Xclef HD500 mini-review!
Same review in English
Click here
Officiele specs
Inhoudsopgave:
1) Inhoud doos
2) Data-transfer
3) Afspelen muziek
4) Geluid
5) Instellingen
6) Playlist
7) Tuner
8 ) Recording
9) Bootlogo & Tekst lezen
10) Batterij & bugs
11) Firmware
12) Conclusie
1) Inhoud doos
De speler zelf:

De doos bevat
-De X-Clef hd500
-Koptelefoon
-USB (1.1/2.0) kabel
-Line in kabel
-AC/DC adapter (100V/250V ~ 50-60Hz
-Duidelijke handleiding
-Cdrom (win98 drivers + handleiding, waarvan alleen de koreaanse manuel te lezen is. Dat is nog eens handig
De Engelse pdf is corrupted.).
De speler laat alleen de mappen zien welke mp3 / wma bestanden bevatten. Hiervoor scanned de speler bij het opstarten de harde schijf. Bij 6GB duurt dit 6 seconden. Echter, als je de inhoud een tijdje niet verandert, laadt de speler in 2 seconden.
De grootte valt mij nog mee. Hier heb ik hem tussen mijn vingers geklemd:

Aan de rechterkant van de speler zit de "jog" scroll knop. Te vergelijken met de scrollknop van je muis, je kunt ermee door allerlei menu's scrollen en je kunt hem indrukken, net zoals je normaal met je linkermuisknop klikt.
2) Data-transfer
Mp3's en andere data overpompen kan vrij snel. Je pakt de usb kabel en plugt de ene kant in de speler en de andere kant in een vrije usb poort. Windows ME, 2k en XP herkennen de speler automatisch en zien hem als een grote harde schijf van 20GB.

Gemiddeld zo'n 17MB/seconden (bij divx'jes kopieren).

3) Afspelen muziek
Het afspelen van muziek gaat erg prettig. Je scollt zo door de folders heen, je kan zoeken (dat is echt verrekte handig). Echter, maximaal op drie letters. Wanneer je geen zin hebt om te zoeken, kun je met één keer klikken op de menu-knop alle subfolders laten zien, waardoor je misschien toch het ver weggestopte album vindt. Het overgaan van het ene nummer naar het andere nummer gaat perfect (dat hebben we wel eens anders gezien
).
Het bijgeleverde draagtasje doet uitstekend zijn werk. Het beschermt de speler (inclusief lcd scherm) en je kan toch nog overal bij.
4) Geluid
De Sennheiser mx400 (€10,-) tovert erg helder geluid uit de mp3'tjes, ook de bass heeft wat mij betreft voldoende vermogen. De standaard bijgeleverde koptelefoon levert wat doffer geluid, alsof de midden en hoge tonen wat gelimiteerd zijn. Alhoewel ze zeker niet slecht zijn, kan je misschien toch beter meteen een goede koptelefoon kopen. Je kunt de output volledig aanpassen aan je wensen met de equaliser (presets & user input). Overigens ben ik geen audiofiel, dus hecht geen enorme waarde aan deze subjectieve geluidstest.
Het volume kun je erg hard instellen. Dit is vooral handig als je een wat grotere koptelefoon gebruikt (zo eentje die echt over je oren zit), deze heeft een wat hogere impedantie (weerstand), slurpt dus wat meer vermogen en je zult dus het volume wat hoger moeten zetten om even hard geluid uit de koptelefoon te krijgen als de mx400.
De koptelefoon aansluiting zit aan de bovenkant (hèhè, eindelijk een fabrikant die begrijpt dat deze aan de bovenkant hoort en niet irritant moet uitsteken aan de zijkant).
]


5) Instellingen
Tijdens het spelen kan je ervoor kiezen om ID3 tags aan of uit te zetten. Aan: je ziet de titel + artiest onderaan in beeld. Uit: je ziet het volgende en vorige nummer onderaan in beeld.

Dit kan je allemaal veranderen in het grote setup menu. Werkelijk alles wat je maar kunt verzinnen kan je daar instellen.

-Sleepmode (handig!)
-Auto power off
-Black light (off, 3 sec, 5 sec enz)
-Taal (Engels, Japans, Chinees, Koreaans...moeilijk kiezen
).
-Time display (hoever de speler al is. Wanneer een nummer 60 sec duurt en je zit op 10 seconde, kan je er voor kiezen om "10" of "50" te laten zien.
-Scroll speed
-System info (grote harde schijf, percentage gebruikt aan muziek, merk harde schijf: Toshiba, aantal muziek nummers).
-Contrast. (Deze staat echt perfect ingesteld, geen enorme lichtbundel, maar precies genoeg om duidelijk het display te kunnen zien als het donker is).
-Repeat mode
-Shuffle mode
-Encoding & decoding bitrate


6) Playlist
De speler kan zelf een playlist maken, of de playlist van winamp 2.x gebruiken (in het formaat m3u. De m3u van winamp 3.0 pakt ie niet).
7) Tuner
De ingebouwde tuner is ook wel grappig, er zijn 20 presets mogelijk. Het ontvangst is vrij belabberd binnenshuis. Aangezien de koptelefoon als antenne fungeert (de standaard koptelefoon doet dit iets beter als de MX400 van Sennheiser), is dit niet echt ideaal. Buiten ontvang je sterke zenders (lokale zenders!) vrij goed. 3FM gaat redelijk. ID&T radio totaal niet (terwijl ik deze in stereo ontvang op mijn gewone radio. Komt omdat de zender ver weg staat en het signaal dus zwak is). Verwacht dus niet teveel van de tuner.

8 ) Recording
Je kunt met de Xclef zowel opnemen van de radio, van de line-in of met de microfoon, al naar gelang je de tuner aan hebt staan (dan neemt de speler dus de radio op), of er een kabel in de line in zit (dan neemt de speler dus van de line in op). Is dit beide niet het geval, dan wordt de microfoon ingeschakeld. Eerst wordt het geluid opgenomen, daarna wordt het pas geëncodeerd. Dit gaat dus niet realtime en ik weet niet of het ongeëncodeerde bestand gewoon een wave-bestand is.
Test 1 origineel Test 1 recorded
Test 2 origineel Test 2 recorded
Het met de microfoon opgenomen bestand is 48kbps (128 maakt weinig uit qua kwaliteit). Ik zit overigens niet recht voor de microfoon.
Voice sample
Wanneer je je eigen stem opneemt klinkt dat vrij bizar


9) Bootlogo & Tekst lezen
Je kan plaatjes van 160x120 in zwartwit (monochroom in paint, dus geen grijswaarden) als bootlogo gebruiken. Deze moet in de ROOT komen en moet LOGO.BMP heten. Wanneer je het plaatje 160x105 past het "laad" balkje precies in het plaatje:


Verder kan je er ook tekst mee lezen. Niet echt een geweldig feature. Maar goed, het kan wel
:


Extra logo's:
Op de webspace van xrikus

10) Batterij & bugs
-Met één batterijcycle kan je ongeveer 15~17 uur spelen (in de handleiding staat slechts 10 uur). Data overpompen kost niet extreem veel vermogen. ronald1971 haalt met de xclef zelfs 17 uur! Onder het motto, als je iets doet, moet je het goed doen
.
Opladen duurt 2,5~3,5 uur.

*Software bugs (update 12 september 2003; er zijn al flink wat bugs fijngestampt).
1) Tijdens het opnemen van geluid werkt het blacklight niet, dus als het donker is, zie je niet wat je doet (en wie wil er nu niet 's nachts opnemen
).
2) Bij grote mixen van meer dan 100MB is de tijdsweergave en de tijdsbalk fout. Stel je hebt een mix van 108 minuten. De speler geeft dan 8 minuten aan (winamp kent echter een soortgelijke bug). Een extra cijfer voor de speeltijd zou dit kunnen oplossen.
3)
Iets wat vervelende dingen, maar niet echt bugs:
1) Je moet de xclef aansluiten op de pc, wanneer je bestanden wil wissen (behalve voor zelf opgenomen bestanden.
2) Het doorspoelen in grote mixen duurt lang: 3 sec per "1 minuut normale speeltijd". Voordeel is wel: de harde schijf hoeft niet op te spinnen hierbij, zoals bij andere spelers. Het doorspoelen kost dan ook weinig energie!
3) Lettertype zou wel instelbaar mogen zijn, voor als titels niet op je scherm passen. De maximale snelheid waarmee titels "lopen" had ook iets hoger mogen zijn (is wel instelbaar overigens).
4) De search optie zou iets beter mogen, maar ik ben al lang blij dat er een search functie op zit
.
Overigens kun je erg makkelijk de speler resetten: 10 sec lang de stop knop ingedrukt houden.
De H&B jukebox JK20 is hetzelfde als de Xclef, maar deze heeft een andere naam en meestal firmware 1050. Er zijn problemen met deze H&B, bovendien zit er een volume bug in de 1050 firmware. Gebruik dus niet de 1050 firmware! Problemen kun je mailen naar wdekreij[AT]hotmail.com, klik hier voor een overzicht van de (H&B) bugs.
11) Firmware
De Xclef bevat gelukkig een mogelijkheid om de firmware (soort software) te upgraden. Download het firmware bestand, pak het uit. Zet het bin bestand in de Firmware directory en bij het opnieuw opstarten van de speler wordt de firmware ook geupgrade.
Nieuwste firmware: hier (versie 1053)
Firmware fixes van 1048 -> 1053:
Oudere firmware: hier (versie 1048)
12) Conclusie
Tot nu toe ben ik erg tevreden met de speler en zal zeker je geld waard zijn. Hier wat positieve en negatieve punten.
+Extreem goed ontworpen software. Hier is echt over nagedacht. Geen gepruts. Grappige plaatjes en vooral erg overzichtelijk.
+Batterijduur (15~17 uur op 1 cycle)
+Speler is erg mooi (das wel erg subjectief, maar ok).
+Handig om data uit te wisselen (je verzameling films van het afgelopen halfjaar bijvoorbeeld
).
+Goed geluid.
+Veel dingen instelbaar.
+Niet te duur (€299,-).
+Firmware upgradable
+Playlist resume functie: Je bent op 1 min met nummer 2. Je zet de speler uit. Zet hem 3 uur later weer aan en hij gaat verder met spelen waar je gebleven was (bij nummer 2, 1 min)
-Tuner ontvangst niet al te best.
-Slecht verkrijgbaar (bij www.mp3cdspeler.nl 20 juli pas weer).
-De X-Clef hd500 is wat groter dan een apple ipod 5GB? Maar of dit nu een nadeel is? Hij past bij mij in m'n broekzak van m?n korte broek.
-Er komen snel vinger afdrukken op het zwarte gedeelte van de speler.
-Batterij een beetje moeilijk vervangbaar (je moet de speler openschroeven).
Niet echt enorme minpunten tot nu toe.










Met dank aan Atom-Master, ronald1971 & Sm@llboy voor het maken van de foto's
.
Nog wat extra plaatjes kun je hier vinden.
Same review in English
Officiele specs
Inhoudsopgave:
1) Inhoud doos
2) Data-transfer
3) Afspelen muziek
4) Geluid
5) Instellingen
6) Playlist
7) Tuner
8 ) Recording
9) Bootlogo & Tekst lezen
10) Batterij & bugs
11) Firmware
12) Conclusie
1) Inhoud doos
De speler zelf:

De doos bevat
-De X-Clef hd500
-Koptelefoon
-USB (1.1/2.0) kabel
-Line in kabel
-AC/DC adapter (100V/250V ~ 50-60Hz
-Duidelijke handleiding
-Cdrom (win98 drivers + handleiding, waarvan alleen de koreaanse manuel te lezen is. Dat is nog eens handig
De speler laat alleen de mappen zien welke mp3 / wma bestanden bevatten. Hiervoor scanned de speler bij het opstarten de harde schijf. Bij 6GB duurt dit 6 seconden. Echter, als je de inhoud een tijdje niet verandert, laadt de speler in 2 seconden.
De grootte valt mij nog mee. Hier heb ik hem tussen mijn vingers geklemd:

Aan de rechterkant van de speler zit de "jog" scroll knop. Te vergelijken met de scrollknop van je muis, je kunt ermee door allerlei menu's scrollen en je kunt hem indrukken, net zoals je normaal met je linkermuisknop klikt.
2) Data-transfer
Mp3's en andere data overpompen kan vrij snel. Je pakt de usb kabel en plugt de ene kant in de speler en de andere kant in een vrije usb poort. Windows ME, 2k en XP herkennen de speler automatisch en zien hem als een grote harde schijf van 20GB.

Gemiddeld zo'n 17MB/seconden (bij divx'jes kopieren).

3) Afspelen muziek
Het afspelen van muziek gaat erg prettig. Je scollt zo door de folders heen, je kan zoeken (dat is echt verrekte handig). Echter, maximaal op drie letters. Wanneer je geen zin hebt om te zoeken, kun je met één keer klikken op de menu-knop alle subfolders laten zien, waardoor je misschien toch het ver weggestopte album vindt. Het overgaan van het ene nummer naar het andere nummer gaat perfect (dat hebben we wel eens anders gezien
Het bijgeleverde draagtasje doet uitstekend zijn werk. Het beschermt de speler (inclusief lcd scherm) en je kan toch nog overal bij.
4) Geluid
De Sennheiser mx400 (€10,-) tovert erg helder geluid uit de mp3'tjes, ook de bass heeft wat mij betreft voldoende vermogen. De standaard bijgeleverde koptelefoon levert wat doffer geluid, alsof de midden en hoge tonen wat gelimiteerd zijn. Alhoewel ze zeker niet slecht zijn, kan je misschien toch beter meteen een goede koptelefoon kopen. Je kunt de output volledig aanpassen aan je wensen met de equaliser (presets & user input). Overigens ben ik geen audiofiel, dus hecht geen enorme waarde aan deze subjectieve geluidstest.
Het volume kun je erg hard instellen. Dit is vooral handig als je een wat grotere koptelefoon gebruikt (zo eentje die echt over je oren zit), deze heeft een wat hogere impedantie (weerstand), slurpt dus wat meer vermogen en je zult dus het volume wat hoger moeten zetten om even hard geluid uit de koptelefoon te krijgen als de mx400.
De koptelefoon aansluiting zit aan de bovenkant (hèhè, eindelijk een fabrikant die begrijpt dat deze aan de bovenkant hoort en niet irritant moet uitsteken aan de zijkant).



5) Instellingen
Tijdens het spelen kan je ervoor kiezen om ID3 tags aan of uit te zetten. Aan: je ziet de titel + artiest onderaan in beeld. Uit: je ziet het volgende en vorige nummer onderaan in beeld.

Dit kan je allemaal veranderen in het grote setup menu. Werkelijk alles wat je maar kunt verzinnen kan je daar instellen.

-Sleepmode (handig!)
-Auto power off
-Black light (off, 3 sec, 5 sec enz)
-Taal (Engels, Japans, Chinees, Koreaans...moeilijk kiezen
-Time display (hoever de speler al is. Wanneer een nummer 60 sec duurt en je zit op 10 seconde, kan je er voor kiezen om "10" of "50" te laten zien.
-Scroll speed
-System info (grote harde schijf, percentage gebruikt aan muziek, merk harde schijf: Toshiba, aantal muziek nummers).
-Contrast. (Deze staat echt perfect ingesteld, geen enorme lichtbundel, maar precies genoeg om duidelijk het display te kunnen zien als het donker is).
-Repeat mode
-Shuffle mode
-Encoding & decoding bitrate


6) Playlist
De speler kan zelf een playlist maken, of de playlist van winamp 2.x gebruiken (in het formaat m3u. De m3u van winamp 3.0 pakt ie niet).
7) Tuner
De ingebouwde tuner is ook wel grappig, er zijn 20 presets mogelijk. Het ontvangst is vrij belabberd binnenshuis. Aangezien de koptelefoon als antenne fungeert (de standaard koptelefoon doet dit iets beter als de MX400 van Sennheiser), is dit niet echt ideaal. Buiten ontvang je sterke zenders (lokale zenders!) vrij goed. 3FM gaat redelijk. ID&T radio totaal niet (terwijl ik deze in stereo ontvang op mijn gewone radio. Komt omdat de zender ver weg staat en het signaal dus zwak is). Verwacht dus niet teveel van de tuner.

8 ) Recording
Je kunt met de Xclef zowel opnemen van de radio, van de line-in of met de microfoon, al naar gelang je de tuner aan hebt staan (dan neemt de speler dus de radio op), of er een kabel in de line in zit (dan neemt de speler dus van de line in op). Is dit beide niet het geval, dan wordt de microfoon ingeschakeld. Eerst wordt het geluid opgenomen, daarna wordt het pas geëncodeerd. Dit gaat dus niet realtime en ik weet niet of het ongeëncodeerde bestand gewoon een wave-bestand is.
Test 1 origineel Test 1 recorded
Test 2 origineel Test 2 recorded
Het met de microfoon opgenomen bestand is 48kbps (128 maakt weinig uit qua kwaliteit). Ik zit overigens niet recht voor de microfoon.
Voice sample
Wanneer je je eigen stem opneemt klinkt dat vrij bizar


9) Bootlogo & Tekst lezen
Je kan plaatjes van 160x120 in zwartwit (monochroom in paint, dus geen grijswaarden) als bootlogo gebruiken. Deze moet in de ROOT komen en moet LOGO.BMP heten. Wanneer je het plaatje 160x105 past het "laad" balkje precies in het plaatje:


Verder kan je er ook tekst mee lezen. Niet echt een geweldig feature. Maar goed, het kan wel


Extra logo's:
Op de webspace van xrikus

10) Batterij & bugs
-Met één batterijcycle kan je ongeveer 15~17 uur spelen (in de handleiding staat slechts 10 uur). Data overpompen kost niet extreem veel vermogen. ronald1971 haalt met de xclef zelfs 17 uur! Onder het motto, als je iets doet, moet je het goed doen
Opladen duurt 2,5~3,5 uur.

*Software bugs (update 12 september 2003; er zijn al flink wat bugs fijngestampt).
1) Tijdens het opnemen van geluid werkt het blacklight niet, dus als het donker is, zie je niet wat je doet (en wie wil er nu niet 's nachts opnemen
2) Bij grote mixen van meer dan 100MB is de tijdsweergave en de tijdsbalk fout. Stel je hebt een mix van 108 minuten. De speler geeft dan 8 minuten aan (winamp kent echter een soortgelijke bug). Een extra cijfer voor de speeltijd zou dit kunnen oplossen.
3)
Iets wat vervelende dingen, maar niet echt bugs:
1) Je moet de xclef aansluiten op de pc, wanneer je bestanden wil wissen (behalve voor zelf opgenomen bestanden.
2) Het doorspoelen in grote mixen duurt lang: 3 sec per "1 minuut normale speeltijd". Voordeel is wel: de harde schijf hoeft niet op te spinnen hierbij, zoals bij andere spelers. Het doorspoelen kost dan ook weinig energie!
3) Lettertype zou wel instelbaar mogen zijn, voor als titels niet op je scherm passen. De maximale snelheid waarmee titels "lopen" had ook iets hoger mogen zijn (is wel instelbaar overigens).
4) De search optie zou iets beter mogen, maar ik ben al lang blij dat er een search functie op zit
Overigens kun je erg makkelijk de speler resetten: 10 sec lang de stop knop ingedrukt houden.
De H&B jukebox JK20 is hetzelfde als de Xclef, maar deze heeft een andere naam en meestal firmware 1050. Er zijn problemen met deze H&B, bovendien zit er een volume bug in de 1050 firmware. Gebruik dus niet de 1050 firmware! Problemen kun je mailen naar wdekreij[AT]hotmail.com, klik hier voor een overzicht van de (H&B) bugs.
11) Firmware
De Xclef bevat gelukkig een mogelijkheid om de firmware (soort software) te upgraden. Download het firmware bestand, pak het uit. Zet het bin bestand in de Firmware directory en bij het opnieuw opstarten van de speler wordt de firmware ook geupgrade.
Nieuwste firmware: hier (versie 1053)
Firmware fixes van 1048 -> 1053:
code:
1
2
3
4
5
| * Battery Life increased from 20 hours to 22 hours * Supports WinAmp 3 - playlists (M3U files) as well as WinAmp 2.XX - playlists * Crackles during recording have been removed * Shuffle mode song order selection improvements * Improvements in FM radio reception |
Oudere firmware: hier (versie 1048)
12) Conclusie
Tot nu toe ben ik erg tevreden met de speler en zal zeker je geld waard zijn. Hier wat positieve en negatieve punten.
+Extreem goed ontworpen software. Hier is echt over nagedacht. Geen gepruts. Grappige plaatjes en vooral erg overzichtelijk.
+Batterijduur (15~17 uur op 1 cycle)
+Speler is erg mooi (das wel erg subjectief, maar ok).
+Handig om data uit te wisselen (je verzameling films van het afgelopen halfjaar bijvoorbeeld
+Goed geluid.
+Veel dingen instelbaar.
+Niet te duur (€299,-).
+Firmware upgradable
+Playlist resume functie: Je bent op 1 min met nummer 2. Je zet de speler uit. Zet hem 3 uur later weer aan en hij gaat verder met spelen waar je gebleven was (bij nummer 2, 1 min)
-Tuner ontvangst niet al te best.
-Slecht verkrijgbaar (bij www.mp3cdspeler.nl 20 juli pas weer).
-De X-Clef hd500 is wat groter dan een apple ipod 5GB? Maar of dit nu een nadeel is? Hij past bij mij in m'n broekzak van m?n korte broek.
-Er komen snel vinger afdrukken op het zwarte gedeelte van de speler.
-Batterij een beetje moeilijk vervangbaar (je moet de speler openschroeven).
Niet echt enorme minpunten tot nu toe.










Met dank aan Atom-Master, ronald1971 & Sm@llboy voor het maken van de foto's
Nog wat extra plaatjes kun je hier vinden.
[ Voor 69% gewijzigd door dr snuggles op 12-09-2003 20:41 ]