Het Grote Algemene Jolla / SailfishOS Topic

Welkom in het Grote Algemene Jolla Topic. Hier vind je alles over Jolla en hun Sailfish mobiele, open source OS. De inleiding geeft een korte beschrijving van Jolla. Onder het 2de kopje kom je alles te weten over waar Jolla vandaan komt en wat er nou zo uniek aan is. Onder het kopje "Huidige staat op Jolla/Sailfish Gebied" kom je er achter wat de huidige staat van Jolla/Sailfish OS is en lees je het laatste nieuws. Onder het 3de kopje zal in de rooskleurige toekomst een lijst komen te staan van alle Jolla/Sailfish apparaten, de specs, de releasedatum, wat afbeeldingen etc. Onder het 4de kopje moet alle essentiële informatie voor Jolla toestel-eigenaren te vinden zijn: must-have accesoires, FAQs met natuurlijk de antwoorden
Inleiding
Jolla Ltd. is een kleine, Finse smartphonemaker, met ca. 60 werknemers en vestigingen in zowel thuisland Finland als Hong Kong, China. Ze hebben een R&D kantoor in Tampere, Finland en een R&D kantoor in Hong Kong. Het hoofdkantoor zit in Helsinki, Finland.
Jolla ontwikkelt een open source, mobiel, Linux besturingssysteem gebaseerd op het Mer Project met de naam "Sailfish". Ze hebben 2 verdienmodellen: er zullen Jolla-branded, door Jolla-zelfgemaakte Sailfish OS telefoons komen. Jolla zegt dat die "de speerpunten van het Sailfish ecosysteem" moeten gaan worden (het lijkt erop dat de positie Jolla-branded apparaten, te vergelijken zal zijn met die van Google' s Nexus apparaten voor het Android platform). Daarnaast zullen ze hun OS licenseren aan andere smartphone fabrikanten. En ook het bouwen van een branded toestel met een branded, customized Sailfish OS voor een bedrijf zal Jolla als dienst aan gaan bieden. Marc Dillon noemde als voorbeeld een Foursquare telefoon, met Foursquare branding met een licht aangepaste versie van het flexibele Sailfish OS gebouwd door Jolla.
^ Het officiële Sailfish OS logo ^
Het Mer Project
Het "Mer Project" is een open source, meritocratisch bestuurd project dat een mobiel georiënteerde Linux distributie(basis) ontwikkelt, gebaseerd op de kern (zonder default UI) van het oorspronkelijk MeeGo van Nokia en Intel. Mer wordt op een open manier ontwikkelt, onder leiding van voormalige MeeGo gebruikersgemeenschapsleden. Het is opgericht door David Greaves ("lbt" op freenode/IRC) en Carsten Munk ("Stskeeps" op freenode/IRC). De "Mer Project" distributie komt zelf niet met een UI, maar ondersteunt diverse UI toolkits/technologieën waaronder Qt, HTML5 en EFL. 'Echte' Linux distributies (dus voor eindgebruikers) gebaseerd op Mer "maken het af" door een UI en apps etc. toe te voegen. Het "Mer Project" levert de basis, de kern en ondersteunt dus de technologie ervoor.
Voorbeelden van op het "Mer Project" gebaseerde projecten zijn Nemo Mobile, Seadot, Cordia HD, KDE' s Plasma Active en natuurlijk Jolla' s Sailfish OS.

Nog veel meer informatie over het Mer Project is te vinden op de Mer Project Wikipedia pagina, de officiële Mer Project website .
Er is bijna elke maand ook een IRC vergadering van software ontwikkelaars, Sailors(zoals Jolla medewerkers worden genoemd), community leden en eindgebruikers, iedereen kan meekijken en mee discussiëren in aangedragen punten. Een overzicht van afgelopen vergaderingen en de link naar de huidige vergadering vind je hier, je kan deze vanuit de browser gewoon openen.
/einde van het "Mer Project"-gedeelte
Jolla' s motto/slogan luidt: "Unlike.". Dat slaat op vele dingen, zoals bijv. de manier waarop het bedrijf georganiseerd is (de CEO verdient evenveel als het "gewone" personeel, het bedrijf is een flexibel en modern qua organisatie/indeling, het heeft veel inspiratie opgedaan van Valve), hoe omgegaan wordt met de community en de manier van marketing (of eigenlijk het grotendeels ontbreken ervan
Maar waar komt Jolla zomaar opeens vandaan?
