Digital Audio Broadcasting via DAB+ komt naar Nederland. Op 1 september lanceren de publieke en commerciële omroepen tegelijkertijd op grote schaal hun nieuwe digitale radio uitzendingen.
Er zijn sinds 2005 experimentele uitzendingen in Nederland met de inmiddels verouderde DAB standaard. Maar omdat toen al snel duidelijk werd dat opvolger DAB+ er aan kwam, is het bij experimentele uitrol gebleven. Er wordt op dit moment door de Publieke Omroep in een beperkt deel van het land DAB uitgezonden waarmee zo'n 70% van de bevolking bereikt wordt. De commerciële omroepen zijn op 1 juni 2013 begonnen met de uitrol van hun DAB+ netwerk en zij verwachten bij de officiële lancering op 1 september vrijwel landelijke dekking te hebben.
De grote voordelen van DAB+ boven DAB zijn:
Op 1 juni 2013 heeft Broadcast Partners in opdracht van de de Vereniging van Commerciele Radio (VCR) de eerste zenders aangezet en heeft de VCR de commerciële DAB+ multiplex in gebruik genomen. Tegen 1 september 2013 verwachten zij vrijwel volledige dekking van Nederland te bereiken.
Waarom nu ineens een stroomversnelling?
In veel landen wordt er vaart gezet achter digitalisering van de radiodistributie. Veel huidige FM infrastructuur is in de jaren '80 geplaatst en inmiddels tegen het einde van de economische levensduur. Vervanging is erg duur en levert daarna nog steeds dezelfde beperkte capaciteit door de inefficiënte FM techniek. Met een overschakeling op DAB+ hopen veel landen kosten te besparen en tegelijkertijd het schaarse radio spectrum beter te benutten waardoor in principe honderden stations per land uit kunnen zenden. Noorwegen, het meest voortvarende land in radio digitalisering, is van plan de FM zenders in 2019 uit te schakelen.
Een bijkomend voordeel is dat bij een groter aanbod aan stations, tegen lagere distributiekosten dan FM, de diversiteit aan stations kan toenemen. Er hoeven namelijk geen peperdure vergunningen terug verdiend te worden door het station alleen op de massa luisteraar te richten. In landen als Australië en het Verenigd Koninkrijk waar veel naar DAB wordt geluisterd zitten er inmiddels tientallen niche stations in de digitale ether. Dit zijn veelal stations waarvoor een FM vergunning te duur zou zijn geweest.
De commerciële omroepen in Nederland klagen al jaren dat ze om de zoveel tijd op erg dure FM frequenties moeten bieden en dan soms ook nog de frequentie waar ze veel in hadden geïnvesteerd moeten omruilen voor een ander. Na een mislukt experiment om eenzijdig digitalisering er door te drukken met FMExtra zijn ze blij dat de kogel eindelijk door de kerk is, ook al had het jaren eerder moeten gebeuren volgens Ab Trik en Erik de Zwart.
Aangezien er niet of nauwelijks schaarste zal zijn met DAB+ en consumenten geen frequenties meer hoeven te onthouden -alle stations verschijnen immers gewoon met een naam in het display- leent DAB+ zich goed voor tijdelijke stations. Speciale radiostations voor grote evenementen zoals EK en WK voetbal, Tour de France of Olympische Spelen zijn vrij makkelijk te realiseren.
Wat gaat er de komende maanden gebeuren?
Uiterlijk 1 september moeten de publieke en commerciële omroepen digitale radio uit gaan zenden en daarmee 40% van Nederland bereiken. De commerciëlen gaan sowieso direct in DAB+ uitzenden, de Publieke Omroep (die nu nog in DAB uitzend) gaat begin 2014 ook over op DAB+.
Alle huidige publieke (7) en commerciële stations (9) die nu op FM zitten zullen dan ook in de digitale ether zitten. Waarschijnlijk blijven de publieke 'digital-only' stations Radio 6, Radio Top 2000 en 24nieuws ook in de lucht naast Radio 5 wat wel op AM maar niet op FM zit. De bovenregionale zenders volgen uiterlijk in 2016. Daarnaast hebben alle 9 commerciële FM vergunninghouders een extra slot gekregen om een tweede station uit te zenden. Sommigen zullen waarschijnlijk hun huidige internet-only zender er op zetten, anderen zouden de ruimte kunnen doorverhuren aan andere partijen die nu nog niet in de ether zitten. Misschien blaast Veronica Kink FM wel weer nieuw leven in nu er een goedkopere ether oplossing is.
Op zich is verlenen van twee slots voor de prijs van één aan de commerciëlen erg strategisch geweest. Zo hebben de commerciële stations extra belang bij het slagen van DAB+. Veel hebben toch al content die ze nu alleen via internet distribueren en nu ineens zonder meerkosten de ether in kunnen sturen. De minder vermogende stations kunnen het extra slot doorverhuren aan derden en zo een deel van de kosten van hun vergunning terugverdienen. Voor het ministerie is een prettig gevolg dat er hierdoor niet alleen vanaf dag één al alle grote FM stations ook op DAB+ zitten, er zitten ook 9 ‘digital-only’ stations extra in de digitale ether die niet in de analoge ether zitten. Zo biedt DAB+ meer keuze en is voor de luisteraar direct al een aantrekkelijk alternatief voor FM.
Huidige dekking NPO:

Dekking commerciële omroepen per 1 september:

Wat is er gepland voor de maanden erna?
Er zijn vele honderden modellen DAB+ radio's te koop van bekende en onbekende merken. Varierend van pocketradio's van minder dan twee tientjes in de grabbelbak bij de supermarkt tot richting de duizend euro voor high-end hifi modellen en alles er tussenin.


Steeds meer automerken bieden DAB radio's als optie of standaard aan. Voor de aftermarket zijn er een reeks inbouw of opbouw oplossingen.


Sommige bestaande tuners en AV-receivers kunnen worden uitgebreid met een DAB+ module zoals de NAD DB-2 of de Onkyo UP-DT1


Om DAB+ ondersteuning toe te voegen aan computers is er een reeks van insteekkaarten en USB sticks om uit te kiezen.


Waar koop ik een DAB+ radio?
Aangezien DAB in Nederland tot nu toe experimenteel was halen de meeste distributeurs de bestaande DAB+ modellen nog niet naar Nederland. Als 1 september dichterbij komt zal dat wel veranderen, zeker als de gezamenlijke marketingcampagne van de publieken en commerciëlen van start gaat. Tot die tijd zijn online winkels in Duitsland een goed alternatief. In het Verenigd Koninkrijk zijn ook veel DAB radio's te koop maar omdat die nog geen DAB+ uitzendingen hebben is de ondersteuning daarvoor vaak in de firmware uitgeschakeld. In Duitsland is er al wel op grote schaal DAB+ en weet je dus zeker dat het model compatible is met Nederland. Amazon.de, Conrad.de en Mediamarkt.de zijn goede winkels om te beginnen. Zolang er een DAB+ logo of een DAB+ vermelding in de specs staat zit je goed.

