CSL Notebook Buy GuideInleidingNotebooks worden steeds populairder. De gemiddelde tweaker is up to date met de laatste nieuwtjes over diverse componenten voor desktops. Een notebook aanschaffen is echter compleet andere koek waar de meesten onder ons geen kaas van hebben gegeten.
Dat is niet zo heel vreemd want notebooks zijn minder modulair, je zit grotendeels vast aan de keuzes die de fabrikant van de notebook maakt. Daarnaast gelden ook hele andere wetten. Waar je bij een desktop niet echt hoeft te letten op warmteproductie en grootte zijn dit bij notebooks juist belangrijke punten.
Deze Notebook Buy Guide moet de oplossing bieden voor de tweaker om zelfstandig een geschikte notebook uit te kunnen kiezen. Exact datgene wat van een tweaker wordt verwacht.
Inhoudsopgave
Compromissen sluitenAlvorens we een stappenplan gaan doorlopen is het goed om de basics uit te leggen. Bij het uitzoeken van een notebook gelden verschillende wetten. Één ding staat vast: je zult een compromis moeten sluiten. Een snelle notebook betekent ook direct dat deze meer verbruikt. Dit zal er toe leiden dat de notebook niet alleen warmer wordt, maar ook minder lang mee kan op de accu. Daarnaast zal de notebook ook beter moeten worden gekoeld wat inhoudt dat je die componenten ook niet in de kleine 12” klasse terug zal vinden.
Het belangrijkste is om vast te stellen wat de plannen met de notebook zijn. Enkele basis principes:- Mobiel en lichtgewicht: 15,4" of kleiner. 15,4" past nog net in de meeste rugzakken, maar hoe kleiner hoe beter.
- Lange accuduur: Geen high-end spul. Dus een Integrated Graphics Processor en een zuinige CPU.
- Veel performance: Verbruikt veel, wordt warm en is alleen in 17" bakbeesten te vinden.
Je zult dus moeten kijken wat echt belangrijk is. Over het algemeen gaat alles wat in het midden zit samen. Dan kom je op een 15,4" notebook uit die nog mee te nemen is, maar ook behoorlijk wat prestaties heeft met een dual core CPU en mid-range videokaart zonder dat heel erg veel op accuduur hoeft worden ingekort. Wil je lang op de accu, dan zul je performance moeten inleveren. Echter komt dan een kleine notebook in zicht. Wil je meer performance dan kom je bij een groot bakbeest uit dat je niet dagelijks mee wilt slepen. Daarnaast kun je een lange accuduur wel vergeten, evenals het computeren op de bank met je "laptopje" op schoot.
Enkele voorbeelden: Een office notebook heeft genoeg aan een Integrated Graphics Processor en een wat tragere CPU. Het voordeel is een langere accuduur en minder warmte. Een gamende student heeft weer andere eisen, die kan een 15,4" nog wel mee krijgen en kan daarnaast ook een prima mid-range videochip kwijt in zijn notebook. Mocht je de notebook zo nu en dan meenemen, maar vooral voor rauwe kracht gaan, dan is een 17" bakbeest met high-end hardware jouw ding.
Stap 1: BudgetStel eerst vast wat je budget is. Aan de hand daarvan kunnen we in de volgende stappen aangeven wat er zoal mogelijk is binnen dit budget. Enkele hiervan komen 2 maandelijks terug in de CSL Notebook Best Buy Guide. Anderen komen voorbij in specials.
Hieronder staat een overzicht van enkele soorten notebooks en de prijs waar deze notebooks beginnen zodat je een idee krijgt wat er mogelijk is:
Categorie | Prijs in euro | Omschrijving | Budget notebook | 400 | Simpele 15,4" notebook voor kantoorwerk. Mid-range processor en genoeg geheugen om vlot mee te werken. | Basis notebook | 600 | Simpele 15,4" notebook voor kantoorwerk. Mid-range processor en genoeg geheugen om vlot mee te werken en zo nu en dan een simpel spelletje te spelen. | Allround notebook | 1000 | Luxe uitgevoerde notebooks met 15,4" scherm en mid-range videokaart. Met deze uitgebalanceerde notebooks kun je prima gamen en zwaar werk verrichten. | Game notebook | 1500 | High-end 17" multimedia monster. Games draaien in volle pracht praal op een dergelijke notebook. | Workstation | 1750 | Grote 15,4" of 17" notebook met snelle CPU en het liefst een Quadro of FireGL videokaart. De bak om zwaar werk op uit te voeren. | Netbook | 300 | Zeer simpele maar goedkope 10" notebook broertjes. Ideaal om mee te nemen of voor erbij. | UMPC / CULV | 750 | Uiterst kleine Ultra Mobile PC (UMPC) met super zuinige ULV CPU om lang op de accu te werken. | Portable | 800 | Portable 12"+ notebook met vergelijkbare specificaties als de basis notebook, maar dan een stuk kleiner. |
Stap 2: GrootteBij de grootte is het van belang te letten op de mate waarin de notebook wordt meegenomen. Een 12" notebook is makkelijk mee te nemen, maar is nooit uitgerust met high-end hardware. Een 17" Desktop Replacement (DTR) is daarentegen amper mee te nemen, maar kan wel worden uitgerust met het beste van het beste. Deze 2 uitersten kosten over het algemeen ook het meest. Een 12" model levert minder prestaties voor dezelfde prijs, terwijl een high-end DTR ook een vermogen kost. Over het algemeen is de veelgebruikte 15,4" notebook een mooi compromis van draagbaarheid, betaalbaarheid en prestaties.
Stap 3: AccuduurAlhoewel een grotere of extra accu altijd mogelijk is, is het niet onhandig om na te denken over de accuduur. Doorgaans gaan notebooks zo'n 2 à 3 uur mee op de accu. Een DTR zal wat eerder gaan zeuren om sap zodra er op volle kracht wordt gewerkt. Een notebook met extra zuinige componenten zoals een Ultra Low Voltage (ULV) CPU, een SSD harde schijf en een scherm met LED's zal het aanmerkelijk langer uithouden op de accu. Waar het budget het toestaat en extra performance niet wordt vereist is het verstandig om hier op te letten. Er zijn ook notebooks waar het optisch station voor een extra accu onderweg.
Een extra accu is echter niet altijd handig. Er zijn ook veel nadelen aan verbonden. Zo kun je een accu alleen verwisselen als de notebook uit staat. Verder is het ook niet goed voor een Li-Ion accu om lang ongebruikt te laten liggen. Dat laatste geld met name bij volle accu's. Daarnaaast is het opladen van de 2e extra accu ook veel werk.
Stap 4: ProcessorDan beginnen we nu aan het uitzoeken van de componenten. Het kloppend hart van de notebook is uiteraard de processor. Deze kan wel worden vervangen, al zullen de meesten hier niet aan beginnen. Let er op dat je een processor kiest die aan de eisen voldoet. Zeker wanneer er met virtuele machines moet worden geëxperimenteerd is het aan te raden een CPU te nemen met "virtualization". Voor de Windows 7 XPM additie is virtualization vereist. Veel Intel processoren bevatten deze feature niet, zie ook deze lijst. Bij AMD geldt dit alleen voor de oudere Sempron's en Turions die al geruime tijd niet meer worden verkocht.
De processoren hebben we in een aantal groepen verdeeld:
Quad CoreDe eerste mobiele CPU's met 4 kernen zijn gearriveerd. Uiteraard geven deze de beste prestaties in applicaties die voor multicores zijn geschreven. Echter kosten deze processoren nu nog een vermogen en trekken ze in een handomdraai je accu leeg. Quad-cores zul je voornamelijk in 17" DTR's tegen komen op een verdwaalde 15,4" notebook na. Tegen die prijs krijg je in ieder geval wel het beste van het beste.
Voor: tweakers die tegen elke prijs de beste performance willen.- Intel Core i7 quad core
- Intel Core 2 Quad 9000-series
High-endDeze processoren zijn terug te vinden in notebooks die rond 750 euro beginnen. De high-end CPU is voornamelijk bedoeld voor mensen die voor een acceptabele prijs veel performance in huis willen halen. De CPU's worden niet extreem warm waardoor ze zelfs in de kleinere 12" notebooks terug zijn te vinden. Deze CPU is voornamelijk geschikt voor mensen die gamen of veel rekenkracht nodig hebben voor zware programma's. Verder bevatten ze alle features zoals virtualisatie en de laatste energiebesparende features.
Voor: dagelijkse computergebruikers die veel zware programma's op hun notebook zullen draaien of veel multitasken- Intel Core i7 dual core
- Intel Core 2 Duo 9000-series
- Intel Core i5 dual core
- Intel Core 2 Duo 8000-series
- AMD Turion II X2 Ultra M600-series
- Intel Core 2 Duo 7000-series
Mid-rangeMid-range processoren presteren niet veel minder. Ze zijn ruim voldoende voor media toepassingen en het gebruikelijke officewerk. Deze processoren zijn in praktisch elk formaat notebook te vinden. Prijzen beginnen al onder de 500 euro en bieden veel meerwaarde tegenover low-end CPU's voor een kleine meerprijs. Deze klasse ontbreekt echter soms wel extra features zoals virtualisatie en beschikken ze vaak over minder cache.
Voor: mensen die de notebook voor dagelijkse multimedia toepassingen gebruiken, maar geen extreme prestaties eisen- Intel Core 2 Duo 6000-series
- AMD Turion II X2 M500-series
- Intel Core 2 Duo 5000-series
- AMD Turion 64 X2 Ultra
- AMD Athlon II X2 M300-series
- Intel Pentium Dual-Core 4000-series
- Intel Pentium Dual-Core 3000-series
- AMD Turion 64 X2
- AMD Athlon 64 X2
Low-endLow-end processoren bieden weinig performance en totaal geen extra's. Deze processor wordt alleen aangeraden wanneer de notebook alleen voor officewerk zal worden ingezet. In alle andere gevallen is het advies om toch een mid-range processor te kiezen voor een minimale meerprijs aangezien deze doorgaans twee maal zoveel performance geven en veel meerwaarde geeft aan de notebook. Zo nu en dan is er net onder de 400 euro een notebook te vinden met low-end CPU.
Voor: mailen, surfen, tekstverwerken en ander basic spul- Intel Pentium Dual-Core 2000-series
- AMD Sempron M100-series
- Intel Celeron Dual-Core 1000-series
- AMD Mobile Sempron
- Intel Celeron M
Ultra Low Voltage en AtomNaast de normale processoren zijn er ook nog 2 extra zuinige processoren. De eerste is de Ultra Low Voltage versie. Dit zijn volwaardige processoren die weinig verbruiken en daarmee minder warm worden, maar vooral ook langer mee kunnen op de accu. Deze hebben doorgaans de performance van een low-end processor, maar accutijden van 8 uur zijn mogelijk. De tweede is de Intel Atom. Deze kleine en zuinige x86-based CPU is in de goedkope netbooks te vinden. De prijzen daarvan starten al rond de 200 euro. Daarvoor krijg je echter geen denderende performance. Een netbook is echter een prima compacte aanvulling om thuis vanaf de bank eens het internet op te gaan, maar ook om mee te nemen voor lichte, simpele, taken. De AMD Neo zit tussen deze 2 in. Duurder dan de Atom, maar een stuk goedkoper als de Intel ULV-oplossingen. De AMD Neo is gebasseerd op de AMD K8 core maar is door de tijd een stuk zuiniger gemaakt. Deze processor is qua prestaties te vergelijken met de eerste AMD Athlon 64 processors.
Voor: mensen die gaan voor de beste accuduur en veel mobiliteit
Meer informatieInformatie over verbruik en features vind je door gebruik te maken van de zoekopties bij Intel en AMD. Voor de beste vergelijking kun je uiteraard het beste de benchmarks er bij pakken. Notebookspot heeft daarvoor een zeer uitgebreide lijst:
Notebookspot CPU prestatielijsten
Meer info over processoren vind je hier: PMG FAQ
Stap 5: VideokaartEen ander belangrijk onderdeel van de notebook is de videokaart. Dit onderdeel is vaak niet te vervangen en als het al kan dan is het nog zo lastig dat de meeste tweakers het zullen laten. Zorg er dus voor dat je gelijk een goede videokaart kiest. Mocht je veel bezig zijn met CAD, Solidworks of vergelijkbare programma's, dan is een ATI FireGL of NVIDIA Quadro aan te raden zodat je zeker bent dat je geen renderfouten krijgt door driver bugs. Verder zijn alle huidige videochips in staat om hardwarematig HD video af te spelen waarmee ze de CPU ontlasten.
