Toon posts:

Je favoriete automatisering op de frontpage

Pagina: 1
Acties:

 • OlafWeijers
 • Registratie: Oktober 2021
 • Laatst online: 27-01 01:03

OlafWeijers

Redacteur netwerken & smarthome
Topicstarter
In het smarthome subforum komen soms de tofste automatiseringen voorbij. Dit kan het inschakelen van het avondlicht zijn op een slim bepaalde trigger, of door gebruik te maken van speciale omstandigheden bij het regelen van de verwarming in de winter.

Gaat bij jou ook de verwarming uit in een ruimte waar langer dan een paar minuten een raam openstaat, nadat je eerst met een push-bericht bent gewaarschuwd? Of heb je een ‘goedemorgen-routine’ gebouwd met zulke fancy mogelijkheden dat je dit de community niet wilt onthouden? Dan is dit je kans! :*)

Voor een artikel op de frontpage verzamelen we de tofste automatiserings-ideeën uit de community zodat we met deze lijst in de hand in 2023 geïnspireerd kunnen aftrappen en ons slimme huis nog slimmer krijgen.
Presenteer hieronder je automatisering, het gebruikte platform maakt hierbij niet zoveel uit. Als je bijvoorbeeld home assistant gebruikt kan je de code mooi in yaml bijvoegen, maar een screenshot of duidelijke uitleg van de geschakelde stappen is natuurlijk ook prima. Vertel daarbij wat de automatisering doet en vertel er het liefst ook bij wat de automatisering in jouw ogen fijn, speciaal, geniaal of zelfs onmisbaar maakt.

Uit de antwoorden zullen we binnenkort een selectie presenteren in een artikel op de frontpage.
En natuurlijk: degene die de bal in het spel brengt, trapt natuurlijk ook af:

Mijn favoriete automatisering is de oplossing die ik heb gebouwd om te voorkomen dat het licht in de badkamer uitvalt tijdens het douchen omdat de bewegingssensor mij niet meer ziet achter de glazen douchewand.

Mijn opentherm-gateway meldt home assistant dat de warmwatertap-functie actief is. Als home assistant ook ziet dat de verlichting in de badkamer is ingeschakeld, wordt er een dummy-schakelaar (input-boolean) geactiveerd, de douche-schakelaar.
De automatisering die het licht in de badkamer uitschakelt aan de hand van de bewegingssensor houdt hier rekening mee en zal het licht niet uitschakelen als de douche-schakelaar actief is.
Bij het uitschakelen van de douche-schakelaar zal de ‘licht-uit-automatisering’ weer actief worden en schakelt het licht weer als voorheen.

code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
alias: Er-wordt-gedouched inschakelen
description: ""
trigger:
 - platform: state
  entity_id:
   - binary_sensor.slave_dhw_active_boiler_123
  to: "on"
  from: "off"
  for:
   hours: 0
   minutes: 0
   seconds: 10
condition:
 - condition: device
  type: is_on
  device_id: 8fa214dddbe744f0a81ae8b533445b91
  entity_id: light.badkamer_plafond
  domain: light
action:
 - service: input_boolean.turn_on
  data: {}
  target:
   entity_id: input_boolean.er_wordt_gedouched
mode: single


Deze automatisering lost het probleem met het uitvallen van het licht compleet op, en ik ben er fan van omdat het illustreert hoe een ‘onbelangrijke’ sensor die je voorheen maar logt ‘omdat het kan’ ineens een hele belangrijke functie kan krijgen. Een goed voorbeeld waarom het niet gek is om zoveel mogelijk zaken te loggen en slim te maken. Misschien is het nut van sommige smarthome-sensors ver te zoeken maar door de combinatie van al die data stelt je in staat om heel precies gebeurtenissen te kunnen herkennen aan de omstandigheden.

Ik ben benieuwd naar jullie favoriete automatiseringen! :9

 • Rutger
 • Registratie: Mei 2013
 • Niet online
Mijn favoriete automatisering is een hele simpele:

Wij hebben een brievenbus buiten hangen. Ik heb een (Hue) motion sensor in de brievenbus gehangen en daar met Home Assistant een automatisering voor gemaakt:
Als er beweging gedetecteerd wordt, krijg ik een pushmelding op mijn telefoon met "You've got mail!" :+
(Plus daarna nog een delay van X uur, zodat ik niet nogmaals een pushmelding krijg wanneer ik de brievenbus geopend heb).

Heel simpel en heeft het gigantisch grote probleem voor mij opgelost dat ik niet meer voor niks naar de brievenbus hoef te lopen! ;)

De YAML code, maar is allemaal ook mogelijk met de Visual Editor
code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
alias: Mail detection automation
description: >-
 Sends a notification to the Home Assistant App if there's motion detected in
 the Mailbox. Using the Hue Motion Sensor
trigger:
 - type: motion
  platform: device
  device_id: <Hue Device ID>
  entity_id: binary_sensor.mailbox_motion_sensor_motion
  domain: binary_sensor
condition: []
action:
 - service: notify.mobile_app_pixel_6_pro
  data:
   message: Motion detected in the mailbox.
   title: You've got mail!
 - delay:
   hours: 2
   minutes: 0
   seconds: 0
   milliseconds: 0
mode: single


[Voor 47% gewijzigd door Rutger op 22-12-2022 13:15]


 • SjigEd
 • Registratie: Mei 2000
 • Laatst online: 20:43
"Hey Google, kat wil er langs"

Opent het rechter deel van het Somfy gordijn tot net naast de deur. Wacht 1 minuut en doet hem dan weer dicht.
In die tijd kan ik de deur achter het gordijn voor de kat open doen of hem 'vangen' en eruit zetten.

 • Outerspace
 • Registratie: Februari 2002
 • Laatst online: 00:02

Outerspace

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

AFX Ghey Edition by HlpDsK

Is het een idee om de relatie te leggen met [Alg] Welke tools heb jij gemaakt? - deel IV? Daar zitten ook genoeg lui die iets hebben gebouwd icm smarthome.

Jack of all trades | Screener | Tweakers Gallery | Spotify!
Zoekt nieuwe collega's in omgeving Twente


 • Gizz
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 20:10

Gizz

Dunder-Mifflin, Inc.

Miauw!! Maak alsjeblieft onze kattenbak schoon :)

Wij hebben twee katten en een kattenbak die op de overloop uit het zicht staat (in een kast, waar de katten in kunnen klimmen). Om te voorkomen dat mijn vriendin en ik steeds bij elkaar moeten checken of een van ons recent de kattenbak heeft schoongemaakt, zetten we uiteraard automatisering in.

De opzet is eenvoudig:
 1. In de kast, boven de kattenbak, hangt een zigbee bewegingssensor
 2. Elke keer dat beweging wordt waargenomen, gaat de counter kattenbakteller 1 omhoog in Home Assistant.
 3. Is kattenbakteller groter dan 7 (winter) of groter dan 5 (zomer), dan ontvangen wij een notificatie op onze telefoons (en tv als deze aanstaat): "Miauw!! Maak alsjeblieft onze kattenbak schoon :) "
 4. Nadat een van ons de kattenbak heeft schoongemaakt wordt op een zigbee-knop gedrukt die op de kast van de kattenbak hangt. kattenbakteller wordt dan gereset naar 0 en naar de telefoons wordt een notificatie gestuurd met de tekst: "*naam* heeft de kattenbak schoongemaakt. Bedankt!" De naam is afhankelijk van welke knop ingedrukt wordt.
 5. Gamification: er worden ook statistieken bijgehouden hoe vaak een specifiek persoon de laatste week/maand/jaar de kattenbak heeft verschoond. Dit kan leuk werken als je competitief bent zoals wij, maar ik kan me ook voorstellen dat het in sommige huishoudens de boel op scherp zet :P
Wat ik nog zou willen toevoegen is een RFID-scanner gekoppeld aan een ESP in plaats van een bewegingssensor. En een loadsensor onder de kattenbak om het gewicht van de katten te meten. Daarmee kunnen we de statistieken per kat bijhouden (gewicht + kattenbakbezoekjes) door bij een kattenbakbezoekje hun chip uit te lezen en kijken of er opvallende veranderingen zijn die kunnen wijzen op gezondheidsproblemen of problemen met bepaald voer.

Pakketje in de bus!
Wij hebben een pakketbus bij de voordeur hangen. Onder de klep hangt een zigbee-contactsensor. Bij het openen van de pakketbus krijgen wij een notificatie op onze telefoon dat er een pakketje in de bus zit.

Optimale vraaggestuurde ventilatie
Ons huis is voorzien van een mechanische ventilatiebox. Oorspronkelijk werd deze aangestuurd door een driestandenschakelaar in de huiskamer. Om te voorkomen dat er te weinig (ongezond) of te veel (onnodig geluid en verbruik) wordt geventileerd, wordt deze ventilatiebox aangestuurd op basis van een aantal sensoren:
 • Open keuken: fijnstof (bij koken komt veel fijnstof vrij)
 • Huiskamer, slaapkamer, kantoor: CO2
 • Badkamer: luchtvochtigheid
De fijnstof- en CO2-sensoren zijn zelfbouw op basis van ESP's. Hierdoor kosten ze een fractie (€30 per sensor) van een CO2-sensor die de fabrikant (Zehnder) van mijn mechanische ventilatiebox kan leveren. De luchtvochtigheid in de badkamer wordt gemeten met een zigbee-sensor.

Op basis van alle input wordt in een Node-RED flow bepaald op welke snelheid de MV moet draaien om de lucht gezond en prettig te houden. Dit is in mijn setup een waarde van 0 tot 1023, die doorgestuurd wordt naar een ESP met een PWM naar 0-10V converter. Met dit 0-10V signaal wordt de MV traploos aangestuurd. Het is uiteraard ook mogelijkheid om een (zigbee/z-wave/wifi) 0-10V dimmer in te zetten om de MV aan te sturen wanneer men niet zelf iets wil bouwen.

[Voor 32% gewijzigd door Gizz op 11-01-2023 11:10]

Canon EOS 5Dm3 + 5D + 7D + 300D + 1000FN + EF 17-40 4L + EF 35 1.4L + EF 50 1.8 + EF 80-200 2.8L + 550EX


 • NeFoRcE
 • Registratie: Mei 2004
 • Laatst online: 26-01 11:50

NeFoRcE

Hallo? Bent u daar?

Post in de brievenbus? Er hangt een camera in de hal, we krijgen een closeup/cropped-snapshot van de post en zien dus direct wat er op de mat ligt.

Waarom dit anders is dan de post NL app? Tja, folders, reclame, dingen van de buren. + je weet nauwkeurig wanneer iets geleverd is.

- melding op TV (LG oled)
- melding op telefoons

Tussen blokhaken wat vervangbare zaken.

code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
alias: Frontdoor | Brievenbus open gedaan
description: Wanneer er post is, stuur een notificatie.
trigger:
 - type: opened
  platform: device
  device_id: 1c37f72dfe0659241dab7b9186a8c845
  entity_id: binary_sensor.brievenbus
  domain: binary_sensor
condition: []
action:
 - service: notify.[LG_TV]
  data:
   message: Er is post in de brievenbus
 - delay:
   hours: 0
   minutes: 0
   seconds: 3
   milliseconds: 0
 - data:
   entity_id: camera.brievenbus_zoom
   filename: /config/www/cam_snapshots/brievenbus.png
  entity_id: camera.brievenbus_zoom
  service: camera.snapshot
 - delay:
   hours: 0
   minutes: 0
   seconds: 2
   milliseconds: 0
 - service: notify.[DEVICE]
  data:
   message: [NAAM], er is post in de brievenbus.
   title: Er is post!
   data:
    image: >-
     https://[URL]/brievenbus.png?{{
     now().microsecond }}
    priority: high
    group: home-assistant-notification
    ttl: 0
 - service: notify.[DEVICE]
  data:
   message: [NAAM], er is post in de brievenbus.
   title: Er is post!
   data:
    image: >-
     https://[URL]/brievenbus.png?{{
     now().microsecond }}
    priority: high
    group: home-assistant-notification
    ttl: 0
 - delay:
   hours: 0
   minutes: 1
   seconds: 0
   milliseconds: 0
mode: single


en de camera:

code:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
- platform: proxy
 entity_id: camera.entree_hq
 name: Brievenbus-zoom
 mode: crop
 max_image_width: 1136
 max_image_height: 800
 max_stream_width: 1136
 max_stream_height: 800
 image_left: 983
 image_top: 626

[Voor 6% gewijzigd door NeFoRcE op 20-12-2022 10:16]

Professioneel Heftruck Syndroom


 • bonzz.netninja
 • Registratie: Oktober 2001
 • Laatst online: 18:48

bonzz.netninja

Niente baffi

Ik ben bezig met een smart shelf te maken die er voor gaat zorgen dat ik nooit meer zonder koffie kom te zitten, maar dat is wip. Afgelopen week de arduino, de load cell en de database opgezet. Hopelijk deze week de logica die er voor gaat zorgen dat als de koffie voor een bepaalde periode onder een bepaald gewicht zit, hij automatisch een boodschappenlijstje gaat aanvullen met koffie. Dat is iig het concept :P

vuistdiep in het post-pc tijdperk van Steve  | Lees mijn maandelijke nieuwsbrief! | https://www.dedigitaletuin.nl


 • SuaveKadaver
 • Registratie: Juli 2011
 • Laatst online: 26-01 23:43

SuaveKadaver

Reviewredacteur
Een beetje basic maar ik zet graag verschillende soorten koffie en voor m'n Moccamaster heb ik 'Google, zet een kopje koffie' die de Moccamaster 2 minuten aanzet, lang genoeg voor een pot voor 2 kopjes koffie en dan weer uit. Vooral omdat de warmteplaat de koffie een verbrande smaak geeft. Nog een stapje mooier zou zijn om de ingebouwde vlotter aan een sensor te hangen en het op die manier aan te sturen.

Nog een koffie automatisering:
Voor m'n espresso apparaat geldt een redelijk lange en niet altijd dezelfde opwarmtijd, helemaal omdat ik er nog wel eens aan sleutel en als je bijvoorbeeld de stoomketeldruk of het waterpijl aanpast wordt die tijd ook anders. In de handleiding staat dat het apparaat klaar is voor gebruik als de afgeregelde druk is gehaald en die druk regel je met een binaire druksensor die het verwarmingselement schakelt. Dus ik heb er een Tasmota draaiende power monitor achter gehangen, die werkt als volgt:

Stroom aan -> wacht 10 seconden -> als de stroom onder 1KW is (het verwarmingselement is 1300 Watt) stuur dan een notificatie naar telefoon en tts naar Google Nest Hubs "De espressomachine is warm". Na 20 minuten gaat het apparaat weer uit.

Dit trucje werkt ook goed met de wasdroger bijvoorbeeld, die op dezelfde manier een notificatie stuurt als die aan of uit gaat. Je kan een stuk meer was doen als je meteen hoort dat je apparaat klaar is.

En m'n laatste doodsimpele maar PAF vriendelijke modificatie: een normale inbouwschakelaar met een Sonoff Mini er achter. Het relais daarvan schakelt m'n laatste domme inbouwlamp maar de aansluiting naar de schakelaar triggert deze automatisering:

YAML:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
alias: Woonkamer - Wandschakelaar
description: ""
trigger:
 - platform: state
  entity_id:
   - binary_sensor.woonkamer_erkerlicht_switch
  from: "off"
 - platform: state
  entity_id:
   - binary_sensor.woonkamer_erkerlicht_switch
  from: "on"
condition: []
action:
 - choose:
   - conditions:
     - condition: state
      entity_id: binary_sensor.woonkamer_erkerlicht_switch
      state: "off"
    sequence:
     - service: light.turn_on
      data: {}
      target:
       area_id:
        - woonkamer
        - kitchen
   - conditions:
     - condition: state
      entity_id: binary_sensor.woonkamer_erkerlicht_switch
      state: "on"
    sequence:
     - service: light.turn_off
      data: {}
      target:
       area_id:
        - woonkamer
        - kitchen
mode: single


Nu kan je met 1 schakelaar alle lichten in de woonkamer en (open) keuken schakelen en kan je alsnog de Google Assistant of toegewijde zigbee schakelaars gebruiken. Daarom ook de voorwaarden from: off en from: on, anders ging het licht spontaan in de stand van de schakelaar als die heel eventjes unavailable was.

[Voor 1% gewijzigd door septillion op 10-01-2023 12:28. Reden: yaml]


 • barrymossel
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 23:24
Stofzuiger
Hier rijdt iedere nacht om 3 uur de Roborock stofzuiger rond. Iedere nacht wordt uitgebreid gestofzuigd. Elke derde dag rijdt de Roborock een tweede rondje om uitgebreid te dweilen. Na de rondjes gaat ze dan braaf naar het laadstation. Maar wanneer ik de ochtend mijn telefoon van de lader haal (voor meer dan 2 minuten) dan rijdt de stofzuiger naar de prullenbak en ik krijg een melding dat dweil vervangen moet worden en het stofbakje leeg moet. Daarna druk ik op "return to dock" en verdwijnt de melding ook weer op mijn telefoon.

Bedtijd
Op het moment dat ik een bepaalde lichtknop een long-press geef gaat er een script draaien die lampen aan en uit zet. Gebruik ik erg veel...

Naar toilet 's nachts
Als ik in de nacht uit bed stap ziet een bewegingssensor dit en een rode ledstrip gaat aan. Nadat ik naar het toilet ben geweest ziet de sensor me weer en gaat na 5 seconden de ledstrip weer uit.

 • Ora et Labora
 • Registratie: September 2003
 • Laatst online: 16:10
ETA
Als ik van het werk weg rij tussen 16:00-19:00, krijgt m'n vrouw een Telegram app hoe laat ik vertrokken ben en over hoelang ik thuis ben, file-informatie meegerekend. Tevens roept de Google-speaker dit in huis ook om zodat de kinderen het ook weten.
Ben ik halverwege de route ben, gebeurt dit nogmaals met uiteraard nieuwe file-informatie.
Ook is de tijd 16:00-19:00 te bypassen door handmatig een virtuele schakelaar om te zetten.

Airco
Aan de hand van de buitentemperatuur, wordt bepaald of de airco op de zomerstand of de winterstand moet. Dit wordt s'morgens vroeg automatisch ingesteld.
Daarna gaat hij rond 06:45 aan, verwarmen of koelen, maar alleen als de waarde boven een bepaalde temperatuur is (zomerstand) of onder een bepaalde temperatuur is (winterstand) en alleen als de functie "airco automatisch" (virtuele schakelaar) aan staat en alleen als er mensen thuis zijn.

Zodra er een bepaalde temperatuur wordt bereikt voor X tijd, schakelt hij uit en gaat weer aan als de grenstemperatuur weer bereikt is, uiteraard alleen als er mensen thuis zijn en de functie "airco automatisch" aan staat.

Zodra er niemand meer thuis is, gaat hij sowieso uit. Zodra er iemand thuiskomt, gaat hij aan maar alleen als het onder/boven de grenstemperatuur is en de functie "airco automatisch" aan staat.

Dit geldt ook als de functie "airco automatisch" uit staat en ergens op de dag wordt aangezet. Wederom controle, is er iemand thuis en is de temperatuur onder/boven de grenstemperatuur, dan pas aan.

Na 22:00 gaat hij sowieso uit. Als de functie "airco automatisch" wordt gedeactiveerd, gaat hij sowieso ook uit.

En dit alles uiteraard met de juiste temperatuurwaarden en modus.

Apparaat aan als uurprijs energie het goedkoopst is
Er wordt gekeken op welke tijd de energieprijs het laagst is (stroom), dit wordt ingevuld in een helper en deze helper kan de trigger zijn om een of meerdere apparaten aan te zetten zodat bepaalde apparaten worden gebruikt als de stroom het goedkoopst is.

Who's general failure, and why is he reading my disk?


 • Slinkos
 • Registratie: Januari 2012
 • Laatst online: 23:11
Rutger schreef op maandag 19 december 2022 @ 15:50:
Mijn favoriete automatisering is een hele simpele:

Wij hebben een brievenbus buiten hangen. Ik heb een (Hue) motion sensor in de brievenbus gehangen en daar met Home Assistant een automatisering voor gemaakt:
Als er beweging gedetecteerd wordt, krijg ik een pushmelding op mijn telefoon met "You've got mail!" :+
(Plus daarna nog een delay van X uur, zodat ik niet nogmaals een pushmelding krijg wanneer ik de brievenbus geopend heb).

Heel simpel en heeft het gigantisch grote probleem voor mij opgelost dat ik niet meer voor niks naar de brievenbus hoef te lopen! ;)
Ik heb iets soortgelijks maar dan met een door/window sensor. Eén op de klep voor nieuwe post, en één op het deurtje zodat ik weet dat de brievenbus weer is geleegd.

YAML:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
alias: Brievenbus status
description: ""
trigger:
 - type: opened
  platform: device
  device_id: 1d33f10c56b5b7fa0f20bb417f05bebd
  entity_id: binary_sensor.brievenbus_klep_contact
  domain: binary_sensor
  id: klep_open
 - type: opened
  platform: device
  device_id: a3bf0be95cf9f24b721f131259d0074a
  entity_id: binary_sensor.brievenbus_deur_contact
  domain: binary_sensor
  id: deur_open
condition: []
action:
 - choose:
   - conditions:
     - condition: trigger
      id: klep_open
    sequence:
     - service: input_select.select_option
      data:
       option: Gevuld
      target:
       entity_id: input_select.brievenbus
   - conditions:
     - condition: trigger
      id: deur_open
    sequence:
     - service: input_select.select_option
      data:
       option: Leeg
      target:
       entity_id: input_select.brievenbus
mode: single

Aangeboden: MHI Airco Wifi controller (MHI-AC-Ctrl)


 • DennusB
 • Registratie: Mei 2006
 • Niet online
Een automation die me elke dag 'waarschuwt' als het energie verbruik hoger is dan het gemiddelde van die maand. Bijvoorbeeld handig om dan de gashaard even uit te zetten!

YAML:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
alias: "Notification : Expensive day"
description: ""
trigger:
 - platform: template
  value_template: " {{ ((states.sensor.dsmr_day_consumption_total_cost.state|float) > ((states.sensor.dsmr_current_month_total_cost.state|float) / now().day)) }} "
condition:
 - condition: template
  value_template: "{{ state_attr(this.entity_id, 'last_triggered').date() < now().date() }}"
action:
 - service: notify.all_devices
  data:
   message: >-
    Let op : Dure dag vandaag, al {{
    states('sensor.dsmr_day_consumption_total_cost') }} euro aan energie
    verbruikt.
mode: single


Draait maar 1x per dag zodra de template waarde hoger is dan het gemiddelde :) Wij zijn er thuis erg blij mee!

[Voor 6% gewijzigd door DennusB op 11-01-2023 11:05]


 • TheFes
 • Registratie: Juni 2001
 • Laatst online: 22:10
@OlafWeijers Dit topic heb ik helemaal gemist, wat is de deadline? Ik heb vast nog wel wat leuke dingen :)

[Voor 7% gewijzigd door TheFes op 11-01-2023 11:08]

Home Assistant configuratie


 • TheFes
 • Registratie: Juni 2001
 • Laatst online: 22:10
DennusB schreef op woensdag 11 januari 2023 @ 10:57:
Een automation die me elke dag 'waarschuwt' als het energie verbruik hoger is dan het gemiddelde van die maand. Bijvoorbeeld handig om dan de gashaard even uit te zetten!

YAML:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
alias: "Notification : Expensive day"
description: ""
trigger:
 - platform: template
  value_template: " {{ ((states.sensor.dsmr_day_consumption_total_cost.state|float) > ((states.sensor.dsmr_current_month_total_cost.state|float) / now().day)) }} "
condition:
 - condition: template
  value_template: "{{ state_attr(this.entity_id, 'last_triggered').date() < now().date() }}"
action:
 - service: notify.all_devices
  data:
   message: >-
    Let op : Dure dag vandaag, al {{
    states('sensor.dsmr_day_consumption_total_cost') }} euro aan energie
    verbruikt.
 - service: automation.turn_off
  data: {}
  target:
   entity_id: automation.notification_expensive_day
  enabled: false
mode: single


Draait maar 1x per dag zodra de template waarde hoger is dan het gemiddelde :) Wij zijn er thuis erg blij mee!
Nu je die condition er in gezet hebt hoef je de automation natuurlijk niet meer uit te zetten

Home Assistant configuratie


 • DennusB
 • Registratie: Mei 2006
 • Niet online
TheFes schreef op woensdag 11 januari 2023 @ 11:03:
[...]


Nu je die condition er in gezet hebt hoef je de automation natuurlijk niet meer uit te zetten
Je hebt helemaal gelijk! Ik fix het ff ;) Thanks

 • htca
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 22:41
In deze dure tijden en drie pubers in huis, heb ik een automation die de pubers maant om te gaan afdrogen en de douche beurt te beeindigen. In de badkamer staat een google speaker en zowel in onze woonkamer als studeer kamer staat een nest hub.

De trigger is gebaseerd een OTGW status change, die detecteert of de warm water kraan al langer dan 3 of 6 minuten loopt (voor opvolgende douche beurten). Als dat zo is, dan roept de google speaker in de badkamer dat de betreffende persoon moet gaan afdrogen ("Jaha" hoor ik regelmatig), in de woonkamer en in de studeerkamer volgt een melding at iemand al een poosje onder het gemalen water staat. Daarnaast ontvang ik een push melding op mijn telefoon.

Voordat ik een OTGW had, detecteerde ik de trigger op de waterflow van de watermeter (> 0 L/m) en een temperatuursensor op de leiding (> 10 graden verschil met temperatuur in de ruimte van de ketel). Maar de update frequentie van beide sensoren maakte dat iemand soms een melding na 3 minuten kreeg en soms na 4 minuten... met alle verongelijkte blikken tot gevolg.

Spartaans zou zijn om het warme water gewoon af te sluiten :-p zoals mijn ouders deden, door gewoon de warme kraan in de keuken opdraaien. Maar in de keuken hebben we een quooker...die vlieger gaat niet op.

Verbazingwekkend dat de pubers wel luisteren naar google en wat minder naar mij..... :D

YAML:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
alias: douche langer dan 3 minuten
description: ""
trigger:
 - platform: device
  domain: mqtt
  device_id: 656f9997f209bc450fd23f5049356dd4
  type: action
  subtype: 4_double
  discovery_id: 0x60a423fffefbbe5e action_4_double
 - platform: state
  entity_id:
   - binary_sensor.otgw_domestic_hot_water
  for:
   hours: 0
   minutes: 3
   seconds: 0
  to: "on"
 - platform: state
  entity_id:
   - binary_sensor.otgw_domestic_hot_water
  to: "on"
  for:
   hours: 0
   minutes: 6
   seconds: 0
condition: []
action:
 - service: telegram_bot.send_message
  data:
   message: Er staat iemand al langer dan 3 minuten onder de douche
   title: Bericht vanuit de badkamer
 - service: media_player.volume_set
  data:
   volume_level: 1
  target:
   device_id:
    - 9d72e2b00392842c86d14b24b5fc1f30
 - service: media_player.volume_set
  data:
   volume_level: 0.5
  target:
   device_id:
    - f04d647edf5d576bb0f93870ed94fa0f
    - 7d1a2b20cda0bb8c65fa207d3abf84aa
 - parallel:
   - service: tts.google_translate_say
    data:
     entity_id: media_player.nestmini0380
     message: Ga je afdrogen?
     language: nl
     cache: true
   - service: tts.google_translate_say
    data:
     entity_id: media_player.hubs
     message: Er staat iemand al langer dan 4 minuten onder de douche
     language: nl
     cache: true
 - delay:
   hours: 0
   minutes: 0
   seconds: 15
   milliseconds: 0
 - service: media_player.volume_set
  data:
   volume_level: 0.2
  target:
   device_id:
    - 9d72e2b00392842c86d14b24b5fc1f30
    - 7d1a2b20cda0bb8c65fa207d3abf84aa
    - f04d647edf5d576bb0f93870ed94fa0f
mode: single

 • banaliteit
 • Registratie: December 2012
 • Laatst online: 20:42
Ik heb contact sensoren op deuren en ramen. Daarnaast gebruik ik ook veel motion sensoren in bijv. de hal. Tijdens bedtijd of als ik niet thuis ben ontvang ik meldingen op mijn telegram security chat bij activiteiten.

 • OlafWeijers
 • Registratie: Oktober 2021
 • Laatst online: 27-01 01:03

OlafWeijers

Redacteur netwerken & smarthome
Topicstarter
TheFes schreef op woensdag 11 januari 2023 @ 11:02:
@OlafWeijers Dit topic heb ik helemaal gemist, wat is de deadline? Ik heb vast nog wel wat leuke dingen :)
Het topic was inderdaad een beetje ondergesneeuwd met de kerstdagen :9 Gelukkig heeft een moderator hem sticky gemaakt. Het artikel wordt in de komende weken gebrouwen dus de deadline is gelukkig nog niet verstreken. Meer input is altijd welkom, ik zie hier al hele toffe dingen langskomen, waarvoor dank _/-\o_

 • SonnyBBQ
 • Registratie: Januari 2010
 • Laatst online: 22:24
Leuk topic. Ik heb veel van de standaard dingen met verlichting, maar ook een aantal specifieke automations.

Dampkap Wanneer het fijn stof in de keuken te hoog wordt gaat de dampkap aan. En wanneer het terug onder controle is gaat deze weer uit. Ooit begonnen om fijn stof weg te krijgen, maar nu wordt het vooral gebruikt om de dampkap automatisch aan/uit te zetten.
Dit werkt via een Ikea Vindriktning, met een ESP gemod, om het fijn stof te meten. De dampkap werkt met RF signalen die via een Broadlink RM4 pro worden verzonden.

Robotstofzuiger Wanneer de stofzuiger zijn derde rondje gedaan heeft, of gedaan heeft met dweilen, dan gaat hij naar een plaats in de keuken dichtbij de vuilbak. We krijgen dan een melding om ofwel de robotstofzuiger leeg te maken of dweil te verwijderen.

Pi-Hole Omdat Pi-Hole soms een impact heeft op het browsen hebben we allemaal een knop in onze mobile app om de Pi-Hole uit te schakelen. Het wordt echter vaak vergeten deze terug in te schakelen. Daarom heb ik een automation die een melding stuurt naar de mobile apps wanneer Pi-Hole meer dan 6min uit staat. Dit is een actionable notification van waar je de Pi-Hole rechtstreeks terug kunt aanzetten.

 • MAdD
 • Registratie: Juni 2006
 • Laatst online: 27-01 12:51
's ochtends de Ikea speaker aan (op dom stopcontact)

Iedere morgen als ik naar mijn werkkamer ga, druk ik een dom stopcontact aan, en dan begint mijn Ikea speaker (sonos) te spelen

YAML:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
alias: Sonos IT-Room ==> Play music
description: ""
trigger:
 - platform: state
  entity_id:
   - device_tracker.ikea_symphonic
  to: home
  from: not_home
condition: []
action:
 - delay:
   hours: 0
   minutes: 0
   seconds: 5
   milliseconds: 0
 - service: script.sonos_afspelen
  data: {}
mode: single


bijbehorende script:
YAML:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
alias: Kantoor aanzetten
sequence:
 - delay: "00:00:15"
 - service: media_player.play_media
  target:
   entity_id: media_player.sonos_kantoor
  data:
   media_content_id: FV:2/2
   media_content_type: favorite_item_id
  metadata:
   title: Grand Prix Radio Dance Hits
   thumbnail: >-
    https://sali.sonos.radio/image?w=60&image=https%3A%2F%2Fcdn-profiles.tunein.com%2Fs211502%2Fimages%2Flogog.jpg%3Ft%3D1&partnerId=tunein
   media_class: genre
   children_media_class: null
   navigateIds:
    - {}
    - media_content_type: favorites
     media_content_id: ""
    - media_content_type: favorites_folder
     media_content_id: object.item.audioItem.audioBroadcast
mode: single


Station wijzigen (op 1 of meerdere sonos apparaten)
Mocht je na een tijdje beu zijn om naar het zelfde station te luisten, hierbij een code om deze te wijzigen

YAML:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
type: vertical-stack
cards:
 - type: entities
  entities:
   - entity: input_select.radio
  state_color: true
 - type: conditional
  conditions:
   - entity: media_player.sonos_kantoor
    state: playing
  card:
   type: custom:mini-media-player
   entity: media_player.sonos_kantoor
   group: false
   volume_stateless: false
   artwork: material
   info: scroll
   volume_step: '0.1'
   max_volume: '100'
   min_volume: '0'
   toggle_power: false
 - type: conditional
  conditions:
   - entity: media_player.sonos_huiskamer
    state: playing
  card:
   type: custom:mini-media-player
   entity: media_player.sonos_huiskamer
   group: false
   volume_stateless: false
   artwork: material
   info: scroll
   max_volume: '100'
   min_volume: '0'
   volume_step: '0.1'
 - type: horizontal-stack
  cards:
   - type: horizontal-stack
    title: Zenders
    cards:
     - type: vertical-stack
      cards:
       - name: GPR Dance
        show_name: false
        show_icon: true
        type: custom:button-card
        show_entity_picture: true
        entity_picture: >-
         https://grandprixradio.nl/cache/GPR%20dance%20hits%20logo-5a0b070a.jpeg
        size: 75px
        tap_action:
         action: call-service
         service: media_player.play_media
         service_data:
          media_content_id: >-
           aac://https://22663.live.streamtheworld.com:443/GPRDANCEAAC.aac
          media_content_type: music
          entity_id: |
           [[[
            var player = states["input_select.radio"].state;
            if ([player] == 'IT Room') return 'media_player.sonos_kantoor';
            if ([player] == 'Huiskamer') return 'media_player.sonos_huiskamer';
           ]]]
       - name: Radio1
        show_name: false
        show_icon: true
        type: custom:button-card
        show_entity_picture: true
        entity_picture: https://www.nporadio1.nl/apple-touch-icon.png
        size: 75px
        tap_action:
         action: call-service
         service: media_player.play_media
         service_data:
          media_content_id: aac://http://icecast.omroep.nl/radio1-bb-aac
          media_content_type: music
          entity_id: |
           [[[
            var player = states["input_select.radio"].state;
            if ([player] == 'IT Room') return 'media_player.sonos_kantoor';
            if ([player] == 'Huiskamer') return 'media_player.sonos_huiskamer';
           ]]]


code van het pulldown menu-tje

Assumption is the mother of all fuck-ups / You're MAdD. Well thank God for that, 'cause if I wasn't this would probably never work


 • TheFes
 • Registratie: Juni 2001
 • Laatst online: 22:10
OlafWeijers schreef op woensdag 11 januari 2023 @ 11:11:
[...]


Het topic was inderdaad een beetje ondergesneeuwd met de kerstdagen :9 Gelukkig heeft een moderator hem sticky gemaakt. Het artikel wordt in de komende weken gebrouwen dus de deadline is gelukkig nog niet verstreken. Meer input is altijd welkom, ik zie hier al hele toffe dingen langskomen, waarvoor dank _/-\o_
Oke, top. Ik zal vanavond even door m'n automations struinen.

Home Assistant configuratie


 • Gizz
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 20:10

Gizz

Dunder-Mifflin, Inc.

Nog wat kleine toevoegingen op het gebied van licht:

Vrijwel alle verlichting thuis wordt aangestuurd door de HA integration Adaptive Lighting. Hierdoor wordt de helderheid en kleurtemperatuur bepaald aan de hand van de stand van de zon. Midden op de dag hoge helderheid en een koele kleurtemperatuur, hoe lager de zon staat hoe lager de helderheid en warmer de kleurtemperatuur. Dit wordt continu aangepast, waardoor je in de praktijk niks merkt van de aanpassingen in helderheid en kleurtemperatuur omdat het zo geleidelijk gaat.

Hierdoor voelt het licht natuurlijker en helpt het bij het hebben van een gezond dag- en nachtritme. Blauw/koel licht zorgt ervoor dat je lichaam hormonen aanmaakt om wakker te zijn, terwijl je 's avonds juist geen blauw licht wilt hebben zodat je lichaam slaaphormonen aanmaakt.

De integration kent ook de mogelijkheid om een nachtmodus te activeren, waarbij je in kunt stellen dat de kleurtemperatuur en helderheid tot een minimum wordt beperkt. Deze modus activeren wij als we naar bed gaan. Resultaat is dat alle bewegingssensoren nog steeds lampen activeren 's nachts, maar dat de brightness 1% is en het licht rood. Zo kunnen we toch zien waar we lopen als we 's nachts naar de wc gaan (ledstrip achter hoofd van het bed is rood en ver gedimd, rood E27 lampje op de overloop en in de badkamer een IKEA FLOALT-paneel op de laagste brightness en de warmste wittint) zonder dat de partner er wakker van wordt of jezelf trakteert op een portie fel licht met een blauwcomponent. Eigenlijk net als 's nachts in een onderzeeboot :)

Canon EOS 5Dm3 + 5D + 7D + 300D + 1000FN + EF 17-40 4L + EF 35 1.4L + EF 50 1.8 + EF 80-200 2.8L + 550EX


 • septillion
 • Registratie: Januari 2009
 • Laatst online: 19:32

septillion

Moderator Wonen & Mobiliteit
Weer aardig aan het opbouwen maar voor nu:

Wake up light
Doet licht aan in 10 minuten voor de ingestelde tijd. En daarna de radio die in 3 minuten steeds harder gaat.

Zou ik nog eens netjes moeten maken met duration en restore van de brightness etc maar goed :+
YAML:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
alias: Bedroom Wake up light
description: ""
trigger:
 - platform: state
  entity_id:
   - input_boolean.bedroom_wake_up_light_active
condition: []
action:
 - choose:
   - conditions:
     - condition: state
      entity_id: input_boolean.bedroom_wake_up_light_active
      state: "on"
    sequence:
     - service: light.turn_on
      data:
       brightness: 48
      target:
       entity_id: light.bedroom_ceiling_lights_l2
     - repeat:
       while:
        - condition: or
         conditions:
          - condition: state
           entity_id: light.bedroom_ceiling_lights_l2
           state: "off"
          - condition: numeric_state
           entity_id: light.bedroom_ceiling_lights_l2
           attribute: brightness
           below: 100
       sequence:
        - delay:
          hours: 0
          minutes: 0
          seconds: 11
          milliseconds: 538
        - service: light.turn_on
         data:
          brightness_step: 1
         target:
          entity_id: light.bedroom_ceiling_lights_l2
     - service: media_player.volume_set
      data:
       volume_level: 0
      target:
       entity_id: media_player.bedroom_symfonisk
     - service: switch.turn_off
      data: {}
      target:
       entity_id: switch.bedroom_symfonisk_loudness
     - service: media_player.play_media
      target:
       entity_id: media_player.bedroom_symfonisk
      data:
       media_content_id: FV:2/3
       media_content_type: favorite_item_id
      metadata:
       title: NPO Radio 2
       thumbnail: https://static.radio.net/images/broadcasts/13/11/2219/c300.png
       media_class: genre
       children_media_class: null
       navigateIds:
        - {}
        - media_content_type: favorites
         media_content_id: ""
        - media_content_type: favorites_folder
         media_content_id: object.item.audioItem.audioBroadcast
     - alias: Increment volume in +- 3 minutes
      repeat:
       while:
        - condition: numeric_state
         entity_id: media_player.bedroom_symfonisk
         attribute: volume_level
         below: 0.12
       sequence:
        - delay:
          hours: 0
          minutes: 0
          seconds: 15
          milliseconds: 0
        - service: media_player.volume_set
         data:
          volume_level: >-
           {{ (state_attr('media_player.bedroom_symfonisk',
           'volume_level') + 0.01)|round(2) }}
         target:
          entity_id: media_player.bedroom_symfonisk
     - service: media_player.volume_set
      data:
       volume_level: 0.12
      target:
       entity_id: media_player.bedroom_symfonisk
     - service: switch.turn_on
      data: {}
      target:
       entity_id: switch.bedroom_symfonisk_loudness
     - service: input_boolean.turn_off
      data: {}
      target:
       entity_id: input_boolean.bedroom_wake_up_light_active
mode: restart


En de trigger, zowel mogelijk via een input_datetime als een input.schedule. Laatste gebruik ik eigenlijk niet omdat deze maar resolutie van half uur heeft. Kwartier of 5 minuten zou fijner zijn. Maar zou je ook uit een agenda kunnen halen ofzo, staat nog op de todo. Deze trigger doet dus ook geen nette warp rond middennacht :+
YAML:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
alias: Bedroom Wake up light trigger
description: ""
trigger:
 - platform: template
  alias: Trigger by datetime
  id: trigger
  value_template: |-
   {% set m = 10 %}
   {% set t = states('input_datetime.bedroom_wake_up_light') %}
   {% set nu = now() %}
   {% if states('input_boolean.bedroom_wake_up_light_datetime') == 'off' %}
    False
   {% else %}
    {% if today_at(t) < today_at('00:00') + timedelta(minutes=m) %}
     {% set p = today_at(t) + timedelta(days=1) - timedelta(minutes=m) %}
    {% else %}
     {% set p = today_at(t) - timedelta(minutes=m) %}
    {% endif %}
    p: {{ p }} #}
    {{ p <= nu < p + timedelta(minutes=1) }}
   {% endif %}
 - platform: template
  alias: Trigger by schedule
  value_template: |-
   {% set m = 10 %}
   {% set n = 'schedule.bedroom_wake_up_light' %}
   {% if state_attr(n, 'next_event') == None %}
   False
   {% else %}
   {{ states(n) == 'off' and
     now() > state_attr(n, 'next_event') - timedelta(minutes=m) }}
   {% endif %}
  id: trigger
 - platform: state
  entity_id:
   - input_datetime.bedroom_wake_up_light
  id: change
condition: []
action:
 - choose:
   - conditions:
     - condition: trigger
      id: trigger
    sequence:
     - service: input_boolean.turn_on
      data: {}
      target:
       entity_id: input_boolean.bedroom_wake_up_light_active
   - conditions:
     - condition: trigger
      id: change
    sequence:
     - service: input_boolean.turn_on
      data: {}
      target:
       entity_id: input_boolean.bedroom_wake_up_light_datetime
mode: single

Laatste is los wegens een (ik denk) bug in HA mbt context id wanneer deze door tijd getriggerd wordt.

 • SjoerdOe
 • Registratie: Maart 2020
 • Laatst online: 22:14
Mijn meestgebruikte zijn denk ik de snapserver/client automations.

3 clients (woonkamer, keuken, tuin). 1 server (meterkast). Verschillende bronnen (radio 2, 3FM, Kink en Spotify) die multiroom kunnen afspelen.

Elke client heeft een eigen dummy “lamp” die ik via HomeKit kan bedienen voor het volume (een automation regelt het volume van de snapclient).
Een dummy input selector waar je kunt kiezen welke bron je wilt horen. Voor de radiozender gaat de bron van de snapserver naar Radio en een shell_script start een mplayer die naar de FIFO-pipe van snapserver output.
De toggle Spotify switcht de input op de snapserver naar spotify (en killt het lopende mplayer proces).

In de ochtend, als ik de woonkamer deur voor het eerst open (Deursensor) gaat de verlichting aan en begint de radio zachtjes te spelen (tenzij ik vroeg weg ga).

Ook een geinige:
Als ik ‘s ochtends de deur voor het eerst open doe gaat er een lamp blauw/oranje/groen aan als die dag de papier/pmd/gft bak aan de weg moet.

Verlichting beneden gaat op een lichtsensor aan en uit.
Ik houd bij of er iemand thuis is via de Omada-integratie (of iemand van ons is verbonden met de WiFi) of dat er iemand met het gasten-netwerk is verbonden (zodat de lampen niet uitgaan als de oppas er is). Als er niemand thuis is gaat de boel op een random tijd tussen 22 en 23.30 uur uit ‘s avonds.

Verder overal bewegingsensoren (toilet, hal, bijkeuken, overloop 1 en 2 en op mijn kantoor thuis). In de keuken ook eentje. Die zet de lampen feller als er iemand in de keuken is.

Mechanische ventilatie in de badkamer met een humidity meter.

Dat zijn wel de belangrijkste :)

 • TheFes
 • Registratie: Juni 2001
 • Laatst online: 22:10
Mijn favoriete (en in totaal meest uigebreide) automatisering is het versturen van een bericht en/of geluidsfragment naar een Google Cast device (een Google Nest Hub bijvoorbeeld) waarbij dan achteraf de muziek die afspeelde hervat wordt.

Helaas is het met Google Cast niet mogelijk om een snapshot te maken zoals dat bij Sonos wel kan, dus daarom heb ik in eerste instantie een script gemaakt wat het huidige volume en wat wordt afgespeeld opslaat, en na de onderbreking weer hervat. Door de afgelopen jaren heb ik dat elke keer weer verbeterd, en vorig jaar heb ik er een automatisering aan toegevoegd die luistert naar het event waarbij de media naar het Cast Device gestuurd wordt, en dan zelf het script triggert (om het weer ontopic te brengen). Dit alles heb ik eind vorig jaar ondergebracht in een package, welke hier op mijn GitHub repo te vinden is:
https://github.com/TheFes...ions/packages/google_cast

Buiten resumen kun je het ook gebruikt om de state van je Google Cast devices bijvoorbeeld als je van huis gaat op te slaan, en alles weer te hervatten als je thuis komt, of te bepalen aan welk Google Cast device je een vraag gesteld hebt, zodat je gericht naar de juiste speaker een TTS kunt sturen.


Buiten dat heb ik nog wat andere interessante automations:

Als de deurbel gaat (deze is met een ESP slim gemaakt) wordt er een notificatie gestuurd. Maar als het geluid uit staat (`s avonds na 19u) dan knippert de lamp bij de voordeur als feedback voor de persoon die aanbelt, en knipperen de lampen binnen die op dat moment aan staan (nouja een selectie). Daarbij gaat ook de Shield op pauze.
Verder wordt er op verjaardagen een customized TTS verstuurd inclusief roltoetergeluidjes
https://github.com/TheFes...all/doorbell_actions.yaml

Een package met automation/input_selects/template sensor waarmee ik voor mijn domme vaatwasser op basis van een plug met power metering notificaties kan sturen wanneer de vaatwasser klaar is en een inschatting kan maken hoe lang het nog duurt op basis van het ingestelde programma
https://github.com/TheFes...kages/dishwasher_end.yaml

Home Assistant configuratie


 • Ladon
 • Registratie: Augustus 2002
 • Niet online
Mijn favorieten zijn kleine simpele automatiseringen:

1) Als het stroomverbruik van mijn wasmachine of droger onder een bepaald niveau komt worden er berichten verstuurd naar de telefoons. Als tenminste één persoon thuis is, wordt er een via een aantal nest/google-apparaten omgeroepen dat er iets aan gedaan dient te worden. De melding wordt elke minuut herhaald totdat de deur van de wasruimte is geopend.

2) Elke ruimte in mijn huis is voorzien van nest mini’s en hubs. Aangezien het volume van Google Cast-apparaten niet meer als groep kan worden ingesteld (om juridische redenen), heb ik een oplossing gemaakt in Home Assistant om dit weer mogelijk te maken. Ik heb een input_number helper gemaakt met 10 stappen van 0.1, 0.2, 0.3 tot 1.0. Wanneer ik deze waarde verander van iets naar iets, wordt er een automatisering geactiveerd die het volume van al mijn cast-apparaten instelt op de nieuwe waarde van de input_number. Gecentraliseerde volumeregeling is terug! Ik kan dit doen via een digitale interface, maar ik heb ook een Hue tap-dail op dit input_nummer aangesloten. Dus mijn tap dail veranderd het volume in plaats van de helderheid van lichten. Sowieso doet die tap dail van alles in mijn huis behalve lampen aansturen 😉

3) Alle lichten in mijn huis worden voornamelijk bestuurd door automatiseringen. Mijn lichten gaan aan op basis van beweging en lichtniveau en gaan uit op basis van afwezigheid (radar) in de meeste kamers. Maar soms wil ik gewoon dat de lichten aan (of juist uit) blijven. Elke ruimte heeft een Philips Hue dimmer en als ik lang op de aan/uit-knop druk, schakelen de lichten in die kamer over op handmatige bediening totdat ik er weer lang op druk (of wanneer mijn nachtelijke opruimproces een groot aantal helpers reset, waaronder deze).

 • Eraser127
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 23:35

Eraser127

Nijkerk

Wasmachine status en melding
Op basis van x-vermogen voor de duur van x-minuten wordt de status van de wasmachine op het dashboard veranderd van Uit naar Bezig naar Klaar. Op wisseling van Bezig naar Klaar wordt er een notification verstuurd naar mij als ik "HOME" ben. De vrouw vindt het nog niet zo boeiend ;(

My Discogs


 • TheFes
 • Registratie: Juni 2001
 • Laatst online: 22:10
Nog een leuke van mij, we hebben aan een kapotte graafmachine van de kringloop (maar liefst 50 cent voor betaald) een lamp gemaakt voor op de slaapkamer van onze zoon.
Door middel van een input_datetime helper kun je instellen wanneer hij uit bed mag, dan wordt de lamp groen. Een X aantal minuten daarvoor (in te stellen via een input_number helper) wordt hij oranje, en gaat hij langzaam steeds feller. In die periode mag hij zelf wat lezen ofzo.https://github.com/TheFes...eplight_orange_green.yaml

Hiervoor maak ik ook gebruik van een eigen transition script waarmee je ook lampen die dat niet ondersteunen langzaam aan kunt laten gaan (en ook kleurtemperatuur langzaam kunt veranderen)

Transition script + helper script
https://github.com/TheFes...al/transition_lights.yaml

Home Assistant configuratie


 • barrymossel
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 23:24
Eraser127 schreef op woensdag 11 januari 2023 @ 21:33:
De vrouw vindt het nog niet zo boeiend ;(
Komt (hopelijk) vanzelf. Mijn vrouw begon aan me te vragen of ik kon zien of de wasmachine/droger klaar was, zodat ze niet onnodig naar zolder hoefde te lopen. En uiteindelijk wilde ze toch gewoon zelf een melding krijgen... :)

 • belly89
 • Registratie: Januari 2015
 • Laatst online: 27-01 12:07
barrymossel schreef op donderdag 12 januari 2023 @ 10:56:
[...]

Komt (hopelijk) vanzelf. Mijn vrouw begon aan me te vragen of ik kon zien of de wasmachine/droger klaar was, zodat ze niet onnodig naar zolder hoefde te lopen. En uiteindelijk wilde ze toch gewoon zelf een melding krijgen... :)
Hier precies hetzelfde! De rest van het slimme huis was niet nodig voor haar, maar nu we het hebben maakt ze er gretig gebruik van ;)

 • JW te R
 • Registratie: April 2010
 • Laatst online: 27-01 10:05
Leuk topic! Zag het helaas vandaag voor het eerst ...

Ik heb een CO2-gestuurde ventilatie op mijn kantoor en slaapkamer, waarbij de ventilator traploos wordt aangestuurd. Zodra de concentratie boven 650 ppm komt gaat 'ie op 30% draaien (dan hoor je nog niks, en langzamer heeft geen zin). Met een PID regeling houdt hij de concentratie in de praktijk onder de 800 ppm.
De ventilator gaat ook draaien als in de betreffende ruimte het licht brandt (gedetecteerd met een shelly i3, via MQTT doorgegeven).

Ik gebruik CO2 sensoren en ventilatoren die met een 0-10V signaal werken; meten en sturen gaat met een Mitsubishi Alpha-2 plc. Via Node-red lees ik hem uit, zodat ik in Home Assistant mooie plaatjes kan presenteren.

[Voor 9% gewijzigd door JW te R op 25-01-2023 12:22]


 • jeedie
 • Registratie: November 2014
 • Laatst online: 23-01 20:18
Mijn favoriete automation is simpel maar heel fijn: als ik wakker wordt gaat her en der licht aan, maar veel belangrijker, mijn koffieapparaat gaat aan.

Het wakker worden wordt door mijn Apple Watch gedetecteerd, via shortcuts op mijn telefoon wordt gecontroleerd of ik thuis ben (want ik ben de enige koffiedrinker thuis) en daarna gaat een signaal naar mijn domotica systeem om e.e.a. aan te zetten.

Als ik eenmaal in de keuken arriveer, is het apparaat op temperatuur en is mijn kopje voorverwarmd. Van alle automatisering die ik heb is dit de laatste die ik zou willen missen denk ik.

 • CyBeRSPiN
 • Registratie: Februari 2001
 • Laatst online: 23:56

CyBeRSPiN

sinds 2001

Sinds kort deurbel smart gemaakt ESP met relais er tussen. Nu kunnen we de deurbel “uit” zetten als de kleine slaapt. Via OpenHAB krijgen we dan instant notificatie op telefoon en Apple Watch.
Moet alleen nog iets maken zodat de aanbeller weet dat we het “gehoord” hebben.

Wasmachine heb ik sinds 2013 al smart gemaakt op basis van stroomverbruik, erg fijn.

Heb een kast voor de kattenbak gemaakt met bewegingsmelder en deursensor. Bij elk bezoek komt er een melding waarbij het aantal bezoekjes sinds laatste schoonmaak wordt vermeld. Zo zorgen we dat de bak dus altijd schoon genoeg blijft voor onze katten :)

Mijn center speaker van onze 5.1 surround set zit in een gesloten tv meubel. Als ik het deurtje openklap dan laat ik OpenHAB de receiver instellen dat de center mee doet, en andersom weer uit. Alleen bij series/films klap ik die open, normale tv kijken we zonder de center erbij.

[Voor 56% gewijzigd door CyBeRSPiN op 12-01-2023 22:13]


 • MisteRMeesteR
 • Registratie: December 2001
 • Laatst online: 23:25

MisteRMeesteR

Moderator Internet & Netwerken

Is Gek op... :)

CyBeRSPiN schreef op donderdag 12 januari 2023 @ 22:03:
Sinds kort deurbel smart gemaakt ESP met relais er tussen. Nu kunnen we de deurbel “uit” zetten als de kleine slaapt. Via OpenHAB krijgen we dan instant notificatie op telefoon en Apple Watch.
Moet alleen nog iets maken zodat de aanbeller weet dat we het “gehoord” hebben.
Lamp in de gang aan laten springen (mits er iemand thuis is) en na 1 min weer uit laten gaan tenzij er beweging is gedetecteerd?

Zoiets ;) ?

www.google.nl


 • CyBeRSPiN
 • Registratie: Februari 2001
 • Laatst online: 23:56

CyBeRSPiN

sinds 2001

MisteRMeesteR schreef op donderdag 12 januari 2023 @ 22:04:
[...]

Lamp in de gang aan laten springen (mits er iemand thuis is) en na 1 min weer uit laten gaan tenzij er beweging is gedetecteerd?

Zoiets ;) ?
Ja goeie, en dan wel alleen als een van ons thuis is (via Unifi binding detectie van iPhone op de wifi), anders is het lullig als een pakketbezorger maar blijft wachten ;)

 • TheFes
 • Registratie: Juni 2001
 • Laatst online: 22:10
CyBeRSPiN schreef op donderdag 12 januari 2023 @ 22:03:
Sinds kort deurbel smart gemaakt ESP met relais er tussen. Nu kunnen we de deurbel “uit” zetten als de kleine slaapt. Via OpenHAB krijgen we dan instant notificatie op telefoon en Apple Watch.
Moet alleen nog iets maken zodat de aanbeller weet dat we het “gehoord” hebben.

Wasmachine heb ik sinds 2013 al smart gemaakt op basis van stroomverbruik, erg fijn.

Heb een kast voor de kattenbak gemaakt met bewegingsmelder en deursensor. Bij elk bezoek komt er een melding waarbij het aantal bezoekjes sinds laatste schoonmaak wordt vermeld. Zo zorgen we dat de bak dus altijd schoon genoeg blijft voor onze katten :)
Ik laat de buitenlamp knipperen

Home Assistant configuratie


 • RobertMe
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 23:17
TheFes schreef op donderdag 12 januari 2023 @ 22:08:
[...]


Ik laat de buitenlamp knipperen
"Hee wat gek, alsof door kortsluiting de lamp knippert bij bellen".
Lijkt mij nu niet een oplossing die snel begrepen wordt. Licht in de hal aan is dan "logischer" wellicht (maar instant?), want als iemand open komt doen zou die natuurlijk ook het licht daar aan doen.V.w.b eigen automatiseringen. Load cells onder het bed en automatisch spot boven het bed aan doen als ik op bed zit. Ga ik 's avonds in bed liggen (al dan niet na eerst zitten) gaat de verlichting vanzelf "uit" (/fade out over X minuten).
's morgens vroeg het omgedraaide. Op basis van wekker op telefoon gaat even daarvoor de verlichting al aan etc. Als ik de kamer verlaat en op de "lichtschakelaar" bij de deur druk, of als er geen beweging meer is nadat de deur geopend is na 2 minuten "niet in bed te zijn" (lees: na aankleden, maar niet na bv even naar WC lopen) gaat de verlichting uit, radio uit, rolluik open etc.

Bureaustoel heb ik een drukmatje onder het "kussen" geplaatst (op AliExpress te vinden voor autostoelen). Draadjes gesoldeerd aan een (magneet)contact sensor. Als ik nu aan het bureau ga zitten gaat onmiddellijk de verlichting aan (en als "backup" energie monitoring van de monitor, als de monitor een "hoog" verbuik heeft voor 1 minuut hetzelfde. Dus als PC aan, maar niet in gebruik, was dan kan ik die wel nog even uit zetten zonder dat meteen de verlichting aan het bureau aan gaat).

Mijn Nvidia Shield heeft een standby verbruik van blijkbaar bijna 7W. Intussen zit die op een slimme stekker. Aangezien die meteen opstart als die stroom krijgt en alle (CEC) apparatuur inschakelt moet ik de stroom dus "just in time" aan zetten. Dit opgelost door te kijken naar de versterker. Als die op de Media Player input wordt gezet wordt de stekker ingeschakeld.
Daarnaast pas ik het volume van de versterker automatisch aan op basis van de input. 's morgens staat deze aan op een zacht volume, door de dag kan die harder (/normaal volume) bij Spotify of internet radio wordt die automatisch op 20 gezet als die zachter stond, bij de media speler input al op 30.

 • BoGu5
 • Registratie: Mei 2002
 • Laatst online: 00:17

BoGu5

hmmmz

TheFes schreef op donderdag 12 januari 2023 @ 10:48:
Nog een leuke van mij, we hebben aan een kapotte graafmachine van de kringloop (maar liefst 50 cent voor betaald) een lamp gemaakt voor op de slaapkamer van onze zoon.
Door middel van een input_datetime helper kun je instellen wanneer hij uit bed mag, dan wordt de lamp groen. Een X aantal minuten daarvoor (in te stellen via een input_number helper) wordt hij oranje, en gaat hij langzaam steeds feller. In die periode mag hij zelf wat lezen ofzo.

[Afbeelding]

https://github.com/TheFes...eplight_orange_green.yaml

Hiervoor maak ik ook gebruik van een eigen transition script waarmee je ook lampen die dat niet ondersteunen langzaam aan kunt laten gaan (en ook kleurtemperatuur langzaam kunt veranderen)

Transition script + helper script
https://github.com/TheFes...al/transition_lights.yaml
Leuke!

Ik heb een vergelijkbaar iets gedaan in nodered. Het is een ikea lampan met schakelaar, die nog wel eens uitgezet wil worden als meneer het licht zat is. De laatste gewenste state schrijf ik dus weg naar een variabele om terug te kunnen halen als de lamp weer aan gaat.


code:
1
[{"id":"b23deea6a36d1c85","type":"inject","z":"a767177796c55fc3","name":"Weekend 7:30","props":[{"p":"payload"},{"p":"topic","vt":"str"}],"repeat":"","crontab":"30 07 * * 6,0","once":false,"onceDelay":0.1,"topic":"","payload":"","payloadType":"date","x":160,"y":340,"wires":[["505fb454c299c7fd"]]},{"id":"d7f87ac07acac537","type":"inject","z":"a767177796c55fc3","name":"5:00","props":[{"p":"payload"},{"p":"topic","vt":"str"}],"repeat":"","crontab":"00 05 * * *","once":false,"onceDelay":0.1,"topic":"","payload":"","payloadType":"date","x":130,"y":140,"wires":[["2f25e5925cc9fa77"]]},{"id":"1a90d9e362df760c","type":"inject","z":"a767177796c55fc3","name":"01:00","props":[{"p":"payload"},{"p":"topic","vt":"str"}],"repeat":"","crontab":"","once":false,"onceDelay":0.1,"topic":"","payload":"","payloadType":"date","x":1130,"y":280,"wires":[["cd112ea2fa1de07b"]]},{"id":"e6f196082d05d358","type":"inject","z":"a767177796c55fc3","name":"Doordeweeks 6:45","props":[{"p":"topic","vt":"str"},{"p":"payload"}],"repeat":"","crontab":"45 06 * * 1,2,3,4,5","once":false,"onceDelay":0.1,"topic":"","payload":"","payloadType":"date","x":170,"y":260,"wires":[["2eb4a3099cd883be"]]},{"id":"23cddc546cd96b9b","type":"inject","z":"a767177796c55fc3","name":"19:00","props":[{"p":"payload"},{"p":"topic","vt":"str"}],"repeat":"","crontab":"00 19 * * *","once":false,"onceDelay":0.1,"topic":"","payload":"","payloadType":"date","x":140,"y":200,"wires":[["2f25e5925cc9fa77"]]},{"id":"2f93e290b6ecb68d","type":"change","z":"a767177796c55fc3","name":"","rules":[{"t":"set","p":"seppstoplicht","pt":"flow","to":"payload","tot":"msg"}],"action":"","property":"","from":"","to":"","reg":false,"x":1460,"y":100,"wires":[[]]},{"id":"505fb454c299c7fd","type":"function","z":"a767177796c55fc3","name":"Blauw 1%","func":"const payload = {};\npayload.domain = \"light\";\npayload.service = \"turn_on\";\npayload.data = {\n  entity_id: \"light.sepp_stoplicht\",\n\tbrightness: \"1\",\n\ths_color: [224.579,83.922]\n};\nmsg = { payload: payload };\nreturn msg;","outputs":1,"noerr":0,"initialize":"","finalize":"","libs":[],"x":370,"y":340,"wires":[["2f93e290b6ecb68d","d62fc4ce7a5f87a8","231dd4b8571043af"]]},{"id":"2703512f19a4c378","type":"change","z":"a767177796c55fc3","name":"Herstel status","rules":[{"t":"set","p":"payload","pt":"msg","to":"seppstoplicht","tot":"flow"}],"action":"","property":"","from":"","to":"","reg":false,"x":820,"y":580,"wires":[["d62fc4ce7a5f87a8"]]},{"id":"d62fc4ce7a5f87a8","type":"api-call-service","z":"a767177796c55fc3","name":"","server":"4071b05c.b197c","version":5,"debugenabled":false,"domain":"","service":"","areaId":[],"deviceId":[],"entityId":[],"data":"","dataType":"jsonata","mergeContext":"","mustacheAltTags":false,"outputProperties":[],"queue":"none","x":1210,"y":560,"wires":[[]]},{"id":"9f8c8de491dcde19","type":"function","z":"a767177796c55fc3","name":"Groen 1%","func":"const payload = {};\npayload.domain = \"light\";\npayload.service = \"turn_on\";\npayload.data = {\n  entity_id: \"light.sepp_stoplicht\",\n\tbrightness: \"1\",\n\ths_color: [90.118,100]\n};\nmsg = { payload: payload };\nreturn msg;","outputs":1,"noerr":0,"initialize":"","finalize":"","libs":[],"x":750,"y":340,"wires":[["2f93e290b6ecb68d","d62fc4ce7a5f87a8","c3f8b0247e636bab"]]},{"id":"cd112ea2fa1de07b","type":"function","z":"a767177796c55fc3","name":"Doe lamp uit","func":"const payload = {};\npayload.domain = \"light\";\npayload.service = \"turn_off\";\npayload.data = {\n  entity_id: \"light.sepp_stoplicht\",\n};\nmsg = { payload: payload };\nreturn msg;","outputs":1,"noerr":0,"initialize":"","finalize":"","libs":[],"x":1390,"y":340,"wires":[["d62fc4ce7a5f87a8","2f93e290b6ecb68d"]]},{"id":"2eb4a3099cd883be","type":"function","z":"a767177796c55fc3","name":"Geel 100%","func":"const payload = {};\npayload.domain = \"light\";\npayload.service = \"turn_on\";\npayload.data = {\n  entity_id: \"light.sepp_stoplicht\",\n\tbrightness: \"255\",\n\ths_color: [44.69,56.863]\n};\nmsg = { payload: payload };\nreturn msg;\n\n","outputs":1,"noerr":0,"initialize":"","finalize":"","libs":[],"x":750,"y":260,"wires":[["2f93e290b6ecb68d","d62fc4ce7a5f87a8","c3f8b0247e636bab"]]},{"id":"2f25e5925cc9fa77","type":"function","z":"a767177796c55fc3","name":"Rood 1%","func":"const payload = {};\npayload.domain = \"light\";\npayload.service = \"turn_on\";\npayload.data = {\n  entity_id: \"light.sepp_stoplicht\",\n\tbrightness: \"1\",\n\ths_color: [0,100]\n};\nmsg = { payload: payload };\nreturn msg;","outputs":1,"noerr":0,"initialize":"","finalize":"","libs":[],"x":740,"y":160,"wires":[["2f93e290b6ecb68d","d62fc4ce7a5f87a8"]]},{"id":"735677f9274df304","type":"trigger-state","z":"a767177796c55fc3","name":"Reset als hij de lamp uitgezet heeft met de knipper","server":"4071b05c.b197c","version":2,"exposeToHomeAssistant":false,"haConfig":[{"property":"name","value":""},{"property":"icon","value":""}],"entityid":"light.sepp_stoplicht","entityidfiltertype":"exact","debugenabled":false,"constraints":[{"targetType":"this_entity","targetValue":"","propertyType":"previous_state","propertyValue":"old_state.state","comparatorType":"is","comparatorValueDatatype":"str","comparatorValue":"unavailable"}],"inputs":0,"outputs":2,"customoutputs":[],"outputinitially":false,"state_type":"str","enableInput":false,"x":470,"y":580,"wires":[["2703512f19a4c378"],[]]},{"id":"231dd4b8571043af","type":"trigger","z":"a767177796c55fc3","name":"","op1":"","op2":"","op1type":"nul","op2type":"payl","duration":"3","extend":true,"overrideDelay":false,"units":"min","reset":"STOP","bytopic":"all","topic":"topic","outputs":1,"x":570,"y":340,"wires":[["9f8c8de491dcde19"]]},{"id":"c3f8b0247e636bab","type":"trigger","z":"a767177796c55fc3","name":"","op1":"","op2":"","op1type":"nul","op2type":"payl","duration":"1","extend":true,"overrideDelay":false,"units":"hr","reset":"STOP","bytopic":"all","topic":"topic","outputs":1,"x":1110,"y":340,"wires":[["cd112ea2fa1de07b"]]},{"id":"5797bccd067538b8","type":"ha-device","z":"a767177796c55fc3","name":"Sepp button pressed","server":"4071b05c.b197c","version":0,"debugenabled":false,"exposeToHomeAssistant":false,"haConfig":[{"property":"name","value":""},{"property":"icon","value":""}],"inputs":0,"deviceType":"trigger","device":"2bf88f25bd14311d4e480fd0b9be6d37","event":{"device_id":"2bf88f25bd14311d4e480fd0b9be6d37","domain":"deconz","platform":"device","type":"remote_button_short_press","subtype":"","metadata":{}},"capabilities":[],"outputProperties":[{"property":"payload","propertyType":"msg","value":"","valueType":"eventData"},{"property":"topic","propertyType":"msg","value":"","valueType":"triggerId"}],"x":150,"y":460,"wires":[["be4b194cd27db628"]]},{"id":"e6bc4af1a9cfc2ea","type":"debug","z":"a767177796c55fc3","name":"debug 3","active":true,"tosidebar":true,"console":false,"tostatus":false,"complete":"false","statusVal":"","statusType":"auto","x":620,"y":460,"wires":[]},{"id":"be4b194cd27db628","type":"trigger","z":"a767177796c55fc3","name":"","op1":"1","op2":"0","op1type":"str","op2type":"str","duration":"15","extend":false,"overrideDelay":false,"units":"s","reset":"","bytopic":"all","topic":"topic","outputs":2,"x":350,"y":460,"wires":[["e6bc4af1a9cfc2ea","82b514ca857e1627"],[]]},{"id":"82b514ca857e1627","type":"api-call-service","z":"a767177796c55fc3","name":"","server":"4071b05c.b197c","version":5,"debugenabled":false,"domain":"light","service":"toggle","areaId":[],"deviceId":[],"entityId":["light.konijn"],"data":"","dataType":"jsonata","mergeContext":"","mustacheAltTags":false,"outputProperties":[],"queue":"none","x":490,"y":500,"wires":[[]]},{"id":"4071b05c.b197c","type":"server","name":"Home Assistant","version":2,"addon":true,"rejectUnauthorizedCerts":true,"ha_boolean":"y|yes|true|on|home|open","connectionDelay":true,"cacheJson":true,"heartbeat":false,"heartbeatInterval":30}]

request.getCookies();


 • TheFes
 • Registratie: Juni 2001
 • Laatst online: 22:10
RobertMe schreef op donderdag 12 januari 2023 @ 23:19:
[...]

"Hee wat gek, alsof door kortsluiting de lamp knippert bij bellen".
Lijkt mij nu niet een oplossing die snel begrepen wordt. Licht in de hal aan is dan "logischer" wellicht (maar instant?), want als iemand open komt doen zou die natuurlijk ook het licht daar aan doen.
Ik heb er tot nu toe alleen maar positieve feedback op gehad, dus denk dat dat wel mee valt.

Home Assistant configuratie


 • barrymossel
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 23:24
Deze vindt m'n vrouw wel fijn: ik lees altijd in bed en val na een minuut of vijf in slaap. Normaliter doe ik dan dus het nachtlampje niet uit. Maar nu geeft m'n Galaxy Watch door wanneer ik slaap en doet dan automatisch het nachtlampje uit. Werkt erg goed! Vanochtend nog wakker geworden met de e-reader in bed en lamp uit!

 • ERMAWG
 • Registratie: December 2011
 • Laatst online: 16:59
Simpel, maar nog niet teruggelezen: onze (puber) kinderen vergeten geregeld de garagedeur dicht te doen als ze thuis komen.
Daar een deur-sensor op gezet. Als de deur 10 minuten openstaat cast Home Assistant een spraakbericht naar Google Nest Hub: 'de garagedeur staat nog open'.
Het zijn pubers, dus na 20 minuten nog een keer op hoger volume: 'de garagedeur staat nog steeds open, wil je dat je fiets wordt gejat?'

 • kepler
 • Registratie: Maart 2002
 • Laatst online: 22:02
Led balk boven kookplaat aan

We hebben een Bora inductie kookplaat, die niet smart is. Maar al mn verlichting in de keuken en huiskamer gaat op beweging. Het is echter zonde om ook de ledstrip boven de kookplaat aan te doen als er niet gekookt wordt.
Dus ik heb een aqara temp/pressure sensor in het afzuigkanaal geplaatst. Als de afzuiging aangaat, gaat ook de druk omlaag. De druk wordt vergeleken met een andere sensor in huis, en als de delta boven bepaalde waarde komt is de kookplaat aan en gaat het licht aan. Onder bepaalde waarde istie weer uit en kan dat licht paar minuten later ook weer uit.

Bijkomend voordeel is dat ook de draaiuren kan bijhouden en een herinnering krijg wanneer het filter vervangen moet worden (na 150u ongeveer).

Ontkalker zoutniveau

Via esphome en distance meter kan ik het zoutniveau in onze ontkalker bepalen. Wanneer deze onze 50 procent zakt krijg ik een notificatie dat ik zout moet bijvullen. Ik kan dan aangeven dat ik dat heb gedaan, en dan wordt er 1 zak van de voorraad afgehaald. Zakt de zoutzakkenvoorraad (mooi Scrabble woord) onder 1 dan krijg ik een notificatie met weblink om 4 nieuwe te bestellen. Na bevestiging dat ik heb besteld gaat de voorraad weer naar 4. (Zolang de bestelling aankomt gaat dit goed :P).

Vaatwasser
We hebben wel een 'smart' vaatwasser en hij heeft een vaatwasmiddel voorraad. Deze start elke nacht om 2u en houdt bij hoeveel cycles er gedraaid zijn. Na x cycles is het vaatwasmiddel op, krijg ik notificatie en als ik bevestig dat ik dat ding heb vervangen gaat er 1 van de voorraad af. Zakt deze onder 2 krijg ik ook hier notificatie en kan ik weer 6 nieuwe bestellen en wordt dit weer bij de voorraad opgeteld.
Ook krijg ik na 60 cycles een herinnering dat de vaatwasser een onderhoudscycle moet draaien.

WTW koeling
Ik regel de wtw helemaal zelf op basis van vochtigheid en co2. Maar de meest nuttige is toch wel detecteren wanneer de bypass opengaat (alsin buiten kouder dan binnen, alleen in de zomer) en dan de wtw op de hoogste stand zetten. Dit zorgt voor net een beetje extra koeling in de hete zomers!
Wel pas aan na 730, want het maakt best herrie :D

Renault Zoe R210 Intens (22kWh)


 • MvandeK
 • Registratie: Januari 2005
 • Niet online
Wat leuk, ik deel ook graag mijn favoriete automatiseringen:

Wasmachine
Net als vele anderen heb ik ook een aantal zaken rondom mijn wasmachine geautomatiseerd.

Mijn wasmachine piept namelijk slechts één keer wanneer het wasprogramma is afgerond. Daardoor is het aantal keer voorgekomen dat ik de was niet tijdig uit de wasmachine heb gehaald. Om dat probleem op te lossen, heb ik in Home Assistant een hele routine ontwikkeld.

Op basis van stroommeting met behulp van een smart plug, maar ook rekening houdend met eventueel startuitstel, wordt bijgehouden wat het stroomverbruik van de wasmachine is om uiteindelijk een melding te versturen wanneer het wasprogramma is afgelopen. Die melding wordt met een instelbare interval herhaald, totdat ik de deur van de wasmachine open.

Om te kunnen vaststellen of de deur is geopend is, er een Aqara deursensor bevestigd op de deur van de wasmachine en Home Assistant leest daarvan de staat uit. Er is geen mogelijkheid om deze melding uit te schakelen, dus ik moet echt naar de wasmachine toe om dit te stoppen.

De automatiseringen van de wasmachine zijn hier te vinden: https://github.com/mvande...tomations/wasmachine.yaml

Software updates
Ik ben gek op updates en met Home Asisstant monitor ik een aantal Github repositories (linkje). Wanneer er een update is dan wil ik daarvan een melding ontvangen, maar er zijn een paar controlepunten ingebouwd.

Zo zijn updates voor release candidates niet interessant - aangemerkt als prerelease op Github, en voor de firmware van mijn Zigbee stick wil ik ook een specifieke controle uitvoeren, dus wanneer daaraan wordt voldaan dan mag de melding verstuurd worden.

YAML:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
- id: 6c2bd0ff-ea5e-475e-9cfc-5e56d4db9112
 alias: "Melding: Software update beschikbaar"
 trigger:
  - platform: state
   entity_id:
    - sensor.home_assistant_core
    - sensor.home_assistant_supervisor
    - sensor.home_assistant_os
    - sensor.afvalwijzer
    - sensor.dsmr_reader
    - sensor.nextcloud
    - sensor.caddy
    - sensor.z_stack_firmware
   not_from:
    - "unavailable"
    - "unknown"
    - "none"
   not_to:
    - "unavailable"
    - "unknown"
    - "none"
 mode: queued
 condition:
  - alias: "Stuur alleen een notificatie wanneer zowel de oude als nieuwe staat bekend zijn."
   condition: template
   value_template: "{{ (trigger.from_state.state and trigger.to_state.state)|length != 0 }}"
  - alias: "Stuur geen notificaties bij prereleases. Is er geen veld prerelease aanwezig, dan altijd 'True'"
   condition: template
   value_template: >-
    {{ iif(trigger.to_state.attributes.prerelease is defined,
    is_state_attr(trigger.entity_id, 'prerelease', false),
    'True') }}
  - alias: "Aparte check voor de Z-Stack coordinator firmware."
   condition: template
   value_template: >-
    {{ iif(trigger.entity_id == 'sensor.z_stack_firmware',
    iif('coordinator' in states('sensor.z_stack_coordinator_firmware')),
    'True') }}
 action:
  - alias: "Stuur een notificatie over de software update"
   service: notify.iphone_12
   data:
    message: >-
     {{ trigger.to_state.attributes.friendly_name }} heeft een update.
     Nieuw: {{ trigger.to_state.state }}.
     Oud: {{ trigger.from_state.state }}.
    data:
     subtitle: "Update beschikbaar!"
     tag: "{{ trigger.entity_id }}"


Naast deze automatiseringen zijn er nog tal van anderen die het leven een stukje makkelijker maken.

Fotografie voor beginners | Zonnestralenvanger | Home Assistant configuratie


 • JW te R
 • Registratie: April 2010
 • Laatst online: 27-01 10:05
Mijn favoriete automatisering is ook de meest uitgebreide:
Ik heb een (grote) zonneboiler, die wordt gevoed door buiscollectors op het dak, een hout-CV kachel en een L/W warmtepomp.
De besturing wordt uitgevoerd met een Mitsubishi Alpha-2 (dezelfde die ook mijn ventilatie regelt).
Als er warmtevraag is levert een pompgroep met mengklep water van exact de gevraagde temperatuur op de aanvoerleiding; pas als de buffer is uitgeput wordt de warmtepomp aangesproken.

Bediening vindt plaats met een Honeywell Evohome Opentherm zoneregeling, die denkt met een gasketel te onderhandelen. Voor degene die aan de thermostaat zit maakt het niet uit waar de warmte vandaan komt.

Ook hier is een koppeling met Node-Red en Home Assistant voor de plaatjes, bijvoorbeeld om te kunnen zien hoeveel kWh er nog aanwezig is in de buffer:


Deze installatie is nu 10 jaar actief en heeft me al duizenden Euro's bespaard. En met de huidige energieprijzen tikt 70% besparing extra lekker aan.

 • jimmybram
 • Registratie: September 2013
 • Laatst online: 26-01 23:00
Low battery notification

Dit is zeker mijn favoriete automation! :D
Dit maakt een notificatie aan in home assisant voor alle entities die minder dan 25% batterij hebben.

YAML:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
alias: Low battery notification
description: Sends a notification when a battery of an entity is empty or almost empty.
use_blueprint:
 path: sbyx/low-battery-level-detection-notification-for-all-battery-sensors.yaml
 input:
  threshold: 25
  exclude:
   entity_id:
    - sensor.sm_g973f_battery_level
    - sensor.ipad_battery_level
    - sensor.in2023_battery_level
    - sensor.1_woonkamer_battery
    - sensor.ne2213_battery_level
    - sensor.1_kantoor_boven_battery
    - sensor.2_kantoor_beneden_battery
    - sensor.2_keuken_battery
    - sensor.sm_x700_battery_level
    - sensor.ne2213_battery_level_2
  actions:
   - service: notify.persistent_notification
    data:
     title: A battery is running low!
     message: "{{sensors}}"

 • veetee
 • Registratie: Maart 2022
 • Laatst online: 21:01
ERMAWG schreef op vrijdag 13 januari 2023 @ 18:01:
Simpel, maar nog niet teruggelezen: onze (puber) kinderen vergeten geregeld de garagedeur dicht te doen als ze thuis komen.
Daar een deur-sensor op gezet. Als de deur 10 minuten openstaat cast Home Assistant een spraakbericht naar Google Nest Hub: 'de garagedeur staat nog open'.
Het zijn pubers, dus na 20 minuten nog een keer op hoger volume: 'de garagedeur staat nog steeds open, wil je dat je fiets wordt gejat?'
Daarop voortgeborduurd: ik heb een Meross garagedeuropener geïnstalleerd, werkt o.a. met Homekit. Die detecteert vanzelf wanneer de garagedeur te lang openstaat, indien gewenst kan dan automatisch dicht. Ook kun je automatiseren deur dicht waneer niemand thuis (op basis van locatie iPones) of openen wanneer je thuiskomt (in bereik wifi). Meross stuurt bovendien notificaties bij elke deuractie.

 • Gizz
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 20:10

Gizz

Dunder-Mifflin, Inc.

Voor de geïnteresseerden een direct linkje naar de HA blueprint en discussie: Low battery level detection & notification for all battery sensors

Canon EOS 5Dm3 + 5D + 7D + 300D + 1000FN + EF 17-40 4L + EF 35 1.4L + EF 50 1.8 + EF 80-200 2.8L + 550EX


 • GENETX
 • Registratie: Juni 2005
 • Laatst online: 23:43
Ik zie al een paar leuke automations langskomen hier :) . Ik heb er ook 4 om te delen.
Runlevels
In plaats van scenes maak ik gebruik van "runlevels". Op basis daarvan kunnen automations gemakkelijk afgestemd worden op het feit of ik thuis ben, slaap, of weg ben bijvoorbeeld. De runlevels zijn daarmee een constante factor en geen eenmalige activatie. De runlevels:
1. Weg (vakantiemodus)
2. Afwezig
3. Slapen
4. Thuis
5. Media
6. Movie

Zo zal bij het ondergaan van de zon en het actief zijn van de Movie runlevel automatisch het licht slechts gedimd (theater mode) aan gaan in plaats van vol. Of worden meldingen niet naar de chromecasts gestuurd indien runlevel <= 3. Runlevels worden zoveel mogelijk op basis van observaties uit sensoren geactiveerd.
Thermostaat Agenda Override
Zelf heb ik een Nefit Easy slimme thermostaat met klokprogramma. Doorgaans is dat ook de modus waarin deze staat als ik thuis ben of in de "Omgevign" ben. Die laatste doe ik met een 50km radius zone om mijn huis om te zorgen dat de CV toch aan slaat om het huis voor te verwarmen. Pas als ik buiten de 50km radius kom gaat de thermostaat naar handmatige bediening met een lager setpoint. Je kan dat als een vakantiemodus zien.

Maar het mooiste is toch wel de override. Ik heb Home Assistant aan mijn agenda gekoppeld, waarin ik een "thermostaat" agenda heb. Hierin kan ik afspraken maken met een getal, wat dus het setpoint is. Als er een agenda item van de agenda "thermostaat" actief is, dan wordt het klokprogramma overgeschreven door het ingestelde setpoint uit de agenda. Op die manier kan ik bij het maken van een afspraak al gelijk ook de thermostaat inplannen zonder dat ik het klokprogramma steeds moet aanpassen.

De automation zit in mijn AppDaemon code (hier zie je ook de runlevel en een algehele automation enable langskomen)
Python:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
import appdaemon.plugins.hass.hassapi as hass
import const

class KlimaatApp(hass.Hass):
  def initialize(self):
    self.temp_heating = 19.0
    self.temp_away = 17.0
    self.listen_state(self.agenda_changed, "calendar.thermostaat")

  def agenda_changed(self, entity, attribute, old, new, kwargs): 
    if self.get_state(const.auto) == "on":
      if new == "on":
        try:
          tempSet = float(self.get_state("calendar.thermostaat", attribute="message"))  
          self.call_service("climate/set_temperature", entity_id = "climate.nefit_nefit", temperature=tempSet)
          self.call_service("climate/set_preset_mode", entity_id = "climate.nefit_nefit", preset_mode="Manual")
        except: 
          self.call_service("climate/set_temperature", entity_id = "climate.nefit_nefit", temperature=self.temp_away)
          self.call_service("climate/set_preset_mode", entity_id = "climate.nefit_nefit", preset_mode="Manual")
      else:
        rl = int(float(self.get_state("input_number.runlevel")))
        if rl >= const.rlSleep:
          self.call_service("climate/set_preset_mode", entity_id = "climate.nefit_nefit", preset_mode="Clock")
Laagste prijzen algoritme
Niet echt een automation, maar wel iets handigs. Sinds ik een dynamisch tarief heb wil ik gebruik kunnen maken van lage prijzen. Daarom heb ik een script wat de prijzen (en ook CO2) als input neemt. Daarnaast heb ik een vector met gemiddelde verbruik per kwartier voor mijn witgoed. Door een simpele exhaustive search kan ik dan het goedkoopste of duurzaamste moment vinden en ook gelijk berekenen wat een wasje kost en de bijbehorende uitstoot (zie afbeelding onderaan). De optimale starttijd wordt weergeven, net als een aantal uren om de was mee uit te stellen zodat ik dat direct op mijn apparatuur kan invullen :*)

Ik ben de code nog aan het finetunen voor ik een hele rits online wil gooien, een oudere versie kun je hier al vinden:
GENETX in "Home Assistant - Show je setup"

Helaas is momenteel de gCO2eq/kWh voorspelling van Zonneplan stuk :( Toen het wel werkte zag je ook duidelijk verschil dat laagste prijs != duurzaamste:
GENETX in "Home Assistant - Show je setup"

Edit: Zonneplan geeft me weer een CO2 voorspelling O+
Slimme witgoed
En bovenstaande kan ik nog een niveau hoger tillen. Waar mijn wasmachine en droger in een "pauze" modus blijven na het ontnemen van de stroom, gaat mijn vaatwasser netjes door met zijn werk als de stroom er weer op gezet wordt! Dus dat kunnen we mooi slim maken met een powerplug er tussen :) .

Daarvoor heb ik een input toegevoegd waar ik de starttijd en datum in kan vullen (zie figuur hieronder). Met de knoppen daarboven kan ik direct de optimale starttijd overnemen. Als ik de "Smart Start"-functie activeer dan zal deze bij en vermogenspiek de schakelaar van de poweplug uit zetten na 15 seconden. Dat geeft mij tijd om nog het programma in te geven. Ik had liever gehad dat ik een mooie piek na het starten zou kunnen detecteren, maar het aanzetten van de vaatwasser trekt een te hoge piek zodat ik deze niet kan onderscheiden van de echte "operationele" modus van de vaatwasser. Dus 15 seconden it is.

Vanaf dan gaat er een timer lopen met de ingegeven tijd. Op dat moment springt de schakelaar weer op aan en hervat de vaatwasser zijn taak waar deze dus nog maar amper aan toe is gekomen. Onlangs heb ik daarmee al een vaatwas gedaan om kwart over 3, het goedkoopste moment.Code hoop ik binnenkort breder te delen. Dit is pas de afgelopen dagen geschreven en ben nog bugs aan het wegwerken :+

 • RobertMe
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 23:17
GENETX schreef op zondag 15 januari 2023 @ 22:24:
Runlevels
In plaats van scenes maak ik gebruik van "runlevels". Op basis daarvan kunnen automations gemakkelijk afgestemd worden op het feit of ik thuis ben, slaap, of weg ben bijvoorbeeld. De runlevels zijn daarmee een constante factor en geen eenmalige activatie. De runlevels:
1. Weg (vakantiemodus)
2. Afwezig
3. Slapen
4. Thuis
5. Media
6. Movie

Zo zal bij het ondergaan van de zon en het actief zijn van de Movie runlevel automatisch het licht slechts gedimd (theater mode) aan gaan in plaats van vol. Of worden meldingen niet naar de chromecasts gestuurd indien runlevel <= 3. Runlevels worden zoveel mogelijk op basis van observaties uit sensoren geactiveerd.
Zoiets heb ik ook, alleen dan in tweeën gesplitst. Twee input_selects, een voor "dagcyclus" (Slapen => Ontwaken => Overdag => Gaan slapen) en een voor activiteit (Geen (/afwezig), Beweging, PC, TV, ...). De dagcyclus wijzig ik automatisch op basis van bv de wekker op telefoon (Slapen => Ontwaken), de eerder vermelde bed sensor (in bed leggen tijdens "Gaan slapen"? => "Slapen"), en andere inputs (beweging op slaapkamer na half 11? => Gaan slapen; Knop bij het bed zet hem naar de volgende, dus ik kan ook vanuit bed met een druk op de knop Slapen => Ontwaken doen (bv in het weekend als de wekker veel later staat en ik in 99% van de gevallen gewoon wakker ben)). Deze select gebruik ik vervolgens weer als trigger voor allemaal losse automations. Bv bij => Ontwaken de "wake up lights" aan, radio aan, bij warm weer het rolluik al een stuk(je) open voor frisse lucht. En bij => Slapen andersom, rolluik dicht als dat nog (gedeeltelijk) open is, verlichting "uit" (transition) etc.

En hetzelfde idee dan met de "activiteit". De PC activiteit wordt geactiveerd op basis van sensor in bureaustoel of door verbruik van de monitor en activeert bv de scene waarbij spot boven bureau feller brand. TV kijken doe ik alleen via Nvidia Shield dus die dient als input voor de "TV" activiteit waarbij bv weer een andere scene voor de verlichting geactiveerd wordt.

 • GENETX
 • Registratie: Juni 2005
 • Laatst online: 23:43
Ja, ik zit nog een beetje in de knoei met activiteiten inderdaad. Wellicht dat ik dat idee van je nog eens overneem :) . De meeste activiteiten zijn dan meer binary, maar wel een constante in plaats van een eenmalige actie.

Media gaat bij mij voornamelijk op basis van Kodi (als de video < 1:15 dan serie (Media) else film. Voor mijn computerruimte/thuiskantoor ping ik mijn PC. De overgangen zoals ontwaken met een knop vindt ik ook een mooie voor in het weekend. Nu heb ik nog een wekker op basis waarvan mijn eigen wake-up light script met vogelgeluidjes in het bos actief wordt.

 • Tycoontje
 • Registratie: Februari 2003
 • Laatst online: 19-01 16:39
Leuk, zulke topics. Meestal zie je ideetjes voorbij komen waarvan je denkt: "Dat kan bij mij ook al zonder extra hardware, moet het alleen even toevoegen".

De leukste/beste zijn opvallend vaak de simpelste. Maar wel meteen met de hoogste WAF. Kwestie van goed opletten wat er als onhandig wordt bestempeld.

Gekoppelde wasmachine/droger meldingen
Wasmachine en droger meldingen zijn volgens mij zo'n beetje de Hello World van domotica, maar kunnen ook nog een beetje evolueren ;)
Hier ooit begonnen met slimme stekkers er tussen. Onder een bepaald wattage kreeg je dan een Telegram bericht dat de wasmachine of droger klaar was. En de stekker uitschakelen na zoveel seconden (dingen gebruiken iets van 5W in standby- waarom?), zodat wel het slot er af is. Tot iemand riep: "Moet je wel alsnog weten of de ander het andere apparaat in gebruik heeft of niet." Sinds die tijd zeggen de meldingen welk apparaat klaar is en wat de status van het andere apparaat is. Sindskort ook de kWh teller in de berichten toegevoegd. Daaruit bleek al snel dat een keer extra centrifugeren veel goedkoper en sneller is dan meteen in de droger flikkeren.

Printer aan als er iets in de queue staat
Printen hier maar een paar keer per jaar. Printer staat op zolder. Vroeger moesten we eerst daarheen, printer aanzetten, terug, opdracht geven, terug, printje ophalen, en weer terug. Nu wordt de printer d.m.v. een slimme stekker aan of uit gezet op basis van de shared queue op de pc waar domotica op draait (uit met een paar minuten vertraging, omdat queue leeg niet meteen betekent dat het uit het geheugen van de printer weg is - maar meestal zetten we handmatig de stekker uit als we het printje ophalen).

Lamp stuk?
Heel eenvoudig toe te voegen als je toch al een slimme schakelaar geplaatst hebt. Als een lamp aan gezet wordt na 10 seconden kijken of minimaal 80% van het verwachte vermogen wordt gebruikt en zo niet een bericht sturen dat de lamp stuk is. Waarom 80%? Soms zijn er maar 1 of 2 filament draadjes stuk.

 • OlafWeijers
 • Registratie: Oktober 2021
 • Laatst online: 27-01 01:03

OlafWeijers

Redacteur netwerken & smarthome
Topicstarter
Ik heb verzocht om de punaise uit het topic te halen, wat er nu staat zal ik zoveel mogelijk verwerken in het artikel. Iedereen bedankt, ik heb persoonlijk al best wat inspiratie opgedaan uit de bijdragen.

Overigens hoeft dit niet te betekenen dat het topic nu dood mag bloeden, ik vermoed dat hier naar aanleiding van het artikel nog wel wat mensen komen rondneuzen op zoek naar meer toffe ideeën, dus hoe meer hoe beter! :)

 • CodeBaker
 • Registratie: November 2022
 • Laatst online: 26-01 19:38
@Ora et Labora wil je de ETA automatisering delen? Deze is interessant

 • Ora et Labora
 • Registratie: September 2003
 • Laatst online: 16:10
CodeBaker schreef op vrijdag 20 januari 2023 @ 22:40:
@Ora et Labora wil je de ETA automatisering delen? Deze is interessant
Eerste automatisering, deze zet een boolean aan om de Waze-sensor te updaten. Deze wil ik niet 24x7 laten updaten ivm belasting en logs. Bij het verlaten van het huis door mij of m'n vrouw, gaat deze aan en als we thuiskomen, weer uit.

YAML:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
alias: Waze-schakelaar-update
description: ""
trigger:
 - platform: zone
  entity_id: person.x
  zone: zone.home
  event: leave
  id: wazeupdatex
 - platform: zone
  entity_id: person.x
  zone: zone.home
  event: enter
  id: wazeupdatexdisable
 - platform: zone
  entity_id: person.y
  zone: zone.home
  event: leave
  id: wazeupdatey
 - platform: zone
  entity_id: person.y
  zone: zone.home
  event: enter
  id: wazeupdateydisable
condition: []
action:
 - choose:
   - conditions:
     - condition: trigger
      id: wazeupdatex
    sequence:
     - service: input_boolean.turn_on
      data: {}
      target:
       entity_id: input_boolean.waze_update_x
   - conditions:
     - condition: trigger
      id: wazeupdatey
    sequence:
     - service: input_boolean.turn_on
      data: {}
      target:
       entity_id: input_boolean.waze_y_update
   - conditions:
     - condition: trigger
      id: wazeupdatexdisable
    sequence:
     - service: input_boolean.turn_off
      data: {}
      target:
       entity_id: input_boolean.waze_update_x
   - conditions:
     - condition: trigger
      id: wazeupdateydisable
    sequence:
     - service: input_boolean.turn_off
      data: {}
      target:
       entity_id: input_boolean.waze_y_update
mode: single


Een automatisering met deze ingeschakelde boolean:
YAML:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
alias: Waze-update-sensor-x
description: ""
trigger:
 - platform: state
  entity_id:
   - input_boolean.waze_update_x
  to: "on"
condition: []
action:
 - repeat:
   until:
    - condition: state
     entity_id: input_boolean.waze_update_x
     state: "off"
   sequence:
    - service: homeassistant.update_entity
     data: {}
     target:
      entity_id: sensor.waze_x
    - delay:
      hours: 0
      minutes: 3
      seconds: 0
      milliseconds: 0
mode: single


YAML:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
alias: Waze-update-sensor-y
description: ""
trigger:
 - platform: state
  entity_id:
   - input_boolean.waze_y_update
  to: "on"
condition: []
action:
 - repeat:
   until:
    - condition: state
     entity_id: input_boolean.waze_y_update
     state: "off"
   sequence:
    - service: homeassistant.update_entity
     data: {}
     target:
      entity_id:
       - sensor.waze_y
    - delay:
      hours: 0
      minutes: 0
      seconds: 3
      milliseconds: 0
mode: single

Een automatisering om de ETA te activeren binnen een bepaalde tijd bij het verlaten van mijn werklocatie in mijn geval en bij het verlaten van de werklocatie van de vrouw of als ik de knop (boolean) "ETA handmatig verzenden" activeer.

YAML:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
alias: Waze-send-ETA
description: ""
trigger:
 - platform: zone
  entity_id: person.x
  zone: zone.werk
  event: leave
  id: sendetax
 - platform: zone
  entity_id: person.y
  zone: zone.ywerk
  event: leave
  id: sendetay
 - platform: zone
  entity_id: person.x
  zone: zone.halverwege
  event: enter
  id: sendetahalverwege
 - platform: state
  entity_id:
   - input_boolean.waze_send_eta_manual
  to: "on"
  id: sendetaxmanual
condition: []
action:
 - choose:
   - conditions:
     - condition: trigger
      id: sendetax
     - condition: time
      after: "15:00:00"
      before: "19:00:00"
      weekday:
       - mon
       - tue
       - wed
       - thu
       - fri
    sequence:
     - service: script.send_eta
      data: {}
   - conditions:
     - condition: trigger
      id: sendetay
    sequence:
     - service: script.eta_send_y
      data: {}
   - conditions:
     - condition: trigger
      id: sendetahalverwege
     - condition: or
      conditions:
       - condition: time
        after: "16:00:00"
        before: "19:00:00"
        weekday:
         - mon
         - tue
         - wed
         - thu
         - fri
       - condition: state
        entity_id: input_boolean.waze_send_eta_manual
        state: "on"
    sequence:
     - service: script.eta_send_halverwege
      data: {}
   - conditions:
     - condition: trigger
      id: sendetaxmanual
    sequence:
     - service: script.send_eta
      data: {}
mode: single

Script wat aangeroepen wordt: (voor de vrouw en voor de optie "halverwege" is het hetzelfde idee maar dat lijkt mij wel duidelijk).

YAML:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
alias: eta-send
sequence:
 - service: homeassistant.update_entity
  data: {}
  target:
   entity_id: sensor.waze_x
 - delay:
   hours: 0
   minutes: 0
   seconds: 10
   milliseconds: 0
 - service: notify.telegram
  data:
   message: >-
    x is rond {{now().strftime("%H:%M")}} vertrokken en over ongeveer {{
    states('sensor.waze_x') }} minuten thuis.
 - delay:
   hours: 0
   minutes: 0
   seconds: 2
   milliseconds: 0
 - service: notify.telegram_y
  data:
   message: >-
    X {{now().strftime("%H:%M")}} vertrokken en over
    ongeveer {{ states('sensor.waze_x') }} minuten thuis.
 - delay:
   hours: 0
   minutes: 0
   seconds: 2
   milliseconds: 0
 - service: media_player.volume_set
  data:
   volume_level: 0.5
  target:
   entity_id: media_player.woonkamermini
 - delay:
   hours: 0
   minutes: 0
   seconds: 1
   milliseconds: 0
 - service: tts.google_translate_say
  data:
   entity_id: media_player.woonkamermini
   message: >-
    X is rond {{now().strftime("%H:%M")}} vertrokken en over
    ongeveer {{ states('sensor.waze_x') }} minuten thuis.
   language: nl
mode: single


Hoogstwaarschijnlijk kan dit alles 3x zo kort of beter echter ben ik slechts een amateur die wat verzint en het werkt. :)

Who's general failure, and why is he reading my disk?


 • rorie
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 14:09
@OlafWeijers Jammer genoeg had ik dit helemaal gemost, hopelijk niet te laat, hier is mijn bijdrage:

Mijn meest favoriete, gebruikte en meest uitgebreide automatisering is toch wel het aansturen van de verlichting. Hierbij maak ik gebruik van Node-Red waarbinnen de verschillende automatiserings regels gedefinieerd zijn en zigbee2mqtt.
- Verlichting in de woonkamer / keuken wordt automatisch ingeschakelt wanneer de gemeten licht sterkte onder een bepaald niveau komt, uitgeschakelt wanneer deze weer boven een bepaald nivea komt.
- Wanneer de verlichting is ingeschakeld en de tv word aangezet dan dimt deze.
- Tussen 23.00 uur en 7 .00 uur schakelt de verlichting automatisch uit wanneer de tv, versterker en Sonos speakers uit staan en er 10 minuten geen beweging is waargenomen.
- Bij het betreden van de woonkamer in de nacht gaat de verlichting automatisch aan voor minimaal 10 minuten en schakelt automatisch weer uit wanneer er geen beweging meer is waargenomen, versterker, sonos speakers en tv uit staan.
- Spots in het plafond bij het kookeiland worden in de eerste instantie gedimd ingeschakeld (sfeer verlichting), bij het betreden hiervan gaan ze feller branden als je iets uit de keuken wilt pakken (werk verlichting). Na een aantal minuten geen beweging (gemeten door een bewegingssensor onder de plint van de keuken) word de verlichting weer gedimd.

 • d-vine
 • Registratie: Augustus 2006
 • Laatst online: 19:05
rorie schreef op maandag 23 januari 2023 @ 10:32:
@OlafWeijers Jammer genoeg had ik dit helemaal gemost, hopelijk niet te laat, hier is mijn bijdrage:

Mijn meest favoriete, gebruikte en meest uitgebreide automatisering is toch wel het aansturen van de verlichting. Hierbij maak ik gebruik van Node-Red waarbinnen de verschillende automatiserings regels gedefinieerd zijn en zigbee2mqtt.
- Verlichting in de woonkamer / keuken wordt automatisch ingeschakelt wanneer de gemeten licht sterkte onder een bepaald niveau komt, uitgeschakelt wanneer deze weer boven een bepaald nivea komt.
- Wanneer de verlichting is ingeschakeld en de tv word aangezet dan dimt deze.
- Tussen 23.00 uur en 7 .00 uur schakelt de verlichting automatisch uit wanneer de tv, versterker en Sonos speakers uit staan en er 10 minuten geen beweging is waargenomen.
- Bij het betreden van de woonkamer in de nacht gaat de verlichting automatisch aan voor minimaal 10 minuten en schakelt automatisch weer uit wanneer er geen beweging meer is waargenomen, versterker, sonos speakers en tv uit staan.
- Spots in het plafond bij het kookeiland worden in de eerste instantie gedimd ingeschakeld (sfeer verlichting), bij het betreden hiervan gaan ze feller branden als je iets uit de keuken wilt pakken (werk verlichting). Na een aantal minuten geen beweging (gemeten door een bewegingssensor onder de plint van de keuken) word de verlichting weer gedimd.
Zou je de NR willen delen?
Heb wel wat geautomatiseerde verlichting maar niet zo uitgebreid als ik dit lees

 • Hmmbob
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 18:10

ZZP'er en kijken of MoneyMonk iets voor jou is? DM me voor 50% korting in het eerste jaar (en ik 'n cadeaubon)!


 • TheFes
 • Registratie: Juni 2001
 • Laatst online: 22:10
Zeker ja! Is leuk geworden

Home Assistant configuratie


 • OlafWeijers
 • Registratie: Oktober 2021
 • Laatst online: 27-01 01:03

OlafWeijers

Redacteur netwerken & smarthome
Topicstarter
Dankjewel! Maar jullie vooral _/-\o_ bedankt _/-\o_ voor de hele toffe input. Fijn dat jullie zo uitgebreid de moeite en tijd hebben genomen om je ideeën te presenteren.

 • querex
 • Registratie: Oktober 2008
 • Laatst online: 25-01 22:28
JW te R schreef op donderdag 12 januari 2023 @ 14:24:
Leuk topic! Zag het helaas vandaag voor het eerst ...

Ik heb een CO2-gestuurde ventilatie op mijn kantoor en slaapkamer, waarbij de ventilator traploos wordt aangestuurd. Zodra de concentratie boven 650 ppm komt gaat 'ie op 30% draaien (dan hoor je nog niks, en langzamer heeft geen zin). Met een PID regeling houdt hij de concentratie in de praktijk onder de 800 ppm.
De ventilator gaat ook draaien als in de betreffende ruimte het licht brandt (gedetecteerd met een shelly i3, via MQTT doorgegeven).

Ik gebruik CO2 sensoren en ventilatoren die met een 0-10V signaal werken; meten en sturen gaat met een Mitsubishi Alpha-2 plc. Via Node-red lees ik hem uit, zodat ik in Home Assistant mooie plaatjes kan presenteren.

[Afbeelding]
Welke CO2 sensoren gebruik je? :) Thanks!

 • JW te R
 • Registratie: April 2010
 • Laatst online: 27-01 10:05
Deze

[Voor 85% gewijzigd door JW te R op 25-01-2023 12:44]


 • n0m0r3
 • Registratie: September 2000
 • Laatst online: 25-01 13:17
Dit zijn wel mijn favorieten :-)

Jaren geleden begonnen met HA, toen was mijn eerste automation:
Mijn auto alvast voor te verwarmen, alleen op een doordeweekse dag, als in mijn agenda een afspraak buiten de deur staat en de buiten temp lager is dan 3 graden.

Later toegevoegd:
MV automatisch inschakelen o.b.v. de luchtvovhtigheid in de badkamer.

En recent toegevoegd:
ESP8266 aan de deurbel gehangen. Indien er op de bel gedrukt wordt, dan wordt er een videu snapshot van de afgelopen 25sec gestuurd naar mijn HA-app en wordt het camera beeld op de tabled aan de muur (richting de voordeur) getoond. Is de chime van de bel handmatig uitgezet of op een bepaald tijdstip, dan wordt er een text-to-speech afgespeeld op de sonos en klinkt er een vrolijk deuntje.

En deze must-have:
Mijn HA en toebehoren hangen allemaal aan een UPS. indien de stroom uitvalt wordt er snel een backup gemaakt en deze wordt weggeschreven op mijn NAS. En ik krijg hier een notificatie van.

En voor wat inzicht in verbruik:
Op de laatste dag van de maand krijg ik een appie met daarin het totale verbruik en de kosten van: water, gas en elektra. zeer handig.

En dan nog de stemmetjes in huis:
Er wordt omgeroepen wanneer welke container aan de weg gezet moet worden.Er wordt omgeroepen wanneer de boodschappen worden bezorgd, en belangerijker.... wanneer het laatste moment is waarop nog boodschappen toegevoegd kunnen worden.. Wanneer de wasmachine klaar is, of de vaatwasser, of er een lekkage is bij de wasmachine of vaatwasser

 • ThinkPad
 • Registratie: Juni 2005
 • Laatst online: 01:06

ThinkPad

Moderator Wonen & Mobiliteit
MvandeK schreef op zaterdag 14 januari 2023 @ 09:37:
Wanneer er een update is dan wil ik daarvan een melding ontvangen
[...]
Ik gebruik daar changedetection.io voor in een Docker container. Die laat ik bepaalde pagina's in de gaten houden voor wijzingen. Ik heb de downloadpagina's van firmware updates erin zitten (router, switch etc), maar ook om producten in de gaten te houden zodat je kan toeslaan als het in de aanbieding is.

Gas besparen door CV-tuning | Elektriciteit besparen
Geen vragen via privébericht die ook via het forum kunnen a.u.b.


 • RMU
 • Registratie: Mei 2002
 • Laatst online: 26-01 11:19

RMU

robinmulderij.nl

GENETX schreef op zondag 15 januari 2023 @ 22:24:
Code hoop ik binnenkort breder te delen. Dit is pas de afgelopen dagen geschreven en ben nog bugs aan het wegwerken :+
Ben benieuwd hoe je dat met de vaatwasser gemaakt hebt, ziet er goed uit!

robinmulderij.nl


 • Slinkos
 • Registratie: Januari 2012
 • Laatst online: 23:11
ThinkPad schreef op woensdag 25 januari 2023 @ 13:49:
[...]

Ik gebruik daar changedetection.io voor in een Docker container. Die laat ik bepaalde pagina's in de gaten houden voor wijzingen. Ik heb de downloadpagina's van firmware updates erin zitten (router, switch etc), maar ook om producten in de gaten te houden zodat je kan toeslaan als het in de aanbieding is.
Die is handig! Laat ik nou ook Docker hebben draaien.

Is dit ook met Home Assistant te koppelen?

Aangeboden: MHI Airco Wifi controller (MHI-AC-Ctrl)


 • Hmmbob
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 18:10
Slinkos schreef op woensdag 25 januari 2023 @ 14:37:
[...]

Die is handig! Laat ik nou ook Docker hebben draaien.

Is dit ook met Home Assistant te koppelen?
Zeker, je kan een persistant notification aan laten maken:

https://github.com/caronc/apprise/wiki/Notify_homeassistant

(apprise is de notification library die changedetection.io gebruikt, in het tabblad "notifications" van je change detect.)

ZZP'er en kijken of MoneyMonk iets voor jou is? DM me voor 50% korting in het eerste jaar (en ik 'n cadeaubon)!


 • Baffel
 • Registratie: Juli 2005
 • Laatst online: 19:30
Ladon schreef op woensdag 11 januari 2023 @ 15:47:
...

3) Alle lichten in mijn huis worden voornamelijk bestuurd door automatiseringen. Mijn lichten gaan aan op basis van beweging en lichtniveau en gaan uit op basis van afwezigheid (radar) in de meeste kamers. Maar soms wil ik gewoon dat de lichten aan (of juist uit) blijven. Elke ruimte heeft een Philips Hue dimmer en als ik lang op de aan/uit-knop druk, schakelen de lichten in die kamer over op handmatige bediening totdat ik er weer lang op druk (of wanneer mijn nachtelijke opruimproces een groot aantal helpers reset, waaronder deze).

...
Welke sensor is die radar? Ik zoek een aanwezigheidssensor ipv motion sensor, maar ik vind niet direct iets.

 • GENETX
 • Registratie: Juni 2005
 • Laatst online: 23:43
RMU schreef op woensdag 25 januari 2023 @ 13:58:
[...]


Ben benieuwd hoe je dat met de vaatwasser gemaakt hebt, ziet er goed uit!
@RMU ik heb al eens wat gedeeld: GENETX in "Home Assistant: Open source Python3 home automation - deel 5"

Helaas kwam ik door wat Zigbee2Mqtt probleempjes nog niet toe aan het delen van de definitieve code. Mochten er specifieke vragen zijn, dan denk ik graag mee.

 • CodeBaker
 • Registratie: November 2022
 • Laatst online: 26-01 19:38
@baffel Ik heb zojuist deze https://zigbee.blakadder.com/Tuya_ZY-M100-S.html besteld van Ali. Binnenkort zal ik de ervaringen delen :)

 • jvanhambelgium
 • Registratie: April 2007
 • Laatst online: 22:17
rorie schreef op maandag 23 januari 2023 @ 10:32:
@OlafWeijers Jammer genoeg had ik dit helemaal gemost, hopelijk niet te laat, hier is mijn bijdrage:
- Verlichting in de woonkamer / keuken wordt automatisch ingeschakelt wanneer de gemeten licht sterkte onder een bepaald niveau komt, uitgeschakelt wanneer deze weer boven een bepaald nivea komt.
Hoe los je dan op dat als de verlichting is ingeschakeld natuurlijk je licht-sensor een pak hogere waarde gaat meten? Dus uitschakelen "als het boven een bepaald niveau komt" ? Hoe dan ?
Da's een soortgelijk probleem vb bij een erg bewolkte dag kan het binnen best donker worden, je zou dus een lampje aandoen (geen probleem) maar het uitschakelen is nu wat lastiger want je meting is niet meer objectief natuurlijk.

 • Gizz
 • Registratie: Maart 2001
 • Laatst online: 20:10

Gizz

Dunder-Mifflin, Inc.

@jvanhambelgium ligt eraan waar je je lichtintensiteit meet. Doe je dat met een sensor die beschenen wordt door je lamp, dan werkt het inderdaad niet.

Ik gebruik een sensor die buiten in de tuin hangt (Hue outdoor bewegingssensor, meet ook lux). Die meet perfect de lichtsterkte buiten en wordt natuurlijk niet beïnvloed door lampen die binnen inschakelen.

Canon EOS 5Dm3 + 5D + 7D + 300D + 1000FN + EF 17-40 4L + EF 35 1.4L + EF 50 1.8 + EF 80-200 2.8L + 550EX


 • rorie
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 14:09
jvanhambelgium schreef op woensdag 25 januari 2023 @ 21:09:
[...]


Hoe los je dan op dat als de verlichting is ingeschakeld natuurlijk je licht-sensor een pak hogere waarde gaat meten? Dus uitschakelen "als het boven een bepaald niveau komt" ? Hoe dan ?
Da's een soortgelijk probleem vb bij een erg bewolkte dag kan het binnen best donker worden, je zou dus een lampje aandoen (geen probleem) maar het uitschakelen is nu wat lastiger want je meting is niet meer objectief natuurlijk.
Bedankt voor je reactie, de locatie van de lichtsensor is erg belangrijk in dit geval. Deze mag dus niet in de buurt van een lamp zijn die door deze zelfde sensor word in of uitgeschakelt. Daarnaast moet de drempel om de verlichting in te schakelen een stukje hoger liggen dan de uitschakel waarde drempel (Hysterese).

Als lichtsensor gebruik ik de Xiaomi GZCGQ01LM, deze zit zo dicht mogelijk bij het raam en word nauwelijk beinvloed door ingeschakelde verlichting. Verlichting word hier in de woonkamer en keuken ingeschakelt wanneer de lichtsensor minder dan 46 lux meet en ingeschakelt als deze weer boven de 56 komt. Deze waardes kunnen natuurlijk nogal verschillen per woonkamer. Dit is gewoon een kwestie van proberen en bijstellen waar nodig. Door dit grote verschil tussen de in en uitschakel drempel gaat dit ook met een bewolke dag prima. In de praktijk werkt dat hier al jaren zonder problemen.

 • rorie
 • Registratie: Maart 2007
 • Laatst online: 14:09
Baffel schreef op woensdag 25 januari 2023 @ 17:00:
[...]

Welke sensor is die radar? Ik zoek een aanwezigheidssensor ipv motion sensor, maar ik vind niet direct iets.
Als radar zou je de Aqara presence detector FP1 kunnen gebruiken, word ondersteund door zigbee2mqtt. Volgens mij is er recent ook een nieuwe versie uitgekomen de FP2 die zelfs meerdere personen teglijk kan waarnemen.

 • Ladon
 • Registratie: Augustus 2002
 • Niet online
Baffel schreef op woensdag 25 januari 2023 @ 17:00:
[...]

Welke sensor is die radar? Ik zoek een aanwezigheidssensor ipv motion sensor, maar ik vind niet direct iets.
Zoals rorie ook al aangaf: Aqara presence detector FP1. Ze zijn officieel niet te koop in Nederland maar wel verkrijgbaar via AliExpress. Niet goedkoop maar zijn redelijk goed in waarvoor ze bedoeld zijn. Niet elke FP1 werkt evengoed als de andere. Het is soms nodig om per apparat verschillend te bepalen hoe gevoelig deze ingesteld dient te worden om 'false positives' te voorkomen.

Ali

 • OmeAnne
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 15:02
Ora et Labora schreef op dinsdag 20 december 2022 @ 11:23:
ETA
Als ik van het werk weg rij tussen 16:00-19:00, krijgt m'n vrouw een Telegram app hoe laat ik vertrokken ben en over hoelang ik thuis ben, file-informatie meegerekend. Tevens roept de Google-speaker dit in huis ook om zodat de kinderen het ook weten.
Ben ik halverwege de route ben, gebeurt dit nogmaals met uiteraard nieuwe file-informatie.
Ook is de tijd 16:00-19:00 te bypassen door handmatig een virtuele schakelaar om te zetten.

Airco
Aan de hand van de buitentemperatuur, wordt bepaald of de airco op de zomerstand of de winterstand moet. Dit wordt s'morgens vroeg automatisch ingesteld.
Daarna gaat hij rond 06:45 aan, verwarmen of koelen, maar alleen als de waarde boven een bepaalde temperatuur is (zomerstand) of onder een bepaalde temperatuur is (winterstand) en alleen als de functie "airco automatisch" (virtuele schakelaar) aan staat en alleen als er mensen thuis zijn.

Zodra er een bepaalde temperatuur wordt bereikt voor X tijd, schakelt hij uit en gaat weer aan als de grenstemperatuur weer bereikt is, uiteraard alleen als er mensen thuis zijn en de functie "airco automatisch" aan staat.

Zodra er niemand meer thuis is, gaat hij sowieso uit. Zodra er iemand thuiskomt, gaat hij aan maar alleen als het onder/boven de grenstemperatuur is en de functie "airco automatisch" aan staat.

Dit geldt ook als de functie "airco automatisch" uit staat en ergens op de dag wordt aangezet. Wederom controle, is er iemand thuis en is de temperatuur onder/boven de grenstemperatuur, dan pas aan.

Na 22:00 gaat hij sowieso uit. Als de functie "airco automatisch" wordt gedeactiveerd, gaat hij sowieso ook uit.

En dit alles uiteraard met de juiste temperatuurwaarden en modus.

Apparaat aan als uurprijs energie het goedkoopst is
Er wordt gekeken op welke tijd de energieprijs het laagst is (stroom), dit wordt ingevuld in een helper en deze helper kan de trigger zijn om een of meerdere apparaten aan te zetten zodat bepaalde apparaten worden gebruikt als de stroom het goedkoopst is.
Ben ik toch wel nieuwsgierig hoe de hele airco automatisering in elkaar steekt. Verwarmen sinds een poos ook met airco's.

 • Ora et Labora
 • Registratie: September 2003
 • Laatst online: 16:10
OmeAnne schreef op donderdag 26 januari 2023 @ 09:28:
[...]


Ben ik toch wel nieuwsgierig hoe de hele airco automatisering in elkaar steekt. Verwarmen sinds een poos ook met airco's.
Automatisering 1:
Check de buitentemperatuur, als deze boven de 21 is, wordt de automatisering "airco zomer" ingeschakeld en de "airco winter" uitgeschakeld. Is de temperatuur daaronder, de automatisering "airco winter" wordt ingeschakeld, de automatisering "airco zomer" uitgeschakeld.

Automatisering airco winter:
Triggers met ID "aan":
- Temperatuur woonkamer beneden de 19 graden.
- Tijd om 06:30
- Input boolean "airco automatisch" naar aan
- Groep familie status naar "home".

Triggers met ID "uit":
- Temperatuur woonkamer boven de 21 graden voor 1 uur.
- Groep familie status naar not_home
- Tijd 22:00
- Input boolean "airco automatisch" naar uit.

Acties met ID aan:
Voorwaarden:
- Groep familie is "home".
- Temperatuur woonkamer is onder de 19 graden.
- Input boolean "airco automatisch" is aan.
- Het is tussen 06:00 en 22:00.
Acties:
- Airco aanzetten.
- 5 seconden delay.
- HVAC mode op "heat".
- 2 seconden delay.
- Temperatuur op 23.

Acties met ID uit:
- Airco uitzetten.

De automatiseringen voor de zomer zien er bijna hetzelfde uit alleen is de trigger dat de temperatuur in de woonkamer boven de 24 graden komt en gaat uit als de temperatuur onder de 23 graden komt voor een uur en de HVAC staat op "cool" en de ingestelde temperatuur op 22.

Who's general failure, and why is he reading my disk?


 • OmeAnne
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 15:02
Check, ik ga er eens mee aan de slag.
Heb je dan trouwens niet continue piepjes in huis? Mijn LG's doen op elke actie piepen

 • OneStarter
 • Registratie: Maart 2016
 • Laatst online: 26-01 16:35
Hallo tweakers,

Bij deze mijn setje automatiseringen.

HomeKit
- When anyone arrives home -> lichten woonkamer aan
- When the last person leaves home -> alle lichten en apparaten uit

Shortcuts
- Als tweede iPhone wekker af gaat zet Hue nachtlamp aan op 1%. De eerste wekker snooze ik, bij de tweede gaat het licht aan om niet meer in slaap te vallen.
- Bij bluetooth connectie met auto -> open Flitsmeister en Spotify.

Windows PC
Hier gebruik ik dagelijks mijn eigen app OneStarter als homepage om snel scripts, apps en websites te openen.

Thuis netwerk
Adguard op een raspberry pi om adds netwerk breed te blokkeren. Misschien geen echte automation, maar is wel een leuk Tweakers-waardig project geweest voor me

 • prekz
 • Registratie: September 2008
 • Laatst online: 27-01 12:37
barrymossel schreef op dinsdag 20 december 2022 @ 11:02:
Stofzuiger
Hier rijdt iedere nacht om 3 uur de Roborock stofzuiger rond. Iedere nacht wordt uitgebreid gestofzuigd. Elke derde dag rijdt de Roborock een tweede rondje om uitgebreid te dweilen. Na de rondjes gaat ze dan braaf naar het laadstation. Maar wanneer ik de ochtend mijn telefoon van de lader haal (voor meer dan 2 minuten) dan rijdt de stofzuiger naar de prullenbak en ik krijg een melding dat dweil vervangen moet worden en het stofbakje leeg moet. Daarna druk ik op "return to dock" en verdwijnt de melding ook weer op mijn telefoon.
Ik heb even gezocht op het forum. Maar wil je eens delen hoe je dit gedaan hebt?
Heb je hem toevallig geflashed met Valetudo? Ik heb het idee dat dit soort zaken dan wel iets makkelijker te programmeren / aan te sturen zijn vanuit home-assistant.

 • altorf
 • Registratie: Maart 2012
 • Laatst online: 26-01 19:02
CodeBaker schreef op woensdag 25 januari 2023 @ 19:21:
@baffel Ik heb zojuist deze https://zigbee.blakadder.com/Tuya_ZY-M100-S.html besteld van Ali. Binnenkort zal ik de ervaringen delen :)
Ik heb deze al enige weken draaien. En moet zeggen tot mijn verbazing werkt hij beter als verwacht. Kan de afstand instellen, en heb hem compleet geautomatiseerd.

Heb deze sensor gemonteerd met 2 zijdig plakband aan een usb stekker. En deze onder mijn bureau gemonteerd. Als ik aankom gaan netjes mijn spots branden zodat ik in het licht kan werken.
Sensor valt geen enkele keer uit, en blijft zolang ik hier zit, ook al zit ik stil gewoon goed werken. Precies wat ik nodig had.

Helaas had ik wel de WIFI variant besteld en niet de zigbee versie. Dat wordt de volgende die ik bestel en dan inbouw voor in de woonkamer. Ben zeer benieuwd.

 • altorf
 • Registratie: Maart 2012
 • Laatst online: 26-01 19:02
Ora et Labora schreef op donderdag 26 januari 2023 @ 10:22:
[...]

Automatisering 1:
Check de buitentemperatuur, als deze boven de 21 is, wordt de automatisering "airco zomer" ingeschakeld en de "airco winter" uitgeschakeld. Is de temperatuur daaronder, de automatisering "airco winter" wordt ingeschakeld, de automatisering "airco zomer" uitgeschakeld.

Automatisering airco winter:
Triggers met ID "aan":
- Temperatuur woonkamer beneden de 19 graden.
- Tijd om 06:30
- Input boolean "airco automatisch" naar aan
- Groep familie status naar "home".

Triggers met ID "uit":
- Temperatuur woonkamer boven de 21 graden voor 1 uur.
- Groep familie status naar not_home
- Tijd 22:00
- Input boolean "airco automatisch" naar uit.
Heb wel interesse om de yaml file te zien van deze automations.

 • barrymossel
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 23:24
prekz schreef op donderdag 26 januari 2023 @ 13:18:
[...]


Ik heb even gezocht op het forum. Maar wil je eens delen hoe je dit gedaan hebt?
Heb je hem toevallig geflashed met Valetudo? Ik heb het idee dat dit soort zaken dan wel iets makkelijker te programmeren / aan te sturen zijn vanuit home-assistant.
Onze S5 is inderdaad geflasht met Valetudo. Bij de S7 is dat helaas nagenoeg niet mogelijk. Daarom is die geïntegreerd via Xiaomi Miio. Was nog best een werkje, maar het lijkt alsof er nu auto-discovery bestaat. Ik zie overigens ook dat er een Roborock integratie is, maar die werkt dus via Xiaomi Miio.

Ik heb overigens toentertijd deze guide gebruikt: https://smarthomepursuits...k-s7-with-home-assistant/ (zeker alle delen van die guide lezen, zitten leuke dingen tussen)

 • prekz
 • Registratie: September 2008
 • Laatst online: 27-01 12:37
@barrymossel
ik heb zelf ook een S5, dus dat komt goed uit.

Ik ga eens naar je guide kijken, thnx!

 • barrymossel
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 23:24
prekz schreef op donderdag 26 januari 2023 @ 13:50:
@barrymossel
ik heb zelf ook een S5, dus dat komt goed uit.

Ik ga eens naar je guide kijken, thnx!
Dan zou ik zeker naar Valetudo kijken. Werkt echt heel prima.

 • CodeBaker
 • Registratie: November 2022
 • Laatst online: 26-01 19:38
@altorf elke beweging wordt vast gesteld zeker? ivm huisdieren zoek ik daar nog een oplossing voor.

 • HenkEisjedies
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 23:02
Redelijk simpel, maar erg effectief:

Verwarming kantoor
Omdat we ons huis overdag tijdens thuiswerken niet helemaal willen verwarmen en we (nog) niet de mogelijkheid hebben om alleen onze kantoortjes te verwarmen heb ik twee electrische straalkacheltjes gekocht, maar ik merkte dat ik en mijn vrouw hem regelmatig vergaten uit te zetten. Dus ik heb nu twee smartplugs, twee bewegingsensoren en twee temperatuursensoren met elkaar in een automation gezet zodat:
- de verwarming alleen aangaat nadat er beweging is gedetecteert
- de verwarming aan gaat bij beweging als het kouder dan 18,8 graden is
- de verwarming gaat altijd uit als het > 19.1 graden is.
- de verwarming kan alleen aangaan tussen 9 en 6
Hierdoor hoef ik geen 360 m3 te verwarmen, maar slechts 60 oid.

Movie
De meestgebruikte automatisering hier is 'movie' roepen naar Siri die vervolgens een Hue Scene activeert. Deze Hue Scene maakt alle lampen in de huiskamer rood en zet de verlichting in de tuin uit, dat vinden wij ideal voor tijdens het kijken van een film. Dat ons huis er van buiten uitziet als een hoerenkeet boeit ons weinig.

 • altorf
 • Registratie: Maart 2012
 • Laatst online: 26-01 19:02
CodeBaker schreef op donderdag 26 januari 2023 @ 14:22:
@altorf elke beweging wordt vast gesteld zeker? ivm huisdieren zoek ik daar nog een oplossing voor.
Waarschijnlijk wel, maar ik heb geen huisdieren.

 • gac
 • Registratie: Mei 2010
 • Laatst online: 23:59
Soms bedenk je van die simpele dingen die best handig blijken: een knopje in de gang en als je er op drukt wordt via de Google Home speaker gemeld of en zo ja welke deuren en ramen er nog open staan (oké, hij controleert bij mij helaas niet of dichte deuren ook echt op slot zitten). Handig als snelle check voordat je het huis verlaat en laagdrempelig voor het hele gezin.

 • RobertMe
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 23:17
gac schreef op donderdag 26 januari 2023 @ 21:12:
(oké, hij controleert bij mij helaas niet of dichte deuren ook echt op slot zitten).
Ook daar heb ik al eens een oplossing van gezien. Contactsensor met 2 veertjes die in het kozijn zitten waar het slot in draait. Het (gesloten) slot sluit dan het circuit tussen de veertjes. En als het slot open is dan "hangen de veren dus in het luchtledige".

Dus in andere woorden: een contactsensor werkt op basis van de magneet in het andere deel die een stroompje geeft tussen twee punten op het PCB. Tussen deze twee punten kun je dus ook een draadje plaatsen waarbij het contact permanent open of dicht is afhankelijk van of het draadje wel of niet er tussen zit. Knip vervolgens het draadje in tweeën, zet aan beide kanten een veertje, en plaats de veertjes in het kozijn / gat waar het slot in valt. Je hebt vervolgens dus een open circuit. Draai je het slot dicht zal het, hopelijk metalen (uiteraard een voorwaarde) ervoor zorgen dat er een verbinding tussen beide veertjes is en daarmee dus ook verbinding tussen de punten op de contactsensor zelf. Dus wisselt ook de status van de sensor.

V.w.b. de "hack" met contactsensor dus hetzelfde als ik gedaan heb bij mijn bureaustoel. Waarbij ik een drukmatje, voor autostoelen, onder het "kussen" geplaatst heb. Dit matje heeft dan ook een lage of hoge weerstand op basis van of ik wel of niet in de stoel zit en zodanig schakelt de contact sensor.

 • powermarcel10
 • Registratie: December 2009
 • Laatst online: 27-01 11:24
barrymossel schreef op vrijdag 13 januari 2023 @ 09:01:
Deze vindt m'n vrouw wel fijn: ik lees altijd in bed en val na een minuut of vijf in slaap. Normaliter doe ik dan dus het nachtlampje niet uit. Maar nu geeft m'n Galaxy Watch door wanneer ik slaap en doet dan automatisch het nachtlampje uit. Werkt erg goed! Vanochtend nog wakker geworden met de e-reader in bed en lamp uit!
Cool! Kun je deze verder toelichten?? _/-\o_

 • TheFes
 • Registratie: Juni 2001
 • Laatst online: 22:10
powermarcel10 schreef op vrijdag 27 januari 2023 @ 09:13:
[...]


Cool! Kun je deze verder toelichten?? _/-\o_
Ik vermoed via de HA Companion app voor Android Wear. Die heeft een activity sensor, waar sleeping één van de mogelijke states is.

Home Assistant configuratie


 • barrymossel
 • Registratie: Juni 2003
 • Laatst online: 23:24
powermarcel10 schreef op vrijdag 27 januari 2023 @ 09:13:
[...]


Cool! Kun je deze verder toelichten?? _/-\o_
Inderdaad, HA Companion app voor Android Wear die aangeeft wanneer ik lig te maffen.

Gisteren de hele dag thuisgewerkt (passive en helemaal geen exercise), maar toch op de bank in slaap gevallen even. En toen maar naar bed gegaan :P---edit---
Ben overigens wel benieuwd hoe ie dit meet. Ik ging uit van hartslag, maar ik zie dat een uurtje wandelen wél als exercise wordt gezien, maar tijdens een uurtje sportschool sta ik gewoon op passive. Bijzonder. Bij beide zelfs Google Fit die de activiteit registreert.

---edit2---
Schijnbaar op basis van beweging. Dan is het logisch...

[Voor 22% gewijzigd door barrymossel op 27-01-2023 09:55]


 • TheFes
 • Registratie: Juni 2001
 • Laatst online: 22:10
barrymossel schreef op vrijdag 27 januari 2023 @ 09:43:
[...]

Inderdaad, HA Companion app voor Android Wear die aangeeft wanneer ik lig te maffen.

Gisteren de hele dag thuisgewerkt (passive en helemaal geen exercise), maar toch op de bank in slaap gevallen even. En toen maar naar bed gegaan :P

[Afbeelding]
Oh het was asleep ipv sleeping

Home Assistant configuratie


 • Ora et Labora
 • Registratie: September 2003
 • Laatst online: 16:10
OmeAnne schreef op donderdag 26 januari 2023 @ 10:48:
Check, ik ga er eens mee aan de slag.
Heb je dan trouwens niet continue piepjes in huis? Mijn LG's doen op elke actie piepen
Inderdaad maar dat "continue" valt eigenlijk wel mee, mede omdat ik de airco pas uitschakel na een uur als de ruimte op temperatuur is.
Volgens mij zou ik de piepjes ook uit kunnen zetten.
Maar als hij inschakelt hoor je 3x een piepje, en als hij uitschakelt ook 1x.
Laat dat een keer of 4-5 per dag zijn.
altorf schreef op donderdag 26 januari 2023 @ 13:30:
[...]


Heb wel interesse om de yaml file te zien van deze automations.
Dat heeft eigenlijk weinig zin omdat het precies zo is als ik omschreven heb en de apparaten allemaal persoonlijk zijn natuurlijk. Dus elke naam is anders maar als je het echt wilt wil ik het wel posten hoor.

[Voor 26% gewijzigd door Ora et Labora op 27-01-2023 14:55]

Who's general failure, and why is he reading my disk?


 • koelkast
 • Registratie: Juni 1999
 • Niet online
GENETX schreef op zondag 15 januari 2023 @ 22:24:
Ik zie al een paar leuke automations langskomen hier :) . Ik heb er ook 4 om te delen.
Runlevels
In plaats van scenes maak ik gebruik van "runlevels". Op basis daarvan kunnen automations gemakkelijk afgestemd worden op het feit of ik thuis ben, slaap, of weg ben bijvoorbeeld. De runlevels zijn daarmee een constante factor en geen eenmalige activatie. De runlevels:
1. Weg (vakantiemodus)
2. Afwezig
3. Slapen
4. Thuis
5. Media
6. Movie

Zo zal bij het ondergaan van de zon en het actief zijn van de Movie runlevel automatisch het licht slechts gedimd (theater mode) aan gaan in plaats van vol. Of worden meldingen niet naar de chromecasts gestuurd indien runlevel <= 3. Runlevels worden zoveel mogelijk op basis van observaties uit sensoren geactiveerd.
Thermostaat Agenda Override
Zelf heb ik een Nefit Easy slimme thermostaat met klokprogramma. Doorgaans is dat ook de modus waarin deze staat als ik thuis ben of in de "Omgevign" ben. Die laatste doe ik met een 50km radius zone om mijn huis om te zorgen dat de CV toch aan slaat om het huis voor te verwarmen. Pas als ik buiten de 50km radius kom gaat de thermostaat naar handmatige bediening met een lager setpoint. Je kan dat als een vakantiemodus zien.

Maar het mooiste is toch wel de override. Ik heb Home Assistant aan mijn agenda gekoppeld, waarin ik een "thermostaat" agenda heb. Hierin kan ik afspraken maken met een getal, wat dus het setpoint is. Als er een agenda item van de agenda "thermostaat" actief is, dan wordt het klokprogramma overgeschreven door het ingestelde setpoint uit de agenda. Op die manier kan ik bij het maken van een afspraak al gelijk ook de thermostaat inplannen zonder dat ik het klokprogramma steeds moet aanpassen.

De automation zit in mijn AppDaemon code (hier zie je ook de runlevel en een algehele automation enable langskomen)
Python:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
import appdaemon.plugins.hass.hassapi as hass
import const

class KlimaatApp(hass.Hass):
  def initialize(self):
    self.temp_heating = 19.0
    self.temp_away = 17.0
    self.listen_state(self.agenda_changed, "calendar.thermostaat")

  def agenda_changed(self, entity, attribute, old, new, kwargs): 
    if self.get_state(const.auto) == "on":
      if new == "on":
        try:
          tempSet = float(self.get_state("calendar.thermostaat", attribute="message"))  
          self.call_service("climate/set_temperature", entity_id = "climate.nefit_nefit", temperature=tempSet)
          self.call_service("climate/set_preset_mode", entity_id = "climate.nefit_nefit", preset_mode="Manual")
        except: 
          self.call_service("climate/set_temperature", entity_id = "climate.nefit_nefit", temperature=self.temp_away)
          self.call_service("climate/set_preset_mode", entity_id = "climate.nefit_nefit", preset_mode="Manual")
      else:
        rl = int(float(self.get_state("input_number.runlevel")))
        if rl >= const.rlSleep:
          self.call_service("climate/set_preset_mode", entity_id = "climate.nefit_nefit", preset_mode="Clock")
Laagste prijzen algoritme
Niet echt een automation, maar wel iets handigs. Sinds ik een dynamisch tarief heb wil ik gebruik kunnen maken van lage prijzen. Daarom heb ik een script wat de prijzen (en ook CO2) als input neemt. Daarnaast heb ik een vector met gemiddelde verbruik per kwartier voor mijn witgoed. Door een simpele exhaustive search kan ik dan het goedkoopste of duurzaamste moment vinden en ook gelijk berekenen wat een wasje kost en de bijbehorende uitstoot (zie afbeelding onderaan). De optimale starttijd wordt weergeven, net als een aantal uren om de was mee uit te stellen zodat ik dat direct op mijn apparatuur kan invullen :*)

Ik ben de code nog aan het finetunen voor ik een hele rits online wil gooien, een oudere versie kun je hier al vinden:
GENETX in "Home Assistant - Show je setup"

Helaas is momenteel de gCO2eq/kWh voorspelling van Zonneplan stuk :( Toen het wel werkte zag je ook duidelijk verschil dat laagste prijs != duurzaamste:
GENETX in "Home Assistant - Show je setup"

Edit: Zonneplan geeft me weer een CO2 voorspelling O+
Slimme witgoed
En bovenstaande kan ik nog een niveau hoger tillen. Waar mijn wasmachine en droger in een "pauze" modus blijven na het ontnemen van de stroom, gaat mijn vaatwasser netjes door met zijn werk als de stroom er weer op gezet wordt! Dus dat kunnen we mooi slim maken met een powerplug er tussen :) .

Daarvoor heb ik een input toegevoegd waar ik de starttijd en datum in kan vullen (zie figuur hieronder). Met de knoppen daarboven kan ik direct de optimale starttijd overnemen. Als ik de "Smart Start"-functie activeer dan zal deze bij en vermogenspiek de schakelaar van de poweplug uit zetten na 15 seconden. Dat geeft mij tijd om nog het programma in te geven. Ik had liever gehad dat ik een mooie piek na het starten zou kunnen detecteren, maar het aanzetten van de vaatwasser trekt een te hoge piek zodat ik deze niet kan onderscheiden van de echte "operationele" modus van de vaatwasser. Dus 15 seconden it is.

Vanaf dan gaat er een timer lopen met de ingegeven tijd. Op dat moment springt de schakelaar weer op aan en hervat de vaatwasser zijn taak waar deze dus nog maar amper aan toe is gekomen. Onlangs heb ik daarmee al een vaatwas gedaan om kwart over 3, het goedkoopste moment.

[Afbeelding]

Code hoop ik binnenkort breder te delen. Dit is pas de afgelopen dagen geschreven en ben nog bugs aan het wegwerken :+
Wow, geweldig bedacht en uitgevoerd, thanks voor alle inspiratie.
Wat betreft witgoed heb ik een vawa, een wama en een wadro waarvan de laatste zijn programma niet hervat nadat ie stroomloos is geweest, helaas. Met jouw tip kan ik 'm eenvoudiger via startuitstel starten op een handige goedkope tijd.

Wat ik me wel afvraag: hoe is het voor je apparatuur als het geregeld hard wordt afgesloten van het stroomnet? Is dat niet schadelijk voor de apparatuur op korte of langere termijn?

 • gebruiker_brink
 • Registratie: Maart 2006
 • Niet online
Ik las het artikel en wilde graag ook mijn bijdrage leveren, misschien wel voor een deel 2, dus bij deze!

Voor corona ben ik begonnen met een paar lampen-, brievenbus- en wasmachine automatiseringen.
Door corona extra tijd erin kunnen steken en helemaal los gegaan om tientallen automatiseringen te maken.

Criteria van mijn automatiseringen moeten zijn: lokaal kunnen draaien (non-cloud), ook te overrullen zijn met de normale/ouderwetse knoppen (deze ook slim maken) en werken ongeacht wie er aanwezig is (geen extra tracker of app nodig).

Ik volg, hier op tweakers en er buiten, diverse fora en nieuwsgroepen om nieuwe ideeen op te doen om toe te voegen aan mijn eigen automatiseringen. Misschien zitten hier nog wat leuke tips voor jou bij!

Ik ben nu ook begonnen om alle onderstaande automatiseringen (en meer) uit te schrijven en online te zetten want ondertussen heb ik al zoveel interessante automatiseringen draaien en wil ik deze opgedane kennis graag delen.

Hier volgt een opsommingen van enkele die nu heb draaien in mijn inmiddels slim geworden huis.

Brievenbus
Melding als er post is bezorgd. (contactsensor met een los magneetje aan de klep)
Melding als de post uitsteekt (als de contactsensor verbroken is en na 1 minuut nog niet weer gesloten is)

Wasmachine/droger/vaatwasser
Melding als de wasmachine/droger/vaatwasser klaar is: (op basis van slimme tussen stekker met energiemeter)

Woonkamer lampen
Lampen faden in en uit meegaand op de schemering. (slimme lampen + lux sensor die licht van binnen en buiten tegelijk opvangt)
Lampen gaan automatisch uit als bij het naar bed gaan. (slimme lampen + uitzetten bed lampjes)
Lampen dimmen na een paar minuten als de film-speler aan staat. Deze worden weer feller als er iemand in de keuken wordt gedetecteerd.

Kerstverlichting
Kerst deco op batterijen verbinden aan het stopcontact (voorzien van battery-eliminators en meerdere samengevoegd op een active usb-hub en deze is weer gevoed via een slimme stekker waardoor deze te automatiseren zijn)

Mechanische afzuiging
Gaat nu aan/uit op basis van: vochtigheid/temperatuurbadkamer, vochtigheid/temperatuurkeuken, temp/vochtigheid verschil keuken/badkamer, duur van een WC bezoek (lux waarde boven waarde x gedurende tijd Y) (MV aansturing d.m.v. extra remote gekoppeld aan een ESP) https://vdbrink.github.io/esphome/orcon_mechanic_ventilation

Aquarium
Verlichting automatisch aan/uit (slimme stekker)
Temperatuur waarschuwing melding als het water te heet/koud is (ESP met waterbestendige temperatuur sensor)

Wasruimte
Lampen aan/uit bij betreden/verlaten (deurcontact + slimme lamp)
Ontvochtiger aan op basis van luchtvochtigheid (vochtigheid sensor + ontvochtiger die ook aan gaat met een slimme stekker)
Melding als de waterbak vol zit (lekkage sensor in de ontvochtiger)

(Slaap)kamers
Lamp aan als je binnen komt lopen (deurcontact + slimme lamp)
Ontvochtiger 's avonds aan op basis van een te hoge luchtvochtigheid (vochtigheid sensor + ontvochtiger die ook aan gaat met slimme stekker)
Melding als de ramen in de zomer open kunnen als het buiten koeler is dan binnen (binnen- + buiten temperatuursensor)
Melding raam openen als de Co2 waarde te hoog is (ESP co2 sensor) https://vdbrink.github.io/esphome/co2_senseair_s8_sensor

Keuken
Afzuiging aan op basis van temp/vochtigheid (temperatuursensor in de afzuigkap)
Lamp aan op basis van aanwezigheid + licht (motion sensor met lux + ledstrip met slimme stekker)

Werkplek
Computerscherm + lampjes + telefoonlader aan als ik op mijn burostoel ga zitten (autostoel druksensor in de stoel)
Extra kachel aan op basis van temperatuur en aanwezigheid (temperatuursensor + stoelbezetting)

Buiten
Melding als het heerlijk weer is om buiten te zitten (o.b.v. temp, vochtigheid, lux, zonkracht van het weerstation)
Melding dakraam sluiten als deze open is en er regen verwacht wordt binnen een kwartier (contact sensor dakraam + api buienradar/weerstation)
Melding parasols inklappen als het te hard waait (weerstation voor buiten temperatuur en wind snelheid)

Kleding-/meter-/voorraadkast
Lamp aan als je de kast opent (Ledlampje op batterijen met een PIR sensor. Niet connected, wel slim/handig!)

Auto
Melding om de auto af te dekken als het dauwpunt lager dan -1 is 's avonds. Dan is er grotere kans op moeten krabben in de morgen! (weerstation)
Melding naar het thuisfront als ik weg rij vanaf mijn werk

Papier/afval buiten zetten
Melding als het papier/afval aan de weg gezet moet worden.

Elektrische hetelucht oven
Je schijnt te kunnen zien, aan het stroomverbruik, wanneer een hetelucht oven op temperatuur is. Daar kun je dan een melding aan koppelen zodat je niet steeds hoeft te checken of hij al warm genoeg is. Ik las deze ergens en vond het erg goed gevonden! Staat op mijn todo lijst (net als zoveel andere toffe automatiseringen) maar is lastig te bereiken.
Pagina: 1


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee