Ik heb nu een kleine week gebruik mogen maken van mijn nieuwe laptop een D610. Er wordt bijna niet gesproken over de latitude laptops op GoT en over de D610 al helemaal niet. Daarom schrijf ik deze review, ik wil iedereen toch wat bekender maken met deze laptop.
De specs van mijn configuratie:
• 1,6 ghz Centrino
• 14 inch SXGA+ scherm (1400 * 1050)
• 512 mb ram
• Ati Radeon Mobility X300 64 mb
• 7200 rpm 60 gb harde schijf
• DVD+/-RW
• 6 cell 53wh accu
• wifi & bluetooth
• 3 jaar next business day on-site support
De laptop weegt ongeveer 2,5 kg en meet 312 mm (b) x 262,2 mm (d) x 34,3 mm (h).
• Port Replicator/ D-Port Dockingstation
Voor meer info zie Dell
Voorgeschiedenis
Ik had hiervoor een Acer Travelmate 800LCiB. Ik was hier redelijk tevreden over. Hij zat niet erg stevig in elkaar, maar qua specs was de travelmate top. Helaas was de garantie afhandeling van Acer zeer slecht. Daardoor heb ik in totaal ruim een half jaar zonder laptop gezeten en de laptop meerdere keren op moeten sturen naar Acer (en hem kapotter teruggekregen). Gelukkig heeft de winkel waar ik hem heb gekocht PCSnel uiteindelijk de zaak zeer netjes opgelost, door te bemiddelen met Acer. De laptop werd vervangen door een 8005LMiB. Deze heb ik zo snel mogelijk verkocht. Ik wilde absoluut geen Acer meer. Voor dat geld (en een beetje extra
), heb ik toen deze lattitude D610 gekocht.
Waarom deze laptop?
Ik was op zoek naar een kleine compacte laptop, die wel krachtige prestaties had. Dit komt omdat ik de laptop ook als desktop vervanging gebruik. Alhoewel ik nu al een hele tijd geen spelletje heb gespeeld op de computer, ben ik in de toekomst wel van plan dit weer te gaan doen. Aan de andere kant neem ik de laptop regelmatig mee naar de universiteit en ik vind het ook lekker om ff buiten te gaan zitten
.
Daardoor kwam ik uit op een aantal laptops. Zie daarvoor dit topic Keuze, welke 12 of 14 inch laptop. Uiteindelijk heeft de Dell gewonnen vanwege de prijs/specs en vooral de garantie. Aangezien ik niet zulke leuke ervaringen had met Acer, moest en zou ik gewoon goede garantie hebben. Daarbij heb ik al goede ervaringen met Dell.
Bestellen & Verzending
Ik heb de D610 telefonisch besteld om twee redenen. Allereerst kon ik de D610 met SXGA+ scherm en 1,6 ghz proc niet via internet bestellen. Daarnaast is het inmiddels toch wel duidelijk dat er redelijke kortingen te bedingen zijn, als je via de telefoon bestelt. Helaas zijn de marges op de lattitudes wat kleiner en is het dus moeilijker een leuke korting te bedingen. Zo zijn er tegenwoordig ook geen aanbiedingen meer op de lattitudes, terwijl die er wel zijn op de inspirons.
*Helaas is het hier ook mis gegaan. /me Op Hoedje en laptops rust een vloek
. Ik had een D610 besteld met X300 graphics en helaas heb ik die niet gekregen
. Ik heb inmiddels de laptop met X300 graphics binnen!
In de doos
Hier heb ik helaas geen pics van geschoten. Maar dat is redelijk simpel, verwacht geen mooie verpakking bij Dell. In de doos zit de laptop, handleiding, poweradapter en modemkabeltjes, en verder nog wat CDtjes van o.a. Windows, drivers etc. Daarnaast zat de portreplicator in een aparte doos met ook weer een handleiding en een extra zware poweradapter.
Pics
Jullie hebben nu wel even genoeg gelezen, laat ik daarom beginnen met wat pics
.
Disclaimer: Ik ben geen beste fotograaf, en om de een of andere reden maakt mijn Canon A75 alle foto's krom.



Dan gaan we nu beginnen met het echte werk.

De bovenkant van de laptop.

Dit is de laptop van voren, je kunt zien de sluiting. Daarnaast zitten aan beide kanten de speakers.

