Toon posts:

Hybride of full electric in huis bj 1979?

Pagina: 1
Acties:

Vraag


  • Tjeerd
  • Registratie: Oktober 1999
  • Laatst online: 19:55

Tjeerd

Be Original, Be Yourself.

Topicstarter
Ik durfde geen nieuw onderwerp te maken voor mijn vraag, dus ik hoop dat dit de goede plek is. We zijn vorige zomer gestart om te kijken naar een warmtepomp als oplossing. Toentertijd bij woonwijzerwinkel in Rotterdam gekeken wat er allemaal was. Via hun een offerte opgevraagd omdat zij met meerdere leveranciers samenwerken. Ging maanden over heen en meerdere keren achteraan gezeten, maar uiteindelijk begin deze maand een offerte gekregen voor een hybride warmtepomp. Prijs/levertijd lijken goed.

Maar, veel zitten inlezen en ik zie vaak geroepen worden dat het verstandiger is om voor volledig elektrisch te gaan i.p.v. de tussenoplossing hybride. Hangt ook grotendeels van je woning af natuurlijk denk ik.

De volgende situatie is ons huis:
- 2-1 kap (1979)
- woonkamer vloerverwarming als bijverwarming (waar lamelparket op ligt, heeft plus-/minputen omdat de warmte door een extra laag heen moet, maar aan de andere kant houdt het hout ook warmte weer beter vast, veel theorien over gelezen)
- woonkamer convectorput aan de achterzijde bij openslaande deuren (2.5 m breed ongeveer)
- één radiator bij het raam aan de voorzijde van de woonkamer (2.5m breed ongeveer, 30 cm hoog)
- geen spouwmuurisolatie, wel laten inspecteren, zit een dun folielaagje op de binnenste muur, lees er teveel verhalen over dat het vochtproblemen kan geven om het goed te isoleren, durven het eigenlijk niet aan om dat te isoleren
- 10x320Wp zonnepanelen (~4 MW opbrengst per jaar), zullen wel meer moeten worden omdat warmtepomp sowieso meer verbruikt
- TonZon-isolatie aangebracht in de kruipruimte inclusief plus plastic zeil op de grond van de kruipruimte om vocht te beperken
- dubbelglas woonkamer wordt binnenkort vervangen door hr++ glas
- gemiddeld gasverbruik per jaar rond de 1500 m3

De afgelopen weken de cv-ketel van 80 naar 60 gezet en sinds afgelopen week naar 50 graden met een gemiddelde buitentemperatuur van rond het vriespunt. De warmte van de cv-ketel wordt via een warmtewisselaar overgegeven op de vloerverwarming, dus de vloerverwarming is een apart systeem met eigen expansievat e.d. Temperatuur wat de vloerverwarming in gaat is rond de 38 graden en komt er een graad of zes lager uit. We stoken overdag op 18.5 en 's avonds op 19.5 graden of hooguit 20.0 graden, in de nacht terug naar 17.5 graden. Het is momenteel goed te doen in huis qua temperatuur. Gasverbruik ligt de afgelopen week rond de 8-10 m2 per dag.

Toch twijfelen we sterk over of naar volledig elektrisch gaan nog steeds tot een mogelijkheid behoort. Een lokale installateur onze situatie verteld en die raadde volledig elektrisch af in onze situatie en ook de offerte die we via woonwijzerwinkel hebben gekregen van een aanbieder, had na het aanhoren van onze situatie hybride aanbevolen. Vooral het feit dat de vloerverwarming bijverwarming is en het niet hebben van spouwmuurisolatie lijkt de grootste hindernis te zijn. De vloerverwarming opnieuw leggen zijn we niet van plan. Blijft alleen de spouwmuurisolatie nog over die we ook niet zien zitten i.v.m. mogelijke vochtproblemen.

De vraag is uiteindelijk: moeten we hybride accepteren of is het risico waard om toch volledig elektrisch te gaan met de huidige opstelling (inclusief hr++ glas dan)?

www.tjeerd.net - To repeat what others have said, requires education, to challenge it, requires brains.