Bovendien zullen radiostations waarschijnlijk massaal digitale radio's gaan weggeven als prijs in competities, acties en dergelijke om het grote publiek bekend te maken met DAB+. De Publieke Omroep en de commerciëlen hebben al aangekondigd de handen in één te slaan voor de uitrol en promotie van DAB+.
Ik heb al een digitale radio, wat nu?
Als je DAB radio ouder is dan een jaar of vier heb je waarschijnlijk pech en ondersteunt hij alleen DAB en geen DAB+. Dat betekent dat je tot september de Publieke Omroep kunt ontvangen maar vanaf september waarschijnlijk niets meer. Gelukkig zijn er in Nederland nooit veel DAB radio's verkocht omdat het experimenteel was.
Veel digitale radio's die de afgelopen jaren zijn verkocht ondersteunen hardwarematig wel DAB+ maar hebben het uitgeschakeld in firmware in landen waar DAB+ nog niet in de lucht is. Veel van deze apparaten zijn via een firmware update alsnog voor DAB+ geschikt te maken. Kijk op de site van de fabrikant om een upgrade te downloaden.
Als jouw radio out-of-the-box of na een upgrade DAB+ ondersteunt is het raadzaam om voorlopig af en toe een 'autotune' of 'rescan' uit te voeren. De radio gaat dan het hele spectrum af en zet alle stations in een volgorde in het geheugen. Soms is dat alfabetisch, soms op 'SID' nummer, meestal is dit in te stellen in de radio.
Tot september zul je in grote delen van het land alleen de digitale stations van de Publieke Omroep (Radio 1, Radio 2, 3FM, Radio 4, Radio 5, Radio 6, FunX, Radio Top 2000, 24nieuws) aantreffen en waarschijnlijk af en toe test-uitzendingen. Als je bij een grens woont kun je mogelijk ook Duitse of Belgische digitale zenders ontvangen.
In september is het verstandig nog een keer een autotune uitvoeren om alle nieuwe commerciële stations naast de bestaande stations zien verschijnen in je display. Het hangt er een beetje vanaf hoeveel stations de NPO in eerste instantie uit zal zenden maar in totaal zullen er in september 2013 een kleine 30 stations in de digitale ether te ontvangen zijn. Daar komen dan uiterlijk in 2016 nog regionale en bovenregionale zenders bij. Afhankelijk van het aantal regionale zenders in je omgeving kun je dan tussen de 50 en 80 DAB+ stations uit de lucht halen.
Meer weten over DAB+?
Wohnort houdt ontwikkelingen in DAB en DAB+ zenders over de hele wereld bij en heeft DAB zendertabellen van meer dan 80 landen, van Andorra tot Vietnam.
DigiComparison is de zustersite van Wohnort en biedt een uitgebreid overzicht van verschillende soorten digitale radio ontvangers.
Uiteraard heeft Wikipedia een redelijk onderhouden pagina over Digital Audio Broadcasting.
Het Radio.nl DAB dossier heeft zeer regelmatig DAB nieuws uit de hele wereld.
De actuele situatie, dekkingskaartjes, zenderlocaties, zendvermogens, frequenties etc. van het DAB+ netwerk in Nederland zijn te vinden op Radio en TV in Nederland.
Er zijn sinds 2005 experimentele uitzendingen in Nederland met de inmiddels verouderde DAB standaard. Maar omdat toen al snel duidelijk werd dat opvolger DAB+ er aan kwam, is het bij experimentele uitrol gebleven. Er wordt op dit moment door de Publieke Omroep in een beperkt deel van het land DAB uitgezonden waarmee zo'n 70% van de bevolking bereikt wordt. De commerciële omroepen zijn op 1 juni 2013 begonnen met de uitrol van hun DAB+ netwerk en zij verwachten bij de officiële lancering op 1 september vrijwel landelijke dekking te hebben.
De grote voordelen van DAB+ boven DAB zijn:
- een grotere efficiëntie en dus meer zenders in dezelfde ruimte bij gelijkblijvende kwaliteit.
- betere foutcorrectie met Reed-Solomon error correction, dezelfde als gebruikt wordt voor CD's, DVD's en Blu-Ray. Hierdoor is de ontvangst binnenshuis beter en komen de storende 'bubbelende' geluidseffecten die DAB heeft bij slechte ontvangst niet meer voor.
- een betere geluidskwaliteit. DAB gebruikt MPEG 1 Layer 2 (MP2) en dat hoor je. DAB+ gebruikt MPEG 4 HE-AAC v2 (ook wel AAC+ genoemd) zoals ook veel gebruikt voor onder meer internet radiostations, Amerikaanse satellietradio (SiriusXM) en digitale televisie.
- veel uitgebreidere datadiensten dan bij DAB mogelijk zijn, bijvoorbeeld om weer- of filekaarten door te sturen.
Op 1 juni 2013 heeft Broadcast Partners in opdracht van de de Vereniging van Commerciele Radio (VCR) de eerste zenders aangezet en heeft de VCR de commerciële DAB+ multiplex in gebruik genomen. Tegen 1 september 2013 verwachten zij vrijwel volledige dekking van Nederland te bereiken.
Waarom nu ineens een stroomversnelling?
In veel landen wordt er vaart gezet achter digitalisering van de radiodistributie. Veel huidige FM infrastructuur is in de jaren '80 geplaatst en inmiddels tegen het einde van de economische levensduur. Vervanging is erg duur en levert daarna nog steeds dezelfde beperkte capaciteit door de inefficiënte FM techniek. Met een overschakeling op DAB+ hopen veel landen kosten te besparen en tegelijkertijd het schaarse radio spectrum beter te benutten waardoor in principe honderden stations per land uit kunnen zenden. Noorwegen, het meest voortvarende land in radio digitalisering, is van plan de FM zenders in 2019 uit te schakelen.
Een bijkomend voordeel is dat bij een groter aanbod aan stations, tegen lagere distributiekosten dan FM, de diversiteit aan stations kan toenemen. Er hoeven namelijk geen peperdure vergunningen terug verdiend te worden door het station alleen op de massa luisteraar te richten. In landen als Australië en het Verenigd Koninkrijk waar veel naar DAB wordt geluisterd zitten er inmiddels tientallen niche stations in de digitale ether. Dit zijn veelal stations waarvoor een FM vergunning te duur zou zijn geweest.
De commerciële omroepen in Nederland klagen al jaren dat ze om de zoveel tijd op erg dure FM frequenties moeten bieden en dan soms ook nog de frequentie waar ze veel in hadden geïnvesteerd moeten omruilen voor een ander. Na een mislukt experiment om eenzijdig digitalisering er door te drukken met FMExtra zijn ze blij dat de kogel eindelijk door de kerk is, ook al had het jaren eerder moeten gebeuren volgens Ab Trik en Erik de Zwart.
Aangezien er niet of nauwelijks schaarste zal zijn met DAB+ en consumenten geen frequenties meer hoeven te onthouden -alle stations verschijnen immers gewoon met een naam in het display- leent DAB+ zich goed voor tijdelijke stations. Speciale radiostations voor grote evenementen zoals EK en WK voetbal, Tour de France of Olympische Spelen zijn vrij makkelijk te realiseren.
Wat gaat er de komende maanden gebeuren?
Uiterlijk 1 september moeten de publieke en commerciële omroepen digitale radio uit gaan zenden en daarmee 40% van Nederland bereiken. De commerciëlen gaan sowieso direct in DAB+ uitzenden, de Publieke Omroep (die nu nog in DAB uitzend) gaat begin 2014 ook over op DAB+.
Alle huidige publieke (7) en commerciële stations (9) die nu op FM zitten zullen dan ook in de digitale ether zitten. Waarschijnlijk blijven de publieke 'digital-only' stations Radio 6, Radio Top 2000 en 24nieuws ook in de lucht naast Radio 5 wat wel op AM maar niet op FM zit. De bovenregionale zenders volgen uiterlijk in 2016. Daarnaast hebben alle 9 commerciële FM vergunninghouders een extra slot gekregen om een tweede station uit te zenden. Sommigen zullen waarschijnlijk hun huidige internet-only zender er op zetten, anderen zouden de ruimte kunnen doorverhuren aan andere partijen die nu nog niet in de ether zitten. Misschien blaast Veronica Kink FM wel weer nieuw leven in nu er een goedkopere ether oplossing is.
Op zich is verlenen van twee slots voor de prijs van één aan de commerciëlen erg strategisch geweest. Zo hebben de commerciële stations extra belang bij het slagen van DAB+. Veel hebben toch al content die ze nu alleen via internet distribueren en nu ineens zonder meerkosten de ether in kunnen sturen. De minder vermogende stations kunnen het extra slot doorverhuren aan derden en zo een deel van de kosten van hun vergunning terugverdienen. Voor het ministerie is een prettig gevolg dat er hierdoor niet alleen vanaf dag één al alle grote FM stations ook op DAB+ zitten, er zitten ook 9 ‘digital-only’ stations extra in de digitale ether die niet in de analoge ether zitten. Zo biedt DAB+ meer keuze en is voor de luisteraar direct al een aantrekkelijk alternatief voor FM.
Huidige dekking NPO:

Dekking commerciële omroepen per 1 september:

Wat is er gepland voor de maanden erna?
- De Publieke Omroep streeft naar een landelijke dekking tegen het eind van 2013.
- De nationale commerciële omroepen zijn officieel volgens de vergunning verplicht per 1 september 2013 in ten minste 40% en per 1 september 2015 in ten minste 80% van Nederland geografische dekking gerealiseerd te hebben. Echter hebben zij per 1 september 2013 al vrijwel landelijke dekking bereikt en zullen dus weinig of niets meer hoeven te veranderen.
- De bovenregionale omroepen starten uiterlijk per 1 september 2015 met DAB+. Zij zijn verplicht per 1 januari 2017 een digitale dekking van 80% gerealiseerd te hebben binnen hun toegewezen bovenregionaal gebied.
Er zijn vele honderden modellen DAB+ radio's te koop van bekende en onbekende merken. Varierend van pocketradio's van minder dan twee tientjes in de grabbelbak bij de supermarkt tot richting de duizend euro voor high-end hifi modellen en alles er tussenin.



Steeds meer automerken bieden DAB radio's als optie of standaard aan. Voor de aftermarket zijn er een reeks inbouw of opbouw oplossingen.




Sommige bestaande tuners en AV-receivers kunnen worden uitgebreid met een DAB+ module zoals de NAD DB-2 of de Onkyo UP-DT1


Om DAB+ ondersteuning toe te voegen aan computers is er een reeks van insteekkaarten en USB sticks om uit te kiezen.


