De nieuwste Europa Kaart is van navteq, deze zit inderdaad al in de nieuwe Tomtom one en werken perfect op TomTom 6. Ik heb begrepen dat TomTom ook navteq mappen heeft voor de TomTom Rider en Noord America.
Dat TomTom voor ieder produkt nu eeen keuze maakt is wel duidelijk, zie persbericht.
Deur-tot-deurnavigatie door heel West-Europa.
Alle nieuwste NAVTEQ-kaarten zijn als één naadloze kaart geïnstalleerd op een SD-kaart van 1 GB, waardoor je naar ieder adres in West-Europa kunt navigeren.
Dekking:
Oostenrijk, België, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Luxemburg, Noorwegen, Portugal, Ierland, Zweden, Zwitserland, Spanje, Nederland, Verenigd Koninkrijk
PERSBERICHT
Kaartenmakers op ramkoers
14september 2006 - Ivo Bokkerink, FEM
De markt voor digitale routekaarten is in handen van het Belgisch-Nederlandse Tele Atlas en het Amerikaanse NAVTEQ. Dat duopolie zou ze mooie marges moeten opleveren. In de praktijk dreigt er volgens kenners juist een prijzenoorlog. Soms kan een klein bericht grote gevolgen hebben. Neem de aankondiging dat de nieuwe TomTom voor de kleine beurs, de One, een Europese kaart krijgt die wordt geleverd door het Amerikaanse Navteq. Iemand moet de hardware van digitale routeplanning voorzien, dus op zich geen reden tot ophef. Toch zorgde het bericht ervoor dat de beurskoers van Navteq meer dan 10 procent klom. Die van Tele Atlas daalde evenredig.
TomTom was tot nu toe namelijk exclusief klant van het Belgisch-Nederlandse Tele Atlas. En tussen Navteq en Tele Atlas leken de kaarten lang geleden al geschud. Sinds de overname van het Amerikaanse GTD door Tele Atlas in 2004 is er sprake van een duopolie op de markt voor digitale kaartenmakers. Alle producenten, van TomTom tot Nokia’s smartphones, moeten vroeg of laat bij een van beide bedrijven aankloppen.
Veel kans op concurrentie is er ook niet. Het in kaart brengen van de wereld is een duur en tijdrovend proces, waarbij elke weg fysiek moeten worden gereden. Zo heeft Tele Atlas al meer dan een miljard euro in zijn kaarten gestoken, die het ook nog continu moet vernieuwen. Dergelijke investeringen zijn door een nieuwe toetreder nauwelijks op te brengen, laat staan rendabel te maken.
Tele Atlas heeft met klanten als TomTom en Blaupunkt de belangrijkste spelers op het gebied van draagbare apparaatjes, ofwel Personal Navigation Device (PND) in huis. De twee zorgen voor zo’n 30 procent van de omzet van Tele Atlas. De voormalige Philips-dochter Navteq is daarnaast overheersend op het gebied van In Car-systemen, die kant-en-klaar in het dashboard van nieuwe auto’s worden geleverd. Op die manier konden beide spelers een marktaandeel van ongeveer 50 procent claimen in de navigatiemarkt.
Dumpprijzen
Daarmee is de positie van de kaartenmakers fundamenteel verschillend van die van de hardwareproducenten. Iedereen kan een productielijn in Taiwan huren om apparaatjes te maken en die tegen dumpprijzen afzetten. Tele Atlas en Navteq leken door de aard van hun markt gegarandeerd van hoge groei- en winstcijfers. Door het gebrek aan concurrentie zouden ze zich bij het bepalen van hun prijzen de facto als monopolist kunnen gedragen. En als de consument draagbare navigatie straks echt massaal omarmt, is het een kwestie van binnenlopen. De kosten voor de databases zijn al gemaakt en vanaf een bepaalde grens betekent elke euro omzet voor beide spelers 80 cent aan winst.
De keuze van TomTom voor Navteq als leverancier voor de Europese One is echter een gevoelige slag voor Tele Atlas. Het loopt volgens analisten daardoor meer dan 30 miljoen euro aan omzet mis in 2007. Maar vooral het verlies van de exclusieve relatie met grootmacht TomTom is ernstig. Volgens kenners is het bovendien een teken dat Tele Atlas en Navteq tóch hebben besloten elkaar op prijs te beconcurreren.
Zowel TomTom als Tele Atlas haastten zich om te zeggen dat de keuze voor Navteq strategisch van aard is en geen startschot voor een verschroeiende prijzenoorlog. “We zouden wel gek zijn om elkaar op prijs te beconcurreren”, zegt Tele Atlas-topman Alain de Taeye in een reactie (zie verder het interview op pagina 26).
Toch probeerde Navteq vorig jaar al om een aflopend contract tussen TomTom en Tele Atlas af te snoepen, door 30 procent onder de prijs van Tele Atlas te gaan zitten. “Tele Atlas heeft verlenging van dat contract toen te danken aan de goede relatie met TomTom en de goede relatie met dat bedrijf”, zegt analist Martijn den Drijver van SNS Securities.
Volgens Den Drijver voorspelt de strijd tussen beide partijen, nu prominent naar buiten gekomen door de keuze van TomTom voor een tweede kaartenleverancier, weinig goeds. “We dachten altijd dat de kaartenmakers exclusieve contracten afsloten, maar dat is dus niet zo. En TomTom zegt ze niet tegen elkaar te willen uitspelen, maar kan dat nu wel. Tele Atlas en Navteq vinden blijkbaar dat het op lange termijn nuttig is elkaar op prijs te ondergraven en hopen de impact op prijs toch goed te kunnen maken door toegenomen volumes. Gezien de hoge vaste kostenbasis van beide partijen zal dat echter een neerwaartse spiraal tot gevolg hebben.”
Die angst voor een prijzenoorlog wordt vooral gevoed door de situatie waarin Navteq verkeerd. De Amerikanen halen 70 procent van de omzet uit inbouwsystemen. Die markt staat met name in de Verenigde Staten onder druk en laat afvlakkende groeicijfers zien. Dat komt in de eerste plaats door tegenvallende autoverkopen. In het tweede kwartaal werden er in de Verenigde Staten 5 procent minder auto’s verkocht. Daarnaast vindt er een verschuiving plaats. Consumenten zijn eerder geneigd voor goedkopere auto’s te kiezen in plaats van luxe-auto’s met inbouwnavigatie.
Nog een probleem voor Navteq is het feit dat de prijzen van inbouwapparatuur nauwelijks dalen en dat staat de acceptatie en bijbehorende hoge volumes in de weg. Voorlopig zal daar nog geen verandering in komen. “De Aziatische producenten van inbouwsystemen maken redelijke marges en weten dat zo te houden. De komende twee jaar verwachten wij geen grote prijsdaling”, aldus analist Jeetil Patel van Deutsche Bank.
Niet zo gek dus, dat Navteq vorig jaar een eerste poging deed om bij TomTom een voet tussen de deur te krijgen. De markt voor draagbare apparaatjes groeit namelijk wel hard. Tele Atlas rapporteerde er afgelopen kwartaal een groei van 81 procent, tegen een daling van 12 procent in de markt voor inbouwapparatuur.
“Navteq zit in een moeilijke positie”, zegt analist Eric de Graaf van Petercam. Ze zijn vooral groot in de In Car-navigatie en die markt staat sterk onder druk. Ze moeten dus iets anders doen en storten zich op de markt voor Personal Navigation. De TomTom One is een belangrijke slag voor hen. Het is echt niet voor niets dat het aandeel Navteq 12 procent steeg op een volgens Tele Atlas onbelangrijk stukje nieuws.”
Navteq is voor zijn toekomstige groei kortom afhankelijker geworden van de markt voor Personal Navigation. Door de hoge vaste kostenbasis en dalende gemiddelde verkoopprijzen, is de noodzaak voor pure volumegroei groot. De jacht op volume zal de prijzen verder kunnen drukken.
