• ColeJ
  • Registratie: Juni 2019
  • Laatst online: 21:42
Allen,

Momenteel heb ik een aantal jaar in de audit gewerkt bij Deloitte. Daarna ben ik als controller begonnen bij een middelgroot bedrijf (100mio omzet) en ben daar nog steeds werkzaam, dit doe ik nu een jaar of 5. Ik ben afgestudeerd aan de VU met de master Accounting & Control.

Ik heb een prima salaris en de banen liggen, zoals bijna in elke sector, voor het oprapen. Echter, het lonkt al tijden om als ZZP-er aan de gang te gaan. Ik zie het om mij heen bij verschillende oud collega's, financieel lijkt het zeer aantrekkelijk. Daarbij al die kleine voordelen die je als ondernemer kunt doen zijn erg interessant. Ook het onafhankelijk zijn vind ik erg aantrekkelijk. Een nadeel is dat ik nu echt op fiets afstand van kantoor woon en als ZZPer zit ik waarschijnlijk ieder half jaar ergens anders. Het kan dan zijn dat er (forse) reistijd gaat komen.

Mijn thuis/gezin situatie is erg stabiel en er zijn meer dan voldoende middelen om eventuele tegenvallers op te vangen. Tevens ben ik van mening: mocht niet lukken of ik ben het zat, in loondienst kan altijd weer.

Uiteraard ben ik bekend met pensioen, AOV etc. Waarschijnlijk als ik zelf het pensioen ga regelen bij Brand New Day oid, krijg ik een beter pensioen dan dat ik in loondienst blijf.

Het idee is om dan als ZZPer aan de slag te gaan op het gebied van Finance & Control. Hoe denken jullie hierover? Is het teveel rozengeur en maneschijn?

  • unifi
  • Registratie: September 2021
  • Niet online
Ik denk dat het niet uitmaakt wat 'wij' hier van denken ;-)

Je kan pas echt beoordelen of het wat voor je is als je het geprobeerd hebt. Als je een teken zoekt om te beginnen: bij deze. Go for it.

  • Greyfox
  • Registratie: Januari 2001
  • Laatst online: 20-03 23:19

Greyfox

MSX rulez

Als er 1 moment is om het uit te proberen is het nu wel.
Ondernemerschap kent vele vormen, maar of je eenpitter blijft of doorgroeit is een mindset.
Die heb je of heb je niet.
Kijk niet alleen naar de financien (zeker nu het economisch nog goed gaat), maar ook wat je plan is als het minder gaat of.

MSX 2 rulez more


Anoniem: 1027889

Just do it.

Als ZZPer F&C zijn er meer dan voldoende opdrachten en als het niet lukt kun je snel weer in loondienst. Je geeft aan dat er meer dan voldoende middelen zijn om tegenvallers op te vangen.

Dus wat houdt je echt tegen?

P.S.: ik ben nu ook stapsgewijs bezig met ZZPen

  • ColeJ
  • Registratie: Juni 2019
  • Laatst online: 21:42
Wat mij tegen houdt is toch de drempel om de huidige baan op te zeggen, uit de comfort zone te stappen. Wat ik ook lastig vind is om een tarief te bepalen. Ik heb een vrij groot (LinkedIn) netwerk en vanuit daar kan ik vast wel aan opdrachten komen. Zijn er ook een soort platforms met F&C interim opdrachten?

Anoniem: 1027889

ColeJ schreef op donderdag 23 juni 2022 @ 10:51:
Wat mij tegen houdt is toch de drempel om de huidige baan op te zeggen, uit de comfort zone te stappen. Wat ik ook lastig vind is om een tarief te bepalen. Ik heb een vrij groot (LinkedIn) netwerk en vanuit daar kan ik vast wel aan opdrachten komen. Zijn er ook een soort platforms met F&C interim opdrachten?
Via recruiters kun je ook een voet tussen de deur krijgen. Ik weet dat Michael Page ook een ZZP tak heeft.

  • theHoff
  • Registratie: April 2006
  • Niet online
ColeJ schreef op donderdag 23 juni 2022 @ 10:51:
Wat mij tegen houdt is toch de drempel om de huidige baan op te zeggen, uit de comfort zone te stappen. Wat ik ook lastig vind is om een tarief te bepalen. Ik heb een vrij groot (LinkedIn) netwerk en vanuit daar kan ik vast wel aan opdrachten komen. Zijn er ook een soort platforms met F&C interim opdrachten?
Waarschijnlijk heb je in je netwerk ook wel ZZP-ers in jouw vakgebied waar je goed contact mee hebt (gehad). Ik zou hen vragen wat ze ongeveer per uur vragen en bij je eerste opdracht daar ook aan vasthouden. Zeker niet te veel nadruk leggen op "dit is m'n eerste opdracht". Je kent de job, je weet hoe de markt werkt. Maakt niks uit dat het je eerste opdracht is.
Overigens is dit niet je vakgebied, maar hier is ook heel veel info in te vinden Het freelance ICT-ers discussie topic

  • B-Real
  • Registratie: Juni 2009
  • Laatst online: 22:07
Het kan dan zijn dat er (forse) reistijd gaat komen.
Als je eigen baas bent kun je dat natuurlijk ook zelf bepalen. De kans is natuurlijk wel aanwezig dat je niet altijd een opdracht op fietsafstand gaat vinden zoals nu je werk wel is.
Echter, met het hybride werken tegenwoordig is het ook wat minder erg om een paar dagen in de week wel iets meer reisafstand te hebben.

Waarschijnlijk zie je bij je eigen organisatie ook dat vacatures maar lastig ingevuld worden en op den duur (tijdelijk) worden opgevuld door een inhuurkracht. Tijdelijk is daarin vaak een heel rekbaar begrip.
Waarschijnlijk kun je de uurtarieven van die krachten ook wel achterhalen ;)

Uurtarief hangt ook af van de functie die je gaat vervullen. Medewerker administratie betaald minder als een FC/BC functie en die betaald vervolgens weer minder als een teamleider/MT functie.
Zijn er ook een soort platforms met F&C interim opdrachten?
In het genoemde Freelance ICT-ers topic komen regelmatig dergelijke sites voorbij voor ICT-ers. Ik ben idd ook wel benieuwd of iemand een goede site weet voor financials :)

  • Lisadr
  • Registratie: Oktober 2007
  • Laatst online: 21-03 00:53
Members only:
Alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers. Inloggen

GoT, You have to love it!


  • T-8one
  • Registratie: Oktober 2001
  • Laatst online: 16:29

T-8one

take it easy, take a sisi

Ik heb enkele jaren geleden voor dezelfde keuze gestaan en er heel bewust voor gekozen niet te gaan ZZPen, vanwege de reden die jij ook aangeeft, de onzekerheid om een klus in de buurt te hebben. Ik heb veel in de consultancy gewerkt met bijbehorende reistijden, dat was leuk zonder kinderen, toen er kinderen kwamen vond ik dat een stuk minder aantrekkelijk.
Ik werk nu relatief dicht bij huis, als ik ga ZZPen is het risico mij te groot dat ik een klus op meer dan één uur reizen aan moet nemen, dat is mij de eventuele extra inkomsten niet waard.
Nu kan ik om 1800 thuis zijn en samen met mijn partner en de kinderen eten en daarna nog lekker even sporten.
Dat icm de zekerheid dat ik in de buurt werk geeft mij erg veel rust.

Om je minimale tarief te bepalen zou je de volgende richtlijn kunnen gebruiken:
huidige jaarinkomsten vermenigvuldigen met 1.6 en dan delen door het aantal arbeidsuren per jaar.

Bij de meeste uitvragen staat wel een maximaal tarief, tenminste bij de uitvragen die ik voor mijn werkgever uitzet wel.

[Voor 16% gewijzigd door T-8one op 23-06-2022 11:48]

GP 32 the most powerfull handheld in the world :P


  • KatirZan
  • Registratie: September 2001
  • Laatst online: 16-03 14:42

KatirZan

Wandelende orgaanzak

Binnen finance (control) liggen de banen voor het oprapen ja, en als ZZP-er kan je hier flink je voordeel uit behalen.

Financieel gezien zal je er op vooruit gaan. Fiscaal gezien is het aantrekkelijk. Pensioen kan je zelf regelen.

Het enige nadeel van het ondernemerschap is de onbeperkte uren die je kan maken, daarnaast geen WW rechten meer hebt vanaf het 3e jaar na starten.
Verder zit je in een branche waarin je alle bekende externe kosten niet hoeft te maken, het meeste kan je hieruit zeker wel zelf. Verder is het vrijwel letterlijk uurtje-factuurtje.

Zoals al gezegd, dit is een ideale tijd om dit uit te proberen. Mocht het niets worden, dan is de stap naar werknemerschap weer heel snel gemaakt. Let wel op je WW termijn, wij adviseren starters altijd binnen 3 jaar te bepalen of het gaat werken, zo verlies je geen WW rechten en heb je toch ruim de tijd om het ondernemerschap te proeven.

Ik heb 10 jaar geleden de stap gemaakt en heb ondertussen aardig wat mensen voor mij werken (zelfde sector) in loondienst en naast de werkuren (+/- 60 tot 70 uur pw) heb ik er alleen maar voordeel uit ontvangen. Daarnaast is het inkomen ruim verdrievoudigt ten aanzien van wat ik in loondienst zou kunnen verdienen, heb ik een eigen lijfrenteopbouw en een AO verzekering.
Ook ik zou nog steeds terug kunnen stappen naar werknemerschap, laat het niet dat ik er financieel flink op achteruit zou lopen.

Dus : Als dit je "lonkt" dan moet je het eigenlijk gewoon proberen!

Wabbawabbawabbawabba


  • macnerd
  • Registratie: Oktober 2002
  • Laatst online: 19:08

macnerd

No Apples please :-)

Je kunt natuurlijk als ZZP'er beginnen, maar je kunt er uiteraard ook over 1-2 jaar een BV van maken, waarbij je zelf ook in loondienst bent met bijbehorende voordelen (zoals WW). Winsten vallen dan in box 2, en ik verwacht dat dat gunstiger is dan inkomstenbelasting in box 1. Bovendien kun je risico's afdekken. Wat ik ook vaker heb gezien, is een structuur met meerdere BV's: klanten in 1 BV, personeel in een andere BV, pand in weer een andere BV etc.

MacNerd


  • ColeJ
  • Registratie: Juni 2019
  • Laatst online: 21:42
Bedankt voor alle antwoorden. Winsten in box 2 en dan rijk rekenen ga ik niet doen. Box 2 gaat zeer waarschijnlijk op de schop.

  • Hydra
  • Registratie: September 2000
  • Laatst online: 17:42
macnerd schreef op donderdag 23 juni 2022 @ 15:19:
Je kunt natuurlijk als ZZP'er beginnen, maar je kunt er uiteraard ook over 1-2 jaar een BV van maken, waarbij je zelf ook in loondienst bent met bijbehorende voordelen (zoals WW). Winsten vallen dan in box 2, en ik verwacht dat dat gunstiger is dan inkomstenbelasting in box 1.
Als ZZPer; dat is veel te kort door de bocht. Of je beter af bent als BV is enorm afhankelijk van je omzet en hoeveel je in je bedrijf houdt.

https://niels.nu


  • Jazzy
  • Registratie: Juni 2000
  • Laatst online: 23:26

Jazzy

Moderator SSC/PB

Moooooh!

macnerd schreef op donderdag 23 juni 2022 @ 15:19:
Je kunt natuurlijk als ZZP'er beginnen, maar je kunt er uiteraard ook over 1-2 jaar een BV van maken
Je haalt twee dingen door elkaar. ZZP-er of freelancer zijn slaat op werken zonder in loondienst te zijn. Een eenmanszaak, BV of VOF zijn voorbeelden van bedrijfsvormen. Je kunt dus prima ZZP-er zijn als DGA van een BV.

