Members only:
Alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers.
Inloggen
‘Ik doe gewoon mijn werk’ is toch de standaard instelling die je van een werknemer kunt/moet verwachten?Ik heb altijd voor mezelf gewerkt en ben erachter gekomen dat de ‘ik doe gewoon mijn werk’ houding die ik nu zie, prima kan zijn in een grote organisatie waar je wat anoniemer bent. Maar in een klein team, waar we echt op elkaar moeten kunnen bouwen, werkt dit niet.
[ Voor 9% gewijzigd door YakuzA op 07-09-2024 18:41 ]
Death smiles at us all, all a man can do is smile back.
PSN
Maar dat zijn dan wel weer de mensen die gaan klagen als iemand die wel meer initiatief toont promoties of extras krijgt....YakuzA schreef op zaterdag 7 september 2024 @ 18:40:
[...]
‘Ik doe gewoon mijn werk’ is toch de standaard instelling die je van een werknemer kunt/moet verwachten?
Tenslotte werken de meeste mensen om te leven, die leven niet om te werken.
en‘ik doe gewoon mijn werk’ houding
Als je van een werknemer meer verwacht dan dat 'ie "gewoon z'n werk doet", zal er ook meer tegenover moeten staan. Als dat op dit moment geen salaris kan zijn, moet je het wellicht gaan zoeken in andere vormen. Zeggenschap, (mede)eigenaarschap. Of misschien gewoon toekomstige beloning.Een van de uitdagingen is dat ik als klein bedrijf moeite heb om vanaf het begin een hoog salaris te bieden,
"Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid."
I had a decent lunch, and I'm feeling quite amiable. That's why you're still alive.
Ja, we hebben een fysieke werklocatie. De regel is maximaal 1 dag thuis werken is toegestaan en dat doen ze ook. De werktijden zijn 09.00 - 17.00 en half uur pauze is doorbetaald.President schreef op zaterdag 7 september 2024 @ 18:37:
Ik heb geen idee of je een fysieke werklocatie hebt, dat je zegt dat ze te laat komen? Of krijg je van klanten door dat ze te laat komen? En waarom moeten ze met dergelijke werkzaamheden op een vaste locatie moeten werken?
We zijn nu met een team van 3 (incl mij). Een medewerker is er al vanaf het begin (eind 2019) en de andere is er sinds februari bij gekomen. Maar daartussen zijn er dus al 7 vertrokken. In het begin nam ik maar gewoon iemand aan die kwam solliciteren op een vacature met het idee, die kneed ik wel tot hoe ik hem wil hebben. Na 3 pogingen kwam ik er toch achter dat het zo niet werkt. Ik doe echt mijn best om ze goed te coachen, maar ik kan er niet 40 uur in de week naast gaan zitten. En na 10x gezegd te hebben dat je eerst je aanpassing controleert op productie voordat je een taak op afgerond zet verwacht ik ook dat ik dat niet nog 10x hoef te herhalen.[b]President in "Case uitvoeren in je sollicitatie procedure"En blijkbaar gaat er iets mis als werknemers niet om hulp vragen? Dat is toch wel vaak een door in de werkcultuur vanuit de werkgever. Welke coaching bied je aan voor nieuwe werknemers? Krijgen ze een begeleider waar ze in het eerste jaar wekelijks een uurtje mee hebben? Of een dagdeel per maand?
Iedereen krijgt lunch van de zaak (doorbetaalde tijd), een laptop die ze zelf mogen uitkiezen en ook prive mogen gebruiken, onbeperkt vrije dagen (waar ik nooit moeilijk over doe). Ik kan met een team van 3 nu eenmaal geen hippe werkomgeving bieden met hippe teamuitjes, biljarttafels, etentjes van het werk etc. zoals Coolblue, KPN, Microsoft of noem een ander willekeurig software bedrijf met >20 medewerkers.anboni schreef op zaterdag 7 september 2024 @ 19:29:
Als je van een werknemer meer verwacht dan dat 'ie "gewoon z'n werk doet", zal er ook meer tegenover moeten staan. Als dat op dit moment geen salaris kan zijn, moet je het wellicht gaan zoeken in andere vormen. Zeggenschap, (mede)eigenaarschap. Of misschien gewoon toekomstige beloning.
Het waren alleen maar juniors, de meeste waren ook stagiairs met het idee ze te houden, maar uiteindelijk geen match bleek te zijn. In het begin lag het zeker aan mij, ik was blij met iedereen die wilde komen werken bij mij, dus gaf ze gewoon de kans. Maar later bleken ze soms een gigantische rugzak aan persoonlijke problemen mee te brengen.Arjan90 schreef op zaterdag 7 september 2024 @ 19:36:
Je zegt dat je al 9 werknemers hebt versleten, was wat hun ervaring? Junior, medior, senior? Zat het in kennis of zat het in houding & gedrag. En, misschien nog wel belangrijker, ben je zelf wel een leider die het beste in mensen naar boven haalt en als visionair mensen inspireert? Zijn mensen op eigen initiatief vertrokken of heb jij de knoop doorgehakt?
Ik zou inderdaad ook creatief zijn in je beloningssystematiek. Bijvoorbeeld "aandelen", winstdeling, etc. Laat ze profiteren van het succes waar jullie samen aan werken.
Ik heb juist de oorzaak bij mezelf gezocht, ik ben sinds vorig jaar aan de slag met een business coach juist om het team meer op orde te krijgen. Een van de conclusies daarvan is dat het vaak gewoon een mismatch is. Zij zoeken gewoon een baan en zijn misschien al 10x ergens afgewezen. Ik neem ze aan maar kan ze de sturing en coaching niet bieden die die persoon nodig heeft.pennywiser schreef op zaterdag 7 september 2024 @ 19:46:
Ik lees nergens hoe jij @RickyHeijnen als werkgever hebt geïnvesteerd in je mensen. 9 mensen in 5 jaar tijd is alarmerend. Ook dat je de oorzaak uitsluitend extern zoekt.
En dat is dan het probleem: je wilt programmeerbare robots/extensies van jezelf, ipv mensen de kans geven te laten zien wat ze kunnen en zich ontwikkelen. Dit is echt een probleem aan jouw kant.RickyHeijnen schreef op zaterdag 7 september 2024 @ 19:55:
In het begin dacht ik ierdereen nog wel te kunnen kneden tot hoe ik ze graag zou willen zien. Maar ik weet nu dat het zo niet werkt zonder dat iemand continu een coach/manager op zich heeft zitten.
I had a decent lunch, and I'm feeling quite amiable. That's why you're still alive.
Ik lees iets meer verduidelijking inderdaad nu.RickyHeijnen schreef op zaterdag 7 september 2024 @ 20:00:
[...]
Ik heb juist de oorzaak bij mezelf gezocht, ik ben sinds vorig jaar aan de slag met een business coach juist om het team meer op orde te krijgen. Een van de conclusies daarvan is dat het vaak gewoon een mismatch is. Zij zoeken gewoon een baan en zijn misschien al 10x ergens afgewezen. Ik neem ze aan maar kan ze de sturing en coaching niet bieden die die persoon nodig heeft.
Dus we zijn nu tot de conclusie gekomen dat ik beter moet presenteren wie ik ben, wat we doen en wat ik zoek. Maar ik niet op basis van een gesprek van een half uur kan bepalen of iemand wel of niet een contract krijgt en wat voor salaris daarbij. Het idee is gewoon om iemand een halve (of hele) dag een beetje mee te laten draaien, zodat we beide kunnen zien wat we aan elkaar hebben. Als dat goed blijkt te zitten dan kan diegene ook een prima marktconform salaris krijgen.
Ik heb een paar weken terug contact gezocht met een aantal wat grotere IT bedrijven in de buurt met de vraag of ik eens langs mag komen om te vragen hoe zij hun sollicitatie en selectieprocedure doen, maar niemand gaf aan daar interesse of tijd voor te hebben. Vandaar da ik het nu hier probeer.
[ Voor 5% gewijzigd door pennywiser op 07-09-2024 20:09 ]
Nou ja, hij heeft ervan geleerd zegt hij.gambieter schreef op zaterdag 7 september 2024 @ 20:01:
[...]
En dat is dan het probleem: je wilt programmeerbare robots/extensies van jezelf, ipv mensen de kans geven te laten zien wat ze kunnen en zich ontwikkelen. Dit is echt een probleem aan jouw kant.
Oh wacht even, dit is nu dus helemaal nog niet het geval? Iets minder betalen dan anderen, of niet marktconform is wel een verschil.. Pay peanuts.RickyHeijnen schreef op zaterdag 7 september 2024 @ 20:00:
[...]
Als dat goed blijkt te zitten dan kan diegene ook een prima marktconform salaris krijgen.