Alle reacties


  • Maasluip
  • Registratie: April 2002
  • Laatst online: 20:06

Maasluip

Frontpage Admin

Kabbelend watertje

Tjeerd schreef op donderdag 26 januari 2023 @ 10:25:

De afgelopen weken de cv-ketel van 80 naar 60 gezet en sinds afgelopen week naar 50 graden met een gemiddelde buitentemperatuur van rond het vriespunt.
Het lijkt me sterk dat je de hele tijd op 80 graden hebt verwarmd. De vloerverwarming kan dat sowieso niet aan.
Ik verwarm al jaren op 56 graden (veel lager moet ik niet gaan want dan kan de CV zijn warmte echt niet meer kwijt) en opwarmen duurt zeker een stuk langer, maar als het huis warm is dan blijft de CV op een nog lagere temperatuur pendelen.

Dat slof sigaretten met de pak melk - D/T-regels
Open Source landkaart


  • Tjeerd
  • Registratie: Oktober 1999
  • Laatst online: 19:55

Tjeerd

Be Original, Be Yourself.

Topicstarter
Maasluip schreef op donderdag 26 januari 2023 @ 10:29:
[...]

Het lijkt me sterk dat je de hele tijd op 80 graden hebt verwarmd. De vloerverwarming kan dat sowieso niet aan.
Ik verwarm al jaren op 56 graden (veel lager moet ik niet gaan want dan kan de CV zijn warmte echt niet meer kwijt) en opwarmen duurt zeker een stuk langer, maar als het huis warm is dan blijft de CV op een nog lagere temperatuur pendelen.
Hij heeft een paar jaar op 80 graden gestaan. Maar dat water gaat niet direct de vloerverwarming in, via de warmtewisselaar van de vloerverwarming wordt de cv-warmte afgegeven/opgenomen met/door het bestaande vloerverwarmingswater en uiteindelijk is dat zo afgesteld dat er hooguit 38, misschien 40 graden door de vloerverwarming gaat.

www.tjeerd.net - To repeat what others have said, requires education, to challenge it, requires brains.


  • Proton_
  • Registratie: November 2011
  • Laatst online: 22:43

Proton_

Moderator Wonen & Mobiliteit 

Team Welles

@Tjeerd ik durf je wel een eigen topic te geven hoor :)

Vooral omdat er voor een goed advies nog veel info nodig is en een pagina vol foto's is handiger bij de rest van de info. In het grote topic zijn we inmiddels weer wat pagina's verder.

Zie ook Het ik-wil-een-warmtepomp FAQ topic , de kunst voor succes met een warmtepomp (zowel hybride of all electric) ligt op lage afgiftetemperatuur.
Als je die kunt verlagen tot iets van 50 graden bij -10 is een warmtepomp altijd goedkoper in gebruik dan een gasketel. Met jouw afgiftesysteem kan je dat waarschijnlijk bereiken met fan-ondersteuning. Speedcomfort, DIY of vergelijkbaar, heeft met elke radiator effect: LTV: Deel hier je Jaga DBE zelfbouw ervaringen .

Wil je uiteindelijk ooit gasloos in dit huis? Komt er een warmtenet?

[Voor 4% gewijzigd door Proton_ op 26-01-2023 21:29]

'19 Hyundai Kona EV, douchen met wtw en Auer Edel Eau, verwarming met Vaillant R290 monoblock


  • Tjeerd
  • Registratie: Oktober 1999
  • Laatst online: 19:55

Tjeerd

Be Original, Be Yourself.

Topicstarter
Dank je wel Proton_, ik zag mijn reactie ondertussen ook behoorlijk verdwaald raken, dus fijn dat je hem toch naar een eigen onderwerp hebt verplaatst.

Ik heb geprobeerd de FAQ ook door te lezen, wat zeker heeft geholpen, maar het is veel :). Wat betreft de -10 graden Celcius buitentemperatuur of die nog gaat komen deze winter is maar afwachten. Zou wel helpen om er achter te komen wat het comfort zou doen bij die temperatuur, nu de cv-ketel op 50 graden Celcius aanvoertemperatuur staat. Maar misschien gaan we daar ook wel lange tijd niet achter komen als we nog wat zachte winters krijgen.

