Toon posts:

Internet & Telefonie - policy en FAQ

Pagina: 1
Acties:
 • 6.120 views sinds 30-01-2008

 • havana
 • Registratie: Augustus 1999
 • Laatst online: 17:44

Internet & Telefonie - policy en FAQ

Laatst bijgewerkt op 24-07-2004

Introductie

Welkom in Internet & Telefonie!

In deze sticky kun je de policy, veelgestelde vragen en contactinformatie vinden, zodat dit subforum netjes en overzichtelijk kan blijven. Mocht je vragen of opmerkingen hebben dan kun je altijd contact opnemen met één van de moderators.

« · ^

Over deze FAQ

Deze FAQ is opgesplitst in drie delen.

 1. Policy

  Hier vind je een overzicht van het beleid in I&T; het is belangrijk dat je op de hiervan op de hoogte bent.

 2. Veel gestelde vragen

  Kijk vóór het openen van een topic of je vraag wellicht tot de 'veelgestelde' behoort, mogelijk staat hier je antwoord al tussen.

 3. Contactinformatie

  Hoe je met de I&T crew in contact kan komen.

« · ^

I&T Policy

De I&T policy in het kort:

 • Geen zaken die in strijd zijn met licentie- of copyright regelgeving, hieronder vallen o.a.

  - warez, cracks, etc
  - (hulp bij) het unlocken van telefoons (uitleg)
  - (hulp bij) het flashen/firmware aanpassen van telefoons (uitleg)
  - vragen naar of aanbieden van ringtones, midlets, etc (uitleg)


 • Geen opsom- en onzintopics, hieronder vallen o.a.

  - topics over storingen van websites / diensten
  - onderwerpen welke alleen mededelingen zijn, zonder discussiewaarde
  - onbevestigde geruchten over acties, upgrades, voorwaarden-wijzingen, etc
  - posts die slechts bestaan uit het vermelden van je down- en uploadsnelheden


 • In alle gevallen geldt het Algemeen Beleid van het forum.

 • Topics maken / reageren in topics

  - Kijk vóór dat je een vraag stelt naar de veel gestelde vragen, gebruik de zoekfunctie en Google om te zoeken naar eerdere vragen over jouw probleem en probeer er met logisch nadenken uit te komen.
  - Lukt het niet om tot een oplossing te komen, let dan bij het opstellen van een topicstart op de Netiquette / guidelines voor topicstart.
  - Reageer ontopic, plaats geen onzinnige berichten en ga niet flamen of uitlokken (trollen).
  - Zie je iets dat niet door de beugel kan, attendeer dan een moderator via een topicreport maar post hierover niet in het topic, dat werkt alleen averechts. • Let op bij topics over de volgende onderwerpen:

 • Bepaalde onderwerpen verdienen speciale aandacht voor je een topic hierover opent:

  -Topics over hostingproviders: hier geldt een speciale policy voor: policy m.b.t. hostingtopics
  - Topics over GSM-telefoons: vrijwel iedere populaire telefoon wordt in een eigen 'verzameltopic' behandeld, vaak met een uitgebreide FAQ in de topicstart. In principe kan iedere vraag gerelateerd aan dat model telefoon in dat topic geplaatst worden.

 • Wat hoort hier niet:

  - Vragen over netwerken, routers, Internet delen, etc horen in Network Troubleshooting
  - Vragen over het maken van sites (incl. javascript en flash), hiervoor is Webdesign & Graphics het aangewezen forum
  - Vragen over PHP/Perl/CGI/etc. scripts, kortom serverside scripting, graag in Programming & Webscripting
  - Vragen over programma's als Internet Explorer, Outlook, Netscape Communicator, etc. graag in Software Algemeen • Toelichting op speciale policies:

 • Topics over hostingproviders

  Met behulp van de zoekfunctie zijn veel topics met ervaringen over bepaalde hostingproviders te vinden en ook in de I&T Hosting FAQ kun je links vinden naar sites waar ervaringen en specificaties van verschillende hostingproviders en -pakketten te vinden zijn. Topics als "Welke hostingprovider moet ik nemen?" zijn niet (meer) welkom in Internet & Telefonie, omdat je met een beetje eigen research meer dan genoeg kunt vinden. Alleen wanneer je zeer specifieke eisen hebt kun je na vooraf overleg met een I&T-moderator een dergelijk topic openen. Dergelijke topics die zonder overleg worden geopend, worden per definitie gesloten.

  Wanneer je zelf met eigen research een hostingprovider hebt gevonden en op de in de Hosting-FAQ genoemde sites en in de GoT-Search geen ervaringen met die provider kunt vinden, kun je daar een topic over openen. Aan dit topic worden de volgende eisen gesteld:
  - Geef duidelijk aan waarom je de betreffende hostingprovider overweegt.
  - Geef aan wat je van de provider verwacht. Is bijvoorbeeld ook de kwaliteit van hun SQL-server belangrijk, etc.
  - Geef aan dat je alleen ervaringen met de door jou genoemde provider wenst, waarin duidelijk met feiten wordt aangegeven waarom de betreffende hoster wel of niet goed is. Offtopic praten over bijvoorbeeld alternatieve hostingproviders moet in jouw topic niet de bedoeling zijn.


 • Policy m.b.t. Ringtones, Midlets, etc.

  - Ringtones zijn niet toegestaan, ongeacht het bestandsformaat, de lengte of de kwaliteit. Een uitzondering hierop geldt als de gebruiker aantoont dat de rechthebbende toestemming verleent tot het op deze wijze verspreiden van de ringtone. De gebruiker dient dit gelijktijdig met het posten van de ringtone in de post zelf aan te geven.
  - MP4-video's en video's in soortgelijke formaten mogen alleen worden gepost als de gebruiker kan aangeven dat de rechthebbende toestemming verleent tot het op deze wijze verspreiden van de video.
  - Java-midlets, Symbian-applicaties en programma's in soortgelijke formaten mogen alleen worden gepost als de gebruiker kan aangeven dat de rechthebbende toestemming verleent tot het op deze wijze verspreiden van de applicatie.

  Verder geldt: neem in geval van twijfel altijd vooraf contact op met een I&T-moderator.

 • « · ^

  Veelgestelde vragen

  Internet:

  Telefonie:

  « · ^

  [Voor 255% gewijzigd door bjck op 30-07-2005 21:28]

  DIT IS MIJN WEBSITE


  • Xandrios
  • Registratie: Februari 2001
  • Laatst online: 21-03 17:04

  :? Het verhaal achter het Internet


  Vind je het ook zo leuk om te weten hoe het internet begonnen is?
  Of mischien wil je wel weten hoe het er over 5 jaar zal uitzien?
  Hier is een 6.5MB grote mp3 file te downloaden, welke een uitzending van 'Radio-Online' weergeeft.
  Er wordt gepraat over het verleden, heden en toekomst van het internet.

  Let wel, het is een uitzending van eind 1997. De harde cijfers kunnen dus onjuist zijn. Maar het is en het blijft een interessant interview ;)


  Voor een wat 'algemener' verhaal, er is een filmpje gemaakt welke het idee van 'het internet' helder en duidelijk uitwerkt. De bewuste file is 73 of 120MB groot, en hier neer te halen :)

  | Terug naar veel gestelde vragen | Terug naar het begin |
  :? Kabel, ADSL of iets anders?


  De keuze tussen kabel en ADSL hangt erg af van de eisen die je stelt aan een verbinding en je geografische positie / omstandigheden. In sommige gebieden is Chello gemeengoed (150 k/s downstream / 16 k/s upstream): in zo'n geval begin je niks met bijvoorbeeld je MxStream Basic, dat bovendien nog eens vergelijkbaar is qua prijs (allebei rond de € 50.- per maand). Kun je echter alleen Multikabel of Casema krijgen, of zit je in een gebied waar Chello erg slecht is, dan kun je beter kiezen voor ADSL.
  Er zijn verschillende ADSL aanbieders, die elk hun eigen netwerk hebben. Zo is er bijvoorbeeld KPN, BBned, Versatel en BabyXL. Deze aanbieders laten verschillende providers toe op hun netwerk. Voorbeelden hiervan zijn Planet (via KPN) en TweakDSL (via BBned).

  Eén reden om voor ADSL te kiezen, is dat het over algemeen wat stabieler is dan Chello. Niet alleen de verbindingssnelheid, maar ook qua storingen. Dat dat betreft heeft Chello helaas geen naam hoog te houden. Verder is de pingtijd van ADSL over het algemeen korter en blijft bovendien veel stabieler, wat vooral voor online gamers erg aantrekkelijk kan zijn. Concluderend: kabel of ADSL: bekijken per geval.
  Voor beschikbaarheid, abonnementen en snelheden kun je terecht op www.adslmetacrawler.com, of www.speedtest.nl.

  In een aantal gebieden zal Kabel of ADSL niet beschikbaar zijn, en mischien ook wel nooit beschikbaar komen. In dit geval kun je overwegen om internet via de satelliet te nemen. Internet via de satelliet is eigenlijk in 2 smaken te verkrijgen: 1-way en 2-way.
  Bij het 1-way systeem kun je informatie ontvangen van de satelliet, maar niet versturen. Het versturen ('uploaden') moet dan via de telefoon gaan, wat dus weer tikken kost.
  Zoals je waarschijnlijk al kunt raden; bij 2-way gaat ook het versturen via de satelliet.
  Er zitten helaas wel een aantal nadelen aan internetten via de satelliet. De aansluitkosten zijn erg hoog (tussen de €600 voor 1-way, en €2500 voor 2-way), en de snelheden zijn laag. Door de grote afstand tussen jou en de satelliet, is de ping helaas ook niet mooi laag. Pingtijden rond de 2000 ms zijn meer regel dan uitzondering. Online gamen is er dus niet bij.
  Zoeken naar "Internet via de satelliet"

  Als je wilt weten hoe de snelheden van providers in jouw regio zijn kun je het beste even op www.mordax.nl of www.speedtest.nl je postcode invoeren.
  Daar kun je tevens je eigen snelheid testen.

  | Terug naar veel gestelde vragen | Terug naar het begin |
  :? Hoe werkt xDSL nou eigenlijk ?

  Om een goed beeld te krijgen van de techniek achter xDSL, is er hier een mooie pagina te vinden met info. Neem er wel de tijd voor, want het is niet weinig ;)

  | Terug naar veel gestelde vragen | Terug naar het begin |
  :? Het is echt klote dat ik hier geen ADSL of kabel kan krijgen, weet iemand wanneer het wel komt?


