Dit E-mailtje hebben een aantal mensen van de Volkskrant terug gekregen.
L.S.,
Hartelijk dank voor uw reacties op het artikel 'Linux, hoogvliegen zonder vleugels' uit de Volkskrant van zaterdag 8 juni.
Om even één ding meteen duidelijk te maken: het stukje verscheen onder de vlag van 'De Waard'. Dat is een dagelijkse rubriek in het economie-katern van de Volkskrant, waarin managers, bedrijven of economische verschijnselen op kritische wijze op de korrel worden genomen. De stijl is sterk afwijkend van gewone berichten en analyses op de economiepagina's.
Het stuk ging niet - zoals sommigen onder u veronderstellen - over de eeuwige vraag of Linux een meer superieur of inferieur product is dan Windows. Aanleiding voor de beschouwing was louter de aankondiging van de Duitse overheid dat er een contract is gesloten met Linux/SuSe voor de levering van Linux-pc's aan lokale en regionale overheden.
Ik heb in het stuk de vraag opgeworpen of dit nu betekent (wat andere media driftig hebben gemeld) dat straks elke Duitse ambtenaar zijn Windows-software het raam uitkukelt. Hoe goed Linux ook is, er kleven bepaalde bezwaren aan die een massale overstap in de weg zitten. Die heb ik ook genoemd. Daarbij heb ik me wegens ruimtegebrek tot de kern moeten beperken (natuurlijk zit er veel meer licht tussen de verschillende argumenten).
Ik heb niet eens alle argumenten kunnen opsommen, die sommige bedrijven en experts tegen Linux hebben ingebracht: zoals de (onterechte?) argwaan tegen 'open source'-software, de enorme verscheidenheid aan Linux-varianten en klonen.
Ik heb me ook niet uitgelaten over de vraag of het gezond is dat het bedrijfsleven geheel afhankelijk is van een enkele leverancier (in casu Microsoft), en zeker niet een leverancier die zijn monopoliepositie met alle middelen bevecht (dat kan nooit een optimale situatie zijn), en in zijn software veel steken laat vallen.
Feit is echter wel dat Linux in het bedrijfsleven, op kantoren, bij de overheid nauwelijks aanslaat (en bij consumenten) - (terecht of onterecht) blijft met in zee gaan met Microsoft en leveranciers van Windows-software. De Duitse Linux-overwinning zal daar weinig aan veranderen.
Als u de Volkskrant regelmatig leest, zult u hebben gezien dat we Microsoft meer dan kritisch volgen en Linux ook. Van dat laatste sluit ik enkele proeven bij.
Met vriendelijke groet,
Peter van Ammelrooy
redactie economie de Volkskrant
http://www.volkskrant.nl
Postadres:
Postbus 1002, 1000 BA Amsterdam
Bezoekadres:
Wibautstraat 150, 1091 GR Amsterdam
Top of Form 1 de Volkskrant van 02-05-2002 Pagina E2 Economie Bottom of Form 1
Nieuwe SuSe Linux moet StarOffice missen
AMSTERDAM - Het Duitse softwarehuis SuSe heeft een nieuwe versie uitgebracht van zijn gelijknamige Linux-variant. Linux is een besturingssysteem voor computers. SuSe heeft 8.0 vernieuwd en de gebruiksvriendelijkheid vergroot. In het pakket ontbreekt StarOffice. Deze kantoorsoftware (tekstverwerker, spreadsheet, database) werd tot nu toe door Sun gratis verspreid, maar het bedrijf heeft onlangs besloten dat gebruikers een licentie moeten kopen. SuSe vindt dat de prijs van zijn Linux-variant daardoor teveel oploopt.
Top of Form 1 de Volkskrant van 14-03-2002 Pagina E2 Economie Bottom of Form 1
IBM verbetert horloge met Linux-motor
MÜNCHEN - IBM toont op de Duitse IT-beurs CeBIT een nieuw prototype van zijn Linux-horloge. WatchPad 1.5 toont niet alleen de juiste tijd, maar kan ook korte sms'jes (tekstberichten) versturen. Ook zijn een Bluetooth-chip, die het horloge laat communiceren met een laptop, en een sensor die de drager herkent, ingebouwd. Alle onderdelen worden aangestuurd door Linux, het besturingssysteem dat tot nu vooral voor grote computers is gebruikt.