Dat van die ventilatoren is misschien zeker de moeite waard om beter de warmte uit de convectorput de kamer in te krijgen, wel over gelezen, maar moet ik dan ook ervaren hoeveel verschil dat maakt. Lees wel goede ervaringen. Dus zal dat zeker meenemen.

Foto van de verwarming aan de voorzijde van de woonkamer:


Een foto van de convectorput aan de achterzijde van de woonkamer:
Wil je uiteindelijk ooit gasloos in dit huis?
Ja. En vandaar dat een "electric ready" mij wel wat leek, die is dus wel voorbereid als ik het goed begrijp, maar eigenlijk is het standaardgedrag alsof het een hybride warmtepomp is en de cv-ketel als het nodig is. En dat leek mij 'veiliger' om die stap te maken. Want mocht het lukken/draaien, kun je altijd nog besluiten om een boiler e.d. erbij te plaatsen en dan van het gas af te gaan. Als ik nu het risico neem om 100% volledig elektrisch te gaan en het blijkt zonder gas/cv-ketel niet warm te stoken, dan heb ik denk ik een probleem.
Komt er een warmtenet?
Er zijn geen concrete plannen, vooral verkennend onderzoek wel eens wat over gelezen, verwacht dat dat nog jaren ver weg is, ookal is de druk nu misschien hoger om dat te versnellen.

www.tjeerd.net - To repeat what others have said, requires education, to challenge it, requires brains.


  • basfromasd
  • Registratie: Augustus 2004
  • Laatst online: 28-03 13:33
Ik heb wel vrij veel kennis van bouwfysica en ervaring met onderzoek naar vochtproblemen in woningen. Nu je goed isolerend glas in de vensters en deuren krijgt wordt de ongeïsoleerde gevelwand het koudste vlak van de kamer. Dat zal condens en mogelijk schimmel opleveren. Als spouwmuurisolatie niet mogelijk is vanwege die folie of te dunne spouw is binnengevelisolatie een mogelijkheid. Dit moet dan wel dampopen en capillair actief zijn, omdat je anders vocht zou opsluiten tussen twee dampdichte lagen. Voorbeeld: houtvezelplaat of vlaswol werkt goed. Geen minerale wol of eps.
Bijkomend resultaat is dat je warmtebehoefte veel kleiner wordt en de vloerverwarming in combinatie met zo'n speedcomfort ventilator op de radiator voldoende warmte afgeeft in de winter. Je kunt dan all-electric met een gesloten verdeler en een rechttoe rechtaan warmtepompsysteem.

  • Tjeerd
  • Registratie: Oktober 1999
  • Laatst online: 19:55

Tjeerd

Be Original, Be Yourself.

Topicstarter
basfromasd schreef op vrijdag 27 januari 2023 @ 08:53:
Ik heb wel vrij veel kennis van bouwfysica en ervaring met onderzoek naar vochtproblemen in woningen. Nu je goed isolerend glas in de vensters en deuren krijgt wordt de ongeïsoleerde gevelwand het koudste vlak van de kamer. Dat zal condens en mogelijk schimmel opleveren. Als spouwmuurisolatie niet mogelijk is vanwege die folie of te dunne spouw is binnengevelisolatie een mogelijkheid. Dit moet dan wel dampopen en capillair actief zijn, omdat je anders vocht zou opsluiten tussen twee dampdichte lagen. Voorbeeld: houtvezelplaat of vlaswol werkt goed. Geen minerale wol of eps.
Bijkomend resultaat is dat je warmtebehoefte veel kleiner wordt en de vloerverwarming in combinatie met zo'n speedcomfort ventilator op de radiator voldoende warmte afgeeft in de winter. Je kunt dan all-electric met een gesloten verdeler en een rechttoe rechtaan warmtepompsysteem.
Ik heb een beetje zitten Googl'en en binnengevelisolatie is ook weer een project op zich (kosten en werk). Het is een oplossing. Het zou in ons geval wel zo zijn dat alleen de voorzijde en de achterzijde van de woonkamer zoiets nodig zouden hebben, denk ik. Want aan de zijkanten van de woonkamer zit aan de ene kant de muur van de buren en aan de andere kant zit de aparte bijkeuken (van waar een deur naar onze woonkamer loopt) en de garage, dat lijkt mij ook wel wat kou tegen te houden? Het is niet zo dat één van de zijkanten van de woonkamer direct grenst aan de 'buitenlucht'.

www.tjeerd.net - To repeat what others have said, requires education, to challenge it, requires brains.