Door middel van Hybrid SLI en Hybrid Crossfire kan bij de nieuwste notebooks de dedicated videokaart worden uitgeschakeld en alleen de IGP actief blijft. Dat komt de accuduur ten goede terwijl op netstroom de kracht van beide kan worden gebundeld voor meer prestaties. Check dus even of de notebook die je op het oog hebt deze feature heeft aangezien het veel meerwaarde biedt bij een notebook. High-end SLI/CrossfireMeer brute kracht als dit krijg je niet in een notebook. Het kost je een vermogen en ze zijn alleen in DTR notebooks te vinden. Je hoeft dan echter niet bang te zijn dat je je settings in games moet verlagen. Een nadeel is wel weer dat de accu alleen aanwezig is om wandeling van contactdoos naar contactdoos te overleven.
Voor: gamers die hoe dan ook geen setting willen verlagen- NVIDIA GeForce GTX 280M-series SLI
- ATI Mobility Radeon HD 4800X2-series
- NVIDIA GeForce 9800M-series SLI
- ATI Mobility Radeon HD 3800X2-series
High-endHigh-end videokaarten zijn eveneens voornamelijk in 17" DTR's te vinden. Hier en daar weet een fabrikant er ééntje in een 15,4" behuizing te stoppen. Wederom gaat de accu vlot leeg en is het af te raden om en dergelijk warme notebook op je schoot te houden. Prijzen beginnen ergens boven de 1500 euro. Gamen zal in ieder geval geen probleem vormen.
Voor: gamers die voor uitmuntende prestaties gaan- NVIDIA GeForce GTX 280M-series
[*}NVIDIA GeForde GTX 260M-series - NVIDIA GeForce 9800M-series / GTS 160M / Quadro FX 3700M
- ATI Mobility Radeon HD 4800-series
- ATI Mobility Radeon HD 3800-series
Mid-rangeMid-range videokaarten vormen de beste balans tussen mobiliteit en performance. Ze zijn doorgaans te vinden in 15,4" notebooks, maar er zijn ook enkele 14,1" notebooks met een dergelijke kaart. Daarnaast worden ze een stuk minder warm en is er ook prima mee te werken op de accu. Alhoewel ze niet high-end zijn is er prima op te gamen met een paar settings naar beneden. Voor veel tweakers lijken dit simpele low-end videochips te zijn, maar dat gaat allerminst op voor notebooks. Deze notebooks zijn al rond de 700 euro te krijgen. Voor: Multimedia liefhebbers die graag een potje gamen, maar niet voor de prijs van een grote en dure notebook- NVIDIA GeForce 9700M-series
- ATI Mobility Radeon HD 4600-series
- NVIDIA GeForce GTS 240M-series
- NVIDIA GeForce GTS 130M-series
- NVIDIA GeForce 9650M-series
- NVIDIA GeForce 9600M-series / Quadro FX 770M
- ATI Mobility Radeon HD 4500-series
- NVIDIA GeForce GT 230M-series
- NVIDIA GeForce GT 220M-series
- ATI Mobility Radeon HD 3650-series / FireGL V5700
- NVIDIA GeForce 9500M-series
- ATI Mobility HD 2600-series / FireGL V5600
Low-endDeze chips zijn te vinden in 13,3" notebooks, of de grotere broers. De prijzen beginnen al onder de 600 euro. Desondanks is dit een klasse die niet veel meerwaarde biedt. Een game kan nog worden gedraaid, maar dan wel op de laagste settings. Vaak hebben ze een deel eigen geheugen en een deel gedeeld werkgeheugen wat zo ongeveer ook het enige voordeel is tegenover een IGP. Deze low-end videokaart kan wel worden gecombineerd met een IGP in een aantal gevallen wat de prestaties in SLI of Crossfire opstelling aanmerkelijk verbeterd terwijl men kan genieten van de voordelen van een IGP wanneer over word gegaan op de accu. Voor: Mensen die voor een goede accuduur gaan, maar tegelijkertijd wat meer performance willen als een IGP- NVIDIA GeForce G 210M-series
