Had niet verwacht dat er zoveel reacties zouden zijn maar ga proberen op zoveel mogelijk mensen te reageren, als ik je overgeslagen heb is dat omdat ik elders al antwoord op (ongeveer) hetzelfde heb gegeven.
sig69 schreef op woensdag 31 mei 2023 @ 01:02:
De enige echte comfortabele oplossing is, zeker als je er ook werkt, toch echt een goede airco. Mijn kantoortje (plat dak) werd afgelopen weekend al 30 graden, ik moet er niet aan denken daar te werken als er geen airco in zat..

Daar was ik persoonlijk al bang voor, maar wellicht dat mensen hier andere creatieve oplossingen hadden om warmte binnen het huis te voorkomen.
Richh schreef op woensdag 31 mei 2023 @ 01:03:
Ik heb een paar jaar in een huur appartement gehad met alleen maar HR++ glas op het zuiden zonder mogelijkheid tot doortochten. Dat was een hell in de zomer
Wat 'helpt', is een combinatie van alles.
Is het koud? Alles open. Creëer met ventilatoren een luchtstroom als er geen mogelijkheid is om ramen voor en achter de woning te openen.
Is het warm? Alles dicht, zorg dat er zo min mogelijk zon impact op je woning maakt.
Let hierbij ook op het effect van eventuele mechanische ventilatie. Die bleek bij ons lucht aan te zuigen op een plat zwart dak...
Mobiele airco's werken redelijk, maar die afvoerbuis (haal even zo'n geïsoleerde bij de bouwmarkt) moet echt naar buiten, en daar goed afgesloten zijn, zodat de warme lucht niet direct naar binnen gaat. Idealiter komt nieuwe lucht van een koele plek.
Te droog? Plaats een luchtbevochtiger om het weer op peil te krijgen. Of tape 2 ijskoude waterflessen achterop een staande ventilator, er zijn ook ventilatoren met ingebouwde verneveling. Uiteindelijk onttrekt de airco het vocht weer, maar je luchtvochtigheid zal prettiger zijn.
Te veel herrie? Noise cancelling koptelefoons werken prima om het geluid van een mobiele airco te minimaliseren.
Een split unit is idd wat je eigenlijk wilt, maar als dat niet mogelijk is, misschien heb je wat aan bovenstaande.
Het enige wat denk ik dan in dit geval het gunstigste zou zijn, zowel qua prijs als gemak zijn de ventilatoren. Mobiele airco's zijn aardig luidruchtig, daarnaast is het ook de vraag of het met mijn Game PC en andere apparatuur in mijn kamer wel goed gaat met meer en meer apparaten. Mijn huidige PC verbruikt namelijk een stuk meer dan de vorige die ik had.
Frieda schreef op woensdag 31 mei 2023 @ 01:08:
Ik heb een plafondventilator die nauwelijks geluid maakt maar wel lekker verkoelend is. Heb er van de zomer ook een in mijn slaapkamer opgehangen aangezien die in mijn woonkamer lekkere verkoeling gaf. Het wordt bij mij ook gauw warm, nu is het al zo'n 25 graden binnen, in de zomer heb ik het ook wel 32 graden gehad. Zo'n ventilator scheelt dan toch, die luchtstroom is gewoon erg lekker verkoelend! Zoek er eentje op DC ipv AC, die zijn het stilst. Je hebt er ook die je kunt verlengen en schuin hangen voor plaatsing in de nok van het dak.
Dat is een optie waar ik nog niet aan gedacht had, bedankt. Zal er naar kijken.
Dennis1812 schreef op woensdag 31 mei 2023 @ 01:19:
[...]
Ik deed dit elke dag voor het aanzetten zodat het water erin weer goed koud was.
Had in onze 2e koelkast 5 van die sinas flessen van de lidl (zijn 2L) standaard gevuld klaar liggen in de tijd dat we dat ding gebruikten.
[Afbeelding]
Ik had er zo 1. Van Honeywell. Die hele bak onderaan kon je eruit halen. Ook handig met poetsen na de zomer (kalk vooral)
En handig om een hoop ijsklontjes erbij te doen. Die hadden ook een snelle doorlooptijd dus. Maar die kan je ook makkelijk zelf maken.
Water wat over was ging overigens bij de plantjes. Altijd alleen echt koud water ingedaan.
Die programma's en timer werken best prima. Afstandsbediening wel strak richten voor effect.