  Doe een postcode check op http://www.adslmetacrawler.com (alle aanbieders)

  Het is natuurlijk heel vervelend dat je geen snelle verbinding kan krijgen, maar het is vrij irritant als je hierover direct een nutteloze topic opent "KUT KPN NOG STEEDS GEEN MEKSSTRIEM IN [vul naam gat in] :( :( !!" Vriendelijk verzoek dit dan ook _niet_ te doen. GoT bezoekers kunnen ook niet ruiken wanneer gratis E3 verbindingen in achterlijke gaten beschikbaar gesteld worden :)

  | Terug naar veel gestelde vragen | Terug naar het begin |
  :? Welke ADSL provider is het best?

  Alhoewel dit soort zaken van tijd tot tijd veranderen zijn bij KPN-ADSL XS4ALL en Planet Internet het meest populair onder de Tweakers, wat natuurlijk niet wil zeggen dat je een aanbieding van een andere provider af moet slaan! Ook kan je direct bij KPN(-DSL) zonder provider (en extra diensten) een verbinding afnemen onder de naam: Direct ADSL. Dit kan als enige op het KPN-DSL netwerk ook zonder eerst een aansluiting bij KPN voor vaste telefonie te hebben.

  Ook zijn er naast KPN-DSL meerdere DSL netwerken beschikbaar op veel locaties in nederland. Zo kan er ook gekozen worden voor een verbinding bij Versatel, Wanadoo of Tiscali. Tiscali (vroeger en nogsteeds ook bekend onder de naam BaByXL die door Tiscali gekocht is) levert ook DSL diensten aan andere providers zoals TweakDSL. TweakDSL levert ook over het DSL netwerk van BBned diensten. BBned is de enige DSL netwerk aanbieder zonder eigen directe verkoop via een eigen ISP aan particulieren (zakelijk onder BBeyond).

  Dit zijn een aantal voorbeelden, veel meer ISP's leveren diensten via diverse (A)DSL en/of kabel netwerken.

  | Terug naar veel gestelde vragen | Terug naar het begin |
  :? Hoe lang duurt het voor ik ADSL bij me thuis heb?

  Dat verschilt per ISP en DSL-netwerk. In een 2 weken moet het mogelijk zijn om ADSL te leveren op een adres in normale omstandigheden. Vergeet niet dat bij veel ISP's de aanvraag (ruim) 7 dagen stil blijft liggen door de wettelijke mogelijkheid een aanvraag te annuleren bij koop op afstand (dus online bestellen bijvoorbeeld). Ook kunnen een capaciteit tekort op een bepaalde telefooncentrale de periode verlengen.

  Topics over 'hoe lang duurt het aansluiten van ADSL in $plaats of bij $ISP' gaan dan ook op slot.

  | Terug naar veel gestelde vragen | Terug naar het begin |
  :? Welk ADSL modem


  Sinds een aantal maanden is het mogelijk om geen modem te bestellen bij je ADSL aanvraag. Dit kan erg gunstig zijn, aangezien je zelf kan kiezen tussen de verschillende soorten (router met modem ingebouwd, modem met switch, etc.), en de verschillende merken / prijsklasses.

  Bij het kopen van een modem is het wel nodig om op te letten of het gebruikte netwerk ondersteund wordt. De verschillende soorten netwerken (KPN, BBned etc) gebruiken namelijk verschillende soorten dslam's, en daar is niet elk modem compatible mee. Dus mocht je een modem kopen met alleen support voor het KPN netwerk, dan is de kans dat deze later ook op het BBNED netwerk werkt zeer gering. Een goed voorbeeld hiervan is het Ethernet ISDN modem (Alcatel speedtouch ethernet ISDN). Dit modem werkt prima op het KPN netwerk, maar bij BBned zul je hem niet werkend krijgen. Nu moet je niet gelijk denken van: "BBNED ondersteunt niet alle modems, dus is het een slecht netwerk", want het netwerk zelf is in princiepe prima. Het is gewoon een ander systeem.

  Ethernet of USB ADSL modem?

  De keuze tussen Ethernet of USB modem kun je baseren op de volgende gegevens:

  USB
  + goedkoper
  + makkelijkere installatie onder Windows
  - Linux drivers werken nog niet helemaal
  - vergt iets meer van je systeem
  - trekt veel stroom, problemen met sommige USB hubs
  - werkt niet met sommige inbelsoftware

  Ethernet
  + werkt op alle systemen waar een netwerk kaart inzit
  + tweakable (zie >Tweaken Alcatel ADSL modem tot Pro versie?)
  + veel makkelijker in een netwerk te gebruiken
  + eigen voeding
  + ook geschikt voor andere ADSL aanbieders
  + platform onafhankelijk
  - duurder


  Overigens moet hierbij opgemerkt worden, dat er de mening op dit forum zeer pro-Ethernet is. Mensen die het USB modem hebben, hebben aanzienlijk vaker problemen.

  | Terug naar veel gestelde vragen | Terug naar het begin |
  :? Ik wil ADSL. Is het doe-het-zelven een groot probleem of kan iedereen het?

  In principe stelt het niks voor.

