Dit is niet gepland, verwacht ik. In de elektrotechniek heb je drie soorten schakelaars:
- vermogensschakelaars
- lastschakelaars
- scheiders
Een vermogenschakelaar is geschikt om kortsluitstromen af te schakelen, een lastschakelaar is geschikt om de normale bedrijfsstromen af te schakelen en een scheider is niet geschikt om stromen te schakelen, maar bedoeld om een zichtbare scheiding aan te brengen tussen twee delen van een installatie.
Afhankelijk van het spanningsniveau en het type installatie kunnen meerdere functies in één component worden gecombineerd.
Een werkschakelaar bij een warmtepomp is bijvoorbeeld geschikt als lastschakelaar en scheider, maar niet geschikt om een kortsluiting af te schakelen. Een automaat in je groepenkast wel, en is ook te gebruiken als lastschakelaar en scheider.
In een hoogspanningsstation heb je over het algemeen een vermogensschakelaar en een scheider. Bij werkzaamheden gebruik je ook de vermogenschakelaar om een component (transformator, hoogspanningslijn of kabel) af te schakelen (dan gebruik je hem dus als lastschakelaar) en vervolgens open je de scheider zodat duidelijk zichtbaar is dat de component is vrijgeschakeld. Omdat de afstand tussen de twee polen bij een scheider zo groot is, is deze ook bestand tegen overspanningen, terwijl dat bij een vermogensschakelaar of lastschakelaar niet altijd het geval is. Stel dat er tijdens de werkzaamheden een overspanning optreedt (bijvoorbeeld door blikseminslag of andere schakelhandelingen), dan zou je zonder geopende scheider een overslag kunnen krijgen over de geopende contacten van de schakelaar. En dat wil je natuurlijk niet. Bij een scheider kan dat in principe niet voorkomen omdat de afstanden zo groot zijn.
Wat er in dat filmpje vermoedelijk is gebeurd is dat de scheider is geopend terwijl de vermogensschakelaar nog in stond. Normaliter zitten er allerlei vergredelingen in een HS installatie om dit soort schakelfouten te voorkomen. Misschien was dit een test of is het een wat eenvoudiger installatiemet minder vergrendelingen waardoor je zelf moet opletten dat je de schakelhandelingen in de juiste volgorde doet. Maar normaal is dit niet. In ieder geval niet in NL.
Je ziet ook dat de vlamboog enorm uitwaaiert. Met een beetje wind heb je kans dat deze contact maakt met een ander onderdeel van de installatie (een geaard deel zoals een portaal of een bliksempiek) of een andere fase van het 3-fase systeem. En dan heb je alsnog een kortsluiting.
EDIT:
Aanvulling: Je ziet dat er drie scheiders achter elkaar staan, maar dat er maar één vlamboog is. Bij een schakelfout zou je drie vlambogen verwachten (en die gaan elkaar dan ook raken, met kortsluiting als gevolg). Dus misschien is het een test of demonstratie. Of is er wel in de juiste volgorde geschakeld, maar heeft de vermogensschakelaar in één van de drie fasen geweigerd en heeft men (bewust of onbewust) toch de scheider open gestuurd.
[
Voor 11% gewijzigd door
Out.of.Control op 06-05-2025 10:10
]