Journalistiek en politiek: actualiteiten en achtergronden
Doel topic
Bespreek hier het Nederlandse journalistieke landschap als het gaat om politieke berichtgeving. Dit topic is bedoelt voor zowel actuele zaken alsmede de achtergrond bij de journalistiek.Journalistiek over ander onderwerpen zoals sport, BN'ers, maatschappelijke gebeurtenissen is offtopic.
De journalistieke werkwijze en gedragscode
De meeste journalistieke redacties onderschrijven gedragscode van de Nederlandse Vereniging voor Journalistiek (NVJ):Code voor de journalistiek
Deze code is opgedeeld in 4 onderwerpen die een journalist behoort te onderschrijven.
- Waarheidsgetrouw
- Onafhankelijk
- Fair
- Open vizier
Onafhankelijkheid versus neutraliteit
Een belangrijke misvatting die regelmatig terugkomt is dat journalistiek neutraal behoort te zijn, echter is dat onmogelijk vanuit de informatie theorie. Elke ruwe data dat verwerkt wordt tot informatie wordt gedaan door mensen die een inherent en niet te voorkomen bias hebben. Dit begint al bij de selectie bias, stel een journalist zou zich gedragen als verslaggever en alleen politicus aan het woord laten, dan nog is er een bias omdat de politicus al geselecteerd is en de verslaggever kiest hoelang de politicus het woord mag voeren.Onafhankelijkheid is het besef dat er een bias is, maar dat de journalist zich niet laat leiden door andere belangen. Zoals de code voor journalistiek aangeeft:
- De journalist verricht zijn werk in onafhankelijkheid en vermijdt (de schijn van) belangenverstrengeling.
- De journalist zal, indien hij gebonden is aan enige politieke partij, belangenvereniging of bedrijf anders dan de uitgever van zijn eigen medium, daarvan in zijn berichtgeving telkens rekenschap geven indien dat voor de beoordeling van het bericht relevant is.
- De journalist maakt geen misbruik van zijn positie.
- De journalist neemt geen materiële of immateriële vergoedingen aan die bedoeld zijn berichtgeving te beïnvloeden, te bevorderen of tegen te gaan.
Journalistiek als vijfde macht
Zowel de uitvoerende macht als de wetgevende macht zijn afhankelijk van de pers om aan het volk mee te delen wat de politici doen. De relatie met de pers en de wijze waarop een politicus en zijn partij 'overkomen' is een van de belangrijkste factoren voor het succes van de politicus en zijn partij. Journalisten zijn niet langer een neutrale factor die nieuws met distantie verslaan. Ze interpreteren meer dan vroeger en willen zelf politieke ontwikkelingen beïnvloeden. Verder vervult zij een belangrijke controlerende functie, doordat zij rapporteert wat de verschillende machten doen en wat de effecten van deze beslissingen zijn.Haar rol als communicatiekanaal geeft de pers dus een machtige sluisfunctie, waardoor men ze soms aanduidt als de vijfde macht.
bron: wikipedia
Discussie onderwerpen
In Nederland daalt al een tijd het vertrouwen in de politiek. Juist als het gaat om het berichten en controleren van de politiek speelt de journalistiek een belangrijke rol. Maar juist ook de journalistiek is gaan meebewegen met de opkomst van het populisme en is deze niet in staat gebleken een corrigerende rol te geven als het gaat om vertrouwen herwinnen.Naar mijn mening is de belangrijkste factor dat journalistiek steeds minder oorzaak en gevolg op een rijtje zet als het gaat om politieke problemen. Dit is gerelateerd aan het ontbreken van een ideologische discussie, d.w.z. niet alleen welke problemen willen we oplossen, maar vooral: hoe ?
Zie ook: Politieke ideologie in NL: definitie, problemen en discussie
Daarnaast is er het effect van Haagse kaasstolp, d.w.z. journalistiek en politiek zijn zo afhankelijk van elkaar geworden dat er een soort symbiose ontstaat die de onafhankelijk van journalistiek aantast. Journalisten zijn afhankelijke van politici voor berichtgeving, politici hebben journalisten nodig voor hun boodschap. Behalve populisten en extremisten kunnen geen van beide groepen het veroorloven om bruggen te verbranden. Hoewel dat wel voor komt.
Bovenstaande is natuurlijke een voorbeeld van discussiepunten hierover, maar er zijn er natuurlijk meer.
Climate dashboard | “Reality is that which, when you stop believing in it, doesn't go away.”