Top of Form 1 de Volkskrant van 31-01-2002 Pagina E2 Economie Bottom of Form 1
Sony stopt Windows-killer in PlayStation
AMSTERDAM - Elektronicaconcern Sony begint in mei met de verkoop van een ombouwkit voor de PlayStation 2. De spelcomputer kan daarmee geschikt worden gemaakt voor Linux, het vrij beschikbare besturingssysteem dat wordt gezien als concurrent voor Windows van Microsoft. Het ombouwpakket bestaat uit een harde schijf van 40 GB en een USB-poort voor toetsenbord en muis. Sony won recent in Engeland een proces tegen verkopers van zogenaamde 'mod-chips'. Daarmee kunnen illegaal gekopieerde computerspellen op een PlayStation worden afgespeeld.
Top of Form 1 de Volkskrant van 06-09-2001 Pagina E2 Economie Bottom of Form 1
Een Windows-killer uit Neurenberg
Peter van Ammelrooy
Over twintig dagen komt de nieuwste versie beschikbaar van Windows, het besturingssysteem dat op vrijwel alle consumentencomputers prijkt. Om Windows XP snel in huis te krijgen, moet de liefhebber wel een nieuwe pc kopen. Als apart pakket ligt de software pas eind oktober op de schappen.
Overstappen of niet? De upgrade wordt in de VS bij voorinschrijving te koop aangeboden voor rond de 99 dollar. In guldens komt dat neer op een stevige adviesprijs van ongeveer 250 gulden.
Is er een alternatief? Sinds enkele jaren wel, in de vorm van Linux. Deze motor voor personal computers verliest steeds meer van de Spartaanse trekken, die het als toevallige vinding van een Finse student met zich meetorst. Onlangs heeft het Duitse bedrijf SuSe een nieuwe versie van zijn Linux-variant het licht laten zien (er bestaan meer dan 60 soorten).
De eerste kennismaking is even slikken. In tegenstelling tot Microsoft, dat nauwelijks meer iets aan gedrukte handleidingen doet, telt SuSe 7.2 (Professional) vijf handboeken. De software staat opgeslagen op 7 cd-rom's (en als alternatief, een enkele dvd-schijf).
Het pakket valt zo omvangrijk uit omdat SuSe niet alleen de motor levert. Alle denkbare programma's - en dat mag letterlijk worden genomen - die op een computer passen zijn bijgesloten, zoals StarOffice. Dit is een volledig (gratis) alternatief van Sun Microsystems voor de kantoorbundel van Microsoft met een tekstverwerker, spreadsheet en database.
Ook toepassingen voor internet, beeldverwerking en een verdwaald racespel rond Tux de pinguin (de mascotte van Linux) maken deel uit van een verzameling die meer dan 2000 programma's telt.
Losgelaten op een drie jaar oude pc, samengesteld uit louter standaard-onderdelen van bekende merken, laat SuSe 7.2 zich zonder problemen installeren. Aangesloten printers en scanners kunnen direct worden gebruikt. Op dat terrein steekt SuSe Windows naar de kroon.
In alledaags gebruik wijkt deze Linux-variant nauwelijks af van het besturingssysteem van Windows. Wie op de een thuis is, kan met de ander ook uit de voeten.
Ook kan Linux meerdere gebruikers bedienen. Ieder kan met een eigen naam en wachtwoord zijn documenten tegen vreemde ogen afschermen. Die service biedt Windows in zijn huidige versie voor de consument nog niet.
SuSe doet er alles aan om de overstap naar Linux te vergemakkelijken. Is Windows al geïnstalleerd, dan kan de pinguin-software ernaast worden gezet.
Voor net geen 100 piek een nieuwe pc (148 gulden voor de professionele versie) - een aanlokkelijk aanbod voor een computergebruiker die niet vies is van wat experimenteren. Aan de Schanzäckerstrasse in Neurenberg is een winnaar geboren.
Top of Form 1 24: de Volkskrant van 27-08-2001 Pagina 6 Economie Bottom of Form 1
Linux-pinguin tergt Gates, laat consument koud
Van onze verslaggever
AMSTERDAM
Zoals veel uitvindingen begon het als een uit de hand gelopen grap. In 1991 stuurde een Finse student een boodschap naar een elektronisch prikbord. Of de bezoekers konden kijken naar een stukje software dat hij voor de lol had ontworpen. Uit dat geintje - Linux - is een miljardenindustrie gegroeid.
In dezelfde maand dat de pc zijn 20-jarig bestaan viert, herdenkt Linux zijn ontstaan tien jaar geleden. Linux dankt zijn naam aan zijn schepper, Linus Torvalds. De 'x' komt uit UNIX, het besturingssysteem voor computers waarvoor de 21-jarige Torvalds een alternatief bedacht.
UNIX was in 1991 de motor van zware computers, het rekentuig dat zwoegde voor militairen en multinationals. UNIX-computers stuurden kernraketten op het juiste doel af en speurden in atomen naar onzichtbare deeltjes.
Die rol van rekenbrein is Linux aan het overnemen. Vorige week nog maakte de Amerikaanse medicijnmaker Vertex de bouw bekend van een supercomputer. Vertex laat de chemische modellen voor nieuwe pillen narekenen door 112 aan elkaar gekoppelde huis-en-tuin-pc's. Het netwerk wordt strak in het gelid gehouden door de vinding van Torvalds.
Zijn 'grapje' vormt ook de motor achter het grootste computernetwerk ter wereld: het internet. De computers die per seconde miljarden pagina's aan informatie rond de wereld jagen, worden steeds vaker aangedreven door Linux, dat als logo een pinguin voert, Tux genaamd.
Zeker op het terrein van servers - de computers die het hart van een netwerk vormen - steekt Linux zijn concurrenten naar de kroon. Met een marktaandeel van 27 procent is het Finse besturingssysteem UNIX (14 procent) en Netware (17 procent) van de Amerikaanse fabrikant Novell voorbijgestreefd. En Linux loopt snel op de koploper in - Microsoft, dat nu nog 41 procent van de servers aanstuurt.
De groei dankt Linux deels aan zijn technische voorsprong, maar toch grotendeels aan zijn prijs. Van Torvalds mag iedereen zijn software gratis gebruiken om er nieuwe producten mee te ontwikkelen. Tientallen bedrijven en bedrijfjes zijn ermee aan de slag gegaan. Wereldwijd zijn er op dit moment 60 tot 70 Linux-versies. Ze kosten meestal een fractie van wat Microsoft voor zijn software rekent.
Het open source-model achter Linux houdt Microsoft-baas Bill Gates 's nachts uit zijn slaap. Het concern opende in juni de aanval op Linux. Gates' rechterhand Steve Ballmer waarschuwde ontwikkelaars dat ze geen cent zouden verdienen aan Linux, omdat de software volgens de regels van Torvalds door iedereen mag worden gebruikt.
De volgelingen van Tux hebben gehakt gemaakt van de argumenten van Microsoft, maar de softwarereus slaat de plank niet volledig mis. Aan Linux geld verdienen is niet eenvoudig. De tientallen onderneminkjes die twee jaar terug met Linux de beurs bestormden, liggen op apegapen.
Zo ging het Amerikaanse bedrijf VA Linux voor 30 dollar op Wall Street van start. Een dag later betaalden beleggers er 299 dollar voor - de grootste stijging uit de geschiedenis van de beurs. Nu is het aandeel nog maar één procent van zijn piek waard.
Ook de consument en kleinere bedrijven lopen nog niet echt warm voor de pinguin. Hoewel het gebruiksgemak van de software aanzienlijk is verbeterd, verkopen computerwinkels alleen pc's met Windows erop.
Een teken aan de wand is dat computerbouwer Dell drie weken geleden bekende dat het Linux niet langer aanbood voor computers die het via internet verkoopt. Als reden noemde Dell het gebrek aan belangstelling bij zijn klanten voor het Finse besturingssysteem. Van die groeipijnen blijft Linux nog wel even last houden.