100% kans? Ja dat klopt, dat is ook mijn ervaring. Als je maar lang genoeg wacht, komt er uiteindelijk wel een moment dat er iemand van dat gat gebruik gaat maken. Maar is dat zo erg? Het duurt soms best lang voordat dit gebeurt, en tot die tijd heb ik dan wél een veilige volgafstand. Bovendien is die veilige volgafstand zo weer hersteld als iemand er tussen komt, dus de tijd dat ik onveilig dicht op mijn voorganger zit, is niet zo erg lang.
Begrijp ik uit deze opmerking dat je er voor kiest 100% van de tijd te kort op je voorligger te zitten om te voorkomen dat je af en toe te kort op je (nieuwe) voorligger zit?
Om het nog enigszins on-topic te maken: Ik ben van team ACC, met ervaring in een Prius 2012, een Ioniq Electric en nu een Tesla Model Y.
Om met de Prius te beginnen, daar begon de verslaving. Prima ACC binnen de limieten van z'n kunnen. Ik zie het als een hulpmiddel waar je mee leert omgaan. Als je passief gaat zitten afwachten wat het doet, en je gaat ergeren als het wat anders doet dan je zou willen, dan snap ik dat je gauw teleurgesteld bent. Maar als je gewoon actief blijft opletten, dan is ACC een prima extensie van een gewone CC. Het grote nadeel van deze ACC was dat die onder de 42 km/u niet werkt.
Toen kwam de Ioniq EV. Die ACC werkt tot stilstand en rijdt zelf weer weg als het verkeer binnen een aantal seconden weer gaat rollen. Ideaal in de file. Staat het langer stil, dan moet je zelf even een tikje op de knop of een beetje gas geven. Dat gas bij kan sowieso geen kwaad, want de ACC is niet zo rap met oppakken als je voorligger redelijk vlot wegtrekt, maar naast dat een prima ACC die ook niet te fel reageert op invoegers.
En nu dan de Tesla. Het verbaast mij dat die in dit topic nog nauwelijks genoemd is, want ook deze ACC is gewoon erg goed. Beter dan mijn eerdere auto's in ieder geval, want dat is natuurlijk mijn referentie. Ik ben bijvoorbeeld wel benieuwd hoe die zich verhoudt tot bijvoorbeeld de ACC van BMW of VW volgens mensen die met beide veel ervaring hebben.
Wat ik er goed aan vind, is bijvoorbeeld dat het echt TACC (Traffic Aware CC) is. Een invoeger wordt al heel vroeg gespot en heel soepel opgevangen. Rechs inhalen doet ie niet, tenzij je zelf even aandringt met het gaspedaal. Je ziet op de visualisatie aan welke auto hij zich vast heeft gezet. Deze is donkerder dan de rest. Zo zie je dat de invoeger gespot is, of dat een auto links van je nog steeds de snelheid bepaalt.
Maar ook bij deze TACC moet je alert blijven. Zo kan een auto die wat slingert binnen zijn rijstrook gezien worden als iemand die ervoor gaat duiken. Ook is ook dit systeem niet vrij van plotselinge "phantom brakes", vooral op de hollandse 60 km-wegen met de "duurzaam veilige" belijning. Maar net als alle systemen, als je eenmaal een beetje weet wat de limieten zijn, is het zeer bruikbaar.
Naast de ACC had de Ioniq ook LKA en deze Tesla Autosteer. Die LKA is altijd actief (mits ingeschakeld) en geeft het gevoel dat je in een gootje rijdt. Flauwe bochten volgt ie prima, maar zodra het te scherp wordt, laat hij zonder waarschuwing het stuur los. Best wel link. Ook wilde die soms ineens een ruk aan stuur geven bij een afrit of bij het begin van een spitsstrook. Je schrikt je de eerste keren rot, maar alweer: je leert het systeem kennen.
De Tesla is anders. daar heet het Autosteer en samen met de Tacc noemen ze het Autopilot. Je voertuig wordt op snelheid en koers gehouden, net zoals in een vliegtuig. Maar net zoals in een vliegtuig ontslaat dat de piloot niet van de verantwoordelijkheid voor de veiligheid. Maar dit terzijde.
Autosteer werkt alleen als je hem activeert en houdt vanaf dat moment de auto erg strak binnen de lijnen. Wil je daar uit, dan de-activeert ie en moet je in de nieuwe strook weer activeren. Tenzij je een duurder pakket hebt gekozen, dan kan die je helpen met het wisselen van de strook, maar daar heb ik verder geen ervaring mee. De Tesla zal me op Autopilot in ieder geval nooit laten crashen zoals de Ioniq dat zal doen. Die laat stilletjes het stuur los maar blijft wel de snelheid vasthouden als die het niet snapt of als je in slaap gevallen bent. Komt er dan een flauwe bocht met bomen, dan... Tja. De Tesla zal hevig lawaai gaan maken en me uiteindelijk netjes binnen de lijnen met de alarmlichten aan tot stilstand brengen. Ook als daar een bocht aan kwam. Autosteer blijft actief totdat je zelf overneemt en kan in principe veel scherpere bochten maken dan de EU toelaat.
Ik ben wel bang dat er nu een hele off-topic discussie los gaat barsten rondom de lange beloften van zelfrijden vanuit Musk/Tesla, maar daar heb ik het nadrukkelijk niet over. Ik heb alleen ervaring met de Basic Autopilot zoals die nu in Europa geleverd wordt, die heel ver staat van autonoom rijden, maar als L2 systeem gewoon prima voldoet.
[
Voor 79% gewijzigd door
TwOkkie op 17-04-2024 19:21
. Reden: ontopic deel (mijn ervaringen) toegevoegd ]