Het grote SingStar en UltraStar topic
Deel 1
Inhoudsopgave
Inleiding
Karaoke is een aardig ingeburgerd fenomeen. Talloze mensen weten zich een complete avond te vermaken in een karaokebar, en waarom ook niet? Gezellig samen wat drinken en vervolgens lekker meelallen met je favoriete nummers is gewoon leuk voor de hele familie.
Wat dit alles nu met Spielerij - Games & Discussies te maken heeft? Simpel, tegenwoordig kun je ook thuis aan karaoke doen, zonder dure karaokemachine. Alles wat je nodig hebt is een PlayStation 2 of 3 of een PC, een setje microfoons en, respectievelijk, SingStar of UltraStar.
In deze topicstart zal ik proberen kort uit de doeken te doen wat beide stukken software zijn en hoe ze werken.
SingStar
Wat is SingStar?
Het was een kwestie van tijd voordat iemand in ging zien dat karaoke een onontgonnen gebied was wat betreft gaming, en in dit geval betreft het de bedrijven SCEE en London Studio, die sinds mei 2004 tot nu toe een aantal verschillende karaokespellen hebben uitgebracht in de SingStar serie.
SingStar is dus een serie spellen voor de PS2 waarin je mee kunt blèren met je favoriete muziek en daar punten voor krijgt. Je kan dit in je eentje doen, of in een gezelschap tot 8 personen. Je hebt hiertoe de beschikking over 2 microfoons die bij het spel geleverd worden.

Welke versies van SingStar zijn er?
SingStar wordt in tientallen landen uitgegeven, en de games worden per land uitgerust met liedjes uit hun eigen muziekgeschiedenis. Dit betekent dat sommige versies van SingStar maar in een beperkt aantal landen beschikbaar zijn, of dat de liedjes op een bepaalde versie in land X anders zijn dan de liedjes voor dezelfde versie in land Y.

Voor de meeste Nederlanders zijn alleen de Engels- en Nederlandstalige edities interessant, en deze zal ik nu dan ook even opsommen:
Naast de bovengenoemde games zijn er via import nog andere versies te krijgen, maar vaak bevatten die voor een deel dezelfde nummers als de Nederlandse uitgaves. Vergelijk bijvoorbeeld de lijst met liedjes die op SingStar Rocks! en SingStar Rocks! TMF staan.
Er staan overigens nog een aantal medleys op elk van de uitgaves van SingStar behalve de originele SingStar en SingStar Party. Deze medleys bevatten elk stukjes met het refrein van een aantal van de nummers op die uitgave. Speciaal voor mensen die mensen die de nummers op zich geen uitdaging vinden.
Hoe werkt het?
Wanneer je SingStar opstart krijg je, na de intro weggedrukt te hebben, een menuscherm. Je kan hierin aangeven in welke modus je wil spelen. Allereerst is er natuurlijk de keuze tussen een spel voor één speler of een voor meerdere spelers, en in het laatste geval zijn er nog verschillende spelmodi zoals "Pass the mic", "Duet" en "Contest". In de eerste modus krijgt iedereen om de beurt de microfoon in handen, in de tweede zingen twee personen samen een duet waarvoor ze gezamenlijk een score krijgen, en in de laatste modus nemen twee spelers het tegen elkaar op om de hoogst mogelijke score te behalen.
Ik neem aan dat de verschillende modi verder redelijk duidelijk klinken, dus ik ga maar meteen door met het uitleggen van het spel zelf. Allereerst mag je natuurlijk een nummer uitkiezen dat jij (of jullie) graag wil zingen. Je kan daarbij in veel gevallen kiezen of je de standaard versie of een verkorte variant daarvan wil zingen, en bij sommige SingStar versies kun je aangeven of je al dan niet wil rappen of welke stem je wil zingen.