- NVIDIA GeForce GT 110M-series
- NVIDIA GeForce G 105M-series
- ATI Mobility Radeon HD 4300-series
- ATI Mobility Radeon HD 3400-series
- NVIDIA GeForce G 102M-series
- NVIDIA GeForce 9300M-series
- NVIDIA GeForxe 9200M-series / Quadro NVS 150M / 160M
IGPDe Integrated Graphics Processor is de zuinigste, goedkoopste, maar ook traagste van allemaal. Zo nu en dan willen de laatste games nog op het laagste van het laagste speelbaar zijn. Dat is echter niet het sterke punt van deze chip. De laatste versies zijn echter in staat om probleemloos de CPU af te lossen bij het afspelen van HD content, net zoals de grotere broers dit al een tijd doen. Daarnaast draait Aero of CompizFusion prima met een IGP. Doordat deze in de chipset is geïntegreerd verbruikt deze amper stroom. In Crossfire/SLI met een aparte videochip kan de prestatie worden opgevoerd, zonder de voordelen van een IGP te verliezen op de accu. Voor: De beste prestaties op de accu zonder in te leveren op multimedia- ATI Mobility Radeon HD4200 (AMD M785G / M880G)
- NVIDIA GeForce 9400M (NVIDIA MCP79MX chipset)
- ATI Mobility Radeon HD 3200 (AMD M780G chipset)
- NVIDIA GeForce 9100M (NVIDIA MCP77MH chipset)
- ATI Mobility Radeon HD 3100 (AMD M780V chipset)
- NVIDIA GeForce 8200M (NVIDIA MCP77MV chipset)
- ATI Mobility X1200-series (AMD M690G chipset)
- Intel GMA 4700 (Intel GM47 chipset)
- Intel GMA 4500 (Intel GM45 chipset)
Externe videokaartEen andere optie is een externe videokaart. Deze wordt via het ExpressCardslot of AMD's properitiaire aansluiting van het Lasso project. Vervolgens kan op dit losse kastje een scherm worden aangesloten. Zo kun je thuis over veel grafische kracht bezitten terwijl je dit kunt combineren met een kleine en mobiele notebook onderweg. Het nadeel is wel dat dit op dit moment nog heel duur is en de prestaties tegenvallen. Het AMD Lasso project zou aan dat laatste een eind maken door meer bandbreedte te bieden. Echter zal dit alleen beschikbaar komen voor AMD platformen. De beste optie blijft dus een interne videokaart. Meer informatieOok hier maak je de beste keuze door nog eens de benchmarks er op na te slaan. Wederom heeft Notebookspot.nl een arsenaal aan scores en specificaties voor je klaarliggen:
Notebookspot GPU prestatielijsten
Stap 6: GeheugenHet geheugen is makkelijk uitbreidbaar. Vaak wordt een bepaald type notebook uitgebracht in verschillende configuraties met verschillende groottes werkgeheugen. Over de grootte van het totale werkgeheugen hoeven we weinig te zeggen, wel hebben we enkele tips:- We raden minimaal 2GB aan voor Microsoft Windows Vista.
- Let er op of er gebruik wordt gemaakt van dual channel zodat de performance beter is.
- Een hogere klokfrequentie betekend ook iets hogere prestaties.
- Let er op of de notebook een bepaalde hoeveelheid als geheugen aankan voor eventuele upgrades.