[ Voor 34% gewijzigd door pennywiser op 07-09-2024 20:21 ]
Door het probleem in de sollicitatie en selectie te zoeken, lijkt me toch het probleem bij de werknemers te zoeken.pennywiser schreef op zaterdag 7 september 2024 @ 20:10:
Nou ja, hij heeft ervan geleerd zegt hij.
I had a decent lunch, and I'm feeling quite amiable. That's why you're still alive.
Ik zoek gewoon iemand die kan programmeren, die het leuk vind om dat te doen en die niet bij een groot bedrijf wilt werken, maar juist een klein team fijn vind en zelf wilt kunnen nadenken zonder dat een manager of projectleider dat voor hem doet. Veel vrijheid, veel verantwoordelijkheid. En dat hoeft by far niet de beste developer te zijn, totaal niet. Daar heb ik ook het werk helemaal niet voor, Ik ben zelf ook niet de beste developer, maar we bouwen wel toffe dingen.gambieter schreef op zaterdag 7 september 2024 @ 20:01:
[...]
En dat is dan het probleem: je wilt programmeerbare robots/extensies van jezelf, ipv mensen de kans geven te laten zien wat ze kunnen en zich ontwikkelen. Dit is echt een probleem aan jouw kant.
Goede beloning en werk bling bling wegen niet op tegen toxisch management.
Heb je zelf wel erpens cursussen gevolgd om goed werkgeversschsp en management skills te leren? Het is een vak.
[ Voor 49% gewijzigd door Sethro op 07-09-2024 20:36 ]
Ik vind dat ze nu marktconform verdienen naar de prestaties die ze leveren. Al is 'marktconfirm' natuurlijk super breed en per individu en bedrijf heel anders. Maar ze zouden makkelijk 2x zoveel kunnen verdienen bij mij (dat weten ze ook, dat hou ik ze ook steeds voor). Maar er moet zo vaak dingen opnieuw gedaan worden, of er ontstaan bugs/storingen omdat iemand slordig werkt en dan zijn we weer een dag bezig om het te fixen. De kosten zijn op dit moment te hoog en de klant tevredenheid daalt enorm en ik hoor regelmatig 'Ricky, kun jij dit oppakken want dan weet ik dat het goed gebeurt'. Dat is niet wat ik wil uitstralen naar mijn klanten.pennywiser schreef op zaterdag 7 september 2024 @ 20:16:
[...]
Oh wacht even, dit is nu dus helemaal nog niet het geval? Iets minder betalen dan anderen, of niet marktconform is wel een verschil.. Pay peanuts.
Zoals ik je posts lees zoek je iemand die vrijwel alles al kan en dus ervaring heeft. Maar je neemt mensen aan die geen ervaring hebben. Wat heb je er aan gedaan om hen te begeleiden?RickyHeijnen schreef op zaterdag 7 september 2024 @ 20:34:
[...]
Ik vind dat ze nu marktconform verdienen naar de prestaties die ze leveren. Al is 'marktconfirm' natuurlijk super breed en per individu en bedrijf heel anders. Maar ze zouden makkelijk 2x zoveel kunnen verdienen bij mij (dat weten ze ook, dat hou ik ze ook steeds voor). Maar er moet zo vaak dingen opnieuw gedaan worden, of er ontstaan bugs/storingen omdat iemand slordig werkt en dan zijn we weer een dag bezig om het te fixen. De kosten zijn op dit moment te hoog en de klant tevredenheid daalt enorm en ik hoor regelmatig 'Ricky, kun jij dit oppakken want dan weet ik dat het goed gebeurt'. Dat is niet wat ik wil uitstralen naar mijn klanten.
Geen IT ervaring hier dus alles op gbv: je vraagt techneuten die inbeeldingsvermogen hebben in wat een klant wil. Dat is m.i. in geen enkele sector een junior functie. Je zal dus iets strikter moeten werven. Meer richting medior niveau. Geef in je gesprekken ook aan wat je verwacht en wat je daarvoor teruggeeft.RickyHeijnen schreef op zaterdag 7 september 2024 @ 20:34:
[...]
Ik vind dat ze nu marktconform verdienen naar de prestaties die ze leveren. Al is 'marktconfirm' natuurlijk super breed en per individu en bedrijf heel anders. Maar ze zouden makkelijk 2x zoveel kunnen verdienen bij mij (dat weten ze ook, dat hou ik ze ook steeds voor). Maar er moet zo vaak dingen opnieuw gedaan worden, of er ontstaan bugs/storingen omdat iemand slordig werkt en dan zijn we weer een dag bezig om het te fixen. De kosten zijn op dit moment te hoog en de klant tevredenheid daalt enorm en ik hoor regelmatig 'Ricky, kun jij dit oppakken want dan weet ik dat het goed gebeurt'. Dat is niet wat ik wil uitstralen naar mijn klanten.
Maar het gaat toch niet alleen om jouw mening? Medewerkers managen is echt een apart vak, en van je teksten krijg ik niet het idee dat je dat beheerst. Je bent erg negatief over je medewerkers hier, hoe ben je op de werkvloer? Is de meetlat wel realistisch?
Ja, zo'n werkgever straalt veel vertrouwen uit. Verdedig je je team tegenover zulke klanten? Je denkt nog steeds als eenmansbedrijf.ik hoor regelmatig 'Ricky, kun jij dit oppakken want dan weet ik dat het goed gebeurt'. Dat is niet wat ik wil uitstralen naar mijn klanten.
I had a decent lunch, and I'm feeling quite amiable. That's why you're still alive.
Liefhebber van schieten en schijten. Ouwehoer en niet-evangelisch atheist.
Daniel36: Dat zeg ik(?) Nee, dat zeg ik niet, je hebt gelijk.
In al die reacties nog niemand die dit bizar vindt?!RickyHeijnen schreef op zaterdag 7 september 2024 @ 19:49:
Ja, we hebben een fysieke werklocatie. De regel is maximaal 1 dag thuis werken is toegestaan en dat doen ze ook. De werktijden zijn 09.00 - 17.00 en half uur pauze is doorbetaald.
Helemaal mee eens, ik als senior developer werk 4 dagen thuis en 1 dag op kantoor. En dat doe ik ook al meer dan 5 jaar zo.Croga schreef op maandag 9 september 2024 @ 05:39:
[...]
In al die reacties nog niemand die dit bizar vindt?!
We noemen dat ook wel een gevangenis. Je ontneemt ze hun vrijheid en denkt dan dat je
- Normale mensen in dienst krijgt
- Ze nog hard voor je gaan werken ook
De norm is al jaren dat er behoorlijke vrijheid is om je werktijden te bepalen. Sinds de jaren 90 heb ik al geen 9-17 meer gewerkt en ben ook geen enkel bedrijf tegen gekomen wat dat nog afdwingt. Sinds Corona ben ik geen enkel bedrijf tegen gekomen wat een limiet stelt op thuiswerken, op deze manier.
Alles schreeuwt hier "Oubollige werkgever". Het resultaat is dat je, by default, alleen 9-to-5-ers aan zult nemen. Mensen die geen interesse hebben in hun vak.
We praten hier over een creatief beroep. En soms ben je creatief tussen 9 en 5, soms tussen 5 en 1. Soms is het beter om op kantoor te zijn om eenvoudig te kunnen sparren, soms is het beter om thuis te werken om even head-down te produceren.
Ik zou dus, als ik jou was, zowieso eens beginnen met te stoppen gevangenisbewaarder te spelen en te begrijpen dat je volwassen mensen aan aan het nemen bent. Mensen die heel goed weten wanneer en waar ze hun werk het beste kunnen doen.
Don't drive faster than your guardian angel can fly.
En om even op de originele vraag terug te komen:DutchKel schreef op maandag 9 september 2024 @ 06:17:
Wat me ook opvalt is dat de verwachtingspatroon erg hoog is. Een senior developer heeft over het algemeen ongeveer 3 maanden nodig om in een bepaalde opdracht zijn weg goed te vinden. Een junior die je nog moet kneden daar ben je toch wel zeker een jaar mee bezig wil je daar iets goeds uit halen en dan moet je wel de tijd hebben om die te begeleiden.
Zocht je niet eigenlijk een vennoot?RickyHeijnen schreef op zaterdag 7 september 2024 @ 19:49:
Mijn idee destijds was ook niet om werkgever te worden, maar meer om er een buddy bij te hebben met wie ik samen gewoon leuke toffe dingen bouw, relaxte informele sfeer op kantoor, een ik-help-jou-jij-helpt-mij mentaliteit.
[ Voor 6% gewijzigd door Furion2000 op 09-09-2024 08:12 ]
Zo te lezen val je dan ook al af op dit deel:DutchKel schreef op maandag 9 september 2024 @ 06:17:
[...]