  Het komt op het volgende neer (uitgaande van Ethernet):

 • splittertje aansluiten bij de hoofdaansluiting. Even goede handleiding lezen: er mogen geen toestellen vóór de hoofdaansluiting afgetapt zijn. Technisch stelt het niks voor: stekkertjes erin en klaar
 • ethernetkaartje zul je zelf voor moeten zorgen. Te koop bij elke computerwinkel voor enkele tientjes. Realtek chipset bijvoorbeeld. 10MBit is voldoende voor ADSL, 100/10 Mbit kaartjes werken uiteraard ook. 100 Mbit kaartjes echter niet. > Ethernetkaartje erin
 • modem neerpleuren, kabel in het ethernetkaartje, telefoonkabel erin en klaar

  Het aansluiten van een ADSL verbinding is dus relatief simpel, eigenlijk moet elke tweaker dit (bij wijze van spreken) met zijn ogen dicht kunnen aansluiten ;) Mocht het desondanks toch niet helemaal lukken staan hieronder 2 links, met een volledige beschrijving van het KPN-adsl pakket. Ook is deze handleiding prima te gebruiken voor BBned.

  http://www.weethet.nl/dutch/adsl_mxstream_pstn_setup.php <--- analoog
  http://www.weethet.nl/dutch/adsl_mxstream_isdn_setup.php <--- isdn

  Software installatie kan moeilijk zijn, volg goed de handleiding en als je er niet uitkomt ff de helpdesk bellen. Er staat trouwens een fout in die handleiding, zie dit topic hier op GoT. Het subnetmask bleek verkeerd in de handleiding te staan

  Met een USB Modem werkt het allemaal nog simpeler...

  | Terug naar veel gestelde vragen | Terug naar het begin |
  :? Mijn telefoonaansluiting staat een heel stuk van mijn computer af! Wat is de beste manier om mijn ADSL te verlengen?

  Het verdient in de meeste gevallen de voorkeur, je telefoonkabel te verlengen. Telefoonkabel is een stuk goedkoper dan UTP kabel en bij het KPN ADSL Doe-Het-Zelf pakket zit al een tang om de kabel van stekkertjes te voorzien.
  Telefoonkabel heeft vanaf het aansluitpunt een maximale lengte van 75 meter, bij UTP kabel is dit ongeveer 100 meter.
  Bij langere afstanden kun je een repeater (signaalversterker) inzetten.

  | Terug naar veel gestelde vragen | Terug naar het begin |
  :? Hoe zorg ik dat mijn ADSL verbinding automagisch gemaakt wordt als ik Windows start?


  Uitgaande van een niet-getweaked ADSL modem (dus met VPN verbinding) zijn er twee manieren:
  - zelf een snelkoppeling maken
  - een proggie gebruiken, wat uiteraard geheugen kost

  Eerste manier (kan enigszins verschillen per OS)

  - ga naar je ADSL inbelverbinding (bij Externe Toegang of Network and Dail up connections) en klik op "properties/eigenschappen" met rechts
  - vink af: "prompt for username and password"
  - vink aan: "dial if line is dropped"
  - klik OK
  - klik met rechts op "start" en kies "openen"
  - ga naar programma's / opstarten
  - sleep je VPN verbinding icoontje rechtstreeks naar startup toe . Let op: je moet het icoontje rechtstreeks uit Externe Toegang (oid.) naar startup slepen. Een snelkoppeling daarnaar toe in je startup slepen werkt niet.
  - zorg er uiteraard voor dat "wachtwoord onthouden" aangevinkt staat

  Tweede manier

  Een programma gebruiken zoals Superdial 2000, geschreven door medetweaker DaZZle.

  | Terug naar veel gestelde vragen | Terug naar het begin |
  :? Mijn ADSL modem stopt na verloop van tijd met dataverkeer


  Het probleem blijkt, na grootschalig onderzoek en overleg met KPN en diverse providers, te liggen aan VPN gedeelte van windows 98(se), (de file netpptp.sys). Er zijn drie oplossingen voor:

  1. Modem tweaken naar de pro-versie

  2. netpptp.sys vervangen door de Win ME versie van dat bestand. Je kunt 'm hier in Zip formaat downloaden. Pak 'm uit in X:\Windows\System\

  3. upgraden naar WinME / Win2k / Win XP

  | Terug naar veel gestelde vragen | Terug naar het begin |
  :? Hoe tweak ik mijn Alcatel ADSL modem tot Pro versie?


  Sinds enige tijd is bekend dat je met een tweak je Alcatel ADSL Speed Touch Home modem (wordt oa. geleverd bij KPN MxStream) kan ombouwen tot de zogeheten Pro versie. De tweak is alleen uit te voeren met de ethernet versie.
  Door de aanpassing kan het modem gaan functioneren als router.
  Dit heeft oa. voordeel dat je niet meer je PC hoeft te verbinden met internet, dit doet het modem zelf. Daarnaast kun je heel eenvoudig internet delen door het modem in een hub te prikken (je hebt dus geen PC meer nodig die als verdeelserver fungeert). Je kunt ook je getweakte modem aan een 10/100 Mbit switch (dus niet een 10 of 100 Mbit only switch) prikken, zodat je lokale netwerk op 100 Mbit kan werken :) Bij een hub is dit maximaal 10 Mbit. Let op! Bij gebruik van een switch moeten je netwerkkaartjes zowel 10 Mbit als 100 Mbit ondersteunen!

  Een ander trucje dat vanaf het ombouwen tot de mogelijkheden behoort is het direct laten toekennen van een IP aan je netwerkkaart. Dit heeft als voordeel dat je geheel niet meer gehinderd wordt door enige vorm van NAT, maar direct verbonden bent. Ook dan hoef je niet meer met je PC te verbinden, maar je modem functioneert dan uiteraard niet als router.