Meer informatie over geheugen vind je hier: PMG FAQ
Stap 7: Harde schijfNet als het geheugen is de harde schijf makkelijk up te graden. Kies naar eigen inzicht een harde schijf met voldoende ruimte. Let er op dat een notebook 2,5" of kleinere schijven gebruikt. De capaciteit ligt dan ook altijd lager dan dat van een gemiddelde desktop. Voor wie echt veel ruimte nodig heeft is een externe harde schijf aan te raden. Verder lichten we 5 keuzes toe:RAID
Enkele 17" notebooks hebben de optie om 2 schijven in RAID te laten werken. Zo kunnen de prestaties behoorlijk worden verbeterd. Zeker schijfintensieve applicaties zoals games zullen hier beter door gaan presteren. Brute kracht die alleen beschikbaar is in grote jongens dus. 7200RPM
Dit zijn de snelste notebookschijven. Zeker wanneer er ruimte is voor 1 harde schijf geeft een 7200RPM schijf goede prestaties voor een betaalbare prijs. Wel moet er worden ingeleverd op capaciteit.5400RPM
Harde schijven met 5400 rondjes per minuut kom je het meest tegen in notebooks. Ze zijn niet de snelste, maar bieden prima prestaties voor dagelijks gebruik. Alhoewel 7200RPM betere prestaties geeft kun je ook met een 5400RPM schijf uit de voeten. Je zult zo nu en dan iets langer moeten wachten, maar dat is allerminst een reden om meer neer te tellen voor een snelle schijf. 5400RPM is de standaard en daar is niks mis mee.4200RPM
4200RPM wordt niet meer zoveel gebruikt in normale notebooks. Er is echter een toepassing voor deze tragere jongen: compacte 1,8" schijven. Vooral kleine notebooks worden met een kleine, zuinige 1,8" schijf uitgerust. Voor iemand die weinig waarde hecht aan prestatie maar meer aan mobiliteit en accuduur is dit je beste keuze.Solid State Disk
De Solid State Disk (SSD) is de laatste ontwikkeling. De naam zegt het eigenlijk al: hij is in een vaste staat. Geen draaiende onderdelen meer in je notebook. Daardoor is de kans op een kapot opslagmedium een stuk kleiner. Daarnaast is een SSD ook nog een stuk sneller en zuiniger. Zuinig voor je portemonnee is deze nieuwe vondst echter nog niet.
Meer informatie over harde schijven vind je hier: OM FAQ
Stap 8: ChipsetHier is niet veel te kiezen. Over het algemeen komt de chipset mee als onderdeel van een platform. Desondanks kun je hieraan wel zien of je notebook bestaat uit dat laatste platform met de laatste snufjes en nieuwe energiebesparende features. Verder is de chipset bepalend voor een aantal aansluitingen zoals USB, maar ook intern zoals de PCI-Express versie.
Hieronder staan de laatste chipsets en hun voorgangers met een asterisk (*):
Intel platform:- Intel GS45
- Intel PM45
- Intel GM45
- Intel GL40
- NVIDIA GeForce 9400M
- NVIDIA GeForce 9100M
- NVIDIA GeForce 8200M*
- Intel 965PM*
- Intel 965GM*
- Intel 960GM*
- Intel 960GL*
AMD platform:- AMD M780G
- AMD M780V
- AMD M770
- NVIDIA GeForce 9100M
- NVIDIA GeForce 8200M*
- AMD M690G*
- NVIDIA nForce 630M*
- NVIDIA nForce 610M*
Meer informatie over chipsets vind je hier: PMG FAQ
Stap 9: SchermHet scherm is ook weer iets waar je na je aanschaf aan vast zit. Vaak wordt 1280x800 (t/m 15,4") of 1440x900 (17") als resolutie aangehouden. Dit is prima voor wat internetten en tekstverwerken. Echter zal iemand die veel werkt met tekenprogramma's meer pixels wel zo fijn vinden werken. Er zijn wel degelijk modellen te krijgen met 1680x1050 of 1920x1200 pixels als resolutie. Voor een gamer is juist de lagere resolutie een voordeel. Al helemaal met een mid-range kaart. Hoe kleiner de resolutie, des te meer rekenkracht houd je over voor grafische hoogstandjes. Tenslotte is gamen op de native resolutie wel het mooiste.