Maar waar komt dat kleine bedrijfje, met zoveel lef en dat zo gauw al deals sluit met grote bedrijven (als ST-Ericsson, D-Phone, Opera etc.) dan opeens vandaan?Vlak nadat Stephen Elop (voormalig Microsoft-medewerker) de taak als CEO bij Nokia overnam in 2010, maakte Nokia bekend te stoppen met Symbian en MeeGo en volledig over te stappen naar Windows Phone 7. Waarbij alle prototypes van MeeGo toestellen (behalve de N9-01, die de uiteindelijke N9 werd) in de prullenmand verdwenen. De Nokia N9 (de eerste en enige, voor consumenten verkochte, MeeGo telefoon, de N9 was het begin van de overstap naar MeeGo van Symbian voor de high-end N-series telefoons) werd als gevolg van deze overstap maar in een beperkt aantal landen verkocht (zo ongeveer in alle grote smartphonemarkten werd hij niet direct verkocht), er werd geen enkele reclame voor gemaakt en de prijs werd redelijk hooggemaakt bij de lancering (600 euro, hoger dan de prijs van de eerste, bijna hetzelfde qua hardware Nokia Lumia 800). Dit allemaal omdat Stephen Elop MeeGo en Symbian het liefst zo snel mogelijk liet doodbloeden, om alles op Windows Phone 7 in te zetten. De Nokia N9 moest vooral niet te populair worden... Desondanks waren reviewers, waaronder ook die van Tweakers erg lovend over het toestel, sommigen noemde het zelfs het beste toestel van Nokia ooit! Er werd dan de laatste jaren over zo ongeveer elke nieuwe Nokia bijna uitsluitend negatief geschreven. Vooral de Swipe UI was erg geliefd.
Omdat Nokia nu dus niet langer hun smartphone platform in-house ontwikkelde hadden ze al die ontwikkelaarsteams ook niet meer nodig. Dus vielen er al gauw massaontslagen. Onder wie ook het N9/MeeGo team. Veel mensen uit het MeeGo team hadden jaren gewerkt aan MeeGo en de N9(en daarvoor aan Maemo voor de Nokia Internet Tablets) en het was een uniek OS. Met een grote, actieve community. Veel MeeGo/N9 ontwikkelaars waren dus niet van plan om hun goede werk weg te gaan gooien en de community in de kou te laten staan.
Die voormalig Nokia-medewerkers (Sami Pienimäki, Jussi Hurmola, Marc Dillon, Stefano Mosconi en Antti Saarnio) hebben daarom op 29 mei 2011 in Tampere, Finland een bedrijfje, wat later Jolla Ltd. zou gaan heten, opgericht. De eerste tekenen van het bestaan van Jolla verschenen pas rond de zomer van 2012, als eerste tweette Jolla op hun Twitter-account (toen @jollamobile, nu @JollaHQ):
Op 8 Juli (de dag na de eerste tweet) openbaarde Jolla hun eerste persbericht.Jolla is here. #MeeGo based smartphones will have a bright, new future. Stay tuned!
Op 16 Juli 2012 werd bekend dat Jolla een deal heeft gesloten met D.Phone, China' s grootste smartphone retailketen, om Jolla' s Sailfish apparaten daar in de schappen te krijgen.
Op 6 Augustus 2012 kocht Jolla de jolla.com domeinnaam voor 40 000 euro. De website zou later tijdens het Slush evenement op 21 November 2012 pas gelanceerd worden.
Op 16 Augustus maakte toenmalige CEO Jussi Hurmola (nu verantwoordelijk voor de "Sailfish Strategie", na een plaatsruil met Marc Dillon) bekend dat de UI klaar was, maar ze presenteerden het niet. De presentatie zou pas volgen op het Slush evenement.
Op 21 November , de eerste dag van het Slush startupevenement, was het eindelijk zover, vele, vroege Jolla fans (waaronder ook ik, Superpelican
Die 3 video' s zijn op de officiële Jolla Youtube channel te bekijken. Een korte UI presentatie video (puur en alleen de UI in het beeld), een lange UI presentatie video (met ook Jolla medewerkers aan het woord en waarbij Jolla hun verhaal vertelt etc.) en het Sailfish platform/SDK praatje.
Vlak na de presentatie verscheen ook de eerste, relatief korte UI demonstratie met een Jolla medewerker.
Op 20 Mei 2013
werd een prototype van de Jolla (1) getoond en al gedeeltelijk de specificaties bekendgemaakt. Ook kon je op die dag al een pre-order plaatsen.
Op 27 November
werd aan 450 gelukkigen de eerste Jolla's verkocht in Finland. Toen kwam ook een hoop informatie beschikbaar over de Jolla en Sailfish OS. Vanaf die dag begon het versturen van de pre-orders. Voor veel mensen duurde het nog tot vlak voor Kerst voordat ze daadwerkelijk hun Jolla in handen hadden.