De linkerzijkant bevat de hoofdtelefoon en microfoon aansluiting. Daarnaast zit de infrarood poort. Verder zijn ook het PC card slot & smartcardreader hier te zien.

De achterkant van de laptop met van links naar rechts: netwerk aansluiting / 2* USB2.0 / modem / parallele poort / seriele poort / VGA / poweradapter / fan

De rechterzijkant bevat de DVD writer en twee USB poorten.

Tot slot de onderkant. In het midden bovenaan zit de dock connector. Daar schijn onder zit nog een fan outlet. Daaronder zitten de klepjes voor een minipci kaartje en geheugenmodules. Rechtsonderin zit de hardeschijf, met om schokken op te vangen een extra rubbertje
(oftwel je moet em netjes laten vallen om je harde schijf niet kapot te maken
). Links zit de accu.

Dan nog ééntje om het af te leren (don't worry, er komen er zo nog wel meer
).
De laptop
Dan gaan we nu maar eens de diepte in. Verwacht overigens geen benchmarks te vinden. Ik heb nog niet de laptop met de goede graka en daarnaast zijn die er al wel genoeg op internet te vinden. Het gaat mij om de echte hands-on ervaring. Veel van mijn meningen zijn gebaseerd op ervaringen met andere modellen Dell laptops en vooral mijn oude Acer laptop.
Het is in design duidelijk geen powerbook. Dicht geklapt ziet de laptop er mooi uit. Hij is mooi in één kleur en het ziet strak uit. Daarnaast geeft de grijze look toch wel een zekere exclusiviteit. Helaas als je hem open doet, blijft daar weinig van over. De dubbele kleurstelling maakt het er niet veel strakker op. Aan de andere kant is de kleurstelling wel wat rustiger dan de inspiron. Het ziet er iets professioneler uit. Gelukkig ziet het er in het echt een stuk mooier uit dan op de foto's (really
).
De laptop is zeer goed afgewerkt. Er rammelt niets, geen grote naden. Dit laat een goede indruk achter. Engie minpuntje op dit vlak is het stukje plastic (dummy) wat in het PC card slot zit, dit ziet er niet uit. Het is daarnaast jammer dat er geen covers over de poorten zitten, maar dat vind ik persoonlijk geen probleem. Ook met de stevigheid zit het goed, alhoewel de praktijk dit natuurlijk moet uitwijzen. Dichtgeklapt is het scherm niet in te duwen. Ik zou de laptop zo los met mijn boeken in m'n rugtas kunnen stopppen. Dit was wel anders met mijn Acer. Op verscheidene websites heb ik gelezen dat de bovenkant is gemaakt van metaal, terwijl de rest van de laptop van plastic is. Als je de laptop in je handen houdt (en je zou het niet weten) dan valt dit niet op. De sluiting voelt ook zeer degelijk aan. Als het scherm is dicht geklapt, zit er geen ruimte tussen het scherm en de rest van de laptop(ondanks andere berichten op internet). Als je de laptop met één hand op pakt dan is er geen kraakje te horen. De scharnieren voelen zeer robuust aan. Daarnaast staat het schermen goed stevig, het wiebelt absoluut niet (dus RS_003 proof
). Al met al scoort de lattitude dus goed op dit punt.
Het scherm ziet er gewoon goed uit. De horizontale inkijkhoek is zeer goed.

De verticale inkijkhoek is redelijk. De resolutie van 1400*1050 is gewoon heerlijk. Je kunt veel doen op het scherm en als je het iets te klein vind kun je de dpi wat omhoogschroeven. Dell heeft ook nog een utility om te compenseren waar Microsoft met XP nog aardig wat laat liggen. Het scherm is mooi egaal verlicht en heeft een goede kleurechtheid. Het is niet een zogenoemd glare scherm, als je zoals ik zo nu en dan buitenwerkt is dat overigens eerder een pré dan een nadeel.
Het toetsenbord tikt heerlijk.

Het voordeel van een 14 inch laptop is dat er gewoon een fullsize toetsenbord op past. Op veel fora wordt de vergelijking met de IBM T serie gemaakt aangezien dat toch de norm is. Ik heb zelf nog nooit zo'n laptop mogen aanschouwen, maar geloof me het tikt lekker. Er zit nauwelijks flex in, dus het is net alsof je op je gewoon toetsenbord tikt.

Erg handig vind ik ook dit stukje "extra" toetsenbord. Ik vind dat echt ideaal, het is zo vervelend om de hele tijd fn + nogwat te gebruiken om bijv. iets te deleten.
Verder zitten er nog een touchpad en pointstick op. Ik vind de stick echt heel vervelend, maar smaak verschilt. Het touchpad werkt gewoon goed. Je kunt heel veel dingen instellen, zoals scrollen met de zijkanten en bijv. speciale handelingen als je de hoeken aanraakt etc.

Links bovenin het toetsenbord, zit de aan/uit knop, de wifi/bluetooth indicator, de mute en de harder/zachter knop. Wifi ontvangst is extreem goed. Verder is het jammer dat beide lampjes alleen aangeven of de functie aan of uit staat. Ze gaan dus niet knipperen bij data overdracht of bij connectie met netwerk. Bluetooth doet gewoon z'n werk. De drivers die worden bijgeleverd zijn uitgebreid. Helaas is het via de fn toetsen standaard alleen mogelijk om beide in of uit te schakelen, dus niet bluetooth en wifi apart. Ik gebruik beide echter zoveel dat ik ze gewoon altijd aan heb staan.
Verdere indicatorlampjes zitten in de rechterscharnier. Ik moet zeggen dat ik dit nogal lelijk vond, totdat ik begreep waarom ze dat hadden gedaan. Dit is echt heel handig. Je kunt zo namelijk de verschillende lampjes aflezen, ook als de laptop dichtgeklapt is. Zo geeft het meest linkse lampje aan of de laptop aan, uit of op standby staat. Het middelste lampje geeft de schijfactiviteit aan en het rechterlampje geeft aan of de batterij opgeladen wordt, gebruikt wordt of bijna leeg is.

open en

dicht.
Om toch nog maar even bij handige lampjes te blijven. De batterij heeft er namelijk ook nog.


Onder op de batterij zit een klein knopje, waarmee je kunt checken hoeveel stroom er nog in de batterij zit. Daarnaast kun je als je het knopje langer ingedrukt houdt ook checken hoe goed de batterij nog is.
Op multimediavlak heeft de laptop aardig wat de bieden. De DVD brander (NEC) doet z'n werk snel en goed. Hij slikt allerlei merken DVDR(W). Het afspelen van DVD'tjes gaat ook goed. In tegenstelling tot de Acer, speelt deze ook bijv. DVDR(W) af die zijn opgenomen met een Philips DVD recorder. Om DVDtjes af te spelen is bijgevoegd PowerDVD. De beeldkwaliteit via de svideo uitgang is uitzonderlijk goed voor een laptop. Daarnaast viel het me ook op dat het allemaal gewoon werkte, zonder veel moeite te doen. De geluidskwaliteit van de ingebouwde boxjes is redelijk. Maar dat is zo bij de meeste laptops. De koptelefoon aansluiting gaf bij mij wat ruis. Dit ging om de versie met integrated graphics. Er zijn minstens nog drie mensen (waaronder ik zelf) op GoT die de D610 met X300 hebben. Deze hebben allen geen last van ruis. Ik denk dus dat het daar vanaf hangt. Of ik had gewoon pech. We Are Borg in "[Review & Ervaringen] Dell Lattitude..."). Gek genoeg heeft de port replicator daar geen last van (maar daar later meer over). De microfoonaansluiting doet gewoon wat ie moet doen. Het is jammer dat er geen microfoon is ingebouwd.
De geluidsproductie is goed, maar niet geweldig. Dell heeft ervoor gekozen om de fan altijd heel langzaam te laten draaien. Het schijnt dat de fan op drie snelheden kan draaien, maar bij mij draait ie altijd langzaam. Ik heb het ook met zware applicaties, niet voor elkaar gekregen. Overigens,
respect voor de fan. Op de laagste stand hoor je de fan nauwelijks draaien. Alleen in een volledige stille kamer, bijv. s'nachts hoor je de fan draaien, en dan kan het wat irritant zijn. Voordeel is dat je niet eens in de zoveel minuten een straaljager hebt die op stijgt
. De hardeschijf maakt ondanks de 7200 toeren geen geluid, ook bij schijfintensieve acties blijft het lekker stil. De DVDRW maakt wel aardig wat geluid. Dat zal de meeste notebookgebruikers bekent voorkomen. Voordeel is, dat deze langzamer gaat spinnen bij bijv. het kijken van een DVDtje.
Hitte is meestal een probleem bij laptops. Dat heeft Dell bij deze goed opgelost. Het toetsenbord en palmrest worden totaal niet warm. Dat was bij mijn Acer wel anders, daar kreeg je heerlijk verwarmde polsen, totdat het te warm werd... De onderkant wordt wel behoorlijk warm, maar nooit heet. Dus je kunt het prima op je schoot gebruiken, ook als je een korte broek aan hebt
.
De batterijduur is fenomenaal. Er zit natuurlijk een extra zware accu in. Maar daarentegen zit er ook een 7200 rpm schijf in. Zonder veel op te offeren aan functionaliteit (scherm helderheid op 6/8) en Wifi/bluetooth aan, gaat de accu bijna 4 uur (!) mee. De Dell Quickset software is ook wel heel handig. Zo kun je in de bios de helderheid tot 8 stappen aanpassen, als de laptop op batterij draait (en niet maar twee stappen). Met de Quickset software kun je een soort advanced energiebeheer doen, zo kun je dus ook de brightness instellen, maar ook bijv. de netwerkpoort laten deactiveren als er geen kabel in zit.
Tot slot hebben we nog de portreplicator.


