Gugl schreef op donderdag 9 mei 2024 @ 15:26:
Nieuwe offerte,nieuwe ronde...
Isolatie naar RC 6 dak,gevel, vloer
Mitsubishi ERSF-VM2E binnenunit lucht/water warmtepomp verwarmen voorzien van:
- Vuil en luchtafscheider
- Buffervat cv-zijdig 80 liter
- Back-up heater 2kW
- Wifi interface MAC-587 IF [o.a. Melcloud]
Mitsubishi warmtepompboiler 300 liter
Mitsubishi PUZ-SWM80 YAA buitenunit lucht/water warmtepomp
Wederom overal thermostaten en buffervat, waarvoor ze de volgende reden geven:
Naregeling hebben we vooralsnog laten staan. Het is voor de koeling en het opwaarderen van de bronnen beter dat zomers alle vertrekken meedoen in de koeling. Dit zorgt voor een zo goed mogelijke opwarming van de bronnen waardoor je hoger rendement hebt in de winter.
Buffervat in de retourleiding laten we in eerste instantie staan. Het klopt dat de warmtepomp zijn vermogen kwijt kan in de vloer en ook tijdens het ontdooiproces maar ervaring leert dat wanneer we een retourvat hebben gemonteerd er aanzienlijk minder start/stoppen zijn van de warmtepomp. Dit zijn de energievreters en dat willen we graag beperken. Tevens kan de leverancier de start/stops uitlezen en wanneer blijkt dat deze meer zijn dan ze aangeven dat mag krijg je weer gezeur met de garantie. Qua kosten scheelt het maar een € 350,-- maar dat heb je snel terug verdiend.
Qua start/stoppen snap ik niet waarom dat zou toenemen zonder buffervat, we zouden toch voor lange runs kunnen gaan met een aan/uit thermostaat?
Wat denken jullie hierover?
In hoeverre zit je vast aan deze installateur? Ik zou er zelf alles aan gaan doen om van deze partij af te komen (of een ander bij dezelfde club te krijgen als contact), want ze weten (iig op kantoor) overduidelijk echt totaal niet waar ze mee bezig zijn.
- Ze weten het verschil tussen courante koelmiddelen niet.
- Ze beginnen bij een L/W pomp over het regeneren van de bron door te koelen.
- Een buffervaatje van 80liter zou tov de enorme thermische massa van de woning ook maar enig verschil maken in het aantal start/stops (je buffervat zorgt niet voor minder defrosts en in die periode doe je los van de defrosts toch lange tot 24/7 runs), en ook nog invloed op je garantie hebben. Eh, neen.
Dat zou voor mij echt een gevalletje 3-strikes-you're-out zijn. Een WP-installatie is imho te duur, belangrijk en complex om aan dergelijke overduidelijke idioten over te laten. Dat gaat je nog heel lang gezeik opleveren.
Anyway: Ze hebben iig een R32 model aangeboden nu en van 11 naar een
7,5 6kW. Nog steeds te groot imho (op gevoel, zonder de wv-berekening te zien), maar dan kom je iig al wat meer in de buurt van wat je wilt en ik meen dat er weinig tot geen verschil zit in minimaal vermogen tussen de 4,6 en 7,5 van deze (eco-inverter) serie. Je kan natuurlijk altijd nog (indien je toch echt vastzit aan deze club) na oplevering het buffervat (laten) verwijderen (of probeer er anders afsluiters op te krijgen, dan schakel je m gewoon ertussenuit en bij garantie/gezeik weer in), alhoewel zo'n klein vat ook weinig kwaad kan (het doet vooral helemaal niks behalve warmte verliezen) en de zoneregeling (deels) afkoppelen.
Maar het blijft natuurlijk jammer om te betalen voor een suboptimaal ontwerp en overbodige onderdelen, maar vaak is het gewoon niet anders bij nieuwbouw. Er zijn nou eenmaal veel achterhaalde (vuist)regeltjes en vooral een gebrek aan kennis en/of onwil om echt goed na te denken.
@
GudZ Gezien het niveau van de installateur zou het me niets verbazen als er met die 300L WPB gewoon een indirect gestookt vat "tbv de WP" bedoeld wordt. Als het wel echt een losse WPB is, is dat ook niet persé slecht imho, integendeel. Ik heb zelf een L/W pomp met los 300L vat, maar had achteraf toch liever een losse WPB gehad. Als je 'm gewoon goed/ruim dimensioneert heb je namelijk zelden tot nooit een extra run nodig en de SWW-run doen op de WP heeft naast het voordeel dat het sneller gaat vooral ook nadelen:
- (Iets) lagere COP tov de kleinere=efficientere compressor van een WPB
- CV-run wordt toch een uur lang onderbroken
- 3-weg kleppen zijn het meest onbetrouwbare onderdeel van je installatie
- Buitenunit gaat voor SWW volgas, de SWW-run is juist het moment dat ik hem hoor. De WP-boilers van 2 familieleden daarintegen hoor je, mits juist geplaatst met geluidsdempers in de luchtkanalen, echt to-taal niet. Ik moet er aan voelen om te kijken of ie wel draait.
- Maar voor mij het grootste punt/nadeel: Je gaat veel meer vermogen trekken voor die SWW-run, om hem in een zo kort mogelijk window af te maken (want een grotere compressor is 1. niet efficiënt op heel laag vermogen én 2. je wil in de winter zsm weer verder met CV), dat maakt het een stuk lastiger om de SWW-run buiten de zomermaanden zoveel mogelijk uit je eigen PV-opwek te doen (wat steeds belangrijker wordt nu het salderen ter ziele gaat). Dat gaat toch echt veel makkelijker als je een paar uur lang op 4-500 watt met je kleine compressor pruttelt dan als je 3-4Kw gaat trekken zoals de grote WP doet.
[
Voor 4% gewijzigd door
RonJ op 10-05-2024 11:57
]
All-electric.