Het klinkt in ieder geval interessant om te bekijken, bedankt voor de suggestie.
nairolf schreef op woensdag 31 mei 2023 @ 07:55:
Zelf heb ik het volgende trucje wat voor mij heel goed werkt (zolang er belangrijkere dingen aan te pakken zijn aan ons huis dan dit..):
Ik leg onder mijn bureau een handdoek en zet daarop een bak water (ik heb bijv.
deze wasmand van IKEA). Daarin zet ik afwisselend 1 voet, en de andere op de handdoek die eronder ligt. Na een paar minuten voelt het water niet meer koud aan mijn voet. Dan wissel ik en voelt het wel weer koud voor de andere voet, die opgewarmd is aan de lucht. Dit kan ik een ruime werkdag (van soms 10 uur) volhouden op een zolder die ook redelijk heet wordt (geen metingen gedaan, maar de woonkamer voelt met 24 graden als een enorme verkoeling).
Het is wel even onhandig met een grote bak water sjouwen, maar het werkt voor mij heel prima. Op den duur gaan we de zolder aanpakken waarbij airconditioning ook meegenomen wordt, maar tot die tijd ben ik hier helemaal tevreden mee.
Geloof mij ik ben behoorlijk onhandig en met mijn PC ook onder het bureau ben ik er zeer bang voor dat ik die bak omgooi

paQ schreef op woensdag 31 mei 2023 @ 08:28:
[...]
Ze zijn er ook in "doe het zelf" uitvoering. Reeds gevuld en afgeperst. Je kan alleen niets meer aan slanglengte wijzigen. Hornbach heeft ze elk jaar wel in de winkel.
Het argument "Ja maar het is niet mijn huis/weet niet hoe lang ik hier blijf" is in elk huis dat je huurt. Als je niets in je eigen woongenot wilt investeren, dan is de consequentie dat je het warm hebt heel de zomer
Als alternatief heb je ook nog mobiele split units. Altijd laag vermogen, maar dan staat iig de herrie buiten.
Je hebt gelijk over de argumenten, maar anderzijds blijft het natuurlijk afhankelijk van het type dat je haalt plus de installatie een hoop geld. Het is ook niet zomaar iets wat je even rustig optilt en meeneemt naar je volgende woning, dan moet ik iemand langs laten komen om het te demonteren en dan is het nog de vraag of ik er wat aan heb in de volgende woning.
Daarnaast heb ik het er meer bij gezet omdat ik niet kan ruiken hoe de toekomst gaat verlopen, als ik mijn baan bijvoorbeeld verlies om wat voor reden dan ook, dan kan het zijn dat ik moet verhuizen. Momenteel zit ik hier al 5 jaar, maar het kan zomaar zijn dat als ik een andere interessante woning zie dat ik vertrek. Maar er is op dit moment geen directe aanleiding dat ik direct ga vertrekken, echter houd ik het wel in mijn achterhoofd omdat ik Funda e.d. wel in de gaten houd.
Daffie schreef op woensdag 31 mei 2023 @ 08:30:
Ik woon in een sociale huurwoning en heb enkele jaren geleden zelf een multisplit airco aangelegd. Alleen voor het afvullen en in bedrijf stellen heb je een F-gassen gecertificeerde monteur nodig. Ik heb dat toen opgelost door op werkspot een klus te plaatsen. Vriendelijke monteur kwam langs, heeft de leidingen even langsgelopen met een lekkage-detector en toen bleek dat het systeem hermetisch dicht zat, heeft hij hem in gebruik gesteld. Kostte me volgens mij nog geen €150,-.
De airco heb ik los gekocht bij een koelklimaatbedrijf (als ik het door hun monteurs had willen laten plaatsen had ik sowieso nog 5,5 maand moeten wachten), zelf de benodigde spullen gehuurd (stijger, diamantboor), en met wat vrienden de 2 binnenunits en de buitenunit gemonteerd. Toen met een touw de lengte gemeten tussen iedere binnenunit en de buitenunit. Met die lengtes naar het koelklimaatbedrijf gegaan en daar de leidingen op maat laten maken. Thuis zelf aangesloten, en toen dus een (ZZP?) monteur via werkspot gevonden.
De woningbouwcorperatie gaf aan dat er 2 opties zijn als ik het huis zou gaan verlaten:
1. De volgende bewoners willen het systeem overnemen
2. Ik demonteer het systeem en zorg ervoor dat alles 'behangklaar' achtergelaten wordt. Dat zou dus betekenen de binnenunits en de buitenunit demonteren en de gaten dichtmetselen.
Nu gaf jij aan dat je vrije sector huurt, ik heb het idee (maar dat is een 'gut feeling') dat vrije sector huur wat strenger is dan sociale huur (whats in a name

), maar ik kan me voorstellen dat er voor jou ook 3 opties zijn:
1. De verhuurder ziet het als toegevoegde waarde voor zijn woning en eventueel volgende huurders, dus wil het van je overnemen
2. De volgende huurders willen het van je overnemen, waarbij de eigenaar van het pand er eigenlijk niet eens toe doet
3. Je moet de airco demonteren en de woning achterlaten zoals je hem bent gaan huren; zou dus ook betekenen gaten dichtmetselen maar waarschijnlijk ook opnieuw schilderen, afhankelijk van waar je door de muur gaat.
