P5ycho schreef op zaterdag 9 november 2024 @ 11:20:
Ik bespaar op een dag met vorst ongeveer 2kW thermische energie (die ik anders moest aanvoeren met een warmtepomp) door 30W in mijn wtw box te stoppen. De thermische output van de warmtepomp hoeft dus 2kW minder te zijn. Met een conservatieve wp COP van 4 is dat 500W electrisch bespaard verbruik aan de voorkant van die wp.
500-30=470W aan netto besparing tov alleen een wp. 11,3kWh per dag bespaard dus.
Natuurlijk varieert dit met de buitentemperatuur.
In andere woorden: voor een kwart van de benodigde thermische energie heb ik het opwekrendement verhoogd van COP=4 naar COP=66. Daarmee is mijn effectieve COP 19.5 ipv 4? Klopt dit wel? Ik schrik er zelf even van, zo hoog.
Ik begrijp niets van je uitleg.
Hoe kan je met WTW nu besparen op het benodigde vermogen van een warmtepomp?
Zoals ik reeds zei, mijn warmtepomp heeft tijdens de gebruiksuren maar een vermogen nodig van 200 tot 300W. Daar kan ik dus nooit 2000W (2kW op besparen.
Het energieverbruik van de WP ligt tijdens een etmaal tussen de 0,75 en 5 kWh. Daar valt dus geen 11 kWh op te besparen. Je kan alleen zoveel "besparen" wanneer je verbruik veel hoger is dan die 11 kWh.
Er klopt inderdaad niets van je "COP berekening" want je zit zaken door elkaar te halen en met elkaar te vergelijken die in se niets met elkaar te maken hebben. In feite beweer je op energetisch vlak een soort perpetuum mobile uitgevonden te hebben.

Ik betaal ook al 5 jaar niets voor de energierekening, maar dasr gaat komend jaar verandering in komen vanwege einde salderingsvoordelen. Wnergie besparen gaat ondertussen gewwoon door, elke Joule die ik niet verbruik is een Joule die niet vervuilen kan.
Uiteraard is het belangrijk wat de individuele energieopwekking en het individueel energieverbruik is.
Want daaruit volgen de maatregelen die nodig zijn om dat binnen te perken te houden.
Dus, zoals ik schreef, uit een individuele situatie volgen individuele maatregelen die van huishouden tot huishouden verschillen.
Wanneer jouw WTW continu 30W vermogen nodig heeft verbruikt dat op jaarbasis al meer kWh dan mijn warmtepomp voor CV verbruikt. Volgens jouw "stelling" zou ik dan de WP kunnen uitzetten en alleen "verwarmen" met de WTW.
Zoals ik zei, het is makkelijk enkele kWh te besparen wanneer het initieel energieverbruik aan de hoge kant is maar moeilijker tot onmogelijk voor wie aan de basis dat energieverbruik al niet heeft.
Op wat je niet verbruikt moet je sowieso niet gaan besparen.

Je haalt aan dat je deze lucht langs een verwarmend element wilt halen, dan wordt het al snel complexer in mijn ogen. Ook omdat dat geen off-the-shelf concept meer is, en geen installateur je dat zal willen aanleggen.
Je zit duidelijk commentaar te geven op een systeem waar je geen flauw benul van heeft hoe het werkt.
De ventilatiebox (met CO2 sensor) voor aanvoer lucht zit gewoon ingebouwd in dezelfde omkasting waarin de ventiloconvector voor verwarming zzit.Als buiswerk vraagt dat één buis van 50 cm lang doorheen de buitenmuur (of korter/langer, afhankelijk van de dikte van je buitenmuur). Wanneer de lucht van buiten aangezogen wordt (op basis van het signaal van de CO2 sensor) gaat deze, tijdens het verwarmingsseizoen, eerst over de warme lucht uit de convector en dan door de uitblaasopening van de convector de ruimte in.
In de niet verwarmde ruimtes (slaapkamers) zit de aanzuigbox gewoon in zijn eigen neutrale omkasting die nauwelijks plaats inneemt. De aanzuigventilatiebox is bij levering al compleet en afgesteld door de producent.
Het enige wat je moet doen is ze tegen een buitenmuur bevestigen, een buis boren door de buitenmuur naargelang de dikte van de buitenmuur en ze aansluiten op 230V.
De aanzuigunits communiceren draadloos via RF met de relatief kleine afzuigbox (die in iedere natte ruimte via sensoren de RV meet en daar gaat afzuigen.
Verbruikt 20W in totaal maar niet continu. Alleen wanneer de sensoren meten en bepalen dat het nodig is. Dat is het verschil met een systeem dat continu vermogen nodig heeft om te blijven werken en het heeft minder warmteverlies dan roosters boven de ramen die normaliter continu moeten openstaan en dus continu warmte- en comfortverlies veroorzaken.
Maar uiteraard aan ieder de keuze om een systeem te keizen dat het beste bij hem of haar past.
Maar dat geen enkele installateur het systeem van mijn persoonlijke voorkeur wil plaatsen is pertinent onwaar want al weerlegd door de praktijk.
Ik zal mijn installateur dus de groeten doen en hem mededelen dat ie volgens jou een uniek geval is. :+i
ps. Ik saldeer al jaren niet meer dus er wijzigt voor mij op dat vlak ook volgend jaar niets.
Mijn uitgangspunt bij aanvang van de woningrenovatie was sowieso al om niet afhankelijk te zijn van de regelgeving en opgelegde kosten door derden. Dan moet men zich bij een wijzigend standpunt door derden daar ook niet op aanpassen.
Beton, hout, maakt allemaal niet uit, als er luchtdicht gebouwd is zul je moeten ventileren.
De concepten blijven toepasbaar op bijna elke woning in Nederland. Jij bent daarbij een uitzondering, en je keuzes zijn niet verkeerd. Ik zou het alleen zo jammer vinden als balansventilatie hier in een kwaad daglicht komt te staan, terwijl het een goed concept is met enorme besparingen voor milieu en portemonnee en beter comfort op de koop toe.
Dat je moet ventileren staat buiten kijf.
Ik ben daar dan ook geen uitzondering op. Geen idee waar je dat vandaan haalt. Het is niet omdat je geen gebruik maakt van een balansventilatie met WTW dat je niet of slecht ventileert.
Mijn positieve meetcijfers op dat vlak spreken voor zich. De lucht wordt hier immers continu gemeten op CO2, CO, RV, temperatuur, PM 2.5 en 10, HCHO en TVOC. Aan data geen gebrek.
Daarom meten = weten. Doe je dat dan weet je al of je nog bijkomend moet ventileren of niet en/of je goed of slecht bezig bent en er in het laatste geval nog iets aan gedaan moet worden.
Maar dat balansventilatie de enige en goedkoopste oplossing is mag, zoals elke oplossing, in vraag gesteld worden.
(Dit topic gaat trouwens niet eens over balansventilatie, voor de die hard fans is er daarvoor een eigen topic voorzien).
Het is aan de lezer om uit alle verschillende alternatieven de oplossing(en) te halen wat het beste bij hem of haar past.
[
Voor 3% gewijzigd door
IvoB2 op 09-11-2024 12:04
]