Ja, analoge kabels heb ik wel eens vergeleken, met een blinde test en met moeite de dropveter van een fatsoenlijke kabel kunnen onderscheiden. Superdeluxe kabels en "goeie" kabels, geen verschil. Ook de rest van het publiek niet. Luidspekerskabels ook, geen verschil mits dikte vergelijkbaar. Iedereen dacht wel van alles te horen, maar uiteindelijk geen overeenstemming kunnen bereiken, omdat bij de meningen te veel verschilden over welke minieme verschillen men nu wel of niet hoorde.
Da's dan weer leuk aan een blinde test. Bij een niet blinde test zijn mijn oren niet goed genoeg dat ik "het verschil in staging, dynamiek en transparantie" niet kan waarnemen.

Doe je de zelfde test blind wijzen diezelfde believers vrolijk de degelijke 10 euro interlink aan als zijnde hun belachelijke 500 euro interlink.
Dit was een set die zeker niet in de buurt komt van de waarde van jouw spullen, maar toch leuk spul, Rotel voor/eind trap van het betere segment met een een setje mooie dynaudio zuilen erbij (weet niet meer welke serie, is al weer wat jaren geleden) maar het ging toch hard naar de 10K toe.
Zelf denk ik dan, als je er al niet uitkomt met 10K spullen of het nut heeft (wat de wetenschappelijke kant dan ook staaft) heeft het voor zo goed als niemand zin die al erg serieus (zeg 5K budget) met audio bezig is om erin te investeren, aangezien 10K voor een stereoset al 20x bovenmodaal is wat de gemiddelde persoon uitgeeft. (Die kopen voor 500-1000 euro een sony/pioneer/jvc/technics all-in-one hutsefluts en kijken niet eens naar componenten en fatsoenlijke speakers)
Kortom, als dat de insteek is, (Je hoort het pas vanaf een set met een waarde vanaf 50K, perfect gehoor en je zit in je eentje uren volledig te focussen op muziek in je dedicated muziekkamer) hoef je
niemand dure (Monster, nordost, bladiebla, niet een gewone degelijke kabel) kabels te adviseren, zij met een budget van 50K voor audiospullen mogen er lekker zelf mee spelen, die kom je in het wild toch niet zomaar tegen.
Digitale interlinks heb ik niet getest, omdat dat in mijn ogen echt pure onzin is. Wetenschappelijk of niet wetenschappelijk, de mens heeft die hele digitale riedel uitgevonden, het is een
datastream géén
audiostream, dat is een dusdanig substantiëel verschil met analoge audio, dat gaat er bij mij echt niet in, dat als een kabel goed is (als in, geen breuk, goeie connectie, juiste weerstand) dat dan een zilveren ader en een door-bosnimfen-gekweekte-speciale-mos-met-linksdraaiende-bacteriën-coating verbetering brengt voor een datastream. Bij data is het, als het gelezen kan worden is dat zo, kan dat niet heb je dikke artifacts. (audio=dikke glitches en plops, bestanden=corrupt) Daar helpt al dat exotische materiaalgebruik geen kont bij. Als het over de prutkabel goed overkomt, komt het goed over. Klaar. Meer kun je er niet mee doen. Het is DATA. Hoe die data eruit ziet, (of in dit geval, klinkt) wordt bepaald door hetgene wat het interpreteert. In audio situaties zijn dat de DAC's, in gegevens situaties bepalen excel of openoffice hoe de opmaak van een sheet eruit ziet. Door het medium (de kabel) te wijzigen, veranderd de inhoud niet.
Je Excel document wijzigt toch ook niet of je het nu op een floppy, usb stick, of harde schijf hebt staan? Misschien mis ik wel een hele markt om aan te boren, "op dit medium zullen uw formules in excel nooit meer foutmeldingen geven!" En dan voor veel verkopen.
Klinkt misschien erg wetenschappelijk, maar het verschil tussen analoge audio en digitale audio is gewoon zo groot, de invloed van de kabel bij digitale overdracht is gewoon miniem. Als de datastream door dat plastic toslink kabeltje van 2,50 voor 0.7 meter goed overkomt, helpt die nordostkabel geen kont om het "mooier" te laten klinken. Het zou een ander verhaal zijn, als de data
niet goed overkomt met de cheapo kabel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan toepassingen zoals hele lange afstanden ofzo. Als jij een HDMI aansluiting moet doen van 15 meter, heb je betere shielding nodig dan als je maar 1.5 meter hoeft te overbruggen. Maar als het signaal goed aankomt, komt het goed aan en voldoet de kabel. Klaar.
Analoge audio (en video) is gewoon zoveel gevoeliger dan de digitale variant, klein signaal, pikt makkelijk interferenties op, signaal kan makkelijk door vanalles aangetast worden etc, dan wil ik wel geloven dat de ene kabel anders "klinkt" (of ander beeld geeft) dan de andere. (minimale verschillen dan wel) Bij digitaal? No way. Zeker "kleuring" van het geluid, (of beeld) kan bij digitaal gewoon stomweg niet door de kabel worden veroorzaakt. Alles met betrekking tot het beeld of geluidssignaal zit besloten in 1'nen en 0'en. Dynamiek, stereobeeld, klanken, diepgang en bij video contrast, kleur, resolutie, etc. Signaal slecht overkomen, dat kan, maar dan heb je dus artifacts. Een magnetisch veld (ofzo) heeft geen invloed op die 1'nen of 0 'en dat je bas anders klinkt of je hoog afgeknepen overkomt of dat bij video je rood roze is. Als het al invloed heeft krijg je bij audio een dikke *plop* of *kkrrtcccchhh* door je geluid en bij video rijen uitvallende pixels en artifacts. Niet dat de stem van Pavarotti opeens matjes klinkt, of dat je de puistjes op Tom cruise zijn kop niet meer ziet. Dat wordt allemaal bepaald door de zaken die de data interpreteren en weergeven, niet door het medium waar het doorheen gaat.
Bij analoog wil ik believers dus nog wel het voordeel van de twijfel geven (soms, als het binnen het redelijke blijft.

) maar bij digitaal geloof ik er geen kont van. Ja, ik geloof dat mensen verschil zien en horen, maar dat het niet door de kabel komt, maar door het spul tussen de oortjes en achter de ogen.
/edit
Damn, wat een lap tekst weer.
[
Voor 35% gewijzigd door
GaMeOvEr op 11-08-2007 02:09
]
Aannames zijn fataal.