Verder zijn er ook schermen met een LED backlight. Deze zijn dunner, maar verbruiken ook nog eens minder. Let verder wel op de helderheid van het scherm, dat kan zeker nut hebben als je buiten gaat zitten met je notebook. Er zijn ook zogenaamde Tablets. Dit zijn notebooks waar op het scherm kan worden geschreven. Door het scherm naar boven te draaien (dus boven het toetsenbord, met het scherm naar boven in plaats van onder) kun je aantekeningen maken. Je kan op die manier ook je notebook bedienen.
Uiteraard is er ook nog altijd het probleem met het zogenaamde "spiegelscherm". Een spiegelscherm heeft een reflecterende laag. Daardoor wordt het scherm nog helderder, maar springen de kleuren er ook echt uit. Het resultaat is een prachtig beeld. Het nadeel is dat je er ook licht in ziet weerkaatsen. Dit is de reden dat soms een mat scherm de voorkeur heeft. Bedenk wel dat je prima met een spiegelscherm in de tuin kan werken. Je zult alleen de schaduw op moeten zoeken, maar de meeste matte schermen doen het niet beter. Dit komt voornamelijk omdat een backlight de zon nooit zal overwinnen.
Meer informatie over schermen vind je hier: VB FAQ
Stap 10: Optisch station
Ook een puntje om op te letten. Elke notebook is tegenwoordig standaard uitgerust met een DVD brander. Echter komt Blu-Ray om de hoek kijken. Wanneer je van plan bent je notebook ook als Media Center in te zetten is het zeker een idee om een notebook met Blu-Ray speler te nemen om zo te genieten van haarscherp beeld op je HDTV.
Stap 11: Overige hardwareVoor de rest blijven er nog wat gaten over wat betreft de hardware. Draadloos internet is tegenwoordig standaard aanwezig, zelfs de n-standaard is bijna overal te vinden. Zo standaard is bluetooth echter niet. Let er dus op wat echt een vereiste is. Naast bluetooth zijn er ook notebooks met mobiel internet. Verder is er ook nog de optie om een TPM chip aan boord te hebben voor het beveiligen van data.
Stap 12: Aansluitingen en extra'sOok de aansluitingen zijn belangrijk. Zet op een rijtje wat je echt nodig gaat hebben. Denk aan de meer exotische aansluitingen zoals FireWire, HDMI of eSATA. Ook oude aansluitingen zijn soms nog belangrijk. Zo zijn er nog een handvol notebooks met een COM-poort bijvoorbeeld. Let er op dat PCMCIA is vervangen door het ExpressCardslot. Het kan dus zijn dat je een insteekkaart niet meer kan hergebruiken in je nieuwe notebook. Verder zijn voor een aantal mensen een webcam en fingerprintscanner ook een vereiste. Let daar dus op. Een ander niet te vergeten puntje is de mogelijkheid tot het aansluiten op een docking station waar enkelen onder ons dankbaar gebruik van maken.
Stap 13: Stel de configuratie vastInmiddels ben je de eerste 12 stappen voorbij. Je hebt nu een aardig idee wat er in je notebook moet zitten en aan welke andere eisen deze moet voldoen. Het handigste is om met behulp van de Pricewatch, de Notebook Best Buy Guides en deze guide een aantal geschikte notebooks uit te zoeken. Probeer wat verschillende merken en verschillende componenten te kiezen. Staar je overigens niet blind op de complete specificaties. De perfecte notebook bestaat vaak niet. Een harde schijf of werkgeheugen is vaak nog wel up te graden. Het handigste is om de belangrijkste specificaties in een tabel te zetten zodat ze makkelijk te vergelijken zijn. Ga vervolgens verder met de volgende stappen.
Stap 14: GarantieDe garantie is een punt waar vaak niet echt bij wordt stilgestaan. Toch is het een zeer belangrijk punt bij notebooks. Dit aangezien je niet zo makkelijk aan vervangende onderdelen komt en deze dan ook nog eens duur en moeilijk in te bouwen zijn ben je vaak aangewezen op de fabrikant. Wanneer je de notebook ook nog eens regelmatig meeneemt dan is de kans nog groter dat hij kapot gaat. Een notebook blijft kwetsbaar en de uitval is dan ook hoger als bij desktops Veel fabrikanten leveren standaard een garantieperiode van 1 jaar. Dat terwijl er ook steeds meer fabrikanten zijn die standaard 2 jaar of meer meeleveren. Dit geeft zeker meerwaarde aan een notebook. Verder is er altijd nog de optie om de garantie uit te breiden of een verzekering af te sluiten.