In Juni 2014
werd de prijs van de Jolla verlaagd van de oorspronkelijk prijs van 400 euro naar 349 euro.
In September 2014
wordt de Jolla gsm wordt in de verkoop gebracht in India via Snapdeal.com
In Bovember 2014
kondigt Jolla via crowdfunding een tablet aan welke binnen 48u meer dan 1 miljoen binnenhaalt.
In Juli 2015
splits Jolla zich en gaat zich focussen op de software. Een andere partij gaat zich focussen op hardware.
In Juli 2015
kondigt Intex als eerste een licentie af te nemen van SailfishOS en een toestel uit te brengen.
In Augustus 2015
heropend Jolla de voorverkoop van de Tablet.
In November 2015
geeft Jolla aan in financiële problemen te zitten en vraagt uitstel van betaling aan. Een groot deel van het personeel wordt naar huis gestuurd in afwachting van herfinanciering.
In December 2015
heeft Jolla de financieringsronde succesvol afgelegd en hervat de zaken weer.
In Januari 2016
geeft Jolla aan dat lang niet alle tablets worden uitgeleverd, het gaat iedereen die de tablet niet ontvangt zijn geld teruggeven in 2 termijnen. 1 zo spoedig mogelijk en de 2e zodra de financiële positie het toelaat.
Terug naar boven
Jolla Toestellen
De Jolla (1)Allereerst natuurlijk wat foto's


De specificaties van de Jolla (1):
CPU: Dual Krait 300 core Qualcomm Snapdragon 400 (8930AA) @ 1,4 GHz
RAM: 1GB
Opslag: 16GB intern + MicroSD slot
Display: (5-punts) multitouch "Ample" 4,5 inch qHD (960*540) IPS LCD scherm met Gorilla Glass 2
Camera('s): (Onbekende) 8MP autofocus rear camera met LED flash + (onbekende) 2MP front-facing camera
Connectiviteit:
WLAN b/g/n (2,4 GHz) - GSM/3G/LTE(6 continenten) - Bluetooth 4.0 (EDR HS) - (A)GPS & GLONASS - USB 2.0 - 3,5 mm audiojack - standaard Micro USB (data & opladen) - Micro SIM
Other Half connectiviteit:
I2C (data) - NFC - in/out stroomvoorziening (zowel naar als van OH)
Sensoren:
afstandssensor (proximity) - accelerometer - gyrometer - elektronisch kompas - lichtsensoren
Batterij: (door te gebruiker te vervangen) 2100 mAh (3,8 V, 7,98 Wh)
Afmetingen:
Hoogte: 131 mm
Breedte: 68 mm
Dikte: 9,9 mm
Gewicht: 141 gr.
jollanl.org merkte al op dat de Jolla verrassend veel gelijkenissen met de Nexus 4 vertoont qua gewicht en afmetingen. Dus als je geen problemen hebt met de afmetingen en het gewicht van de N4 zou je ook geen problemen met de Jolla moeten hebben
Overige:
2 microfoons (voor noice cancelling)
RGB notificatie LED (netals de N900
Spreektijd: 7,7 uur (7 uur en 42 min, met GSM) & 5,5 uur (5 uur en 30 min, met 3G)
Stand-bytijd: 500 uur
Ik heb een Jolla toestel, waar vind ik accesoires/informatie/oplossingen voor probleem X etc.
http://jolla.com/faq/https://together.jolla.com/questions/ (een officiële community, waar je antwoorden kan vinden, dingen kan vragen en suggesties kan doen voor verbeteringen van het OS)
http://shop.jolla.com/eu_en/ (officiële Jolla webshop, waar je licenties kunt kopen voor SailfishX)
https://www.youtube.com/user/jollaofficial/videos (o.a. tutorial video's)
Sailfish OS ports
Er zijn een aantal onofficiële ports van het OS naar andere toestellen. Voor meer info over werkende ports kun je vinden achter deze link. Voor meer info over het porten en hulp kan je aansluiten via IRC via het kanaal #sailfishos-portersSailfishOS op de Intex Aqua
In Juli 2015 maakte het Indiase Intex bekend als eerste partner van Jolla een SailfishOS toestel uit te brengen.Turingphone gaat SailfishOS draaien
Turingphone heeft begin februari 2016 bekend gemaakt dat het exclusieve toestel SailfishOS gaat draaien.De software draait soepel en snel op de Turingphone aldus de CEO.
https://www.turingphone.com/ (De officiele website van Turingphone.)
[ Voor 255% gewijzigd door Bongoarnhem op 16-09-2019 21:52 ]