Ik ben blij met dit topic, en heb het in het middeninkomen topic ook al wel eens aangehaald. Opvallend dat ik het 100% eens ben met @
NiGeLaToR in dit verhaal, maar ik wil ook mijn 2 centen bijdragen.
Allereerst: wat is werk?
Wat mij sowieso van onze samenleving niet zo bevalt is de enorme focus op betaald werk als primaire bron van zingeving. Wij hebben ervoor gekozen om onze kinderen 100% zelf op te voeden; dus geen BSO of KDV. Als wij onze eigen kinderen opvoeden dan is dat, ja wat is het eigenlijk, vrijwilligerswerk? Als de medewerker van BSO/KDV dat doet dan is het werk.
offtopic:
Persoonlijk vind ik het hartverscheurend als 8 weken oude baby's naar een verblijf worden gebracht omdat papa/mama moet werken, terwijl zaken als borstvoeding e.d. kunnen geven een enorme belangrijke functie heeft in veilige gehechtheid. Iets waar de scandinavische landen meer oog voor hebben. Diverse onderzoeken hebben ook al uitgewezen dat opvang onder de 2 jaar geen positieve invloed heeft op het kind.
Toch moeten wij om dat te kunnen minder werken, maken geen gebruik van betaalde voorzieningen, maar krijgen er ook niets voor: een KDV wel. Ik vind het dan ook moeilijk om te zien dat kinderopvang gesubsidieerd wordt, maar ouderschap niet echt. Geef dus of een vergoeding voor zelf "opvangen" of vergoed beide niet. Maar dan kunnen we geen huis meer betalen hoor ik je zeggen: klopt, maar dat komt nu juist omdat het ene wel vergoed wordt en het andere niet...
Dit is maar 1 voorbeeldje, maar we zijn ook zo druk met werken dat we veel minder in het hier en nu zijn en geen tijd of ruimte meer hebben voor zaken die ook belangrijk zijn in het leven, zoals wat we mantelzorg noemen, het kopje koffie met de eenzame buurvrouw, doet "men" weinig aan kunst en cultuur (dat is een sector) en is er over het algemeen weinig rust in de maatschappij want ook in het weekend, wanneer we eindelijk vrij zijn, moet er heel veel. We weten gewoon niet meer hoe het is om weinig te doen, wat echt heel gezond is.
onze cultuur kent weinig andere invulling dan werk of hobby
We moeten (opnieuw) leren te bedenken wat we doen als we niet werken.
Het woord verveling kwam al eerder voorbij van iemand die 50+ uur werkt in dit topic. Ik heb veel gereisd, en in veel landen (toegegeven, daar is het warmer) is de straat of het plein een bijeenkomst van mensen, en het samenkomen is een doel op zich. Daar vormen zich relaties, doet men wat nodig is voor de ander en is er een gevoel van belonging waar ik als westerse individualist wel eens jaloers op ben. Op deze stelling valt veel af te dingen, maar ik zet 'm maar even zo neer

De primitieve jagers-verzamelaarsculturen die nog bestaan in Afrika en Amazone "werken" maar 3-4 uur per dag. Dan is het eten gevangen. Maar ook hier ga ik weer dat benoemen als werk, want wat is het verschil tussen voor je kinderen zorgen of je eten vangen? Beide is arbeid wat moet gebeuren. In die cultuur beide nodig, hier wordt maar 1 vorm beloond.
bullshit jobs
Was de bullshit job al voorbij gekomen? Veel van ons werk voegt weinig toe en ik ervaar dat in toenemende mate. De laatste keer dat ik me écht nuttig heb gevoeld was bij de lockdown vorig jaar en het thuisscholen van de kinderen. Mijn vrouw was al thuis, ik heb 20 uur ouderschapsverlof per week opgenomen en ben me actief gaan bemoeien met de scholing van onze kinderen. Het voelde echt alsof dit goed was, ik had geen stress over werk want het kon makkelijk en het voelde gewoon geintegreerd. Sociale ontwikkeling van de kinderen ging ook gewoon door, want de buurtkinderen speelden ook gewoon buiten op straat in plaats van op het BSO. Iets wat in mijn jeugd ook gewoon zo was. Nu moet ik zeggen dat ik natuurlijk die vaardigheid heb om de kinderen te scholen, maar in primitieve culturen is werk en opvoeding en volwassen worden een geintegreerd verhaal. Hier scheiden we alles.
Modern werken is ongezond
Hoe is het gezond dat je de hele dag stilzit, in een kantoortuin zonder daglicht en 's avonds op de bank hangt om weer naar een scherm te kijken? We compenseren dit door te gaan sporten (niet per se iets mis mee) maar we hebben ook een functioneel lichaam gekregen om die te gebruiken. We horen gewoon integraal meer te bewegen en buiten te zijn. Scheelt een hoop welvaartsziektes. Daar tegenover staan veel beroepen waarbij je na je 50e kapot bent omdat ze eigenlijk veel te zwaar zijn.
De oplossing: minder werk voor iedereen
Samen met de punten van @
NiGeLaToR vind ik dat we niet meer parttime moeten werken, maar we moeten (liefst globaal) af van het begrip dat fulltime betaald werk 40 uur is om zo ander "werk" meer te kunnen waarderen. Begin maar eens met een driedaags weekend of een zes urige werkdag of allebei. Werken draagt ook bij aan de ondergang van de planeet: we kunnen er teveel door consumeren (wat gewoon niet goed is) terwijl imho de eerdere punten in mijn betoog echt zingevend zijn. Daarnaast levert werk ook productie en consumptie, denk aan kantoorruimtes, fabrieken, reisbewegingen en dat moet allemaal minder. Dit vereist ook een andere visie op geld, maar dat is natuurlijk heel moeilijk..... het vereist ook een andere visie op wat zingeving en sociaal is, misschien moet je meer met je buurman praten ipv met je collega's. Ook moet wonen niet te duur zijn en meer een recht. Het is niet makkelijk en er zitten allemaal haken en ogen aan, maar op een gegeven moment gaat het tij toch het schip keren. Waarom plannen we hier niet op vooruit?
Een deel hiervan is natuurlijk ook persoonlijk, dat besef ik me heel goed. Maar ik stel graag de vraag: wat voor maatschappij willen we eigenlijk? En dat wordt imho te weinig gedaan.
thunder8 schreef op vrijdag 17 december 2021 @ 13:56:
[...]
Dat mag misschien het geval zijn geweest pre-social media, maar nu gaan ze alleen meer in de telefoon hangen op welke social media dan ook. De hoeveelheid phone-zombies is schrikbarend, ook getuige de hoeveelheid die in het verkeer er niet af kunnen blijven.
Dit is inderdaad een zorgwekkende ontwikkeling. Meer leesvoer hierover, must-read, wel een long read:
https://www.theatlantic.c...oyed-a-generation/534198/
Uit het artikel:
I’ve been researching generational differences for 25 years, starting when I was a 22-year-old doctoral student in psychology. Typically, the characteristics that come to define a generation appear gradually, and along a continuum. Beliefs and behaviors that were already rising simply continue to do so. Millennials, for instance, are a highly individualistic generation, but individualism had been increasing since the Baby Boomers turned on, tuned in, and dropped out. I had grown accustomed to line graphs of trends that looked like modest hills and valleys. Then I began studying Athena’s generation.
Around 2012, I noticed abrupt shifts in teen behaviors and emotional states. The gentle slopes of the line graphs became steep mountains and sheer cliffs, and many of the distinctive characteristics of the Millennial generation began to disappear. In all my analyses of generational data—some reaching back to the 1930s—I had never seen anything like it.
[
Voor 12% gewijzigd door
Mfpower op 17-12-2021 14:20
]