheden, etc. Allemaal factoren waarvan ik nu zo even niet uit mijn mouw kan schudden wat de exacte invloed is maar ik weet wel dat je niet blind een lineair verband met de temperatuur kunt leggen.
Vergeet je trouwens niet dat objecten op vele manieren hun warmte kunnen kwijt raken? Jij hebt het nu slechts over geleiding aan een omgeving of ander object. Banden zullen warmte ook simpelweg uitstralen.
AndRo555 schreef op dinsdag 22 december 2015 @ 00:51:
Klinkt best aannemelijk, maar niet in de mate dat je het verschil in bandentemp tussen 30 graden buiten en 0 graden slechts een paar graden is.Stel dat de band 35 graden is nij 30 graden buiten en 33 graden bij 0 graden buiten, dan is dat meer dan 16 keer zoveel warmte ge producdeerd, wat mij heel sterk zou lijken.
Zo extreem zal het ook niet zijn, maar plaats deze discussie even in de context waar hij hoort. Namelijk het ontkrachten van de 7-graden mythe, of een ander arbitrair getal. Natuurlijk zal een band op -5 een stuk kouder en harder zijn dan op 25 graden, dat ontkent niemand. De fabrikanten praten echter over een grens waarop de winterbanden ineens veiliger zijn, dat is simpelweg onzin. Het enige wat klopt aan het verhaal is dat een band die te hard is om zich goed naar de weg te vormen verminderde grip heeft, en dat is nu eenmaal eerder het geval voor gewonde banden omdat die een iets hardere samenstelling hebben.
Hier zal je slechts voordeel van gaan merken als de bandentemperatuur op een niveau komt waar de gewone band te hard wordt om zich naar het wegdek te vormen. Dit zal dus pas bij lage temperaturen
en lage snelheden zijn door sneeuw of ijs, zolang je gewoon relatief normale snelheden kunt rijden op de wegen gaat dat voordeel gewoonweg niet op. Daarbij is de samenstelling van een gewone band absoluut geen constante. Een beetje sportieve of comfortabele band is aardig zacht en kan dus erg lang blijven presteren, terwijl die populaire ecobanden een stuk harder zijn en waarschijnlijk veel eerder last krijgen.
De verschillen in de samenstelling, type, bandenspanning en andere zaken is vele malen groter dan het verschil in temperatuur wat je tussen twee banden zult bemerken. Ook al zal het als gemiddelde bedoeld zijn, een vaste grens klopt gewoon niet.
Bekijk het eens praktisch in plaats van met wikipediaformuletjes:
Vanaf welke temperatuur merk jij dat je banden niet meer warm te rijden zijn, dus dat je ze als ongemakkelijk hard ervaart en een verminderde grip hebt? Kan jij die benoemen? Is het mogelijk om te stellen dat je gewone banden vanaf een bepaald moment niet meer voldoen?
AndRo555 schreef op dinsdag 22 december 2015 @ 08:51:
Ik bedoel anders echt wel p32-33 van dd pdf (figure 9-10).
Rubber mag misschien wel heel goed isolerend zijn, perfect isolerend is het niet en het oppervlak dat lucht raakt is enorm groot. Dus os de warmte afvoer aam de buitenkant daar afhankelijk van het verschil in temperatuur met de lucht. En is warmte door de band afhankelijk van temperatuurverschil in de band met de buitenkant van de band.
Het feit dat je zegt dat de band isolerend is en de temperatuur dus constant is daardoor kan niet. Ofwel is de band perfect isolerend en wordt die alleen maar warmer (ontploft) ofwel is die niet perfect isolerend en is de warmte uit de band richting de omgeving afhankelijk van het verschil met de buitentemperatuur.
En ik kan er inkomen dat die wat meer warmte geneneren in de kou, maar dat over het algemeen toch een vrij recht evenredig verloop heeft met de buitenlucht. Zoals in de data op de pdf.
Het oppervlak ten opzichte van het volume is eerder klein dan groot. Vergeet niet dat lucht een zeer slechte geleider is dus dat de band zijn warmte erg slecht aan de lucht kwijt kan. Bij de gratie van convectie lukt het de band nog enigszins om zijn warmte kwijt te raken aan de lucht, maar het meeste zal het wegdek moeten zijn. Verder kan warme lucht veel meer vocht bevatten dan koude lucht, dus zal ook veel beter de warmte geleiden, nog een reden waarom in de winter de temperatuur minder invloed heeft op een band.
Het ontplofverhaal heb ik nu wel genoeg gezien. Als de energie in de band hoger wordt gaat de bandenspanning omhoog, dus mindervervorming, dus minder warmte ontwikkeling. Juist omdat de omgevingstemperatuur zo'n kleine factor is kan relatief snel een evenwicht bereikt worden. Daarnaast gaat hij gewoon meer uitstralen en zal gevoelstemperatuur van de lucht een stuk lager liggen dan de 30 graden die jij benoemt. Want dat is weer een voordeel van lucht, als je al gelooft dat het een grote factor is, de convectie zorgt ervoor dat de temperatuur helemaal niet zo hoog is.
Volgens jouw theorie zal iedereen in de zomer zijn banden leeg moeten laten lopen of ze rijden alleen op het midden van het profiel en heeft iedereen in de winter flinke wangetjes. In mijn ervaring hoef ik er niet zoveel lucht bij te doen of uit te halen bij een seizoenswisseling. Zou de temperatuur dan toch niet zo heel veel invloed hebben?
Op zich wel een interessante discussie, mogelijk niet meer helemaal op zijn plaats. Maar in mijn ogen is het wel duidelijk dat de claim van de fabrikanten vrij simpel onderuit te halen is. Je kunt niet zonder meer stellen dat de winterbanden beter gaan presteren onder temperatuur x. Ook het benoemen van een bereik als x-y helpt daar niet bij.
Het enige wat je kunt aannemen uit de 'adviezen' van de fabrikanten is dat de winterbanden beter zullen presteren in sneeuw en ijs. Omdat je dan lage snelheden hebt, weinig warmteontwikkeling en dan houdt de zachte samenstelling zich beter. Bij het herfstweer wat we in Nederland winter noemen heeft het over het algemeen weinig toegevoegde waarde en koop je ze 'voor het geval dat'.