Wat een toestand zeg @
sanger1981 . Allereerst heel veel sterkte toegewenst.
Het handigst is allicht dat de ex en je zoon een constructie aangaan die legaal is. Zoals de suggestie van Univé (maar dan moet de scooter op naam van de ex komen te staan, en met een minderjarige als medebestuurder zal de premie pittig zijn). Of een goedkope scooter waardoor de premie gewoon laag is.
Maarja, wat als ze dat niet doen?
Ik deel je gevoel dat jij hier risico loopt helemaal. En dat je dus wat moet ondernemen.
*** DISCLAIMER*** Ik ben GEEN JURIST. Maar Google geeft een paar behulpzame antwoorden.
Als je bij het afsluiten van een verzekering niet eerlijk bent over de kentekenhouder e/o hoofdbestuurder, krijg je bij schade grote moeilijkheden.
Lees hier maar eens:
https://www.kifid.nl/wp-c...aak-2021-0386-Bindend.pdf.
De verzekeraar haalt uitgekeerde bedragen terug, en de klant komt in het frauderegister te staan. Tevens worden de onderzoekskosten op de klant verhaald.
In dit geval waren de bedragen al uitgekeerd en pas daarna achterhaalde verzekeraar deze fraude. Als het bij de ex en zoon ook zo zou lopen, zul je er (behalve emotioneel) niet bij betrokken raken. De ex moet alle schadebedragen terugbetalen en zij en vermoedelijk ook je zoon komen in frauderegister, en dat is het dan.
Maar ik denk dat dit anders kan liggen als de verzekeraar dit eerder achterhaald, voordat er uitgekeerd is.
Voorbeeld.
Zoon rijdt op weg naar school een voetganger van de sokken. Er is schade aan de scooter en, erger nog, de voetganger raakt gewond. Hij komt met botbreuken in het ziekenhuis terecht, wordt geopereerd, moet revalideren en is een aantal maanden uit de running. Het slachtoffer claimt letselschade bij de verzekeraar. (Let wel: bij een ZZP’er loopt dit gauw in de tienduizenden euro’s inkomensverlies). En ook zijn ziektekostenverzekering verhaalt de kosten van de ziekenhuisopname op de verzekering van de scooterrijder. (En ook hier geldt: operaties + ziekenhuisopname + revalidatie loopt gauw in de tienduizenden euro’s).
De verzekeraar constateert dat een minderjarige, niet de hoofdbestuurder, wel de eigenaar, een ongeluk heeft veroorzaakt op weg naar zijn school. Dat zijn genoeg aanwijzingen voor fraude, dus betaalt de verzekering niet. Vervolgens komen de claims direct bij je zoon terecht. Als 17-jarige is hij namelijk zelf verantwoordelijk.
Maar in dit geval kunnen de claims ook bij de ex en bij jou terechtkomen.
Lees bijvoorbeeld hier:
https://www.juridischloke...nsprakelijkheid-kinderen/Als uw kind 16 of 17 jaar is, bent u soms toch aansprakelijk. U heeft namelijk een zorgplicht. Weet u dat uw kind iets doet waardoor de kans op schade groot is? Dan moet u dit voorkomen. U bent bijvoorbeeld aansprakelijk als uw kind een ongeluk veroorzaakt en u wist dat zijn bromfiets onverzekerd was.
Volgens sommige bronnen zijn de ouders zelfs hoofdelijk aansprakelijk. Dat zou betekenen dat jij in je eentje voor alle claims zou kunnen opdraaien. Bijvoorbeeld als je ex geen geld heeft en jij wel.
Het helpt natuurlijk als je kunt aantonen dat je het niet eens was met de constructie van de ex en je zoon. Maar wellicht zul je dan toch een claim moeten betalen, omdat de rechter vindt dat jij het zelf weer op je ex kunt verhalen, en dat de rechten van het slachtoffer hier voorrang hebben.
Alle reden om dit grondig uit te zoeken (want ik heb alleen maar Google gevraagd). Heb je een rechtsbijstandverzekering? Die kunnen je adviseren.
Hier een
site met emailadres en telefoonnummer van het Meldpunt voor verzekeringsfraude waar je (eventueel anoniem) mee kunt bellen. En desnoods een melding kunt doen.