Exchange en Office 365 specialist. Mijn blog.


  • Jazzy
  • Registratie: Juni 2000
  • Laatst online: 23:26

Jazzy

Moderator SSC/PB

Moooooh!

Hydra schreef op donderdag 23 juni 2022 @ 15:24:
Als ZZPer; dat is veel te kort door de bocht. Of je beter af bent als BV is enorm afhankelijk van je omzet en hoeveel je in je bedrijf houdt.
Je kunt zelfs voor een BV kiezen voor andere dan fiscale redenen, bijvoorbeeld om bezit en risico te scheiden, omdat je iets eenvoudig over wilt kunnen dragen of omdat je met anderen wilt participeren.

Exchange en Office 365 specialist. Mijn blog.


  • Sander
  • Registratie: Juni 2004
  • Niet online
Als ik zo lees wat je voorstelt doe je hetzelfde werk in een andere constructie en ik kan je uit ervaring vertellen, voor je het weet zit je semi-vast in een opdracht voor 5 jaar en heb je behalve je ZZP inkomen hetzelfde als dat je nu hebt... De vraag is beetje of dat je dan meer/andere voldoening geeft dan die je nu hebt? In hoeverre zou je ook overwegen om bijvoorbeeld meerdere kleine klussen te doen? Er zijn genoeg MKB partijen te klein voor een fulltime controller, maar groot genoeg om er 1tje op parttime basis in te huren, zo kun je dan een steady inkomen van 1 of 2 grotere klussen combineren met wat kleinere, dan ben je (in mijn ogen) ook echt zelfstandig en enigzins aan het ondernemen

  • Ypuh
  • Registratie: Oktober 2013
  • Laatst online: 21:04
Volgens mij is iedere ZZP'er begonnen met dezelfde gedachten. Het lijkt mij altijd verstandig om vanuit een gezonde, stabiele positie te overwegen, en niet vanuit nood.

Zelf geen ervaring met ZZP'en. Ik schat zo in dat je een jaar of 5 op me voorloopt, dat is grofweg de periode die ik voorgenomen heb om ervaring op te doen, een stabiele (financiele) situatie op te bouwen en vanuit daar een nieuwe uitdaging te zoeken in het ondernemer zijn naast de dagelijkse werkzaamheden.

  • Zebby
  • Registratie: Maart 2009
  • Laatst online: 22:43
Mijn grootste angst zit hem altijd in het vinden van opdrachten. Mijn marketing skills zijn niet de beste. Als je dat wel hebt, en vertrouwen in je skillset, waarom niet?

  • We Are Borg
  • Registratie: April 2000
  • Laatst online: 21:52
macnerd schreef op donderdag 23 juni 2022 @ 15:19:
Je kunt natuurlijk als ZZP'er beginnen, maar je kunt er uiteraard ook over 1-2 jaar een BV van maken, waarbij je zelf ook in loondienst bent met bijbehorende voordelen (zoals WW).
Leuk dat je er een BV van maakt, maar als DGA heb je dan echt geen recht op WW
Winsten vallen dan in box 2, en ik verwacht dat dat gunstiger is dan inkomstenbelasting in box 1.
Als DGA moet je een conform salaris uitkeren
Wat ik ook vaker heb gezien, is een structuur met meerdere BV's: klanten in 1 BV, personeel in een andere BV, pand in weer een andere BV etc.
Dit begint wel heel erg op borrelpraat op een verjaardag te klinken: waarom is dit een relevante tip voor de TS?

  • Ypuh
  • Registratie: Oktober 2013
  • Laatst online: 21:04
Zebby schreef op donderdag 23 juni 2022 @ 15:34:
Mijn grootste angst zit hem altijd in het vinden van opdrachten. Mijn marketing skills zijn niet de beste. Als je dat wel hebt, en vertrouwen in je skillset, waarom niet?
Dan gewoon incalculeren/onderzoek doen dat opdrachten via brokers lopen. Die pakken €20 van je uurtarief, maar uit alle potentiele klanten die er zijn, heb je er telkens maar eentje nodig. Wie weet kom je snel nieuwe klanten tegen, of oud opdrachtgevers die je terugwillen voor een tijdelijke klus, en alles daartussen onderhoud je gewoon contact met één of meerdere brokers.

  • ColeJ
  • Registratie: Juni 2019
  • Laatst online: 21:42
Naast de pensioeninleg en de AOV (geen idee wat die kost), wat voor "vaste" kosten zijn er nog meer?

  • JEightyFive
  • Registratie: Maart 2022
  • Laatst online: 15:43
ColeJ schreef op donderdag 23 juni 2022 @ 15:59:
Naast de pensioeninleg en de AOV (geen idee wat die kost), wat voor "vaste" kosten zijn er nog meer?
De AOV is situatieafhankelijk. Toevallig heb ik zelf binnenkort een adviesgesprek staan.
Verder hier: Internet en telefoon zakelijk gezet, .nl domein, Office 365 abonnement, boekhouder, MoneyMonk abo, bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering, rechtsbijstand, Knab

[Voor 8% gewijzigd door JEightyFive op 23-06-2022 16:13]


  • cka
  • Registratie: Mei 2021
  • Laatst online: 15:39
Deze stap naar ZZP'er heb ik als financial ook ca. 6 jaar geleden gemaakt. De inkomensonzekerheid en het opdrachten zoeken/klanten werven viel me het meeste tegen, ook al heb ik me geen moment zorgen hoeven maken over inkomen. Hierdoor werk ik inmiddels alweer 2 jaar enkele dagen per week in loondienst voor een MKB-werkgever, en de rest vul ik op met een aantal vaste MKB-klanten.

Deze veilige combinatie maakt dat ik me weinig zorgen hoef te maken om arbeidsongeschiktheid en werkloosheid, maar wel de voordelen van het ondernemerschap geniet.

Ik volg dit topic graag, want ik mis het om met lotgenoten te overleggen. De rest van het forum is toch hoofdzakelijk ICT-gericht.

  • Jazzy
  • Registratie: Juni 2000
  • Laatst online: 23:26

Jazzy

Moderator SSC/PB

Moooooh!

ColeJ schreef op donderdag 23 juni 2022 @ 15:59:
Naast de pensioeninleg en de AOV (geen idee wat die kost), wat voor "vaste" kosten zijn er nog meer?
Eerlijk gezegd? Maak je daar niet te druk over. Afhankelijk van je tarief en bezetting stuur je elke maand voor 15-20.000 euro aan facturen uit. Ben je iets vergeten? Dan koop je het gewoon.

Exchange en Office 365 specialist. Mijn blog.


  • Ernemmer
  • Registratie: Juli 2009
  • Niet online
ColeJ schreef op donderdag 23 juni 2022 @ 10:27:
Allen,

Momenteel heb ik een aantal jaar in de audit gewerkt bij Deloitte. Daarna ben ik als controller begonnen bij een middelgroot bedrijf (100mio omzet) en ben daar nog steeds werkzaam, dit doe ik nu een jaar of 5. Ik ben afgestudeerd aan de VU met de master Accounting & Control.

Ik heb een prima salaris en de banen liggen, zoals bijna in elke sector, voor het oprapen. Echter, het lonkt al tijden om als ZZP-er aan de gang te gaan. Ik zie het om mij heen bij verschillende oud collega's, financieel lijkt het zeer aantrekkelijk. Daarbij al die kleine voordelen die je als ondernemer kunt doen zijn erg interessant. Ook het onafhankelijk zijn vind ik erg aantrekkelijk. Een nadeel is dat ik nu echt op fiets afstand van kantoor woon en als ZZPer zit ik waarschijnlijk ieder half jaar ergens anders. Het kan dan zijn dat er (forse) reistijd gaat komen.

Mijn thuis/gezin situatie is erg stabiel en er zijn meer dan voldoende middelen om eventuele tegenvallers op te vangen. Tevens ben ik van mening: mocht niet lukken of ik ben het zat, in loondienst kan altijd weer.

Uiteraard ben ik bekend met pensioen, AOV etc. Waarschijnlijk als ik zelf het pensioen ga regelen bij Brand New Day oid, krijg ik een beter pensioen dan dat ik in loondienst blijf.

Het idee is om dan als ZZPer aan de slag te gaan op het gebied van Finance & Control. Hoe denken jullie hierover? Is het teveel rozengeur en maneschijn?
Lekker alles eens op papier zetten, zodat je precies weet wat het totaalplaatje is.

Maak een ondernemingsplan (klinkt moeilijker dan het is) daar staan dan ook al je kosten en inkomsten in.

- meer verdienen
- meer reistijd
- minder dagen werken
- meer dagen werken
- eerder met pensioen

etc.

We hebben ook een eigen topic op Tweakers voor alle ZZP-ers, al is het wel voornamelijk ICT-ers daar.

Het freelance ICT-ers discussie topic

[Voor 7% gewijzigd door Ernemmer op 23-06-2022 16:49]


  • ColeJ
  • Registratie: Juni 2019
  • Laatst online: 21:42
Een ondernemingsplan vind ik niet echt noodzakelijjk als éénpitter. De omzet is simpelweg direct gelinkt aan mijn uren en tarief. Kosten als een boekhouder heb ik niet, dit zal ik zelf doen. Bedankt voor alle antwoorden tot zover, het lijkt er op .... dat ik moet gaan doen :)

  • ZveenT
  • Registratie: December 2017
  • Laatst online: 14:53
Gewoon doen / beginnen.

Je kan altijd terug.

Dit was althans mijn gedachte. Ik was een jaar aan het bedenken of ik het zou doen en wanneer. En toen kwam er een opdracht langs welke ik als zzp' r kon doen via een oud collega.

En de rest is geschiedenis..

  • Ernemmer
  • Registratie: Juli 2009
  • Niet online
ColeJ schreef op donderdag 23 juni 2022 @ 16:53:
Een ondernemingsplan vind ik niet echt noodzakelijjk als éénpitter. De omzet is simpelweg direct gelinkt aan mijn uren en tarief. Kosten als een boekhouder heb ik niet, dit zal ik zelf doen. Bedankt voor alle antwoorden tot zover, het lijkt er op .... dat ik moet gaan doen :)
Gewoon even alles op papier zetten, wat wil je, wat kan je, hoe ziet de markt er uit, wie zijn je opdrachtgevers en wat zijn je inkomsten en uitgaven.

Alles even op een rij en je hebt een heel goed inzicht in je onderneming.

  • Freeaqingme
  • Registratie: April 2006
  • Laatst online: 23:05
macnerd schreef op donderdag 23 juni 2022 @ 15:19:
Wat ik ook vaker heb gezien, is een structuur met meerdere BV's: klanten in 1 BV, personeel in een andere BV, pand in weer een andere BV etc.
Ja dat is anno 2022 echt een heel goed idee (not...). Personeel in een losse BV betekent dat je anno 2022 onder de detacherings-CAO valt. Een los bedrijfspand in een BV betekent dat het een vastgoed-BV wordt waarbij als die BV verkocht wordt er ineens ook overdrachtsbelasting betaald moet worden.