Behalve de specifieke problemen van Navteq, lijkt de macht van de kaartenmakers hun eigen prijzen te bepalen ook nog een stuk minder groot dan velen hadden gedacht. Doordat draagbare navigatieapparaten steeds goedkoper worden, is het niet meer dan logisch dat de producenten naar mogelijkheden zoeken om hun kostprijs te verlagen.
Het afgelopen jaar zijn belangrijke componenten als de harddisk, het flashgeheugen en het scherm tot 50 procent in prijs gedaald. De digitale routekaart maakt met een prijs van ongeveer 15 tot 20 euro zeker niet het grootste deel van de kostprijs uit. Het zou voor de producenten dan ook niet logisch zijn om voor dat bedrag een totale wereldoorlog onder de kaartenmakers te ontketenen. Maar een heroverweging van de leveranciersstrategie zoals TomTom heeft gedaan, kan wel helpen om de brutomarge op peil te houden.
Volgens Den Drijver van SNS letten de hardwareproducenten steeds meer op de kleintjes. “Kijk maar naar bedrijven als TomTom en Mitac. Die zijn voor een deel toch een beetje overvallen door de harde groei. Ze bouwen nu managementsystemen en procedures. Eerst zat er bij TomTom bij wijze van spreken één procurement officer die zich bezighield met de kosten. Nu zitten er zes, waarvan er één speciaal wordt afgerekend op de digitale kaarten.”
Tele Atlas betoogt dat keuze voor twee kaartenleveranciers omgekeerd ook kansen biedt. Al haalt Navteq nu nog slechts 20 procent van de omzet uit Personal Navigation, het heeft wel TomToms grootste concurrent Garmin als klant. Ook koos Sony en recent Philips voor Navteq. Als die partijen zich ook niet exclusief willen binden aan één partij, kan dat Tele Atlas nieuwe opdrachten opleveren.
Details
Feit blijft dat als de door TomTom ingezette strategie navolging krijgt in de navigatiesector, dat toch ten nadele van de kaartenmakers is. Het aantal nieuwe navigatiemodellen volgt elkaar in snel tempo op. Gingen de royalty’s tot nu toe gegarandeerd naar de enige kaartenleverancier, nu ontvouwt zich een scenario waar Tele Atlas elkaar om elk model moeten beconcurreren. “En veel verschil zit er niet in de kaarten van beide partijen, het gaat om details”, zegt De Graaf van Petercam. Wat overblijft is dan de manier waarop de kaartenmaker meehelpt met de marketing, iets waar Tele Atlas overigens om wordt geroemd. En natuurlijk de mate waarin het bereid is mee te financieren met de afnemer.
De vraag is nu hoever Navteq wil gaan om zijn aandeel op de markt voor Personal Navigation te vergroten. Volgens het model van Bertrand, dat de concurrentie in een duopolie behandelt, zou prijsconcurrentie onherroepelijk leiden tot prijzen met een marginale winstmarge. Zover zal het waarschijnlijk niet komen. De acceptatie van navigatieapparatuur staat nog aan het begin. Ook zonder een alles vernietigende prijzenoorlog zou Navteq een bevredigend deel van de markt voor Personal Navigation moeten kunnen veroveren.
Wel betekenen de ontwikkelingen dat het vliegwiel voor Tele Atlas later zal draaien dan verwacht. “De prijzen kunnen nog behoorlijk naar beneden. In plaats van vijf tot zes jaar gaat het nu negen tot tien jaar duren voordat elke euro omzet bijna helemaal naar de winst gaat”, zegt De Graaf. Gezien het feit dat Tele Atlas nog nooit een jaar met winst heeft afgesloten, betekent dat er een groter beroep op het geduld van de aandeelhouders wordt gedaan.
[
Voor 176% gewijzigd door
Anoniem: 175427 op 08-10-2006 22:53
]