  • Noutie
  • Registratie: December 2020
  • Laatst online: 20:52
basfromasd schreef op vrijdag 27 januari 2023 @ 08:53:
Ik heb wel vrij veel kennis van bouwfysica en ervaring met onderzoek naar vochtproblemen in woningen. Nu je goed isolerend glas in de vensters en deuren krijgt wordt de ongeïsoleerde gevelwand het koudste vlak van de kamer. Dat zal condens en mogelijk schimmel opleveren.
Als je voldoende ventileert en normaal stookt, dan loopt dit wel los. Hier zou ik niet bang voor zijn. Isoleren is wel altijd beter. Het folielaagje is wel vreemd. Ik weet niet of ze in 1979 al damp-open folie hadden. Als dit dampdichte folie is, dan is naïsoleren risicoloos. Het vocht van binnen kan dan nu ook niet naar buiten.

Hoe dan ook: De spouwmuur zou ik gewoon naïsoleren, tenzij je nu vochtproblemen hebt. Dan deze eerst oplossen.

Panasonic 7kW J-Series Split op radiatoren. SWW: Remeha Tzerra CW4. PV: 5.1 kWp op Growatt 5000TL3-X


  • basfromasd
  • Registratie: Augustus 2004
  • Laatst online: 28-03 13:33
Tjeerd schreef op vrijdag 27 januari 2023 @ 09:20:
[...] Het is niet zo dat één van de zijkanten van de woonkamer direct grenst aan de 'buitenlucht'.
Oké prima, dan is daar niet veel te halen. Betekent ook dat je nu al in een betere positie bent om het met vloerverwarming plus radiator-met-ventilator warm te houden op lage temperatuur.

  • Marzman
  • Registratie: December 2001
  • Niet online

Marzman

They'll never get caught.

Noutie schreef op vrijdag 27 januari 2023 @ 09:20:
[...]


Als je voldoende ventileert en normaal stookt, dan loopt dit wel los. Hier zou ik niet bang voor zijn. Isoleren is wel altijd beter. Het folielaagje is wel vreemd. Ik weet niet of ze in 1979 al damp-open folie hadden. Als dit dampdichte folie is, dan is naïsoleren risicoloos. Het vocht van binnen kan dan nu ook niet naar buiten.

Hoe dan ook: De spouwmuur zou ik gewoon naïsoleren, tenzij je nu vochtproblemen hebt. Dan deze eerst oplossen.
Spouwmuurisolatie lost vochtproblemen misschien juist op. Die parels zijn vochtdoorlatend en de muur zal iets warmer worden (dan kan wel weer iets anders vochtig worden wat dan het koudste is).

☻/ Please consider the environment before printing this signature
/▌
/ \ <-- This is bob. copy and paste him and he will soon take over the world.


  • Tjeerd
  • Registratie: Oktober 1999
  • Laatst online: 19:55

Tjeerd

Be Original, Be Yourself.

Topicstarter
Noutie schreef op vrijdag 27 januari 2023 @ 09:20:
[...]


Als je voldoende ventileert en normaal stookt, dan loopt dit wel los. Hier zou ik niet bang voor zijn. Isoleren is wel altijd beter. Het folielaagje is wel vreemd. Ik weet niet of ze in 1979 al damp-open folie hadden. Als dit dampdichte folie is, dan is naïsoleren risicoloos. Het vocht van binnen kan dan nu ook niet naar buiten.

Hoe dan ook: De spouwmuur zou ik gewoon naïsoleren, tenzij je nu vochtproblemen hebt. Dan deze eerst oplossen.
Dat is een hele goede vraag. We hebben de spouwmuur een jaar of twee geleden laten nakijken omdat de bouwtekeningen ons niet wijzer maakten en onze buurvrouw het ook niet meer zeker wist. Er is toen een klein gaatje geboord in onze spouwmuur en gekeken wat er zit. Enige wat ik me kan herinneren is dat er werd gezegd dat er een dunne folie zat. Wát voor soort folie was of niet goed te zien en/of kan ik me niet meer herinneren, dat is wel essentieel om te weten begrijp ik nu. Uiteindelijk luidde het advies toen wel dat het geïsoleerd kon worden, maar dat de buitengevel dan moet worden geïmpregneerd. Dit laatste omdat we blijkbaar een steensoort hebben die anders teveel vocht doorlaat?

Heb wel een paar foto's van de steensoort, misschien helpt dat:

Foto van de muur (klik voor groter):


In de kruipruimte lagen bijna 1000 bakstenen, een aantal hebben we gebruikt als creatieve afscheiding richting de straat en een aantal bewaard als reserve, maar je kunt ongeveer zien hoe ze er uit zien (klik voor groter):
https://tweakers.net/i/Q6tEErtlToeotsPhcOQGZ6y9Mk8=/100x75/filters:strip_exif()/f/image/tPbeyKU6mLbsvHEiotaVbDQh.png?f=fotoalbum_small

www.tjeerd.net - To repeat what others have said, requires education, to challenge it, requires brains.


  • Proton_
  • Registratie: November 2011
  • Laatst online: 22:43

Proton_

Moderator Wonen & Mobiliteit 

Team Welles

@Tjeerd dat zijn prima radiatoren voor een warmtepomp: lomp groot, dikke pijpen en met wat fans eronder ook nog wat afgifte op 40 graden.

Ik begrijp je onzekerheid of je warmtepomp het alleen gaat trekken, en het kost wat aandacht om ook je vloerverwarming lekker te laten werken, maar ik zie nog geen showstoppers :)

Dus mijn advies zou zijn om hybride te gaan met een gewone 7 kW warmtepomp ('all electric ready').
SWW op de gasketel houden en dan een winter goed kijken wat er gebeurt, dus in ieder geval het elektriciteitsverbruik goed loggen en liefst ook Ta/Tr/flow (makkelijkst is een Kamstrup aan een domoticading).

Als het werkt zoals ik denk dat het gaat werken, moet dat voldoende vertrouwen geven om een winter later de ketel de deur uit te doen.

Elke R290 warmtepomp kan ook bij vorst nog 60+ graden maken (en schrikt dus ook niet als de ketel gaat helpen en zo'n hoge temperatuur gaat maken).
R32 kan ook maar houdt het doorgaans bij A-10W55 graden voor gezien en kan dus in storing gaan als de ketel te hard helpt.

Bij beide wil je het natuurlijk voorkomen, want de COP is dan vrij beroerd, maar in dit geval is het misschien goed om opties te hebben.

Met een standaard 'hybride' warmtepomp van 4 of 6 kW zal je sowieso tekort komen voor all-electric, dus dat raad ik af.

'19 Hyundai Kona EV, douchen met wtw en Auer Edel Eau, verwarming met Vaillant R290 monoblock


  • Tjeerd
  • Registratie: Oktober 1999
  • Laatst online: 19:55

Tjeerd

Be Original, Be Yourself.

Topicstarter
Dank je wel voor je uitgebreide antwoord. Ik heb ondertussen ook contact gehad met de partij die warmtepompen installeert en deze adviseerde om een Remeha Elga Ace Type 4 (kW) aan te schaffen. Een voordeel is dat ze deze eind van de zomer (al) kunnen installeren. Zelf hebben we een Remeha Calenta 28C cv-ketel uit ik dacht 2016. Ik weet niet of hybride warmtepompen van Remeha vloeken in de kerk is, want ik zie allerlei andere merken voorbij komen die hier op Tweakers worden genoemd.

Nou heb ik het idee dat deze partij vooral de grote bekende merken (Nefit enz.) wil/kan aansluiten en als ik aan kom met andere merken zij dit waarschijnlijk niet doen. Op basis van een groter vermogen warmtepomp zoals je die noemde (7+ kW) kom ik voor "electric ready" bij Remeha dan op de Remeha Mercuria ACE 32 uit in 4, 6 of 8 kW, dan vallen 4 en 6 dus af en blijft de 8-variant over. De partij gevraagd of een "electric ready" een mogelijkheid was en ze hebben dat wel gedaan met Remeha vorig jaar, maar hadden er redelijk wat problemen mee en zoals ze het zelf zeggen: "Helaas viel het niet in de smaak bij zowel de klanten als bij onszelf." Als ik op Tweakers zoek kan dat deels ook wel kloppen. Argument van hun kant om toch voor alleen (standaard) hybride te gaan is dat de nu missende muurisolatie echt niet voldoende zou zijn.

Daarnaast is hun argument dat er bij ons geen boiler past. Daar heeft op basis van de foto wel gelijk in:



Maar, deze ruimte is boven de bijkeuken en vanaf waar de foto is genomen begint onder de vloer de garage, waar ruimte is voor een grote boiler. Dat is hooguit een paar meter vandaan van deze ruimte. Weet niet in hoeverre afstand van en naar een boiler een probleem kan zijn?

Ik heb ook nog eens de welbekende Koevlaas-™-formule erbij gehaald en dan kom ik trouwens op een benodigd vermogen van 7,2 kW, terwijl we nu een offerte hebben gekregen van een hybride warmtepomp van 4 kW. Dus die extra 3 kW is eigenlijk puur minimaal nodig om volledig elektrisch te gaan als ik het goed begrijp? Met een 4 kW hybride warmtepomp wordt (indien nodig) de overige 3 kW dan aangevuld door de cv-ketel?

[Voor 11% gewijzigd door Tjeerd op 27-01-2023 14:34]

www.tjeerd.net - To repeat what others have said, requires education, to challenge it, requires brains.


  • Proton_
  • Registratie: November 2011
  • Laatst online: 22:43

Proton_

Moderator Wonen & Mobiliteit 

Team Welles

@Tjeerd precies, dus tenzij je het gat tussen 7 en 4 kW weg kan isoleren (bij -10°C en 50°C water, ik weet niet of de "4kW" unit dat kan) zal je de 4 kW unit voortijdig af moeten danken wanneer je gasloos gaat.

Isoleren blijft een goed idee, maar is geen vereiste. Afgifte is belangrijker :)

Een boiler een verdieping lager is geen enkel probleem.

[Voor 9% gewijzigd door Proton_ op 27-01-2023 16:31]

'19 Hyundai Kona EV, douchen met wtw en Auer Edel Eau, verwarming met Vaillant R290 monoblock


  • Tjeerd
  • Registratie: Oktober 1999
  • Laatst online: 19:55

Tjeerd

Be Original, Be Yourself.

Topicstarter
@Proton_ als ik alles zo op een rijtje zet is het eigenlijk verstandiger in ons geval om nu voor een minimaal 7+ kW "electric ready" te gaan. Ik kan wel navragen wat ze eventueel voor andere "electric ready" systemen hebben die goed samenwerken met onze Remeha cv-ketel. Nu met een hybride 4 kW beginnen, is eigenlijk jezelf vastzetten.

Om alles maar even samen te vatten/herhalen kan het blijken in ons geval dat een "electric ready" 7+ kW voldoende is in koude winters (lees: -5 tot -10 graden) en met de huidige isolatie de cv-ketel niet meer nodig is. Dan kunnen we een boiler erbij plaatsen en gasloos gaan. Mocht hij het net niet trekken met fans e.d., dan is de kans groot dat (spouw)muurisolatie het laatste "gaatje" dicht om het wel werkend te krijgen. Mocht het helemaal niet werken bij lichte vriestemperaturen zonder dat de cv-ketel bijspringt, dan is het gewoon pech en blijft de "electric ready" gewoon functioneren als een hybride. Enige zonde is misschien dat je dan eigenlijk teveel hebt geïnvesteerd.

Denk dat ik het zo wel heb samengevat voor mezelf. Kan nog wel even laten weten wat de reactie wordt van de partij die het moet doen en welke warmtepomp het uiteindelijk wordt.

[Voor 19% gewijzigd door Tjeerd op 28-01-2023 20:27]

www.tjeerd.net - To repeat what others have said, requires education, to challenge it, requires brains.


  • twain4me
  • Registratie: December 2017
  • Laatst online: 21:40
Tjeerd schreef op zaterdag 28 januari 2023 @ 20:21:
@Proton_ als ik alles zo op een rijtje zet is het eigenlijk verstandiger in ons geval om nu voor een minimaal 7+ kW "electric ready" te gaan. Ik kan wel navragen wat ze eventueel voor andere "electric ready" systemen hebben die goed samenwerken met onze Remeha cv-ketel. Nu met een hybride 4 kW beginnen, is eigenlijk jezelf vastzetten.

Om alles maar even samen te vatten/herhalen kan het blijken in ons geval dat een "electric ready" 7+ kW voldoende is in koude winters (lees: -5 tot -10 graden) en met de huidige isolatie de cv-ketel niet meer nodig is. Dan kunnen we een boiler erbij plaatsen en gasloos gaan. Mocht hij het net niet trekken met fans e.d., dan is de kans groot dat (spouw)muurisolatie het laatste "gaatje" dicht om het wel werkend te krijgen. Mocht het helemaal niet werken bij lichte vriestemperaturen zonder dat de cv-ketel bijspringt, dan is het gewoon pech en blijft de "electric ready" gewoon functioneren als een hybride. Enige zonde is misschien dat je dan eigenlijk teveel hebt geïnvesteerd.

Denk dat ik het zo wel heb samengevat voor mezelf. Kan nog wel even laten weten wat de reactie wordt van de partij die het moet doen en welke warmtepomp het uiteindelijk wordt.
Je kan elke wp samen laten werken met een cv ketel. dat noemen ze ook wel bivalent. dat hybride is 9/10 keer gewoon geleuter of een doodlopende straat. Ik snap lauwwatervrees, maar je kan echt gewoon overstappen op FE als je maar voldoende afgifte hebt en een oplossing voor warm water. uiteraard kan je het deels in stapjes doen. of bv het warm water met een WPB doen. Afgifte is altijd de sleutel voor het succesvol toepassen van een warmtepomp.

  • Noutie
  • Registratie: December 2020
  • Laatst online: 20:52
Tjeerd schreef op vrijdag 27 januari 2023 @ 09:37:
[...]
Dat is een hele goede vraag. We hebben de spouwmuur een jaar of twee geleden laten nakijken omdat de bouwtekeningen ons niet wijzer maakten en onze buurvrouw het ook niet meer zeker wist. Er is toen een klein gaatje geboord in onze spouwmuur en gekeken wat er zit. Enige wat ik me kan herinneren is dat er werd gezegd dat er een dunne folie zat. Wát voor soort folie was of niet goed te zien en/of kan ik me niet meer herinneren, dat is wel essentieel om te weten begrijp ik nu. Uiteindelijk luidde het advies toen wel dat het geïsoleerd kon worden, maar dat de buitengevel dan moet worden geïmpregneerd. Dit laatste omdat we blijkbaar een steensoort hebben die anders teveel vocht doorlaat?

Heb wel een paar foto's van de steensoort, misschien helpt dat:

Foto van de muur (klik voor groter):
[Afbeelding]

In de kruipruimte lagen bijna 1000 bakstenen, een aantal hebben we gebruikt als creatieve afscheiding richting de straat en een aantal bewaard als reserve, maar je kunt ongeveer zien hoe ze er uit zien (klik voor groter):
[Afbeelding]
Even over het dikgedrukte, hier zou ik toch nog wat advies over inwinnen. Als je de gevel impregneert, dan sluit je hem af. Dat kan echt problemen geven. Ik zie niet wat voor stenen je hebt, maar zou zeker niet zomaar gaan impregneren. Als de muur op de oostkant zit, dan wordt deze niet zo nat. Dan is impregneren sowieso niet nodig.

Panasonic 7kW J-Series Split op radiatoren. SWW: Remeha Tzerra CW4. PV: 5.1 kWp op Growatt 5000TL3-X


  • Noutie
  • Registratie: December 2020
  • Laatst online: 20:52
Proton_ schreef op vrijdag 27 januari 2023 @ 16:28:
@Tjeerd precies, dus tenzij je het gat tussen 7 en 4 kW weg kan isoleren (bij -10°C en 50°C water, ik weet niet of de "4kW" unit dat kan) zal je de 4 kW unit voortijdig af moeten danken wanneer je gasloos gaat.

Isoleren blijft een goed idee, maar is geen vereiste. Afgifte is belangrijker :)

Een boiler een verdieping lager is geen enkel probleem.
Isoleren is wel heel belangrijk. Het is geen technische gimmick, maar het is wel belangrijk om je energieverbruik omlaag te krijgen. Toch wel het idee van “duurzame energie en installaties”. Vandaar dat ik het toch maar benadruk.

Voor de werking van de warmtepomp maakt het niet uit natuurlijk. Met voldoende vermogen en afgifte krijg je iedere doorwaaiwoning warm.

Panasonic 7kW J-Series Split op radiatoren. SWW: Remeha Tzerra CW4. PV: 5.1 kWp op Growatt 5000TL3-X


  • Proton_
  • Registratie: November 2011
  • Laatst online: 22:43

Proton_

Moderator Wonen & Mobiliteit 

Team Welles

@Noutie Dat ben ik zeker met je eens, het is alleen geen voorwaarde voor all-electric en als het alternatief voor 'veel verstoken met een warmtepomp' het huidige 'veel verstoken met een gasketel is' dan is de warmtepomp toch de betere (en op termijn waarschijnlijk goedkopere) optie :)

Ik verzet me dus vooral tegen
Vooral het feit dat de vloerverwarming bijverwarming is en het niet hebben van spouwmuurisolatie lijkt de grootste hindernis te zijn.
Mocht na-isoleren inderdaad niet verantwoord kunnen, dan staat dat all-electric toch niet in de weg.
Als isoleren wel kan, dan kan de warmtepomp misschien kleiner en zullen de stookkosten lager zijn, dus het blijft een goed idee.

'19 Hyundai Kona EV, douchen met wtw en Auer Edel Eau, verwarming met Vaillant R290 monoblock


  • Tjeerd
  • Registratie: Oktober 1999
  • Laatst online: 19:55

Tjeerd

Be Original, Be Yourself.

Topicstarter
Noutie schreef op zaterdag 28 januari 2023 @ 21:41:
[...]
Even over het dikgedrukte, hier zou ik toch nog wat advies over inwinnen. Als je de gevel impregneert, dan sluit je hem af. Dat kan echt problemen geven. Ik zie niet wat voor stenen je hebt, maar zou zeker niet zomaar gaan impregneren. Als de muur op de oostkant zit, dan wordt deze niet zo nat. Dan is impregneren sowieso niet nodig.
De muren zitten op de west- en oostkant. Ik heb gelezen dat sommige impregneermiddelen waterafstotend zijn en tegelijkertijd ook dampdoorlatend. Waardoor het vocht wel weer naar buiten zou kunnen. Maar ik lees eigenlijk 101 verschillende meningen over impregneren en muurisolatie, net zoveel voor- als tegenstanders. Wat betreft eerder genoemd is, ik zou wel benieuwd zijn naar wat voor soort dunne folie er in de spouwmuur zit. Als ik er achter kan komen of dat vochtwerend is, dan zou muurisolatie als ik het goed begrijp minder problemen opleveren en dus wel tot de mogelijkheden behoren. Maar dan zou ik nog een keer een bedrijf moeten vragen om dat na te kijken. En dan is de vraag of het folie overal nog wel net zo goed is als veertig jaar geleden toen het er in gezet is.

[Voor 11% gewijzigd door Tjeerd op 28-01-2023 23:08]

www.tjeerd.net - To repeat what others have said, requires education, to challenge it, requires brains.

Pagina: 1


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee