twain4me schreef op donderdag 2 maart 2023 @ 10:35:
Het voldoed aan de regels of niet, daar gaat een bezwaar over. dat je het nieteens bent met de regels is een ander verhaal en een ander proces. Dan wil je dat die regels worden veranderd. probleem daarvan is dat mensen daar pas iets van vinden als er een windmolen in de achtertuin komt en een groot deel van de stemmers in een gebied wonen waar ze niet snel last hebben van een windmolen en is er dus weinig politieke haast. En ja, de regels lopen achter de feiten aan, daar ben ik het helemaal mee eens.
protesteren en bezwaar maken heeft dus zeker wel zin. al is het alleen maar vanwegen de publieke opinie en bij voorkeur dus met zinvolle argumenten.

Een grote hoeveelheid gemeentes in Nederland heeft toegezegd de komende 30 jaar zelf lokaal groene energie op te gaan wekken zonder eerst te analyseren hoe haalbaar dit is, en wat de consequenties zijn. Omdat die doelstellingen met de meer realistische normen die bijvoorbeeld Duitsland hanteert in Nederland totaal onhaalbaar worden, hanteert men in plaats daarvan normen die het plaatsen van windmolens haalbaar maken. Dit zijn normen die goeddeels voortkomen uit door de windlobby betaald onderzoek, en zijn gebaseerd op veel kleinere molens dan nu geplaatst worden, gunstige (reken)modellen en gemiddeldes in plaats van een maximaal toegestane overlast.
Dat heeft als gevolg dat Nederland ten opzichte van andere landen erg vrije normen heeft, waarmee windmolens bijzonder dicht op bebouwing mogen staan. De windindustrie is blij, want winst, de energiebedrijven blij, want groene energie en winst, de gemeentes blij want die halen hun doelstellingen, en de burger is de wanhoop nabij. Juist omdat er de komende jaren een enorme bouwspurt te verwachten valt vanwege deze afspraken, en half Nederland dus volgebouwd wordt met molens, is het zaak nu in te grijpen, voordat we met gasprobleem 2.0 zitten. Er is binnen Nederland echt wel het nodige mogelijk, maar dan moet er wel realistisch omgegaan worden met de beperkingen, al is het maar om draagvlak voor de energietransitie te behouden.
In de huidige situatie blijkt in de praktijk dat bezwaar maken eigenlijk helemaal geen zin heeft. Dat moet je natuurlijk alsnog wel doen, en brengt op termijn wellicht een verandering van koers teweeg, maar voor de bewoners die het betreft is het zelden tot nooit productief. Die worden weggezet als NIMBY's, alles voldoet aan de normen, en klaar. Het is de vraag of de heroverweging die afgedwongen wordt door het Europese Hof de benodigde koerswijziging tot gevolg gaat hebben, of dat de normen toch weer geschreven worden met het gewenste resultaat in het achterhoofd.