Als je aan de belastingsdienst meldt dat je je woning verhuurt ben je je hypotheekrenteaftrek ook kwijtOverSoft schreef op woensdag 1 februari 2023 @ 09:44:
[...]
Je hypotheekrente aftrek vervalt inderdaad ook. Dat klopt.
Je hoeft overigens niet persé illegaal bezig te zijn als je het gewoon aan de belastingdienst meld. Je mag immers gewoon je pand verhuren.
Je breekt wel de contractvoorwaarden van je hypotheek waardoor de hypotheek (potentieel) ineens op te eisen is. Als je die niet kan betalen gaat het pand in de executieverkoop.
Ja, dat zeg ik toch ook? Ik zeg alleen dat je niet illegaal bezig bent als je je huis gaat verhuren, mits je het meld aan de belastingdienst.Wolly schreef op woensdag 1 februari 2023 @ 09:52:
[...]
Als je aan de belastingsdienst meldt dat je je woning verhuurt ben je je hypotheekrenteaftrek ook kwijt
[ Voor 5% gewijzigd door OverSoft op 01-02-2023 09:55 ]
heeft je woning meerdere kamers? dan kun je gewoon kamerverhuur/samenwonen de bank heeft daar namelijk niks over te zeggen zolang jij er zelf nog woont. Dus ingeschreven blijft en bijvoorbeeld een slaapkamer hebt met bed kledingkast met kleren, laat de bank dan maar bewijzen dat jij er niet woont.
een andere optie is de woning te koop zetten op marktplaats voor onrealistische bedrag en dan een tijdelijk verhuur vergunning aanvragen bij de gemeente weet niet of dit nog bestaat dit was in 2013/2014 redelijk makkelijk te doen, volgens mij zou z'n vergunning 5 jaar geldig zijn. En verwerft de huurder geen huurrechten en moet die bij opzegging gewoon/verkoop er ook echt uit. Hierbij moet je wel toestemming vragen bij de hypotheek omdat die nu wat minder risico's hebben zullen ze sneller geneigd zijn om akkoord te gaan.
een andere optie is de woning te koop zetten op marktplaats voor onrealistische bedrag en dan een tijdelijk verhuur vergunning aanvragen bij de gemeente weet niet of dit nog bestaat dit was in 2013/2014 redelijk makkelijk te doen, volgens mij zou z'n vergunning 5 jaar geldig zijn. En verwerft de huurder geen huurrechten en moet die bij opzegging gewoon/verkoop er ook echt uit. Hierbij moet je wel toestemming vragen bij de hypotheek omdat die nu wat minder risico's hebben zullen ze sneller geneigd zijn om akkoord te gaan.
Je positioneert het alsof het allemaal mag, maar dit is natuurlijk gewoon de boel bedonderen (want je woont er niet). Daarnaast betwijfel ik heel erg of de bank hier "niks over te zeggen" heeft, en laat de eerste Google hit al zien dat het niet zo makkelijk is: je mag waarschijnlijk een deel van je hypotheekrente niet meer aftrekken.aegis schreef op woensdag 1 februari 2023 @ 09:55:
dan kun je gewoon kamerverhuur/samenwonen de bank heeft daar namelijk niks over te zeggen zolang jij er zelf nog woont. Dus ingeschreven blijft en bijvoorbeeld een slaapkamer hebt met bed kledingkast met kleren, laat de bank dan maar bewijzen dat jij er niet woont.
Anoniem: 39993
Absoluut. Als je hypotheekrente van een lening op een woning die niet je hoofdwoning is aftrekt bij de IB, dan ben je aan het frauderen (belastingontduiking). Je mag namelijk helemaal geen HRA krijgen op een huis waar je niet woont.Wolly schreef op woensdag 1 februari 2023 @ 09:42:
[...]
In dat geval vervalt dus ook je hypotheekrente aftrek.
Het klinkt leuk als mensen zeggen 'De bank komt er niet achter zolang er maar betaald wordt' maar feitelijk ben je dus illegaal bezig door zowel de regels van de bank én de belastingdienst te overtreden.
Maar het is niet zo, dat de Belastingdienst de bank belt als jij aangeeft per datum X niet meer in die woning te wonen en dus ook vanaf die datum geen HRA meer "claimt". Of jij die woning mag verhuren van de bank, is dan weer niet het probleem van de Belastingdienst. (Even simpel, want je bezit natuurlijk wel die woning en die gaat dan ineens ook over naar een andere box.)
De 2 staan natuurlijk wel los van elkaar.
[ Voor 5% gewijzigd door Anoniem: 39993 op 01-02-2023 10:14 ]
Gelukkig voor de TS zal zijn HR niet zo heel hoog zijn, aangezien hij eind 2021 heeft gekocht. Dus het verlies van HRA zal ook wel meevallen.
Ik ben inderdaad dan voornemens om mijn belastingaangifte wel gewoon correct in te vullen, dat is geen probleem. De belastingdienst is verder niet gelinkt aan mijn hypotheekverstrekker ook toch?OverSoft schreef op woensdag 1 februari 2023 @ 09:37:
Qua verhuren weet ik uit eigen ervaring dat er echt geen haan naar kraait dat je het verhuurt, zolang je maar je hypotheek betaald. Uiteraard is het een risico, maar een HELE kleine.
Wat wel een "puntje" is, is dat zodra je gaat verhuren, je woning onder box 3 valt. Sinds dit jaar kun je niet zomaar meer je hypotheek van de waarde van het pand aftrekken. De waardering van de schuld is veel lager dan de waarde van het pand.
Ook zijn de fictieve rendementen flink omhoog gegaan, waardoor je VEEL meer box 3 gaat betalen.
Je zult dus niet alleen de hypotheek moeten dekken met de huur, maar ook de box 3 (en uiteraard onderhoud, etc...). Hou hier dus wel rekening mee!
Sinds dit jaar is het flink minder interessant om een verhypotheekd pand de verhuren.
Vanaf volgend jaar komt daar potentieel nog het nieuwe huurpunten systeem bij, waardoor het nog minder interessant is. (Tenzij je boven de huurpunten uitkomt)
Hou hier allemaal rekening mee. Het risico is niet alleen je hypotheek, maar ook de belastingdienst en binnenkort ook de huurcommissie.
Nee, die hebben verder niets met elkaar te maken. De belastingdienst heeft geen meldingsplicht tot de hypotheekverstrekker o.i.d.
This is my signature. There are many like it, but this one is mine.
Dat is niet per se zo. Er kunnen altijd omstandigheden zijn waardoor de bank bij toeval of na onderzoek ontdekt dat je je huis verhuurt. Denk aan een wietplantage of andere activiteiten waardoor de politie op de stoep staat. Ook kan de bank gealarmeerd raken door verhuuradvertenties (begin vooral niet zonder vergunning aan airbnb!) of bijvoorbeeld het ontvangen van huurinkomsten op jouw rekening. Veel van die zaken liggen bij de huurders en dat heb je allemaal niet in de hand. Dat levert stress op en daar zit je niet op te wachten.OverSoft schreef op woensdag 1 februari 2023 @ 09:37:
Qua verhuren weet ik uit eigen ervaring dat er echt geen haan naar kraait dat je het verhuurt, zolang je maar je hypotheek betaald.
Ik zou de tips van anderen volgen: speel open kaart met de bank en geef aan dat je een tijdelijke oplossing zoekt en hoe je die wilt invullen. Dan kun je in ieder geval niet het verwijt krijgen dat je niet te goeder trouw bent geweest en dáár ontstaat de meeste ellende door. En ja, dat kan betekenen dat je het niet kunt verhuren, maar mogelijk heeft de bank een heel andere oplossing voor je om dubbele lasten te temperen (uitstel aflossing, recreatiewoning huren etc).
Overigens vraag ik me ook af hoe je een huis wilt huren als je ook een ander huis bezit. Hoe wil je dat oplossen met de inschrijving in de gemeente?
Goede post, hier ligt waarschijnlijk de oplossing. Toch om toestemming vragen voor verhuur onder de leegstandswet. Juist omdat de woning niet verkocht kan worden vanwege een niet te financieren restschuld is er een kans op slagen aanwezig. Wel afhankelijk van akkoord van de gemeente en geldverstrekker.D-Three schreef op woensdag 1 februari 2023 @ 00:56:
Eerst en vooral sterkte!
Google eens op leegstandwet:
https://kamernet.nl/tips/...ng-met-hypotheek-verhuren
https://www.stoit.nl/blog...en-je-uit-wat-het-inhoudt
https://www.gmw.nl/waarop-letten-bij-de-leegstandwet/
Inderdaad open kaart spelen met de hypotheekverstrekker. Mogelijk handel je nog in strijd met andere voorwaarden. Mogelijk heb je NHG-voorwaarden op je hypotheek zitten, als daar ook iets instaat over "eigen bewoning". En weet je hoe het zit met je opstalverzekering? Staat die het toe? Speel open kaart. Laat je goed informeren door diverse partijen.