Was dat dan ook een gecertificeerde monteur? Want ik ben Mr. Negative wat dat betreft, als er iets fout gaat met dat apparaat, bijvoorbeeld brand/ontploffing of wat er ook met die apparatuur kan gebeuren. Dan is de eerste vraag van de verzekering 'Heb je dit laten plaatsen door een gecertificeerde monteur?'
Zover ik weet vind een woningbouw het prima als het een verbetering aan de woning is, maar ik weet niet exact hoe zij dat berekenen. Zie ze er ook wel weer vooraan om te zeggen 'Oh je hebt nu dit zelf aangebracht, nu is je Energielabel naar van A naar A+ gegaan, hier heb je een huurverhoging

als je het hebt over dubbelglas e.d.'
synx6 schreef op woensdag 31 mei 2023 @ 08:36:
Een mobiele unit met goede aan en afvoer lijkt het meest pragmatisch. Maakt overdag wat herrie maar je voorkomt dat alles gigantisch opwarmt. In de nacht op een lager vermogen laten draaien.
Een split unit is het beste maar heeft meer installatiewerk nodig.
Al eens gedacht aan verhuizen? Niet meer huren zodat je alles naar wens kunt maken… kon niet helemaal opmaken of je nou op kamers zit of een volwaardig appartement huurt.
Heb er uiteraard aan gedacht, maar met mijn huidige inkomen heb ik niet enorm veel keuze op de markt, met name niet in de regio waar ik woon, daarbij zijn ook alle directe problemen aan het pand ook voor jezelf dus dat is de tegenhanger. Als uiteindelijk blijkt dat er iets met de leidingen is bijvoorbeeld kan je dat volledig zelf bekostigen.
Momenteel woon ik in een 4-kamer Vrije Sector woning met 3 vrienden in een rustige buurt, mijn huidige lasten voor dit huis met gas/elektra/internet is ongeveer 200-250 euro per maand. De huur van deze woning ligt rond de 1050 euro. Eenieder gaat grotendeels zijn eigen gangetje in huis dus nergens last van, geen rommel of iets en altijd schoon. Financieel gezien is dit ideaal, het enige nadeel is dat ik net de vervelendste kamer heb in de zomermaanden.
Maasluip schreef op woensdag 31 mei 2023 @ 08:43:
Ik heb een gewone kap op zolder en daar wordt het in de zomer ook heel erg heet. Daar is weinig aan te doen behalve isoleren, ventileren of koelen. Ik heb een dakraam aan de noordzijde, als die open staat en als er onder wat open staat (overdag in de zomer niet want dan is het buiten warmer dan binnen) dan ontstaat er wel een tocht.
Met zoveel warmte een airco gaan gebruiken gaat ook veel stroom kosten.
Het beste is isoleren. Ook al is het een huurhuis, dan nog kun je daar veel plezier van hebben.
Ligt er natuurlijk ook aan hoe lang je er wil blijven wonen.
Ja dat is ook een dingetje inderdaad, de extra kosten die je maakt bij het gebruik van zo'n apparaat.
Oon schreef op woensdag 31 mei 2023 @ 08:52:
Ik heb een mobiele airco, maar tot nu toe deze zomer nog niet nodig gehad. Voorheen had ik de airco op de voorzolder staan met de deur open, en een plaat MDF in het raam om die af te dichten (met precies een gat voor de afvoer). Zo'n airco kan niks doen als hij z'n eigen warme lucht weer aanzuigt, en dat komt best wel nauw, als je het raam erlangs open hebt staan gaat het al fout.
Maar het nadeel van zo'n airco blijft altijd dat ze veel minder efficiënt zijn dan een split unit omdat de hete én koude kant van de warmtepomp zich binnen bevinden, zelfs met een geïsoleerde afvoerbuis hou je altijd dat er warmte blijft hangen.
Begin dit jaar heb ik drie ventilators gekocht, tientje per stuk. Eentje heb ik achter mij staan, en de andere twee in de twee andere hoeken van de ruimte waar geen raam/deur zit. Die heb ik zo gedraaid dat er, mits ze aan staan, constant lucht blijft stromen achter/om mij heen.
Wat je merkt is dat dat veel beter werkt dan gewoon één ventilator direct op je gericht, want de lucht die langs het raam/de deur af gaat mixt weer met de buitenlucht, en als je op die stroom ook een airco zet verspreidt de koude lucht zich ook meteen goed ipv dat je zo'n muur van koude lucht krijgt. Tegen de tijd dat de airco weer nodig gaat zijn ga ik die dus gewoon op de voorzolder plaatsen zodat er koude lucht mijn kant op komt, en laat ik de ventilators de luchtstroming doen.