Voor TS zou ik wel willen meegeven om na te denken wat jouw visie is op wat de economie gaat doen komende maanden. Je kan je afvragen of er een recessie aankomt (zeg ik verder niets over, maak vooral je eigen inschatting). Als het economisch tegenzit dan zijn de ZZP'ers de mensen die als eerste de deur worden gewezen (en opzegtermijnen richting ZZP'ers doen in de praktijk niet zo veel). Als dat scenario zo uit zou pakken dan kan je beter bij een vaste werkgever zitten met een vast contract.

No trees were harmed in creating this message. However, a large number of electrons were terribly inconvenienced.


  • ColeJ
  • Registratie: Juni 2019
  • Laatst online: 21:42
Een vast contract zegt helemaal niets. Vooral als je nog geen jaren in dienst bent. Zelf meegemaakt in het huidige bedrijf waar ik werk. Corona brak uit en het was ineens een leeg orderboek. Directe collega kreeg van de 1 op de andere dag een VSO onder haar neus geschoven (vast contract, 5-7 jaar in dienst), kreeg een zakje geld mee (<20K) en weg was ze.

Dus voor een vast contract blijf ik zeker niet zitten. Voorlopig hoef ik ook geen hypotheek aan te vragen (net achter de rug allemaal) dus heb het ook niet nodig.

Hierboven werd genoemd om tarief richtlijn te bepalen: huidige jaarsalaris * 1.6 en dan delen door je ZZP uren. Waar komt die 1.6 vandaan?

[Voor 12% gewijzigd door ColeJ op 23-06-2022 23:09]


  • Hydra
  • Registratie: September 2000
  • Laatst online: 17:42
ColeJ schreef op donderdag 23 juni 2022 @ 23:04:
Een vast contract zegt helemaal niets.
Een vast contract biedt korte-termijn zekerheid. Een flinke buffer plus een relevante marketable skillset bieden lange termijn zekerheid. En de meeste ZZPers die ik ken hebben van dat laatste een stuk meer dan mensen die als werknemer in hetzelfde vakgebied zitten.

Alleen je eerste klus vinden is spannend. Daarna wordt het echt veel makkelijker.

https://niels.nu


Acties:
  • +2Henk 'm!

  • Hydra
  • Registratie: September 2000
  • Laatst online: 17:42
ColeJ schreef op donderdag 23 juni 2022 @ 16:53:
Een ondernemingsplan vind ik niet echt noodzakelijjk als éénpitter.
Heb ik ook niet gedaan. Ik heb wel een word-documentje gemaakt met alles wat ik zou moeten regelen (KvK inschrijving, auto, BAV, zakelijke rekeningen bij KNAB, etc.) maar dat stelde ook niet zoveel voor.

Praten met andere ZZPers helpt ook een hoop. Die zijn over het algemeen erg behulpzaam als het op kennisdelen aankomt. En ook zaken als uurtarief zijn absoluut niet taboe; kun je gewoon naar vragen.

https://niels.nu


Acties:
  • +1Henk 'm!

  • Jazzy
  • Registratie: Juni 2000
  • Laatst online: 23:26

Jazzy

Moderator SSC/PB

Moooooh!

ColeJ schreef op donderdag 23 juni 2022 @ 23:04:
Hierboven werd genoemd om tarief richtlijn te bepalen: huidige jaarsalaris * 1.6 en dan delen door je ZZP uren. Waar komt die 1.6 vandaan?
Je hebt helemaal niets aan zo'n berekening, je moet gewoon even een belrondje toen om andere ZZP-ers of tussenbureaus te vragen wat gangbare tarieven zijn in jouw sector. Misschien een poging doen in het eerder genoemde Freelance-topic of zelfs het Wat verdient een... topic.

Exchange en Office 365 specialist. Mijn blog.


Acties:
  • +1Henk 'm!

  • Jazzy
  • Registratie: Juni 2000
  • Laatst online: 23:26

Jazzy

Moderator SSC/PB

Moooooh!

ColeJ schreef op donderdag 23 juni 2022 @ 16:53:
Een ondernemingsplan vind ik niet echt noodzakelijjk als éénpitter.
En toch kan het heel zinvol zijn. In een bedrijfsplan schrijf je ook op waar je klanten zitten, waarom jij beter bent dan andere ZZP-ers, wat je eigen zwaktes en sterke punten zijn en hoe je daar mee om wilt gaan. Zou toch zeker eens zo'n template downloaden en er even rustig voor gaan zitten. Niet voor een bank of een ander maar puur voor jezelf om alles goed op een rijtje te zetten.

Exchange en Office 365 specialist. Mijn blog.


  • JJ Le Funk
  • Registratie: Januari 2004
  • Niet online
ik hoor het 'eigen baas' argument. maar in loondienst of in opdracht, je zult een baas/teamleider boven je krijgen met wie je een beetje geluk moet hebben dat je elkaar ligt.

of bedoelt de TS dat je als ZZP'er het voor het kiezen hebt? En dus alleen leuke opdrachten kiest. Ik denk dat het uiteindelijk neer komt op hetzelfde soort werk, potentieel met meer inkomen.
echter als je het contract met de opdrachtgever moet afwachten na eerst ontslag te hebben genomen, dan begint het avontuur met een enkeltje werkloosheid. daar moet je wel tegen kunnen gedurende de strijd om een opdracht met concurrerende ZZP'ers.

~


Acties:
  • +1Henk 'm!

  • bones
  • Registratie: September 2001
  • Laatst online: 22:49
JJ Le Funk schreef op vrijdag 24 juni 2022 @ 20:04:
ik hoor het 'eigen baas' argument. maar in loondienst of in opdracht, je zult een baas/teamleider boven je krijgen met wie je een beetje geluk moet hebben dat je elkaar ligt.

of bedoelt de TS dat je als ZZP'er het voor het kiezen hebt? En dus alleen leuke opdrachten kiest. Ik denk dat het uiteindelijk neer komt op hetzelfde soort werk, potentieel met meer inkomen.
echter als je het contract met de opdrachtgever moet afwachten na eerst ontslag te hebben genomen, dan begint het avontuur met een enkeltje werkloosheid. daar moet je wel tegen kunnen gedurende de strijd om een opdracht met concurrerende ZZP'ers.
Idd, niks eigen baas. Zzp is gewoon een goed betaalde loondienst achtige constructie. Vaak bepaal je niet je eigen dagen/tijden, en heb je idd een “baas” (manager) boven je die verteld wat je de hele dag mag gaan doen.

Tuurlijk ben je op papier de eigen baas van je onderneming maar qua werk ben je alsnog een soort van loonslaaf die gewoon moet doen wat ze vragen.

Ps, ik ben zowel zzp als ondernemer (waar ik wel echt mijn eigen baas ben en mijn uren/tijden/werkwijze bepaal), en hoewel de onderneming wel echt vrijheid bied, is de zzp job stabieler en hoger qua inkomen.

  • ID-College
  • Registratie: November 2003
  • Laatst online: 18:45
bones schreef op vrijdag 24 juni 2022 @ 20:34:
[...]


Tuurlijk ben je op papier de eigen baas van je onderneming maar qua werk ben je alsnog een soort van loonslaaf die gewoon moet doen wat ze vragen.
:')

Acties:
  • +1Henk 'm!

  • Rubbergrover1
  • Registratie: Maart 2020
  • Laatst online: 22:32
ColeJ schreef op donderdag 23 juni 2022 @ 23:04:
Een vast contract zegt helemaal niets. Vooral als je nog geen jaren in dienst bent. Zelf meegemaakt in het huidige bedrijf waar ik werk. Corona brak uit en het was ineens een leeg orderboek. Directe collega kreeg van de 1 op de andere dag een VSO onder haar neus geschoven (vast contract, 5-7 jaar in dienst), kreeg een zakje geld mee (<20K) en weg was ze.

Dus voor een vast contract blijf ik zeker niet zitten. Voorlopig hoef ik ook geen hypotheek aan te vragen (net achter de rug allemaal) dus heb het ook niet nodig.

Hierboven werd genoemd om tarief richtlijn te bepalen: huidige jaarsalaris * 1.6 en dan delen door je ZZP uren. Waar komt die 1.6 vandaan?
Ik denk dat je eerst bij jezelf moet nagaan wat je nu eigenlijk wil. En waarom het zelfstandig-zijn lonkt. Alleen om het geld?

Je reacties klinken een beetje alsof je eigenlijk niet meer zo op je plek bent in je huidige functie. Maar of zelfstandige dan de juiste stap is, is nog maar de vraag. Ja, je harkt maandelijks meer omzet binnen. Daar staat wel meer onzekerheid en 'gedoe' tegenover.

In een loondienst-constructie kun je ook makkelijker stappen maken om inhoudelijk verder te komen. Je kunt een traject aangaan om dieper de inhoud in te gaan of juist meer richting leidinggeven. Als zelfstandige word je gewaardeerd om het 'trucje' dat je kunt en word je vaak weer voor dat zelfde 'trucje' gevraagd. Inhoudelijke groei is lastig.

Daar komt ook bij dat volgens mij in de accounting/control sector bedrijven ook vaak worden gekozen vanwege de 'goede naam' die ze hebben. Echt als zelfstandige beginnen is dan lastig. Dan kom je toch meer op het traject van de extrernen-inhuur. Waarbij je dus weinig vrijheid etc. hebt. Behalve na afloop van de opdracht, de vrijheid om weer iets nieuws te zoeken.

Als ik jouw reacties zo lees, dan zou ik zeggen dat je wel aan een nieuwe stap toe bent. Maar daarvoor zou ik eerst nog een paar jaar bij een (ander) groot kantoor blijven werken. Je kunt dan misschien een meer seniore rol krijgen, of in elk geval een hoop meer werkervaring. Als je daarna alsnog zelfstandige wilt worden, dan vertaalt zich dat ook in een veel hoger uurtarief.

  • ColeJ
  • Registratie: Juni 2019
  • Laatst online: 21:42
Rubbergrover1 schreef op maandag 27 juni 2022 @ 18:12:
[...]

Ik denk dat je eerst bij jezelf moet nagaan wat je nu eigenlijk wil. En waarom het zelfstandig-zijn lonkt. Alleen om het geld?

Je reacties klinken een beetje alsof je eigenlijk niet meer zo op je plek bent in je huidige functie. Maar of zelfstandige dan de juiste stap is, is nog maar de vraag. Ja, je harkt maandelijks meer omzet binnen. Daar staat wel meer onzekerheid en 'gedoe' tegenover.

In een loondienst-constructie kun je ook makkelijker stappen maken om inhoudelijk verder te komen. Je kunt een traject aangaan om dieper de inhoud in te gaan of juist meer richting leidinggeven. Als zelfstandige word je gewaardeerd om het 'trucje' dat je kunt en word je vaak weer voor dat zelfde 'trucje' gevraagd. Inhoudelijke groei is lastig.

Daar komt ook bij dat volgens mij in de accounting/control sector bedrijven ook vaak worden gekozen vanwege de 'goede naam' die ze hebben. Echt als zelfstandige beginnen is dan lastig. Dan kom je toch meer op het traject van de extrernen-inhuur. Waarbij je dus weinig vrijheid etc. hebt. Behalve na afloop van de opdracht, de vrijheid om weer iets nieuws te zoeken.

Als ik jouw reacties zo lees, dan zou ik zeggen dat je wel aan een nieuwe stap toe bent. Maar daarvoor zou ik eerst nog een paar jaar bij een (ander) groot kantoor blijven werken. Je kunt dan misschien een meer seniore rol krijgen, of in elk geval een hoop meer werkervaring. Als je daarna alsnog zelfstandige wilt worden, dan vertaalt zich dat ook in een veel hoger uurtarief.
Het idee is ook in in de externen-inhuur te komen. Het in dienst blijven of naar een ander bedrijf gaan voor een meer senior rol zie ik niet zitten. Dan kun je over een X jaar weer dezelfde worst voor je neus houden voor wellicht een nog meer senior rol (in loondienst).

Die worst werd mij in de audit ook iedere keer voorgehouden. Elke 2-3 jaar promotie en een mooiere auto. Op een gegeven moment de stap durven nemen om eruit te stappen, beste stap in mijn carrière geweest. Ook omdat het risicoloos is geweest omdat als ik morgen bel, overmorgen daar weer begin.

En geld is voor mij zeker een grote motivatie om zelf te gaan beginnen.

  • ColeJ
  • Registratie: Juni 2019
  • Laatst online: 21:42
Fout

[Voor 99% gewijzigd door ColeJ op 27-06-2022 19:05]


  • jadjong
  • Registratie: Juli 2001
  • Laatst online: 21:53
Hoeveel uur denk je te gaan werken? 52x40 is niet het juiste antwoord. :P

  • Rubbergrover1
  • Registratie: Maart 2020
  • Laatst online: 22:32
ColeJ schreef op maandag 27 juni 2022 @ 19:03:
[...]


Het idee is ook in in de externen-inhuur te komen. Het in dienst blijven of naar een ander bedrijf gaan voor een meer senior rol zie ik niet zitten. Dan kun je over een X jaar weer dezelfde worst voor je neus houden voor wellicht een nog meer senior rol (in loondienst).

Die worst werd mij in de audit ook iedere keer voorgehouden. Elke 2-3 jaar promotie en een mooiere auto. Op een gegeven moment de stap durven nemen om eruit te stappen, beste stap in mijn carrière geweest.
En doe je dan ook ander werk? Als ik je verhalen zo lees, dan heb je volgens mij gewoon een bagger werkgever. Of je hebt rot werk, waarvan je je kunt afvragen of dat wel voldoening geeft als er een ander loonstrookje tegenover staat.

  • ybos
  • Registratie: Juni 2013
  • Laatst online: 20:43
jadjong schreef op maandag 27 juni 2022 @ 19:19:
Hoeveel uur denk je te gaan werken? 52x40 is niet het juiste antwoord. :P
Heb ik wel gedaan. eerste 3 jaar gepakt wat ik pakken kon. Veel zaterdagen gewerkt (niet IT, á 200%).
Is even buffelen maar dan heb je wel meteen giga buffer.
Daardoor bepaalde stappen kunnen zetten die het vanaf nu véél makkelijker maken :Y

  • ColeJ
  • Registratie: Juni 2019
  • Laatst online: 21:42
Rubbergrover1 schreef op maandag 27 juni 2022 @ 19:29:
[...]

En doe je dan ook ander werk? Als ik je verhalen zo lees, dan heb je volgens mij gewoon een bagger werkgever. Of je hebt rot werk, waarvan je je kunt afvragen of dat wel voldoening geeft als er een ander loonstrookje tegenover staat.
Ik heb heel erg leuk werk en ben ook zeer tevreden over mijn werkgever :) . Daar ligt het helemaal niet aan!

Het zelf doen, niet tussen de kaders, trekt mij heel erg. En natuurlijk ook de financiële beloning voor (waarschijnlijk) hetzelfde werk. Als ik een opdracht aan ga van 6 maanden dan zit ik al 30% boven mijn huidige bruto jaarsalaris. Het plan is wel om in het begin zoveel mogelijk te werken maar uiteindelijk een maand of 9? 10?

  • jadjong
  • Registratie: Juli 2001
  • Laatst online: 21:53
ybos schreef op maandag 27 juni 2022 @ 19:35:
[...]

Heb ik wel gedaan. eerste 3 jaar gepakt wat ik pakken kon. Veel zaterdagen gewerkt (niet IT, á 200%).
Is even buffelen maar dan heb je wel meteen giga buffer.
Daardoor bepaalde stappen kunnen zetten die het vanaf nu véél makkelijker maken :Y
Als het een vooropgezet plan is heb je mijn zegen, zolang het maar geen domme rekenfout is waarmee je jezelf te rijk rekent. :+

  • jadjong
  • Registratie: Juli 2001
  • Laatst online: 21:53
ColeJ schreef op maandag 27 juni 2022 @ 20:16:
[...]


Ik heb heel erg leuk werk en ben ook zeer tevreden over mijn werkgever :) . Daar ligt het helemaal niet aan!

Het zelf doen, niet tussen de kaders, trekt mij heel erg. En natuurlijk ook de financiële beloning voor (waarschijnlijk) hetzelfde werk. Als ik een opdracht aan ga van 6 maanden dan zit ik al 30% boven mijn huidige bruto jaarsalaris. Het plan is wel om in het begin zoveel mogelijk te werken maar uiteindelijk een maand of 9? 10?
De eerste maand ben je al kwijt aan de standaard vakantiedagen, plus nog wat feestdagen en je bent al zes weken uit de running. Je wilt ook nog wel eens een random dag vrij nemen omdat je schoonouders na 35 jaar samen zijn toch besluiten te gaan trouwen :+ , of omdat een mogelijk kind niet alleen ziek thuis kan blijven. Al kan dat laatste soms afgedekt worden door strategisch thuis te werken. ;)
Tel daar in het slechtste geval nog vier weken bij op vanwege klussen die niet naadloos in elkaar over lopen en je komt met negen tot tien maanden prima uit. :)

  • ColeJ
  • Registratie: Juni 2019
  • Laatst online: 21:42
jadjong schreef op maandag 27 juni 2022 @ 20:27:
[...]

De eerste maand ben je al kwijt aan de standaard vakantiedagen, plus nog wat feestdagen en je bent al zes weken uit de running. Je wilt ook nog wel eens een random dag vrij nemen omdat je schoonouders na 35 jaar samen zijn toch besluiten te gaan trouwen :+ , of omdat een mogelijk kind niet alleen ziek thuis kan blijven. Al kan dat laatste soms afgedekt worden door strategisch thuis te werken. ;)
Tel daar in het slechtste geval nog vier weken bij op vanwege klussen die niet naadloos in elkaar over lopen en je komt met negen tot tien maanden prima uit. :)
Haha daar heb je wel een punt. Die schoonouders trouwdag is een verplichting :+

  • Rubbergrover1
  • Registratie: Maart 2020
  • Laatst online: 22:32
ColeJ schreef op maandag 27 juni 2022 @ 20:16:
[...]
Het zelf doen, niet tussen de kaders, trekt mij heel erg.
Maar als inhuur, in hoeverre denk je dat je dan zo 'vrij' zult zijn? In de praktijk is het werk waarschijnlijk gewoon het zelfde als wat je nu doet, met grotendeels de zelfde regels waar je aan moet voldoen. Alleen heb je geen periodieke functioneringsgesprekken etc. ;) En uiteraard heb je om de maar maanden (of paar jaren...) een andere werkomgeving als je dat wilt. Maar ik neem aan dat je daar nu ook wel invloed op hebt?

  • ColeJ
  • Registratie: Juni 2019
  • Laatst online: 21:42
Rubbergrover1 schreef op maandag 27 juni 2022 @ 20:52:
[...]

Maar als inhuur, in hoeverre denk je dat je dan zo 'vrij' zult zijn? In de praktijk is het werk waarschijnlijk gewoon het zelfde als wat je nu doet, met grotendeels de zelfde regels waar je aan moet voldoen. Alleen heb je geen periodieke functioneringsgesprekken etc. ;) En uiteraard heb je om de maar maanden (of paar jaren...) een andere werkomgeving als je dat wilt. Maar ik neem aan dat je daar nu ook wel invloed op hebt?
Ik wil juist graag hetzelfde werk doen, maar dan met de voordelen van zzp. Ik ken overigens ook niemand in mijn sector die is gaan zzp'en en later weer in loondienst is gegaan. Het gros zegt allemaal: had ik veel eerder moeten doen. Nee, ik ben geen kuddedier maar dat moet ergens toch ook wel iets zeggen?

[Voor 15% gewijzigd door ColeJ op 27-06-2022 20:59]


Acties:
  • +3Henk 'm!

  • ID-College
  • Registratie: November 2003
  • Laatst online: 18:45
vrijheid is erg verschillend maar als ik weer bij de klant zit en het gaat over: beoordelingsgesprekken, doelen opstellen en ontwikkelplannen, dan ben ik blij dat het niet voor mij geldt :P

Dat is voor mij vrijheid: geen gezeur over zaken die mij geen reet interesseren of de "toekomst van de afdeling". Ik snap dat ze het erover hebben maar zoek t lekker uit :P wat kan mij t nou bommen waar ze heen gaan..

  • mauwz
  • Registratie: Juli 2004
  • Laatst online: 26-01 22:31
ColeJ schreef op donderdag 23 juni 2022 @ 10:51:
Wat mij tegen houdt is toch de drempel om de huidige baan op te zeggen, uit de comfort zone te stappen. Wat ik ook lastig vind is om een tarief te bepalen. Ik heb een vrij groot (LinkedIn) netwerk en vanuit daar kan ik vast wel aan opdrachten komen. Zijn er ook een soort platforms met F&C interim opdrachten?
Zo ben ik 6 jaar geleden ook ooit begonnen als interim finance manager/ controller, maar ik moet wel heel eerlijk zeggen dat ik al mijn hele leven voor mijzelf wenste te beginnen. Die drempel en die comfort zone voelde ik niet zo, ondernemen was altijd al het doel.

Er zijn niet zoveel 'platforms', maar een enorme hoeveelheid aan bemiddelaars die opdrachten hebben per ervaringscategorie. Ze zoeken wekelijks ook nog wel contact met mij, maar mijn opdrachten haal ik eigenlijk uit een eigen netwerk. Meestal ben ik dus niet beschikbaar, maar het is wel heel goed om de contacten warm te houden.

  • mauwz
  • Registratie: Juli 2004
  • Laatst online: 26-01 22:31
ColeJ schreef op donderdag 23 juni 2022 @ 16:53:
Een ondernemingsplan vind ik niet echt noodzakelijjk als éénpitter. De omzet is simpelweg direct gelinkt aan mijn uren en tarief. Kosten als een boekhouder heb ik niet, dit zal ik zelf doen. Bedankt voor alle antwoorden tot zover, het lijkt er op .... dat ik moet gaan doen :)
Een ondernemingsplan is inderdaad helemaal niet nodig lijkt me, maar als finance professional zou je wel zelf voldoende kennis moeten hebben om een gedetailleerde begroting te maken met diverse scenario's afhankelijk van de uurtarieven. Voor kosten kan je bij mede ZZP'ers altijd terecht, ik zit in exact dezelfde tak van sport als jij en kan hier voldoende over vertellen denk ik :)

Acties:
  • +2Henk 'm!