Deze werkt gewoon perfect en was niet duur! Er zitten ongelofelijk veel aansluitingen op. Er zitten 4 usb poorten op, koptelefoon aansluiting, digitale coaxiale uitgang (geluid), svideo, VGA, DVI, modem, netwerk en 2 PS/2 aansluitingen. Zo kan ik prima mijn laptop aansluiten op extern beeldscherm, muis en toetsenbord. DVI werkt prima met 1680 * 1050 op mijn Dell 2005FWP.
Tot slot
Tot slot wilde ik nog even laten zien hoe klein de laptop is. Hij is iets groter dan een collegebook:

Al met al bevalt de laptop dus heel goed. Met als uitspringende pluspunten de garantie, stevigheid, specs, handigheidjes en port replicator.
Sow dat is een aardig lapje tekst
. Volgens mij heb ik nu alles wel behandeld. Als je nog vragen hebt, post ze dan in het topic, dan geef ik antwoord of pas ik de startpost aan.
P.S. De plaatjes zijn nu klein. De grote plaatjes zijn hier te vinden: http://home.planet.nl/%7E...root/Afbeelding%20007.jpg (verander de 7 tot en met 50).
Update 25-07-2005
Ik had van Dell eerst een foute configuratie ontvangen met integrated graphics i.p.v. X300. Dat hebben ze nu opgelost (helaas duurde het wat langer door een verkoopster die er niet meer werkte
). Gelukkig is het nu opgelost. En hoe! Ik kreeg uitgebreide excuses. Ik heb de verzendkosten retour gehad. Daarnaast heb ik i.p.v. een 1,6 ghz nu een 1,86 ghz processor gekregen.
De specs van mijn configuratie:
• 1,6 ghz Centrino
• 14 inch SXGA+ scherm (1400 * 1050)
• 512 mb ram
• Ati Radeon Mobility X300 64 mb
• 7200 rpm 60 gb harde schijf
• DVD+/-RW
• 6 cell 53wh accu
• wifi & bluetooth
• 3 jaar next business day on-site support
De laptop weegt ongeveer 2,5 kg en meet 312 mm (b) x 262,2 mm (d) x 34,3 mm (h).
• Port Replicator/ D-Port Dockingstation
Voor meer info zie Dell
Voorgeschiedenis
Ik had hiervoor een Acer Travelmate 800LCiB. Ik was hier redelijk tevreden over. Hij zat niet erg stevig in elkaar, maar qua specs was de travelmate top. Helaas was de garantie afhandeling van Acer zeer slecht. Daardoor heb ik in totaal ruim een half jaar zonder laptop gezeten en de laptop meerdere keren op moeten sturen naar Acer (en hem kapotter teruggekregen). Gelukkig heeft de winkel waar ik hem heb gekocht PCSnel uiteindelijk de zaak zeer netjes opgelost, door te bemiddelen met Acer. De laptop werd vervangen door een 8005LMiB. Deze heb ik zo snel mogelijk verkocht. Ik wilde absoluut geen Acer meer. Voor dat geld (en een beetje extra
Waarom deze laptop?
Ik was op zoek naar een kleine compacte laptop, die wel krachtige prestaties had. Dit komt omdat ik de laptop ook als desktop vervanging gebruik. Alhoewel ik nu al een hele tijd geen spelletje heb gespeeld op de computer, ben ik in de toekomst wel van plan dit weer te gaan doen. Aan de andere kant neem ik de laptop regelmatig mee naar de universiteit en ik vind het ook lekker om ff buiten te gaan zitten
Daardoor kwam ik uit op een aantal laptops. Zie daarvoor dit topic Keuze, welke 12 of 14 inch laptop. Uiteindelijk heeft de Dell gewonnen vanwege de prijs/specs en vooral de garantie. Aangezien ik niet zulke leuke ervaringen had met Acer, moest en zou ik gewoon goede garantie hebben. Daarbij heb ik al goede ervaringen met Dell.
Bestellen & Verzending
Ik heb de D610 telefonisch besteld om twee redenen. Allereerst kon ik de D610 met SXGA+ scherm en 1,6 ghz proc niet via internet bestellen. Daarnaast is het inmiddels toch wel duidelijk dat er redelijke kortingen te bedingen zijn, als je via de telefoon bestelt. Helaas zijn de marges op de lattitudes wat kleiner en is het dus moeilijker een leuke korting te bedingen. Zo zijn er tegenwoordig ook geen aanbiedingen meer op de lattitudes, terwijl die er wel zijn op de inspirons.
*Helaas is het hier ook mis gegaan. /me Op Hoedje en laptops rust een vloek
In de doos
Hier heb ik helaas geen pics van geschoten. Maar dat is redelijk simpel, verwacht geen mooie verpakking bij Dell. In de doos zit de laptop, handleiding, poweradapter en modemkabeltjes, en verder nog wat CDtjes van o.a. Windows, drivers etc. Daarnaast zat de portreplicator in een aparte doos met ook weer een handleiding en een extra zware poweradapter.
Pics
Jullie hebben nu wel even genoeg gelezen, laat ik daarom beginnen met wat pics
Disclaimer: Ik ben geen beste fotograaf, en om de een of andere reden maakt mijn Canon A75 alle foto's krom.



Dan gaan we nu beginnen met het echte werk.

De bovenkant van de laptop.

Dit is de laptop van voren, je kunt zien de sluiting. Daarnaast zitten aan beide kanten de speakers.

De linkerzijkant bevat de hoofdtelefoon en microfoon aansluiting. Daarnaast zit de infrarood poort. Verder zijn ook het PC card slot & smartcardreader hier te zien.

De achterkant van de laptop met van links naar rechts: netwerk aansluiting / 2* USB2.0 / modem / parallele poort / seriele poort / VGA / poweradapter / fan

De rechterzijkant bevat de DVD writer en twee USB poorten.

Tot slot de onderkant. In het midden bovenaan zit de dock connector. Daar schijn onder zit nog een fan outlet. Daaronder zitten de klepjes voor een minipci kaartje en geheugenmodules. Rechtsonderin zit de hardeschijf, met om schokken op te vangen een extra rubbertje

Dan nog ééntje om het af te leren (don't worry, er komen er zo nog wel meer
De laptop
Dan gaan we nu maar eens de diepte in. Verwacht overigens geen benchmarks te vinden. Ik heb nog niet de laptop met de goede graka en daarnaast zijn die er al wel genoeg op internet te vinden. Het gaat mij om de echte hands-on ervaring. Veel van mijn meningen zijn gebaseerd op ervaringen met andere modellen Dell laptops en vooral mijn oude Acer laptop.
Het is in design duidelijk geen powerbook. Dicht geklapt ziet de laptop er mooi uit. Hij is mooi in één kleur en het ziet strak uit. Daarnaast geeft de grijze look toch wel een zekere exclusiviteit. Helaas als je hem open doet, blijft daar weinig van over. De dubbele kleurstelling maakt het er niet veel strakker op. Aan de andere kant is de kleurstelling wel wat rustiger dan de inspiron. Het ziet er iets professioneler uit. Gelukkig ziet het er in het echt een stuk mooier uit dan op de foto's (really
De laptop is zeer goed afgewerkt. Er rammelt niets, geen grote naden. Dit laat een goede indruk achter. Engie minpuntje op dit vlak is het stukje plastic (dummy) wat in het PC card slot zit, dit ziet er niet uit. Het is daarnaast jammer dat er geen covers over de poorten zitten, maar dat vind ik persoonlijk geen probleem. Ook met de stevigheid zit het goed, alhoewel de praktijk dit natuurlijk moet uitwijzen. Dichtgeklapt is het scherm niet in te duwen. Ik zou de laptop zo los met mijn boeken in m'n rugtas kunnen stopppen. Dit was wel anders met mijn Acer. Op verscheidene websites heb ik gelezen dat de bovenkant is gemaakt van metaal, terwijl de rest van de laptop van plastic is. Als je de laptop in je handen houdt (en je zou het niet weten) dan valt dit niet op. De sluiting voelt ook zeer degelijk aan. Als het scherm is dicht geklapt, zit er geen ruimte tussen het scherm en de rest van de laptop(ondanks andere berichten op internet). Als je de laptop met één hand op pakt dan is er geen kraakje te horen. De scharnieren voelen zeer robuust aan. Daarnaast staat het schermen goed stevig, het wiebelt absoluut niet (dus RS_003 proof