Heb hier wel wat ventilatoren staan (verschillende typen), dat is nog iets wat ik e.v.t. kan uitproberen. Had eerst een grondventilator die echt enorm veel lucht verplaatste, maar helaas begon hij enorm te ratelen.
Harm_H schreef op woensdag 31 mei 2023 @ 08:57:
Dit wordt elk jaar gemiddeld erger dankzij klimaatverandering. Ook de woningbouw moet geloven aan de nieuwe realiteit. Blijven klagen in elk geval. Zeg inderdaad dat ze split-unit moeten plaatsen. Meet de temperatuur.
Anderzijds alvast sparen voor een koopwoning.
De warmte is niet perse het probleem, het is de luchtvochtigheid die het zo klam en vies maakt. Daarom had ik ook gedacht aan een luchtontvochtiger maar geen idee of dat echt helpt, misschien dat iemand daarover iets kan melden.
Heb namelijk begrepen dat ze de lucht minder klam maken maar tegelijkertijd wel weer warmte afgeven waardoor het weer warmte in de ruimte wordt.
DevWouter schreef op woensdag 31 mei 2023 @ 09:33:
[...]
Mijn woning houdt ook warmte vast als een mallen en vroeger bij mijn ouders op zolder viel mijn laptop weleens uit omdat die oververhit raakte.
Wat ik vaak doe in de zomer is een voetenbad met water. Je zal het dan nog steeds warm krijgen, maar je raakt niet oververhit. Het is niet echt de temperatuur in de kamer beheersen maar het maakt het zeker aangenamer. In combinatie met een airco kan het ook meteen de droge lucht aanpakken.
En als bonus kan je met gesloten ogen voorstellen dat je aan het rand van een zwembad zit.
Iemand anders zei dat ook eerder in dit topic, maar ik ben daar echt te klungelig voor, mijn computer staan namelijk onder mijn bureau omdat die kast echt te zwaar is om deze er bovenop te zetten. Ik zie mezelf er al voor aan om die bak om te gooien of weg te glijden o.i.d.
hollandnick schreef op woensdag 31 mei 2023 @ 09:52:
Als tip zou ik wellicht de temperatuur gaan meten met een slimme thermometer/hygrometer. Hierdoor kan je de data bijhouden en bijvoorbeeld gemeten over 2/4 weken als het goed warm is geweest dit door te sturen naar de woningbouw. Denk dan bijvoorbeeld aan:
https://eu.switch-bot.com/products/switchbot-meter
https://eu.switch-bot.com/products/switchbot-meter-plus
Of andere merken mocht je al iets in huis hebben. De hygrometer kan je dan ook gebruiken om te zien hoe vochtig of juist droog het wordt. 30-50% is de "normale" range voor luchtvochtigheid (al heb ik er zelf niet zo een last van)
Ik denk dat de woningbouw eerder geneigd is te luisteren als jij data voor een aantal weken oplevert, met een temperatuur binnen dat niet te houden is. Eventueel zijn ze wel bereid om een airco te plaatsen. Zeker als je kan onderbouwen dat een airco, die werkt op de zonnepanelen, ook gebruikt kan worden als verwarming in de koudere maanden. Wat met zonnepanelen natuurlijk een goede combinatie is
Ligt normale luchtvochtigheid niet tussen de 40-60%, volgens mij begin je al onder de 50% eerder last te krijgen van allergieën en droge MNK namelijk. Maar wat betreft het meten is dat wel iets wat ik moet doen, dat kan ik ook doorgeven aan de woningbouw als argument namelijk. Het enige nadeel is dat ik niet exact weet hoeveel mijn PC uitstoot aan (extra) warmte.
dengregg schreef op woensdag 31 mei 2023 @ 09:57:
Ik lees dat je tijdens de dag alle ramen gesloten houdt op zolder. Als het echt zo snel opwarmt is dit geen goed idee. De binnentemperatuur is dan al heel snel hoger dan de buitentemperatuur en krijg je net het omgekeerde effect dan wat je beoogd.
Heb nu momenteel een klein kiepraampje en een rooster boven het raam openstaan, dus er komt wel iets aan frisse lucht binnen maar uiteraard niet gigantisch veel.
Umbrah schreef op woensdag 31 mei 2023 @ 10:02:
[...]
Voor de TS gelden twee dingen:
-
Isoleren (= voorkom dat de hitte er uberhaupt komt). Naast sowieso: isoleren heb je bij dit soort hitte (itt de hitte die je wilt voorkomen dat het ontsnapt, je wilt nu voorkomen dat het er in komt immers) het voordeel dat je een boom, wat groen, of zonnepanelen tussen jezelf en de warmtebron in kan zetten.
-
Opslaan (= zorg dat de hitte uit de lucht wordt onttrokken en ergens in opgeslagen wordt, een vat water ofzo, je kan die warmte afpompen en in een soort boiler zetten, en daarmee dus gewoon je sanitair warmwater voorziening regelen, warmtepomp boiler met regelbare luchtinlaat op zolder is een uitkomst!)