  • Rubbergrover1
  • Registratie: Maart 2020
  • Laatst online: 22:32
ID-College schreef op maandag 27 juni 2022 @ 21:00:
vrijheid is erg verschillend maar als ik weer bij de klant zit en het gaat over: beoordelingsgesprekken, doelen opstellen en ontwikkelplannen, dan ben ik blij dat het niet voor mij geldt :P

Dat is voor mij vrijheid: geen gezeur over zaken die mij geen reet interesseren of de "toekomst van de afdeling". Ik snap dat ze het erover hebben maar zoek t lekker uit :P wat kan mij t nou bommen waar ze heen gaan..
Deels mee eens. Een groot voordeel van inhuur is inderdaad dat je geen gedoe hebt met beoordelingsgesprekken en zulke fratsen en je gewoon je eigen gang kunt blijven gaan. Tegelijk heb je ook niet de voordelen van zulke zaken. Zoiets als een ontwikkelplan is namelijk bij uitstek iets waar je zelf ook heel veel aan hebt 5 of 10 jaar het zelfde trucje uithalen is op zich prima, maar op een gegeven moment kan dat, ook als je plezier in je werkt hebt, toch wel wat gaan vervelen. En uiteraard zul je jezelf blijven ontwikkelen, maar als inhuur kom je toch sneller in de situatie dat je vooral op de voor jou bekende klussen wordt ingehuurd. En dat je moeilijk ervaring in nieuwe zaken krijgt, juist omdat je daar geen ervaring in hebt.

Die ontwikkeling kan dus een stuk makkelijker en sneller gaan als je bij een (goede) organisatie in dienst bent. Ik zou daarom vooral als zelfstandige gaan werken als je of al behoorlijk senior bent en 'uitontwikkeld'. Of juist als je veel verschillende organisaties wilt zien en je wilt rondkijken wat jou het beste bevalt. Om daar dan later eventueel weer in dienst te komen. (Waarbij je uiteraard dankzij je ervaring een leuk eisenpakket op tafel kunt leggen :) ).

  • Dwizz
  • Registratie: Juli 2017
  • Laatst online: 30-01 09:33
ID-College schreef op maandag 27 juni 2022 @ 21:00:
vrijheid is erg verschillend maar als ik weer bij de klant zit en het gaat over: beoordelingsgesprekken, doelen opstellen en ontwikkelplannen, dan ben ik blij dat het niet voor mij geldt :P

Dat is voor mij vrijheid: geen gezeur over zaken die mij geen reet interesseren of de "toekomst van de afdeling". Ik snap dat ze het erover hebben maar zoek t lekker uit :P wat kan mij t nou bommen waar ze heen gaan..
Exact dit!!

Al die secundaire zooi die bij loondienst komt. Door al die bijkomende zaken en gedoe verlies ik altijd mijn focus op mijn primaire taken oftewel waarvoor ik er ben.

Hiernaast geeft voor mij ZZP een financieel vrij gevoel. Ik bepaal nu zelf hoe ik mijn oude dag voorziening opbouw (of ik het uberhaupt wel doe), ik leef niet meer naar de maand Mei toe (want dan is vakantiegeld), ik hoef met niemand aan tafel voor een cursus of opleiding. En nog veel meer van dit soort dingen die ik de afgelopen +10 jaar in loondienst heb meegemaakt.

Zoals andere ook aangaven is een vast contract schijnveiligheid. Zeker vandaag de dag niet meer.

Acties:
  • +1Henk 'm!

  • Rubbergrover1
  • Registratie: Maart 2020
  • Laatst online: 22:32
Dwizz schreef op dinsdag 28 juni 2022 @ 13:07:
[...]


Exact dit!!

Al die secundaire zooi die bij loondienst komt. Door al die bijkomende zaken en gedoe verlies ik altijd mijn focus op mijn primaire taken oftewel waarvoor ik er ben.
Ik vraag me dan wel af hoeveel secundaire zooi je op je bordje hebt gekregen. Ik heb zelf beide varianten gedaan en mijn ervaring is juist dat bij goede organisaties je nauwelijks onzinnige bijkomende taken hebt. Sterker nog, in een goede organisatie zorgen managers ervoor dat jij je gewoon met je werk bezig kunt houden en dat zij de randzaken op zich nemen.

Ik had in de regel juist meer gedoe als zelfstandige (netwerken, intakes, contacten, urenbriefjes etc.)
Hiernaast geeft voor mij ZZP een financieel vrij gevoel. Ik bepaal nu zelf hoe ik mijn oude dag voorziening opbouw (of ik het uberhaupt wel doe), ik leef niet meer naar de maand Mei toe (want dan is vakantiegeld), ik hoef met niemand aan tafel voor een cursus of opleiding.
Als je naar de band mei toeleeft, dan kun je beter iets aan je financiële huishouding doen...

En wat betreft cursussen en opleidingen, als je in de financiële wereld als zelfstandige wilt werken, dan zul je in de regel toch wel regelmatig bepaalde cursussen moeten doen. Omdat je anders niet meer aan de eisen voldoet. Permanente educatie of herhalingscursussen zijn vaak niet zozeer vanuit de bedrijven opgelegd, maar zijn eerder een eis vanuit de branche (of toezichthouders).

  • Dwizz
  • Registratie: Juli 2017
  • Laatst online: 30-01 09:33
Rubbergrover1 schreef op dinsdag 28 juni 2022 @ 20:28:
[...]

Ik vraag me dan wel af hoeveel secundaire zooi je op je bordje hebt gekregen. Ik heb zelf beide varianten gedaan en mijn ervaring is juist dat bij goede organisaties je nauwelijks onzinnige bijkomende taken hebt. Sterker nog, in een goede organisatie zorgen managers ervoor dat jij je gewoon met je werk bezig kunt houden en dat zij de randzaken op zich nemen.

Ik had in de regel juist meer gedoe als zelfstandige (netwerken, intakes, contacten, urenbriefjes etc.)

[...]

Als je naar de band mei toeleeft, dan kun je beter iets aan je financiële huishouding doen...

En wat betreft cursussen en opleidingen, als je in de financiële wereld als zelfstandige wilt werken, dan zul je in de regel toch wel regelmatig bepaalde cursussen moeten doen. Omdat je anders niet meer aan de eisen voldoet. Permanente educatie of herhalingscursussen zijn vaak niet zozeer vanuit de bedrijven opgelegd, maar zijn eerder een eis vanuit de branche (of toezichthouders).
Ik ben mijn IT carriere gestart met een detacheringsbureau, dan zat ik toch al gauw 1x per maand met een field manager te kletsen en dan ook weer intern met een andere manager/coach vanwege detacheringconstructie. Loondienst komen er meer randzaken bij waar je uiteindelijk op af gerekend kunt worden zelfs sociale aspecten die geen invloed hebben op je performance. Ik ben bij een werkgever erop aangesproken dat ik niet aan een borrel wou mee doen of met andere van de afdeling (buiten mijn team) zat te lunchen.
De bijkomende zaken van freelance kun je vrijwel allemaal buiten werktijd uitvoeren waardoor ik me tijdens werkuren kan focussen op waarvoor ik op de vloer ben.


Hiernaast is de Mei uitspraak niet op mij persoonlijk maar op een trend in de maatschappij. Je ziet en merkt het overal dat men in Mei en Juni veel meer uitgeeft (ik werk ook met meerdere webshops vandaar).

Wat betreft opleidingen. In loondienst zul je daar eerder op gemanaged worden en iemand op je huid zitten, freelance is de keuze aan jou. Natuurlijk zul je bepaalde opleidingen/cursussen moeten doen om de juist opdrachten binnen te krijgen. Maar de dynamiek hierin is heel anders en voor mij is dat hetgeen wat mij een groter gevoel van vrijheid geeft en betere intrinsieke motivatie.

  • Rubbergrover1
  • Registratie: Maart 2020
  • Laatst online: 22:32
Dwizz schreef op donderdag 30 juni 2022 @ 09:51:
[...]


Ik ben mijn IT carriere gestart met een detacheringsbureau, dan zat ik toch al gauw 1x per maand met een field manager te kletsen en dan ook weer intern met een andere manager/coach vanwege detacheringconstructie. Loondienst komen er meer randzaken bij waar je uiteindelijk op af gerekend kunt worden zelfs sociale aspecten die geen invloed hebben op je performance. Ik ben bij een werkgever erop aangesproken dat ik niet aan een borrel wou mee doen of met andere van de afdeling (buiten mijn team) zat te lunchen.
Ah, detachering... Dat is inderdaad het slechtste van twee werelden. Dan begrijp ik meteen je afkeer. De aspecten die je noemt hebben volgens mij vooral te maken met hoe veel detacheringsbedrijven werken. En niet zozeer met loondienst.

Mijn ervaring is overigens dat je als inhuur ook zeker wel beoordeeld wordt op sociale aspecten. Zowel bij inhuur van freelancers als bij inhuur van gedetacheerden. Ik heb het toch regelmatig meegemaakt dat afscheid werd genomen van inhuur omdat diegene niet goed paste bij de 'dynamiek' van de groep.
De bijkomende zaken van freelance kun je vrijwel allemaal buiten werktijd uitvoeren waardoor ik me tijdens werkuren kan focussen op waarvoor ik op de vloer ben.
Haha, dat trap je dus mooi in de valkuil dat je die bijkomende zaken niet als werktijd rekent. Terwijl het gewoon bij je werk hoort. Het is alleen in de regel niet factureerbaar.
Hiernaast is de Mei uitspraak niet op mij persoonlijk maar op een trend in de maatschappij. Je ziet en merkt het overal dat men in Mei en Juni veel meer uitgeeft (ik werk ook met meerdere webshops vandaar).
Dat is inderdaad gewoon makkelijk. Maar dat is wat anders dan dat mensen zo naar mei zouden toeleven. Daarnaast zie ik juist een trend in de maatschappij dat vakantiegeld etc. in een cafetariamodel maandelijks wordt uitgekeerd.

  • Dwizz
  • Registratie: Juli 2017
  • Laatst online: 30-01 09:33
Rubbergrover1 schreef op donderdag 30 juni 2022 @ 11:00:
[...]

Ah, detachering... Dat is inderdaad het slechtste van twee werelden. Dan begrijp ik meteen je afkeer. De aspecten die je noemt hebben volgens mij vooral te maken met hoe veel detacheringsbedrijven werken. En niet zozeer met loondienst.

Mijn ervaring is overigens dat je als inhuur ook zeker wel beoordeeld wordt op sociale aspecten. Zowel bij inhuur van freelancers als bij inhuur van gedetacheerden. Ik heb het toch regelmatig meegemaakt dat afscheid werd genomen van inhuur omdat diegene niet goed paste bij de 'dynamiek' van de groep.


[...]

Haha, dat trap je dus mooi in de valkuil dat je die bijkomende zaken niet als werktijd rekent. Terwijl het gewoon bij je werk hoort. Het is alleen in de regel niet factureerbaar.


[...]

Dat is inderdaad gewoon makkelijk. Maar dat is wat anders dan dat mensen zo naar mei zouden toeleven. Daarnaast zie ik juist een trend in de maatschappij dat vakantiegeld etc. in een cafetariamodel maandelijks wordt uitgekeerd.
Ook loondienst gedaan maar dan project management functie en nu als test engineer freelance. Je kunt je dan voorstellen dat het een groot verschil is. Detachering avontuur heeft mij zoals je zegt een enorme afkeer gegeven.

Waarom zo ik het als werktijd rekenen als ik het niet kan factureren ? Uren quota ?

  • Rubbergrover1
  • Registratie: Maart 2020
  • Laatst online: 22:32
Dwizz schreef op donderdag 30 juni 2022 @ 11:17:
[...]
Waarom zo ik het als werktijd rekenen als ik het niet kan factureren ? Uren quota ?
Omdat het feitelijk onderdeel van je werk is. En omdat je anders een kromme vergelijking maakt.

Als je naast 100 factureerbare uren ook nog 10 uren met andere werkgerelateerde zaken bezig bent (ik noem maar een willekeurig aantal), dan ben je feitelijk 110 uur bezig met je werk. Als je vervolgens klaagt dat je bij loondienst zo veel tijd verspilt aan irrelevante zaken, omdat je van de 110 uur in loondienst maar 100 uur productief bent, wie houdt dan wie voor de gek?

  • ZieMaar!
  • Registratie: Oktober 2004
  • Laatst online: 21:53

ZieMaar!

Moderator General Chat
Deze vraag moet je jezelf over een aantal assen stellen en dan je besluit nemen. Het lastige is dat veel mensen hun eigen keus wat verheerlijken, daar moet je wat doorheen kijken. Ikzelf stel me de vraag ook zo nu en dan en kijk dan naar het volgende:
- werk/privé balans. Ik wil niet meer dan 32/34 uur werken, niet structureel. Reistijd moet echt beperkt zijn.
- vrijheid. In hoeverre ben ik in staat om zelf mijn werk vorm te geven
- leren. Wil ik doen wat ik al kan (zzp) of wil ik iets doen wat ik nog niet kan (loondienst)
- zekerheid. Welke risico’s loop ik nu? Wat is mijn verwachte carrièrepad komend tijd (loondienst) of wat verwacht ik in de markt? Zodra het iets minder wordt is de reflex echt overal: externen eruit en tarieven omlaag, verwacht ik dat (zzp)
- geld. Zal potentieel iets meer kunnen zijn als zzp’er, al denk ik altijd dat dat op het totaal wel meevalt. Sowieso is het verschil in mijn situatie niet groot genoeg om echt in het volgende ‘level’ te komen

Zo’n lijstje zou ik voor jezelf maken, met jouw waarheden en percepties.

  • Dwizz
  • Registratie: Juli 2017
  • Laatst online: 30-01 09:33
Rubbergrover1 schreef op donderdag 30 juni 2022 @ 12:47:
[...]

Omdat het feitelijk onderdeel van je werk is. En omdat je anders een kromme vergelijking maakt.

Als je naast 100 factureerbare uren ook nog 10 uren met andere werkgerelateerde zaken bezig bent (ik noem maar een willekeurig aantal), dan ben je feitelijk 110 uur bezig met je werk. Als je vervolgens klaagt dat je bij loondienst zo veel tijd verspilt aan irrelevante zaken, omdat je van de 110 uur in loondienst maar 100 uur productief bent, wie houdt dan wie voor de gek?
Daar begrijp je me verkeerd. Gaat mij niet om de uren dat ik niet productief ben in loondienst maar secundaire zaken waar je uren aan verspilt en vervolgens daar meer tijd aan kwijt bent. Als je ermee zit dat je paar uur extra nodig hebt voor administratie en dergelijke dan is loondienst de oplossing voor je

Persoonlijk heb ik 2uurtjes extra nodig nu per maand voor mijn bijkomende zaken, administratie in dit geval. Boekhouding uitbesteed en als je alles dagelijks 5min bijhoudt dan is het nauwelijks merkbaar qua tijd. Die 5min kan makkelijk van je lunch ;)
Dus TS laat je niet hierdoor afschrikken, als je het goed managed vanaf het begin valt het reuze mee.

  • Rubbergrover1
  • Registratie: Maart 2020
  • Laatst online: 22:32
Dwizz schreef op donderdag 30 juni 2022 @ 13:27:
[...]
Persoonlijk heb ik 2uurtjes extra nodig nu per maand voor mijn bijkomende zaken, administratie in dit geval. Boekhouding uitbesteed en als je alles dagelijks 5min bijhoudt dan is het nauwelijks merkbaar qua tijd. Die 5min kan makkelijk van je lunch ;)
Dat is per jaar een hoop meer dan wat ik in loondienst aan 'onzin' bezigheden had. Dat bestond eigenlijk alleen aan eens per jaar een uurtje met de manager kletsen over hoe het ging en of ik nog wensen had.

  • outlandos
  • Registratie: November 2001
  • Laatst online: 08-02 01:04
Dwizz schreef op donderdag 30 juni 2022 @ 13:27:
[...]


Dus TS laat je niet hierdoor afschrikken, als je het goed managed vanaf het begin valt het reuze mee.
Ik wil het graag goed managen, maar zijn hier ook goede websites voor? Online vind ik zoveel verschillende dingen dat ik door de bomen het bos niet meer zie.

Kort geleden de keuze gemaakt voor zzp. Het is zoals hier ook al meerdere keren is gezegd: niemand van mijn collega's is ooit van zzp terug naar loondienst teruggegaan. Ze geven eigenlijk allemaal aan dat ze maar van 1 ding spijt hebben en dat is dat ze het niet eerder hebben gedaan.

Uiteraard is e.e.a. ook afhankelijk van je financiële positie en de zekerheid die je zoekt. Ik ben nu aangekomen op een punt dat ik makkelijk 5 jaar zonder salaris kan uithouden. En in mijn werkveld (Compliance) met mijn werkervaring (7 jaar) heb ik de banen letterlijk voor het uitkiezen op dit moment.

  • bones
  • Registratie: September 2001
  • Laatst online: 22:49
Grootste nadeel van zzp vind ik dat je elke keer op zoek moet naar een opdracht. En dat is best lastig. Zelfs met al die recruiters die je benaderen.

Houd er rekening mee dat je soms tussen opdrachten maanden lang geen inkomsten hebt.

  • c-nan
  • Registratie: Juni 2008
  • Laatst online: 23:01
bones schreef op woensdag 14 september 2022 @ 06:33:
Grootste nadeel van zzp vind ik dat je elke keer op zoek moet naar een opdracht. En dat is best lastig. Zelfs met al die recruiters die je benaderen.

Houd er rekening mee dat je soms tussen opdrachten maanden lang geen inkomsten hebt.
Lekker lang vakantie *O*

Het is heel branch afhankelijk, maar als je in de afgelopen 5 jaar maanden lang geen opdracht kon vinden dan gaat er wel iets fout.

Ik ben nu 3 jaar en 3 maanden ZZP'er. Ik zit nu bij mijn 4e opdrachtgever. Ik heb 0 dagen gehad dat ik zonder opdracht zat.

[Voor 11% gewijzigd door c-nan op 14-09-2022 06:42]


  • Rubbergrover1
  • Registratie: Maart 2020
  • Laatst online: 22:32
c-nan schreef op woensdag 14 september 2022 @ 06:41:
[...]

Lekker lang vakantie *O*

Het is heel branch afhankelijk, maar als je in de afgelopen 5 jaar maanden lang geen opdracht kon vinden dan gaat er wel iets fout.

Ik ben nu 3 jaar en 3 maanden ZZP'er. Ik zit nu bij mijn 4e opdrachtgever. Ik heb 0 dagen gehad dat ik zonder opdracht zat.
Gelukkig zijn de laatste 5 jaar zeer representatief voor wat je voor de toekomst en de rest van je carrière kunt verwachten....

  • ColeJ
  • Registratie: Juni 2019
  • Laatst online: 21:42
Rubbergrover1 schreef op woensdag 14 september 2022 @ 09:22:
[...]

Gelukkig zijn de laatste 5 jaar zeer representatief voor wat je voor de toekomst en de rest van je carrière kunt verwachten....
Als het goed is is ie in die laatste 5 jaar zo'n 12 jaar financieel verder ...

  • bones
  • Registratie: September 2001
  • Laatst online: 22:49
c-nan schreef op woensdag 14 september 2022 @ 06:41:
[...]

Lekker lang vakantie *O*

Het is heel branch afhankelijk, maar als je in de afgelopen 5 jaar maanden lang geen opdracht kon vinden dan gaat er wel iets fout.

Ik ben nu 3 jaar en 3 maanden ZZP'er. Ik zit nu bij mijn 4e opdrachtgever. Ik heb 0 dagen gehad dat ik zonder opdracht zat.
Idd branche afhankelijk maar mijn branche (marketing) is ook veel vraag maar nog veel meer aanbod. Ik werk alleen voor grote corporates en heb wekelijks recruiters die mij benaderen dus aan mijn profiel ligt het niet, zit nu al 1,5 jaar op een klus maar daarvoor (corona periode) had ik bijna een jaar lang geen opdracht.

Developers zitten ook bijna nooit zonder werk, maar ken meerdere product owners die ook regelmatig maanden zonder werk zitten.

  • BroWohsEdis
  • Registratie: Februari 2013
  • Laatst online: 22:35
Doen, geen moment over twijfelen. Loondienst is een waste of money and time.

[Voor 22% gewijzigd door BroWohsEdis op 14-09-2022 12:18]


  • Rubbergrover1
  • Registratie: Maart 2020
  • Laatst online: 22:32
outlandos schreef op woensdag 14 september 2022 @ 00:46:
[...]
niemand van mijn collega's is ooit van zzp terug naar loondienst teruggegaan. Ze geven eigenlijk allemaal aan dat ze maar van 1 ding spijt hebben en dat is dat ze het niet eerder hebben gedaan.
Je moet je wel realiseren dat die niet en doorsnee is van de mensen in je vak die als zzp'er zijn begonnen. Jouw collega's behoren tot dat deel van de zzp'ers die nog steeds in het vak werken en ook een opdracht hebben. De groep bij wie het tegenviel zul je op deze manier niet zo snel tegenkomen.

  • CornermanNL
  • Registratie: Februari 2007
  • Laatst online: 22:03
Als je in het uur tarief zaken als werkloosheid, niet zo relevant voor jouw beroepsgroep denk ik, Maar belangrijker arbeidsongeschikt goed kan verzekeren is het een kwestie van overige redenen.

Het ZZP schap is vaak een verkapte loondienst waarbij de ZZP'er alle risico's op zich neemt. Ook in de hogere uurtarieven is het niet zomaar gezegd dat je afdoende kan verzekeren.

Ga je echt meer vrijheid krijgen en ga je leukere andere uitdagingen krijgen binnen je vakgebied die je in loondienst misloopt?

Als het uurtje factuurtje is, is het wellicht ook goed om te kijken waar je waarde kan toevoegen zodat je of er een echt bedrijf omheen kan maken, of een expertise kan leveren die een hoger uurtarief verantwoord.

Ik denk dat het voornamelijk goed is om te kijken naar het waarom. Wil je 20 uur per week gaan werken en is dat in loondienst op jouw functie niveau niet makkelijk voor elkaar te krijgen , dat zou een reden kunnen zijn.

Of je meer op inhoudelijk en het werkplezier kan sturen. Dat soort zaken.

  • vdws
  • Registratie: December 2010
  • Laatst online: 06-03 06:34
Mocht je een bepaald carrièrepad (manager aspiraties o.i.d.) voor jezelf in gedachte hebben, houd er dan rekening mee dat je dat als ZZP'er minder makkelijk kan realiseren.

Vooral als de markt slechter wordt ben je toch echt afhankelijk van die paar opdrachten die nog wel voorbij komen.

  • outlandos
  • Registratie: November 2001
  • Laatst online: 08-02 01:04
Rubbergrover1 schreef op woensdag 14 september 2022 @ 12:25:
[...]

Je moet je wel realiseren dat die niet en doorsnee is van de mensen in je vak die als zzp'er zijn begonnen. Jouw collega's behoren tot dat deel van de zzp'ers die nog steeds in het vak werken en ook een opdracht hebben. De groep bij wie het tegenviel zul je op deze manier niet zo snel tegenkomen.
Ik heb een hele grote groep met oud collega s nog contact en die hebben inderdaad allemaal opdrachten zat. Ik ken niemand die van zzp is teruggekeerd omdat hij of zij geen opdracht kon vinden.

Nogmaals, heb je de juiste ervaring en ben je overtuigd van je eigen kunnen en staat je (financiële)
positie een risico toe, neem hem dan! Terug kan je vaak altijd nog.

  • MijnAccount
  • Registratie: December 2015
  • Laatst online: 21-03 13:01
Zebby schreef op donderdag 23 juni 2022 @ 15:34:
Mijn grootste angst zit hem altijd in het vinden van opdrachten. Mijn marketing skills zijn niet de beste.
Bij de overheid en grotere bedrijven loopt het niet zo snel. Het duurt even voordat ze je bedrijfsgegevens nodig hebben. Een bedrijf is zo opgezet. Ga zoeken en leg bij de gesprekken uit dat dit je eerste klant is. Dan weet je of je een opdracht kan vinden zonder risico te lopen.

  • Stefangrp
  • Registratie: Juni 2004
  • Laatst online: 22:42
Ha wat leuk. Zzp Financials. Ik heb ook in die hoek gezeten (fulltime zzp op 1 control klus).
Inmiddels gewisseld naar Data Analytics, parttime klussen tegelijk en ook 3 anderen op projecten gezet.

Maar stel gerust vragen, ook over FC

  • Rubbergrover1
  • Registratie: Maart 2020
  • Laatst online: 22:32
outlandos schreef op woensdag 14 september 2022 @ 12:54:
[...]


Ik heb een hele grote groep met oud collega s nog contact en die hebben inderdaad allemaal opdrachten zat. Ik ken niemand die van zzp is teruggekeerd omdat hij of zij geen opdracht kon vinden.
Er kunnen veel meer redenen zijn om terug te komen van de keus voor zzp. Waar ik werk zijn juist best wel wat voormalige zzp'ers in dienst. Daarbij speelt vooral dat de wensen die je hebt niet decennialang gelijk blijven. In het begin lokt de vrijheid en het grote geld, maar na een tijdje zijn andere zaken soms toch belangrijker. Dan willen sommige mensen toch liever een 'stabiele' groep collegas in plaats van om de paar jaar naar een andere organisatie. Of wat snellere en betere doorgroei en ontwikkelingsmogelijkheden. Of de secundaire arbeidsvoorwaarden en relatieve zekerheden worden belangrijker dan die zak geld elke gewerkte maand.

Juist als je een paar jaar als zzp'er (of ook als gedetacheerde) wat verschillende organisaties hebt meegemaakt, kan het zijn dat je bij een bepaalde organisatie (en de collegas) je veel meer thuis voelt. En ook vertrouwen in de toekomst van de organisatie hebt. Zodat je daar op een gegeven moment -onder de juiste voorwaarden- zou willen blijven. Blijkbaar voldoet de organisatie waar ik nu werk wel aan die voorwaarden, want het gebeurt regelmatig dat voormalig zzp'ers bij ons de stap terug maken.

Daarmee wil ik niet zeggen dat de stap naar zzp verkeerd is. In tegendeel. Juist als zzp'er (of bij een detacheringsbureau) kun je makkelijk met verschillende organisaties te maken krijgen. En kun je beter uitvinden wat het beste bij jou past. Ik wil alleen aangeven dat de keus voor zzp geen definitieve en onomkeerbare stap is. En dat zzp ook niet voor iedereen de Heilige graal is.

[Voor 11% gewijzigd door Rubbergrover1 op 17-09-2022 10:12]


  • mafl
  • Registratie: Juni 2021
  • Laatst online: 22-12-2022
Ik ben ZZP'er en ik heb de grootste moeite met het vinden van opdrachten. Mijn verhaal is speciaal, maar ik kan het kort samenvatten:

Na mijn bachelor/master natuurkunde/informatica was ik het achter de computer zitten even zat. Ik kon een lening krijgen om mijn eigen huis te bouwen en heb dat gedaan. Tijdens het bouwen heb ik een bedrijfje opgezet, initieel om bij de groothandels als klant naar binnen te komen maar later kwamen er via mijn connecties die ik uit de bouw van mijn huis heb opgedaan heel veel klussen uit de bouw/installaties bij. Ik heb op mijn bedrijf ook IT/dienstverlening als sector gezet, zodat ik daar altijd weer op terug kon vallen.

Nu is het huis met winst verkocht en de lening voldaan, en is de tijd gekomen dat ik toch wel graag wat langere opdrachten in de IT wil hebben. Ik ken alleen niemand en linkedin werpt weinig vruchten af. Ik heb in de tussentijd wat kleine opdrachten gedaan zoals bedrijfsnetwerkjes bouwen, serverkasten organiseren of IPTV systemen installeren en configureren, dus stilgezeten heb ik ook niet. Ik ben zelfs bereid om voor een appel en een ei ergens opdrachten aan te nemen zo lang ik er maar van kan eten, en de reiskosten betalen.

Het overstappen ervaar ik dan ook als moeilijk: Door mijn connecties in de ene sector, en het tijdelijk `verwaarlozen' van de andere sta ik nu voor een dilemma: Ik kan en wil `hoogopgeleid' en specialistisch werk doen waar een tekort aan is, maar ik word tegengehouden door het gebrek aan connecties en het `laagopgeleide' specialistisch werk waar ook een tekort aan is. Van het laatste verslijt ik alleen m'n rug, en zijn de hogere tarieven zo'n beetje de starttarieven de eerste.

Om me heen ben ik omringd met zzp'ers in de specialistische zakelijke dienstverlening (medisch/recht/financieel). In loondienst gaan voelt voor mij als falen van mijn oorspronkelijke plan. Als ZZP'er in de bouw/installaties heb ik het altijd goed gehad en het moet als ZZP'er in de IT toch minstens net zo goed kunnen zijn, als ik maar ergens opdrachten kan vinden...

  • thlst
  • Registratie: Januari 2016
  • Niet online
Maar je hebt nauwelijks werkervaring in de IT?

  • Freeaqingme
  • Registratie: April 2006
  • Laatst online: 23:05
@mafl wat voor klussen zoek je dan precies? 'IT' is tamelijk breed. Verder ben ik benieuwd of je ook al iets met recruiters gedaan hebt?
mafl schreef op zondag 18 september 2022 @ 19:18:
In loondienst gaan voelt voor mij als falen van mijn oorspronkelijke plan.
Ondernemen is ook het inspringen op nieuwe realiteiten en bijsturen van bestaande plannen. Soms zelfs deze in de ijskast zetten. Ik denk niet dat iemand het heel raar zou vinden als je eerst een tijd(je) in loondienst gaat om meer werkervaring op te doen. Kan je daarna altijd weer kijken waar je behoefte aan hebt.

Overigens schrijf je dat je een master in informatica gedaan hebt. Een master is enigzins theoretisch van aard. Dat betekent niet dat je voor een werkgever ook direct toepasbaar werk kan uitvoeren. E.e.a. ook afhankelijk van de richting waar je in zoekt.

No trees were harmed in creating this message. However, a large number of electrons were terribly inconvenienced.


  • mafl
  • Registratie: Juni 2021
  • Laatst online: 22-12-2022
Ik ben veel bezig met compilers en low level programming, security, en sysadmin. Ik kan ook een en ander laten zien, al lijkt het er op dat wanneer je een klusje hebt gedaan voor jezelf dat de meeste lui vinden dat het dan `niet meer telt'. Ik kan er niet goed bij dat wanneer ik als voorbeeld een goeddraaiend en professioneel ingericht netwerk bij mij thuis heb gebouwd en beheer, dat er dan niet geloofd word dat ik datzelfde trucje bij een ander nog een keer kan doen.

Ik heb wel gesolliciteerd naar een baantje, om te kijken wat er van zou komen, maar de salarissen die ze me bieden zijn tot op heden zo laag (~ca. 1600,- per maand) dat ik beter af ben in de bouw, dan verdien ik hetzelfde in een week of minder, ik heb op een langdurende klus als loodgieter 400,- per dag verdiend. De vraag is wat het beste is, ik ben nu 30 en dat vinden veel bedrijven al te oud voor wat zij vinden dat een starter is.

Ik blijf lekker doortuffen, doe mijn best en zie wel wat er van komt. Het punt wat ik wilde maken is dat het voor ZZPen in de bouw zo eenvoudig was als `sla een bord in de tuin en je zit tot over de oren vol met goedbetaald werk', en als ZZPer in de IT -- zelfs met aantoonbare vaardigheden en dat in tegenstelling tot de bouw -- er nog best lastig word gedaan voordat ze wat van je willen, zelfs voor weinig. De klanten zijn veel voorzichtiger.

  • jadjong
  • Registratie: Juli 2001
  • Laatst online: 21:53
In de IT heb je nog een kruiwagentje nodig om ergens binnen te komen als je niet aan alle eisen voldoet. In de bouw zijn ze blijkbaar zo wanhopig dat iedereen die net iets meer kan dan zelfstandig ademhalen al aangenomen is. 8)7.

Hier boven schrijf je dat je patchkasten en dergelijke hebt afgemonteerd, daar zit je ingang naar een trapje hoger. Niet bij de installateur die niet veel meer weet dan 'wit-oranje/oranje/wit-groen-blauw', maar bij de partij die er vervolgens apparaten bij schroeft waar de data in&uit gaat.
Als die door hebben dat jij een installateur bent die het verschil tussen weet TCP & UDP heb je een voordeel op jouw directe concurrenten. Dan is het een kwestie van tijd voordat men specifiek naar jou gaat vragen bij een volgende installatie of storing.

  • thlst
  • Registratie: Januari 2016
  • Niet online
@mafl Je kan een startup/eigen dienst beginnen in de IT als loondienst je niets lijkt

  • nielsn
  • Registratie: November 2010
  • Laatst online: 18:52
Ik zit er over na te denken om als ZZP er in de avonden en weekenden naast mijn vaste baan. Alleen zie ik op tegen de bijbehorende administratie.

Is dit goed zelf te doen? Al dan niet met een boekhoudprogramma? En wat zijn jullie ervaringen hiermee?

  • Sport_Life
  • Registratie: Mei 2002
  • Laatst online: 00:16

Sport_Life

Solvitur ambulando

Zag dit topic toevallig. Hoe staat het ervoor bij jou?
Ik zit in dezelfde branche (werkzaam als business controller) en mij lijkt interimmen me ook erg aantrekkelijk. Niet voor het geld (ik denk ongeveer gelijk uit te komen na alle kosten , reserveringen en netwerk-uren), maar wel voor de uitdaging en voorkomen van de sleur.

PV: 9360 WP WZW/ONO | Warmtepomp: Panasonic Aquarea 9KW (in bestelling) | Doel: Gasloos in 2023


  • mafl
  • Registratie: Juni 2021
  • Laatst online: 22-12-2022
thlst schreef op dinsdag 20 september 2022 @ 16:23:
@mafl Je kan een startup/eigen dienst beginnen in de IT als loondienst je niets lijkt
Dat probeer ik ook! Een soort allround, klusgebaseerd it service bedrijfje. klusje hier, klusje daar. Dan eens netwerken en serverkasten bouwen en configureren, dan eens helpen bij de ontwikkeling van een of ander meet- en regelsysteem, dan eens helpen debuggen van een legacy softwarepakket waar geen documentatie bij is, etc.

Ik zit alleen vast in het bootstrap-proces en tot nu toe gaat het vrij stroef. Ik houd alleen niet zo van opgeven bij wat tegenslag dus ik probeer gewoon verder. Als ik gebootstrapped ben kom ik het jullie melden 8)

  • aegis
  • Registratie: Augustus 2002
  • Laatst online: 21:50
@mafl maar heb je ook een duidelijk visie wat je als IT zzp wilt gaan doen? komt mij een beetje over of je van alles en nog wat doet maar niet specifiek en specialistische kennis ergens van hebt. Dus wil je als netwerk engineer/netwerk architect jou kennis en kunde aangaan bieden of is het toch de software ontwikkel kant en zo ja welke taal/framework is jou forte dan, of iets anders.

Als je dat weet kun je ook specific gaan zoeken naar die opdrachten en ook gaan netwerken/meetups gaan doen. En als je helemaal niks kan vinden en via een netwerk lukt het niet kun altijd nog wat recruiters benaderen kost je wel wat van je uurtarief maar voor de eerste paar klussen zou het kosten effectief kunnen zijn om via die maar ervaring en kennis op te doen en een netwerk op te bouwen.

En als je het leuk vind om een manusje van alles te zijn kan het alsnog helpen om de eerste paar jaar te focussen op een specifiek gebied/kennis en daar je netwerk op te bouwen en dan kun je altijd later weer andere dingen gaan doen maar dan met het netwerk wat je opgebouwd hebt waar ze jou ook al hebben kunnen ervaren kunnen zien wat je allemaal kunt.

[Voor 19% gewijzigd door aegis op 21-09-2022 14:53]

https://bettyskitchen.nl


  • Hydra
  • Registratie: September 2000
  • Laatst online: 17:42
nielsn schreef op woensdag 21 september 2022 @ 08:47:
Ik zit er over na te denken om als ZZP er in de avonden en weekenden naast mijn vaste baan. Alleen zie ik op tegen de bijbehorende administratie.
Stelt erg weinig voor.
Is dit goed zelf te doen? Al dan niet met een boekhoudprogramma? En wat zijn jullie ervaringen hiermee?
Ik gebruik MoneyMonk. Ik ben per kwartaal een uur bezig ofzo om alles bij te werken en de BTW aangifte zelf gaat automatisch. IB aangifte laat ik door een boekhouder doen.

https://niels.nu


  • mafl
  • Registratie: Juni 2021
  • Laatst online: 22-12-2022
Vergeleken met mijn vrienden van de universiteit die na de master wel direct zijn gaan werken heb ik wel een heleboel IT vaardigheden die op professioneel niveau zijn. Anders dan eerdergenoemde klusjes als referentie, heb ik die alleen nog niet professioneel ingezet en dat wil niet zeggen dat ze er niet zijn. Sterker nog, ik word regelmatig door deze vrienden om advies gevraagd.

Ik blijf bij mijn eerder genoemde standpunt: Ik start vanaf absoluut niks anders dan een masterdiploma, en dan verloopt het begin erg stroef. Een aantal recruiters gaf me zelfs de indruk dat zij mijn masterdiploma als niets meer dan een stuk geglorifieerd WC-papier zien, erg frustrerend.

edit: typos

  • aegis
  • Registratie: Augustus 2002
  • Laatst online: 21:50
@Malf Dat is ook zo als je enigste referentie en ervaring een masterdiploma zijn dan zijn voor zzp/freelance recruiter niks meer dan een stukje wc papier. In principe word jij als freelancer/zzper ingehuurd om met jou kennis/ervaring een opdracht/project af te ronden. Zeker als je via recruiters kom binnenkomt die proberen jou ergens op een opdracht te krijgen voor 100/125 euro per uur dat betekent voor de opdrachtgever dat ze voor jou alleen al tussen de 18/22k per maand kwijt zijn en bij grotere project zouden er zo maar ergens tussen de 3 en 8 zzpers op kunnen zitten. Dat betekend dat opdrachtgever ook waar voor zijn geld wil en dan kun je niet aankomen met een professional die geen relevante werkervaring heeft die aantoond dat hij of zij het kan en eerder heeft gedaan.

sorry als dat misschien heel cru klinkt maar volgens mij is er ook al vaak op dit forum advies gegeven aan mensen die net studie afgerond hebben om eerst wat werk ervaring in loondienst op te doen zodat je kennis hebt en ook kan aantonen dat je die kennis hebt. Er zijn natuurlijk altijd uitzondering op de regel maar dat zijn.

Vandaar ook mijn tip om jezelf eerste te focussen op 1 ding en je daar in te specialiseren en daar een netwerk op te bouwen en je aantoonbare ervaring op te bouwen. En als je dat eenmaal hebt kun doen en gaan zoals je wilt doen maar zonder dat kom je helaas niet heel ver of het duurt heel lang, het is veel makkelijker als je 3+ opdrachten in bijv java+spring-framework op je naam hebt staan om dan iets met docker/infra/netwerk-infra te gaan doen.

https://bettyskitchen.nl


  • unifi
  • Registratie: September 2021
  • Niet online
mafl schreef op woensdag 21 september 2022 @ 15:32:
[...]


Vergeleken met mijn vrienden van de universiteit die na de master wel direct zijn gaan werken heb ik wel een heleboel IT vaardigheden die op professioneel niveau zijn. Anders dan eerdergenoemde klusjes als referentie, heb ik die alleen nog niet professioneel ingezet en dat wil niet zeggen dat ze er niet zijn. Sterker nog, ik word regelmatig door deze vrienden om advies gevraagd.

Ik blijf bij mijn eerder genoemde standpunt: Ik start vanaf absoluut niks anders dan een masterdiploma, en dan verloopt het begin erg stroef. Een aantal recruiters gaf me zelfs de indruk dat zij mijn masterdiploma als niets meer dan een stuk geglorifieerd WC-papier zien, erg frustrerend.

edit: typos
Sorry to burst your bubble, maar het gaat er niet om wat jij vind, maar wat de markt vind. Voor een recruiter is een manusje van alles niet zo interessant.

Wat @aegis ook al zegt: als je je voor 100/125 weg wil zetten moet je vanaf het eerste uur kunnen leveren. Dat is in elk geval wat ik verwacht als ik iemand inhuur.

Hoop voor je dat je business met kleine klusjes gaat werken voor je, maar ook daarvoor heb je een flink netwerk nodig. Wellicht kan je een combi maken met deels bouwklussen en deels IT.

  • Freeaqingme
  • Registratie: April 2006
  • Laatst online: 23:05
Als je een netwerk in de bouw hebt kan je wellicht ook iets doen met smart homes? Dat aannemers in je netwerk die aan renovatie of afbouw doen jou inschakelen om van een huis een smart home te maken? Is misschien niet helemaal wat je zoekt, maar kan je toch een beetje bouw & ict met elkaar combineren. Afhankelijk van wat voor soort oplossingen je oplevert heb je ook volop de kans om met linux te spelen, en daar meer van te leren.

No trees were harmed in creating this message. However, a large number of electrons were terribly inconvenienced.


  • thlst
  • Registratie: Januari 2016
  • Niet online
mafl schreef op woensdag 21 september 2022 @ 12:27:
[...]


Dat probeer ik ook! Een soort allround, klusgebaseerd it service bedrijfje. klusje hier, klusje daar. Dan eens netwerken en serverkasten bouwen en configureren, dan eens helpen bij de ontwikkeling van een of ander meet- en regelsysteem, dan eens helpen debuggen van een legacy softwarepakket waar geen documentatie bij is, etc.

Ik zit alleen vast in het bootstrap-proces en tot nu toe gaat het vrij stroef. Ik houd alleen niet zo van opgeven bij wat tegenslag dus ik probeer gewoon verder. Als ik gebootstrapped ben kom ik het jullie melden 8)
Ik bedoelde meer dat je bijvoorbeeld een eigen SaaS dienst opzet. Overigens is kleine klussen doen wel een goede manier om op ideeen hiervoor te komen.

  • mafl
  • Registratie: Juni 2021
  • Laatst online: 22-12-2022
100/125 per uur, man, ik vraag onder het mom van ervaring opdoen en beginnend zijn nog niet eens de helft...

  • sham27
  • Registratie: Februari 2012
  • Laatst online: 23:02
Sport_Life schreef op woensdag 21 september 2022 @ 08:55:
Zag dit topic toevallig. Hoe staat het ervoor bij jou?
Ik zit in dezelfde branche (werkzaam als business controller) en mij lijkt interimmen me ook erg aantrekkelijk. Niet voor het geld (ik denk ongeveer gelijk uit te komen na alle kosten , reserveringen en netwerk-uren), maar wel voor de uitdaging en voorkomen van de sleur.
@ColeJ ik ben ook wel benieuwd hoe het je vergaan is, heb je de stap gemaakt? Of overweeg je dit nog, of juist niet meer?

Ik ben mij zelf ook aan het oriënteren op een overstap naar ZZP - en ook ik ben een financial (Controller). Voor mij is de overstap totaal niet vanwege het geld, dan kan ik beter blijven zitten.

Voor mij zou het de vrijheid zijn. En dan niet zozeer in mijn dagelijkse werkzaamheden, want zoals velen hier al hebben betoogd werk je uiteindelijk nog steeds voor een manager. Maar vooral de mogelijkheid om zelf je opdrachten te kiezen. Wat ik het meeste "mis" in mijn huidige baan hoop ik in ZZP wel te kunnen vinden:
- part time werken
- echt vrij zijn tussen opdrachten

Vooral het echt vrij zijn mis ik ontzettend. Dit had ik vroeger in de audit wel. Na de Q2 audit van mijn grootste klant had ik letterlijk iedere zomer 4-6 weken vrij met niets. En dan begon ik begin september weer met een schone lei. In mijn huidige rol stopt het nooit. Ik kan maar max 3w vrij zijn (in de praktijk nooit langer dan 2 weken vrij geweest), en alles gaat hoogstens even op pauze tot ik weer terug ben.

Ik zou dan eerst een paar maanden sabbatical opnemen om het ZZP'en daarna een jaar de kans geven. Als het niet lukt om geschikte opdrachten te vinden (afstand, part time) of ik blijk ZZP toch niet leuk te vinden, dan kan ik altijd weer terug in loondienst.

Polestar 2 PPP+PSU ‘20 - VW e-Golf ‘20 - BMW 1250 GSA HP ‘20

Pagina: 1


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee