Anoniem: 39993 schreef op woensdag 15 november 2023 @ 08:34:
[...]
Dit vind ik ik op zich een interessante opmerking. Dit argument heeft natuurlijk 2 kanten. Als die auto zo belangrijk is om te kunnen overleven in een dorp, waarom heeft dat dorp als gemeenschap daar dan nooit wat voor geregeld? En in het kader van eigen verantwoordelijkheid: waarom gaan mensen dan in een huis wonen, waar je te weinig parkeerruimte hebt op eigen grond om te kunnen overleven en ook nog eens nauwelijks openbare parkeerplaatsen (max 1 per woning blijkbaar), waardoor je ook geen zekerheid hebt dat je die 1 beschikbaar hebt om te kunnen overleven?
Ik denk wel dat iedereen er enig belang bij heeft om zoveel mogelijk regie over zijn eigen leven te nemen. Voor alle primaire behoeften (wat in een dorp een auto dus blijkbaar is) waar je afhankelijk bent van openbare voorzieningen of "gedogen" door anderen, loop je natuurlijk risico.
Ik heb geen auto, maar neem wel regie. Als ik iets belangrijk vind, dan regel ik dat zelf. En ja, daar zijn wij in 2020 ook voor verhuisd. Had niets met parkeren te maken dus. Wel dingen die "niet konden" in onze vorige woonplaats. Mijn reistijd naar kantoor is nu - afhankelijk van het kantoor dat ik zou kiezen - 2 tot 4 uur met het OV (enkele reis, deur tot deur). Maarja.... ik werk in de trein, dus het kost me eigenlijk veel minder tijd. Ben meestal ook maar een halve dag op kantoor, 1 keer per week ofzo. En als ik een keer 2 dagen aaneengesloten weg ben, dan is een hotelletje ook zo geregeld. Kost nauwelijks extra t.o.v. de extra reiskosten die ik anders zou maken.
Deels eens, maar ik denk ook hier dat je wat te makkelijk denkt over het regie nemen. Dit soort problemen zal vermoed ik veel meer spelen aan de onderkant van de samenleving dan in de welgestelde buurten. Lang niet iedereen kan regie nemen.
Ik heb gelukkig geen probleem, maar kijk ik naar mijn scenario woon / werk (gemiddeld 2x per week, want ik kan thuiswerken, voor veel mensen is dit niet weggelegd), gaat het gewoon over een middelgrote stad (3de in grootte van de provincie), naar een kleine stad in een andere provincie. Auto is dan simpelweg klein stukje naar de snelweg, snelweg op in thuisstad, snelweg af in werkstad en weer een klein stukje.
Zou het met het OV gaan moet ik eerst 5 min lopen naar een bushalte, dan 15 min naar het station met de bus, daar weer een paar minuten lopen naar het perron. Dan 6 minuten wachten. Dan zit ik al aan een half uur, voordat ik mijn thuis stad uit ben, terwijl ik met de auto dan al bijna op bestemming ben. Over dat OV kan ik natuurlijk zelf geen regie nemen, en ik denk ook niet dat het OV slecht geregeld is hier. Het is echter in mijn scenario niet praktisch, want van de 2 uur die ik onderweg zou zijn is maar zo'n 40 minuten in de trein waar ik effectief wat werk zou kunnen doen. De rest is lopen, bus of wachten op een overstap.
Zou ik echter in de regio moeten zijn in het OV over het algemeen prima, en ook bijvoorbeeld naar Eindhoven of de randstad heb ik daarover niets te klagen zou ik daar heen moeten.
waarom gaan mensen dan in een huis wonen, waar je te weinig parkeerruimte hebt op eigen grond om te kunnen overleven en ook nog eens nauwelijks openbare parkeerplaatsen (max 1 per woning blijkbaar), waardoor je ook geen zekerheid hebt dat je die 1 beschikbaar hebt om te kunnen overleven?
Ik vind overleven daar wat zwaar aangezet, een paar minuten lopen zo nu en dan is bijvoorbeeld ook zeker niet erg en zouden mensen ook gewoon moeten accepteren. Ik vind het bijv. helemaal niet erg soms 10 min te moeten lopen als ik een elektrische wagen mee heb bijvoorbeeld, hoort erbij.
Maar ik denk wel dat je onderschat hoeveel mensen effectief geen 'echte' keuze hebben in waar ze komen te wonen, puur vanwege het woning te kort en / of de beschikbare financiele middelen. Hier heb je bijvoorbeeld redelijk wat jaren 30 tot en met jaren 70 wijken waar gewoon planmatig nooit rekening gehouden lijkt te zijn met de behoeftes van nu, wat uiteraard ook logisch is. Maar veel mensen kunnen niet zeggen ik ga niet wonen in dat flatgebouw met 18 flats en 22 parkeer plaatsen.
Daarnaast zie je natuurlijk ook dat door de woning problematiek er vaak veel meer mensen in huizen wonen dan vroeger. Ik zie hier genoeg gezinnen die hier 20-25 jaar geleden zijn komen te wonen het huis ruim genoeg is, waar 'vroeger' alleen de man een auto had, maar nu ook de vrouw en 1 of 2 van de net volwassen kinderen die niet fatsoenlijk aan een woning kunnen komen.
Ik denk dat het dan snel te makkelijk wordt om te roepen neem zelf de regie, terwijl heel veel mensen in Nederland daar gewoon de middelen niet voor hebben, en soms, wanneer dat wel het geval is, er niet altijd een gepaste oplossing voorhanden is qua bijvoorbeeld woonruimte waar dan wel voldoende parkeergelegenheid is. Want parkeergelegenheid is hier vaak, zelfs in moderne wijken gewoon (te) schaars. En dat zal in de toekomst mogelijk wel weer minder worden, maar dat lost het probleem, en dus ook de bijkomende irritaties van de mensen die er last van hebben niet op.