reviews: Tweakers.net Best Buy Guide: editie maart 2005
• A8N-SLI Deluxe
• Maxtor DiamondMax 10 250GB 16MB
Wanneer het om Maxtor DM10 schijven gaat die zijn gefabriceerd vóór fabruari à half februari dit jaar, dan zal men compatibiliteitsproblemen ondervinden.
• [rml][ Ervaringen] Het Asus A8N-SLI topic Deel 6[/rml]
• [rml][ Ervaringen] Het Asus A8N-SLI topic Deel 7[/rml]
• OM FAQ / Beleid
<h1>Update</h1>
• A8N-SLI Deluxe
• Maxtor DiamondMax 10 250GB 16MB
Wanneer het om Maxtor DM10 schijven gaat die zijn gefabriceerd vóór fabruari à half februari dit jaar, dan zal men compatibiliteitsproblemen ondervinden.
• [rml][ Ervaringen] Het Asus A8N-SLI topic Deel 6[/rml]
• [rml][ Ervaringen] Het Asus A8N-SLI topic Deel 7[/rml]
• OM FAQ / Beleid
Ik raad dan ook aan om de BBG hierop te aanpassen. Of eventueel de DM10 te vervangen door Hitachi Deskstar 7K250.Compatibiliteit
[...]
Verder heeft de Maxtor DiamondMax10 ook compatibiliteitsproblemen met andere controllers dan de ICH5(R), zoals de onboard SATA (RAID) controller van nVidia nForce3/nForce4 borden, de Promise FastTrak, de LSI MegaRAID en mogelijk ook andere minder populaire controllers. Hiervoor is een nieuwe firmware voor de DiamondMax10 uitgebracht: 1B70 (740KB). Het schijnt dat de schijven die vanaf half februari 2005 zijn geproduceerd reeds zijn voorzien van deze firmware.
Let op: sluit voor het flashen uitsluitend Maxtor DM10 schijven aan in je PC en verwijder de overige typen Maxtor schijven (zoals DMP9), anders wordt de Firmware van de andere Maxtor schijven ook overgeschreven.
<h1>Update</h1>
Samenvatting
Wat betreft de compatibiliteit met onder andere de nForce4 chipset: het komt erop neer dat de nForce4 de staggered spin up feature van de Maxtor DiamondMax10 schijven niet correct interpreteert. Deze feature zit achter pin 11 van de SATA connector, die bij de SATA-I standaard als ground is gekenmerkt. Het nForce4 chipset houdt geen rekening met de eventuele activiteit vanuit pin 11 en raakt daardoor in de war. Dat geldt ook voor een aantal andere I/O controllers, zoals bepaalde Promise en LSI SATA-II controllers; nForce4 is dus echt niet de enige, maar omdat daar veel meer van is verkocht, valt het nou eenmaal op.
Schuld
De schuld ligt hier imho bij nVidia en de andere fabrikanten, aangezien de staggered spin up feature ook is gedocumenteerd in de officiële SATA-II spec (pagina 15). Deze fabrikanten hebben de ondersteuning van deze feature schijnbaar niet correct in hun SATA-II controllers verwerkt.
Oplossingen
Naast de SATA connector achterop de Maxtor schijf kun je een jumper zetten om de schijf op SATA-I te fixen in plaats van SATA-II. Wanneer je die jumper plaatst dan zouden deze compatibiliteitsproblemen uit de wereld zijn gehoplen. Nadeel is echter dat jouw SATA-II schijf op SATA-I bandbreedte zal draaien, echter dat hoeft qua performance geen nadeel te zijn. De schijf gaat toch niet harder dan een kleine 60MB/s.
Naast de handige oplossing om die jumper te zetten, zou een firmware update voor het nForce4 in theorie ook de oplossing kunnen zijn, mits de implementatie van het chipset dat toelaat. Mocht dit niet het geval zijn (wat ik het meest waarschijnlijk acht, aangezien er nooit vanuit de mobofabrikant een BIOS update is uitgebracht om dit probleem te oplossen), dan nog vind ik het vreemd dat nVidia geen nieuwere revisie van het nForce4 chipset heeft uitgebracht met een goede ondersteuning van deze feature.
De firmwareupdates die Maxtor vorig jaar voor haar DM10 schijven heeft uitgebracht zijn waarschijnlijk voorzien van een detectie of het chipset danwel I/O controller deze staggered spin up feature überhaupt ondersteunt, zodat de schijf zélf kan bepalen of deze feature intern in- danwel uitgeschakeld moet worden. Overigens werkt dit niet in alle gevallen 100%. Het hangt kennlijk ook af van de BIOS instellingen van het moederbord/controller. Ik heb hier en daar ook gelezen dat je bijvoorbeeld de Enhanced SATA Mode in de BIOS moet uitschakelen om WinXP te kunnen installeren op de DM10 schijven, ongeacht de gebruikte Maxtor firmware. Ik heb ook oplossingen gezien waarbij je een draadje moet solderen tussen pin 11 en een andere ground pin of zelfs de behuizing.
[ Voor 51% gewijzigd door BalusC op 25-01-2006 13:02 ]