Goed, als je al die moeilijke keuzes hebt gemaakt, dan begint eindelijke het liedje te spelen. Op de achtergrond zie je de clip van het gekozen liedje, met daarboven een witte balk waarin alle benodigde informatie zoals scores worden afgedrukt, en eronder een balk waarin je de tekst mee kan lezen. Over de clip heen zie je een soort van notenbalk met daarop streepjes en puntjes die aangeven wanneer je welke noten moet zingen en hoe lang je die moet aanhouden. Je hoeft daarvoor geen noten te kunnen lezen, maar het helpt wel als je dat kunt.
Wanneer je begint met zingen zul je zien dat de notenbalken worden ingevuld met de noten die je zelf op dat moment zingt. Zo kun je zien of je op de goede toonhoogte zit, of je je noten op het goede moment inzet en of je ze wel lang genoeg aanhoudt. Als je een hele regel hebt afgezongen krijg je bovendien een beoordeling over die complete regel in zo'n 5 gradaties tussen "awful" en "cool". Als je lang genoeg "cool" of "good" zingt, krijg je bonuspunten en begint je notenbalk te knipperen. Om punten te scoren telt alleen de hoogte, timing en lengte van de noot die je zingt; de daadwerkelijke tekst is niet belangrijk, maar het is natuurlijk wel leuker om gewoon mee te zingen. Neuriën gaat ook vervelen.
Zoals ik eerder al tussen neus en lippen door liet vallen kun je in sommige versies van SingStar ook liedjes vinden waarin gerapt moet worden. Hierin is het de bedoeling dat je zo gelijk mogelijk met de artiest meerapt. Hierbij is het dan weer wél belangrijk dat je de juiste tekst gebruikt. Wanneer je gelijk met de rapper meerapt verdien je wederom bonuspunten en vliegt je score omhoog.

Hoe kom ik aan de microfoons?
Je hebt SingStar misschien wel eens in de winkel zien staan, en het kan zijn dat je daarbij opgevallen is dat er geen microfoons bij zitten. Dit komt omdat de verschillende uitgaves zowel met als zonder microfoons te koop zijn. Dit betekent dus dat je maar één keer de microfoons hoeft te kopen bij die uitgave die je als eerste koopt, en de rest van de uitgaves koop je voor minder dan de helft van het geld zonder microfoons.
Ten tijde van het schrijven van deze post kost een volledige SingStar uitgave met microfoons een kleine 70 euro. Een uitgave zonder microfoons kost ongeveer 30 euro. Op eBay zijn af en toe SingStar microfoonsets te koop voor zo'n 20 euro, dus de slimme consument bespaart makkelijk 20 euro.
Hoe zit dat met SingStar op de PS3?
SingStar wordt natuurlijk ook op de PS3 vertegenwoordigd. Echter zul je hier voorlopig nog niets van in de winkel kunnen vinden, omdat het spel pas eind 2007 uitkomt. Ook zal hier waarschijnlijk maar één editie van uitkomen. Waarom dat is? Omdat je via internet nieuwe content zal kunnen downloaden. Je hoeft dus niet meer telkens naar de winkel om een nieuwe versie aan te schaffen als je uitgekeken bent op de liedjes die je hebt; je kunt gewoon vanuit je luie stoel nieuwe nummers toevoegen aan je playlist.
Op dit moment zijn in elk geval alle nummers die op de PS2-versies te vinden zijn te downloaden, plus nog een aantal andere nummers. Meer dan genoeg voor een hoop avondjes plezier met je vrienden.
SingStar voor de PS3 zal uitgerust worden met nieuwe microfoons en zal ook wat leuke nieuwe features hebben, waaronder wat Eye Toy functies.
UltraStar
Wat is UltraStar?
Wat is nu hét grote nadeel van SingStar? Precies, het is slechts op één console te spelen en daardoor minder toegankelijk. Nou, daar heeft de wereld van de vrije software wat op gevonden: op SourceForge is het UltraStar project gestart.
UltraStar is een opensource clone van SingStar, gemaakt voor de pc, specifiek een Windows-pc. Het leuke aan UltraStar is dat het vrijwel hetzelfde uitziet als SingStar en grotendeels ook hetzelfde werkt, en daarbovenop de mogelijkheid biedt om elk nummer dat je maar wil toe te voegen aan het repertoire. Je hebt daarvoor wel wat verschillende bestanden nodig.
Een tijd geleden is het UltraStar-project, waarvan de ontwikkeling niet zo heel hard liep, geforkt. De daaruit voortkomende software is UltraStar Deluxe gedoopt; een versie die minder bugs bevat en een aantal leuke nieuwe features toevoegt, waaronder een party mode die leuker en uitgebreider is dan die van SingStar zelf. De netwerkondersteuning die in UltraStar tegenwoordig aanwezig is, is helaas nog niet geïmplementeerd in UltraStar Deluxe.
Hoe werkt het?
Omdat UltraStar verder bijna hetzelfde werkt als SingStar zal ik hier verder niet op de werking van het programma zelf ingaan, maar wel op de werking van de bestanden die songs vormen. Ik wil wel even gezegd hebben dat je, in elk geval in Windows XP en Windows 2000, gewoon gebruik kan maken van je SingStar microfoons, zonder daarvoor drivers te hoeven zoeken. Wil je geen SingStar microfoons gebruiken dan zul je twee geluidskaarten nodig hebben, of een geluidskaart die twee microfooningangen ondersteunt, als je tenminste niet alleen wil zingen.
Ik zal wel even wat screenshots laten zien van de gameplay van UltraStar.




Je UltraStar map bevat een submap die "Songs" heet. Hierin staan, zoals je al geraden hebt, alle songs die het programma rijk is. Default is dat alleen een demo van Superstar van Jamelia, maar je kan zoals ik al eerder zei elk ander liedje toevoegen. Alles wat je daarvoor hoeft te doen is een mapje maken waarin het liedje komt te staan en daarin een aantal bestanden toevoegen. Daarvan is slechts één bestand echt noodzakelijk, en dat is een txt-bestand met dezelfde bestandsnaam als de folder waarin hij staat. Wil je dus Nothing Else Matters van Metallica aan het programma toevoegen, dan maak je een map genaamd "Metallica - Nothing Else Matters" aan met daarin een bestand "Metallica - Nothing Else Matters.txt".
Je zal begrijpen dat het domweg aanmaken van een bestand nog geen informatie geeft over het liedje in kwestie; je zal wat met dat bestand moeten doen. Er moet informatie in staan over het liedje, en het belangrijkste daarbij is dat alle noten er stuk voor stuk in moeten staan. Gelukkig kan UltraStar dat voor je doen.
Voor je iets doet heb je een accurate MIDI-file nodig met daarin in elk geval een track voor de melodie. In deze tijd van polyfone beltonen voor mobiele telefoons moet dat niet zo'n probleem zijn. Goed, deze file open je met UltraStar door in het hoofdmenu de Edit-optie te kiezen. Van hieruit open je de MIDI-file die je bemachtigd hebt, en geeft met de spatiebalk aan welke track de melodie bevat. Vervolgens kies je voor het opslaan van het tekstbestand dat je nodig hebt. Dit bestand vind je terug in dezelfde map als de geopende MIDI-file.
Als je dit gedaan hebt komt het vervelende werk. Naast de noten heb je natuurlijk ook de rest van de muziek nodig, en een cover en muziekvideo (of op zijn minst een achtergrondplaatje) is natuurlijk ook leuk. En in veel gevallen moet je de tekst nog bij de noten zetten en pagebreaks goed instellen.
Ik zal even kort door de structuur van het bestand heen lopen. Bovenaan kun je bijvoorbeeld de volgende dingen zien staan:
#TITLE:Nothing Else Matters #ARTIST:Metallica #MP3:Metallica - Nothing Else Matters.mp3 #VIDEO:Metallica - Nothing Else Matters.mpg #COVER:Metallica - Nothing Else Matters.jpg #BACKGROUND:Metallica.jpg
De TITLE- en ARTIST-variabelen lijken me duidelijk; die geven metadata over het liedje zodat alles goed weergegeven wordt in het programma. De MP3-, VIDEO-, COVER- en BACKGROUND-variabelen worden respectievelijk gebruikt voor de muziek, de clip, de CD-cover en het achtergrondplaatje dat bij het nummer hoort. Wanneer je een videoclip opgeeft hoef je geen achtergrondafbeelding op te geven; je krijgt deze dan namelijk nooit te zien. De muziek is altijd een MP3-bestand, de clip altijd een MPEG en alle afbeeldingen moeten JPEG's zijn. Als de clip ook muziek bevat dan wordt deze genegeerd en wordt de muziek in het MP3-bestand gebruikt.
Voor de werking van het liedje is het alleen belangrijk dat er een MP3-bestand aanwezig is; de andere bestanden zijn optioneel. Natuurlijk is het wel leuker als je iets hebt om naar te kijken, zowel in de caroussel waarin je je liedje uitkiest als ook tijdens het zingen zelf.
De informatie gaat, mogelijk, als volgt door:
#START:10 #END:24005 #VIDEOGAP:0 #BPM:105 #GAP:17800
START en END lijken me duidelijk. De VIDEOGAP geeft aan hoeveel tijd er in seconden zit tussen het starten van de muziek en het starten van de clip. Op een vergelijkbare manier geeft de GAP-variabele de tijd aan tussen het starten van de muziek en de eerste noot in de MIDI-file, ditmaal in milliseconden. BPM staat voor Beats Per Minute en geeft dus de snelheid van de notenweergave aan.
De rest van het bestand bevat de noten en de bijbehorende tekst. Ik de eerste zinnen uit Nothing Else Matters als voorbeeld nemen:
: 0 2 64 So : 2 3 64 close : 5 1 64 no : 6 1 64 mat : 7 1 64 ter : 8 1 66 how : 9 1 64 ~ * 10 10 64 far - 22 : 24 1 62 Could : 25 1 64 n't : 26 2 64 be : 28 2 64 much : 30 1 64 more : 31 1 62 ~ : 32 2 62 from : 34 1 62 the : 35 1 62 heart : 36 8 64 ~ - 46
Ik zal punt voor punt door het bestand heen lopen. Het eerste karakter dat je ziet staan is een dubbele punt. Deze geeft enkel en alleen aan dat er op die plek een noot gezongen moet worden, met daarachter de informatie erover. Op die positie in het bestand kan verder ook een * of een - staan, welke respectievelijk voor een gouden noot (die extra punten oplevert) en een page break staan.
Na de dubbele punt of een sterretje zie je allereerst een getal staan dat het moment in tijd aangeeft waarop een bepaalde noot te horen is. Hierbij wordt intern het getal achter de GAP-variabele opgeteld, dus de eerste noot is meestal gewoon op tijd 0 te horen.
Het tweede cijfer staat voor de duur van de noot; hoe hoger het cijfer, hoe langer de noot. Op een vergelijkbare wijze staat het derde cijfer voor de hoogte van de noot; hoe hoger het cijfer, hoe hoger de noot gezongen moet worden.
Tot nu toe komt de file overeen met wat je waarschijnlijk uit een MIDI-file hebt gehaald. Echter, de tekst zul je er zelf achter moeten zetten. Let hierbij op dat UltraStar geen enkel idee heeft van woorden. Je zult zelf aan moeten geven waar een woord eindigt door er een spatie achter te zetten, of door een spatie toe te voegen vóór het volgende woord. Beide opties zijn mogelijk en worden door het programma goed gebruikt. De tekst hierboven wordt in het programma dus gewoon "So close no matter how far / Couldn't be much more from the heart", dus dat is netjes.
Als laatste is er nog het liggende streepje, welke zoals gezegd een pagebreak aangeeft. Je kan hierachter één enkel cijfer (dat wederom voor een moment in tijd staat) opnemen, of twee. Wanneer je maar één cijfer opneemt wordt domweg op dat moment de notenbalk ververst en komt direct de nieuwe regel in beeld te staan. Wanneer je echter als eerste waarde de tijd opgeeft waarop het beeld leeg gemaakt moet worden, en als tweede waarde het moment in tijd waarop de nieuwe tekst in beeld komt, dan verloopt het allemaal wat vloeiender. Bij langere pauzes tussen teksten is die laatste optie zeker aan te raden.
De programmeur in mij vraagt zich af waarom dit nodig is, maar elk tekstbestand dient afgesloten te worden met een E.
Waarom werken mijn SingStar microfoons niet goed in UltraStar?
In Windows Vista (en misschien ook in XP) werkt de SingStar microfooncontroller direct als je hem inplugt. Echter, als je met twee spelers wil zingen, kom je erachter dat de blauwe microfoon de enige is die werkt. Dit komt omdat je aan moet geven dat de microfooncontroller twee tracks heeft. Dat doe je door naar het "Sounds" menu te gaan, bijvoorbeeld door rechts te klikken op de Volume Mixer van Windows. Je moet de Recording-tab hebben. Je ziet dan dit scherm:

Open dan de properties van de USBMIC-controller en neem deze instellingen over:

Als je nu in de opties van UltraStar het Record-menu kiest en daar de left channel op 1 zet en de right channel op 2, dan zou alles naar behoren moeten werken.
Waarom hoor ik mezelf niet zingen in UltraStar?
Wanneer je gebruik maakt van de SingStar-microfoons dan maak je feitelijk gebruik van een extra geluidskaart. De USB-controller die erbij komt kijken wordt namelijk herkend als geluidskaart. Wanneer je geluid dat binnenkomt op een geluidskaart af wil spelen op een andere geluidskaart heb je een feedback loop nodig. Dat betekent dat je daarvoor extra software moet installeren. Zie voor meer informatie daarover deze post.
Naar verluidt krijgt versie 1.1 van UltraStar Deluxe een feature die deze extra software overbodig maakt; UltraStar Deluxe kan dan zelf voor die feedback loop zorgen. Windows 7 gaat daar eveneens native ondersteuning voor bieden. Voor informatie over hoe je dat instelt in Windows 7, zie deze pagina.
Links
SingStar
UltraStar
- De UltraStar projectpagina op SourceForge
- De UltraStar Deluxe projectpagina op SourceForge
- UltraStar op Wikipedia
- De UltraStar Deluxe supportfora
Regels in dit topic
Uiteraard zijn in dit topic de algemene en plaatselijke policies onverminderd van kracht. Dat betekent concreet dat het uitwisselen van songfiles voor UltraStar niet toegestaan is. Dit geldt óók voor het uitwisselen van enkel de txt-bestanden die nodig zijn! Hiernaar vragen of ze posten is dus ongewenst en deze acties kunnen je dus, conform de policy, een waarschuwing opleveren.
Tot slot
Ik wil je graag veel plezier wensen in dit topic. Als er dingen onduidelijk of onvolledig zijn in de topicstart, dan hoor ik dat natuurlijk graag. Als het geen publieke discussie behoeft hoor ik dat graag via mail of DM, en als je denkt dat erover gediscussiëerd kan worden, dan kun je je RFC natuurlijk in dit topic kwijt.
Happy singing!
[ Voor 42% gewijzigd door NMe op 02-08-2009 03:11 ]
'E's fighting in there!' he stuttered, grabbing the captain's arm.
'All by himself?' said the captain.
'No, with everyone!' shouted Nobby, hopping from one foot to the other.