Helemaal mee eens, ik als senior developer werk 4 dagen thuis en 1 dag op kantoor. En dat doe ik ook al meer dan 5 jaar zo.
Dit ga je natuurlijk nooit voor elkaar krijgen als je elkaar hoogstens 1 dag in de week ziet, of nog niet eens als de ander toevallig een andere dag kiest.Mijn idee destijds was ook niet om werkgever te worden, maar meer om er een buddy bij te hebben met wie ik samen gewoon leuke toffe dingen bouw, relaxte informele sfeer op kantoor, een ik-help-jou-jij-helpt-mij mentaliteit.
Yup, dit zijn momenten dat mensen vertrekken. 'Je kan echt veel meer verdienen hoor.. maar we doen het nog niet'.Ik vind dat ze nu marktconform verdienen naar de prestaties die ze leveren. Al is 'marktconfirm' natuurlijk super breed en per individu en bedrijf heel anders. Maar ze zouden makkelijk 2x zoveel kunnen verdienen bij mij (dat weten ze ook, dat hou ik ze ook steeds voor).
Dit is ook vaak een afknapper tegenwoordig.Ja, we hebben een fysieke werklocatie. De regel is maximaal 1 dag thuis werken is toegestaan en dat doen ze ook. De werktijden zijn 09.00 - 17.00 en half uur pauze is doorbetaald.
Digitaal onderwijsmateriaal, leermateriaal voor hbo
Doorgroeimogelijkheden duidelijk maken is belangrijk. Maar ik lees deze zin nogal als een wortel-stok verhaal, en dat is ontzettend giftig om te doen.RickyHeijnen schreef op zaterdag 7 september 2024 @ 20:34:
Maar ze zouden makkelijk 2x zoveel kunnen verdienen bij mij (dat weten ze ook, dat hou ik ze ook steeds voor).
Komt d'r in, dan kö-j d’r oet kieken
[ Voor 8% gewijzigd door NiGeLaToR op 09-09-2024 09:02 ]
Ja ik heb ooit iets te snel zo'n logisch denken test gedaan zonder preparatie. Dat omschrijft mijn tactiek ook, ik moet proefondervindelijk uitvinden hoe iets werkt. Anyway, ik haalde een 1 op een schaal van 0 tot 10. Dus dat ik uberhaupt mijn reet kan afvegen was al uitzonderlijk na die testFurion2000 schreef op maandag 9 september 2024 @ 08:06:
n=1
Ik zou 2x nadenken om bij je te solliciteren met een case. Ik ben een software ontwikkelaar die zijn waarde levert in het totaalplaatje zoals meedenken met de stakeholders zoals elke timmerman best kan timmeren maar de klanten ook graag iemand heeft die met ze meedenkt. Nadeel is dat ik wel zwaar door de mand val als ik onder druk cases voor mij krijg waar ik on the spot een algoritme moet maken. Ik heb hier vrede mee, want ik wil leuke dingen maken. De meest efficiente oplossing verzinnen doe ik als daar noodzaak voor is.
@mannowlahn heb ik ook eens zien reageren hierop en mede dankzij die reactie vrede met bovenstaand. Volgens mij ook zwaar gefaalt bij een casus en toch nu azure architect.
Wat selectie proces betreft kun je nu op een punt belandt zijn dat je filters te streng zijn geworden. Zoals iemand die moeite heeft met een relatie te vinden omdat hij/zij alles vergelijkt met de 10 daarvoor. Bang om zijn hart open te stellen en overal het slechte van zien omdat je al zo vaak die pijn hebt ervaren![]()
Ik zit regelmatig bij sollicitaties op een afdeling die het best goed doet al zeg ik het zelf. Na de CV voorselectie selecteren we voor 80% op het hebben van social skills en je weet binnen 5 minuten of je moet doorhameren op de hard skills. In de trant van 'Kotlin kan hij als javaan wel aanleren, hij moet goed in het team passen'.
Sure, ze vallen wel eens door de mand qua hardskills, maar dat komt weinig voor. Voor deze afdeling had ik mensen laten schieten omdat ik de (werk)relatie niet zag zitten persoonlijk, maar heb geleerd dat mensen op de gekste manieren toch inpassen in een team. 'Is deze persoon capabel in het hebben van een relatie' is een betere vraag om te stellen. Teams op onze afdeling zou je op het eerste gezicht kunnen beschrijven als een 'band of misfits'. Op het eerste gezicht denk je 'wtf' en dan merk je als snel dat het erg goed samenwerkt.
Dit vind ik wel erg kort door de bocht, en de hele context ontbreekt. De 1-dag thuisweken regel was er eerst niet, maar de productiviteit ligt aantoonbaar veel lager op de dagen dat er thuis wordt gewerkt. Er worden meer fouten gemaakt (want de drempel om een collega te vragen is veel hoger). En daarnaast woont iedereen binnen een straal van 5km van kantoor. We zijn maar met 3 mensen, als iedereen daarvan 3 dagen thuis gaat werken, dan wordt het voor mij helemaal onmogelijk om van 3 mensen een hecht team te maken.Croga schreef op maandag 9 september 2024 @ 05:39:
[...]
In al die reacties nog niemand die dit bizar vindt?!
We noemen dat ook wel een gevangenis. Je ontneemt ze hun vrijheid en denkt dan dat je
- Normale mensen in dienst krijgt
- Ze nog hard voor je gaan werken ook
Als de productiviteit lager ligt door thuis werken heb je idd geen goede developers in huis die volwassen zijn. ik heb die mensen ook gezien bij vorige opdrachten. Jonge gasten die gewoon op geen enkele wijze voor uit te branden zijn, continue discord en andere chats open hebben, je ze aan de hand moet nemen en er komt werkelijk waar geen reet uit. Is gewoon niet aan te beginnen. Als jij als developer minder productief bent als je geen afleiding hebt, dan moet je daar als werkgever misschien afscheid van gaan nemen. Dan trek je aan een dood paard.RickyHeijnen schreef op maandag 9 september 2024 @ 09:22:
[...]
Dit vind ik wel erg kort door de bocht, en de hele context ontbreekt. De 1-dag thuisweken regel was er eerst niet, maar de productiviteit ligt aantoonbaar veel lager op de dagen dat er thuis wordt gewerkt. Er worden meer fouten gemaakt (want de drempel om een collega te vragen is veel hoger). En daarnaast woont iedereen binnen een straal van 5km van kantoor. We zijn maar met 3 mensen, als iedereen daarvan 3 dagen thuis gaat werken, dan wordt het voor mij helemaal onmogelijk om van 3 mensen een hecht team te maken.
Hetzelfde met de werktijden, die waren eerst flexibel, met tot gevolg dat iedereen elke dag op een andere tijd binnen kwam, dat werd steeds gekker. Toen heb ik besloten om af te spreken dat je mag beginnen wanneer je wilt maar uiterlijk 09.00 is iedereen binnen. Daar was iedereen mee akkoord.
Sommige mensen hebben nu eenmaal kaders nodig waarin ze kunnen bewegen en als die kaders er niet zijn schieten ze alle kanten op. Geloof me, ik had ook liever gezien dat ik niet zo hoefde te micro-managen, maar de werkelijkheid is nu nog anders.
[ Voor 9% gewijzigd door Martijn.C.V op 09-09-2024 09:42 ]
Ik denk dat dit je grootste handicap is. Toen jij er mee begon waren de opleidingen dun bezaaid en wat er was had niet echt meerwaarde qua kennis, al jouw collega's hebben op hun twaalfde zelf uitgevogeld hoe je naast Windows ook Linux kon installeren. Het gevolg is dat deze mensen 8(!) jaar meer ervaring hebben in systematisch problemen oplossen dan degene die jij nu vanuit school binnenhaalt, naast dat ze enigszins autodidactisch van hun hobby een beroep hebben gemaakt. Dat kan je niet vergelijken met iemand die vier jaar geleden heeft gekozen tussen geschiedenisdocent of programmeren voor dummies.RickyHeijnen schreef op maandag 9 september 2024 @ 09:15:
Bedankt voor alle reacties (die erg uiteenlopend zijn). Ik ben mijn bedrijf begonnen toen ik 16 was en heb zelf nooit in loondienst gewerkt. Ik ben nu 35 en als ik om mij heen kijk zie ik veruit het grootste deel van mijn vrienden en kennissenkring mensen die hard gestudeerd (mbo of hbo) hebben voor iets wat ze leuk vinden, daar een passie voor hebben en hard werken om vervolgens goed te verdienen. Sommige bij grote organisaties, sommige bij kleine organisaties en sommige die ook in het ondernemersveld zitten. Geen ver bovengemiddeld verdienende mensen, maar in mijn beleving is dit de 'standaard'. Mensen staan smorgens op, zijn actief, zijn productief, doen wat ze leuk vinden en zijn daar goed en continu opzoek om daarin beter te worden.