  Een zeer duidelijke handleiding voor het uitvoeren en terugdraaien van de tweak is te vinden op de site van Byteripper. Behalve de tweak staat op die site ook nog info over oa. servers draaien, DHCP, poorten NAT'en en downloads. Zeker de moeite waard!

  Alternatieven, waar de tweak ook uitgelegd staat:
  - www.weethet.nl
  - site van Bl@de.
  - www.sateh.com

  Mede-Tweaker Mir heeft een heel handig tooltje geschreven om te portmappen met het getweakte modem.
  Het is nog volop in ontwikkeling, meer info en een download link in dit topic.
  Een ander, wat gebruiksvriendelijker, programma is Nubz AlcaTool. Behalve portmappen kun je nog een hoop andere instellingen bekijken en bewerken.
  Als je niet weet waar je portmappen voor nodig zou hebben, heb je het hoogstwaarschijnlijk ook niet echt nodig. Check Het Grote Poortmappingsverhaal en Byterippers site (link hierboven) voor meer info over portmappen en waar je het voor kunt gebruiken.

  Houd er trouwens wel rekening mee dat Alcatel heeft aangegeven dat je geen aanspraak meer kunt maken op garantie na het tweaken van je modem. Van KPN hoef je geen problemen te verwachten, zij hebben verklaard geen problemen te hebben met het tweaken van de modems.

  Stel, nu ben je heel netjes een handleiding die hierboven staat aan het volgen en dan krijg je ineens de melding:
  =>EXPERT
  Unknown command.
  Dit kan kloppen :)
  Alcatel (de frabrikant van het modem) is niet echt "blij" dat deze tweak is uitgevonden, en daarom hebben ze bij de nieuwste versie's het EXPERT commando verwijderd.
  Dit is op te lossen door het volgende uit te voeren:
  code:
  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10
  
  =>td 
  [td]=>prompt 
   
  =================DISCLAIMER======================
   Access to expert mode is intended for qualified personnel 
   only. Press ENTER to return to user mode. 
  ==============END=OF=DISCLAIMER==================
   
  'SpeedTouch (**-**-**-**-**-**)' 
  Password :


  Vanaf hier gaat de tweak weer op dezelfde manier verder zoals in de beschrijving staat.

  Mocht je de tweak hebben uitgevoerd, dan is het zeker handig om de volgende guides eens te lezen over de opties van de modem.
  http://www.weethet.nl/dutch/adsl_automap.php

  Tegenwoordig wordt er door KPN ipv het Speedtouch home modem, het Thomson 510 (i) modem geleverd. Het tweaken van dit modem is niet meer nodig, aangezien er al een router in zit.
  Sluit een hub/switch op het modem aan. Draai dan op elke aangesloten pc de kpn software setupST.exe, en kies daarin "change the lan settings" en je bent klaar.  Het volgende topic is ook handig om te lezen, mocht je nog via bv. en linux box meer firewall mogelijkheden willen gebruiken.
  [rml][ ADSL/Alcatel] SIP Spoof, gebruikt de tweaker het?[/rml]


  en momenteel is het ook mogelijk om je Arescom modem te tweaken tot router.
  Een handleiding kun je hier vinden:
  http://www.weethet.nl/dutch/adsl_arescomhacked.php

  Mocht je de tweak helemaal uitgevoerd hebben, dan staat hier een handleiding voor het configureren:
  http://www.arescom.com/Ar...chives/NetDSL1000v52b.pdf

  | Terug naar veel gestelde vragen | Terug naar het begin |
  :? Die eikels van Chello/@home/MxStream/[vul provider in] hebben mijn verbinding afgeknepen. Hoe voer ik die zooi op?


  Je kunt het antwoord al raden: niet.
  Bij MxStream en de andere ADSL aanbieders wordt de maximumsnelheid door de DSLAM bepaald, buiten het feit dat het niet erg gemakkelijk zal zijn om hier toegang toe te krijgen en je snelheid omhoog te gooien is het ook niet erg verstandig; je kunt er van op aan dat KPN (of welke ADSL provider dan ook) niet blij met hackpogingen zal zijn.

  Bij kabel ligt dat iets anders. Door technische specificaties bij de makers van je kabelmodem op te vragen kun je een goed idee krijgen hoe die afgeknepen worden.
  Over het algemeen werkt het zo: je modem download een firmware van een hoofdstation en in die firmware is de snelheid begrenst. De enige manier om daarom heen te komen is te zorgen dat je een "fake" hoofdstation neergooit, dat een ongelimiteerde firmware aan het modem doorgeeft, maar tegelijkertijd wel andere vitale communicatie met de kabelaar mogelijk maakt. Voor zover bekend is dit niemand gelukt. Daarnaast zal het waarschijnlijk vele malen duurder zijn dan een dikke huurlijn naar je huis te laten leggen. Je kunt dus stellen dat dat ook praktisch onmogelijk is.

  | Terug naar veel gestelde vragen | Terug naar het begin |
  :? Downloadsnelheid Chello constant maken

  Sommige mensen klagen over flinke fluctuaties in de downloadsnelheden van Chello. Door Bandwithlimiter te gebruiken kun je de snelheid op een iets lagere, maar stabiele waarde vasthouden. Zie [rml]The Real Falcon in "[ Kabel] Snelheid prima, alleen niet cons"[/rml].

  | Terug naar veel gestelde vragen | Terug naar het begin |
  :? Wat zijn T1-T2-T3 en E1-E2-E3?


