
Introductie en Disclaimer
Dit topic gaat over de domotica controllers van Micasaverde, specifiek de Vera Lite en Vera 3.Micasaverde is een fabrikant van domotica apparatuur op de hoofdzakelijk Amerikaanse markt. Micasaverde voorziet de controllers sinds 2008 van het Z-Wave protocol. De Vera 2 is opgevolgd door de Vera Lite en Vera 3 en gelanceerd op de Nederlandse markt eind 2010.
Wij hopen met dit topic de informatie, vragen en vooral antwoorden een plek op het Tweakers forum te kunnen geven zodat ze makkelijk(er) gevonden kunnen worden.
Disclaimer
Deze TS is onderhevig aan veranderingen en suggesties of verbeteringen zijn uiteraard welkom!SVP hiervoor een DM sturen met je aanvullingen (met daarin ook de gegevens wat erbij wilt hebben) naar DRuw of Screamhouse zodat deze kunnen worden verwerkt. Wij zijn voor de duidelijkheid geen experts maar enthousiaste hobbyisten en nemen geen verantwoordelijkheid voor mogelijke problemen voortkomend uit adviezen in dit topic van onszelf of anderen.
Specificaties Vera Lite & Vera3 naast elkaar

Zie ook de brochure: http://www.micasaverde.com/files/Vera3_Brochure.pdf
Het maximum aantal nodes (afnemers) op een Vera Lite is 50 en van de Vera 3 is 232.
Het is tevens mogelijk om meerdere Vera's aan elkaar te koppelen (bridgen). Dit kunnen ook een Vera3 en een Lite zijn waarbij er 1 hoofdcontroller gekozen moet worden (in dit geval de Vera3!)
Het maximum aantal nodes wordt op deze manier vergroot tot 1000+ mocht iemand dat willen.
Ter info, het grootste Zwave netwerk is het Wynn Hotel in Las Vegas met 65,000 devices :linkje
Z-Wave wasda?