Noem me wereldvreemd, maar ik heb de afgelopen 5 jaar totaal het tegenovergestelde voorbij zien komen. In een sollicitatiegesprek misschien nog wat verlegen en onwennig, maar al snel daarna continu dezelfde fouten blijven maken, onderuitgezakt zitten, te laat komen want verslapen, geen vragen stellen om de taak helder te krijgen.
[ Voor 10% gewijzigd door Valandil op 09-09-2024 10:20 ]
wijze woorden
Waarom kun je dat niet combineren? Ik bel de hele dag door met mijn collega's. Het is niet meer zoals vroeger dat je voor elke minuut bellen moet betalen.toolkist schreef op maandag 9 september 2024 @ 08:30:
[...]
Zo te lezen val je dan ook al af op dit deel:
[...]
Dit ga je natuurlijk nooit voor elkaar krijgen als je elkaar hoogstens 1 dag in de week ziet, of nog niet eens als de ander toevallig een andere dag kiest.
[ Voor 8% gewijzigd door DutchKel op 09-09-2024 10:27 ]
Don't drive faster than your guardian angel can fly.
Je noemt een hele berg symptomen op van hetzelfde probleem: Je hebt juniors aangenomen zonder de begeleiding die een junior nodig heeft. Dus terug naar mijn eerdere post: Een case tijdens de solicitatie gaat dit niet oplossen!RickyHeijnen schreef op maandag 9 september 2024 @ 09:22:
[...]
Dit vind ik wel erg kort door de bocht, en de hele context ontbreekt. De 1-dag thuisweken regel was er eerst niet, maar de productiviteit ligt aantoonbaar veel lager op de dagen dat er thuis wordt gewerkt. Er worden meer fouten gemaakt (want de drempel om een collega te vragen is veel hoger). En daarnaast woont iedereen binnen een straal van 5km van kantoor. We zijn maar met 3 mensen, als iedereen daarvan 3 dagen thuis gaat werken, dan wordt het voor mij helemaal onmogelijk om van 3 mensen een hecht team te maken.
Hetzelfde met de werktijden, die waren eerst flexibel, met tot gevolg dat iedereen elke dag op een andere tijd binnen kwam, dat werd steeds gekker. Toen heb ik besloten om af te spreken dat je mag beginnen wanneer je wilt maar uiterlijk 09.00 is iedereen binnen. Daar was iedereen mee akkoord.
Sommige mensen hebben nu eenmaal kaders nodig waarin ze kunnen bewegen en als die kaders er niet zijn schieten ze alle kanten op. Geloof me, ik had ook liever gezien dat ik niet zo hoefde te micro-managen, maar de werkelijkheid is nu nog anders.
Ik zie vooral een conflict tussen wie gezocht worden, en welk werk uitgevoerd moet gaan worden.NiGeLaToR schreef op maandag 9 september 2024 @ 10:37:
Zoals ik het lees heeft @RickyHeijnen geen enorm gekke regels of voorwaarden/eisen maar heeft ie vooral een mismatch in type persoon. Hij zoekt zelfstandigheid en enthousiasme en eindigt regelmatig met ongemotiveerdheid en passiviteit.
Dat is een route die van twee kanten af bewandeld moet worden: dus ene kant kan @RickyHeijnen daar initiatief in tonen, hij heeft een coach, investeert in de relatie, zijn ontwikkeling, stelt hier een vraag. Anderzijds zul je mensen moeten hebben die bereid zijn ook een deel van het werk te doen.
Vraag is dus als je dit topic aan je sollicitant zou voorleggen en inderdaad een halve dag mee zou laten draaien of dat wellicht de mensen die je sowieso niet wilde zou uitfilteren. Van dat topic is ms een beetje een grapje, maar gaat mij om het niveau van eerlijkheid en openheid.
NB; ik leid al jaren teams over de gehele wereld en we zaten/zitten zelden bij elkaar. Dit is nooit een probleem geweest, we hadden gewoon elke dag contactmomenten, helderheid over wat iedereen aan het doen is en doorlopend contact via chattools en colaboratie tools. Punt is dat je kantoorregel gezien de reistijd prima is, doch maar 1 oplossing voor een bepaalde uitdaging.
Vind het een interessant en leuk topic, hoop dat de discussie met open vizier gevoerd kan worden door iedereen
Is een junior wel een jaartje zoet, maar een medior of senior is daar na 3 maanden wel op uitgekeken.We bouwen maatwerk software dat is misschien 50% CRUDjes, 25% rapportages/inzichten en 25% het automatiseren van repetitieve taken
Death smiles at us all, all a man can do is smile back.
PSN
Dit klinkt ook niet als een junior developer (of zoals jij zelf zei stagiaires die blijven plakken). Voor een junior moet het werk ietsje meer behapbaar zijn in mijn mening. Klanten bellen om te vragen wat ze nu precies willen voelt veel meer als een projectleider rol, zelfde met klanten bellen om duidelijk te krijgen hoe een bug te reproduceren is.RickyHeijnen schreef op zaterdag 7 september 2024 @ 20:28:
[...]
Maar als klant feature X gebouwd wil hebben, moet hij wel kunnen bedenken dat daardoor feature Y ook verandert en gewoon de telefoon pakt en de klant belt om dat te bespreken ipv gewoon gaat bouwen en iets oplevert wat de klant niet voor ogen had.
Of als de klant een bug meldt dat je weet welke vragen je moet stellen om de bug te kunnen reproduceren voordat je eerst 5 uur gaat zoeken en niks kunt vinden.
Een tijdelijk contract van 6 maanden met vast contract als het van beide kanten bevalt is meer iets waar je naar zoekt, of zeg ik nu iets heel raars?En dat hoeft allemaal niet meteen vanaf dag 1, maar het moet er wel in zitten en ik kom daar niet achter in een gesprekje van 30 of 60 minuten, dus ik zou graag nieuwe sollicitanten een taak of case laten doen zodat we allebei een gevoel krijgen wat het werk inhoudt en wat ik aan die persoon heb.
"geen stress, geen deadlines" klinkt voor mij ook wel een beetje chaotisch. Again, zeker voor juniors is het veel fijner (lijkt mij) om gewoon duidelijkheid te krijgen wat er ven ze wordt verwacht.Ik heb absoluut geen amibitie om groot te groeien. En dan kunnen we dit bedrijf prima draaiende houden met een team van 3 of 4. No-nonense, gewoon lekker werken, bezig zijn, prima salaris verdienen, geen stress, geen deadlines, geen strakke-pakken cultuur of strakke tijdregistratie waarbij elk uurtje declarabel moet zijn. Gewoon leuke dingen bouwen.
Rode vlag #1. Kennelijk heb je geen directe ervaring om in loondienst te werken.RickyHeijnen schreef op maandag 9 september 2024 @ 09:15:
Ik ben mijn bedrijf begonnen toen ik 16 was en heb zelf nooit in loondienst gewerkt.
Rode vlag #2. Je baseert jezelf op een (waarschijnlijk) rooskleurig beeld van de mensen om je heen. Je impliceert hiermee ook direct dat jouw werknemers niet in dit beeld passen. Heb je daadwerkelijk samengewerkt met die vrienden en mensen in je kenniskring? Zijn die daadwerkelijk zo of denk je dat alleen? En op welk tijdstip in hun carrière baseer je dat? Het begin, of waar ze nu staan? Dat is een groot verschil namelijk.Ik ben nu 35 en als ik om mij heen kijk zie ik veruit het grootste deel van mijn vrienden en kennissenkring mensen die hard gestudeerd (mbo of hbo) hebben voor iets wat ze leuk vinden, daar een passie voor hebben en hard werken om vervolgens goed te verdienen.
Uit dit topic haal ik op dat je vooral stagiairs/juniors aanneemt. Die zijn min of meer nog aan het aanklooien terwijl ze zich op professioneel niveau ontwikkelen. Hun professionele persoonlijkheid is niet ontwikkeld en ja, soms voelen ze zich daardoor nog niet verantwoordelijk genoeg waardoor ze fratsen uithalen. Daar moet je ze op aanspreken en ervoor zorgen dat ze die verantwoordelijkheid wel gaan voelen. Daar hoort ook een stukje vertrouwen en loslaten bij aan jouw kant, want anders gaan ze dat nooit voelen. En wat betreft het continu fouten maken hoort dit nou eenmaal bij het ervaringsniveau wat je aanneemt. Dat deed jij waarschijnlijk ook aan het begin van je carrière. En ja, ook jij maakte fouten waar je niet direct van leerde en daarna nooit meer fout deed, als dat niet zo is dan is dat in ieder geval niet de standaard.Noem me wereldvreemd, maar ik heb de afgelopen 5 jaar totaal het tegenovergestelde voorbij zien komen. In een sollicitatiegesprek misschien nog wat verlegen en onwennig, maar al snel daarna continu dezelfde fouten blijven maken, onderuitgezakt zitten, te laat komen want verslapen, geen vragen stellen om de taak helder te krijgen.