Stap 15: ReviewsLees vooral reviews. Er zijn zat reviews op het internet te vinden die een goede indruk geven van de notebook. Daarnaast zijn er niet alleen op GoT, maar ook elders op het web vaak grote topics waar ervaringen worden gedeeld. Reviews vind je onder andere op de volgende sites:
www.tweakers.net
www.notebookspot.nl
www.notebookcheck.nl
www.notebookreview.com
www.laptoplogic.com
Zoeken naar meer reviews en ervaringen is een vak apart. Althans, je moet weten hoe je moet zoeken. Om dat ietwat te vereenvoudigen staan hieronder een aantal voorbeelden:Zoeken naar individuele producten:Zoeken naar reviews waarin meerdere producten vergeleken worden:- In Google: <productnaam> round up
Probeer uiteraard wat variaties. Woorden zoals 'round up' kun je ook als 'roundup' of 'round-up' schrijven. In sommige gevallen kan dit een beter resultaat opleveren.
Stap 16: Software
Kijk verder ook nog naar de meegeleverde software. Sommige notebooks worden met veel bloatware uitgeleverd. Daarentegen zijn er ook "cleane" notebooks en zelfs notebooks die zonder besturingssysteem worden uitgeleverd. Verder zijn er natuurlijk ook nog notebooks die juist wat extra software meeleveren waar je wel wat aan hebt. Let verder natuurlijk ook op het besturingssysteem zelf als dit wordt meegeleverd. De ene versie heeft misschien niet de functies die jij nodig hebt.
Let ook op eventuele drivers voor een ander besturingssysteem zoals een downgrade naar Windows XP of het installeren van Linux.
Stap 17: AccessoiresNaast een verschil in software kan een notebook zich ook onderscheiden door accessoires. Zo leveren een aantal fabrikanten standaard een muis en draagtas mee. Anderen geven bij luxere modellen een extra grote accu mee en weer anderen leveren een sleeve mee.
Bedenk ook welke accessoires je nog nodig hebt. Dit kan uiteenlopen van een tasje en een muis tot complete uitrustingen. Een greep uit de mogelijke accessoires: muis, sleeve, tas, keypad, Kensington lock, heatpad, notebookstand, anti RSI kit, webcam, bluetooth dongle, externe geluidskaart etc. etc.
Stap 18: Bekijk de notebookHet is aan te raden om de notebooks eerst in het echt te zien. Kijk of ze aan je verwachting voldoen. Test vooral ook de degelijkheid!
Dat laatste is iets wat vaak makkelijk wordt overgeslagen. Toch is de degelijkheid een belangrijk iets. Voel de notebooks eens aan, hoe degelijk lijkt het scharnier, hoe stevig zit het toetsenbord er in en hoe veert deze door. Hoe voelt de rest van de behuizing aan. Test niet alleen de notebooks die je op het oog hebt, maar ook andere merken en modellen. Zo krijg je een goede indruk van wat echt degelijk is. Mocht jouw model niet te vinden zijn, bekijk dan een model dat er sterk op lijkt, vaak wordt dezelfde behuizing voor meerdere modellen gebruikt.
Stap 19: Zet alles nog eens op een rijtjeZet alle notebooks nog eens op een rijtje nadat je je meer hebt ingelezen over de notebooks en ze hebt getest. Beoordeel de notebooks op de punten die jij het belangrijkst vindt. Uiteindelijk zal er 1 notebook moeten overblijven dat het meest bij jouw eisen in de buurt komt.
Stap 20: AanschafJe bent nu door alle stappen heen. Je hebt je keuze gemaakt en er rest niks anders dan hem aanschaffen. Zoals gewoonlijk is de goedkoopste shop te vinden in onze Pricewatch.
We hopen dat je wat aan deze Notebook Buy Guide hebt gehad. We wensen je veel plezier met je nieuwe notebook en vergeet niet je ervaringen te delen. |