Z-wave is een draadloos communicatie protocol wat het makkelijkste te vergelijken is met een afstandsbediening voor een auto.
Met een druk op de knop wordt er een beveiligd signaal naar de auto verstuurd waardoor de deuren open gaan of de lichten aanschakelen.
Hetzelfde is ook eenvoudig te realiseren in huis.
Sterker nog, met Z-wave kunt je vele, zo niet alle elektrische apparaten op afstand aansturen. Z-wave maakt gebruik van een betrouwbaar RF protocol in de frequentiereeks rond de 900 MHz. Dit voorkomt dat het Z-wave netwerk verstoord wordt door het Wifi netwerk. Z-wave is ontwikkeld om eenvoudig in electronica toegepast te worden, zoals in batterij gevoede rookmelders, deursensoren enz. Z-wave is ontwikkeld in 2008 door een Deens bedrijf genaamd Zen-Sys.
De frequentie verschilt per werelddeel en de apparaten zijn helaas niet uitwisselbaar.
868.42 MHz (Europe/Singapore)
908.42 MHz (United States)
919.82 MHz (Hong Kong)
921.42 MHz (Australian/New Zealand/Brazil)
865.22 Mhz (India)
869.00 Mhz (Russia)
Elk Z-wave netwerk kan 232 nodes bevatten en bestaat uit 2 soorten nodes; controllers en slave devices.
De Z-wave modules vormen samen een mesh-netwerk. Dit betekent dat de modules signalen aan elkaar kunnen doorgeven en via de 2-weg communicatie controleren of de taken zijn uitgevoerd.Hierdoor is het bereik van het systeem virtueel oneindig zolang de modules elkaar maar kunnen "zien". Ook als het signaal door iets geblokkeerd wordt, proberen de modules onderling, via een andere weg alsnog het signaal naar de ontvanger te versturen.
Een module/device moet altijd eerst "geinclude" of "gepaired" worden met het Z-wave netwerk voordat het gebruikt kan worden.
Dit wordt meestal gedaan door een knop op de module een aantal keer snel in te drukken. De module wordt dan herkend door de controller.
Z-Wave t.o.v. KNX of KlikAanKlikUit (KaKu)?
KNX
Indien je bij een projectontwikkelaar om domotica vraagt komt er vaak KNX uit de bus. Dit is een zeer vaak gebruikte standaard waarbij alles van tevoren bekend moet zijn. Alle actuatoren (lichten maar ook de sensoren) krijgen een draad waarmee alles met elkaar verbonden word, vaak in de meterkast. Naast de extra kilometer kabel die hiervoor nodig is wordt het lastig om hier naderhand nog aanpassingen aan te doen.KlikAanKlikUit
KlikAanKlikUit (KaKu) is een RF gebaseerd protocol op 433 MHz (draadloos) en dit is bij iedere bouwmarkt ongeveer wel te krijgen. Van sensoren tot schakelaars zijn er te vinden voor niet al teveel geld. Er zijn tevens controllers te koop waarbij basaal een aantal instellingen zijn te doen. KAKU is ook bedienbaar vanaf telefoon of pc. Alle modules dienen in het bereik te zijn van de zender en het is een fire-and-forget systeem wat inhoud dat het signaal wordt verzonden, maar er vindt geen terugkoppeling plaats. Het bereik van dit signaal is ongeveer +/-30mDe Vera programmeren
Het programmeren binnen de Vera gebeurt door middel van scenes en Luup code.. Bv. een scene kan de buitenlamp aanzetten. Binnen een scene kun je bepaalde triggers zetten (stuur een mail/notificatie als de lamp is aangezet). Daarnaast kan een scene gescheduled worden, start de scene 15 minuten voor zonsopgang. Binnen een scene kan er ook eigen programma code toegevoegd worden. Vera maakt gebruik van de taal Luup. Een voorbeeld is om een andere lamp aan te zetten als lamp A aangezet wordt. Dit zorgt voor extra flexibiliteit.Binnen de scenes welke standaard gecreëerd kunnen worden in de Vera, is het ook mogelijk om eigen plugins te maken of te installeren. Er is een actieve community die zich bezighoudt met het maken van plugins. Deze plugins kunnen weer in scenes gebruikt worden, of ze staan op zichzelf. Een mooi voorbeeld is de Smart Meter Plugin, welke het energie en gasverbruik laat zien van de slimme meters. Daarnaast zijn er plugins die de batterijstatus van de devices bijhouden, het mogelijk maken om notifications/emails naar de smartphone te sturen of zeer eenvoudig IF/THEN/ELSE toevoegingen aan scenes kunnen geven.
Een overzicht van de plugins kun je in de Vera vinden onder: Apps ->Install Apps of in het Micasaverde forum:http://forum.micasaverde.com/index.php/board,20.0.html
Voorbeelden in de praktijk met Z-wave
* Buitenlamp aanzetten 15 min. voordat de zon ondergaat en uitzetten 30 min. voordat de zon opkomt.* Een notification/email naar een smartphone sturen als een sensor (rookmelder, raamsensor) getriggerd wordt.
* Als 1 of meer sensoren getriggerd worden een vervolg actie laten plaatsvonden, bv lampen aan
* Het monitoren van het actuele energie en gasverbruik en 1x per maand per mail de meterstanden ontvangen.
* Dmv het pingen van je telefoon bepalen of je thuis bent of niet en op basis van die informatie de beveiligingssensoren op scherp zetten of juist niet.
* Een IP camera (bv Foscam) inzetten als motion sensor. Wanneer de camera motion detect kun je de lampen in het huis aanzetten.
Kortom, je wordt bijna alleen geremd door je eigen creativiteit.
Interessante links
Micasaverde Wiki (niet erg up to date helaas)http://wiki.micasaverde.com/index.php/Main_Page
Luup_Lua extensions:
http://wiki.micasaverde.com/index.php/Luup_Lua_extensions
http://www.lua.org/manual/5.1/
Scene scripting:
http://forum.micasaverde.com/index.php/board,19.0.html
http://forum.micasaverde....05.msg98962.html#msg98962 (twee Word documenten met een handige beschrijving)
Scene examples:
http://wiki.micasaverde.com/index.php/Luup_Scenes_Events
De Vera User Interface
Op dit moment is de laatste Firmware versie 1.5.4.08 (Release Notes)De gebruikersinterface is bereikbaar via cp.mios.com of via het ipadres van je Vera.

Hier zie je de verschillende devices en de status ervan welke je op verschillende manieren kunt ordenen.
Het plaatje toont alle devices ongeordend (work in progress...).
Apps voor de smartphone en tablet
Android
Vera Mobile: linkAutHomator: link
AutHomator HD: link
Home Buddy: link
IOS
SQ remote : linkAutomator.app link
iVera link (niet meer gesupport)
Homewave link
Windows Phone
Grasshopper: linkVera Control:link
Use cases
Slimme meter op de vera aansluiten via de P1 poort
Om de slimme meter aan te sluiten op de Vera heb je 3 dingen nodig:- Een slimme meter met een P1 poort
- Een P1 USB converterkabel met een R11J connector. Deze kan zelf gemaakt worden of kant en klaar aangeschaft worden.
- De Smart Meter plugin link

Upload vervolgens de files uit het Smart Meter topic en maak handmatig in de Vera een device aan
apps=>develop apps=>Create device. Gebruik D_dutchSmartMeter.xml als Upnp Device Filename en kies een Description (e.g. meterkast). Klik create device. Deze zal nu onder devices zichtbaar worden.
Er zullen nu een aantal nieuwe devices zichtbaar worden voor hoogtarief, laagtarief en teruglevering (deze zijn verwijdert op de screenshot). Je kunt in de devices zelf de namen wijzigen.

