jbdeiman schreef op maandag 19 december 2022 @ 16:05:
[...]
Maar een Winnaarsmentaliteit wil niet zeggen dat je sch*** aan de rest moet hebben. Daar zit i.m.o. het grootste verschil, je mag best respect hebben voor anderen en partijen er omheen, dat je in de wedstrijd tot het scherpst van de snede speelt, prima, maar regels zijn regels en daarin moet 1 lijn worden getrokken. Dat je na de wedstrijd dan nog zo jezelf moet laten zien (op een negatieve manier), door geen hand te willen geven, boos te (blijven) doen, en maar na te blijven trappen, dan raak je het respect snel kwijt.
Het is niet alsof direct na het fluitsignaal alle adrenaline uit het systeem weg is en dat men direct de knop om kan zetten.
Idealiter heb je inderdaad een basis aan respect en moet dat in principe direct na de wedstrijd weer een niveau hoger liggen, de realiteit is weerbarstiger.
Wat ik bedoel is dat Winnaarsmentaliteit niet betekent dat je nergens anders meer op hoeft te letten en het prima is als je iemand een rotschop geeft, jij geel krijgt en de tegenstander er geblesseerd af moet. Of dat je na een wedstrijd negatief de aanddacht moet zoeken (beker voor de penis door de keeper, of al die Argentijnen die dagenlang lopen te zieken nadat ze van NL hadden gewonnen). Dat heeft niets meer met topsportmentaliteit te maken.
Zeker, dat moeten we niet normaliseren en daar mag en moet wellicht gereageerd op worden dat dit er niet bij hoort. Daar zal niemand het mee oneens zijn. Zo ook die rotschop, handen in gezicht, vechtpartijtjes en zo kan je een hele reeks neerzetten.
Je kan ook topsporter zijn doordat je (A La Ronaldo) keihard aan jezelf werkt, zorgt dat jij beter bent dan een ander. Je hoeft je tegenstander niet zwakker te maken, je moet zorgen dat je zelf sterker wordt. Dat laatste kenmerkt een topsporter in mijn ogen en niet andersom. Of 'gebruik maken' van je status, omdat je weet dat je wel (of meer) beschermd wordt t.a.v. anderen, valt i.m.o. ook onder het verzwakken van je tegenstander. Alles doen om te winnen, op zichzelf prima, maar wel voor iedereen binnen dezelfde kaders/ binnen dezelfde lijntjes.
Welke speler in de top van het voetbal werkt niet hard en maakt de aangehaalde speler (C. Ronaldo) nooit
een fout door uit te halen naar anderen?
De scheidsrechter zou die status niet mee moeten nemen en derhalve zou er geen voordeel (of nadeel) moeten zijn. Ook hier is de realiteit weer anders, het zijn mensen en geen robots en dat heeft nadelen. Een speler die veel schwalbes maakt zal sneller gestraft worden zelf op false positives. Een speler die normaal zonder overtredingen speelt en er af en toe één maakt zal daar gemakkelijker mee weg komen. Spijtig maar helaas.
Dat zo'n Lahoz al aangeeft dat voor van die unieke spelers als Messi de regels wat anders gebruikt moeten worden, zegt daarin genoeg zeg maar. Je zet als echte topsporter toch eerlijk winnen, boven winnen? Hoeveel is een titel waard als dat niet eerlijk is gebeurt?
(Waarmee ik geenszins bedoel te stellen dat Argentinië de titel niet verdiend heeft, maar ik wil hiermee aangeven wat i.m.o. een échte topsporter kenmerkt in mijn ogen)
Maargoed, de voetbalwereld is nu eenmaal door en door verrot en dat komt niet in de laatste plaats door de belachelijke vergoedingen die daarin rondgaan.
Delta's in het toepassen van regels moet voorkomen worden maar dat gaat bijzonder lastig zijn met een mens op het veld
(en de dyanmiek tussen spelers en scheidsrechters die er momenteel is). Conform regels handhaven zou de basis moeten zijn en interpretatie van regels zou zo minimaal mogelijk moeten gebeuren, één lijn en conform regels straffen. De regels laten meer dan genoeg toe om bijvoorbeeld tijdrekken te voorkomen maar het wordt niet gehandhaafd en dit is op meerdere vlakken.