-
Afvoeren (= pomp de warmte af naar buiten, dit is wat een airco doet, die kan het doorgaans ook andersom: warmte van buiten naar binnen pompen, zolang het boven 0 graden kelvin is kan je daar profijt van hebben, hoewel met de huidige stand van techniek het bij ongeveer 253 graden kelvin eigenlijk niet meer boven COP1 uit komt!)
Het is opvallend hoezeer zaken die in de winter gelden eigenlijk ook in de zomer gelden, maar daarbij tegelijk dus eigenlijk een heel ander scenario hebben puur omdat we in de zomer geen alternatief hebben om heel veel kou te hebben (energie uit massa halen door het te verbranden is makkelijker dan energie te verplaatsen, er is geen 'koud vuur' momenteel namelijk). Een airco ís niet dom, maar wel voor dezelfde redenen dat een warmtepomp doorgaans ook gepaard gaat met isolatie iets waar je over moet nadenken: om de energie binnen de perken te houden is isoleren aan te raden, zodat je op laag vermogen, met hoge efficiëntie (watt aan pomp VS watt warmte verplaatst) constant een zekere mate van leefbaarheid kan hebben.
De huur situatie is opmerkelijk, hoewel het in de private sector wat... vrijer is. De verhuurder heeft er voor te zorgen dat de huurder niet té gekke situaties in komt, en leefbaar moet wonden. Zeker in de sociale sector is er een zekere mate van plicht hierbij. In het kader van 'verduurzaming' zie je wel eens van die corporaties die denken in CO2 maar niet in efficiëntie. En dan krijg je van die 3x35A aangesloten sociale huurwoningen met doorstroom boilers en inductie-CV ketels. COP1, laag efficiëntie, of in het geval van waterstof ketels zelfs lager dan COP1. COP = hoeveelheid watt/warmte. Als je nagaat dat 1 kuub gas ongeveer 9,7kWh aan energie heeft, dan is COP1 bij een niet geïsoleerd huis wat 2000m3 gebruikt ineens 19400kWh *0,40 = heul veul geld. Greenwashing door te zeggen: "we produceren geen CO2 meer" met één zonnepaneel en een e-CV is dan feitelijk eigenlijk je ontdoen van zorgplicht naar je huurder. We komen uit een situatie waar gas van een goedkope, praktische "zit in de grond" bron naar een "dure, politiek beladen"-bron is gegaan. En ineens is het ook inzichtelijk hoeveel energie dingen wel niet kosten, en dus moeten we efficiënter te werk gaan. De verhuurder moet dus niet alleen verduurzamen door geen CO2 uit te stoten, de verhuurder moet het huis zelf ook efficiënter maken. En dat is niet alleen zodat de verwarming minder energie gebruikt, maar ook zodat het huis in absurde hitte (wat we steeds vaker hebben) langer, maar ook: makkelijker koel blijft.
Ik heb werkelijk geen idee hoe ik de woning verder zou moeten isoleren behalve de strips die al geplaatst zijn, de rest van de woning kan ik ook niet zomaar openbreken natuurlijk. Denk ook niet dat de woningbouw daarmee akkoord gaat, gezien deze woning dan teveel gaat afwijken van de rest in de buurt.
Tijdens de winter is het ook kouder in mijn kamer dat in de rest van het huis, dat heeft uiteraard met isolatie van de woning te maken, maar ik kan van nature makkelijker met kou overweg dan hitte. Als het echt koud is dan trek ik wat meer aan, maar kan rustig zonder shirt slapen omdat ik het al heel gauw warm heb.
In de zomer is dit echter een issue omdat ik al bij 15 graden en een beetje zon buiten al begin te zweten, moet je nagaan als het 25+ graden
Ik zal eerst een opname maken van enkele weken om te kijken wat de gemiddelde temperatuur en luchtvochtigheid is gedurende die periode om daarmee aan te kloppen bij de woningbouw voor oplossingen.
nihilissimis schreef op woensdag 31 mei 2023 @ 10:27:
Begin nou eerst eens met isoleren. Tegen het houten dakwerk kan je makkelijk isolatie platen (PIR of EPS) spijkeren. Dat geeft minimale ‘schade’ (spijkergaatjes) en B-keus isolatie hoeft niet heel duur te zijn.
Heb je voorbeelden van deze panelen die ik zou kunnen plaatsen en/of videobeschrijving hiervan?
Daffie schreef op woensdag 31 mei 2023 @ 10:39:
Zou je op een eenvoudige manier kunnen meten 'waar' precies de warmte vandaan komt? Is dat stralingswarmte vanaf het dak wat opwarmt, of is het warme lucht die door de toch van de lagere verdieping af komt, of warmen de ramen ontzettend op en geven die warmte af aan de lucht in huis? Want dat is denk ik bepalend voor de vraag of (en waar) isolatie zinvol is. Als het gros van de warmte afkomstig is van de lagere verdiepingen (warme lucht stijgt op en komt dan op zolder), dan heeft het dak isoleren toch ineens helemaal niet zo veel zin meer? Tenzij je de zolderkamer actief gaat koelen met airco o.i.d., dan is isolatie natuurlijk heel wenselijk om de koele ruimte zo lang mogelijk koel te houden (zodat de airco ook minder z'n best hoeft te doen).
De lagere verdiepingen zijn relatief koel dus ik denk persoonlijk niet dat het echt daarvandaan komt, ik vermoed dat het komt omdat de zon de gehele dag op het dak schijnt en het houten gedeelte van de bovenverdieping dit vasthoudt. Dit is geen directe conclusie omdat ik het niet zeker weet, maar het is wel het waarschijnlijkste. Gevoelsmatig is het op uiterst zonnige dagen rustig 10+ graden koeler beneden dan op zolder. Kan mij haast niet voorstellen dat het verschil zo groot is als het een kwestie is van warmte dat stijgt.
De Hupie schreef op woensdag 31 mei 2023 @ 10:44:
Ik woonde 2-3 jaar geleden ook in een hele ongunstige kamer bij zomerse temperaturen (plat dak, veel zon, boven een keuken van gasterij) waarbij de temperaturen binnen minstens zo hoog waren als buiten. Als ik soms thuis kwam rond 11-12 uur 's avoonds kon het nog steeds 40 graden zijn. Mijn overlevingstips bij hitte:
-blijf zo lang mogelijk buiten de deur. Ik kon tot laat op kantoor blijven bij extreme hitte of ik ging naar de universiteitsbibliotheek die meestal tot 11 uur open is.
-Mobiele airco met zelfgemaakte raamafdichting hielp aardig goed (zowel temperatuur als lage luchtvochtigheid vond ik prettig). Voor de raamafdichting heb ik onder andere isolatiefolie gebruikt met bubbeltjes erin.
-tegen de herrie van de airco heb ik een goede noice-canceling headphone gekocht (Sony WH-1000XM3)
-bak ijs met ventilator hielp ook een beetje
[Afbeelding]
Persoonlijk vind ik thuiswerken ideaal omdat ik in alle rust mijn werk kan doen, daarbij heb ik een gruwelijke hekel aan elke vorm van transporteren en dat gevoel is sterker als het klam buiten is. Als ik bij wijze van op een warme zomerdag een douche neem en een uur later de deur uitga dan ben ik binnen enkele minuten al klam en bezweet en voelt het alsof ik bij wijze van enkele dagen niet onder de douche heb gestaan.
De airco op de werkvloer is ook al tijden krakkemikkig waardoor deze in de zomer soms niet voldoende werkt of zelfs mensen ziek van worden, dus dat is helaas ook niet ideaal. (Hebben er al veelvuldig over geklaagd).
RogerWilco2 schreef op woensdag 31 mei 2023 @ 11:00:
1) Warme lucht stijgt op. Dus je probleem is niet alleen de zolder maar alle warmte die het hele huis binnen laat.
2) Koud water/ijsblokjes werken lokaal wel verkoelend, maar als de koelkast/vriezer in huis staat, dan warmt het totaal in huis juist extra op. Koelkast, oven, magnetron, wasmachine, vaatwasser, waterkoker, enz. Allemaal voegen ze warmte toe aan je huis.
3) Het het beste om zonnestraling al buiten tegen te houden. Wit weerkaatst vaak het meeste, maar sommige metalen reflecteren beter in infrarood, waar de meeste energie in de zonnestraling zit. Hang lakens of luifels voor de ramen en muren waar de zon op staat. Luifels werken beter omdat de wind daar nog wel onderdoor kan.
4) Het warmte gevoel is een combinatie van de temperatuur en de lucht vochtigheid. Een airco werkt vooral door het vocht uit de lucht te halen, dan maakt zelfs een klein temperatuur verschil al heel veel uit. Je moet dan wel meer drinken, zodat je lichaam z'n werk kan doen. Veel Nederlanders onderschatten hoeveel ze moeten drinken.
5) Ventilatie werkt daarom ook vooral omdat het vochtige, verwarmde lucht, vervangt door droge koelere lucht. Dit is direct nog een nadeel van de units die met ijsblokjes of koud water werken, omdat ze lucht vochtiger maken.
6) Een split unit airco is ongeveer 4x zo effectief als een airco "met slurf". Ook is deze veel stiller omdat het luide deel dan buiten staat. Dit is de meest effectieve oplossing.
7) Let bij HR+ en HR++ glas op dat er al een laag in zit die infrarood weerkaatst. Als je hier iets dicht tegenaan zet aan de binnen- of buitenkant, dan kan de warmte niet weg en kan het raam zo heet worden dat het stuk gaat.
Ik heb jaren in de tropen gewoond. Je hoeft vaak niet veel te koelen, een paar graden onder de buitentemperatuur is genoeg. Zorg voor ventilatie en dat het vocht uit de lucht is. Zorg voor zoveel mogelijk schaduw. Zorg dat je genoeg drinkt, mogelijk liters meer dan je gewend bent. Als je er van naar de WC moet ben je goed bezig.
1: Dat warmte stijgt is overduidelijk, maar het temperatuurverschil is gigantisch. Qua gevoelstemperatuur en dan zeg ik maar zo wat uit mijn hoofd, is het één verdieping lager rustig 10+ graden koeler dan op mijn kamer. Op de beneden verdieping zelfs een stuk meer. Persoonlijk denk ik dat het grotendeels door de krakkemikkige isolatie komt.
2: Die apparatuur staat twee verdiepingen lager, daarnaast hebben we een koelkast die koude lucht uit de vriezer doorpompt naar de rest van de koelkast waardoor deze minder energie verbruikt maar toch alles efficiënt koelt.
Dit model:
https://www.coolblue.nl/p...msung-rb38a7b6as9-ef.html
3: Ik heb weleens bij een bedrijf gezien dat een glazen plafond had dat ze daarop witte foam spuiten om het tijdens de zomermaanden koel te houden, is dit iets wat (relatief goedkoop) toe te passen is als je hier überhaupt iets vanaf weet dan welteverstaan. Geen idee of dit ook zou helpen bij een woning als deze.
4: Ik zat daarom laatst ook te denken aan een luchtontvochtiger om dit terug te brengen naar 50%~ zodat het in ieder geval aangenamer voelt, het nadeel daarbij echter is dat de warmte die het apparaat uitstoot er weer voor zorgt dat de ruimte warmer wordt. Maar geen idee of het een netto winst is voor een aangenamer gevoel is of niet.
7: Hierboven is het overduidelijk enkel glas, dat zie en voel je direct als je er tegenaan tikt. Daar heb ik ook goed op gelet bij de aanschaf van de plastic laag die ik erop geplakt heb om zonnestralen te blokkeren.
naftebakje schreef op woensdag 31 mei 2023 @ 12:28:
[...]
Ik sliep vroeger op zolder en het was altijd enorm heet in de zomer. Nu slaapt mijn zoon ook op zolder, en is het verbazend aangenaam te houden, zonder airco of andere actieve koeling.
Bij verbouwing heb ik 20cm glaswol onder het dak gestopt, en nieuwe veluxen geplaatst, dus het is
goed geïsoleerd. Er zitten verduisterende gordijntjes, geen buitenrolluiken die nog wat extra warmte zouden tegenhouden.
Vloer op zolder is beton en bij verbouwing is er 5cm zandcement en een gietvloer geplaatst, dat geeft wat
extra buffercapaciteit.
Ik heb een ventilatiesysteem typeD geplaatst, dus de
koelte blijft binnen overdag en wordt 's nachtst volop binnengelaten (automatisch met bypass, en uiteraard ramen openzetten als we kunnen "koelte oogsten".
Ook in de rest van het huis moet je een "warmteplan" hebben, rolluiken aan alle ramen behalve het enorme schuifraam in de uitbouw (daar zitten screens, helpt enorm als je die dicht zet zodra de zon binnenkomt). Want ja, warmte stijgt, dus komt op zolder terecht; gelukkig helpt dat 's nachts ook als je een zolderraam openzet en beneden aan de andere kant van je huis ook openzet, kan het huis enkele uren koelen.
Probleem van @
Anoniem: 1849202 is dat het een huurhuis is, daar zijn vele zaken weinig interessant om zelf te bekostigen. Je kan een mobiele airco overwegen,
Mobiele Airco, ombouw om lucht van buiten aan te zuigen; zonder die ombouw zuig je even hard de warmte weer binnen dus dat heeft weinig zin. Ik ben principiëel tegen koelende airco's, omdat het in ons klimaat met een goed huis niet nodig is (zie bovenstaande maatregelen; ook een boom is geniaal als koeling want 's zomers schaduw en 's winters geen blad dus zon). Als je echter deze combineert met zonnepanelen en andere maatregelen niet mogelijk zijn zoals hier in een huurhuis, kan dat wel een acceptabele oplossing zijn.
@
Anoniem: 1849202, ben je zeker dat de hoofdpijn niet door verkeerd gebruik van de airco komt? Als je die niet omgebouwd hebt, en dat ding staat naast je te loeien en blaast 16°C op je hoofd terwijl je benen in 25°C zitten ga je je enorm slecht voelen. Kan het toestel het op 23° houden op een laag pitje (stiller), zonder dat je direct in de luchtstroom zit, zal dat al veel confortabeler zijn.
