Mocht je overstappen, zet je tarief niet te hoog als je naar een kleine partij overstapt. Bij een Vattenfall, Eneco e.d. zit je wel redelijk veilig, maar die kleine partijtjes vallen bij bosjes om en als je dan pech hebt, ben je je voorschot kwijt en moet je maar zien dat je het terugkrijgt. Immers, je komt als particulier achteraan in de rij.
Hoeveel gebruik je? 95 p/m klinkt mij al redelijk hoog in de oren voor een alleenstaande. Ik woon in een slecht geïsoleerd huis (ben hard bezig de isolatie te verbeteren, maar dat gaat nou eenmaal niet zo snel) en had een maandtarief van onder de 70 euro. Ik heb mijn thermostaat in een redelijk strak programma staan, overal thermostaatknoppen maar alleen in de woonkamer/bijkeuken staan ze echt open. De slaapkamer staat iets boven vorstbeveiligingstand om een klein beetje warmte daar te krijgen, de andere kamers staan gewoon op vorstbeveiligingstand. Mijn thermostaat gaat als ik niet thuis ben omlaag (bij een goed geïsoleerd huis is het beter om de temperatuur constant te houden, bij een slecht geïsoleerd huis is minder stoken als je niet thuis bent beter) en pas laat op de avond naar 19 graden. Als ik thuis kom staat ie op 17,5 of 18 en daar gaat ie pas naartoe stoken als ik al thuis ben.
edit:
Ik zie nu dat je het volgende verbruik had opgegeven:
[quote]Deze schatting is gebaseerd op het (historisch) gemiddelde jaarverbruik op jouw adres van 2.424 kWh stroom en 708 m³ gas.[/quote]Qua gas liggen wij niet ver uit elkaar, ik zit op 657 kuub. Daar zeg ik wel bij dat ik, door mijn stroomoverschot, ook deels elektrisch verwarm. Gas gebruik ik verder echt alleen voor de CV.
Voor een alleenstaande zit je ca. 500 kWh hoger dan gemiddeld en 1100 kwh hoger dan ik zit. Goed, ik zal nog wel iets meer gebruikt hebben, maar dat gebruikte ik dan terwijl het opgewekt werd. Echter, de meeste stroom gebruik ik in de winter en dan wek ik het minste op. Ik heb deze jaaropgave ca. 1325 kWh gebruikt. Vorig jaar zat ik op 1525 kWh, maar toen moest ik een deel van de tijd 100% op elektra mijn huis verwarmen omdat de CV nog niet draaide en er van alles moest drogen. Daarin zou voor jou dus een winstpunt moeten zitten, vooral omdat je ook bovengemiddeld t.o.v. het landelijke verbruik zit.
Want alhoewel @
Orangelights23 het nogal bot brengt, heeft hij in essentie wel gelijk. De makkelijkste manier voor jou om nu te besparen, is je verbruik omlaag krijgen. Dat is namelijk het enige waar je directe invloed op hebt.
Nou is mijn casus, ondanks slecht geïsoleerd huis, niet te vergelijken met de jouwe. Ik heb zonnepanelen met een overschot, dus ik heb, ten einde teruggave te beperken, elektrische kachels draaien. Ik kreeg ca. 45% van mijn jaarrekening teruggestort omdat ik al mijn elektra zelf heb opgewekt. En dan had ik nog de afrekening voor ca. 100 kWh die ik niet zelf gebruikt heb (en dat wordt pas sinds mei gemeten).
Ben jij verplicht thuis te werken? Ik ben vorig jaar ook tijden wél naar mijn werk gegaan omdat ik niet/nauwelijks thuis kon werken. Ik kon toen niet mijn huidige huis in en zat dus bij mijn ouders, maar de rest van de familie moest ook thuiswerken dus dat was gewoon een drama qua internetverbruik en op elkaars lip zitten.
Als jij wel op je werk mag komen, scheelt het je een hoop kosten thuis: De kachel kan lager, je computer gebruikt geen stroom, je gaat niet 3-4x per dag naar het toilet, je drinkt geen koffie.
Het is niet normaal, maar wij hebben geen invloed op de energieprijzen noch op hoe onze minima door de overheid behandeld worden. Althans, op dat laatste niet direct. En verkiezingen zijn er net geweest. Ik ben met je eens dat Guitar het erg lomp brengt, maar in de basis slaat hij wel de spijker op de kop: verbruik omlaag brengen is het meest belangrijke dat TS nu moet doen, want dat is het enige waar hij direct invloed op heeft en op korte termijn al merkbaar is.
[
Voor 24% gewijzigd door
Pizza_Boom op 26-12-2021 14:29
]