Je ziet nu realtime het actuele verbruik.
Foscam als motion detection sensor inzetten in de Vera
Via de Foscam plugin is het mogelijk om een virtuele motion detection sensor te maken van je Foscam camera. Als de camera beweging detecteert kun je deze virtuele sensor inzetten als trigger voor een scene die bv een SMS stuurt of alle lampen aanzet.

Wordt Verwacht
Pp de CES 2013 in Las Vegas heeft Micasaverde 2 nieuwe Vera's getoond:
Vera Lite (groen) is een iets vernieuwde Vera lite met dezelfde 500 MHz processor MIPS SoC met 32 MB flash-geheugen en 64 MB DDR2.
Vera Plus (blauw): deze gaat de Vera3 vervangen met een 500Mhz processor, 128MB geheugen, maar geupdate. Incl. Wifi, maar zonder routerfunctie (geen LAN/WAN poorten), zodat waarschijnlijk de prijs een beetje zakt van de Vera3.
VeraPro (zwart): op veler verzoek (zeggen ze zelf) voor de veeleisende gebruiker: 1Ghz processor die zonder proble,em grotere configuraties (zeer veel modules, scripts en plugins) aankan, een geheugen van 1 GB, een ingebouwde batterij en een locatie Card GPRS zodat alles ook zonder huisinternetaansluiting gebruikt kan worden (of bij het wegvallen daarvan).
Prijzen zijn nog niet bekend, maar zomer 2013 is de Amerikaanse release van de Vera Plus en het einde van het jaar voor Vera Pro.
Z-Wave fabrikanten
Er zijn helaas maar een aantal fabrikanten die Z-wave producten produceren of een product in hun assortiment hebben. Indien de fabrikant een redelijk website heeft is deze gelinked, anders is het het makkelijkst om de naam even te googlen en bij een webshop te kijken.- Everspring
- Düwi
- Aeon Labs
- Fibaro
- Horstmann
- Zwave.me
- Fortrezz
- Eminent (veelal zelfde producten als Everspring)
FAQ
Kan ik ook andere niet Z-wave apparaten op mijn Vera aansluiten?Ja, via de RFX transceiver van RFXCOM http://www.rfxcom.com/store/Transceivers/12103 is het mogelijk om bv KaKu en Oregon weersensors aan te sluiten. Daarnaast is het mogelijk om IP Camera's op de Vera aan te sluiten. Let wel, veel apparaten zenden wel op 862Mhz, maar als ze geen Z-Wave logo hebben of op de lijst van RFXCOM staan is de kans gering/nihil dat het gaat werken.
Ik kom USB poorten tekort
Het is mogelijk om een powered USB op de Vera aan te sluiten.
Kan ik mijn KaKu deur/raam sensoren gebruiken om scenes aan te sturen?
Nee, dit wordt door de maker van de RFXCOM afgeraden. De sensor stuurt der mate vaak de status terug, dat een betrouwbare aansturing onmogelijk is.
Ik krijg een device/plugin niet meer gedeinstalleerd via de GUI
Via je browser kun je met het device ID en de volgende URL het device verwijderen.
http://<VERAIP>:3480/data_request?id=device&action=delete&device=<device_ID>
Vervang <VERAIP> met je IP adres en <device_ID> met het nummer van je device. Je ziet meteen een OK melding en je bent klaar.
Kan ik de logs ook bekijken via mijn browser?
Ja, via de URL http://<VERAIP>/cgi-bin/cmh/log.sh?Device=LuaUPnP zie je realtime je logs voorbij komen.
Nog beter is de nieuwe plugin: http://forum.micasaverde....ic,13246.0/topicseen.html
Hoe sluit ik mijn slimme meter op mijn Vera aan?
Zie hier:
Werken de Nuon Smart Plugs ook met Vera?
Ja, beide werken volgens het Z-Wave protocol. Er zijn wel klachten over het meten van het energieverbruik.
Meer informatie staat hier: http://forum.micasaverde.com/index.php/topic,9212.0.html
Het blinkende ledje kan uitgezet worden: http://code.google.com/p/open-zwave/issues/detail?id=121
Waarom worden mijn geinstalleerde plugins niet geupdate
Helaas is alleen de button auto update in de plugins beschikbaar,je zult zelf in de app store moeten kijken of de forums in de gaten moeten houden.
Kan ik via SSH toegang krijgen tot mijn Vera?
Ja, dit is mogelijk. http://wiki.micasaverde.com/index.php/Logon_Vera_SSH
Wat betekent Luup?
Luup (Lua-UPnP) is een samenvoegen van Mi Casa Verde’s software engine Lua, een populare scripting language, en UPnP (Universal Plug and Play), de industrie standaard om devices aan te sturen samenvoegt.
[ Voor 255% gewijzigd door screamhouse op 20-01-2013 08:41 ]
Deze signature is om volstrekt onduidelijke redenen verwijderd. PVOutput