De meeste developers zijn introvert en zullen niet snel initiatief nemen, zeker stagiairs en juniors. Sommigen groeien daar uit en anderen blijven de stereotype developer. Wat krijg je te horen in die gesprekken?Ik ben zelf een vrij extravert persoon, praat heel makkelijk, heb een actief en sociaal leven naast mijn werk. Ik probeer op alle mogelijke manieren gezelligheid naar de werkvloer te krijgen. Naar mijn team toe zie ik mezelf meer als een motivator dan een manager, ik benadruk veel wat goed gaat en vul dat aan met 'hou dit vast' of 'blijf dit zo doen'. Ik zit maandelijks met iedereen een uur 1-op-1 om te bespreken hoe het gaat, waar de knelpunten zitten en wat we gaan doen om het te verbeteren.
Sorry, maar dan had je ZZP'er moeten blijven. Je kan niet managen en wilt eigenlijk ook niet managen. Wat ben je aan het doen dan? Maak je toevallig steeds dezelfde fouten? Hetgeen waar je jouw medewerkers van beticht? Sorry, dat is hard maar ik denk dat je die realisatie even moet hebben.Mijn managing skills zijn ontzettend gegroeid de afgelopen jaren, maar zijn misschien maar op 30% van wat een volwaardige manager zou moeten zijn. Maar die ambitie heb ik ook niet, ik ben software developer.
Je hebt bijna 20 jaar professionele ervaring. 60% van dat is 12 jaar ervaring. Nu is dat geen directe formule natuurlijk, maar is die verwachting wel realistisch gezien het ervaringsniveau wat je aanneemt? Plus je zegt zelf dat je 30% bent van wat je van een volwaardige manager mag verwachten, maar jij verwacht wel 60% van je personeel? Klinkt een beetje krom.Uiteindelijk, in utoptie, ben ik op zoek naar een kopie van mezelf. Maar ik begrijp dat dat niet gaat en ook niet mijn verwachting moet zijn. Maar ik verwacht op zijn minst wel 60% van mezelf.
Dat klopt, en daar is de proeftijd natuurlijk voor bedoeld. Voor beide kanten.En ik ben echt niet op zoek naar de beste developer, sterker nog daar heb ik gewoonweg niet het werk voor. Maar de conclusie die ik voor mezelf heb getrokken is dat ik gewoonweg in 30 of 60 minuten niet genoeg iemand leert kennen. En wederzijds; kent de ander mij toch ook niet?
Op zich geen vreemd idee. De vraag is wat je er uit gaat halen en of dat wel een realistisch beeld geeft voor beide partijen. Mijn gevoel zegt van niet. Ik heb zelf wel een casus gemaakt voor mijn huidige baan, dat was een relatief simpele opdracht voor een ideeënbusje waar je suggesties en ideeën kon inschieten welke zichtbaar werden op een webpagina. Dit was meer ter input voor het tweede gesprek zodat we inhoudelijk konden sparren over de gekozen oplossing zodat zijn een beeld hadden hoe ik te werk ging, en ik een beeld kreeg wat zij verwachten. Maar los van dat het voor een goed gespreksonderwerp zorgde, was het niet bepaald realistisch.Mijn idee was om gewoon een fake casus voor te bereiden en iemand een halve of hele dag op kantoor mee te draaien zodat we zien wat we aan elkaar hebben en daarna kunnen bespreken van beide kanten of het bevalt. Dit hoeft zeker niet onbetaald te zijn, maar ik heb juist dit topic geopend om te kijken wat de ervaringen zijn en wat gebruikelijk is.
De casus is zeker niet bedoeld om te zien hoe goed iemand kan programmeren, maar meer om aan diegene aan te tonen, hé dit is wat wij doen en zo ziet een gemiddelde dag eruit op ons kantoor.
Het klinkt alsof je iets probeert aan te bieden wat toegegeven wel heel leerzaam kan zijn voor een programmeur. Maar er zijn niet veel mensen die daarop zitten te wachten dus je zult dan inderdaad te maken hebben met personeel wat je niet vast kan houden. Biedt je wel ondersteuning bij het projectmanagement deel? Dat zal ook niet vanzelf gaan.Veel van de reacties gaan over dat wat ik bied niet reeël is met wat ik zoek. En dat begrijp ik ook, want iedereen ziet dit natuurlijk door een andere bril, afhankelijk van de situatie waar ze zelf in zitten. Mijn situatie is dat ik zelf geen manager ben, en ook niet de financiële middelen + het werk heb om een (project-)manager aan te nemen. Maar ik heb wel een enorm afwisselende baan te bieden voor iemand die kan programmeren, maar dat niet 40 uur continu wilt doen maar juist wilt afwisselen met af en toe wat project management taken. En daarnaast gewoon zijn best doet, zichzelf blijft uitdagen om te ontwikkelen.
Misschien denk ik dat het niet werkt omdat ik nog nooit op die manier geprobeerd heb. Maar eerlijk is eerlijk, ook daar zit een stuk ontwetendheid bij mij. Ik werk zelf nooit thuis, maar altijd op kantoor omdat ik daar een goed bureau heb, 2 schermen, een goede stoel, meer focus dan thuis.DutchKel schreef op maandag 9 september 2024 @ 10:24:
[...]
Waarom kun je dat niet combineren? Ik bel de hele dag door met mijn collega's. Het is niet meer zoals vroeger dat je voor elke minuut bellen moet betalen.
Bij mijn vorige opdracht waar ik in het begin alleen maar thuis werkte hadden we standaard het teams kanaal van de Daily open staan. De meeste developers zaten daar de hele dag in, wilde je even een focus momentje hebben dan ging je even de call uit.
Het is behoorlijk ouderwets denken dat je met thuiswerken niet samen kunt werken. Ook je scherm delen om iets te laten zien kost geen moeite.
Dit hebben we meerdere keren geprobeerd, maar bleek in de praktijk een stuk lastiger dan gedacht. Ons werk bestaat voor het grootste gedeelte uit taken die maximaal 3-4 uurtjes werk zijn.DutchKel schreef op maandag 9 september 2024 @ 10:24:
@RickyHeijnen Ps als je nog niet aan scrum doet ga er dan mee beginnen. Dat maakt alles veel makkelijker te organiseren. Iedereen weet dan ook waar die aan toe is.
Voorbeeld 2:Klant A belt; "Ik zou graag op de inkoopbon PDF een verwachte leverdatum willen kunnen zetten. Kun je dat voor me toevoegen?"
Ik zeg, ja dat kan geen probleem, 1,5 uur werk in totaal.
Klant zegt: "Oke, dat is prima, maar ik heb nu een inkoopbon waarop ik het wil zetten het liefst vandaag nog wil versturen."
Ik zeg, geen probleem, ik pak dit vanmiddag voor je op en laat je weten als het erin zit.
Ik maak een ticket aan in ons systeem, ik koppel de taak aan mezelf en vandaag en ga het bouwen. Klant krijgt een melding dat het klaar is.
We hebben 3 klanten die doen in totaal 50% van de omzet samen en daar werken zeker wel wat meer planmatig en gestructureerd voor, maar de rest doet gemiddeld ~ € 8.000 op jaarbasis aan omzet. Hooguit een paar uurtjes per maand. Maar we bouwen wel ontzettend toffe dingen voor ze. Ik vind het werk zelf heel leuk, zij zijn heel blij met ons. Maar een gemiddelde medior of senior developer zou echt wel wat uitdagender werk willen (lijkt mij).Klant B belt: "We starten een marketing campagne op productgroep X en ik wil per accountmanager zien hoeveel % die verkopen zijn gestegen per week. Kun je dat in een grafiek zetten onder Rapportages?"
Ik zeg, ja hoor dat kan, 4 uurtjes werk.
Klant zegt oke, ik plan het in ergens eind van de week, ik bouw het en klaar".
Voor dit soort dingen gaan we geen OTAP straat inrichten of scrum sessies voeren, want dan worden klusjes van 1,5 uur al snel 4 of 5 uur en dan zal het voor de klant te duur worden. We zijn absoluut geen amateurs, we proberen op een zo professioneel mogelijke manier te werken. Het is niet zo dat we bestandjes via FTP aan het uploaden zijn naar een server.mannowlahn schreef op maandag 9 september 2024 @ 09:20:
Je taak controlleren op productie?Lmao ik mag hopen dat die al gechecked is VOORDAT je naar prod gaat? Hoe heb je git principes ingeregeld, 4 ogen principes. Standaard unit testen vang je toch meer en deel al af, of is het een spray and pray development? Hoe ziet jullie OTAP er uit?
Het grootste deel daarvan zijn stagiaires geweest. Wel altijd met het idee om ze te laten blijven na de 20-weken stage periode, maar toch gedurende de stage een mismatch bleek. Anderen durfden na 6 maanden nog niet eens de telefoon te pakken om een klant te bellen voor een simpele vraag, ja ik ga dat niet blijven doen voor collega's.mannowlahn schreef op maandag 9 september 2024 @ 09:20:
Maar als je 9 werknemers er door heen jakkert dan ligt het ook aan jezelf. Je weet dus niet mensen op waarde te kunnen schatten.
De 1-dag thuiswerken regel wordt continu weer aangehaald in dit topic, maar het is niet zo dat dit ergens beschreven staat als vuistregel in de vacature. Het is de regel zoals die nu het beste werkt met het huidige team.mannowlahn schreef op maandag 9 september 2024 @ 09:20:Maar 1 dag per week thuis werken zal een hele hoop goede developers afschrikken, maar dat merk je nu dus ook. Je vijver wordt beduidend minder en wat je overhoudt zijn de developers die blijkbaar nergens aan de bak komen. Je verwacht goede developers maar je arbeidsvoorwaarden zijn daar niet naar.
Zo snel ga ik de handdoek niet in de ring gooien, dat is niet wie ik ben. Het werken in een klein team bevalt me nog steeds veel meer dan het ZZP'er zijn, want ik stond letterlijk nooit meer uit. Ik was altijd maar aan het werk, continu, kon niks loslaten. Dat lukt me nu steeds meer en ben super gemotiveerd om mezelf te blijven ontwikkelen en om te blijven leren om uiteindelijk een klein top-team neer te zetten. Als duurt het nog 5 jaar en nog 9 mensen, dat maakt me niet uit.Ionicawa schreef op maandag 9 september 2024 @ 10:59:
Sorry, maar dan had je ZZP'er moeten blijven. Je kan niet managen en wilt eigenlijk ook niet managen. Wat ben je aan het doen dan? Maak je toevallig steeds dezelfde fouten? Hetgeen waar je jouw medewerkers van beticht? Sorry, dat is hard maar ik denk dat je die realisatie even moet hebben.
[ Voor 3% gewijzigd door Mania-92 op 09-09-2024 11:46 ]
Mooi, want dat was ook niet de intentie van mijn opmerking. Goed dat je het wilt oppakken en openstaat voor (harde) feedback. Wel twijfel ik nog aan je model, want was het niet beter geweest om een vennootschap op te richten met vier ZZP'ers om krachten te bundelen? Want het klinkt alsof je eerder een clubje gelijkgestemden wilt hebben dan een 'echt' bedrijf.RickyHeijnen schreef op maandag 9 september 2024 @ 11:35:
Zo snel ga ik de handdoek niet in de ring gooien, dat is niet wie ik ben. Het werken in een klein team bevalt me nog steeds veel meer dan het ZZP'er zijn, want ik stond letterlijk nooit meer uit. Ik was altijd maar aan het werk, continu, kon niks loslaten. Dat lukt me nu steeds meer en ben super gemotiveerd om mezelf te blijven ontwikkelen en om te blijven leren om uiteindelijk een klein top-team neer te zetten. Als duurt het nog 5 jaar en nog 9 mensen, dat maakt me niet uit.
En geloof me, uit alle reacties hier besef ik me nog meer dan hiervoor dat ik ook daarvoor eerst naar mezelf moet kijken. Ik doe al een tijdje coachingstrajecten om van mezelf een betere leider te maken en het feit dat ik nu kwetsbaar opstel door deze post hier plaatsen geeft ook aan dat ik open sta voor feedback. Maar ik ben nu eenmaal geen geboren leider en die skills moet ik me eigen maken.
Ik zou werktijden eens los proberen te laten, aangeven dat de gewerkte uren bijvoorbeeld tussen 08:00 en 20:00 gewerkt moeten zijn, hoe ze dat indelen is aan hun, de situatie moet dat wel toelaten natuurlijk.RickyHeijnen schreef op maandag 9 september 2024 @ 09:15:
Noem me wereldvreemd, maar ik heb de afgelopen 5 jaar totaal het tegenovergestelde voorbij zien komen. In een sollicitatiegesprek misschien nog wat verlegen en onwennig, maar al snel daarna continu dezelfde fouten blijven maken, onderuitgezakt zitten, te laat komen want verslapen, geen vragen stellen om de taak helder te krijgen.
Ik sloeg even aan op de voorbeelden die je noemde. Ik snap dat je daar geen uitgebreide refinements of sprintplanningen voor gaat organiseren. Maar er valt toch wel over te praten (misschien gewoon met je klant) wat nu precies de acceptatiecriteria zijn? Dan kost het misschien wat meer tijd, maar dan gaat je klant ook wel zien dat hij óf zijn opdrachten scherper moet formuleren, óf meer waarde krijgt dankzij jouw slimme wedervragen.
Kijk, en dit is nu exact waarom jij (waarschijnlijk senior) niet de persoon ben die ik zoek. De klant (in dit geval) is een simpele kozijnenboer, druk bezig met kozijnen zetten, dat is zijn vak. Boeit het hem nou waar die datum komt te staan op de inkoopbon, als het maar netjes staat. Wij zijn de experts (zo denkt hij), dus kijk maar wat jij denkt dat het beste is.Kurkentrekker schreef op maandag 9 september 2024 @ 11:55:
Voorbeeld 1:
Waar moet die datum komen te staan? Niet gespecificeerd? Dikke kans dat hij net niet op de goede plek staat en het na het bouwen nog een keer terugkomt met een beetje rework. Zonde van je tijd. Welk formaat moet die datum hebben? (Uitgeschreven? Internationaal? Engels? Tijd erbij? Zone?) Als ik dat niet zou weten als developer (ben ik overigens niet) dan krijg je gewoon maar iets op een willekeurige plek in de header van die bon, in een formaat, taal en opmaak dat voor mij het makkelijkst is om neer te plempen. Dat is vaak niet wat de klant wil. Oh, en moet deze waarde uit een database komen? Zo ja, waar? En wat als hij niet gevuld is, moet er dan een lege regel staan, een lelijke fout ('undefined!') of gewoon niets? Allemaal dingen die een kleine moeite zijn om even op te schrijven, maar die wel overzicht vereisen en een beetje inzicht in wat je klant wil.
Tweede voorbeeld hetzelfde. Ik weet dat het een klant is met 4 of 5 accountmanagers, dus ik maak een lijngrafiek met 4 lijnen in 4 verschillende kleuren, het boeit de klant niet welke kleuren dat zijn of hoe hoog of hoe breed die grafiek is.Kurkentrekker schreef op maandag 9 september 2024 @ 11:55:Voorbeeld 2:
Bovenstaande zaken zijn hier ook redelijk op van toepassing, plus misschien nog: hoe lang moet dit blijven staan op die rapportagepagina? Wil je dit realtime berekend zien, dagelijks? Wat doet dat met de load (als je 1000 accountmanagers hebt en je data uit 15 databases moet graaien over 30 landen, werkt het dan ook nog?) Hoe zit die grafiek in elkaar, zijn de assen dynamisch of staat er altijd hetzelfde op? Opmaak, anyone? Ook allemaal dingen die je op moet schrijven en documenteren voordat je het bouwt. Niet altijd in evenveel detailniveau, maar je kunt er wel een handige opsomming van maken die je voor het opleveren kunt nalopen en afvinken. Dan weet ook meteen de klant wat hij wel en niet mag verwachten.
Ik denk dat je gelijk hebt, maar dat je hiermee ook een aantal dingen bevestigt die anderen al hebben aan gegeven. Je neemt junior aan, maar vraagt meer dan wat je van de gemiddelde starter mag verwachten. Aan de andere kant is het werk mogelijk te eenvoudig voor een senior developer. Dit is de kern van het probleem, waar je een oplossing voor moet bedenken.RickyHeijnen schreef op maandag 9 september 2024 @ 12:24:
Kijk, en dit is nu exact waarom jij (waarschijnlijk senior) niet de persoon ben die ik zoek.
Ik denk dat hij dat al heeft gedaan. Hij heeft met zijn huidige medewerkers de ervaring thuis dat ze minder productief zijn. Dat is ook niet zo gek, als het vooral jongeren zijn. Maar hij heeft ook aangegeven dat hij er wel over na wil denken, maar ook dat hij huiverig is omdat zijn huidige medewerkers aantonen structuur nodig te hebben.CryptoNL schreef op maandag 9 september 2024 @ 12:56:
@RickyHeijnen Kun je eens je licht laten schijnen over het thuiswerkbeleid?