Waar koop ik een DAB+ radio?
Aangezien DAB in Nederland tot nu toe experimenteel was halen de meeste distributeurs de bestaande DAB+ modellen nog niet naar Nederland. Als 1 september dichterbij komt zal dat wel veranderen, zeker als de gezamenlijke marketingcampagne van de publieken en commerciëlen van start gaat. Tot die tijd zijn online winkels in Duitsland een goed alternatief. In het Verenigd Koninkrijk zijn ook veel DAB radio's te koop maar omdat die nog geen DAB+ uitzendingen hebben is de ondersteuning daarvoor vaak in de firmware uitgeschakeld. In Duitsland is er al wel op grote schaal DAB+ en weet je dus zeker dat het model compatible is met Nederland. Amazon.de, Conrad.de en Mediamarkt.de zijn goede winkels om te beginnen. Zolang er een DAB+ logo of een DAB+ vermelding in de specs staat zit je goed.

Bovendien zullen radiostations waarschijnlijk massaal digitale radio's gaan weggeven als prijs in competities, acties en dergelijke om het grote publiek bekend te maken met DAB+. De Publieke Omroep en de commerciëlen hebben al aangekondigd de handen in één te slaan voor de uitrol en promotie van DAB+.
Ik heb al een digitale radio, wat nu?
Als je DAB radio ouder is dan een jaar of vier heb je waarschijnlijk pech en ondersteunt hij alleen DAB en geen DAB+. Dat betekent dat je tot september de Publieke Omroep kunt ontvangen maar vanaf september waarschijnlijk niets meer. Gelukkig zijn er in Nederland nooit veel DAB radio's verkocht omdat het experimenteel was.
Veel digitale radio's die de afgelopen jaren zijn verkocht ondersteunen hardwarematig wel DAB+ maar hebben het uitgeschakeld in firmware in landen waar DAB+ nog niet in de lucht is. Veel van deze apparaten zijn via een firmware update alsnog voor DAB+ geschikt te maken. Kijk op de site van de fabrikant om een upgrade te downloaden.
Als jouw radio out-of-the-box of na een upgrade DAB+ ondersteunt is het raadzaam om voorlopig af en toe een 'autotune' of 'rescan' uit te voeren. De radio gaat dan het hele spectrum af en zet alle stations in een volgorde in het geheugen. Soms is dat alfabetisch, soms op 'SID' nummer, meestal is dit in te stellen in de radio.
Tot september zul je in grote delen van het land alleen de digitale stations van de Publieke Omroep (Radio 1, Radio 2, 3FM, Radio 4, Radio 5, Radio 6, FunX, Radio Top 2000, 24nieuws) aantreffen en waarschijnlijk af en toe test-uitzendingen. Als je bij een grens woont kun je mogelijk ook Duitse of Belgische digitale zenders ontvangen.
In september is het verstandig nog een keer een autotune uitvoeren om alle nieuwe commerciële stations naast de bestaande stations zien verschijnen in je display. Het hangt er een beetje vanaf hoeveel stations de NPO in eerste instantie uit zal zenden maar in totaal zullen er in september 2013 een kleine 30 stations in de digitale ether te ontvangen zijn. Daar komen dan uiterlijk in 2016 nog regionale en bovenregionale zenders bij. Afhankelijk van het aantal regionale zenders in je omgeving kun je dan tussen de 50 en 80 DAB+ stations uit de lucht halen.
Meer weten over DAB+?
Wohnort houdt ontwikkelingen in DAB en DAB+ zenders over de hele wereld bij en heeft DAB zendertabellen van meer dan 80 landen, van Andorra tot Vietnam.
DigiComparison is de zustersite van Wohnort en biedt een uitgebreid overzicht van verschillende soorten digitale radio ontvangers.
Uiteraard heeft Wikipedia een redelijk onderhouden pagina over Digital Audio Broadcasting.
Het Radio.nl DAB dossier heeft zeer regelmatig DAB nieuws uit de hele wereld.
De actuele situatie, dekkingskaartjes, zenderlocaties, zendvermogens, frequenties etc. van het DAB+ netwerk in Nederland zijn te vinden op Radio en TV in Nederland.
[ Voor 118% gewijzigd door Maurits van Baerle op 17-03-2015 12:07 ]
Het grote: DAB+ digitale radio topic / IPv6 topic / OpenWRT topic