somejan schreef op donderdag 24 april 2025 @ 12:21:
[...]
Zo'n ontwerp ligt wel voor de hand ja. Maar hoewel het sneller/goedkoper gaat dan de hele meter vervangen zal er toch bij elke meter een monteur langs moeten komen. Ik verwacht niet dat ze snel een nieuwe module opsturen en tegen de gebruikers zeggen dat ze die er maar in moeten prikken. Of zou dat wel kunnen...
Dat is de insteek wel. Pun-intended.
remmuz schreef op donderdag 24 april 2025 @ 11:15:
[...]
Ik vraag me echt af of dat allemaal gaat lukken voor die tijd. Netbeheerders kampen nu al met personeelstekorten. Daar komt nog bij dat er veel mensen nodig zijn om het net zelf te upgraden.
Bovendien moeten in dezelfde periode ook de digitale meters van de eerste generatie alweer worden vervangen.
Het zou mij niet verbazen als die nieuwe meter er bij mij pas in 2028 of nog later komt.
Je hebt misschien op capaciteit gelijk, maar op prioriteit onderschat je het denk ik
GPRS werkpakket is eigenlijk niet relevant in prioriteit stelling. De nieuwe energiewet zegt dat je drie telwerken nodig hebt. Niet dat je meter digitaal moet communiceren. Dus worst case, van een slimme meter met drie telwerken ga je naar een domme meter met drie telwerken wanneer het signaal uit gaat. Als een eindgebruiker klaagt dat meter niet meer uitleesbaar is dan wordt dat ipv techniek gedreven aanvraag een klant gedreven aanvraag en die wordt sneller opgepakt. Het probleem vanuit netbeheerder gezien is juist een afspraak krijgen met de klant, het wisselen van de meter an sich helemaal niet. Dus klantgedreven aanvraag is eigenlijk juist fijn. De enige echte urgentie op het GPRS werkpakket komt voor uit hoe groot het werkpakket is in absolute aantallen i.c.m. de deadline. Maar de meters werken en voldoen, er is gewoon een capaciteit buffer nadat het signaal al uit is om die meters nog te vervangen. Het niet halen van de deadline is eigenlijk ongemak, en niet meer dan dat. Een ongemak dat snel op te lossen is wanneer het ontstaat en mensen het ervaren. Dus qua prioriteit doet het werkpakket niet zoveel. Het is natuurlijk wel zo dat het ongemak te voorkomen is, en dat dat ook voor zoveel mogelijk mensen geregeld moet worden.
Je terugtel/ferraris meter is onder nieuwe energiewet niet meer valide, want maar één telwerk. Je netbeheerder gaat je twee brieven sturen. Laten we zeggen dat je die naast je neer legt. Wanneer de in de brief gestelde reactie termijn voorbij is gaat je 'dossier' naar de rijksdienst digitale infrastructuur. Het RDI gaat je vervolgens benaderen. Wanneer het RDI je 'bereikt' heeft gaat er eenmalig een nieuw periode voor je in om afspraak te plannen waarbij datum van kennisname het startpunt is. Ik weet niet wat de drempel voor 'bereiken' is.
Ik kan je niet vertellen of/wat consequenties zijn van niet met RDI meewerken, maar de overheid is eigenlijk de achter vang in deze werkgang en netbeheerder hoeft alleen maar twee brieven te sturen en op komen dagen voor meter vervangen wanneer er een afspraak is. Wat de overheid doet om je medewerking te verkrijgen is aan de overheid.
Ik ben werkzaam in deze branche, en ik kan niet cijfers gaan delen alhoewel ik wel dingen heb ingezien. Maar ik kan wel stellen dat wanneer signalen op groen staan voor dit werkpakket, deze groep zonnepanelen + ferraris meter echt heel snel brieven gaan krijgen. Vanuit netbeheerder gedacht is het natuurlijk zo dat in principe mensen met ferraris meter en zonnepanelen enige vorm van intelligentie en competentie hebben, aangezien ze na jaren nog steeds deze combinatie hebben. Dat leidt tot de verwachting dat mits de overheid het maar duidelijk weet te maken, het is voorbij met je individuele voordeel, dat je rationeel overtuigd kunt worden.
De groep ferraris meter zonder zonnepanelen is in die zin enger. Vanuit saldering gedacht, en vanuit maakbaarheid gedacht, zijn zonnepanelen + ferraris meters degene die als eerst brieven gaan krijgen. En het totale salderingsverlies op ferraris meter is misschien best groot, maar is proportioneel
niet breed verdeeld. Zonnepanelen + ferraris is een kleinere groep dan je zou verwachten als je ziet hoeveel aandacht deze groep krijgt. Voor de capaciteit is dit een non-issue en in prioriteit zit deze groep bovenaan.
Ik ben erg benieuwd wat het RDI gaat doen. Dit is de eerste keer dat overheid zelf iets qua handhaving gaat doen op dit gebied.