Wat je schetst zou ik niet direct aan een junior geven. Hij mag bij gesprekken aanwezig dan zijn, zodat hij leert en uit eerste hand hoort (en later een ticket beter begrijpt).
Digitaal onderwijsmateriaal, leermateriaal voor hbo
Stagiaires zijn er niet om (goedkope) productie te draaien, maar om te leren. Daar moet je juist een goede begeleiding regelen, en nadenken over wat het hen oplevert in skills. Dat zijn niet degenen die productie voor klanten moeten maken.RickyHeijnen schreef op maandag 9 september 2024 @ 11:35:
Het grootste deel daarvan zijn stagiaires geweest.
I had a decent lunch, and I'm feeling quite amiable. That's why you're still alive.
Uit de code...? Ik ben geen ict-er, maar dat hoort toch in een degelijke documentatie te staan?RickyHeijnen schreef op maandag 9 september 2024 @ 12:24:
[...]
Kijk Haalt hij bijv. uit de code dat er een engelse en nederlanse versie is van de inkoopbon en zet daar netjes "Verwachte leverdatum" en "Expected delivery date". Of staat er dan ineens "Verwachte leverdatum" op de engelse bon?
Dit lijkt me sowieso wel wat scheef, alsof de uitkomst van de case jou helpt in het bepalen van salaris. Ik heb intussen echt een schurfthekel gekregen aan bedrijven met een dergelijke instelling. Zelf heb ik altijd wel minder salaris geaccepteerd, omdat ik nog lerende was, maar intussen doe ik dat echt niet meer. Als je dus niet een marktconform salaris wilt bieden (wat veel bedrijven tegenwoordig vaak "hoog" noemen), kun je beter het geld op zak houden en jezelf de moeite besparen om überhaupt iemand te zoeken. De kosten kun je prima doorrekenen naar de klanten, waarschijnlijk doe je dat ook, maar ziet de medewerker dat vervolgens niet terug in zijn salaris.RickyHeijnen schreef op zaterdag 7 september 2024 @ 17:47:
Members only:
Alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers. Inloggen
[ Voor 12% gewijzigd door CH4OS op 09-09-2024 14:12 ]
Waarom deze limiet van maximaal 1 dag thuiswerken? Ik snap heel goed dat fysiek op werklocatie voordelen heeft etc maar laat mensen vrij in hun keuzes en werkuren. Misschien ligt het aan mij als millennial van 33 maar ik zou hier niet happig op zijn. En bij developers kan dit prima is mijn ervaring.RickyHeijnen schreef op zaterdag 7 september 2024 @ 19:49:
[...]
Ja, we hebben een fysieke werklocatie. De regel is maximaal 1 dag thuis werken is toegestaan en dat doen ze ook. De werktijden zijn 09.00 - 17.00 en half uur pauze is doorbetaald.
[...]
Cloud ☁️
Als ik dat soort dingen uit een case moet halen ipv uit documentatie roept dat gewoon "documentatie is ruk" en dat geeft al een heel slecht beeld van het bedrijf..RickyHeijnen schreef op maandag 9 september 2024 @ 12:24:
[...]
Haalt hij bijv. uit de code dat er een engelse en nederlanse versie is van de inkoopbon en zet daar netjes "Verwachte leverdatum" en "Expected delivery date". Of staat er dan ineens "Verwachte leverdatum" op de engelse bon? Denkt hij na over wat logischerwijs de beste plek is of kwakt hij het ergens neer?
"Whatever their future, at the dawn of their lives, men seek a noble vision of man’s nature and of life’s potential."
[ Voor 3% gewijzigd door Furion2000 op 09-09-2024 17:45 ]
"Werknemers komen te laat, werken op halve kracht, zijn niet altijd enthousiast, begrijpen taken soms niet maar vragen ook niks, of vullen dingen zelf in wat resulteert in iets dat de klant niet heeft gevraagd."
Kijk, en dit is nu exact waarom jij (waarschijnlijk senior) niet de persoon ben die ik zoek. De klant (in dit geval) is een simpele kozijnenboer, druk bezig met kozijnen zetten, dat is zijn vak. Boeit het hem nou waar die datum komt te staan op de inkoopbon, als het maar netjes staat. Wij zijn de experts (zo denkt hij), dus kijk maar wat jij denkt dat het beste is.
Volgens mij zoek je iemand die je klanten kent en begrijpt, die de al geprogrammeerde systemen kent, in staat is te bepalen waar en wanneer er extra vragen nodig zijn, zowel programmeertechnisch als menselijk.Maar als klant feature X gebouwd wil hebben, moet hij wel kunnen bedenken dat daardoor feature Y ook verandert en gewoon de telefoon pakt en de klant belt om dat te bespreken ipv gewoon gaat bouwen en iets oplevert wat de klant niet voor ogen had.
Ondanks dat wordt het op diverse opleidingen als nog gegeven en vereist als basis.Furion2000 schreef op maandag 9 september 2024 @ 17:44:
Kijk eens wat ze bij PHP zeggen.
Dit is al zeker iets dat ik geprobeerd heb. Afgelopen mei heb ik alleen maar dit gedaan en zelf geen letter code geprogrammeerd. Alleen maar werk voorbereiden, nakijken, controleren feedback geven etc. Het was een tip van mijn coach.crazyx schreef op maandag 9 september 2024 @ 12:34:
Waarom neem je zelf niet alle klantencontact op jezelf? En dat je dit daarna allemaal in een ticket zet voor een developer waar alle specificaties wel duidelijk in staan (bv waar iets moet staan, of welke library er moet gebruikt worden)
Daarna als de developer het heeft geprogrammeerd, dat je het eerst zelf even checkt voordat het naar de klant gaat.
Ik heb gekozen om te beginnen met stagiairs omdat ik zelf ook nieuw was in het veld van werkgever. Het gaf mij de kans te wennen aan de nieuwe situatie, goed te kijken wat werkt wel, wat werkt niet. Wanneer moet ik motiveren, wanneer moet ik streng zijn. De stagiairs die ik heb gehad waren allemaal prima developers en ze hebben hier ook veel geleerd en veel vrijheid gekregen. Maar puntje bij paaltje was de conclusie dat de meeste echt op zoek waren naar een plek waar precies duidelijk is wat ze moeten doen, duidelijke deadlines, duidelijke kaders, een project manager die het klantcontact doet etc.gambieter schreef op maandag 9 september 2024 @ 13:18:
[...]
Stagiaires zijn er niet om (goedkope) productie te draaien, maar om te leren. Daar moet je juist een goede begeleiding regelen, en nadenken over wat het hen oplevert in skills. Dat zijn niet degenen die productie voor klanten moeten maken.
Ja, dit is kritisch. Daarom blijft het advies staan om iemand aan te nemen die dit soort dingen voor je regelt, plant en de mensen begeleid, terwijl jij meer de klantfocus doet.
Jammer van de negatieve reactie, in plaats van proberen het door mijn bril te bekijken. Nogmaals, ik heb dit werk 14 jaar alleen gedaan en had daarvoor nooit de intentie om te groeien naar een klein team. Dus nee, documentatie is er nauwelijks, maar dat is iets waar we aan werken en zeker voor nieuwe projecten wel direct goed proberen te doen.corset schreef op maandag 9 september 2024 @ 15:49:
Als ik dat soort dingen uit een case moet halen ipv uit documentatie roept dat gewoon "documentatie is ruk" en dat geeft al een heel slecht beeld van het bedrijf..
Er moeten toch genoeg developers zijn die het leuk en uitdagend vinden zo'n vraag van een klant op het bordje te krijgen en denken, laat mij dit maar even fixen. Ik zoek wel uit hoe ik dit goed en netjes kan doen en die het juist niet fijn vinden als ik alles voorkauw? En dan zelf de klant te bellen dat zijn verzoek is ingebouwd en zelf te horen dat het er top uit ziet.Mickey77 schreef op maandag 9 september 2024 @ 12:39:
Een oplossing kan zijn dat je blijft zoeken naar die parels, de junior die op jonge leeftijd al jouw mindset/werkwijze heeft. Daar dat is er 1 op de 1000. Dus als je 10 jaar de tijd neemt, zal je ze wel vinden. Wil je eerder succes, zou ik gaan zoeken naar medior of senior mensen. Dan moet je wel goed uitleggen wat je zoekt. Senior developers zijn ervaren genoeg om te begrijpen dat je zelfstandigheid zoekt en ook ervaren genoeg om te om te beoordelen of ze bij jou passen.
Nogmaals, de klanten en projecten die wij bedienen zijn zo klein dat enterprise echt nergens op slaat. Ik heb 2 klanten die meer dan een miljoen omzetten en die zitten in retail. De rest zijn gewoon kleine MKB bedrijven waarvoor we leuke toffe systemen hebben gebouwd en die we continu blijven vernieuwen en doorontwikkelen. Het zou echt totaal nutteloos alles om te bouwen naar een andere taal, want klanten gaan zeker niet betalen voor die tijd. Het draait toch? En jullie onderhouden het toch? Prima, afblijven dan voor de rest.Furion2000 schreef op maandag 9 september 2024 @ 17:44:
Ik heb de stack nu gezien en ik begin TS al een stuk meer te begrijpen. Fullstack oldschool stack (woorden die in mijn hoofd schieten) en dan vis je inderdaad in een wat minder leuke vijver is mijn vermoeden. Zeg niet dat er geen super coole dingen te maken zijn met die stack, maar het is geen stack voor grote enterprises.
....
Kijk eens wat ze bij PHP zeggen.
Hele andere invalshoek, maar heb je al gedacht aan vernieuwen van je stack? Je trekt dan ook ineens veel meer geinteresseerden aan en verander je de dynamiek van jou tov de medewerkers ook meteen.
Misschien niet direct win-win, maar wellicht wel voor de toekomst.
Je bent geen werkgever van stagiaires, je bent begeleider. Die zijn er voor hun opleiding, niet voor jouw productiewerk. Je zult ze moeten begeleiden, laten groeien etc en vooral niet belangrijke dingen laten doen waar je bedrijf van afhankelijk is.RickyHeijnen schreef op maandag 9 september 2024 @ 18:25:
Ik heb gekozen om te beginnen met stagiairs omdat ik zelf ook nieuw was in het veld van werkgever. Het gaf mij de kans te wennen aan de nieuwe situatie, goed te kijken wat werkt wel, wat werkt niet. Wanneer moet ik motiveren, wanneer moet ik streng zijn. De stagiairs die ik heb gehad waren allemaal prima developers en ze hebben hier ook veel geleerd en veel vrijheid gekregen. Maar puntje bij paaltje was de conclusie dat de meeste echt op zoek waren naar een plek waar precies duidelijk is wat ze moeten doen, duidelijke deadlines, duidelijke kaders, een project manager die het klantcontact doet etc.
Maar jij wilt voor een dubbeltje op de eerste rij wel de kanjers hebben, dwz de 1e team spelers terwijl je een E-tjes coach bent. Vandaar het advies om iemand aan te nemen die dit wel kan en zelf te gaan leren van die persoon.Elke voetbaltrainer begint toch ook eerst bij de E-tjes en F-jes voordat ze bij Sparta trainer worden?
I had a decent lunch, and I'm feeling quite amiable. That's why you're still alive.
Ik vind het bijzonder dat het thuiswerken zoveel wordt aangehaald in dit topic alsof het een soort gewoonte is om maar iedereen thuis te laten werken. Er zijn zoveel beroepen waarbij thuiswerken niet eens mogelijk, maar als het mogelijk is moet het blijkbaar maar als een cadeautje weggegeven worden?HKLM_ schreef op maandag 9 september 2024 @ 15:44:
[...]
Waarom deze limiet van maximaal 1 dag thuiswerken? Ik snap heel goed dat fysiek op werklocatie voordelen heeft etc maar laat mensen vrij in hun keuzes en werkuren.
[ Voor 3% gewijzigd door RickyHeijnen op 09-09-2024 18:36 ]
Dat zegt niets over hoe er in Nederland over het algemeen naar PHP aangekeken word.Puddi Puddin schreef op maandag 9 september 2024 @ 18:23:
[...]
Ondanks dat wordt het op diverse opleidingen als nog gegeven en vereist als basis.
Dat is ook niet wat ik hiermee bedoel te zeggen. Ik bedoel dat grote enterprises de markt bepalen en dus hoe het gross van de mensen zich opleid. Iemand die een enterprise zat is en graag bij een kleiner bedrijf gaat werken zal dus een andere stack in zijn CV hebben staan. Die gaat naar een bedrijf op basis van zijn CV.RickyHeijnen schreef op maandag 9 september 2024 @ 18:30:
[...]
Ik heb echt niet de ambitie om naar dit level door te groeien.
[ Voor 9% gewijzigd door Furion2000 op 09-09-2024 18:55 ]
Die mensen ZZP-en zelf voor een fors hogere vergoeding natuurlijk...Er moeten toch genoeg developers zijn die het leuk en uitdagend vinden zo'n vraag van een klant op het bordje te krijgen en denken, laat mij dit maar even fixen. Ik zoek wel uit hoe ik dit goed en netjes kan doen en die het juist niet fijn vinden als ik alles voorkauw? En dan zelf de klant te bellen dat zijn verzoek is ingebouwd en zelf te horen dat het er top uit ziet.
Of ben ik nu echt zoo wereldvreemd dat ik dat niet zie?
De stage die ze doen is een meeloopstage. Dat betekent dat ze geen opdracht hebben vanuit school maar gewoon moeten meedraaien in het bedrijf. Dat heb ik ze laten doen. Taken die mij een uur werk kosten, kosten hun een dag werk. Dat is prima en daar help en begeleid ik ze in. Maar als de stage klaar is dan is de opleiding afgerond en moeten ze een baan gaan zoeken. Dus de intentie is er in het begin altijd om ze te kunnen houden in loondienst. In de praktijk is er maar één van de stagiairs gebleven en die werkt er nu nog.gambieter schreef op maandag 9 september 2024 @ 18:35:
[...]
Je bent geen werkgever van stagiaires, je bent begeleider. Die zijn er voor hun opleiding, niet voor jouw productiewerk. Je zult ze moeten begeleiden, laten groeien etc en vooral niet belangrijke dingen laten doen waar je bedrijf van afhankelijk is.
Je hebt me echt verkeerd begrepen, ik hoef geen kanjers te hebben. Ik heb al meerdere malen gezegd dat de beste developers bij mij na 3 maand uitgekeken zijn. Daar heb ik het werk en de uitdaging gewoon niet voor.gambieter schreef op maandag 9 september 2024 @ 18:35:Maar jij wilt voor een dubbeltje op de eerste rij wel de kanjers hebben, dwz de 1e team spelers terwijl je een E-tjes coach bent. Vandaar het advies om iemand aan te nemen die dit wel kan en zelf te gaan leren van die persoon.
En kudos voor datRickyHeijnen schreef op maandag 9 september 2024 @ 18:51:
Ik weet nu ook dat stagiairs voor mij niet de vijver is waar ik uit moet vissen. Ik moet het anders doen, daarom heb ik ook dit topic geopend.
I had a decent lunch, and I'm feeling quite amiable. That's why you're still alive.
Is dat zo? want wat heb je nu: een stagiair die na zijn stage is blijven hangen (en dus nul ervaring in een ander bedrijf heeft en dus geen idee heeft welke kleur het gras ergens anders heeft) en ondertussen vast meubilair is geworden en iemand die er net een half jaar werkt? Die eerste zit vastgeroest op zijn plek en de 2e werkt er nog maar net.RickyHeijnen schreef op maandag 9 september 2024 @ 18:51:
Als ze denken dat ze ergens anders beter en leuker werk voor meer geld kunnen doen waren ze sowieso al weg geweest.
Het is denk geen gewoonte maar sinds covid19 is er wel het één en ander veranderd in het werk leven. Er zijn inderdaad hele volksstammen welke niet thuis kunnen werken maar als het wel kan (Zoals bij IT / Developers) dan zie ik persoonlijk niet in waarom niet. Ik zou bijvoorbeeld niet meer gaan werken bij een bedrijf waar ik zelf mijn agenda qua waar ik werk en welke uren ik werk kan invullen. Hoezo zie je dit als een cadeautje?RickyHeijnen schreef op maandag 9 september 2024 @ 18:36:
[...]
Ik vind het bijzonder dat het thuiswerken zoveel wordt aangehaald in dit topic alsof het een soort gewoonte is om maar iedereen thuis te laten werken. Er zijn zoveel beroepen waarbij thuiswerken niet eens mogelijk, maar als het mogelijk is moet het blijkbaar maar als een cadeautje weggegeven worden?
In mijn ogen is thuiswerken meer een skill die je moet bezitten of moet ontwikkelen. Als blijkt dat je dat goed afgaat dan kun je meer thuiswerken. De praktijk bij mij is dat dit niet een skill is die iedereen zomaar heeft.
Cloud ☁️
Apple iPhone 16e LG OLED evo G5 Google Pixel 10 Samsung Galaxy S25 Star Wars: Outlaws Nintendo Switch 2 Apple AirPods Pro (2e generatie) Sony PlayStation 5 Pro
Tweakers is onderdeel van
DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden - Auteursrecht © 1998 - 2025
•
Hosting door TrueFullstaq