Van de mobiele airco heb ik de instructie opgevolgd die erop stond, de plaatsing en de slang waren goed afgedekt, het apparaat had ik op de gemiddelde stand gelaten waar deze al op stond bij binnenkomst, i.p.v. deze gelijk op het hoogste niveau te zetten.
Hoofdpijn van een airco kan komen doordat de luchtvochtigheid sterk teruggenomen is, vermoed dat dat ook het issue was, al helpt de herrie (65db) ook niet echt om hoofdpijn te voorkomen. Daar had ik bij de aanschaf niet goed naar gekeken.
Denk helaas dat zoiets niet op het raam gaat passen wat ik hier heb.
PinusRigida schreef op woensdag 31 mei 2023 @ 13:09:
Hier ook een warme zolder 's zomers, zeker met hittegolven zoals we de laatste jaren hadden, niet om uit te houden, ook hier is het een 'media-zolder' met pc's en een tv.
Hier ook (nog) geen airco-installatie, omdat ik ook vrees dat het een investering zou zijn, dat me toch hoofdpijn zal bezorgen en ik het dus zelden zal gebruiken. (mobiele airco begin ik zelfs niet aan, heb zo'n ding bij m'n ouders gezien en gehoord en 'nope')
Dus een perfecte oplossing is er niet, als je het op de heetste zomerdagen koel wil krijgen is airco -denk ik- je enige optie.
...of idd. je zolder degelijker isoleren, maar dat is meteen al wat impactvoller...
Tevens wordt het zelfs in een goed geïsoleerde zolder warm als die -in mijn geval- zwarte dakpannen erboven een godganse dag in de volle zon liggen warmte te verzamelen, mijn huis is gebouwd in 2015 en goed geïsoleerd, maar met hittegolven tot 53°C (in de zon op m'n terras vorige zomer in juli in België!) is het schier onmogelijk om je zolder koel te houden zonder airco.
...maar ik heb wel een manier gevonden na 'trial and error' om het leefbaar de houden.
-zolder is met echte trap (dus geen luikje met laddertje), de trap komt uit op de eerste verdieping, waar we slapen, kamers naar zuidkant zijn op zomerdagen de ramen dicht en de gordijnen dicht, ook blijven de deuren daar dicht. Aan de noordkant van het huis -nog een slaapkamer en onze badkamer- staan terwijl -behalve op de héétste dagen dat het bvb. in de schaduw ook te warm is- de ramen en de deuren open. Zolderraam staat ook open.
Dat raam zit gelukkig niet in dak maar in zijgevel naar het NoordOosten dus ook aan schaduwkant tijdens heetste deel v/d dag.
tevens -nog een trap zakken- kom je in de inkomhal die ook steeds koel is.
Je kan de windrichting -en sterkte niet kiezen dus de luchtstroom is niet altijd optimaal dus dan moet je zelf een luchtstroom forceren, dat doe ik met 3 ventilatoren die ik strategisch plaats.
- eentje is een DUUX met afstandsbediening + app
- andere 2 zijn 'domme' ventilatoren die dan weer aangesloten zijn op een stopcontact-bakje dat ik met afstandsbediening kan bedienen.
de DUUX staat in inkomhal aan de trap beneden, gericht naar boven, niet oscilerend, dus die blaast koele lucht van onze inkomhal naar het eerste verdiep. (er is aanvoer van verse buitenlucht via raamroosters en langs onder de deur naar woonkamer)
Eens op het eerste verdiep, moet de lucht een hoek naar rechts maken richting trap naar zolder = dus bovenaan trap die van inkomhal gaat, "vangt" tweede ventilator de inkomhal-lucht op en blaast die richting zoldertrap, naar boven gericht, ongeveer parallel met trap.
Een derde ventilator staat op binnenkant vensterbank van het openstaande badkamerraam aan noordkant en zuigt zo buitenlucht direct aan, blaast die door de openstaande deur zo de luchtstroom in van ventilator n° 2 die naar zolder 'wijst'....
Het is óók niet perfect, maar het helpt wel. Alleen op de heetste zomerdagen kan je dit niet doen omdat dan de buitenlucht, zelfs aan de noordkant, gewoon te warm is. dus dan is het ons behelpen met vochtige handdoeken rond de nek leggen en ventilatoren gewoon laten oscileren in woonkamer en zolder...
Dat wat je doet met ventilatoren is interessant, maar praktisch lastig omdat deze dan in het smaller gangpad geplaatst moet worden en de stekker moet dan doorgetrokken worden naar één van de kamers die in gebruik is van mijn huisgenoten.
Mijn ramen zitten helaas precies aan de kant waar de hele dag zonlicht schijnt, aan de andere zijde zit namelijk het schuin aflopende dak, dus dat is helaas geen optie hier.