  T-x en E-x zijn respectievelijk Amerikaanse en Europese verbindingsstandaarden. Er zijn ook nóg snellere varianten, die universteiten vaak hebben. De snelheden:

  Amerikaanse standaarden
  T1: 1.544 Mbps
  T2: 6.312 Mbps
  T3: 44.736 Mbps
  Europese standaarden
  E1: 2.048 Mbps
  E2: 8.448 Mbps
  E3: 34.368 Mbps
  Universiteiten e.a.
  OC-3: 155 Mbit/s (in principe STM-1 = OC-3)
  STM-1: 155 Mbit/s (STM-x staat voor Synchronous Transport Module)
  STM-4: 622 Mbit/s
  STM-16: 2488 Mbit/s

  De prijzen van E-verbindingen zijn gigantisch en onbereikbaar voor normale stervelingen :( Het aanleggen van zo'n lijn kost al enige duizenden Euro's, en per maand kun je ook rekenen op flinke lasten (1000 Euro+).

  | Terug naar veel gestelde vragen | Terug naar het begin |
  :? Wat is nu precies het verschil tussen kiloBYTE, kiloBIT, megaBIT en megaBYTE?

  kb = kilobit = Kbit
  kB = kilobyte = Kbyte

  1 KByte = 1024 bytes= 8*1024 bits= 8 Kbit

  voorbeelden:

  downstream ADSL Basic 512 Kbit/s = 64 Kbyte/s (=kB)
  upstream ADSL Basic 128 kbit/s = 16 Kbyte/s
  Single ISDN is dus 64 kbit/s = 8 Kbyte/s

  nu naar Mbit en Mbyte:

  we nemen weer ADSL Basic downstream als voorbeeld:

  64kB/s = 512kb/s (64*8)
  512kb/s = 0.5Mbit/s (512/1024)
  0.5Mbit/s = 0.0625Mbyte/s (0.5/8)

  Het bovenstaande geldt overigens voor datastorage, in netwerken wordt met 1000-tallen gewerkt voor kilo. Voor de precieze SI standaarden en aanduidingen is het aan te raden bij het NIST te gaan kijken, aangezien deze afwijken van wat in de wandelgangen het meest gebruikt wordt.

  | Terug naar veel gestelde vragen | Terug naar het begin |
  :? Hoe meet ik de snelheid van mijn internetverbinding?


  Als je wilt weten wat nou in de praktijk de doorvoersnelheid van je internetverbinding is, kun je terecht op een aantal sites.
  De meest bekende Nederlandse sites zijn www.mordax.nl en www.speedtest.nl.
  Volg de instructies op de site en zorg dat je op het moment van meting voor de rest geen dataverkeer genereert en je kunt vrij nauwkeurig je snelheid (upstream en downstream) meten.

  | Terug naar veel gestelde vragen | Terug naar het begin |
  :? Ik heb een vraagje over webhosting.


  Hier hebben we een mooie Hosting FaQ voor gemaakt :)

  | Terug naar veel gestelde vragen | Terug naar het begin |
  :? Ik zoek een gratis mailadres mét POP3/Webbased/SMTP

  www.gmx.net
  -SMTP
  -POP3 en Webbased (via de website)
  -alleen reclame op de niet-Duitse site

  alternatief:

  www.softhome.net
  -15 MB
  -webmail
  -POP3
  -SMTP

  nog een alternatief:

  freemail.web.de
  - POP
  - SMTP
  - IMAP
  - mail checken via WAP
  - webmail

  je adres wordt user@web.de

  of:

  www.lycos.nl
  - 15 MB inbox
  - POP
  - webmail
  - in het Nederlands

  of:
  http://www.fastmail.fm

  Kijk voor meer aanbieders ook eens op http://e-mail.pagina.nl/

  | Terug naar veel gestelde vragen | Terug naar het begin |
  :? Ik wil even bellen met mijn internet provider, hebben jullie het nummer voor me?


  Waarschijnlijk wel.
  Klik hier voor een lijst met de meest bekende ISP's.

  | Terug naar veel gestelde vragen | Terug naar het begin |
  :? Bestaan er codes om gratis te bellen / SMS'en?


  NEE die bestaan (helaas) niet. Er is wel een code in omloop die de simclock van je toestel uitzet, waardoor je accu iets langer meegaat dan normaal. Nummers van gratis service-centra bestaan ook niet. In het verleden heeft men wel gratis geSMSt via buitenlandse service centra. Dit werkt nu helaas niet meer.

  | Terug naar veel gestelde vragen | Terug naar het begin |
  :? HELP...ik krijg betaalde SMS spam !

  Het gebeurd tegenwoordig helaas steeds vaker. Je meld je (per ongeluk) aan voor een SMS dienst, met rampzalige gevolgen. Zo krijg je bijvoorbeeld enkele keren per week tot enkele keren per dag een ongewenst spam-SMSje. Het vervelende is dat je er ook nog voor moet betalen...
  Dit is te stoppen door een speciale code naar het SMS nummer te sturen.
  Een lijst met deze codes is hier, hier te vinden :)

  | Terug naar veel gestelde vragen | Terug naar het begin |  :? Ik wil (laten) weten hoe ik mijn telefoon kan unlocken / firmware aanpassen

  Het geven en vragen van informatie over unlocken wordt op het forum niet toegestaan. Voor het unlocken van je telefoon kan je bij de provider terecht die de simlock heeft ingesteld. Na een jaar (of na het einde van de contractsperiode) zal deze in principe kostenloos verwijderd worden, bínnen deze periode wordt hier meestal een vergoeding voor gevraagd.

  Uiteraard zijn er ook minder legale manieren om de simlock van je telefoon te (laten) verwijderen. In veel gevallen wordt hierbij de (copyrighted) software op de telefoon aangepast. Zaken die copyright schenden worden uiteraard om deze reden geweerd van het forum. In enkele gevallen blijft de software intact en wordt de unlockcode 'berekend'. Deze methode is door de Nederlandse rechtsgang toegestaan. Echter, omdat de forumcrew niet de mogelijkheden heeft om te testen welk type software of methode het betreft, wordt er een 'zero tolerance' policy gevoerd op dit gebied en mag dus ook deze manier van unlocken niet besproken worden.

  Bovenstaand verhaal is uiteraard ook van toepassing op het aanbieden van gemodificeerde firmwares. Aangezien ook dit soort modificaties aanpassingen doen in copyrighted materiaal kunnen ook deze niet toegestaan worden. Verwijzingen naar methoden en tools zijn tevens niet toegestaan.


  | Terug naar veel gestelde vragen | Terug naar het begin |
  :? Ik wil een nieuwe GSM kopen, welke moet ik nemen


  De keuze voor een nieuw toestel is een persoonlijke keuze die wij niet voor je kunnen maken; dat zal je zelf moeten doen. Van iedere telefoon zullen er wel positieve en negatieve dingen bekend zijn, in veel gevallen te vinden in de 'ervaringen'-topics op het forum.
  Verder kun je gebruik maken van de sites van GSM-fabrikanten, overzichts-sites zoals http://www.kieskeurig.nl of http://www.portablegear.nl en op zoek gaan naar reviews (zoals bijvoorbeeld http://www.mobile-review.com/).

  Mocht je van bepaalde telefoons nog specifiek dingen willen weten, kijk dan eerst of er al een topic over loopt; dan kun je daar je vraag kwijt. Is er nog niet zo'n topic, dan kun je uiteraard je vraag in een nieuw topic stellen.

  Een topic waarin je aangeeft te twijfelen tussen een aantal telefoons en vraagt welke je moet kiezen heeft geen zin en zal worden gesloten. Die vraag word je geacht zelf te kunnen beantwoorden. :Y)

  | Terug naar veel gestelde vragen | Terug naar het begin |
  :? Ik wil een nieuw abonnement, welke moet ik nemen?

  Dit hangt uiteraard af van wat je ermee wilt doen. Ben je een fervent SMSer, zorg er dan voor dat een flinke SMS bundel mogelijk is. Of wil je juist lekker veel gebruik maken van GPRS? Kies dan het abonnement uit dat de goedkoopste databundel heeft.
  Welke provider je het beste kunt kiezen, hangt af van verschillende dingen. Zo verschilt per regio de ontvangst kwaliteit. Het is dus bijvoorbeeld mogelijk dat KPN in $plaats een zeer goede ontvangst heeft, terwijl Telfort nauwelijks te gebruiken is. Verder is het bijvoorbeeld mogelijk dat de ene provider net iets prijziger is, maar een betere service bied dan de ander.
  Uiteindelijk is het kiezen van een geschikte provider het afwegen van prijzen, service en kwaliteit.

  | Terug naar veel gestelde vragen | Terug naar het begin |
  :? Waar op Internet kan ik gratis SMS'sen?

  Veel providers zijn er niet meer helaas, maar hier is nog het een en ander te vinden: http://sms.pagina.nl

  Een opkomende trend is het blokkeren van SMS via internet door de netwerkproviders.
  Alleen Ben heeft aangegeven dit absoluut niet te willen doen. Orange en Vodafone blokkeren momenteel al de SMS-jes die verstuurd zijn via internet.
  KPN Telecom heeft ze geblokkeerd, maar heeft de blokkade recentelijk weer opgeheven.
  Meer info kun je oa. hier vinden:
  • <li>[TOPIC=209312///]Gratis SMS via internet stopt :([/TOPIC] <li>[TOPIC=208972///]SMS-jes van internet komen niet aan[/TOPIC] <li>[search=sms via internet geblokkeerd]
  | Terug naar veel gestelde vragen | Terug naar het begin |
  :? Waar kan ik gratis logo's en ringtones naar mijn telefoon versturen?

  Simpel: Nergens meer.
  'Vroeger' was dit wel mogelijk, maar tegenwoordig wordt er per ringtone al gauw een bedrag tussen de €0.50 en €2 gevraagd.
  Daarom is het momenteel ook goedkoper om een datakabel te gebruiken. Dan zitten er in principe (behalve de aanschaf van de kabel) geen kosten meer aan vast.
  Als je een Nokia telefoon gebruikt, is Logomanager een zeer handig programma om via een datakabel ringtones en logo's te versturen naar je telefoon.

  Om ringtones en logo's te downloaden/versturen is deze site een goede kanidaat.

  | Terug naar veel gestelde vragen | Terug naar het begin |
  :? Valt er ook nog wat te tweaken en modden aan mijn GSM?

  Waarschuwing: Bij het modden vervalt de garantie van je telefoon!!

