3cm bovenop 5cm is wel 60% extra!
Verder is hier veel al gezegd. Maar met een warmtepomp warm houden en geen nachtverlaging toepassen is écht beter. Vooral als het koud is. In de herfst en in de lente maakt het minder uit als hij 's nachts even uit moet, omdat het toch niet zo super koud is hoeft hij dan 's ochtend niet volle bak aan de slag om het te redden.
Verder zeg je een huis te hebben van 450m². Dat is gigantisch. Iedereen heeft het over die 150m² begane grond, maar die kelder en 1e verdieping vallen ook binnen de isolatieschil, dus die zijn echt niet op buitentemperatuur. Stel dat de woonkamer 20C en de slaapkamers zijn 18C terwijl het buiten vriest, dan zijn de slaapkamers nog steeds 90% van de warmte. 16C zeg je? Dan is het nog steeds 80% van de warmte. Dat betekend ook 80/90% van het warmteverlies in die ruimtes. Alleen staan de radiatoren daar dicht. Tja, als je in de kelder en op de 1e verdieping alles dicht hebt staan, dan staat 66% van de radiatorcapaciteit uit. Die ruimtes gebruiken toch 80%/90% van de warmte, maar dat onttrekken ze allemaal van de begane grond. En die radiatoren maar ploeteren...
Gelukkig houden CV installateurs niet van storings telefoontjes in het weekend bij net nieuwe huizen, dus plaatsen ze veel te grote radiatoren, zodat het zelfs met 55C water en 2/3e van de radiatoren dicht nog warm blijft in huis. Dat is jouw geluk, want als je die capaciteit wel gebruikt heb je ineens LTV!
Verder vind ik de tip van een Airco als lucht/lucht warmtepomp als een backup/extra verwarming een goede. Die apparaten zijn super efficiënt. En omdat ze hun warmte compleet apart van de radiatoren afgeven gaat al het extra vermogen wat zo'n airco toevoegt van de L/W warmtepomp zijn takenpakket af.
Maar je zegt ook dit (dikgedrukt):
karine1 schreef op zondag 13 maart 2022 @ 11:49:
Zijn er hier mensen die een hoog temperatuur warmtepomp hebben geinstalleerd en wat zijn jullie ervaringen hiermee ?
Bedoeling is onze 20 jaar oude gasbrander te vervangen.
Laag temperatuur is niet haalbaar daar we geen vloerverwarming hebben en overal standaard radiatoren.
De
voorbije winter(als je dat winter kan noemen natuurlijk)
heeft onze huidige gasbrander steeds op 55 graden gestaan en kreeg de woning zonder problemen lekker warm.
Als je het afgelopen winter op 55C hebt gered, dan is er toch een goede kans dat je dat komende winter weer red? En dan heb je ook nog de tips van hier om geen nachtverlaging toe te passen (iig als het koud wordt) en om extra radiatoren door het huis bij te schakelen. En als je het echt niet red, dan zet je voor een keer de elektrische kachel van de blokker bij en ga je dán eens besluiten welke radiator er een upgrade nodig heeft. Of je laat naisolatie in die 3cm vrije spouw aanbrengen.