Het scherm ziet er gewoon goed uit. De horizontale inkijkhoek is zeer goed.

De verticale inkijkhoek is redelijk. De resolutie van 1400*1050 is gewoon heerlijk. Je kunt veel doen op het scherm en als je het iets te klein vind kun je de dpi wat omhoogschroeven. Dell heeft ook nog een utility om te compenseren waar Microsoft met XP nog aardig wat laat liggen. Het scherm is mooi egaal verlicht en heeft een goede kleurechtheid. Het is niet een zogenoemd glare scherm, als je zoals ik zo nu en dan buitenwerkt is dat overigens eerder een pré dan een nadeel.
Het toetsenbord tikt heerlijk.

Het voordeel van een 14 inch laptop is dat er gewoon een fullsize toetsenbord op past. Op veel fora wordt de vergelijking met de IBM T serie gemaakt aangezien dat toch de norm is. Ik heb zelf nog nooit zo'n laptop mogen aanschouwen, maar geloof me het tikt lekker. Er zit nauwelijks flex in, dus het is net alsof je op je gewoon toetsenbord tikt.

Erg handig vind ik ook dit stukje "extra" toetsenbord. Ik vind dat echt ideaal, het is zo vervelend om de hele tijd fn + nogwat te gebruiken om bijv. iets te deleten.
Verder zitten er nog een touchpad en pointstick op. Ik vind de stick echt heel vervelend, maar smaak verschilt. Het touchpad werkt gewoon goed. Je kunt heel veel dingen instellen, zoals scrollen met de zijkanten en bijv. speciale handelingen als je de hoeken aanraakt etc.

Links bovenin het toetsenbord, zit de aan/uit knop, de wifi/bluetooth indicator, de mute en de harder/zachter knop. Wifi ontvangst is extreem goed. Verder is het jammer dat beide lampjes alleen aangeven of de functie aan of uit staat. Ze gaan dus niet knipperen bij data overdracht of bij connectie met netwerk. Bluetooth doet gewoon z'n werk. De drivers die worden bijgeleverd zijn uitgebreid. Helaas is het via de fn toetsen standaard alleen mogelijk om beide in of uit te schakelen, dus niet bluetooth en wifi apart. Ik gebruik beide echter zoveel dat ik ze gewoon altijd aan heb staan.
Verdere indicatorlampjes zitten in de rechterscharnier. Ik moet zeggen dat ik dit nogal lelijk vond, totdat ik begreep waarom ze dat hadden gedaan. Dit is echt heel handig. Je kunt zo namelijk de verschillende lampjes aflezen, ook als de laptop dichtgeklapt is. Zo geeft het meest linkse lampje aan of de laptop aan, uit of op standby staat. Het middelste lampje geeft de schijfactiviteit aan en het rechterlampje geeft aan of de batterij opgeladen wordt, gebruikt wordt of bijna leeg is.

open en

dicht.
Om toch nog maar even bij handige lampjes te blijven. De batterij heeft er namelijk ook nog.


Onder op de batterij zit een klein knopje, waarmee je kunt checken hoeveel stroom er nog in de batterij zit. Daarnaast kun je als je het knopje langer ingedrukt houdt ook checken hoe goed de batterij nog is.
Op multimediavlak heeft de laptop aardig wat de bieden. De DVD brander (NEC) doet z'n werk snel en goed. Hij slikt allerlei merken DVDR(W). Het afspelen van DVD'tjes gaat ook goed. In tegenstelling tot de Acer, speelt deze ook bijv. DVDR(W) af die zijn opgenomen met een Philips DVD recorder. Om DVDtjes af te spelen is bijgevoegd PowerDVD. De beeldkwaliteit via de svideo uitgang is uitzonderlijk goed voor een laptop. Daarnaast viel het me ook op dat het allemaal gewoon werkte, zonder veel moeite te doen. De geluidskwaliteit van de ingebouwde boxjes is redelijk. Maar dat is zo bij de meeste laptops. De koptelefoon aansluiting gaf bij mij wat ruis. Dit ging om de versie met integrated graphics. Er zijn minstens nog drie mensen (waaronder ik zelf) op GoT die de D610 met X300 hebben. Deze hebben allen geen last van ruis. Ik denk dus dat het daar vanaf hangt. Of ik had gewoon pech. We Are Borg in "[Review & Ervaringen] Dell Lattitude..."). Gek genoeg heeft de port replicator daar geen last van (maar daar later meer over). De microfoonaansluiting doet gewoon wat ie moet doen. Het is jammer dat er geen microfoon is ingebouwd.
De geluidsproductie is goed, maar niet geweldig. Dell heeft ervoor gekozen om de fan altijd heel langzaam te laten draaien. Het schijnt dat de fan op drie snelheden kan draaien, maar bij mij draait ie altijd langzaam. Ik heb het ook met zware applicaties, niet voor elkaar gekregen. Overigens,
Hitte is meestal een probleem bij laptops. Dat heeft Dell bij deze goed opgelost. Het toetsenbord en palmrest worden totaal niet warm. Dat was bij mijn Acer wel anders, daar kreeg je heerlijk verwarmde polsen, totdat het te warm werd... De onderkant wordt wel behoorlijk warm, maar nooit heet. Dus je kunt het prima op je schoot gebruiken, ook als je een korte broek aan hebt
De batterijduur is fenomenaal. Er zit natuurlijk een extra zware accu in. Maar daarentegen zit er ook een 7200 rpm schijf in. Zonder veel op te offeren aan functionaliteit (scherm helderheid op 6/8) en Wifi/bluetooth aan, gaat de accu bijna 4 uur (!) mee. De Dell Quickset software is ook wel heel handig. Zo kun je in de bios de helderheid tot 8 stappen aanpassen, als de laptop op batterij draait (en niet maar twee stappen). Met de Quickset software kun je een soort advanced energiebeheer doen, zo kun je dus ook de brightness instellen, maar ook bijv. de netwerkpoort laten deactiveren als er geen kabel in zit.
Tot slot hebben we nog de portreplicator.


Deze werkt gewoon perfect en was niet duur! Er zitten ongelofelijk veel aansluitingen op. Er zitten 4 usb poorten op, koptelefoon aansluiting, digitale coaxiale uitgang (geluid), svideo, VGA, DVI, modem, netwerk en 2 PS/2 aansluitingen. Zo kan ik prima mijn laptop aansluiten op extern beeldscherm, muis en toetsenbord. DVI werkt prima met 1680 * 1050 op mijn Dell 2005FWP.
Tot slot
Tot slot wilde ik nog even laten zien hoe klein de laptop is. Hij is iets groter dan een collegebook:

Al met al bevalt de laptop dus heel goed. Met als uitspringende pluspunten de garantie, stevigheid, specs, handigheidjes en port replicator.
Sow dat is een aardig lapje tekst

P.S. De plaatjes zijn nu klein. De grote plaatjes zijn hier te vinden: http://home.planet.nl/%7E...root/Afbeelding%20007.jpg (verander de 7 tot en met 50).
Update 25-07-2005
Ik had van Dell eerst een foute configuratie ontvangen met integrated graphics i.p.v. X300. Dat hebben ze nu opgelost (helaas duurde het wat langer door een verkoopster die er niet meer werkte

[ Voor 91% gewijzigd door Hoedje op 03-08-2005 18:31 ]
"If you get up in the morning and think the future is going to be better, it is a bright day. Otherwise, it's not."