  Frontjes

  Bij bijna alle gsm telefoons is er wel iets om aan te modden. Bij bijna elke telefoon is het frontje verwisselbaar. Je hebt 2 verschillende frontjes. Je hebt Easy Click on frontjes. Dit zijn de frontjes die je gewoon op je telefoon kunt klikken, dit is in principe alleen mogelijk bij modellen waarbij de fabrikant dit al als mogelijkheid heeft ingebouwd. Bijvoorbeeld bij een aantal Nokia modellen.
  Het 2e soort frontjes zijn de gewone ombouw frontjes. Hiervoor heb je gereedschap nodig, zoals de zogenaamde torx schroevendraaiers die kun je bestellen op de bijvoorbeeld:
  • <li> [url="http://www.koopjessite.nl/"]http://www.koopjessite.nl/[/url] <li> [url="http://www.gsm-tuning.nl"]http://www.gsm-tuning.nl[/url]
  Ben je van plan om aan een telefoon ombouw te beginnen, denk er dan wel aan dat je heel voorzichtig moet zijn, omdat je met elke zet je telefoon kunt beschadigen. Iets wat snel beschadigt bij het ombouwen van het frontje is de antenne.

  Leds

  Instructies voor led ombouw voor de Nokia's:
  • <li> [url="http://www.gsm-links.de/led_6110.htm"]http://www.gsm-links.de/led_6110.htm[/url] <li> [url="http://www.gsm-links.de/led_8210.htm"]http://www.gsm-links.de/led_8210.htm[/url]
  De Siemens led ombouw werkt bijna zoals bij de Nokia, let er wel op dat je geen combinaties kunt maken. Dus bijvoorbeeld groene bestaande ledjes met blauwe. Dit omdat de blauwe meer stroom vragen dan de groene ledjes waardoor de groene ledjes niet meer werken. Je kunt ze dus alleen in combinaties verwisselen zoals bijvoorbeeld frontje en display, of alleen frontje en display groen
  Mocht je beginnen aan een led ombouw denk er dan wel aan dat je ledjes voor de door jou gekozen telefoon neemt. Iedere telefoon heeft namelijk verschillende soorten ledjes.
  Je kunt ze onder andere bestellen bij http://www.gsm-tuning.nl
  Verder bestaan er nog 2 verschillende soorten led's namelijk de normale en de superled's het enige verschil tussen die twee is dat de superled's een sterker lichtvermogen hebben waardoor ze ook helderder zijn.

  Ledjes en andere materialen voor het modden zijn ook te koop bij bijvoorbeeld www.stuntprijzen.net , http://www.complaza.nl en www.comtronics.nl . Bij Comtronics kun je ledjes zelfs laten inbouwen. Je kunt ook blauwe ledjes kopen op de Zwarte Markt in Beverwijk.


  | Terug naar veel gestelde vragen | Terug naar het begin |

  :? Wie modereert hier zoal?

  Internet & Telefonie heeft momenteel drie moderators, te weten:

 • Eggy
  • <li>mail: [url="mailto:eggy@tweakers.net"]eggy@tweakers.net[/url] <li>ICQ: 75444723 [img=18,18]http://wwp.icq.com/scripts/online.dll?icq=75444723&img=5[/img]
 • bjck
  • <li>mail: [url="mailto:bjck@tweakers.net"]bjck@tweakers.net[/url] <li>ICQ: 76491490 [img=18,18]http://wwp.icq.com/scripts/online.dll?icq=76491490&img=5[/img]
 • Canaria
  • <li>mail: [url="mailto:Canaria@tweakers.net"]Canaria@tweakers.net[/url] <li>ICQ: 59396078 [img=18,18]http://wwp.icq.com/scripts/online.dll?icq=59396078&img=5[/img]
  Tevens modereert hier natuurlijk de Admin Netwerken:

 • Xandrios
  • <li>mail: [url="mailto:Xandrios@tweakers.net"]Xandrios@tweakers.net[/url] <li>ICQ: 112406680 [img=18,18]http://wwp.icq.com/scripts/online.dll?icq=112406680&img=5[/img]
  Als je in I&T iets tegenkomt waar het ingrijpen van een moderator gewenst is, kun je dit via http://gathering.tweakers.net/global/templates/got/images/icons/icon_hand.gif TopicReport aan ons melden. Denk dan aan magere topicstarts, verkeerd geplaatste topics, misplaatste of compleet offtopic opmerkingen midden in een topic (“ff een kansloos vraagje tussendoor”), etcetera.
  Wanneer je een ernstig(er) vergrijp tegenkomt (zoals extreme flames, warez links, etc) kun je het beste even een melding in Schop een Modje zetten. Een melding in SeM is namelijk ook zichtbaar voor de global moderators, zodat in geval van nood sneller gehandeld kan worden.  Veel dank zijn wij verschuldigd aan de volgende mensen voor de hulp bij het maken van deze FAQ: AtHomer, jordyb, _Menno_, Jotti, M@FI@, Mark_640, Negotiator, Onno, R2D2, SICdude, johnny appleseed, [Airwolf], intoxicated.
  En verder natuurlijk iedereen die ooit op- of aanmerkingen heeft gedaan.

  I&T FAQ versie 8.2g, last updated: 06-03-2005

 • [Voor 255% gewijzigd door Eggy op 12-02-2006 16:35]


  Dit topic is gesloten.


  Tweakers maakt gebruik van cookies

  Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

  Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

  Sluiten

  Toestemming beheren

  Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

  Functioneel en analytisch

  Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

  janee

   Relevantere advertenties

   Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

   Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

   Ingesloten content van derden

   Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

   janee